Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019


Τα «έτσουζαν» για τα καλά οι αρχαίοι Κέλτες στη Γαλλία, οι πρόγονοι του Αστερίξ, οι οποίοι έπιναν εισαγόμενο κόκκινο ελληνικό κρασί, καθώς και μπίρα από κεχρί, δικής τους παραγωγής. Με άλλα λόγια, υπήρχε μια εποχή που αντί οι Έλληνες να πίνουν πανάκριβα γαλλικά κρασιά εισαγωγής, όπως σήμερα, συνέβαινε το αντίθετο, δηλαδή οι Γάλλοι συστηματικά έπιναν ελληνικά κρασιά και μάλιστα σε ελληνικά σκεύη, επίσης εισαγόμενα. Και μάλιστα έκαναν τεράστια ταξίδια, μέσα από ποτάμια και βουνά (ακόμη και τις ‘Αλπεις), για να βρουν το αγαπημένο τους ελληνικό κρασί.
Οι επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τη Σίνθιαν Σπιτέρι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν μέσα σε κούπες, αγγεία και κανάτες, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας και χρονολογούνται περί το 500 π.Χ. (από τα 99 σκεύη που μελετήθηκαν, τα 16 ήσαν ελληνικού στιλ, κυρίως αττικοί ερυθρόμορφοι αμφορείς).
Ο πρώτος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, είχε περιγράψει την αγάπη των Κελτών για το αλκοόλ στα συμπόσια τους και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους», δήλωσε η Σπιτέρι.
Η τοποθεσία Βιξ-Μον Λασουά της Βουργουνδίας υπήρξε σημαντικός οικισμός της πρώιμης εποχής του σιδήρου στην κεντρική Γαλλία και, παρόλο που ήταν βαθιά στην ενδοχώρα, φαίνεται πως είχε εμπορικές επαφές με την ελληνική αποικία της Μασσαλίας.
Η χημική ανάλυση των σκευών, ιδίως των ελληνικών, αποκάλυψε υπολείμματα σταφυλιών από όπου παράγεται κόκκινο κρασί. Καθώς δεν υπήρχαν αμπέλια και οινοποιία καθόλου στη γύρω περιοχή εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες θεωρούν ως πιο πιθανό ότι επρόκειτο για εισαγωγή ελληνικού κρασιού από τη νότια ακτή της Γαλλίας (ή τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία). Σε άλλα δοχεία υπήρχαν επίσης υπολείμματα από ελαιόλαδο, μάλλον ελληνικό και αυτό. Είναι πιθανώς η αρχαιότερη ένδειξη χρήσης ελαιολάδου στη Βόρεια Ευρώπη.
«Οι Κέλτες κατέβαιναν τον ποταμό Ροδανό μέχρι την ελληνική αποικία της Μασσαλίας, που αποτελούσε κεντρικό πόλο ανταλλαγών, ενώ μπορεί να ταξίδευαν επίσης και μέσω των ‘Αλπεων. Πάντα ξέραμε ότι οι πρώτοι Κέλτες είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και ότι αποκτούσαν αγγεία και κεραμικά, αλλά δεν γνωρίζαμε σε τι τα χρησιμοποιούσαν», ανέφερε ο ερευνητής Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου.
«Ήταν μια εποχή γρήγορων αλλαγών, στη διάρκεια της οποίας αγγεία κατασκευασμένα στην Ελλάδα και στην Ιταλία έφθαναν έφταναν για πρώτη φορά σε μεγάλους αριθμούς βόρεια των ‘Αλπεων. Οι Κέλτες δεν υιοθέτησαν απλώς τις ξένες παραδόσεις, αλλά χρησιμοποιούσαν επίσης τα εισαγόμενα σκεύη και προϊόντα με τους δικούς τους τρόπους και για τους δικούς τους σκοπούς», πρόσθεσε ο Γερμανός επιστήμονας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το «New Scientist».
Παράλληλα, όμως, όπως αποκάλυψαν άλλα οργανικά απομεινάρια, οι Κέλτες έφτιαχναν κάτι μόνοι τους και αυτό ήταν μπίρα από δημητριακά (κεχρί), την οποία μάλλον έπιναν οι φτωχότεροι, οι οποίοι δεν είχαν να πληρώσουν το εισαγόμενο -πιθανώς ακριβό- ελληνικό κρασί της εποχής (πώς αλλάζουν τα πράγματα…).

Μεγάλος αριθμός κεραυνών έχουν πέσει σε όλη τη χώρα, καθώς πολλές περιοχές πλήττονται από ξαφνικά και ισχυρά μπουρίνια. Έκπληκτοι οι επιστήμονες εξηγούν πώς φτάσαμε σε αυτό το μπαράζ καταιγίδων.
Το μετεωρολογικό παράδοξο για τους επιστήμονες, δεν είναι ότι βλέπουμε καταιγίδες τον Ιούνιο. Είναι οι 11 συνεχόμενες ημέρες κακοκαιρίας που, θα φτάσουν τις 12…ίσως και τις 13!
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγούβαρδος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το φαινόμενο της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας «οφείλεται στην εμμονή ψυχρών αερίων μαζών, οι οποίες παραμένουν πάνω από τη χώρα μας στα επίπεδα μεταξύ 5 και 8-9 χλμ περίπου. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, οπότε ο αέρας θερμαίνεται αρκετά ανεβαίνει γρήγορα προς τα πάνω, βρίσκεται μέσα σ’ αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες κι αναπτύσσονται αυτά τα πολύ έντονα νέφη, τα καταιγιδοφόρα νέφη».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρεί η επιστημονική κοινότητα και το μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων, που προκαλούν καταστροφές στοιχίζοντας μέχρι και ανθρώπινες ζωές.
Την Τρίτη για παράδειγμα μέχρι τις 20.30 το βράδυ καταγράφηκαν περισσότεροι από 6.500 κεραυνοί , ενώ μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και του Σαρωνικού έπεσαν 560 κεραυνοί.

Η πρόγνωση καιρού για σήμερα Πέμπτη 20-06-2019

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά και να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα, κυρίως τις απογευματινές ώρες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Αττική
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με μικρή πιθανότητα βροχής.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην Εύβοια βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά τόπους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 21-06-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Σοκαρισμένοι οι επιβάτες πτήσης από το Δουβλίνο στην Τουρκία, αφού ένα… ασυγκράτητο ζευγάρι αποφάσισε να κάνει σεξ μέσα στο αεροπλάνο και μάλιστα σε κοινή θέα.
Οι γονείς και τα παιδιά που βρίσκονταν στην πτήση παρακολουθούσαν με… τρόμο, καθώς ο άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν από το Δουβλίνο, ήρθε… κοντά με τη φίλη του στον διάδρομο του αεροπλάνου.
Κατηγορείται επίσης ότι ούρησε στο διάδρομο, ενώ χτύπησε και τη σύντροφό του.
Το περιστατικό συνέβη σε μια πτήση από το Δουβλίνο στην Τουρκία το περασμένο Σάββατο με την τοπική αστυνομία να… υποδέχεται το ζευγάρι όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε.
Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι το ζευγάρι άρχισε τη σεξουαλική πράξη στο διάδρομο αφού επανειλημμένα τους σταμάτησαν από το να πάνε στο μπάνιο μαζί.
Ένα άτομο δήλωσε ότι η γυναίκα «καβάλησε» τον άνδρα ενώ «κοιτούσε όλους τους επιβάτες».
Άλλοι εξέφρασαν την ενόχληση τους, λέγοντας ότι ο άνθρωπος φέρεται να ούρησε έξω από την πόρτα της τουαλέτας, αφήνοντας ίχνη στο διάδρομο.
Φέρεται μάλιστα και να χτύπησε φίλη του λίγο πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σμύρνης.
Ένας αγανακτισμένος επιβάτης είπε: «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει κάτι τέτοιο. Μια γυναίκα που ήταν με το παιδί της του ζήτησε να σταματήσει και η απάντησή του ήταν ότι ο Θεός του έδωσε π*** για να τη χρησιμοποιεί».
Βίντεο που έπαιξε στο Dublin Live, δείχνει ότι το ζευγάρι συνελήφθη από την αστυνομία στο αεροδρόμιο της Σμύρνης – αλλά του επετράπη να φύγει και αργότερα εντοπίστηκε και πάλι κοντά σε ένα ξενοδοχείο που διαμένουν πολλοί επιβάτες.
Η εταιρεία διακοπών δήλωσε ότι έχει πολιτική «μηδενικής ανοχής» προς κακή συμπεριφορά και οι δύο επιβάτες δεν θα είναι στην ίδια πτήση επιστροφής στο Δουβλίνο αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πρόσθεσε η εταιρεία: «Έχουμε ανακαλέσει τη σύμβασή με αυτό το ζευγάρι και δεν μένουν σε ένα συνεργαζόμενο ξενοδοχείο, ούτε και πετούν πίσω στο Δουβλίνο μαζί μας

Δέκα χιλιάδες κατάσκοποι… κυκλοφορούν κι οπλοφορούν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον.
Με πληθυσμό επτακοσίων χιλιάδων κατοίκων, η Ουάσινγκτον είναι ο τόπος κατοικίας εκατοντάδων κρατικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και αξιωματούχων, επιχειρηματιών, φοιτητών, διπλωματών και τουριστών.
Οι μυστικοί πράκτορες «οργώνουν» την πόλη για να συλλέξουν πληροφορίες και έγγραφα. Σύμφωνα με το Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, υπάρχουν «πάνω από 10 χιλιάδες κατάσκοποι στην αμερικάνικη πρωτεύουσα».
«Είναι πρωτοφανής η απειλή από τους ξένους αντιπάλους μας, συγκεκριμένα από την Κίνα για οικονομική κατασκοπεία», δήλωσε ο Μπράιαν Ντάγκαν, βοηθός στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον.
Καθώς αυτό το ασύγκριτο κύμα διεθνούς κατασκοπείας, που υποστηρίζεται από την τεχνολογία, εκρήγνυται στην Ουάσινγκτον, η ταυτότητα των κατασκόπων ποικίλλει.
«Ένας κατάσκοπος είναι αόρατος. Μπορεί να είναι ένας μαθητής, ένας επισκέπτης καθηγητής, ο γείτονάς σας. Θα μπορούσε να είναι ένας συνάδελφος ή κάποιος με τον οποίο παίζετε ποδόσφαιρο», δηλώνει ο Ντάγκαν.
Στην Ουάσινγκτον στεγάζονται περισσότερες από 175 ξένες πρεσβείες, κατοικίες αξιωματούχων και διπλωματικές αποστολές. Αλλά και αμέτρητοι επιχειρηματίες που συνδέονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. «Η άρτια εκπαίδευση των υψηλόβαθμων μυστικών πρακτόρων τους καθιστά σχεδόν αόρατους από τους απλούς, ανυποψίαστους πολίτες».
Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις νυν και πρώην πηγές μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι συνήθως ο τόπος όπου οι περισσότερες χώρες στέλνουν την «αφρόκρεμα» των κατασκόπων τους.
Πρωταρχικός στόχος των περισσότερων κατασκόπων στην Ουάσινγκτον είναι να εντοπίσουν τους Αμερικανούς που είναι πρόθυμοι να γίνουν παραβάτες του νόμου για να τους βοηθήσουν.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!