Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019


Εκατομμυριούχος για μια μέρα έγινε μία γυναίκα από το Τέξας, όταν η τράπεζα της κατέθεσε – κατά λάθος – 37 εκατ. δολάρια στον λογαριασμό της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του SKAI, η Ρουθ Μπαλούν «βρήκε» τον τραπεζικό της λογιαριασμό στην Legacy Texas Bank, αρκετά χρήματα παραπάνω, από όσα είχε βάλει η ίδια.

Ήταν ανθρώπινο λάθος

Αντί να τα ξοδέψει σε χριστουγεννιάτικες αγορές, η «τυχερή» γυναίκα αποφάσισε να επικοινωνήσει με την τράπεζα για να ενημερωθεί για το τι συνέβη και η τράπεζα όντως την πληροφόρησε ότι επρόκειτο περί λάθους, ζήτησε συγγνώμη και δυστυχώς για την γυναίκα πήρε τα χρήματα πίσω.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το λάθος έγινε όταν ένας πελάτης είχε κάνει κατάθεση σε ξένο συνάλαγμα και τραπεζικός υπάλληλος έκανε την εισροή κεφαλαίου σε λάθος λογαριασμό.

Η πρώτη κάπα που φορούσε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Ριβ στην ταινία «Superman» πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες έναντι 193.750 δολαρίων (περίπου 174.000 ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Julien’s Auctions.
Συνολικά για τα γυρίσματα της ταινίας «Superman», η οποία βγήκε στις αίθουσες το 1979, χρησιμοποιήθηκαν από τον ομώνυμο ήρωα μόνον έξι κόκκινες κάπες.
Ανάμεσα στα περίπου 400 αντικείμενα που πωλούνταν στη δημοπρασία αυτή βρίσκονταν επίσης πολλά κοστούμια του «Star Trek», όπως η στολή που φορούσε ο ηθοποιός σερ Πάτρικ Στιούαρτ όταν υποδυόταν τον κυβερνήτη Ζαν-Λικ Πικάρ, η οποία πωλήθηκε έναντι 28.800 δολαρίων (περίπου 25.000 ευρώ) ή η στολή που φορούσε ο Λέοναρντ Νίμοϊ υποδυόμενος τον Σποκ στο «Star Trek: Deep Space Nine», η οποία αγοράστηκε έναντι 20.000 δολαρίων (σχεδόν 18.000 ευρώ).
Υψηλότερη τιμή έπιασε η στολή που φορούσε ο Νταν Ακρόιντ στο «Ghostbusters II», η οποία πωλήθηκε έναντι 32.000 δολαρίων (περίπου 28.000), πρόσθεσε ο οίκος Julien’s Auctions, ο οποίος εξειδικεύεται στις δημοπρασίες σουβενίρ και αντικειμένων συλλογών που συνδέονται με το Χόλιγουντ και τους αστέρες του.

Ο ανώνυμος τάφος του πρώην αρχηγού των ναζιστικών SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ σε κοιμητήριο του Βερολίνου βεβηλώθηκε χωρίς να κλαπεί κάτι απ’ αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας.
Ο Χάιντριχ, ένας από τους αρχιτέκτονες της Τελικής Λύσης, ο οποίος σκοτώθηκε το 1942 σε επίθεση στην Πράγα, είχε ενταφιασθεί στο κοιμητήριο του Βερολίνου Invalidenfriedhof, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τάφος του, όπως και οι τάφοι άλλων ηγετών του Τρίτου Ράιχ, είχε γίνει ανώνυμος ώστε να μην μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος των νεοναζί.
«Ο τάφος ανοίχθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου.
Τίποτε δεν εκλάπη ωστόσο απ’ αυτόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της πρωτεύουσας, τα οποία εκτιμούν, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, πως ο δράστης ή οι δράστες είχαν ενημερωθεί για το πού βρίσκονταν τα λείψανά του.
Ο Χάιντριχ, δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χάινριχ Χίμλερ, είχε συμμετάσχει τον Ιανουάριο 1942 στη Διάσκεψη της Βάνζεε στη διάρκεια της οποίας σχεδιάσθηκε εν μέρει η εξόντωση των εβραίων της Ευρώπης.
Αναπληρωτής κυβερνήτης της Βοημίας-Μοραβίας και επονομαζόμενος ο «Χασάπης της Πράγας», δολοφονήθηκε μερικούς μήνες αργότερα στην τσεχική πρωτεύουσα από αντάρτες.
Η σορός του επαναπατρίσθηκε στο Βερολίνο και ο Χάιντριχ έλαβε μετά θάνατον την ανώτερη διάκριση του Τρίτου Ράιχ, πριν ενταφιασθεί στο κοιμητήριο αυτό.
Ο γερμανός ιστορικός Λάουρεντς Ντεμπς είχε γράψει σ’ ένα έργο του αφιερωμένο στο Invalidenfriedhof πως «ο ενταφιασμός του Χάιντριχ αποτελεί ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο» για το κοιμητήριο αυτό.
Ένας άλλος ηγέτης των ναζί, ο Φριτς Τοτ, υπουργός Εξοπλισμών που έχασε τη ζωή του το 1942 σε αεροπορικό δύστύχημα, είχε επίσης ενταφιασθεί εκεί, πριν ο τάφος του γίνει κι αυτός ανώνυμος. Η κόρη του είχε προσφύγει μάταια εναντίον της πόλης του Βερολίνου για να της δοθεί το δικαίωμα να του ανεγείρει επιτύμβια στήλη.
Το 2000, ακτιβιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς είχαν ανοίξει σε άλλο κοιμητήριο του Βερολίνου τον τάφο του Χορστ Βέσελ, ενός από τους πρώτους ηγέτες της ναζιστικής πολιτοφυλακής SA.
Αυτοαποκαλούμενοι «Αυτόνομοι νεκροθάφτες», είχαν δηλώσει πως πέταξαν το κρανίο του Βέσελ στον Σπρέε, τον ποταμό που διαρρέει το Βερολίνο.
Ο Ναός της Γεννήσεως...
Στους Χριστιανούς που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτραπεί να επισκεφθούν τις ιερές πόλεις όπως η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μετά από σχετική απόφαση των ισραηλινών αρχών.
Οι κάτοικοι της Γάζας θα λάβουν κανονικά άδειες (σ.σ. ναι απαιτούνται άδειες που δίνονται από τις ισραηλινές αρχές) για να ταξιδέψουν, εάν το επιθυμούν στο εξωτερικό αλλά όχι για να μεταβούν στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που φιλοξενεί πολλούς ιερούς τόπους για τους απανταχού πιστούς της Χριστιανοσύνης.
Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με το Reuters, ήρθαν από τον σύνδεσμο του ισραηλινού στρατού με τους Παλαιστινίους και σύμφωνα με αυτές το Ισραήλ αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
Βάσει των νέων εντολών για θέματα ασφάλειας οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούν να ταξιδέψουν στον εξωτερικό διασχίζοντας το συνοριακό πέρασμα Allenby Bridge με την Ιορδανία αλλά όχι να επισκεφθούν πόλεις του Ισραήλ και της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. 
Σημειώνεται πως στην Γάζα των 2εκατ πολιτών ζουν περί τα 1.000 άτομα, χριστιανοί στο θρήσκευμα και μάλιστα οι περισσότεροι είναι ελληνορθόδοξοι. 

Η φετινή απόφαση των ισραηλινών αρχών δεν είναι κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια. Πέρσι το Ισραήλ χορήγησε 700 άδειες σε κατοίκους της Γάζας για να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ, την Βηθλεέμ, την Ναζαρέτ και άλλες περιοχές που αποτελούν ιερούς τόπους για τους χριστιανούς αλλά και τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο. Ο ναός της Γεννήσεως  είναι ο δεύτερος κατά σειρά τόπος προσκυνήματος του Χριστιανισμού μετά από εκείνον της Αναστάσεως.
Η ισραηλινή οργάνωση Gisha σχολίασε, σχετικά με την απόφαση, πως αποτελεί ένδειξη της «εντατικοποίησης των περιορισμών πρόσβασης μεταξύ των δύο παλαιστινιακών περιοχών (σ.σ. Γάζα και Δυτική Όχθη)» και υποστηρίζουν πως «οι πολιτικές διαχωρισμού εντείνονται». 
Το Ισραήλ στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί τους περιορισμούς στην μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας προς την Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι πολλοί εξ αυτών παραμένουν παράνομα όταν τους χορηγούνται βραχυπρόθεσμες άδειες.
Στη Γάζα, μια χριστιανή εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα ανακαλέσει την πρόσφαταη απόφαση που έλαβε ώστε να μπορέσει να επισκεφτεί την οικογένειά της στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
«Κάθε χρόνο προσεύχομαι να μουν δώσουν άδεια για να γιορτάσω τα Χριστούγεννα και να δω την οικογένειά μου» λέει η 50χρονη Ράντα Ελ-Αμάς. «Θα είναι πολύ πιο ευχάριστο να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες στην Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ».
Οι χριστιανοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ καταδίκασαν την κίνηση αυτή προσθέτοντας ως απευθύνουν έκκληση στις αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση.
«Σε άλλους ανθρώπους επιτρέπεται να ταξιδεύουν στη Βηθλεέμ. Πιστεύουμε ότι οι Χριστιανοί της Γάζας θα πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα », δήλωσε ο Γουάντι Αμπου Νασάρ, σύμβουλος των επικεφαλής των τοπικών εκκλησιών.
 Πηγή: Reuters
Τι παθαίνει όποιος κάνει το λάθος να εγκαταλείψει τον κινεζικό
Με περίπου 2 εκατομμύρια άτομα να υπηρετούν τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, ίσως θα σκεφτεί κανείς πως η ιστορία ενός άνδρα ο οποίος δεν μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες της στρατιωτικής ζωής είναι ασήμαντη. Αναμφίβολα, δεν θα έπρεπε να τραβήξει την εθνική προσοχή.
Ακριβώς αυτό, όμως, συνέβη την περασμένη εβδομάδα με την περίπτωση του Ζανγκ Μουκάνγκ, ενός φοιτητή πανεπιστημίου της νότιας επαρχίας Χαϊνάν.
Μια ιστορία που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση του ιστοτόπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας περιγράφει λεπτομερώς την τιμωρία που επεβλήθη στον Ζανγκ, αφού έκανε το λάθος να πει πως δεν θέλει πλέον να βρίσκεται στον στρατό.
Πόσο άσχημα είναι λοιπόν τα πράγματα για τον Ζανγκ;
ASSOCIATED PRESS
Ο νεαρός «λιποτάκτης» αντιμετωπίζει συνολικά οκτώ ποινές, μεταξύ των οποίων διετή απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό, ταξιδιών στο εσωτερικό με αεροπλάνα, τρένα μεγάλης απόστασης ή λεωφορεία, αγοράς ακινήτων, λήψης δανείων ή ασφάλισης, έναρξης επιχείρησης ή εγγραφή για σπουδές σε κολέγιο ή δευτεροβάθμιο σχολείο.
Ο Ζανγκ, του οποίου η ακριβής ηλικία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί σε καμία δημόσια θέση ποτέ στη ζωή του, ούτε με προσωρινή σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυβερνητικών επιχειρήσεων, σε μια σε μια χώρα όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας είναι κρατικό.
Θα υπάρξει ακόμη και ένα οικονομικό κόστος: πρόστιμο 4.000 δολαρίων συν την επιστροφή του ποσού των 3.750 δολαρίων στο στρατό για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του ως στρατιωτικός (ιατρικές εξετάσεις, έξοδα μεταφοράς και διαμονής, ρουχισμός κ.λπ.)
Madiha Ali via Getty Images

Ο Ζανγκ επίσης θα πρέπει να υποστεί δημόσιο εξευτελισμό: οι πράξεις και οι ποινές του θα «δημοσιευθούν στην κοινωνία μέσω δικτύων, τηλεόρασης, εφημερίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

«Παράδειγμα προς αποφυγή»

Η περίπτωση του Ζανγκ μπορεί να είναι σπάνια, αλλά δεν είναι μοναδική.
Μια έρευνα CNN στα κινεζικά ΜΜΕ διαπίστωσε τουλάχιστον μερικές δεκάδες περιπτώσεις πρώην στρατιωτών, που κατονομάστηκαν και διαπομπεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, και οι τιμωρίες αυτές ορίζονται ρητά από την κινεζική νομοθεσία.
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τέτοιες υποθέσεις για να δημιουργεί παραδείγματα προς αποφυγή, τα οποία τα δημοσιοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνουν στην ευρύτερη κοινωνία.
Matt Dutcher via Getty Images
Η κινεζική στρατιωτική θητεία είναι βασισμένη στη στρατολόγηση, αλλά είναι μια απαίτηση που σπανίως επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια, όσο πληθαίνουν οι φωνές που προσπαθούν να φέρουν τη χώρα σε φάση εκσυγχρονισμού.
Αυτός ο εκσυγχρονισμός απαιτεί λιγότερους, αλλά καλύτερα εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους. Ετσι, η δύναμη του στρατού μειώνεται, καθώς προτιμώνται τεχνικά καταρτισμένοι εθελοντές σε σχέση με στρατιώτες που προέρχονται από φτωχότερες περιοχές με χαμηλότερη παιδεία. Και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί νέα προβλήματα.
Η στρατιωτική θητεία παραμένει λιγότερο ελκυστική επιλογή σταδιοδρομίας όσο η οικονομία της Κίνας παραμένει υγιής. Αν και η κινεζική νεολαία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον τομέα της σταδιοδρομίας, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι διαδεδομένο.
Το Πεκίνο θέλει να «καλλιεργήσει» στρατιωτικό προσωπικό νέου τύπου, για να διατηρήσει το ταλέντο και να αναπτύξει προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δεδομένων του σύγχρονου πολέμου.
Ενα ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua τον Ιούλιο μετέδωσε ότι ο στρατός προτιμά να προσλάβει φοιτητές και πτυχιούχους.
Αλλά οι αντιξοότητες της στρατιωτικής ζωής επηρεάζουν ακόμη και τους πιο μορφωμένους νεοσύλλεκτους.
Για τους περισσότερους νεότερους Κινέζους, ο στρατός δεν είναι το ιδανικότερο περιβάλλον εργασίας. Και ο Ζανγκ, προφανώς, συμφωνεί με αυτό. Ο σύγχρονος κινεζικός στρατός δεν ήταν η ζωή που ήθελε. Μετά την ένταξή του στο στρατό τον Σεπτέμβριο, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να τον εγκαταλείψει ένα μήνα αργότερα και στα τέλη Νοεμβρίου αποτάχθηκε.
Πηγή: CNN
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!