Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως ο πρόεδρος της Ουρουγουάης είναι ο πιο φτωχός πολιτικός ηγέτης του κόσμου. Η εικόνα του, άλλωστε, να κυκλοφορεί με ένα παμπάλαιο αυτοκίνητο είχε «παίξει» παντού.
Η πρώτη θέση, όμως, άλλαξε χέρια. Την κορυφή στη σχετική λίστα καταλαμβάνει, πλέον, ο πρόεδρος του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα.
Η μόνη περιουσία του 75χρονου πρωθυπουργού είναι δύο κινητά. Ο Κοϊράλα δεν έχει ούτε αυτοκίνητο, ούτε σπίτι. Πλέον διαμένει στην προεδρική κατοικία, αλλά πριν την εκλογή του έμενε σε ενοίκιο.
Ο 75χρονος, μάλιστα, δεν έχει καν τραπεζικό λογαριασμό, όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του.
Πηγή: bbc
Μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο το αν πέθανε πριν την αυτοψία, ή μετά
Στο νεκροταφείο Green-Wood του Μπρούκλιν στις ΗΠΑ, υπάρχει μια παλιά ταφόπλακα, στην οποία κανείς με δυσκολία μπορεί να διακρίνει τη λέξη «Ο Μάρτυρας» επάνω από το όνομα του Washington Irving Bishop.
Ο Washington Irving Bishop ήταν ένας διακεκριμένος και πολύ διάσημος, στην εποχή, του πνευματιστής, ο περίεργος θάνατος του οποίου αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο.




Ο Bishop γεννήθηκε το 1855. Τα πρώτα του βήματα στον «κόσμο των πνευμάτων» τα έκανε στο πλευρό του διάσημου μέντιουμ της εποχής, της Anna Eva Fay.
Αργότερα, θήτευσε δίπλα σε πιο σύγχρονους μάγους όπως ο Χουντίνι, ενώ το 1880 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Second Sight Explained», στο οποίο έγραφε τα εξής:
«Είναι πράγματι σημαντικό να εξηγήσει κανείς τι είναι η διόραση και οι μαντικές ικανότητες, γιατί η γνώση της διαδικασίας αυτής είναι ακόμη αρκετά ασαφής, για να μπορέσουν μη ειδικοί να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που δίνει αυτή η υποτιθέμενη δύναμη για την επίτευξη ανάρμοστων σκοπών. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επιζήμιο για τους θνητούς από την επικράτηση των δεισιδαιμονιών και υπάρχει ένα φαινόμενο, που ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τις δεισιδαιμονίες, όπως η υποτιθέμενη δύναμη της διόρασης».
Το δικό του νούμερο ονομαζόταν «διάβασμα της σκέψης». Ο ίδιος επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε υπερφυσικό, αλλά ότι «διάβαζε» προσεκτικά τις κινήσεις του ανθρωπίνου σώματος.
Ο ίδιος απέκτησε αυτήν την ικανότητα από τον πνευματιστή J. Randall Brown και σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη, χάρη στο ιδιαίτερο στιλ του κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, στις οποίες προσέδιδε μια έξτρα δόση «δράματος» με κρίσεις καταληψίας.
Κρατούσε ένα σημείωμα στην τσέπη του, που βεβαίωνε ότι δεν ήταν νεκρός, παρότι η παρουσία ενός τέτοιου σημειώματος στη μοιραία παράστασή του το 1889, αποτέλεσε σημείο διαμάχης για το τι είναι αυτό που τελικά στοίχισε τη ζωή στο διάσημο πνευματιστή, γράφει η Allison Meier στην ιστοσελίδα atlasobscura.com.
O μυστηριώδης θάνατος του Washington Irving Bishop
Ήταν 12 Μαΐου του 1889 και ο Bishop είχε παράσταση στο Lambs Club του Μανχάταν. Λέγεται ότι έπεσε αναίσθητος στις αρχές της παράστασης, αλλά στη συνέχεια συνήλθε και συνέχισε.
Ο Bishop έπεσε αναίσθητος και πάλι λίγο πιο μετά, όμως αυτή τη φορά δεν επανήλθε.
Σύμφωνα με αναφορές, λίγες ώρες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του, στις 3:45 τα ξημερώματα, έγινε αυτοψία στο πτώμα του. Κατά τη διάρκεια αυτής αφαιρέθηκε ο εγκέφαλός του.
Όταν η σύζυγός του έφτασε στο σημείο και είδε το ανοιγμένο κρανίο του άντρα της αναφώνησε «σκότωσαν το σύζυγό μου».
Στις 28 Μαΐου έγινε δεύτερη αυτοψία, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός του είχε «ραφτεί» μέσα στο στήθος του και «όλα τα όργανα έδειχναν υγιή και δεν παρουσίαζαν καμία αιτία θανάτου, παρότι περίεργες ποσότητες εγκεφάλου και άλλων οργάνων έλειπαν» αναφέρει η αρθρογράφος, επικαλούμενη την έρευνα γύρω από την περίεργη αυτή υπόθεση που έκανε ο Dean Carnegie στο blog του.
Το κατά πόσο το σημείωμα που είχε στην τσέπη του ενημέρωνε τους γιατρούς για την κατάσταση στην οποία περιερχόταν, ή το γιατί αφαιρέθηκε τόσο γρήγορα ο εγκέφαλός του, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια μετά.
Η μητέρα του Eleanor Fletcher Bishop αφιέρωσε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής της, κατηγορώντας τους γιατρούς που έκαναν την αυτοψία, κάνοντας περιοδείες σε όλη τη χώρα και λέγοντας την ιστορία του γιου της.
Έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο στο οποίο έδωσε τον εξής τίτλο: «A Mother’s Life Dedicated and an Appeal for Justice to All Brother Masons and the Generous Public — A Synopsis of the Butchery of the Late Sir Washington Irving Bishop (Kamilimilianalani) A Most Worthy Mason of the Thirty-Second Degree, the Mind Reader, and Philanthropist By Eleanor Fletcher Bishop, His Broken-Hearted Mother».
Σε αυτό περιέλαβε και μια φωτογραφία της, στην οποία φαίνεται να σκύβει επάνω από το γυάλινο φέρετρο του γιου της (κεντρική φωτογραφία), ενώ κανείς μπορεί να διακρίνει την τομή που είχε γίνει στο κρανίο του από την αυτοψία.
Το πιστοποιητικό θανάτου του 33χρονου πνευματιστή αναφέρει ότι πέθανε από «υστεροκαταληψία».
Για τη μητέρα του πάντως επρόκειτο για δολοφονία.

http://www.4news.gr


Τα δέκα καλύτερα ελληνικά νησιά ανέδειξε η βρετανική ιστοσελίδα Guardian:
1. Το καλύτερο νέο-κλασσικό λιμάνι στην Ελλάδα αναδείχθηκε το λιμάνι της Σύμης. Πρόκειται για ένα λιμανάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ένα αμφιθέατρο, σε ένα κλασσικό αρχαίο θέατρο, σε μια όμορφη Ελλάδα, βγαλμένη από το παρελθόν.
Σύμη
2. Το καλύτερο μέρος για parties αναδείχθηκε η Μύκονος. Όταν η νύχτα αρχίζει να πέφτει τα σοκάκια του νησιού γεμίζουν κόσμο, γεμάτο κέφι και διάθεση για πάρτι. Οι ρυθμοί στη Μύκονο ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο και το πάρτι ξεκινάει.


3. Η καλύτερη θέα στην Ελλάδα δικαιωματικά αποδόθηκε στη Σαντορίνη! Οι φωτογραφίες της έχουν κατακλύσει όλον τον κόσμο και κανείς δεν τις βαριέται όσες φορές και αν τις δει. Η Σαντορίνη χτισμένη στο χείλος του γκρεμού με το άπειρο σκούρο μπλε της θάλασσα και τα παραδοσιακά σπίτια και σοκάκια μαγεύει κάθε ταξιδιώτη. Η θέα μάλιστα από κοντά είναι ακόμη καλύτερη…
Σαντορίνη!

4. Καλύτερο μέρος για φαγητό: παντού και πουθενά! Η ελληνική κουζίνα είναι από τις καλύτερες κουζίνες παγκοσμίως αρκεί κάθε επισκέπτης να είναι προσεκτικός στις επιλογές του. Φρέσκο ψάρι, ντόπιο κατσίκι, ρετσίνα και κρητική ρακή είναι μερικά από τα must to eat στην Ελλάδα!

5. Καλύτερο ακατοίκητο νησί αναδείχθηκε το Φαρμακονήσι. Δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Λέρου και λέγεται ότι όταν ο Ιούλιος Καίσαρας είχε απαχθεί σε μικρή ηλικία, τον είχαν κρατήσει όμηρο εδώ. Λέγεται μάλιστα ότι όταν αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρας έγινε αυτοκράτορας δολοφόνησε όλους τους κατοίκους, τιμωρώντας τους. Έτσι σήμερα, ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι (απογραφή 2001).

6. Καλύτερο νησί για επιστροφή στην άγρια φύση αναδείχθηκε η Τήλος. Παλιότερα στην Τήλο ζούσαν ελέφαντες, όχι πλέον όμως το νησί διατηρεί κάτι ακόμη από την αγριάδα του. Εδλω συναντάμε τα περισσότερα είδη πτηνών από κάθε άλλο μέρος της Μεσογείου.
Τήλος
7. Ο καλύτερος ναός σε νησί αναδείχθηκε ο ναός στο Να της Ικαρίας. Τα απομεινάρια του δηλαδή που με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα δημιουργούν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα βγαλμένη από το παρελθόν.


8. Καλύτερο νησί για διάβασμα αναδείχθηκε η Κέρκυρα.

9. Καλύτερο νησί της νέας εποχής αναδείχθηκε η Σκύρος, όχι τόσο κοσμοπολίτικο όσο άλλα νησιά αλλά σίγουρα εντυπωσιάζει τον καθένα και όλοι έχουν να πουν κάτι καλό για το νησί αυτό.

10. Καλύτερο νησί για ανακάλυψη κρίθηκε ότι είναι η Γαύδος. Η Γαύδος παραμένει αναλλοίωτη όσα χρόνια και αν περάσουν. Μπορείς να μείνεις σε κάποια παραλία, ενώ οι παραλίες Άγιος Ιωάννης και Ποταμός είναι από τις ωραιότερες στη Μεσόγειο. Οι ρυθμοί στο σχεδόν ακατοίκητο νησί είναι μοναδικοί και κανείς δεν θέλει να τους πειράξει. Ευτυχώς…
Γαύδος
news.gr
Με χαρά σας ανακοινώνουμε αλλά και σας προσκαλούμε στην 7η έκθεση ρετρό υπολογιστών και κονσολών του...
Retrocomputers.gr που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απριλίου 2014 στο δημαρχείο Περιστερίου με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, με παλαιούς υπολογιστές και κονσόλες από τη δεκαετία του 1970 μέχρι περίπου το 2000 με μερικά από αυτά να είναι πολύ σπάνια, αλλά και διάφορα άλλα έξτρα αντικείμενα που συνδέονται με το αντικείμενο της έκθεσης, όπως επίσης και αρκετά events, όπως παρουσιάσεις με διάφορα θέματα όπως η ιστορία των υπολογιστών κτλ που θα γίνουν σε ξεχωριστή διπλανή αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη για ομιλίες, αλλά και ένα PC που θα διατεθεί για μάθημα συναρμολόγησης για να δουν όσοι ενδιαφέρονται τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας υπολογιστής αλλά και τι κάνει το καθένα, όπως επίσης να δοκιμάσουν και οι ίδιοι να το συναρμολογήσουν μόνοι τους και πολλά άλλα.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10πμ μέχρι τις 8μμ και η είσοδος θα είναι όπως πάντα ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση βρίσκεται στο ισόγειο του καινούργιου δημαρχείου Περιστερίου (στον κεντρικό πεζόδρομο Περιστερίου και στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή) και είναι πολύ εύκολα ορατή.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι πολύ μεγαλύτερος στους ανθρώπους, που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους δεν έχουν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ήδη από τη νεανική ηλικία τους - κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου "Stroke' (Εγκεφαλικό), μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά, άνω των 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
Η μελέτη έδειξε ότι η αϋπνία αύξανε την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν οκταπλάσια μεταξύ όσων είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο σχετικός κίνδυνος βαθμιαία μειωνόταν. Επίσης, ο διαβήτης, αν συνυπάρχει, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε όσους πάσχουν από αϋπνία.
«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν χρόνια αϋπνία, ιδίως τους νεότερους, να επισκεφτούν κάποιο γιατρό για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό» δήλωσε η Χσου. «Τα ευρήματά μας επίσης δείχνουν πόσο σημαντικό από κλινική άποψη είναι να γίνεται έλεγχος για τυχόν προβλήματα αϋπνίας στις νεότερες ηλικίες, ώστε να θεραπευτεί έγκαιρα το πρόβλημα είτε με φάρμακα, είτε με ψυχολογικές παρεμβάσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να θεωρούν την αϋπνία σαν μια δύσκολη αλλά άκακη κατάσταση, που δεν συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί έναν έως έξι μήνες. Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την αϋπνία με το εγκεφαλικό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ως πιθανότερη εξήγηση θεωρείται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, μεταβολική διαταραχή (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη), αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α. Η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία.
Το πρόβλημα της αϋπνίας επιδεινώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε στη Βρετανία από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, η οποία έδειξε ότι έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 59%) δεν κοιμούνται καλά (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα) και μόνο ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι κοιμάται ωραία βλέποντας ευχάριστα όνειρα.
Το 78% των ανθρώπων (και το 91% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών) εκτίθεται τα βράδια, λίγο πριν πάνε για ύπνο, στην ακτινοβολία των οθονών των υπολογιστών και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, πράγμα που τους δυσκολεύει να αποκοιμηθούν, επειδή το γαλάζιο φως που εκπέμπεται από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.
Όπως είπε ο Γουάιζμαν, ύπνος συστηματικά λιγότερος από επτά ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις.
news.gr
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιεί στο σύνολο του Δημοσίου την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο.
Με τη δημοσίευση του νόμου 4250/2014 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ σημαντικές διοικητικές απλουστεύσεις, με τις οποίες βελτιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες και καθίστανται πιο ευέλικτες και αποδοτικές. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και με μικρότερο κόστος εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Με το άρθρο 1 του νόμου καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το Δημόσιο, πλέον, υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών.
Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ.). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.
Με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλεί προς γνωστοποίηση της νέας ρύθμισης:
Τις Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων σε όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εποπτεύουν
Τις Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλες τις Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Χώρας
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα δικαστήρια όλων των βαθμών
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς, στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.
aftodioikisi.gr
Είναι γνωστό σε όλους μας πως αν τοποθετήσουμε ένα μεγάλο θαλασσινό κοχύλι στο αυτί μας θα ακούσουμε έναν ήχο, που πολλοί λένε πως είναι ο ήχος της θάλασσας.
Ο παφλασμός των κυμάτων είναι εκεί, κάθε στιγμή που θα σηκώσουμε το κοχύλι και θα το φέρουμε κοντά στο αυτί μας. Μπορεί μία τέτοια εκδοχή να ακούγεται… ρομαντική.
Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ήχος μέσα στο κοχύλι παράγεται από τη ροή του αέρα που μπαίνει στο εσωτερικό του. Αέρας που ρέει από το εσωτερικό του κοχυλιού προς τα έξω και δημιουργεί θόρυβο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ήχος αυτός είναι η ηχώ του αίματός μας, που είναι έτοιμο να βγει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία του αυτιού μας.
Στην πραγματικότητα αυτό που ακούμε είναι απλά θόρυβος. Ο θόρυβος από το περιβάλλον που παράγεται γύρω μας και μέσα μας.
Υπό κανονικές συνθήκες τον θόρυβο αυτό δεν τον ακούμε ή καλύτερα δεν του δίνουμε προσοχή γιατί η έντασή του είναι πολύ χαμηλή. Το κοχύλι αποτελείται από ένα υλικό που είναι πλήρως ηχομονωτικό. Το σχήμα του είναι τέτοιο που μπορεί να «μεγαλώσει» έναν θόρυβο (όπως ένα ηχείο) και ενισχύεται περισσότερο επειδή δημιουργείται και ηχώ μέσα του.
Το κοχύλι που κρατάμε κοντά στο αυτί μας συλλαμβάνει τους θορύβους, οι οποίοι στη συνέχεια αντηχούν μέσα στο κέλυφος. Το μέγεθος αλλά και το σχήμα του κοχυλιού επηρεάζουν τον ήχο που ακούμε. Διαφορετικά κοχύλια αντηχούν διαφορετικούς ήχους, γιατί διαφορετικά κελύφη αντηχούν διαφορετικές συχνότητες.
Στην ουσία λειτουργεί σαν αντηχείο και ο ήχος που εισέρχεται στο κέλυφός του αναπηδά γύρω δημιουργώντας έναν θόρυβο. Όσο πιο δυνατοί είναι οι ήχοι του περιβάλλοντος τόσο πιο δυνατούς ήχους θα ακούμε μέσα από το κοχύλι.
Το γεγονός ότι τα κοχύλια φέρνουν κοντά μας τον ήχο της θάλασσας είναι τυχαίο. Να σημειωθεί ότι τους ίδιους ήχους μπορούμε να ακούσουμε τοποθετώντας και ένα άδειο φλιτζάνι κοντά στο αυτί μας ή ακόμα και το χέρι μας.
echoes.gr
Ο διαρκής αγώνας να αποτελούν μέρος αλλά και να είναι πρωτοπόροι στα συνεχή άλματα της τεχνολογίας, οι δύο γίγαντες Google και Facebook οδηγούν το επόμενο πεδίο δράσης στους… αιθέρες
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Facebook σκοπεύει να προβεί στην αγορά της Titan Aerospace έναντι 60 εκατ. δολ. Της εταιρίας δηλαδή που κατασκευάζει τροχιακά αεροσκάφη τα οποία έχουν την δυνατότητα να κινούνται με ηλιακή ενέργεια για 5 χρόνια χωρίς να χρειάζεται να προσγειωθούν.
Σκοπός είναι να βρεθούν στον ουρανό 11.000 αεροσκάφη τύπου «Solara 60» για να παρέχουν ιinternet σε κάθε γωνία του πλανήτη μας. Συγχρόνως θα μπορούν να κάνουν χρήση αεροφωτογράφισης, παρακολούθησης του καιρού, ενώ θα παίξουν μεγάλο ρόλο και στον τομέα των επικοινωνιών.
«Όταν το κάνεις στο έδαφος, υπάρχουν πολλές δαπάνες. Πρέπει να βάλεις καλώδια, να σκάψεις, να μπεις μέσα στις πόλεις. Έτσι, πηγαίνοντας στον αέρα, είναι μια προφανής λύση. Είναι πολύ φτηνότερη και μπορεί να καλύψει μια σχετικά μεγάλη ποικιλία ανθρώπων» εξηγεί ο οικονομολόγος Michael Kente.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του Euronews, παρουσίασε την Google να βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών για την δημιουργία αερόστατων που θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν στην στρατόσφαιρα μεταφέροντας οπτικές ίνες. Είναι σαφές πλέον ότι η Google θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος για την κατάκτηση του ουρανού, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο από τα παραπάνω εγχειρήματα σε μεγάλο πληθυσμό αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.
Συγχρόνως με δισεκατομμύρια επιπλέον χρήστες, οι δύο εταιρίες θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.
echoes.gr
Εξοργισμένος είναι ο δήμαρχος της πόλης Κολμενάρ Βιέχο, μιας μικρής πόλης στα βόρεια της Μαδρίτης, με τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που δεν μαζεύουν τα κακά των σκύλων τους όταν τους βγάζουν βόλτα. Κι έτσι προσέλαβε ντετέκτιβ να πιάνει στα πράσα τους σκύλους την επίμαχη στιγμή και τους ιδιοκτήτες να... αδιαφορούν!
Οι ντετέκτιβς θα έχουν ευθύνη να μαγνητοσκοπούν και να καταγγέλλουν στην δημοτική αστυνομία τους ιδιοκτήτες των συμπαθών τετράποδων που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους.
Το μέτρο ίσως φαίνεται λίγο ακραίο αλλά ο δήμαρχος απελπίστηκε καθώς μέχρι σήμερα είχε δοκιμάσει τα πάντα: από προειδοποιητικές πινακίδες μέχρι ηθοποιούς με κοστούμια. . . Σέρλοκ Χολμς, που ενημέρωναν τους περαστικούς για την εκστρατεία εναντίον των περιττωμάτων!
Οι ένοχοι θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 150 ευρώ, ενώ τα ποσά αναμένεται ότι θα αυξάνονται για τους κατά συρροή παραβάτες.
"Η πλειονότητα των ιδιοκτητών σκύλων είναι υπεύθυνοι πολίτες που δεν αφήνουν τα ζώα τους να αφοδεύουν σε ακατάλληλους χώρους και καθαρίζουν αμέσως μετά τα περιττώματα" δήλωσε ο δήμαρχος του Κολμενάρ Βιέχο, ο Μιγκέλ Άνχελ Σανταμαρία.
"Δυστυχώς μια μειονότητα εξ αυτών δε νοιάζεται για τους άλλους και αφήνει ένα ίχνος της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης της στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, ακόμα και μπροστά σε σχολεία ή παιδότοπους" προσέθεσε ο ίδιος.
news.gr
Η σεξουαλική ζωή είναι κάτι αυστηρά προσωπικό, όμως μερικές φορές μπορεί να αποκαλύψουμε πόσο καλά περάσαμε το προηγούμενο βράδυ χωρίς καν να το καταλάβουμε! Δείτε ποια είναι τα 5 σημάδια που θα σας προδώσουν…

1. Η μυρωδιά 
Όσο πιο ενεργή είναι η σεξουαλική μας ζωή τόσο περισσότερες ορμόνες απελευθερώνει το σώμα. Αυτοί οι «χημικοί αγγελιαφόροι» γίνονται εύκολα αντιληπτοί από το αντίθετο φύλο και ενισχύουν την ερωτική έλξη. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Advanced Research δείχνει ότι αυτές οι σέξι ορμόνες διεγείρουν το αντίθετο φύλο.

2. Η χαρά 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι το συχνό σεξ αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ευεξίας και ικανοποίησης. Είναι μάλιστα μια αντίδραση που δεν μπορούμε να κρύψουμε και γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους γύρω μας.

3. Η βελτιωμένη όψη 
Πραγματοποιούνται αρκετές μεταβολές στο σώμα μας όταν κάνουμε σεξ, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Δύο από αυτές είναι η απελευθέρωση της έντασης στο μυϊκό σύστημα και η βελτιωμένη κυκλοφορία σε κάθε σημείο του σώματος. Έτσι, το πρόσωπο μοιάζει πιο ροδαλό, υγιές και ελκυστικό.

4. Ο καλός ύπνος 
Μελέτη που δημοσιεύεται στο Oxford Journal of Human Reproduction δείχνει ότι μετά τον οργασμό οι γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% σε μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη χαλάρωση κι έτσι κοιμόμαστε πιο βαθιά. Αποφύγετε λοιπόν να τονίσετε σε φίλους και συναδέλφους πόσο καλά κοιμηθήκατε το βράδυ!

5. Η χαλαρότητα 
Με την αγκαλιά, το φιλί και το σεξ το σώμα απελευθερώνει τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» (οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη). Η απελευθέρωση της ορμόνης περιορίζει την ανάγκη για συνεχή προσοχή και συναισθηματική επιβεβαίωση. 
 

Πάνω που μιλούσαμε για το φορτωμένο πρόγραμμα του Απριλίου, και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» , ήρθε και το επιδόρπιο από την FIFA για να συμπληρωθεί το μενού. Δεν ξέρω αν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τη διοίκηση της Barcelona η συγκεκριμένη ποινή, θέλω να πιστεύω πως όχι, αλλά για όλους εμάς ήταν κανονική καρπαζιά. Οι φετινές μας συζητήσεις εξάλλου ,ανεξάρτητα από το θέμα , πάντα κατέληγαν σε κουβέντα για τα μεταγραφικά και την ενίσχυση που πρέπει να έχει η ομάδα το καλοκαίρι για να κρατηθεί στα επίπεδα που μας αρέσει να τη βλέπουμε. Και ξαφνικά αρχίσαμε να ψάχνουμε το ρόστερ της Barca Β’ , της Juvenil A’ και πάει λέγοντας. Κάποιοι πιο υποψιασμένοι βλέπουν δάκτυλο Μαδρίτης και το συνδυάζουν  με τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε, άλλοι μιλούν για διακριτική μεταχείριση σε μια υπόθεση που όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης είναι λίγο πολύ εκτεθειμένοι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη προέχει πάνω από όλα η ψυχραιμία. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά αφορά στη φάση αυτή αποκλειστικά τη διοίκηση του Συλλόγου η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσει το αγωνιστικό τμήμα ανεπηρέαστο και μακριά από κάθε ανάμιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαι σίγουρος ότι το νομικό τμήμα θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποφύγει η ομάδα τη συγκεκριμένη δοκιμασία της απαγόρευσης μεταγραφών. Θα ήταν άλλωστε εγκληματικό αν δεν το έκανε. Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ο κόσμος της ομάδας πρέπει να σταθεί δίπλα στον Tata και τους παίκτες του και μετά θα έχουμε όλο το χρόνο, κι εμείς και κυρίως τα μέλη του Συλλόγου, να αναζητήσουμε το τι έγινε και ποιοι ευθύνονται. Ίσως μάλιστα να ανοίξει και η συζήτηση γενικότερα για το μέλλον του Συλλόγου και τη θέση του στο πλήρως εμπορευματοποιημένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον που άφησε τα τελευταία χρόνια της ευδαιμονίας κάποιες παλιές αρχές στο περιθώριο. Εν κατακλείδι αν υπάρχει μια ομάδα στον κόσμο που μια τέτοια ποινή δεν πρέπει να την τρομάζει αυτή είναι η Barca.


Εν τω μεταξύ όσο πλησιάζεις στη κορυφή του βουνού τόσο αυτή ξεμακραίνει. Ο νέος τραυματισμός του Πικέ πρόσθεσε ακόμα ένα πονοκέφαλο στο τεχνικό επιτελείο που πλέον έχει μόλις δυο κεντρικούς αμυντικούς διαθέσιμους και πιθανή νέα απώλεια θα πρέπει να καλυφθεί με αλχημείες. Το παιχνίδι με την Atletico ήταν πάνω κάτω αυτό που περιμέναμε όχι όμως και το αποτέλεσμα που είναι κακό, κι αυτό γιατί δίνει το δικαίωμα σε μια ομάδα που παίζει την καλύτερη ομαδική και ατομική άμυνα στην Ευρώπη να αγωνιστεί για το μηδέν μέσα στην έδρα της . Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, συγκέντρωση και αποφυγή των συνηθισμένων λαθών από τους παίκτες μας για να μπορέσουμε να φύγουμε με την πρόκριση από το Vicente Calderon. Η Barcelona είναι η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού αλλά  πρέπει να το επιβεβαιώσει και στο χορτάρι .

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το site του επίσημου συνδέσμου φίλων Barcelona Αθήνας :http://www.fcbarcelona.gr
Στις θέσεις τους επιστρέφουν απο την προσεχή Δευτέρα, οι 307 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης που είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν το Μάρτιο. Οι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν δικαστικά καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα της προσωρινής διαταγής.
Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους όπου θα μείνουν μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου επί της κύριας άιτησης ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκε σήμερα. 

Η απόφαση πρόκειται να βγει σε περίπου δύο μήνες, όπως δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ένας από τους συμβασιούχους, ο κ. Μιχάλης Σουγιουλτζής. 
Όπως σημείωσε, συνάδελφός τους πέθανε μετά την λήξη της σύμβασή τους περιμένοντας μια θετική απόφαση του δικαστηρίου. 
"Δεν τον ξεχνάμε. Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρώσουμε ένα ποσό για την οικογένειά του ενόψει και του Πάσχα", ανέφερε ο ο κ. Σουγιουλτζής. 
Όπως είπε έχει ζητηθεί για τον σκόπο αυτό και η βοήθεια του δήμου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά. 

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Mazda πρόκειται να ανακαλέσει περίπου 88.000 οχήματά της παγκοσμίως, προκειμένου να διορθωθεί ένα σφάλμα που έχει διαπιστωθεί στον υπολογιστή o οποίος ελέγχει τη λειτουργία του κινητήρα.
Η ανάκληση αφορά τα μοντέλα Mazda 3, Mazda 6 και CX-5 τα οποία έχουν κατασκευαστεί μεταξύ του Οκτωβρίου 2012 και του Ιανουαρίου 2014, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Μισάτο Κομπαγιάσι. Από τα συνολικά 88.000 αυτοκίνητα, περίπου τα 38.000 αφορούν στην Ευρώπη, 27.600 στην Ιαπωνία και 6.500 στην Αμερική.
Η εταιρεία ανακάλυψε ένα σφάλμα στο πρόγραμμα του υπολογιστή, το οποίο ελέγχει εάν το σύστημα ενέργειας των φρένων λειτουργεί σωστά, ανακοίνωσε η Mazda. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, το όχημα δεν επιταχύνει σωστά και στη χειρότερη περίπτωση η μηχανή ενδέχεται να σβήσει.
Όπως δήλωσε η Κομπαγιάσι, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα ή τραυματισμοί που να σχετίζονται με το αυτό το ζήτημα. Η Mazda θα διορθώσει το πρόγραμμα του υπολογιστή, μία διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα, πρόσθεσε.
news.gr
Στην προσπάθειά του να γίνει πλούσιος ως δια μαγείας, ένας νεαρός από το Μαλάουι έχασε το πέος του και τρία δάχτυλα του ποδιού του, όταν δέχτηκε επίθεση από μια ύαινα στη ζούγκλα της Ζάμπιας!
Ο Σαμαγκένι Ζούλου αφηγήθηκε ότι πήγε οικειοθελώς στη ζούγκλα και, όπως του είχαν πει να κάνει, γδύθηκε τελείως. “Ήρθε μια ύαινα και άρχισε να μασάει τα δάχτυλά μου και κατόπιν τα γεννητικά μου όργανα”, είπε στην εφημερίδα Τάιμς της Ζάμπιας.
Ο νεαρός είχε συμφωνήσει να βγει γυμνός στη ζούγκλα με την ελπίδα ότι θα γινόταν πλούσιος, όπως του είχε υποσχεθεί ένας ντόπιος σαμάνος. Δέχτηκε την επίθεση της ύαινας την 24η Μαρτίου κοντά στη μεθοριακή πόλη Τσιπάτα.
Μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε ο Σαμαγκένι είπε ότι ο τραυματίας πήρε εξιτήριο την Δευτέρα και επέστρεψε στο Μαλάουι, κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς του. “Θα πρέπει να καθαρίζει τις πληγές του, όμως η κατάστασή του είναι σταθερή”, εξήγησε.
Οι παραδοσιακοί θεραπευτές, που είναι ταυτόχρονα πνευματικοί ηγέτες και μάγοι, έχουν μεγάλη επιρροή τόσο στο Μαλάουι, όσο και στη γειτονική Ζάμπια.

http://www.4news.gr 
Το μοναδικό σωζόμενο χρυσό νόμισμα με το πορτραίτο του Αλεξάνδρου, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του μεγάλου στρατηλάτη, πιστεύει ακράδαντα ότι ανακάλυψε μέσα από περιπετειώδεις διαδρομές ο δρ. Όσμουντ Μποπεράτσι (Osmund Bopearachchi), καθηγητής των Πανεπιστημίων Σορβόννης και Μπέρκλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας «Ελληνισμός και Πολιτισμοί της Ανατολής» του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS-ENS). Και δεν είναι το μόνο, που έχει να καταθέσει. Η παρουσία του σε ταραχώδεις περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν τον συνδέει με την ανακάλυψη νομισμάτων, που φέρουν ονόματα άγνωστων έως πρότινος Ελληνο-ινδών βασιλιάδων, με τον εντοπισμό αρχαίων ελληνικών πόλεων, καθώς και με την εξερεύνηση ενός θησαυρού νομισμάτων 4 τόνων, από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ. Ο δρ. Μποπεράτσι ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει την έκθεση «Τα ελληνικά βασίλεια της Βακτρίας και της Ινδίας» στο Νομισματικό Μουσείο, που θα διαρκέσει ως τις 16 Ιουνίου 2014. O ερευνητής μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, που σαν σύγχρονος «Ιντιάνα Τζόουνς» ψάχνει στα παζάρια της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ εμπορικοί οίκοι τον καλούν συχνά για να εκτιμήσει την αυθεντικότητα αρχαίων νομισμάτων. Αυτά που ανακαλύπτει συχνά ξεπερνούν τη φαντασία, όπως το χρυσό νόμισμα (μετάλλιο) με τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για αναμνηστικό μετάλλιο που κόπηκε μετά τη Μάχη του Υδάσπη Ποταμού και την ήττα του Ινδού βασιλιά Πώρου. Θα πρέπει να υπήρχαν κι άλλα τέτοια μετάλλια με το ίδιο πορτραίτο, που διανεμήθηκαν μεταξύ των στρατηγών του. Είναι το πρώτο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εξηγεί για το νόμισμα που απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά να φέρει στην κεφαλή τη δορά ενός ελέφαντα (σύμβολο της Ινδίας), ενώ διακρίνονται η αιγίδα της Γοργόνας και το κέρατο του Διός Άμμωνος. Ωστόσο, η γνησιότητά του έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους ερευνητές, τέσσερις για την ακρίβεια, όπως αναφέρει ο δρ. Μποπεράτσι. Ο ίδιος όμως έχει στο πλευρό του σημαντικότατους ιστορικούς, όπως ο Άντριου Στιούαρτ και ο Φρανκ Χολτ (που είχε και την ιδέα για τον λόγο κοπής ενός τέτοιου νομίσματος), τα αποτελέσματα από όλες τις αναλύσεις του μετάλλου, φυσικά και τη γνώση του ως αυθεντία στα νομίσματα. «Στη Μάχη του Υδάσπη το 326 π.Χ., ο Αλέξανδρος είχε να αντιμετωπίσει έναν στρατό από 250.000 ελέφαντες, οι οποίοι έρχονταν κατά μέτωπο. Ο ίδιος δεν είχε ελέφαντες, παρά μόνο ιππικό. Έκανε λοιπόν κάτι πολύ ευφυές: Ένα τμήμα του ιππικού επιτέθηκε στη μέση και άλλα δύο από τα πλάγια. Οι ελέφαντες μέσα στη σύγχυσή τους άρχισαν να κάνουν σαν τρελοί, πετώντας και ποδοπατώντας τους Ινδούς στρατιώτες. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ελέφαντες αν δεν είσαι ιδιοφυΐα και ο Αλέξανδρος ήταν» τονίζει.

Πώς όμως βρέθηκε το νόμισμα, το οποίο κυκλοφόρησε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, για να μνημονεύσει το γεγονός που άλλαξε τον γεωπολιτικό χάρτη και την ιστορία της περιοχής; Σε έναν σωρό νομισμάτων 4 τόνων, που αποτελούνταν από 550.000 νομίσματα (από τον 5ο αι. π.Χ. ως και τον 2ο αι. μ.Χ.), καθώς και από άλλα αντικείμενα, χρυσά, επίχρυσα, ασημένια, ένας πραγματικός θησαυρός, ο οποίος αναδύθηκε μέσα από ένα μεγάλο πηγάδι στο χωριό Mir Zakah του ανατολικού Αφγανιστάν. Ήταν η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο πηγάδι «έβγαζε» θησαυρό. Η πρώτη ήταν το 1947, όταν βρέθηκαν περίπου 30.000 νομίσματα, τα οποία κατέληξαν στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, από όπου εκλάπησαν το 1993 με την καταστροφή του. Η δεύτερη ήταν το 1992 και, όπως λέει ο καθηγητής, το «απόθεμά» του δεν έχει τελειώσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το προσεγγίσει με ασφάλεια, καθώς βρίσκεται σε μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη. Όσο για τον λόγο που τόσα πολλά πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στο βυθό ενός πηγαδιού, που έχει το μέγεθος μικρής λίμνης, μόνον εικασίες μπορούν να ειπωθούν. Ίσως η πιο πειστική είναι αυτή που αναφέρεται σε αρχαίους συλητές, οι οποίοι αφού λεηλάτησαν παλάτια και ανάκτορα, έκρυψαν τους θησαυρούς τους στη λίμνη, όπου, για άγνωστους λόγους, δεν επέστρεψαν ποτέ.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στο παζάρι του Πεσαβάρ (Πακιστάν) το 1994, όταν οι πρώτοι σάκοι με τα νομίσματα και τα άλλα αντικείμενα του θησαυρού θα κατέφθαναν. Βρέθηκα μπροστά σε μια "βροχή" από νομίσματα, ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει δει ποτέ του νομισματολόγος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είχα συγκλονιστεί. Το πρώτο και πιο άμεσο που μπορούσα να κάνω ήταν να καταλάβω τη σύνθεση του θησαυρού. Υπό κατάσταση εξαιρετικής πίεσης, άρχισα να τα ταξινομώ σε ομάδες, ανάλογα με τις κοπές τους: ινδικά, ελληνικά, ινδο-ελληνικά, ινδό-σκυθικά, της δυναστείας των Κουσάν. Μελετώ τα νομίσματα των δύο θησαυρών του Mir Zakah από το 1983. Το γεγονός αυτό με έχει σημαδέψει. Είναι ανείπωτη χαρά για μένα να μπορώ να δημοσιεύω νέους τύπους νομισμάτων και να συζητώ θέματα σχετικά με τη σημασία της νομισματικής κυκλοφορίας στην Ινδία και στην Κεντρική Ασία. Ταυτόχρονα όμως είναι και κατάρα να ξέρω ότι τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα είτε χάθηκαν για πάντα είτε κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το χρυσό μετάλλιο βρέθηκε σε αυτό τον θησαυρό και το δημοσίευσα. Σήμερα ανήκει σε συλλέκτη, ο οποίος σκοπεύει κάποια στιγμή να το δωρίσει σε μουσείο» δηλώνει.

Ο δρ. Μποπεράτσι έχει κι άλλα εκπληκτικά πράγματα να διηγηθεί. Μεταξύ αυτών, η ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών πόλεων σε περιοχές του Πακιστάν, όπως εκείνη που εντοπίστηκε συμπτωματικά από τον ίδιο στο χωριό Σαράι Σαλέχ του Χαριπούρ. «Βρισκόμουν στο παζάρι του Πεσαβάρ όταν έμαθα ότι βρέθηκε ένας θησαυρός στο Σαράι Σαλέχ. Είχαν αρχίσει οι εκσκαφές για το χτίσιμο του τάφου ενός μουλά, όταν η μπουλντόζα χτύπησε κάτι μεταλλικό, ένα δοχείο μέσα στο οποίο βρίσκονταν 2.500 νομίσματα -τα περισσότερα από τα οποία κατάφερα να δημοσιεύσω. Μόλις πήγα στην περιοχή κατάλαβα ότι πρόκειται για ελληνο-ινδική πόλη. Απευθύνθηκα άμεσα στους συναδέλφους μου στο πανεπιστήμιο του Πεσαβάρ και τους πρότεινα να ξεκινήσουν ανασκαφές, κάτι που έγινε. Και πράγματι, βρέθηκε μια ελληνο-ινδική πόλη, που χρονολογείται μεταξύ 2ου αι. π.Χ. και 1ου αι. μ.Χ., με κεραμική και κτίρια παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στην πόλη Τάξιλα, η οποία ανασκάφτηκε τη δεκαετία του '30 από τον Σερ Τζον Μάρσαλ» αναφέρει.
Τα εξαιρετικά ευρήματα ωστόσο συνεχίζονται, καθώς οι νομισματικές έρευνες του δρ. Μποπεράτσι τον έχουν οδηγήσει στην αποκάλυψη ονομάτων δεκάδων Ελλήνων βασιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα, που κυβέρνησαν ως τα τέλη του 1ου αι. π.Χ. στη Βακτρία και στην Ινδία, δηλαδή βόρεια και νότια του Ινδικού Καυκάσου. Πρόκειται για τις περιοχές που γεωγραφικά σήμερα τοποθετούνται δυτικά του Αφγανιστάν (Βακτρία), ανατολικά του Αφγανιστάν και βόρεια του Πακιστάν όσον αφορά τα ελληνο-ινδικά βασίλεια. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο «αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Ιουστίνος και ο Πολύβιος, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν και τόσο για τη μακρινή αυτή περιοχή, αναφέρουν μόνον επτά βασιλιάδες. Ο Διόδοτος, ο Ευθύδημος και ο Δημήτριος ήταν μεταξύ αυτών. Ερευνώντας όμως τα νομίσματα, ανακύπτουν συνολικά 45 ηγεμόνες, όπως ο Λυσίας, ο Στράτων, ο Απολλόδωτος, ο Ιππόστρατος και ο Ηλιόδοτος, καθώς τα ονόματά τους είναι γραμμένα σε αυτά».
Όσο για τη γλώσσα των επιγραφών τους, οι εκδοχές ήταν δύο. Οι βασιλιάδες της Βακτρίας «έκοβαν» νομίσματα στην ελληνική γραφή, καθώς οι λαοί της περιοχής γνώριζαν ελληνικά. Τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν νότια του Ινδικού Καυκάσου έφεραν δίγλωσσες επιγραφές: Ελληνικά στην εμπρόσθια όψη και Πράκριτ, δηλαδή αρχαία ινδικά, στην οπίσθια, καθώς οι λαοί της περιοχής δεν μιλούσαν ελληνικά.

Παράδειγμα δίγλωσσης επιγραφής είναι το χρυσό τετράγωνο νόμισμα με τον βασιλιά Ηλιόδοτο (περίπου 50 π. Χ.), ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα που εντοπίστηκε πρόσφατα στο ινδικό Κασμίρ και μελέτησε ο κ. Μποπεράτσι. Στην εμπρόσθια όψη υπάρχει το πορτραίτο του ηγεμόνα και η επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΛ(Ι)ΟΔΟΤΟ(Υ)» που επαναλαμβάνεται σε γλώσσα Πράκριτ (γραμμένη σε αλφάβητα βράχμι και χαρόστι) στην οπίσθια όψη, όπου απεικονίζεται ο Ηρακλής, όρθιος και κατά μέτωπο, να στεφανώνει τον εαυτό του με το δεξί χέρι και με το αριστερό να κρατά φοίνικα και ρόπαλο, ενώ η λεοντή του κρέμεται πάνω από τον ώμο. «Ο Ηλιόδοτος βγήκε από την αφάνεια και προστέθηκε στους άλλους 44 ηγεμόνες οι οποίοι έγιναν γνωστοί από τα νομίσματα, μια ακόμα απόδειξη ότι η ιστορία των Ελληνο-Ινδών είναι πρωτίστως μια νομισματική ιστορία», επισημαίνει ο ερευνητής. Ταυτόχρονα δεν παραλείπει να τονίζει την τεράστια επίδραση που είχε ο ελληνικός πολιτισμός στους λαούς της περιοχής (σημερινό Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν κλπ.). «Ακόμα και όταν η ελληνική ισχύς στην Ινδία ήρθε στο τέλος της (περίπου το 20 μ. Χ.), το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε για ακόμα δύο αιώνες. Επιπλέον, από την ελληνική μυθολογία ο βουδισμός δανείστηκε θεούς, όπως ο Ηρακλής και ο Διόνυσος. Οι Έλληνες είχαν τεράστια επίδραση στους λαού αυτούς, τόση που δεν μπορούμε να φανταστούμε» καταλήγει.
news.gr
Στη γραμμή της εκκίνησης του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος" βρίσκεται ήδη η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Για τρίτη συνεχή χρονιά η TV100 θα προβάλλει σε ζωντανή μετάδοση το κορυφαίο γεγονός μαζικού αθλητισμού στη Β.Ελλάδα.
Το σύνολο του δημοσιογραφικού και τεχνικού προσωπικού της ΔΕΠΘΕ βρίσκεται επί ποδός για μια άρτια, όπως κάθε χρόνο, παρουσίαση. Δέκα κάμερες, σε τρεις μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων θα μεταδώσουν στο σύνολό τους τις διαδρομές, τόσο του Μαραθώνιου Δρόμου από την Πέλλα έως το Λευκό Πύργο, όσο και των δρόμων "υγείας" 5 χιλ και 10 χιλ. Από την όλη προβολή δεν θα λείψουν οι παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά, όπως ο δρόμος των 1000 μέτρων, οι εκθέσεις ζωγραφικής και οι δράσεις των κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν και φέτος στη γιορτή του μαζικού αθλητισμού.
Από τις 07.30 το πρωί της Κυριακής, 6 Απριλίου, μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος δρομέας (γύρω στις 2 μ.μ.), από το studio της Ν. Γερμανού, η Βίκυ Δήμου και ο Γιώργος Βένης, μαζί με τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Σπύρο Ανδριόπουλο θα παρουσιάζουν την ειδική εκπομπή που έφερε κοντά σε κάθε οικογένεια το δρομικό κίνημα. Μαζί τους η Βάσω Τσάνα, ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης, ο Παντελής Ζουμπούλης, ο Τάσος Ασλανίδης, ο Γιώργος Ροδάκογλου και ο Διογένης Μαριόλας θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των αγώνων και ότι άλλο συμβαίνει το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Μία ημέρα νωρίτερα (Σάββατο 5 Απριλίου), στις 17:00-18:30 το απόγευμα η Δημοτική Τηλεόραση θα μεταδώσει ζωντανά ένα απολαυστικό "pre game show" με τελετή της αφής της φλόγας του Μαραθωνίου στην πλατεία του Λευκού Πύργου και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι δρομείς άλλα και οι θεατές, προκειμένου να είναι έτοιμοι για την εκκίνηση της Κυριακής.
Στη σκηνοθεσία των εκπομπών θα βρίσκονται οι Στέργιος Φουρκιώτης, Γιώργος Χρόνης και Ζάχος Σαμολαδάς ενώ το συντονισμό και την αρχισυνταξία έχει η Πόπη Αστεριάδου.
Τόσο η ειδική εκπομπή της Κυριακής όσο και αυτή του Σαββάτου θα μεταδίδονται και εκτός Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του livestreaming της TV100 στα www.fm100.gr, www.depthe.gr, και www.tv100.eu, αλλά και μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας OTEtv.
Την Κυριακή, 6 Απριλίου στις 07.30π.μ. και το Σάββατο 5 Απριλίου στις 17:00 μ.μ., ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος" μπαίνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μόνο από την TV100 .

http://www.thestival.gr
Η καλή φυσική κατάσταση στην δεκαετία των 20’ μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο στη μέση ηλικία , σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology. Η αερόβια άσκηση - όπως το τρέξιμο , το κολύμπι και η ποδηλασία – φάνηκε ότι βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου και την μνήμη έως και 20 χρόνια μετά .
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολι, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Δρ Ντέιβιντ Τζέικομπς, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 25 χρόνια, μια ομάδα 2.750 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής υγείας των εθελοντών, αρχικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διάστημα τους υπέβαλλαν συνολικά σε επτά διαδοχικούς ελέγχους νοητικής λειτουργίας.
Η καρδιοαναπνευστική κατάσταση είναι δείκτης του πόσο καλά το σώμα μεταφέρει οξυγόνο στους μυς και πόσο καλά οι μυς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το οξυγόνο κατά την άσκηση.
Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο διάδρομο, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων 25 χρόνια μετά , ακόμη και μετά την προσαρμογή παραγόντων όπως το κάπνισμα , ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη .
"Όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι, η καλή σχέση καρδιάς - εγκεφάλου αρχίζει από πολύ νωρίς στη ζωή. Η νέα μελέτη μπορεί λοιπόν να βοηθήσει στον εντοπισμό των ανθρώπων με πρώιμη άνοια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Τζέικομπς, και προσέθεσε ότι "με αυτή την μελέτη υπενθυμίζουμε στους νέους ενήλικες , τα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης όπως το τρέξιμο , η κολύμβηση και η ποδηλασία στην υγεία του εγκεφάλου ". 
news.gr
Το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα Ποτίδαια – Κασσανδρεία θα δοθεί στην κυκλοφορία λίγο πριν την έναρξη του φετινού καλοκαιριού. Πρόκειται για τα πρώτα εννέα από τα συνολικά 17 χιλιόμετρα του έργου και αφορούν την περιοχή από τον κόμβο της Ποτίδαιας μέχρι ...
και τη Νέα Φώκαια.
Πρόκειται για ένα απο τα πιο δύσκολα σημεία του οδικού άξονα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου σε περιόδους τουριστικής αιχμής, η κίνηση γίνεται ανυπόφορη!

http://www.seleo.gr

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαρρηγνύει το ιμάτιά του ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με την τρόικα για νέες απολύσεις. Και κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είχαν διαρρεύσει οι συνεργάτες του. Ό,τι δηλαδή η συμφωνία για το 2015 με τους δανειστές μας αφορά 2.000 υπαλλήλους που η μετατροπή των συμβάσεων τους έχει γίνει με παράνομο τρόπο.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι πολύ υψηλότερος. Καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών μπορεί να φτάσει στο 1,5 με 2%, υπολογίζεται ότι από αυτή τη δεξαμενή, με δεδομένο ότι το σύνολο του Δημοσίου είναι περίπου 600.000 υπάλληλοι,  μπορούν να προέλθουν ακόμη και 12.000 απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών στους δημοτικούς αστυνομικούς έφτασε το 5%, γεγονός που κάνει τους επιτελείς του υπουργείου να αισιοδοξούν ότι ανάμεσα στους περίπου 50.000 συμβασιούχους θα είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από φορείς του Δημοσίου που έχουν πολλούς πρώην συμβασιούχους όπως οι δήμου, τα Πανεπιστήμια και το υπουργείο Πολιτισμού.
aftodioikisi.gr
Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις γυναίκες.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Χωρίς αυτήν την πολύτιμη πρωτεΐνη, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί.

Δείτε ποια είναι τα 8 βασικότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου.

1. Κόπωση

Η έλλειψη σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς κι έτσι το σώμα στερείται πολύτιμη ενέργεια. Η κόπωση συνήθως συνδυάζεται με το αίσθημα αδυναμίας, την ευερεθιστότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης.

2. Χλωμό πρόσωπο

Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Έτσι, η επιδερμίδα μοιάζει ροδαλή και υγιής. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιο εμφανής στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, όμως ακόμη και στα άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα το χρώμα στο εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα και το κάτω βλέφαρο μπορεί να φανερώσει την έλλειψη.

3. Δύσπνοια

Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα πυροδοτεί τη συνεχή δύσπνοια ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν εκδηλώνεται τις ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

4. Ταχυπαλμία

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει ένα καλά κρυμμένο πρόβλημα στην καρδιά. Η καρδιά πρέπει να κουραστεί διπλά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου, με αποτέλεσμα τις αρρυθμίες ή την ταχυπαλμία.

5. Νευρικότητα στα κάτω άκρα

Περίπου το 15% των ατόμων που πάσχουν από το λεγόμενο Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο πιο έντονο είναι το σύμπτωμα.

6. Πονοκέφαλος και ημικρανία

Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα μας δίνει αυτόματα «προτεραιότητα» στον εγκέφαλο, παρέχοντας εκεί τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου σε σύγκριση με τα άλλα όργανα. Και πάλι όμως αυτές οι ποσότητες οξυγόνου δεν είναι αρκετές. Το αποτέλεσμα είναι οι αρτηρίες του εγκεφάλου να διογκώνονται και να πυροδοτείται ο έντονος πονοκέφαλος.

7. Τριχόπτωση

Το λιγοστό οξυγόνο που υπάρχει στο σώμα στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται και να γίνονται πιο εύθραυστα.

8. Πόνος στη γλώσσα

Ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί σε μείωση της μυοσφαιρίνης. Αυτή η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και συνεπώς και της γλώσσας. Έτσι, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και τη φλεγμονή στη γλώσσα.

Αν παρουσιάζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση φερριτίνης, η οποία μετρά τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!