Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019


Οι είκοσι εκατομμύρια κάτοικοι του Νέου Δελχί εξακολουθούν να πνίγονται και να βήχουν σήμερα από το πυκνό νέφος που καλύπτει την πρωτεύουσα της Ινδίας, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και να έχουν ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και όλων των οικοδομικών εργασιών.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων».
«Υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Κυριακή στο Twitter.«Τα μάτια καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης», πρόσθεσε.
Από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου τα οχήματα κυκλοφορούν εναλλάξ στους δρόμους την ινδικής πρωτεύουσας βάσει του συστήματος «μονών- ζυγών».
Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.
Οι αρχές ζήτησαν την Παρασκευή το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο Νέο Δελχί και τη γύρω περιοχή ως αύριο Τρίτη, ενώ μοίρασαν και 5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες στους μαθητές.
Στις 10:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραψε 469 μικρογραμμάρια του μικροσωματιδίου PM25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα. Συγκριτικά στο Παρίσι το ποσοστό ήταν 6.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η συγκέντρωση του μικροσωματιδίου αυτού να μην ξεπερνά τα 25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας ημέρας.
Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.
Το νέφος της μόλυνσης στο Νέο Δελχί ήταν τόσο πυκνό χθες που περίπου 40 αεροπλάνα χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο, ενώ εκατοντάδες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της πόλης καθυστέρησαν.
Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιπτώσεις της μόλυνσης στους ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας συνέστησε στους πολίτες να τρώνε καρότα.

Σου έχει συμβεί, πιθανότατα είναι κάτι που κάνουμε όλοι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το ρολόι χτυπά, ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια και πιάνεις το κινητό που φόρτιζε δίπλα σου όλο το βράδυ.
Κλείνεις το ξυπνητήρι και ασυναίσθητα αρχίζεις το σκρολάρισμα στα social, τσεκάρεις τα μέιλ και προτού το καταλάβεις, πέρασαν δέκα λεπτά.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως περίπου το 46% έως 61% των ανθρώπων θα σκρολάρουν στο κινητό αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή μέσα σε πέντε λεπτά από την ώρα που ξύπνησαν.
Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου από την δραστηριότητα αυτή. Οι οθόνες, όλες οι οθόνες εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως, που στα δικά σου μάτια δεν είναι μπλε αλλά περιλαμβάνεται σε κάθε φως από τέτοιου είδους οθόνες.Έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε πως το μπλε φως μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην μνήμη και ειδικά η έκθεση σε αυτό νωρίς το πρωί μας βοηθά να ξυπνήσουμε καλύτερα και πιο γρήγορα.
Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά μην βιαστείς. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι χρήσης του κινητού είναι τα γραπτά μηνύματα (97%), οι βιντεοκλήσεις (92%), το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (89%) και η περιήγηση στα social media (75%).
Το να απαντήσεις σε μέιλ και μηνύματα αμέσως μόλις ξυπνήσεις, σίγουρα σε προετοιμάζει για μια μέρα γεμάτη στρες. Έρευνες πιστοποιούν πως το να επεξεργάζεσαι μηνύματα που αφορούν την δουλειά εκτός εργασιακής ώρας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική μας υγεία.
Ταυτόχρονα, το να σερφάρεις στο διαδίκτυο αμέσως μόλις ξυπνήσεις, θα μάθεις θες δεν θες τις πιο σημαντικές ειδήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κακές και θα μεγαλώσεις άθελά σου τα επίπεδα άγχους σου για όλη την ημέρα.
Τι να κάνεις; Αν έχεις ανάγκη το κινητό, κλείσε το wifi και data και ξεκίνα την ημέρα διαβάζοντας δυο σελίδες από το αγαπημένο σου e-book. Θα πάρεις και το απαραίτητο μπλε φως και δεν θα στρεσαριστείς χωρίς λόγο.

Μήνυμα από το νεκρό πατέρα της έλαβε η 23χρονη Τσάστιτι Πάτερσον από το Νιούπορτ του Αρκάνσας.
Η νεαρή κοπέλα, που έχασε τον μπαμπά της, του έστειλε ένα μήνυμα μέσα στη θλίψη της, όπου του έγραφε ότι αποφοίτησε και νίκησε τον καρκίνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι… έλαβε απάντηση.
Μιλώντας στη Daily Mail, η Τσάστιτι αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον… νεκρό πατέρα της.
Η νεαρή, αφού έστειλε SMS στον μπαμπά της, Τζέισον Λίγκονς, πήρε σαν απάντηση ένα μήνυμα στο οποίο κάποιος την αποκαλούσε «άγγελό» του, επειδή «τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τον θάνατο της κόρης του».
Τα μηνύματα, τα οποία η ίδια η Τσάστιτι δημοσίευσε στο προφίλ της στο Facebook, δείχνουν ότι ο Μπραντ, ο άνδρας που της απάντησε είναι ένας μοναχικός πατέρας που παλεύει να αντιμετωπίσει τον αβάσταχτο πόνο του να χάνεις ένα παιδί. 
«Αγάπη μου, δεν θέλω να ακουστώ κακός αλλά δε θέλω ούτε να συναντήσω ούτε να μιλήσω με κανέναν» γράφει στην 23χρονη αφού εκείνη του προσέφερε βοήθεια όταν έμαθε την ιστορία του. «Βρήκα τον δικό μου τρόπο να το διαχειριστώ αυτό. Κανείς δε θέλει να μιλά με έναν γέρο μέθυσο. Δεν έκανα τίποτα φοβερό απλά ήθελα να ξέρεις ότι άκουσα την κραυγή σου και το κλάμα σου. Δεν θέλω κάτι από σένα και σου ορκίζομαι ότι είμαι καλά. Δεν θέλω ο κόσμος να υποκριθεί τώρα ότι νοιάζεται. Είναι πια πολύ αργά για μένα» γράφει.
Μιλώντας στη Daily Mail, η Τσάστιτι είπε ότι μίλησε με τον Μπραντ στο τηλέφωνο και πιστεύει ότι είναι γύρω στα 50 και έμαθε λεπτομέρειες για την τραγωδία του θανάτου της κόρης του.
«Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, γυρίζοντας σπίτι από μία συναυλία. Του μιλούσε στο τηλέφωνο, ούσα στο δρόμο και τότε σκοτώθηκε. Ήταν το τελευταίο που του είχε απομείνει καθώς η γυναίκα του είχε πεθάνει χρόνια πριν» λέει. «Του ζήτησα να με βοηθήσει να τον βοηθήσω αλλά αρνήθηκε. Του ζήτησα συγγνώμη που δημοσιοποίησα τα μηνύματά μας χωρίς την άδειά του» λέει η Τσάστιτι. «Ανησυχώ για εκείνον και εύχομαι το θέμα να ξεφουσκώσει».

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Pinterest ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2019 είχε 322 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες (γνωστοί ως Pinners), παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Από την άλλη,όμως, οι καθαρές ζημιές του έφθασαν τα 124,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά πολύ σε σχέση με πριν ένα έτος (18,9 εκατ. δολ.), καθώς οι δαπάνες του σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 413,4 εκατ. δολάρια. Συνεπώς η μεγέθυνση της βάσης των χρηστών του αποδείχθηκε μάλλον «ακριβή» υπόθεση, καθώς έγινε με μεγάλο τίμημα.
   Τα έσοδα του φετινού τρίτου τριμήνου έφθασαν στα 280 εκατ. δολ., εμφανίζοντας άνοδο 47% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2018. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία είχε εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο φέτος τον Απρίλιο, κινήθηκαν έντονα πτωτικά, ενώ οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ έδειξαν απογοήτευση, καθώς ανέμεναν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.   Η Pinterest, από την πλευρά της, ανέφερε ότι αναζητά περισσότερα διαφημιστικά έσοδα, κάτι που θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον. Το δίκτυο «γεννά» έσοδα από διαφημίσεις που βάζει ανάμεσα στις αναρτήσεις των χρηστών του (κυρίως γυναικών), που συνήθως αφορούν ιδέες για ρούχα, διακόσμηση κ.α.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!