Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019


Πλουσιότερα από ποτέ είναι τα γερμανικά νοικοκυριά. Η συνεχής αυξητική τάση των τελευταίων ετών δεν ανακόπτεται ούτε στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η Kεντρική Tράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank). Σε 6.170 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολική αξία της χρηματικής περιουσίας σε όλη τη χώρα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις όψεως ή προθεσμίας, αξιόγραφα και αξιώσεις απέναντι σε ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρηματικές συμμετοχές και τα ακίνητα. Σύμφωνα πάντως με παλαιότερη μελέτη της Bundesbank η συνεχής άνοδος τιμών στην αγορά ακινήτων έχει αυξήσει και τις αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες.
Εξειδικευμένες ιστοσελίδες που παρακολουθούν την αύξηση της χρηματικής περιουσίας στη Γερμανία σε πραγματικό χρόνο (όπως η tagesgeldvergleich.net) καταγράφουν το εξής εντυπωσιακό: κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, προστίθενται λίγα ευρώ στο συνολικό αποθεματικό. Πάντως από τη μελέτη της Bundesbank δεν προκύπτει κάποια νέα εκτίμηση για την κατανομή του πλούτου στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Παλαιότερες έρευνες κατέγραφαν τεράστιες ανισότητες: ενώ σύμφωνα με την στατιστική κάθε Γερμανός πολίτης κατέχει χρηματική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, στην πραγματικότητα ούτε ο ένας στους τέσσερις δεν διαθέτει τόσα πολλά χρήματα. Ακόμη και οι αυξημένες αποδόσεις στην αγορά ακινήτων δεν αφορούν τους πολλούς, καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 45%.
Που οφείλεται η αύξηση;
Σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή, που αφορούσε το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η χρηματική περιουσία έχει αυξηθεί κατά 2,6%, ήτοι 153 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί αυξήθηκαν κυρίως τα αποθέματα μετρητών και οι ασφαλιστικές αξιώσεις, ενώ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια καταγράφουν άνοδο και οι καταθέσεις σε τραπεζικά βιβλιάρια. Πρόκειται για μία διαίσθηση ότι επίκειται άνοδος των τραπεζικών επιτοκίων; Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, άλλωστε αυτό προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά όπως επισημαίνει η ίδια η Bundesbank "εξακολουθεί να εκδηλώνεται μία σαφής προτίμηση για επενδυτικά προϊόντα ρευστοποιήσιμα και χαμηλού ρίσκου". Με απλά λόγια: οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν "λίγα και σίγουρα" χρήματα, αντί για επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται μεγάλα κέρδη, αλλά μπορεί να έχουν και πολλούς κινδύνους.
Σε μία ενδιάμεση κατάσταση κινείται το χρηματιστήριο, που έχει μεν πολλές αβεβαιότητες, αλλά υπόσχεται αποδόσεις μεγαλύτερες από το τραπεζικό βιβλιάριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χαμηλά επιτόκια αναγκάζουν πολλούς μικροεπενδυτές να στραφούν προς το χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, έστω και χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Σύμφωνα με την Bundesbank μόνο η ανοδική πορεία των αγορών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει ήδη συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνολική αύξηση της χρηματικής περιουσίας στη Γερμανία. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν φαίνεται να έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στις αγορές μετά την αποκαλούμενη "φούσκα της νέας οικονομίας". Σύμφωνα με στοιχεία εισηγμένων εταιριών ο συνολικός αριθμός των Γερμανών που διαθέτουν μετοχές ξεπερνά πλέον τα δέκα εκατομμύρια και κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά από τον αριθμό-ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων που είχε καταγραφεί το 2001. Ίσως γιατί, όπως προέκυπτε από παλαιότερη έρευνα του Χρηματιστηρίου της Στουτγάρδης, το 65% των ερωτηθέντων βλέπει "υπερβολικό ρίσκο" στις μετοχές.
Περισσότερα (στεγαστικά) δάνεια
Η άλλη, μάλλον ευχάριστη όψη του νομίσματος: τα χαμηλά επιτόκια δεν αφορούν μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις χορηγήσεις. Κατά συνέπεια μπορεί να περιορίζουν τις αποδόσεις, αλλά από την άλλη πλευρά μειώνουν το κόστος δανεισμού. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για όσους θέλουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και διαθέτουν ήδη κάποιο αρχικό κεφάλαιο. Γι αυτόν τον λόγο, εκτιμούν οι αναλυτές, αυξάνεται ο νέος δανεισμός. Σύμφωνα με τη Bundesbank, οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται κυρίως για νέα στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγούν οι γερμανικές τράπεζες.
Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν αρκετές διασημότητες που είχαν μεγάλα οικονομικά προβληματα με πολλούς από αυτούς να κυρήττουν πτώχευση. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς τους ζηλεύουμε για τα πλούτη και την δόξα, δυστυχώς η λαμπερή ζωή των διασήμων δεν είναι τόσο ρόδινη όσο φαίνεται.
Ο τρόπος ζωής των διασημοτήτων είναι τέτοιος που μπορεί να οδηγήσει στο ξόδεμα υπέρογκων ποσών. Έτσι κάνουν κακές επενδύσεις, σπαταλούν την περιουσία τους σε πράγματα που δεν έχουν νόημα για τους περισσότερους ανθρώπους, και μερικές φορές προσπαθούν να ζήσουν με τέτοιο τρόπο που δεν το αντέχει η τσέπη τους. Άλλοι πάλι έχουν αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα λόγω της εμπλοκής τους σε δικαστικές διαμάχες ή στην πληρωμή τεράστιων ποσών σε διατροφές.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με διασήμους που έμειναν “ταπί και ψύχραιμοι”! Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, ενώ άλλοι συνεχίζουν να έχουν οικονομικά προβλήματα.
Νίκολας Κέιτζ

Ο Νίκολας Κέιτζ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ, κερδίζοντας 40 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2009, αλλά και ένας από τους πιο σπάταλους, καθώς αγόρασε πολλά σπίτια, αυτοκίνητα και σπάνια αντικείμενα.
Λόγω των πολλών ακινήτων που είχε στην κατοχή του έπρεπε να πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στον IRS (εφορία), ενώ αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για την μη πληρωμή των φόρων του το 2007. Η επισφαλής οικονοκική κατάσταση του Κέιτζ τον ανάγκασε να πουλήσει σχεδόν όλα τα υπάρχοντα του και μάλιστα να αναλαμβάνει ρόλους για την αποπληρωμή του χρέους του.
Μάικλ Τζάκσον

Πολλοί από εσάς μπορεί να πιστεύετε ότι ο βασιλιάς της ποπ άφησε αμύθητη περιουσία στα παιδιά του όταν πέθανε απροδόκητα το 2009, ωστόσο κάνετε λάθος! Ο Τζάκσον λέγεται ότι χρωστούσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια πριν τον θάνατο του.
Τα έξοδα του ήταν πολύ μεγάλα – η λειτουργία της Neverland για παράδειγμα κόστιζε 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο – και αναγκάστηκε να πάρει αρκετά δάνεια τα οποία δεν αποπλήρωσε ποτέ. Μέσα σε αυτά τα έξοδα φυσικά ήταν και οι συνεχείς αγωγές εναντίον του, οι  οποίες ήταν αρκετά δαπανηρές.
Μάρβιν Γκέι

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς γνωρίζουν το Μάρβιν Γκέι, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι πέθανε άφραγκος. Μια από τις χειρότερες συνήθειες του τραγουδιστή των σόουλ επιτυχιών “Let’s Get It On” και “I Heard It Through the Grapevine”, ήταν να ξοδεύει περισσότερα απ’όσα έβγαζε.
Μετά το διαζύγιο του από την Άννα Γκόρντον Γκέι, ο Γκέι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ωστόσο και πάλι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της πρώην συζύγου του. Το 1976, ένας δικαστής ανάγκασε τον Γκέι να εκχωρήσει τα δικαιώματα του επόμενου άλμπουμ του, “Here, My Dear”, για να πληρώσει στην πρώην σύζυγό του 600.000 δολάρια.
Ο Γκέι μετακόμισε στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την πίεση του IRS και της πρώην συζύγου του. Το 1984 επέστρεψε στο πατρικό του στο Λος Άντζελες, οικονομικά και ψυχολογικά εξαθλιωμένος, και δολοφονήθηκε την 1η Απριλίου εκείνου του έτους από τον πατέρα του.
Μπαρτ Ρέινολντς

Ο Μπαρτ Ρέινολντς είχε μια πολύ σπουδαία καριέρα πίσω στην δεκαετία του ’70 και κατάφερε να γίνει πολύ δημοφιλής. Από εκείνη την εποχή άρχισε να βυθίζεται στα χρέη σε σημείο που άρχισε να πουλά πολλά αναμνηστικά από τις ταινίες του για να ξεχρεώσει και να παίρνει πολλούς κακούς ρόλους.
Σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι: “Έχω χάσει περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορεί κάποιος να φανταστεί, επειδή απλά δεν τα παρακολουθούσα.” Ξεκίνησε επενδύοντας σε δύο εστιατόρια αλυσίδας την δεκαετία του ’80 και συνέχισε με μια σειρά από κακές επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ, ο κινηματογραφικός αστέρας ξόδεψε πολλά χρήματα σε ακίνητα, σε ένα ιδιωτικό τζετ, 150 άλογα και πάνω από 100.000 δολάρια σε περουκίνια. Μετά τον ακριβό γάμο του με την Λίνο Άντερσον, ο Ρέινολντς έπρεπε να πληρώσει και ένα ακριβό διαζύγιο.
Λόγω των πολλών εξόδων και του χαμηλού του εισοδήματος, ο Ρέινολντς δεν μπόρεσε να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην CBS και κήρυξε πτώχευση το 1996. Το συνολικό του χρέος ήταν 11,2 εκατομμύρια δολάρια.
50 Cent

O 50 Cent μπορεί να φαλήρισε ως ράπερ, αλλά έβγαλε τα περισσότερα από τα χρήματά του από μια διαφορετική επιχειρηματική αυτοκρατορία. Τα οικονομικά του προβληματα ξεκίνησαν με την 2008, καθώς οι μετοχές του έκαναν βουτιά.
Το 2015, ο 50 Cent είχε ένα χρέος ύψους 32,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε αντιμέτωπος με αγωγές και απλήρωτες διατροφές. Το επόμενο έτος κήρυξε πτώχευση.
Πριν λιγα χρόνια στάθηκε αρκετά τυχερός, όταν η τιμή του Bitcoin σημείωσε τεράστια άνοδο. Έλαβε 700 Bitcoins ως πληρωμή για ένα άλμπουμ του 2014 και το μερίδιο του σε κρυπτονομίσματα έφτασε να αξίζει εκατομμύρια.
Γουέσλι Σνάιπς

Φαίνεται τελικά ότι το να είσαι μεγάλος αστέρας και να παίζεις σε πολλές ταινίες δράσης, δεν είναι αρκετό για να κάνεις την ζωή που θέλεις. Βέβαια το να χρωστάς 12 εκατομμύρια στην εφορία και να μην τα πληρώνεις επειδή σ’αρέσει να διασκεδάσεις, κάποια στιγμή προκειται να το πληρώσεις. Αυτό ακριβώς έπαθε ο Γουέσλι Σνάιπς, ο οποίος έμεινε σχεδόν τρία χρόνια στην φυλακή, καθώς είχε καταδικαστεί για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Ματά από αυτό συμμετείχε στο cast της ταινίας “Expendables 3”, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτι περισσότερο σαν χάρη από τον Σταλόνε, αφού η ταινία ήταν ήδη γεμάτη με κινηματογραφικούς αστέρες.
Φλόιντ Μεϊγουέδερ

Ο σπουδαιότερος μποξέρ των τελευταίων 25 ετών και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές παγκοσμίως, δεν έχασε ποτέ αγώνα μέσα στο ρινγκ και κέρδισε το ψευδώνυμο “Money”. Ωστόσο έχει αναφερθεί ότι έχει να πληρώσει φόρους στον IRS πάνω από μια δεκαετία.
Ο πυγμάχος αδυνατούσε να πληρώσει τους φόρους του, – με αποτέλεσμα να χρωστάει 22,2 εκατομμύρια δολάρια προς τον IRS – ακόμα και όταν σταμάτησε την “συνταξιοδότηση” του για έναν αγώνα με υψηλά έσοδα. Φήμες λένε ότι ο Μεϊγουέδερ θα επιστρέψει στα ρινγκ για να καταφέρει να διευθετήσει τα χρέη του.
Μάικ Τάισον

Ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Μάικ Τάισον, κατάφερε να καρδίσει 300 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα του, ωστόσο βγήκε “νοκ άουτ” από ένα χρέος 23 εκατομμυρίων δολαρίων το 2003. Δήλωσε πτώχευση, επέστρεψε στην φυλακή και έκανε αποτοξίνωση, προτού αποκτήσει και πάλι κάποια οικονομική σταθερότητα.
Μέχρι το 2003, χρωστούσε χρήματα στον IRS, τις βρετανικές φορολογικές αρχές, σε δικηγόρους, έναν προσωπικό γυμναστή, έναν οικονομικό διευθυντή και έναν παραγωγό μουσικής, ενώ έπρεπε να πληρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια στην πρώην σύζυγο του και όφειλε αρκετά χρήματα σε διατροφές.
MC Hammer

Ο γνωστός ράπερ MC Hammer κέρδισε 30 εκατομμύρια δολάρια όταν το “U Can not Touch This” έγινε παγκόσμιο hit. Ξεκίνησε να ξοδεύει ασύστολα με αποτέλεσμα να ξυρήξει πτώχευση το 1996. καθώς το χρέος του είχε ανέλθει σε 13 εκατομμύρια δολάρια.
Πριν πτωχεύσει είχε αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, του οποίου η ανακαίνιση του το εξωφρενικό ποσό των 30 εκατομμυρών δολαρίων. Είχε προσλάβει 200 άτομα προσωπικό και είχε αγοράσει ένα στάβλο στον οποίο είχε 19 άλογα που αγωνίζονταν σε ιπποδρομίες.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με αρκετές αγωγές, δεν είναι περίεργο που ο ράπερ έμεινε άφραγκος.
Τζόνι Ντεπ

Ο Ντεπ, ο πέμπτος υψηλότερα αμειβόμενος ηθοποιός στο Χόλιγουντ το 2016, έχει δαπανήσει κατά καιρούς τεράστια χρηματικά ποσά σε διάφορα πράγματα, όπως ένα γιοτ αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων και μια αποτυχημένη δισκογραφική εταιρεία αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2017, ο Ντεπ κινήθηκε δικαστικά εναντίον των οικονομικών του συμβούλων, υποστηρίζοντας ότι έπαιρναν σοβαρές οικονομικές αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι συμβουλοι του κινήθηκαν επίσης δικαστικά εναντίον του, ισχυριζόμενοι ότι ο μόνος που μπορεί να κατηγορήσει για τα οικονομικά του προβήματα είναι ο εαυτός του. Δεν έχει κυρήξει ακόμα πτώχευση, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ηθοποιός εκτιμάται ότι έχει ένα χρέος ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!