Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Οι Ρώσοι σκοπεύουν να εξακριβώσουν αν οι Αμερικανοί πάτησαν όντως στο Φεγγάρι!
«Έχουμε έναν στόχο, να πετάξουμε και να δούμε αν πήγαν (στη Σελήνη) ή όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Αν και είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι το 1969 η αποστολή Απόλλων 11 έστειλε με επιτυχία τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, πολλοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η περίφημη προσγείωση στο φεγγάρι ήταν πλαστή.
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, προσφέρθηκε, έτσι, να «ελέγξει» εάν το αμερικανικό πρόγραμμα προσσελήνωσης ήταν πραγματικότητα.
Μιλώντας με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Ίγκον Ντόντον, για τις προοπτικές μιας βάσης στη Σελήνη, ο Ρογκόζιν παρατήρησε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιβαρυνθεί από μόνη της με ένα τέτοιο δαπανηρό πρόγραμμα.
Όταν ερωτήθηκε εάν οι Αμερικανοί αστροναύτες έφτασαν στο φεγγάρι, ο Ρογκόζιν απάντησε με χαμόγελο: «Έχουμε θέσει έναν στόχο, να πετάξουμε και να δούμε αν πήγαν (στη Σελήνη) ή όχι».
«Λένε ότι πήγαν, επομένως θα το ελέγξουμε», συμπλήρωσε.
Αυτήν την εβδομάδα, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι δρομολογεί ένα νέο πρόγραμμα — πολλών δισεκατομμυρίων — για την εξερεύνηση της Σελήνης, βάσει του οποίου η Ρωσία να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη, μετά το 2030.
Δείτε το πιο ακριβό σπίτι που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία
Ένα αρχοντικό εμπνευσμένο από τις Βερσαλλίες, ύψους 159 εκατομμυρίων δολαρίων στο Hillsboro Beach της Φλόριντα, είναι επίσημα το πιο ακριβό σπίτι που τέθηκε ποτέ σε δημοπρασία.
Το μέγαρο των πέντε στρεμμάτων, το Playa Vista Isle, χαρακτηρίστηκε το πιο ακριβό σπίτι στις ΗΠΑ το 2015 από το South Florida Business Journal και το 2017 είχε μπει στη λίστα του Forbes ως ένα από τα 18 σπίτια αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ύψος του ποσού που πωλήθηκε παραμένει αδημοσίευτο.
Διαθέτει 11 υπνοδωμάτια, 22 μπάνια, 6 καταρράκτες και δικό του IMAX theater.
Τεχνητή νοημοσύνη, ακόμα και για... baby sitting
Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Predictim βοηθά τους γονείς που ψάχνουν μπέιμπι-σίτερ εμπιστοσύνης, να βρουν το πρόσωπο με τις κατάλληλες προδιαγραφές, γλιτώνοντας τους από το να κάνουν οι ίδιοι το ψάξιμο και από τον κίνδυνο να τους εξαπατήσει η διαίσθησή τους.
Το «έξυπνο» λογισμικό βασίζεται κυρίως στις χιλιάδες αναρτήσεις που εδώ και χρόνια έχουν κάνει οι υποψήφιες στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Twitter κ.α.), τις οποίες αναλύει σε βάθος χρόνου για να δημιουργήσει ένα «προφίλ» και να εντοπίσει υποψήφιες με ύποπτο παρελθόν όπως χρήση ναρκωτικών, εκφοβισμό και μπλεξίματα με την αστυνομία, αλλά επίσης με κακή ψυχική διάθεση, έλλειψη ευγένειας και εν γένει 'αρνητικό' πνεύμα.
Η online υπηρεσία Predictim αξιολογεί ψυχομετρικά την προσωπικότητα κάθε υποψήφιας μπέιμπι-σίτερ και μετά προσφέρει στους γονείς-πελάτες αυτόματα μια «βαθμολογία» για τις υποψήφιες. Μπορεί π.χ. να γνωμοδοτήσει ότι η τάδε μπέιμπι-σίτερ έχει μεν πολύ χαμηλό κίνδυνο να κάνει κρυφή χρήση ναρκωτικών την ώρα που το παιδάκι κοιμάται, αλλά έχει μεσαίο κίνδυνο να το κακοποιεί με τη συμπεριφορά της.
Το σύστημα δεν εξηγεί -όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνητή νοημοσύνη- πώς και γιατί παίρνει τις αποφάσεις του, οπότε οι γονείς καλούνται να το εμπιστευθούν περισσότερο από ό,τι τις συστάσεις των γνωστών τους για μία μπέιμπι-σίτερ ή τη δική τους διαίσθηση από την προσωπική συνέντευξη μαζί της.
Το Predictim ανήκει στην ευρύτερη και ολοένα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία «έξυπνης» επεμβατικής τεχνολογίας, που βοηθά τις εταιρείες και τους οργανισμούς να αξιολογούν υποψηφίους προς πρόσληψη, αναλύοντας -πέρα από το βιογραφικό του- τη φωνή του υποψηφίου, τις εκφράσεις του προσώπου του και το online ιστορικό του, έτσι ώστε να έλθουν στο φως τυχόν σκοτεινές πτυχές προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του.
Οι υποστηρικτές αυτών των συστημάτων προβάλλουν τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και διαφάνεια που διασφαλίζουν, αλλά οι επικριτές τους θεωρούν ότι παίρνουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων, χωρίς να μπορεί κανείς να ελέγξει την αξιοπιστία τους και κατά πόσο μεροληπτούν ή σφάλλουν. Εν ολίγοις, τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί ένα σύγχρονο «πίστευε και μη ερεύνα...».
Αυτό οφείλεται στο ότι οι αλγόριθμοι του Predictim και των συναφών συστημάτων αποτελούν ένα «μαύρο κουτί», όσον αφορά τη λειτουργία τους, ακόμη και για τους ίδιους τους δημιουργούς αυτών των αλγόριθμων, οι οποίοι αδυνατούν να πουν γιατί το σύστημα πήρε αυτή την απόφαση και όχι την άλλη.
Για παράδειγμα, ποιος εγγυάται ότι το Predictim δεν αντανακλά τις -συχνά ασυνείδητες- προσωπικές προκαταλήψεις του δημιουργού του σχετικά με το πώς πρέπει να μιλάει, να ντύνεται και γενικά να συμπεριφέρεται μια μπέιμπι-σίτερ; Μάλιστα, αν μια μπέιμπι-σίτερ ή άλλος υποψήφιος εργαζόμενος δεν συναινέσει να κριθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τότε αυτομάτως δημιουργεί υποψίες ότι κάτι κρύβει και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους υποψηφίους.
«Υπάρχει αυτή η τρελή βιασύνη να εκμεταλλευθούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να πάρουμε όλων των ειδών τις αποφάσεις, χωρίς όμως να διασφαλίζουμε ότι αυτή δίνει λογαριασμό στα ανθρώπινα όντα», δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Τζεφ Τσέστερ, διευθυντής του Κέντρου για την Ψηφιακή Δημοκρατία στις ΗΠΑ.
Ο Σαλ Πάρσα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Predictim, η οποία ιδρύθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων SkyDeck, αντιτείνει ότι το σύστημα λαμβάνει ηθικές αποφάσεις και επιμένει ότι ο κίνδυνος πρόσληψης μιας βίαιης ή προβληματικής μπέιμπι-σίτερ μειώνεται σοβαρά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, που έρχεται ως αρωγός στους γονείς.
Όπως λέει, «αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στη Google για μπέιμπι-σίτερ που έχουν κακοποιήσει παιδιά, θα βρείτε αμέσως εκατοντάδες περιπτώσεις. Υπάρχουν εκεί έξω τόσοι άνθρωποι που είτε έχουν ψυχικά προβλήματα, είτε απλώς έχουν γεννηθεί κακοί. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε οτιδήποτε για να τους σταματήσουμε».
Το σύστημα της Predictim κοστίζει στους γονείς από 25 δολάρια. Η υποψήφια μπέιμπι-σίτερ πρέπει να δώσει το όνομά της, το e-mail της και να συγκατατεθεί εγγράφως ότι επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί ασφαλώς να αρνηθεί, αλλά τότε οι γονείς θα ενημερωθούν για την άρνησή της...
Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας κειμένου, ομιλίας και εικόνας για να «σαρώσει» τους λογαριασμούς των υποψηφίων. Το τελικό αποτέλεσμα με τη βαθμολογία παραδίδεται εμπιστευτικά μόνο στους γονείς-πελάτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιρασθούν με τη μπέιμπι-σίτερ την αξιολόγηση. Η απόφαση για την πρόσληψη είναι σε τελευταία ανάλυση δική τους και, αν θέλουν, μπορούν να παραβλέψουν την κρίση του Predictim (αλλά από τη στιγμή που πλήρωσαν, μάλλον δύσκολα θα συμβεί αυτό...).
Η διαφημιστική καμπάνια της Predictim εστιάζει στο ότι μπορεί να φέρει στο φως τα μυστικά μιας μπέιμπι-σίτερ και έτσι «να αποτρέψει τον εφιάλτη κάθε γονιού», όπως λέει. Αλλά οι επικριτές ανησυχούν ότι εκμεταλλεύεται τις εύλογες φοβίες των γονιών, για να πουλήσει μια υπηρεσία αμφίβολης αξιοπιστίας.
Η Τζέιμι Ουίλιαμς της οργάνωσης υπέρ των ατομικών ελευθεριών Electronics Frontier Foundation επισημαίνει ότι ακόμη και γίγαντες όπως το Facebook δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αλγόριθμους που να μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε φορά μια φράση μίσους από ένα άκακο σχόλιο. Συνεπώς, κάλλιστα μπορεί το Predictim να παρεξηγεί το περιεχόμενο των αναρτήσεων μιας μπέιμπι-σίτερ (ιδίως αν αυτή είναι πολύ νέα και συχνά κάνει σαρκαστικά αστεία όπως οι συνομήλικοί της) και έτσι να τη «χαντακώνει» χωρίς λόγο.
Ο Elon Musk θέλει να ζήσει στον... πλανήτη Άρη
Ο Ίλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Space X και της Tesla, δήλωσε ότι δίνει στον εαυτό του πιθανότητα 70% να εγκατασταθεί στον 'Αρη και να βοηθήσει εκεί από πρώτο χέρι, ώστε να χτισθεί η πρώτη αρειανή βάση.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», είπε: «Ξέρω ακριβώς τι κάνω. Εννοώ να μετακομίσω εκεί», ενώ υπονόησε ότι αυτή η μετακόμιση μπορεί να αποδειχθεί μόνιμη. «Νομίζουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι» όπως είπε.
Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής 47χρονος Μασκ έχει εκφράσει ανοιχτά ξανά την επιθυμία του να ταξιδέψει στον 'Αρη, αλλά αυτή τη φορά έγινε πιο συγκεκριμένος. Ανέφερε ότι σκέφτεται σοβαρά να επιβιβαστεί σε έναν από τους μελλοντικούς πυραύλους της Space X και να ξεκινήσει για εξερεύνηση του γειτονικού πλανήτη, «εργαζόμενος νυχθημερόν για τη δημιουργία μιας βάσης εκεί».
Εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι εφικτό σε περίπου επτά χρόνια, με κόστος «γύρω στις 200.000 δολάρια» το άτομο. Παραδέχθηκε ότι «η πιθανότητα θανάτου στον 'Αρη είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη» και ότι «τα πράγματα θα είναι δύσκολα, υπάρχει πράγματι μεγάλη πιθανότητα θανάτου».
Όμως, όπως είπε, «και στο Έβερεστ πεθαίνουν συνεχώς άνθρωποι, αλλά υπάρχουν πολλοί που συνεχώς πάνε για να το ανέβουν και πιθανώς το κάνουν για την πρόκληση».
Ο Μασκ έχει αποκτήσει τη φήμη ότι λέει εντυπωσιακά πράγματα που «βγάζουν τίτλους» για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον κάνουν και στόχο ειρωνειών από τους επικριτές του που τον θεωρούν μάλλον φαφλατά. Στο μεταξύ, πάντως, οι ανταγωνιστές του στην κούρσα για το διάστημα έχουν αρχίσει να τον μιμούνται, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει το ηλιακό μας σύστημα να κατοικηθεί από ένα...τρισεκατομμύριο ανθρώπους.
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ο οποίος είχε βραβευθεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2011.
Η είδηση ανακοινώθηκε από την εφημερίδα "La Repubblica".


Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940.
Πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζοζέπε Μπερτολούτσι. Στην αρχή ο Μπερτολούτσι ήθελε αν γίνει ποιητής, όπως ο πατέρας του, αλλά άλλαξε γνώμη στην πορεία της ζωής του. Έλαβε μάλιστα βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία. Πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος υπήρξε βοηθός του σπουδαίου Πιερ Πάολο Παζολίνι .
Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και ο ίδιος χαρίζοντάς μας αριστουργήματα όπως τον Κομφορμίστα και το Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι μεταξύ άλλων.
Ο Μπερτολούτσι υπήρξε Άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.
"Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου, και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο ποιητικά, συγκινητικά, ουσιαστικά για τον κινηματογράφο, είναι ο χρόνος και το φως. Κάθε ταινία έχει τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο θεατής θυμάται πάντα την ατμόσφαιρα" - Μπερνάντο Μπερτολούτσι

"Ο τελευταίος Αυτοκράτορας" του 1987 κέρδισε 9 Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Σκηνοθεσίας.
Εργογραφία:
1964: Πριν την επανάσταση
1970: Η στρατηγική της αράχνης
1970: Ο Κομφορμίστας
1972: Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι
1976: 1900
1987: Ο τελευταίος αυτοκράτορας
1993: Ο μικρός Βούδας
2003: Οι ονειροπόλοι
2012: Εγώ και εσύ

Δεν έχει τέλος όπως φαίνεται ο κατήφορος του Bitcoin που έπεσε σήμερα κάτω από τα 3.700 δολάρια, έχοντας χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του από το ιστορικό υψηλό των 19.666 δολαρίων του Δεκεμβρίου του 2018.
Η συνεχιζόμενη πτώση αποδίδεται κυρίως σε εκτιμήσεις για την επιβολή κανόνων στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και σε τεχνικά προβλήματα που αφορούν τον υπολογισμό των ισοτιμιών και τις νέες εκδόσεις λογισμικού. Αναλυτές εκτιμούν πως αν η πτώση συνεχιστεί και η αξία του Bitcoin πέσει κάτω από τα 3.000 δολάρια, οι φυγόκεντρες τάσεις θα ενταθούν περαιτέρω.
Ωστόσο, το Bitcoin δεν είναι νεκρό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η Πολιτεία του Οχάιο στις ΗΠΑ έκανε γνωστό πως από αύριο θα αποδέχεται κρυπτονομίσματα για την πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε μία ειδική πλατφόρμα της Πολιτείας ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας, σημειώνει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους της Πολιτείας.

Εάν είστε από αυτούς που δεν πρόλαβαν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της Black Friday, μην ανησυχείτε καθόλου γιατί έρχεται σήμερα η Cyber Monday.
Η Cyber Monday επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και θεωρείται το online αντίστοιχο της Black Friday, ενθαρρύνοντας, μέσω προσφορών, τους καταναλωτές να κάνουν online αγορές.
Cyber Monday 2018 – Τι πρέπει να προσέχετε για τις online αγορές σας
  • Εάν δε γνωρίζεις ένα κατάστημα και θέλεις να παραγγείλεις από αυτό, κάνε πρώτα τη διαδικτυακή σου έρευνα. Εξάλλου κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα, οφείλει να σου παρέχει σε ευδιάκριτο σημείο το είδος και το όνομα της επιχείρησης, την έδρα της και τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αυτή.
  • Πρέπει να είσαι προσεκτικός ότι το προϊόν που επιλέγεις μέσω φωτογραφιών σ’ ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι σίγουρα αυτό που ψάχνεις.
  • Διάβασε τους όρους χρήσης και αγοράς, που πρέπει να υπάρχουν σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματοςQ πότε θα λάβεις το προϊόν από την ημέρα παραγγελίας του ανάλογα και με τη διαθεσιμότητά του, την πολιτική επιστροφών, τους τρόπους πληρωμής, το κόστος των μεταφορικών, την πολιτική ακύρωσης κ.λ.π.
  • Βεβαιώσου ότι η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσει η στιγμή της πληρωμής,η διεύθυνση της ιστοσελίδας πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http://. Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του περιηγητή http://www.saferinternet.gr θα πρέπει να υπάρχει ένα λουκετάκι.
  • Διάβασε την πολιτική του καταστήματος για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων, και συγκεκριμένα, ποιες πληροφορίες αποθηκεύονται κατά την ηλεκτρονική συναλλαγή και πώς χρησιμοποιούνται. Το κατάστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία σου για την αποστολή διαφημιστικών προσφορών ή άλλων ενημερωτικών μηνυμάτων, με την προϋπόθεση ότι σε ενημερώνει και το δηλώνει ξεκάθαρα εξ αρχής στους όρους του. Επίσης, το κατάστημα πρέπει απαραίτητα να σου παρέχει τη δυνατότητα κάθε φορά να επιλέγεις εάν επιθυμείς να διακόψεις οποιαδήποτε τέτοια επικοινωνία.
  • Με την ολοκλήρωση της αγοράς σου, θα πρέπει να λάβεις επιβεβαίωση της παραγγελίας σου από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναγράφονται τα σημαντικά στοιχεία της συναλλαγής, όπως ο αριθμός παραγγελίας, περιγραφή του προϊόντος που παρήγγειλες, ο χρόνος και ο τρόπος παράδοσης. Εάν δε λάβεις κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, καλό είναι να επικοινωνήσεις με το κατάστημα από το οποίο πραγματοποίησες την παραγγελία σου, για να δεις εάν υπήρξε κάποιο θέμα.
  • Εάν έχει παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης του προϊόντος και δεν το έχεις παραλάβει επικοινώνησε με το ηλεκτρονικό κατάστημα.
  • Mόλις παραλάβεις το προϊόν, έλεγξε το προσεκτικά για να βεβαιωθείς ότι παραλαμβάνεις ακριβώς αυτό που έχεις παραγγείλει χωρίς κάποιο ελάττωμα. Μαζί με το προϊόν θα πρέπει να υπάρχει το παραστατικό αγοράς (απόδειξη ή τιμολόγιο) με την επωνυμία του ηλεκτρονικού καταστήματος από το οποίο παρήγγειλες.

Είναι οι «άστεγοι με τα κοστούμια», ένα νέο φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και αποτελεί σημείο των καιρών. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και καταρρέουν από την κούραση στον δρόμο της επιστροφής. Είτε τους παίρνει ο ύπνος στη στάση του λεωφορείου ή του τρένου, είτε δεν προλαβαίνουν τα τελευταία δρομολόγια και μη έχοντας χρήματα για πανάκριβα ξενοδοχεία, επιλέγουν να κοιμηθούν σε πεζοδρόμια και παγκάκια.


Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και διάθεση για ένα ποτό μετά την δουλειά, προκειμένου να χαλαρώσουν, κάνουν πολλούς εργαζομένους να απομακρύνονται από το κρεβάτι. Η σκληρή δουλειά αλλά και η μέθη έχουν ως κατάληξη τον ύπνο στο πεζοδρόμιο.
Ο Guardian μίλησε με τον φωτογράφο Pawel Jaszczuk, ο οποίος με την κάμερα του αποτύπωσε έναν από αυτούς τους ιδιότυπους αστέγους που είδε τυχαία σε στάση λεωφορείου. Η αντίθεση της εικόνας του τράβηξε το ενδιαφέρον, η κάμερα την αποτύπωσε και έτσι πέρασε στην αιωνιότητα.
«Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Κάνοντας βόλτα μεταξύ σταθμών και μπαρ του Τόκιο, κατάλαβε τι συμβαίνει. Οι «άστεγοι με κοστούμι» ήταν γύρω του και έτσι άρχισε να τους φωτογραφίζει.
«Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο κόνσεπτ», αναφέρει ο φωτογράφος.
Στο βιβλίο «High Fashion», ο Jaszczuk γνωρίζει στον κόσμο τη νέα σκληρή πραγματικότητα: άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο με τα κοστούμια τους, ολομόναχοι.

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει.
«Κι όμως…οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέται.

Ο Pawel Jaszczuk είναι ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους, ο οποίος φωτογράφιζε την πόλη και τους ανθρώπους του Παρισιού τη νύχτα.
«Ο σκοπός της Τέχνης είναι να ανεβάσει τους ανθρώπους σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης», υπογραμμίζει.
Μέσα από το σοκ των «αστέγων με τα κοστούμια» και τις σκέψεις που προκαλεί η εικόνα τους, ο φωτογράφος καταφέρνει να συνεχίσει μια μεγάλη καλλιτεχνική γενεαλογία.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!