Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

 

Νέες πληροφορίες ήρθαν στο προσκήνιο αναφορικά με το επίδομα βενζίνης που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το επίδομα θα δοθεί ως εκπτωτικό voucher (κουπόνι) για να ανακουφίσει τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες της κοινωνίας από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το «επίδομα κίνησης» θα κινείται στα 30 με 40 λεπτά ανά λίτρο και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να υπάρξει και ένας μηχανισμός κίνησης, ο οποίος θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά και έτσι το επίδομα θα προσαρμόζεται όταν οι τιμές πέφτουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εκάστοτε δικαιούχος θα πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα.

Η επιστροφή χρημάτων θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως δηλαδή λειτουργούσε και ο μηχανισμός με το επίδομα θέρμανσης.

Για τον καθορισμό του επιδόματος δεν θα επιβληθεί τελικά η επιβολή περιουσιακού «κόφτη». Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου, το μέτρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή οι πολίτες δεν θα κληθούν να ανατρέξουν σε παλαιότερες αποδείξεις βενζίνης, αλλά θα αφορά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη και στη συνέχεια θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστροφή χρημάτων που θα γίνεται στους δικαιούχους από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

 

Κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέβαλε η Ρωσία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rianovosti.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στη Χίλαρι Κλίντον, αναφέρει το Sputnik που αναφέρει ότι στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ακόμη σε κυρώσεις υπόκεινται ο Διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι και ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ

To Cnn αναφέρει ότι στη ρωσική λίστα κυρώσεων βρίσκονται ακόμη ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν  αλλά και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μαρκ Μίλεϊ.

Ουσιαστικά η Ρωσία εμποδίζει την είσοδο στη χώρα στον Αμερικανό πρόεδρο κι άλλους 12 αξιωματούχους.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη Ρωσική Ακαδημία γι αυτό το βραβείο», έγραψε η Χίλαρι Κλίντον στον λογαριασμό της στο Twitter και δημοσίευσε τη λίστα με τα ονόματα των Αμερικανών αξιωματούχων.

Σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι αυτή η κίνηση έρχεται ως απάντηση σε μια «σειρά πρωτοφανών κυρώσεων» που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου ανώτατων ρωσικών κυβερνητικών αξιωματούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προστέθηκαν στη «λίστα» της Ρωσίας ως αμοιβαίο μέτρο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων στο εγγύς μέλλον.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!