Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Πόσο έμεινε η κάθε περιοχή της Ελλάδας κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό
Την ώρα που η Ελλάδα παλεύει να απελευθερώσει τις περιοχές της από τον ζυγό του κορονοϊού, γιορτάζει τα 199 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
Η 25η Μαρτίου 1821, που φέτος την γιορτάζουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, σηματοδοτεί την παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους.
Δεν είναι όμως η ημερομηνία που απελευθερώθηκαν όλες οι περιοχές που απαρτίζουν σήμερα την Ελλάδα.
Αντίστοιχα το 1453, χρονολογία που σηματοδοτεί το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι το σύνολο του ελλαδικού χώρου βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το "400 χρόνια σκλαβιά" είναι ένας γενικός μέσος όρος καθώς υπήρχαν περιοχές που δεν υποδουλώθηκαν ποτέ , άλλες που βρέθηκαν μόνο 100 χρόνια κάτω από τον Οθωμανικό έλεγχο και άλλες που απελευθερώθηκαν μετά από 500 και χρόνια στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Στον χάρτη που επιμελήθηκε ο ArcGreek - τον οποίο τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση χρήσης - παρουσιάζονται κατά προσέγγιση οι περιοχές και οι χρονολογίες οθωμανικής κατάκτησης ανά περιοχή με τις αντίστοιχες περιοχές και χρονολογίες απελευθέρωσης. Απο τις χρονολογίες προκύπτει και ο συνολικός χρόνος οθωμανικού ελέγχου, κατά προσέγγιση, ανά περιοχή της ελλαδικής επικράτειας.
Όπως μας ανέφερε ο δημιουργός του χάρτη πηγές του ήταν τόσο καταγραφές της ελληνικής ιστορίας π.χ. Βακαλόπουλος όπως και εγκυκλοπαιδικές πηγές.
Τα χρόνια που έμεινε η κάθε περιοχής υπό οθωμανικό ζυγό. Οι χρονολογίες αφορούν, κατά προσέγγιση, το έτος οθωμανικής κατάκτησης και το απελευθέρωσης.
Τα χρόνια που έμεινε η κάθε περιοχής υπό οθωμανικό ζυγό. Οι χρονολογίες αφορούν, κατά προσέγγιση, το έτος οθωμανικής κατάκτησης και το απελευθέρωσης. HTTPS://TWITTER.COM/ARCGREEK
Όπως φαίνεται από τον χάρτη σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα (σ.σ. με εξαίρεση τον σημερινό νομό Χαλκιδικής και μέρος αυτού της Θεσσαλονίκης) βρέθηκαν υπό οθωμανική κυριαρχία για περισσότερα από 500 χρόνια με τους νομούς Έβρου και Ροδόπης να είναι οι μόνοι που ξεπέρασαν τα 550 χρόνια.
Λόγω γεωγραφικής θέσης ήταν η πρώτη περιοχή που οι Οθωμανοί κατέλαβαν στον ελλαδικό χώρο το 1362 και η τελευταία από την οποία αποχώρησαν το 1919.
Αντίθετα δεν υποδουλώθηκαν ποτέ τα Επτάνησα που βρίσκονταν την συγκεκριμένη περίοδο υπό τον έλεγχο Ιταλών και Γάλλων, η Μάνη και τα Σφακιά τα οποία όμως πλήρωναν φόρο υποτέλειας στην Πύλη.

Ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), ο σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) του Αστερίξ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών.
«Ο Αλμπέρ Ουντερζό πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ηταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες», εξήγησε πρόσωπο της οικογένειάς του.
Ο Ουντερζό μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί, που πέθανε το 1977, δημιούργησαν τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και την παρέα τους, για λογαριασμό του νεανικού περιοδικού «Pilote».
IMAGO IMAGES / UNITED ARCHIVES
Η σειρά κόμικ, που ξεκίνησε το 1959, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 111 γλώσσες και διαλέκτους, (μεταξύ των οποίων στην κρητική, την κυπριακή και την ποντιακή), ακόμα στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο). Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (πέρα από τα καθαρά γαλλικά αστεία), εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντώνται στο σενάριο. Από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς (όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και άλλοι).
naftemporiki.gr

Εν μέρει λόγω περιέργειας και δίψας για γνώση στην εποχή του κορωνοϊού, εν μέρει λόγω μαζοχισμού, το ντοκιμαντέρ «Πανδημία: Ο κύκλος του ιού της γρίπης» βρίσκεται στην 9η θέση στο ελληνικό Top10 του Netflix -αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε φτάσει έως και το Νο.6.
Πρόκειται για μια σειρά 6 επεισοδίων, περίπου ωριαίας διάρκειας, η οποία ανατέμνει το φαινόμενο της πανδημίας. Ο αγγλόφωνος τίτλος της είναι «Pandemic: How to prevent an outbreak», δηλαδή «Πανδημία: Πώς μπορεί να αποτραπεί η έξαρση» και αποδίδει πολύ καλύτερα τον χαρακτήρα της σειράς. Το στοιχείο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η μαντική ικανότητα του Netflix, το οποίο χρηματοδότησε την παραγωγή ενός πρωτότυπου «docu-series» και το προγραμμάτισε να προβληθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

 Οι ομοιότητες του Pandemic με την τρέχουσα πραγματικότητα είναι τόσο χτυπητές ώστε παρακολουθώντας τη σειρά ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βλέπει εφιάλτη. Τον εφιάλτη που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, τον εφιάλτη που πιθανώς θα ζήσει και ο ίδιος ή κάποιος από τους οικείους του.
Και το Pandemic δεν λυπάται το κοινό ούτε αμβλύνει το δυσοίωνο, οδυνηρό του δίδαγμα: Η πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου δείχνει κάποιους ερευνητές να ανιχνεύουν το έδαφος στο ξέφωτο ενός δασώδους τοπίου. Από τις ανωμαλίες στο χώμα συμπεραίνουν ότι κάτω από τα πόδια τους υπάρχει ένας ομαδικός τάφος. Δεκάδες άνθρωποι είχαν πεταχτεί βιαστικά εκεί και είχαν ταφεί, κατά το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Επιπλέον, μια ματιά στον τίτλο και την περίληψη του περιεχομένου κάθε επεισοδίου της «Πανδημίας» αποκαλύπτει και μια πτυχή της ίδιας προφητείας:
1. Μας κυνηγά
Γιατροί στις ΗΠΑ και την Ασία πολεμούν τη γρίπη, ενώ ερευνητές προσπαθούν πυρετωδώς να βρουν ένα καθολικό εμβόλιο.
2. Η πανδημία είναι τώρα
Οι συζητήσεις για τα εμβόλια μαίνονται ενώ γιατροί και νοσοκόμοι κάνουν εμβόλια για τον Έμπολα στο Κογκό και τη γρίπη στα κέντρα κράτησης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
3. Ψάξε, μην κρύβεσαι
Σε όλον τον πλανήτη, επιστήμονες εξετάζουν ζώα και τους ιδιοκτήτες τους για νέους ιούς. Σε ΗΠΑ και Ινδία οι γιατροί φροντίζουν νυχθημερόν άτομα που νόσησαν από γρίπη.
4. Μείνε κοντά στις ρίζες σου
Η συζήτηση για τον εμβολιασμό οξύνεται ενώ το ιατρικό προσωπικό στο Κονγκό δέχεται επίθεση. Οι περικοπές πλήττουν τις ΗΠΑ ενώ οι ερευνητές στη Γουατεμάλα κάνουν προόδους.
5. Οι προσευχές θα πιάσουν
Σε όλο τον κόσμο η κοινότητα η οικογένεια και η πίστη βοηθούν γιατρούς και ιατρικούς βοηθούς να αντιμετωπίσουν με σθένος μια μεγάλη μέρα και μια ανελέητη ασθένεια.
6. Μη σταματάς τώρα
Άλλοι σημειώνουν επιτυχίες κι άλλοι αποτυχίες. Στο μεταξύ, οι εξάρσεις των ιών συνεχίζουν να σπέρνουν τον θάνατο σ’ όλο τον κόσμο, ενώ μια μεγαλύτερη πανδημία καραδοκεί.
Η «Πανδημία», προφανώς χωρίς την εμπειρία του κορωνοϊού, παρουσιάζει προηγούμενες εκδοχές θανάσιμα επικίνδηνων επιδημιών, όπως η γρίπη των πτηνών. Οι εικόνες με τη θανάτωση και την ταφή εκατομμυρίων πουλερικών στην Ασία, μπορεί να μην είναι καινούργιες, παραμένουν όμως συγκλονιστικές. Όπως και οι εκτιμήσεις των ειδικών τότε, ότι εάν η νόσος εξελιχθεί σε πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε 150 εκατ. ανθρώπους.
Μία από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές της σειράς, είναι το κεφάλαιο 3 του 3ου επεισοδίου, το οποίο και τιτλοφορείται «Με κάθε κόστος». Σε αυτό η κάμερα ακολουθεί μια ερευνητική ομάδα σε σπήλαιο της κοιλάδας Μπεκάα, στο Λίβανο. Με απόχες προσπαθούν να πιάσουν νυχτερίδες. Επειδή, όπως ακούγεται να λέει ένας επιστήμονας, «πολλοί πρόσφατοι τρομακτικοί ιοί έχουν σχετιστεί με τις νυχτερίδες». Για το ίδιο ζήτημα θα μιλήσουν και άλλοι ειδικοί, υποδεικνύοντας τα νυκτόβια αυτά ιπτάμενα θηλαστικά σαν εστίες μελλοντικών μολύνσεων. Η προφητεία δικαιώνεται, μάλλον, καθώς ο κορωνοϊός που σαρώνει την ανθρωπότητα στις μέρες μας ξεκίνησε από κάποια νυχτερίδα στην Κίνα.
Ενώ η σειρά «Πανδημία» του Netflix παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα και ενώ γύρω μας μαίνεται η ολομέτωπη επίθεση της επιδημίας, βλέποντας όσα παρουσιάζονται στη σειρά έχει κανείς μια αλλόκοτη αίσθηση: Ο θεατής αναρωτιέται εάν αυτό που εκτυλίσσεται στην οθόνη του είναι το παρελθόν -από το οποίο δεν διδαχτήκαμε τόσα ώστε να προνοήσουμε- εάν είναι το παρόν -οπότε είναι ήδη αργά- ή, τελικά, εάν η «Πανδημία» δείχνει το μέλλον. Το μόνο κοινό σε κάθε εκδοχή, είναι ο τρόμος. Επομένως η προτροπή «πρέπει να τη δείτε» ή «μην τη χάσετε» προσλαμβάνει μια μακάβρια συνήχηση. Και άρα επαφίεται στη θέληση και την αντοχή ενός εκάστου.



Πάει συχνά παρέα με το μήλο και κάτι μας λέει ότι κάνει κι αυτό τον γιατρό πέρα…

Το αχλάδι είναι ένα υποαλλεργικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και μάλιστα εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Ένα μέτριο αχλάδι αποδίδει 102 θερμίδες και μας παρέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και λιγοστό ασβέστιο, χλώριο και κάλιο. Φροντίστε να τα βάλετε στη φρουτιέρα σας και το πιάτο σας και να τα καταναλώνετε καθημερινά ώστε να έχετε τα παρακάτω οφέλη:

Μείωση χοληστερίνης: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία εντέρου και σιλουέτα: Χάρη στις φυτικές τους ίνες κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, ενώ παίζουν ρόλο και στο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας μας να χορταίνουμε και να μην τσιμπολογάμε, διατηρώντας το βάρος μας χαμηλά.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Η βιταμίνη C και οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε και γενικά βάλτε το στο διατροφικό σας πλάνο.

Συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης: Χάρη στα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, τα αχλάδια βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καταπολεμά τη φλεγμονή: Ο χυμός/πολτός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Δοκιμάστε τα αχλάδια σε φρουτοσαλάτα, στο γιαούρτι και στις πράσινες σαλάτες σας κι αν έχετε στερέψει από ιδέες πώς να τα αξιοποιήσετε, κάντε κλικ εδώ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!