Τρίτη 14 Ιουνίου 2016


Ο «ψυχρός» πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες, πήρε νέες διαστάσεις με το διαδίκτυο να αποτελεί το νέο όπλο.
Η Βόρεια Κορέα χάκαρε περισσότερους 140.000 υπολογιστές μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, σε μια προσπάθεια διασποράς κακόβουλων κωδικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους. Ωστόσο, οι αρχές της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι κατόρθωσαν ν’ ανακόψουν μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με αναφορές πρακτορείου ειδήσεων.
Τα ηλεκτρονικά ίχη έδειξαν ότι η επιχείρηση αυτή, ενεργοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ και είχε ως στόχο ένα κεντρικό πρόγραμμα υπολογιστών που χρησιμοποιούν 160 εταιρίες, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειρίζονται τα δίκτυα των υπολογιστών τους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, της Νότιας Κορέας.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση που ενεργοποίησε τις επιθέσεις ήταν παρόμοια με αυτή που εντοπίστηκε το 2013, όταν έγινε κυβερνοεπίθεση κατά των τραπεζών και των τηλεοπτικών σταθμών στη Νότια Κορέα. Από την επίθεση αυτή, τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών των παραπάνω επιχειρήσεων “πάγωσαν” για μια εβδομάδα.
Ωστόσο, οι αναφορές για την επίθεση αυτή, δεν επιβεβαιώθηκαν από το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας στη Νότια Κορέα.

Έγινε και αυτό! Ένας Ιταλός δήμαρχος απογοητευμένος από την συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης της πόλης του, προσπαθεί να την πουλήσει μέσω Facebook.
Ο Φρανσέσκο Γκαραφόλο, δήμαρχος επί 7 χρόνια του Σαν Σόσσιο Μπαρονία, στη νότια Ιταλία, απηύθυνε την έκκληση λόγω των μειουμένων αποθεμάτων στα δημοτικά ταμεία.
Έγραψε στο facebook: «Ζητείται: Πλούσιος, Κινέζος επενδυτής να έρθει και να αναλάβει την πόλη» προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στην «αιώνια έλλειψη κονδυλίων».
dimarxos_italia_aftodioikisi
Σύμφωνα με την ιταλική έκδοση της Local, δήλωσε πως θα προσφέρει ευχαρίστως τις υπηρεσίες του ως δήμαρχος στους τυχόν νέους ιδιοκτήτες.
Ο Γκαραφόλο έγραψε: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι το κόστος είναι ελαφρώς μικρότερο από εκείνο των (ποδοσφαιρικών συλλόγων) Ίντερ και Μίλαν». Μάλιστα, για να διαφημίσει ακόμη περισσότερο την πόλη του δήλωσε πως πιστεύει πως πρόκειται για μια «πολύ κερδοφόρα επένδυση» καθώς η περιοχή έχει ένα υπέροχο περιβάλλον και ισχυρό τουριστικό δυναμικό, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα TGcom24.
Κι ενώ οι προσπάθειες του Γκαραφόλο να πουλήσει την πόλη του είναι περισσότερο μια χιουμοριστική πρόκληση, παρά πραγματική, έχει επιστήσει την προσοχή στις σοβαρές οικονομικές και δημογραφικές δυσκολίες που έρχονται αντιμέτωπες πολλές μικρές πόλεις στην Ιταλία.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», ο δήμαρχος δήλωσε: «Δεν θα πουλήσω τη γη μου. Θέλω μόνο να επιστήσω την προσοχή για την εξασφάλιση κονδυλίων για τους ανθρώπους μου. Έχει γίνει δύσκολο ακόμη και το κλείσιμο μιας τρύπας στο οδόστρωμα, αλλά και πολυτέλεια το κόψιμο του γρασιδιού.
Καταχώρησαν την αγγελία με την ελπίδα να βρεθεί ένας τρόπος για την εξασφάλιση ενός πιο ακμάζοντος μέλλον στο δήμο μου. Η αγγελία δημιουργήθηκε από μια βαθιά ανησυχία, απογοήτευση και αίσθημα αδυναμίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας σε μετρητά».

Κουίζ: Ξαπλώστρες καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό άμμου, μέχρι το κύμα. Καντίνες με ηχεία, λειτουργούν ως «καφετέριες στην άμμο». Παραλιακά εστιατόρια έχουν βγάλει τραπεζάκια για ρομαντικά δείπνα δίπλα στη θάλασσα. Παραθαλάσσια μπαρ έχουν στήσει εξέδρες και περιφραγμένους χώρους για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Ξενοδοχεία διαφημίζουν παραδεισένιες ιδιωτικές παραλίες. Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων; Είναι… η παρανομία. Η χρήση των αιγιαλών και των παραλιών από τους δήμους και ιδιώτες υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν. Ας δούμε τις βασικότερες από αυτές, όπως τις παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή:
  1. Πώς παραχωρείται η χρήση αιγιαλού και παραλίας;
Αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) μπορεί να γίνεται απευθείας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από τον δήμο.
  1. Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;
Οχι. Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).
  1. Υπό ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;
Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε: πρέπει να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται… να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα – ομπρέλα – τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.
  1. Μπορούν οι ξαπλώστρες να φθάνουν στο κύμα;
Οχι. Υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.
  1. Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;
Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.
  1. Τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα;
Ναι. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  1. Τι ισχύει για τις καντίνες;
Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).
  1. Επιτρέπονται περιφράξεις επάνω στην άμμο;Κατηγορηματικά όχι. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.
  2. Τι ισχύει για τη μουσική;
Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.
  1. Τι ισχύει για τον φωτισμό;
Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.
  1. Αυτά ισχύουν για όλες τις παραλίες;
Ναι, εκτός από τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.
12. Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τι
Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να καταγγείλει παρανομίες στη χρήση μιας παραλίας; Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε από τους δύο. Στην πραγματικότητα βέβαια, επειδή οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λ.χ. ηχορρύπανση) ενδέχεται να εμπλέκεται και η αστυνομία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ορίζει και τους ειδικούς όρους λειτουργίας τους.
Δυστυχώς, στην πράξη οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες στις μισθώσεις είναι ελάχιστες, άλλοτε ελλείψει προσωπικού και άλλοτε ελλείψει βούλησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χώρου εστίασης στη Μύκονο, όπου (παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες) έχει καταπατήσει την παραλία, χτίζοντας κιόσκια, κτίσματα, πέργκολες, τοιχία και ό,τι άλλο εξυπηρετεί την επιχείρηση…

Γνωρίσαμε την Kate Winslet ως "Rose deWitt Bukater", στην ταινία «Τιτανικό» και ουσιαστικά αυτός ήταν και ο ρόλος που την επέβαλε στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Σε συνέντευξή της από το περιοδικό Rolling Stone, που ήρθε ξανά στην επιφάνεια αυτές τις μέρες, η ηθοποιός αναφέρθηκε στις μέρες όπου γίνονταν οι οντισιόν για την ταινία και οι αποκαλύψεις της σίγουρα αξίζουν να διαβαστούν.

Η ίδια αποκάλυψε πως αφού διάβασε το σενάριο της ταινίας, σκούπισε τα δάκρυά της και είπε «ναι, πρέπει οπωσδήποτε να πάρω τον ρόλο σε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση». Τι έκανε γι' αυτό;

Κατάφερε να βρει το τηλέφωνο του σκηνοθέτη, James Cameron, από τον ατζέντη της και του τηλεφώνησε όταν αυτός βρισκόταν στο αυτοκίνητο (όταν υπήρχαν ακόμη τηλέφωνα μέσα στο αυτοκίνητο!).

Εκείνος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε αυτοκινητόδρομο και της είπε πηγαίνω κάπου και εκείνη του απάντησε «απλά πρέπει να το κάνω αυτό και θα είσαι τρελός αν δε με διαλέξει».

Μάλιστα, για τον ίδιο ρόλο, ενδιαφέρονταν και οι τότε πολύ πιο διάσημες από τη Winslet, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, αλλά και η Winona Ryder, όμως τελικά ο Cameron έδωσε το ρόλο στην Kate.

Ο τολμών νικά!

ΠΗΓΗ: queen.gr

Η Sarah Jessica Parker μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες σταρς του Hollywood αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι και μία απόλυτα φυσιολογική μαμά.

Έχει αδυναμία τόσο στα διδυμάκια της όσο και στον 13χρονο γιο της. Και τι κάνει μία μητέρα όταν μαθαίνει πως το παιδί της υποφέρει; Χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της.

Μία ημέρα το τηλέφωνο της Sarah Jessica Parker χτύπησε και η νταντά των παιδιών της την ειδοποίησε πως ο γιος της είχε πάθει αλλεργικό σοκ.

Το στόμα του είχε πρηστεί, έβηχε διαρκώς και τα αυτιά του είχαν γίνει κατακόκκινα.

Τον πήγαν αμέσως στο γιατρό όπου και τους ενημέρωσε πως το παιδί (ο James δηλαδή) είχε αλλεργία στα φιστίκια και τα φουντούκια. Δεν το ήξεραν όμως μέχρι τότε και για αυτό έπαθε ό,τι έπαθε.

Ο James, όπως είπε η ίδια στο UsWeekly, γνωρίζει πλέον τα πάντα γύρω από τις διατροφικές του αλλεργίες και ενημερώνει συνεχώς τους τριγύρω του για να αποφύγει πάλι κάποια τέτοια ταλαιπωρία με την υγεία του.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Ούτε ο λίγος, ούτε ο πολύς ύπνος κάνουν καλό στην υγεία. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες επίσημες συστάσεις των ειδικών για το πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.

Οι νέες οδηγίες, που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Clinical Sleep Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, λαμβάνουν υπόψη τους τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών.

Το βασικό μήνυμα παραμένει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αρκετό ύπνο. Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις 12χρονους κοιμάται κάτω από τις αναγκαίες εννέα ώρες το βράδυ, ενώ και ένα στα τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κοιμάται όσο πρέπει.

Αναλυτικότερα οι συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα έχουν ως εξής:

- Νήπια τεσσάρων μηνών έως ενός έτους: 12-16 ώρες (σε 24ωρη βάση μαζί με τoυς ενδιάμεσους υπνάκους μέσα στη μέρα)

- Παιδιά ενός έως δύο ετών: 11-14 ώρες (μαζί με τους ενδιάμεσους υπνάκους)

- Παιδιά τριών έως πέντε ετών: 10-13 ώρες (σε 24ωρη βάση)

- Παιδιά έξι έως 12 ετών: εννέα έως 12 ώρες

- Έφηβοι 13-18 ετών: οκτώ έως δέκα ώρες.

Η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, σχετίζεται με χειρότερους βαθμούς των μαθητών στο σχολείο, ψυχικά προβλήματα και συμπεριφοράς, καρδιολογικά, μεταβολικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Για περισσότερο και καλύτερο ύπνο των παιδιών και εφήβων, οι ειδικοί συστήνουν όχι τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του ύπνου, οργανωμένο πρόγραμμα καθημερινότητας που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, περιορισμένη δραστηριότητα λίγο πριν τον ύπνο κ.α.
real.gr

Κοιτάξτε από το παράθυρο στο νυχτερινό ουρανό. Το μεγαλείο του Γαλαξία, σταθερό στον ουρανό από τη γέννηση του κόσμου, πιθανότατα δεν είναι πια εκεί. Το γαλακτερό πέπλο της φωτορύπανσης καλύπτει πλέον το 80% του πλανήτη, και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να διακρίνει στον ουρανό τον Γαλαξία που μας φιλοξενεί, διαπιστώνει διεθνής μελέτη στo «Science Advances».

Οι επιπτώσεις

Το ξεθώριασμα των άστρων δεν είναι δυστυχώς η μόνη επίπτωση της διαρροής φωτός: μπορεί να αναγκάσει τα πουλιά να μεταναστεύσουν νωρίτερα, να στείλει τις νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες προς την κατεύθυνση των μπαρ αντί προς στη θάλασσα, να επηρεάσει τις νυχτοπεταλούδες και άλλους νυκτόβιους επικονιαστές, ακόμα και να απορρυθμίσει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι.

Την τελευταία δεκαετία, η φωτορύπανση αυξάνεται κατά 6% το χρόνο στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον προηγούμενο παγκόσμιο άτλαντα που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από 15 χρόνο. Ως περιοχές που επηρεάζονται από το πρόβλημα ορίζονται αυτές στις οποίες ο νυχτερινός ουρανός είναι περίπου 10% φωτεινότερος από το κανονικό, πάνω από 14 microcandelas ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.

Οι μετρήσεις

Ο νέος άτλαντας της φωτορύπανσης βασίστηκε σε μετρήσεις του δορυφόρου Swomi της NASA και της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, σταθμισμένες με βάσει χιλιάδες επιτόπιες μετρήσεις που προσέφεραν εθελοντές αστρονόμοι. Αφύσικα φωτεινοί ουρανοί καλύπτουν το 80% του πλανήτη και το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 99% για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αποκαλύπτει ο χάρτης. Ως αποτέλεσμα, έξι στους δέκα Ευρωπαίους και ένας στους τρεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν βλέπουν πια τον «Μίλκι Ουέι».

Η φωτορύπανση είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα, λένε οι ερευνητές. Αντίθετα, στην περίπτωση του φωτισμού στους δρόμους, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί: το κιτρινωπό φως από τις λάμπες νατρίου αντικαθίσταται σταδιακά σε λάμπες LED υψηλής απόδοσης, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση αλλά εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως.

Σε αυτά τα μήκη κύματος το φως διαχέεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα και κάνει τον ουρανό να φαίνεται πιο λαμπρός. Και, επειδή το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στο μπλε από ό,τι πιο κόκκινο, η αίγλη της φωτορύπανσης θα γινόταν πιο εκθαμβωτική από ποτέ.

Πηγή: tovima.gr

Συνέβη μια ωραία πρωία του Μεσοζωικού αιώνα, πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα ήταν ήσυχα στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού, με δεινόσαυρους και υπερμεγέθη έντομα να περιφέρονται στα κωνοφόρα δάση και τους βαλτότοπους του Τσιξουλούμπ.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, όλα είχαν καταστραφεί.

Ένας βράχος από το Διάστημα, μεγάλος σαν βουνό, πέφτει προς στη Γη με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων την ώρα, και για μια στιγμή φαίνεται μεγαλύτερος και λαμπρότερος από τον Ήλιο καθώς σχίζει τον ουρανό.

Μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, συντρίβεται και απελευθερώνει ενέργεια που εκτιμάται στα 100 τρισεκατομμύρια τόνους TNT, ή ένα δισεκατομμύριο βόμβες σαν της Χιροσίμα.

Η πρόσκρουση σκάβει τον γήινοι φλοιό σε βάθος 30 χιλιομέτρων και δημιουργεί κρατήρα διαμέτρου 185 χιλιομέτρων.

Εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων εξαερώνονται και αρχίζουν ένα ντόμινο καταστροφής που εξαφανίζει το 75% των ζωντανών οργανισμών στη Γη, ανάμεσά τους και οι περισσότεροι δεινόσαυροι.

Η θεωρία της πρόσκρουσης διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1980, ωστόσο η ανακάλυψη του κρατήρα του Τσιξουλούμπ στο Μεξικό τη δεκαετία του 1990 έδωσε για πρώτη φορά στους επιστήμονες μια εικόνα για το πού και το πότε, υπενθυμίζει το National Geographic.

Ο υπολογιστής πρόσκρουσης πιάνει δουλειά

Οι άμεσες επιπτώσεις του κομβικού βομβαρδισμού μπορούν να εκτιμηθούν με τον «υπολογιστή πρόσκρουσης» που αναπτύχθηκε από γεωεπιστήμονες τουΠανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα και του Imperial College του Λονδίνου.

Ο χρήστης εισάγει τις βασικές παραμέτρους, όπως το μέγεθος, η ταχύτητα και η γωνία πρόσκρουσης εισερχόμενου αντικειμένου, και το πρόγραμμα αναλαμβάνει να δώσει μια εικόνα των άμεσων συνεπειών.

«Μπορείς να εισάγεις διαφορετικές αποστάσεις από το σημείο πρόσκρουσης και να δεις πώς τα αποτελέσματα αλλάζουν ανάλογα με την απόσταση» εξηγεί στο National Geographic ηΤζοάνα Μόργκαν, μέλος της βρετανικής ερευνητικής ομάδας που ανοίγει την πρώτη γεώτρηση στον κρατήρα του Τσιξουλούμπ.

«Αν βρισκόσουν κοντά, ας πούμε σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων από την πρόσκρουση, θα σκοτωνόσουν ακαριαία ή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» αναφέρει η ερευνήτρια.

Πράγματι, ο θάνατος θα ήταν βέβαιος για οποιονδήποτε βρισκόταν αρκετά κοντά για να δει την πύρινη σφαίρα, συμφωνεί ο Γκάρεθ Κόλινς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε τον υπολογιστή πρόσκρουσης στο Imperial College.

Εννέα δευτερόλεπτα μετά την ώρα μηδέν, η θερμική ακτινοβολία της πρόσκρουσης τσιγαρίζει τον υποθετικό παρατηρητή μας.

Οτιδήποτε μπορεί να καεί -θάμνοι, δέντρα και ολόκληρα δάση- φτάνει στο σημείο ανάφλεξης και πιάνει αυθόρμητα φωτιά από την ακτινοβολία.

Και μετά τη πυρκαγιά, έρχεται η ώρα, της πλημμύρας: ανάλογα με το ανάγλυφο της περιοχής, η πρόσκρουση πιστεύεται ότι σήκωνε τσουνάμι με ύψος μέχρι 305 μέτρα.

Σείστηκε η γη

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το τράνταγμα του κοσμικού χτυπήματος θα ξεπερνούσε τους 10,1 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

«Ένα σεισμικό συμβάν αυτού του μεγέθους θα αντιστοιχούσε με το να εκδηλωθούν ταυτόχρονα όλοι οι σεισμοί του κόσμου τα τελευταία 160 χρόνια» λέει ο Ρικ Άστερ, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και πρώην πρόεδρος της Σεισμολογικής Εταιρείας Αμερικής.

Περίπου 8 λεπτά μετά την ώρα μηδέν, συντρίμμια της πρόσκρουσης αρχίζουν να πέφτουν προς τη Γη, πνίγοντας τα πάντα σε ένα κάλυμμα από πυρωμένες πέτρες και στάχτη.

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ένας αφύσικος άνεμος χτυπά τον παρατηρητή με ταχύτητα 960 χιλιομέτρων την ώρα, ισοπεδώνοντας ό,τι είχε καταφέρει να μείνει όρθιο.

Μαζί με τη ριπή φτάνει ο κρότος της πρόσκρουσης, ένα βιβλικό βουητό των 105 decibel, εκκωφαντικό σαν αεριωθούμενο που πετά σε χαμηλό ύψος.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε περιοχές που παρέμειναν ασφαλείς από τις άμεσες επιπτώσεις, ο ουρανός πρώτα μαυρίζει από τον κουρνιαχτό και μετά φωτίζεται από συντρίμμια που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα και μετά έπεσαν στην ατμόσφαιρα σαν πεφταστέρια.

«Δεν θα έμοιαζαν με κανονικούς διάττοντες αστέρες ή μετέωρα» εκτιμά ο Γκάρεθ Κόλινςτου Imperial College.

«Τα μετέωρα κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες και καίγονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τα συντρίμμια θα εισέρχονταν στην ατμόσφαιρα σε μικρότερο ύψος και με μικρότερη ταχύτητα, εκπέμποντας κυρίως υπέρυθρη ακτινοβολία.

Δεν είμαι σίγουρος με τι θα έμοιαζαν. Θα είχαν κάτι σαν κοκκινωπή λάμψη φαντάζομαι».

Σίγουρα θα πέρασε καιρός μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την σκόνη. «Τις πρώτες ώρες το σκοτάδι θα ήταν σχεδόν απόλυτο» συνεχίζει ο Κόλινς. Για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, ο πλανήτης έμεινε βυθισμένος στο ημίφως.

Η απόκοσμη λάμψη του τέλους

Κι όμως, μια απόκοσμη λάμψη διακρίνεται στον ορίζοντα. Πυρακτωμένα συντρίμμια που έπεσαν στο έδαφος προκαλούν πρωτοφανείς πυρκαγιές που τυλίγουν τη Γη και αφήνουν πίσω τους ένα στρώμα στάχτης, το οποίο παραμένει στα ιζήματα μέχρι και σήμερα ως μάρτυρας του μεγέθους της καταστροφής.

Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας στη μαζική εξαφάνιση ειδών ήταν πιθανότατα το παγκόσμιο σκοτάδι, το οποίο μείωσε τη φωτοσύνθεση των φυτών σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, και στέρησε έτσι από τη βασική πηγή τροφής τους τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα.

Το φαινόμενο εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε από τα θειούχα πετρώματα του Τσιξουλούμπ. Το θείο του υπεδάφους εκτινάχθηκε στην ατμόσφαιρα, αντέδρασε με υδρατμούς και σχημάτισε θειικό οξύ, το οποίο έπεσε στη Γη ως διαβρωτική βροχή από βιτριόλι.

Εκτός από θείο, όμως, τα ασβεστολιθικά πετρώματα του Τσιξουλούμπ πρέπει να απελευθέρωσαν κατά την πρόσκρουση γιγάντιες ποσότητες άνθρακα: δέκα δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, εκατό δισεκατομμύρια τόνους μονοξειδίου και ακόμα 100 δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου, εκτιμά ο Ντέιβιντ Κρινγκ, γεωλόγος του Lunar and Planetary Institute.

Όταν ο ουρανός καθάρισε, τα αέρια αυτά πιστεύεται ότι προκάλεσαν ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου, ανεβάζοντας δραματικά τη θερμοκρασία για δεκαετίες ή αιώνες.

Κοντολογίς, αιτία της μαζικής εξαφάνισης ήταν το διπλό χτύπημα ενός πυρηνικού χειμώνα, τον οποίο ακολούθησε ένα επεισόδιο ακραίας παγκόσμιας θέρμανσης.

Υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η εξαφάνιση των δεινόσαυρων προκλήθηκε από την πρόσκρουση του Τσιξουλούμπ σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως γιγαντιαίες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ό,τι κι αν συνέβη, το αρχείο των απολιθωμάτων μαρτυρά ότι τουλάχιστον επτά στα δέκα είδη του πλανήτη εξαφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων όλων των τετράποδων ζώων με βάρος άνω των 25 κιλών.

Υπήρχαν όμως και αυτοί που επέζησαν της παγκόσμιας καταστροφής.

Ανάμεσά τους μια ομάδα δεινόσαυρων που είχαν μάθει να πετούν, και ήταν οι πρόγονοι όλων των σημερινών πτηνών.

Και αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, η πρόσκρουση του Τσιξουλούμπ δεν εξαφάνισε όλους τους δεινόσαυρους.

Μερικοί πετούν σήμερα ανάμεσά μας, απόγονοι των ηρωικών επιζώντων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Όσοι ακόμα χρησιμοποιείτε τον πλέον αρχαίο standalone Yahoo Messenger, αυτόν δηλαδή που σήμερα δεν μπορεί κάποιος να κατεβάσει ούτε από την ιστοσελίδα της Yahoo, μάλλον σύντομα θα πρέπει να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση, ή έστω να χρησιμοποιήσετε τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων της εταιρείας και την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Yahoo αποφάσισε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία της παλαιότερης αυτής έκδοσης του Yahoo Messenger. Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν βρείτε το αρχείο εγκατάστασης από κάποια άλλη πηγή, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να συνομιλήσετε με τους φίλους σας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι ίσως σύντομα διαθέσει μια ανανεωμένη εφαρμογή για Instant Messaging, για την οποία όμως δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν.

Οι συνομιλίες του Yahoo Messenger που έχουν αποθηκευτεί στους λογαριασμούς Yahoo Mail των χρηστών της υπηρεσίας, πρόκειται να διαγραφούν στις 5 Αυγούστου. Εάν θέλετε λοιπόν να κρατήσετε τις παλαιότερες συζητήσεις σας, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε τοπικά αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας.

Πηγή: e-pcmag.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!