Κυριακή 4 Μαρτίου 2018


Από το 2004 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Άλλοι το βρίσκουν κακό, άλλοι όχι. Πάντως από όποια πλευρά και αν το δεις, το Facebook είναι το μεγαλύτερο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα μέσα στις 3 ιστοσελίδες παγκοσμίως με τις περισσότερες επισκέψεις.
Είχε σκεφτεί ποτέ γιατί το Facebook έχει μπλε χρώμα; Ο λόγος δεν είναι τυχαίος!
Σύμφωνα με το techit.gr, το σήμα του Facebook είναι μπλε γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν διακρίνει το κόκκινο και το πράσινο. «Το μπλε είναι το πιο πλούσιο χρώμα για μένα», έχει πει ο ίδιος. Το χρώμα έχει γίνει τόσο διάσημο, που το κατάστημα στο κάμπους του Facebook πουλάει ακόμη και μανό με ακριβώς την ίδια απόχρωση.

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο. Και όχι τυχαία βέβαια. Από τους 102 δισεκατομμυριούχους που συμμετέχουν στη διοργάνωση ο Μα Χουάτενγκ είναι το Νο1 γιατί είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.
Ο Μα είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tencent, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα του κινεζικού Διαδικτύου, και της εταιρείας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat.
Η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 38 δισεκατομμύρια ευρώ) και μάλιστα δεν αποκλείεται καθόλου να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο χάρη κυρίως στην καλή απόδοση στο χρηματιστήριο της Tencent, στην οποία κατέχει το 9%.
Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας από το 2013.
Το προσωνύμιο του είναι «Pony Ma», επειδή το όνομά του σημαίνει άλογο στα κινέζικα.
Το 2014 το περιοδικό Time τον ονόμασε ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2015, το Forbes τον χαρακτήρισε ως έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Το 2017, το Fortune τον κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών του έτους.
Γεννημένος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, το 1971, ο Pony Ma είναι πολύ διαφορετικός από τον άλλο Κινέζο δισεκατομμυριούχο, τον μύθο των μέσων μαζικής ενημέρωσης Τζακ Μα, τον ιδρυτή και διευθύνοντα της Alibaba, κυρίως για έναν λόγο: Αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Τύπο και τις συνεντεύξεις.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Σενζέν, ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 στην εταιρεία China Motion Telecom Ltd, στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.
Όλα άλλαξαν το 1998. Στη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου στη Φλόριντα, ανακάλυψε την άνοδο του λογισμικού άμεσων μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του «ICQ».
Στη συνέχεια, αποφάσισε να δημιουργήσει την κινεζική εκδοχή που ονομάζεται «OICQ», και με αυτή την ευκαιρία μπήκε στην εταιρεία Tencent του Ζανγκ Ζιντόνγκ Τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα στο πανεπιστήμιο.
Μηχανικός και ταλαντούχος διαχειριστής
Ο Pony Ma είναι προικισμένος μηχανικός, αλλά είναι επίσης πολύ καλός διαχειριστής. Γρήγορα μετονομάζει το «QQ» του και το εμπλουτίζει προσφέροντας παιχνίδια ή πλατφόρμες για συνάντηση και συζήτηση. Μάλιστα λέει ότι σε μία από αυτές τις πλατφόρμες ο Pony Ma συναντήθηκε με τη σύζυγό του. Η επιτυχία έρχεται πολύ γρήγορα .Η Tencent Holdings, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από τον Ιούλιο του 2004, έχει την πολυτέλεια να είναι περισσότερο ισχυρή στο χρηματιστήριο από το Facebook και κερδίζει από την επιτυχία του WeChat, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για κινητά.
Το WeChat, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 (ονομάζεται Weixin), έχει γίνει η 5η πιο διαδεδομένη εφαρμογή στο Διαδίκτυο στον κόσμο. Το 2017, το WeChat είχε 950 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα, που αντιστοιχεί στο 70% του κινεζικού πληθυσμού. Το ένα τρίτο από αυτούς περνάει πάνω από 4 ώρες την ημέρα στην εφαρμογή.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!