Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019


Το Flat Earth International Conference ετοιμάζεται για μία κρουαζιέρα στην Ανταρκτική, έτσι ώστε όλοι οι υποστηρικτές της θεωρίας, να δουν την άκρη της γης.
Θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν πολλές. Ελάχιστες όμως μπορούν να συγκριθούν σε… αστειότητα με αυτή της επίπεδης γης.
Κι όμως, εν έτη 2019, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (ακόμα και στην Ελλάδα) που πιστεύουν πως η γη δεν είναι σφαιρική.
Οι οπαδοί της «Επίπεδης Γης» πραγματοποίησαν το παγκόσμιο συνέδριό τους (vid)
Μία από αυτές τις ομάδες μάλιστα, ετοιμάζεται να το αποδείξει. Πως; Ταξιδεύοντας στην άκρη του κόσμου!
Το Flat Earth International Conference, το οποίο στις 14-15 Νοεμβρίου θα κάνεις στο Τέξας το ετήσιο συνέδριό του, ετοιμάζει μία μεγάλη κρουαζιέρα για τον επόμενο χρόνο.
Όχι δεν θα είναι σε κάποιο εξωτικό νησί, αλλά στην Ανταρκτική. Εκεί που σύμφωνα με την δική του θεωρεία είναι η άκρη του κόσμου.
Ακόμα λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εκπρόσωπος της ομάδας αυτής, απέφυγε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τι ήλθε πρώτο; Η μεγάλη και πολύπλοκη κοινωνία ή ο ισχυρός θεός φορέας της ηθικής; Σε αυτό το ανθρωπολογικό ερώτημα του τύπου «το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;», η νέα επιστημονική απάντηση είναι ότι συνέβη το πρώτο, δηλαδή προηγήθηκε η επέκταση της ανθρώπινης κοινωνίας και ακολούθησε η πίστη στους παντοδύναμους τιμωρούς θεούς με τις αυστηρές ηθικές αρχές.
Εδώ και χρόνια επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων συμφωνούν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους θεούς και στην κοινωνική πολυπλοκότητα, αλλά διαφωνούν ποιο από τα δύο προηγήθηκε και βοήθησε να εμφανισθεί το άλλο. Η νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Πάτρικ Σάβιτζ του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Κέιο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», υποστηρίζει αρκετά πειστικά ότι η πίστη στους θεούς σχεδόν πάντα αναδύθηκε μετά την άνοδο των πολύπλοκων κοινωνιών. Μάλιστα αυτό συνέβη κάθε φορά, περίπου 100 χρόνια αφότου ο πληθυσμός μιας μεγα-κοινωνίας ξεπερνούσε περίπου το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 414 κοινωνίες που εμφανίστηκαν σε 30 διαφορετικές περιοχές κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια στην παγκόσμια ιστορία, από το τέλος της παλαιολιθικής εποχής έως τη βιομηχανική επανάσταση. Αξιολογώντας κάθε κοινωνία με βάση 51 δείκτες κοινωνικής πολυπλοκότητας (μέγεθος πληθυσμού, εμφάνιση ιεραρχίας, γραφειοκρατίας, νομοθεσίας, χρήματος κ.α.) και τέσσερις δείκτες υπερφυσικής πίστης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν μια κοινωνία υπερέβαινε ένα ορισμένο μέγεθος και ένα βαθμό πολυπλοκότητας, τότε έτεινε να αναπτύσσει την πίστη σε «μεγάλους» θεούς φορείς μιας καθολικής ηθικής.
Αυτή η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη ηθικής, γνώσης και δύναμης, που συνήθως ζούσε στον ουρανό, από όπου επέβλεπε τα πάντα, επιβράβευε τις καλές πράξεις και τιμωρούσε τις κακές (π.χ. μέσω του κάρμα στις ασιατικές θρησκείες), συνέβαλε καθοριστικά στο να προωθείται η κοινωνική συνοχή και η συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Αντίθετα, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι μικρές κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, όπου πολλοί ήταν συγγενείς μεταξύ τους και όλοι ήξεραν όλους, συνεπώς οι αντικοινωνικές παρασπονδίες εύκολα αντιμετωπίζονταν, δεν χρειάζονταν έναν ουράνιο υπερφυσικό «αστυνόμο». Όσο όμως μεγάλωνε μια κοινωνία, ενσωματώνοντας -με ειρηνικά ή πολεμικά μέσα- ολοένα περισσότερες ομάδες διαφορετικές μεταξύ τους από γλωσσική, πολιτισμική και φυλετική άποψη, τόσο το «μάτι στον ουρανό» γινόταν όλο και πιο χρήσιμο ως μηχανισμός αστυνόμευσης και ευταξίας σε μια κοινωνία γεμάτη ανώνυμους και ξένους μεταξύ τους ανθρώπους.
Η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι «μεγάλοι» θεοί και οι ηθικοί κώδικες τους, όπως ο Αιγύπτιος θεός-ήλιος Ρα και ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, αναδύθηκαν σταδιακά ξεκινώντας κατά την τρίτη χιλιετία προ Χριστού. Τις περισσότερες φορές μια κοινωνία έφθανε στο «κατώφλι του Θεού», όταν ο πληθυσμός της έφθανε στο όριο του ενός εκατομμυρίου.
«Είναι εντυπωσιακό με πόση συχνότητα αυτό το φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου. Πρώτα εμφανίζονται οι μεγάλες κοινωνίες και μετά ακολουθούν οι πίστεις στους μεγάλους θεούς», ανέφερε ο Σάβιτζ.
«Η έρευνα μας δείχνει ότι η θρησκεία παίζει λειτουργικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία, βοηθώντας τις κοινωνίες να σταθεροποιηθούν και τους ανθρώπους να συνεργασθούν. Αντίθετα με τις πραγματικά μικρές κοινωνίες, στις μεγάλες κοινωνίες που είναι πιο ανώνυμες, μπορεί να μην ξέρεις ποιόν να εμπιστευθείς», πρόσθεσε.
Τελικά, φαίνεται πως οι κοινωνίες δεν χρειάσθηκαν τη θρησκεία για να εξελιχθούν. «Η θρησκεία δεν είναι η κύρια καθοδηγητική δύναμη της κοινωνικής πολυπλοκότητας, όπως μερικές θεωρίες προέβλεψαν», δήλωσε ο ανθρωπολόγος Χάρβεϊ Γουαϊτχάουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνεργάτης του Σάβιτζ.

Φτωχότερα έγιναν τα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια, ενώ η μεσαία τάξη λύγισε από τα αλλεπάλληλα φορολογικά χτυπήματα. Έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον στην εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα στα δέκα το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από τα 5.000 ευρώ.
Την τελευταία τετραετία χάθηκαν εισοδήματα 2,4 δισ. ευρώ. Από 76 δισ. ευρώ που δήλωναν για το 2014 οι φορολογούμενοι, πέρυσι 8,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα εμφάνισαν εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ. Από το 2010 όταν η Ελλάδα μπήκε στον... χορό των μνημονίων, τα εισοδήματα των φορολογουμένων συρρικνώθηκαν κατά 26,7 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά χάθηκαν από τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά δηλ. με εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα εισοδήματα που δηλώνουν οι περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, στοιχείο βέβαια που μπορεί να υποκρύπτει και φοροδιαφυγή. Από 5,02 δισ. ευρώ που δήλωναν ότι είχαν αποκτήσει το 2014, πέρυσι εμφάνισαν εισοδήματα της τάξεως των 3,44 δισ. ευρώ με το μέσο εισόδημά τους να κινείται στα όρια του σημερινού αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλ. στα 8.636 ευρώ.
Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά:
  1. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών που ήταν 12.338 ευρώ το 2014 προσγειώθηκε στα 11.556 ευρώ το 2017.
  1. Έξι στις δέκα οικογένειες δήλωσαν ότι το 2017 απέκτησαν εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ, ενώ μεγάλη είναι η συρρίκνωση δηλωθέντων εισοδημάτων και στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια.
  1. Στις 6.370.099 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ δήλωσαν 3.964.567 φορολογούμενοι σε οικογενειακό επίπεδο.
  1. Με μηδενικό εισόδημα εμφανίζονται στην εφορία 644.790 οικογένειες όταν το 2014 οι φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα ήταν 564.611.
  1. Η μεσαία τάξη έχει λυγίσει από το βάρος της υπερφορολόγησης και συρρίκνωσης των αποδοχών. Εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ δήλωσαν πέρυσι 946.344 νοικοκυριά, όταν το 2012 ο αριθμός των οικογενειών με μεσαία εισοδήματα ανέρχονται σε 1.253.476.
  1. Πέρυσι ο αριθμός των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ περιορίστηκε στις 19.869 καταγράφοντας μείωση 24%.
  1. Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πέρυσι 1,9 εκατ. φορολογούμενοι ή σχεδόν ένας στους τρεις, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα 6,78 δισ. ευρώ.
  1. Στα 8,32 δισ. ευρώ ανήλθε ο φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν 8,9 εκατ. φορολογούμενοι.
  1. Στα 25,4 δισ. ευρώ οι δαπάνες που δηλώθηκαν με πλαστικό χρήμα.
  1. Περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζονται να φιλοξενούν στο σπίτι τους κάποιον φίλο ή συγγενή.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!