Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019


Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτό έγινε κατά πλειοψηφία το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ολοκληρώθηκε πριν από από λίγο, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μνημονεύει και θα συμπεριλάβει στην ορθόδοξη οικογένεια τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο.
Στην σημερινή έκακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας εισηγητής επί του θέματος ήταν ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εισηγήθηκε υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς όπως λένε οι πληροφορίες αναφέρθηκε στο προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί Αυτοκεφαλία.
Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, 13 του μήνα, γεγονός ευνοϊκό από άποψη καιρού, καθώς η καλοκαιρία θα επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν να βγουν σε ξέφωτα, ταράτσες και αυλές για να την απολαύσουν.
Η συγκεκριμένη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί από την 20η μοίρα του ζωδίου του Κριού, πράγμα που όπως επισημαίνουν οι αστρολόγοι την καθιστά ένα από τα πιο «δύσκολα» φεγγάρια της χρονιάς και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και «μαύρη πανσέληνος».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ‘Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.
«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H μαφιόζικη οργάνωση ‘Νντράγκετα, άνοιξε εστιατόρια στο Μιλάνο, τα οποία όμως δεν έχουν πελατεία, ούτε και λειτουργούν ποτέ. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας (Dia) Τζουζέπε Γκοβερνάλε σκοπός τους είναι να υπηρετούν τη μαφία.
Ο Γκοβερνάλε αναφέρθηκε στην τακτική αυτή, ονομάζοντάς την «Γραμμή των Βαΐων», όχι γιατί στην διάσημη πλατεία του Ντουόμο έχουν τοποθετηθεί οι φοίνικες. Αλλά γιατί θυμίζει την ανάλογη νουβέλα του Σικελού συγγραφέα Λεονάρτο Σάσα, που περιέγραφε τις τακτικές που ακολουθεί η Μαφία.
Όπως πρόσθεσε, «η εισαγγελία του Μιλάνου, μου έχει αναφέρει πως το 2018 άνοιξαν κατά 38% περισσότερα εστιατόρια εν σχέσει προς το 2017. Είναι γεμάτα αυτά τα εστιατόρια; Όχι, είναι άδεια, αλλά εάν σήμερα η ‘Ντράγκετα έχει πάνω από 100 εκατ. ευρώ μαύρα χρήματα, μπορεί και να χάσει τα 50 επενδύοντάς τα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα άλλα 50 εκατ. ευρώ θα μπορεί κάλλιστα να τα δικαιολογήσει».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκοβερνάλε επεσήμανε το μέγεθος της διείσδυσης των οργανώσεων της Μαφίας στον πλούσιο ιταλικό βορρά. Υπενθύμισε τι συνέβη στην πόλη Μπρεσέλο, κοντά στη Φλωρεντία, όπου η διείσδυση της ‘Ντράγκετα στην τοπική διοίκηση ήταν πλήρης και αρχικά απαρατήρητη.
«Η μαφία είναι διαρκώς παρούσα»
Παράλληλα, υπογράμμισε πως πλέον η Μαφία είναι «διαφανής», όπως «τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Τότε όλοι έλεγαν, ιδίως στο Παλέρμο, πως «η Μαφία δεν υπάρχει», επειδή ήταν ακριβώς διαφανέστατη» κι όλοι γνώριζαν γι’ αυτή. Μάλιστα υπογράμμισε το παράδειγμα της πρόσφατης καταδίκης σε 14 χρόνια του Αντονέλο Μοντάντε, που επί χρόνια ήταν επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Σικελίας και, τύποις, πολέμιος της Μαφίας, αλλά αποδείχθηκε εμπλεκόμενος στη μαφιόζικη οργάνωση.
«Έχουμε δει πως η Μαφία είναι διαρκώς παρούσα. Βεβαίως όχι με τη λουπάρα (καραμπίνα) και την κόπολα (τραγιάσκα) όπως παλιότερα. Αλλά σήμερα με τους καταρτισμένους επαγγελματίες οι οποίοι φοράνε κοστούμια των 2.000 ευρώ και ακριβά παπούτσια. Μιλούν ωραία και έχουν γεμάτο πορτοφόλι, οπότε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια εύκολα υποκύπτουν, πολλές φορές αφελώς, κι άλλες φορές επειδή το χρήμα δεν έχει οσμή», υπογράμμισε ο διευθυντής της Dia.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!