Σάββατο 4 Μαΐου 2019


Αύξηση της κίνησης κατά την φετινή έξοδο του Πάσχα, συμπεριλαμβανόμενης και της αργίας Πρωτομαγιάς, που ακολουθούσε, καταγράφηκε στο δίκτυο των νέων αυτοκινητόδρομων Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών και Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, μέσω της «Ολυμπίας» οδού, παρουσίασε αύξηση κατά 9,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και η κίνηση των οχημάτων, μέσω της «Ιονίας» οδού.
Στην Ολυμπία Οδό
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ολυμπίας» οδού, κάθε χρόνο η κυκλοφορία εξετάζεται βάσει της εξόδου των οχημάτων από το σταθμό διοδίων της Ελευσίνας, το τριήμερο Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.
Έτσι λοιπόν η κυκλοφορία των οχημάτων που καταγράφηκε το προαναφερόμενο τριήμερο στα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα ήταν η εξής:
*Την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 65.732 οχήματα, αύξηση 2,8% σε σχέση με πέρυσι.
*Την Μεγάλη Παρασκευή πέρασαν 64.712 οχήματα, αύξηση 13,4% σε σχέση με πέρυσι.
*Το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν 43.478 οχήματα, αύξηση 17% σε σχέση με πέρυσι.
Συνολικά και τις τρεις ημέρες πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας 173.922 οχήματα και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι φθάνει το 9,9%.
Επίσης, σύμφωνα με την «Ολυμπία» Οδό, το τριήμερο Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο η αντίστοιχη αύξηση στον σταθμό διοδίων του Ρίου, με κατεύθυνση προς Πάτρα, ήταν 18,2%.
Όσον αφορά στην επιστροφή των εκδρομέων κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος καταγράφεται, σύμφωνα με την «Ολυμπία» Οδό, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν σταδιακά μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
Έτσι, λοιπόν η κυκλοφορία που καταγράφηκε από την Δευτέρα του Πάσχα, έως και την Τετάρτη του Πάσχα, λόγω της Πρωτομαγιάς, στα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Αθήνα ήταν:
*Δευτέρα του Πάσχα 60.410 οχήματα.
*Τρίτη του Πάσχα 58.558 οχήματα.
*Τετάρτη του Πάσχα 50.751 οχήματα. Σε αυτά τα οχήματα συμπεριλαμβάνονται και οι εκδρομείς της Πρωτομαγιάς που επέστρεψαν στην Αττική αυθημερόν.
Συνολικά επέστρεψαν στην Αττική 169.719 οχήματα, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Ένας από τους βασικότερους λόγους για την αύξηση της κίνησης εκτιμάται ότι είναι η ασφάλεια στις μετακινήσεις και η ταχύτερη πρόσβαση στους προορισμούς που προσφέρουν στους ταξιδιώτες οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, και Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Στην «Ιονία» οδό
Σχετικά τώρα με την κίνηση των οχημάτων μέσω της «Ιονίας» Οδού, προς την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την βόρεια Ελλάδα, την Λευκάδα, αλλά και μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για Κέρκυρα και Παξούς, αυτή καταγράφεται ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Νέας» οδού:
Από διόδια Αγγελοκάστρου Αιτωλοακαρνανίας προς Ιωάννινα
*Την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 12.484 οχήματα, αύξηση 10,04% σε σχέση με πέρυσι.
*Την Μεγάλη Παρασκευή πέρασαν 13.175 οχήματα, αύξηση 31,42% σε σχέση με πέρυσι.
*Το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν 5.738 οχήματα, αύξηση 27,43% σε σχέση με πέρυσι.
Από διόδια Αγγελόκαστρου Αιτωλοακαρνανίας προς Αντίρριο
*Την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 2.993 οχήματα, αύξηση 5,46% σε σχέση με πέρυσι.
*Την Μεγάλη Παρασκευή πέρασαν 2.848 οχήματα, αύξηση 9,20% σε σχέση με πέρυσι.
*Το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν 2.297 οχήματα, αύξηση 6,94% σε σχέση με πέρυσι.
Από διόδια Τέροβου προς Ιωάννινα
*Την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 7.794 οχήματα, αύξηση 9,42% σε σχέση με πέρυσι.
*Την Μεγάλη Παρασκευή πέρασαν 8.085 οχήματα, αύξηση 28,74% σε σχέση με πέρυσι.
*Το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν 3.650 οχήματα, αύξηση 23,35 % σε σχέση με πέρυσι.
Από διόδια Τέροβου προς Αντίρριο
*Την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 4.034 οχήματα, αύξηση 4,64% σε σχέση με πέρυσι.
*Την Μεγάλη Παρασκευή πέρασαν 4.082 οχήματα, αύξηση 14,21 % σε σχέση με πέρυσι.
*Το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν 3.175 οχήματα, αύξηση 12,15 % σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά στην επιστροφή των εκδρομέων από τα διόδια Αγγελόκατρου προς Ιωάννινα και Αντίρριο και από τα διόδια Τέροβου προς Αντίρριο και Ιωάννινα είχαν περάσει περισσότερα από 75.000 αυτοκίνητα στο χρονικό διάστημα από την Δεύτερα του Πάσχα, έως και την Τετάρτη του Πάσχα.

Την ανησυχία του για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με φόντο το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο Αιγαίο εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος για το Κυπριακό και είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», για να παραστεί στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.
«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποια κατεύθυνση τείνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου.
Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι ότι, δυστυχώς, υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης για να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση έχει μελετήσει επισταμένως, έγιναν και γίνονται ενέργειες». Ωστόσο, παρέπεμψε για λεπτομερή ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, «έχει τον συντονισμό της όλης δράσης».
Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Πορθητής», αναχώρησε χθες το πρωί από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τον στόχο «Αλάνια-1» και κατευθύνθηκε νότια, προς τα δυτικά της Πάφου. Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.
Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της συγκεκριμένης Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τα τρία πλοία υποστήριξης. Ωστόσο, το μεσημέρι, το γεωτρύπανο σταμάτησε σε σημείο που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακάμα και 150 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, λίγο έξω από τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!