Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018


Αγριεύει ο καιρός την τελευταία ημέρα του 2018 και την πρώτη του 2019, καθώς αναμένονται καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, παραμονή, μέχρι και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα, στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (31/12/2018)
Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μ.) καθώς και περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των υπόλοιπων τμημάτων της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μ.). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν, ενώ αναμένονται και στα ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μ.).
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ θα επικρατήσουν από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.
Την Τρίτη (1/1/2019)
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορείου Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μ.) της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.
Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενήσουν στις υπόλοιπες περιοχές.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο που βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Βίντεο από το πανίσχυρο σύστημα λέιζερ, που μπορεί να καταρρίψει στόχους «σε κλάσματα δευτερολέπτου» έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το λέιζερ Peresvet πήρε το όνομά του από έναν Ρώσο μοναχό, που πολέμησε στη μάχη του Κουλίκοβο το 1380, η οποία τερμάτισε τη μογγολική κατοχή της μεσαιωνικής Ρωσίας. Στο βίντεο διακρίνεται το οπλικό σύστημα να βγαίνει από ένα υπόστεγο και να ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τις ικανότητες του νέου υπερόπλου του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες. Παρόμοια οπλικά συστήματα που ανέπτυξαν άλλες χώρες χρησιμοποιούνται πάντως για την κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων από απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Όπως είπε ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ το Peresvet «μπορεί να καταρρίψει στόχους σε κλάσματα δευτερολέπτου». «Μπορούμε να πούμε πολλά για τα όπλα λέιζερ, έχουν γίνει ταινίες γι’ αυτά εδώ και καιρό κι έχουν γραφτεί βιβλία επιστημονικής φαντασίας, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Αλλά πλέον είναι γεγονός είναι ότι αυτά συστήματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται» από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το πρόγραμμα Peresvet περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα, αν και ύπαρξη του αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Πούτιν στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους όταν υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι προηγούμαστε κατά ένα βήμα από τους αντιπάλους μας στον τομέα αυτό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Krasnaya Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν από το 2017 τα συστήματα λέιζερ και οι χειριστές τους πέρασαν από ειδική εκπαίδευση στη Στρατιωτική Διαστημική Ακαδημία Mozhaysky στην Αγία Πετρούπολη.
Πηγή: iefimerida.gr

Μια αμερικανική πόλη σπεύδει τώρα να μιμηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο. Με ένα νέο πρόγραμμα – το Tulsa Remote – σκοπεύει να προσελκύσει όσους εργαζόμενους επιθυμούν να μετακομίσουν στην Tulsa της Oklahoma, για έναν χρόνο. Πέραν της εφάπαξ επιχορήγησης, το πρόγραμμα προσφέρει και άλλα κίνητρα, μεταξύ αυτών μια συμμετοχή (η οποία κανονικά κοστίζει 1.800 δολάρια) στον συνεργατικό χώρο 36 Degrees North, τρεις μήνες έκπτωσης ενοικίου σε επιπλωμένο διαμέρισμα στην Καλλιτεχνική Συνοικία της Tulsa, καθώς και σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τους “μετανάστες” εργαζόμενους να εγκλιματιστούν.
Το πρόγραμμα Tulsa Remote αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας, με επικεφαλής το George Kaiser Family Foundation, να υπάρξει προσέλκυση νέων και ταλαντούχων ανθρώπων στην πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος $3,5 δισ., με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας στην πόλη και την αναζωογόνησή της. Το ίδρυμα συνεργάζεται επίσης με το Teach for America για την προσέλκυση δασκάλων στην πόλη, ενώ επιχορηγεί και νέους καλλιτέχνες.
Το Tulsa Remote είναι η τελευταία από μια σειρά ανάλογων έξυπνων – και προσοδοφόρων – μεθόδων με τις οποίες διάφορες περιοχές προσπαθούν να προσελκύσουν “νέο αίμα” στις κοινότητές τους. Από την Candela, μία μικρή ιταλική πόλη η οποία προσφέρει 2.000 ευρώ (2.350 δολάρια) σε όποιον μεταναστεύσει εκεί, μέχρι το New Haven του Connecticut, το οποίο δίνει κίνητρα έως 80.000 για την αγορά οικίας. Για πολλούς από αυτούς τους τόπους, τα προγράμματα αυτά αποτελούν τον τρόπο να παλέψουν ενάντια στη μείωση του πληθυσμού τους.
Η Candela, η οποία βρίσκεται στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας, είχε 8.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1990, έχοντας πλέον μόλις 2.700. Στην περίπτωση της Tulsa, η πόλη πάει ένα βήμα παραπέρα, αναζητώντας όχι απλώς νέους, αλλά και ταλαντούχους κατοίκους. “Ελπίζουμε να αποτελέσει θρυαλλίδα ώστε περισσότεροι άνθρωποι με έφεση στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα να κάνουν την Tulsa σπίτι τους, να ακολουθήσουν καριέρα εδώ και τελικά να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις”, αναφέρει ο Ken Levit, εκτελεστικός διευθυντής του George Kaiser Family Foundation. “Θα μπορούσε να ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητα του εργατικού δυναμικού της πόλης”.
Ο Levit προβλέπει μάλιστα ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει και πολλούς από τους καταγόμενους από την πόλη να επιστρέψουν στις ρίζες τους. “Πιστεύω ότι θα δούμε πολλούς ντόπιους να επιστρέφουν στην πόλη μας, παίρνοντας την Route 66 για το σπίτι τους”, προσθέτει. Levit. Ένα από τα πρόσωπα που αποφάσισαν να κάνουν το βήμα προς την Tulsa είναι η Darla Bunting. Μετακόμισε εκεί τον Οκτώβριο από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον και εργάζεται εξ αποστάσεως ως εκτελεστική διευθύντρια των Enriched Schools, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, η οποία παρέχει υψηλού επιπέδου αναπληρωτές εκπαιδευτικού. Αρχικά, είχε “πολιτικές” ενστάσεις για τη φυσιογνωμία της Πολιτείας. “Είμαι Δημοκρατική και είχα ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το να μετακομίσω σε μια παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική πολιτεία”, λέει. “Αυτό που ανακάλυψα εδώ είναι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν”.
Η Bunting – μέλος του συνεργατικού χώρου 36 Degrees North – συμπληρώνει ότι η Tulsa είναι μια πόλη η οποία ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. “Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα σαν την Tulsa, όπου υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς κάτι. Εάν ονειρευόσουν πάντα να ανοίξεις μαγαζί με παγωτά ή επιθυμείς να ξεκινήσεις μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια, η Tulsa θα σε βοηθήσει να το κάνεις πράξη”, σημειώνει. “Υπάρχει μια μεταδοτική ενέργεια και ένα πνεύμα που σε ωθεί να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα πάθη σου”.
Ο Bob Fleischman, συνιδιοκτήτης της Chrysalis Salon and Spa και πρόεδρος της επιχειρηματικής επιτροπής της Tulsa Arts District, μετακόμισε στην πόλη το 2002 από την Sarasota της Florida για να εργαστεί και τελικώς δεν έφυγε ποτέ. Έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τόσο την πόλη όσο και ιδιαίτερα την Καλλιτεχνική Συνοικία να “ανθίζουν”. “Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία που έχει να τους πει η πόλη είναι πολύ πιο συναρπαστική απ’ όσο θα μπορούσαν να φανταστούν”, καταλήγει.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!