Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017


Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα κάλαντα σηματοδοτούν την γιορτή, το αύριο, την έναρξη του καινούργιου. Τότε τα αποκαλούσαν χελιδονίσματα και η αρχή του έτους ήταν τον Μάρτιο.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Σταυρούλα Πισιμίση «αν και ήταν ταυτισμένα με την αρχή της άνοιξης εμπεριέχουν επίσης όπως και στις μέρες μας ευχετικούς στίχους για την καλοχρονιά, έχουν σχέση για την νοικοκύρη, τα μέλη της οικογένειας.
Τα πράγματα αλλάζουν για πρώτη φορά όταν 153 πΧ οι ανώτατοι άρχοντες του ρωμαϊκού κράτους άρχισαν να αναλαμβάνουν το αξίωμά τους την 1η Ιανουαρίου. Από τότε η ημέρα αυτή άρχισε να θεωρείται ως αρχή του έτους. Οι Χριστιανοί όμως δεν γιόρταζαν την 1η αλλά την 6η Ιανουαρίου, που ήταν η βάπτιση του Χριστού. Το 354 πΧ στα μέσα του 4ου αιώνα διαχωρίστηκε στη Ρώμη η γιορτή γεννήσεως του Χριστού κι έγινε στις 25 Δεκεμβρίου. Έτσι καθιερώθηκε ως ημερομηνία γέννησης του Χριστού η 25η Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου ως η πρώτη μέρας της νέας χρονιάς».
Από τότε λοιπόν έως σήμερα τα κάλαντα είναι από τα πιο γνωστά έθιμα κατά το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, «γνωστά κι ως το καλιάντασμα» όπως διευκρινίζει η κ. Πισιμίση.
«Ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυρίως τα παιδιά αλλά και μεγάλοι και βγαίνουν στους δρόμους. Η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός θέλει τα παιδιά της υπαίθρου να κρατούν στο χέρι τους ένα χλωρό ραβδί από την φύση που έχουν κόψει είτε από κρανιά από άλλο δέντρο και με αυτό χτυπούν την πόρτα του σπιτιού το οποίο επισκέπτονται. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στα κάλαντα ανά περιοχή ως προς τις ευχές», τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Πισιμίση.
Και προσθέτει: «Υπάρχουν διαφορετικοί στίχοι και τραγούδια. Το βασικό κοινό στοιχείο είναι το έθιμο, όπου παιδιά και μεγάλοι συνήθως το βράδυ της παραμονής 24 Δεκεμβρίου ή ανήμερα Χριστουγέννων μπαίνουν στο σπίτι του νοικοκύρη κρατώντας αυτό το χλωρό κλαδί με το οποίο όχι μόνο χτυπάνε την εξώπορτα του σπιτικού αλλά ακουμπούν και όλα τα μέλη της οικογένειας προκειμένου να τους μεταφέρουν την θαλερότητα, την ζωντάνια, τις ευχές. Θεωρούσαν στον λαϊκό πολιτισμό ότι το ξύλο που παίρνουν από την φύση και θετικές κι αρνητικές δυνάμεις. Θετικές τις οποίες μπορούν να μεταδώσουν με το άγγιγμα και ταυτόχρονα γονιμοποιητικές δυνάμεις».
Συμπληρώνει δε ότι «από την πλευρά τους, οι νοικοκυρές προσφέρουν είτε νομίσματα, καρπούς, κουλούρια και γλυκίσματα που έχει ο κάθε τόπος, κάστανα, καρύδια. Να πούμε βέβαια ότι αν κάποιο σπίτι δεν άνοιγε τότε υπήρχε και το αντίστοιχο σκωπτικό τραγούδι. Βέβαια σε ορισμένες περιοχές κρατούσαν και μουσικά όργανα όπως λαούτο, νταούλι ή άλλοτε κρατάνε μήλα, πορτοκάλια, ένα χάρτινο καράβι. Το τρίγωνο που επικρατεί στις μέρες μας συμβολίζει κυρίως τον ήχο. Στόχος είναι να μεταφέρεις τον ήχο με την έννοια του θορύβου. Κι ο θόρυβος σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί αποτρεπτικά του κακού και ταυτόχρονα ως πρόσκληση του καλού».
Όπως εξηγεί η λαογράφος το κυριότερο είναι ότι υπάρχει ένας βασικός κορμός που ακολουθούν τα έθιμο στον ελληνικό χώρο, σε όλες τις περιοχές είτε στην βόρεια είτε στη νότια είτε στη νησιωτική Ελλάδα. Μόνο κάποιες μικρές παραλλαγές παρατηρούνται που προσαρμόζονται και είναι οικείες στον κάθε τόπο και στους κατοίκους του.

Παρά το τσουχτερό κρύο που κάνει σε όλη τη χώρα η αγορά κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς.
Σήμερα Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.
Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης και προσβλέπει στο δώρο των Χριστουγέννων αλλά και στο κοινωνικό μέρισμα που πιστώνεται σήμερα στους δικαιούχους.
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή, την τελευταία του 2017, έχει ως εξής:
Δευτέρα 25/12/2017 ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 26/12/2017 ΑΡΓΙΑ
Τετάρτη 27/12/2017 από 9.00 – 21.00
Πέμπτη 28/12/2017 από 9.00 – 21.00
Παρασκευή 29/12/2017 από 9.00 – 21.00
Σάββατο 30/12/2017 από 9.00 – 18.00
Κυριακή 31/12/2017 από 11.00 – 17.00
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2018 ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να παραμείνουν κλειστά.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϊ. Στις 12 και μισή, τοπική ώρα, στο Μέμφις του Τενεσί, θα γίνει το Σαββάτο, 6 Ιανουαρίου του 2018, μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του Βασιλιά του Ροκ εντ Ρολ. Στο θέατρο στο «The Guest House at Graceland», σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από το Graceland, την έπαυλη που ήταν το σπίτι του Έλβις.

Θα είναι μια σπέσιαλ γιορτή, αυτή. Γιατί θα συνοδευτεί από δημοπρασία όχι λιγότερων από 271 αντικειμένων που ανήκαν στον Βασιλιά: ρούχα, κοσμήματα, αυτόγραφα, αναμνηστικά από συναυλίες και αντικείμενα από το πέρασμά του από το Χόλιγουντ. Όλα προσφέρονται από διάφορους συλλέκτες.

Ένας τυχερός, που θα βρεθεί εκεί και θα πλειοδοτήσει στη δημοπρασία, θα έχει τη δυνατότητα να κάθεται στην κουνιστή πολυθρόνα του Μεγάλου Ρόκερ, καρέκλα που προς το παρόν μόνο βλέπουν οι επισκέπτες στο Jungle Room στο Graceland. Άλλωστε, μόνο κουνιστή πολυθρόνα θα μπορούσε να έχει ο αεικίνητος επί σκηνής Έλβις!

Info: Το Graceland εξέδωσε ανακοίνωση και εκτιμά ότι η εν λόγω κουνιστή πολυθρόνα - από ξύλο και καφέ βινύλιο - μπορεί να πιάσει μεταξύ 10.000 και 15.000 δολάρια. Ο δικτυακός τόπος της δημοπρασίας είναι ανοιχτός για «χτυπήματα» και η τιμή εκκίνησης για την κουνιστή πολυθρόνα του Βασιλιά είναι 5.000 δολάρια.

Η πρώτη παρατήρηση της συγχώνευσης δύο μακρινών άστρων νετρονίων, μέσω της ταυτόχρονης ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων και ακτινοβολίας από αυτό το βίαιο κοσμικό συμβάν που συγκλόνισε αστρονόμους και φυσικούς, επιλέχθηκε από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" ως η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη στον κόσμο για το 2017.

Σε πρώτη φάση οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, οι δύο αμερικανικοί LIGO και ο ευρωπαϊκός VIRGO, «έπιασαν» τα βαρυτικά κύματα που έφθασαν στη Γη από απόσταση περίπου 130 εκατομμυρίων ετών φωτός, καθώς τα δύο άστρα νετρονίων (πάλσαρ) συγκρούσθηκαν και συγχωνεύθηκαν, ένα κατακλυσμικό κοσμικό φαινόμενο που γέννησε «ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου, οι οποίες ταξίδεψαν στο διάστημα.

Στη συνέχεια, εντοπίζοντας το σημείο του ουρανού όπου είχε συμβεί η συγχώνευση των άστρων, στις παρυφές του γαλαξία NGC4993, η διεθνής αστρονομική κοινότητα ήταν σε θέση να στρέψει μια σειρά από ραδιοτηλεσκόπια, οπτικά, υπέρυθρα και τηλεσκόπια ακτίνων-γάμα για να μελετήσει το ίδιο φαινόμενο. Μπόρεσε έτσι για πρώτη φορά, εκτός από τα βαρυτικά κύματα, να «δει» την πολλαπλή ακτινοβολία που επίσης δημιουργήθηκε και ταξίδεψε στο διάστημα, φθάνοντας ως τη Γη.

Έτσι, η εκρηκτική συγχώνευση των δύο ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων κατέστη το συμβάν που μελετήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία της αστρονομίας. Γι' αυτό, θεωρείται ότι αποτέλεσε το ξεκίνημα ενός νέου τύπου αστρονομίας των πολλαπλών μηνυμάτων ή πληροφοριών (βαρυτικά κύματα, ραδιοκύματα, ακτίνες-γάμα, ακτίνες-Χ, ορατό φως, λοιπή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) για το ίδιο φαινόμενο στον ουρανό.

Συνολικά 3.674 αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες από 953 τηλεσκόπια, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνεργάσθηκαν σε μια επιστημονική δημοσίευση για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία επιπλέον επιβεβαίωσε ξανά τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έριξε επίσης φως στη διαδικασία δημιουργίας βαρέων στοιχείων στο σύμπαν όπως ο χρυσός.

Ως σημαντικότερη ανακάλυψη του 2016 από το "Science" είχε πέρυσι ανακηρυχθεί η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα, από δύο συγχωνευόμενες μαύρες τρύπες, ένα επίτευγμα που στη συνέχεια οδήγησε στη βράβευση των πρωτεργατών επιστημόνων με το Νόμπελ Φυσικής 2017.

Ήδη από τότε είχε φανεί ότι τα βαρυτικά κύματα ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για μια «βαρυτική αστρονομία» και ένα νέο τρόπο παρατήρησης του σύμπαντος από τους αστρονόμους. Ο φετινός συνδυασμός των βαρυτικών κυμάτων με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους παρατήρησης επιβεβαιώνει ότι ανέτειλε πλέον μια πολυδιάστατη (multi-messenger) αστρονομία και αστροφυσική.

Ήδη, όπως επισημαίνει και το "Science", έχει ανοίξει η όρεξη των επιστημόνων για νέες ανακαλύψεις όπως π.χ. την πρώτη συγχώνευση ανάμεσα σε μια μαύρη τρύπα και ένα άστρο νετρονίων. Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, σχεδιάζουν να βελτιώσουν κι άλλο την ευαισθησία των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO στις ΗΠΑ, έτσι ώστε στο σε λίγα χρόνια να μπορούν να πιάσουν διαστημικά βαρυτικά σήματα σε υψηλότερες συχνότητες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το "Science" είχε ζητήσει από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν και εκείνοι για τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 2017. Υπήρξαν πάνω από 12.000 ψήφοι και επελέγη στην πρώτη θέση μια καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης, μια συχνή θανατηφόρα γενετική πάθηση των βρεφών. Η συγχώνευση των δύο άστρων νετρονίων δεν βρέθηκε καν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των αναγνωστών. 'Αλλες οι προτιμήσεις των ειδικών περιοδικού και άλλες του «λαού»!

Όσον αφορά τη χειρότερη εξέλιξη για την επιστήμη φέτος, το "Science" επέλεξε την «επικών διαστάσεων» -όπως την χαρακτηρίζει- αποξένωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ από τους επιστήμονες, μια εξέλιξη για την οποία δεν υπάρχει, όπως τονίζει, «καμία προφανής διορθωτική κίνηση». Στα αρνητικά το περιοδικό συγκαταλέγει επίσης τις ουκ ολίγες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που ήλθαν στο φως, γυναικών επιστημόνων και ιδίως νεαρών ερευνητριών από καταξιωμένους άνδρες επιστήμονες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!