Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017


Σύμφωνα με μία μελέτη, όσοι καταναλώνουν συστηματικά γιαούρτι με λίγα λιπαρά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος). Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 2.000 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως ένα κεσεδάκι λάιτ γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μέρες, μειώνει ον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ).
Η κατά 31% μείωση της πίεσης του αίματος παρέμεινε η ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντεςπου την επηρεάζουν, όπως η γενικότερη διατροφή, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.
«Το γιαούρτι με λίγα λιπαρά αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ως τμήμα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ασκήσει ωφέλιμη δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χουίφεν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Η μελέτη για το γιαούρτι

Όταν η δρ Γουάνγκ και οι συνεργάτες της άρχισαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των 2.197 εθελοντών τους, κανένας δεν είχε υπέρταση, ενώ το 44% ανέφεραν πως έτρωγαν γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, 913 από τους εθελοντές έπασχαν από υπέρταση – με εκείνους που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι (κατά μέσον όρο περισσότερο από το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από γιαούρτι) να έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν.
Στην ομάδα αυτή η συστολική αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) αυξήθηκε λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να αναχαιτίζει την αύξηση στην διαστολική πίεση (μικρός αριθμός στη μέτρηση).
Σύμφωνα με στοιχεία από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και άλλους υγειονομικούς οργανισμούς, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες είναι αρρύθμιστοι.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τις συστάσεις των ειδικών για την υγιεινή διατροφή, σχολίασε η δρ Ντεσπάϊνα Χάιντ, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», είπε.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι μόνο το γιαούρτι με λίγα λιπαρά δρα προστατευτικά στην πίεση. «Το πλήρες γιαούρτι, όπως το πλήρες γάλα, περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία», εξήγησε.

Αν και ο μισθός για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, αυτή μένει κενή εδώ και μήνες.
Παρά τις αγγελίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικές επιθεωρήσεις από το Μάιο, η Κίνα ακόμα δεν έχει βρει επικεφαλής για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων.
Το τηλεσκόπιο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου.
Για τη λειτουργία του απαιτείται σιγή ραδιοκυμάτων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση 8.000 ανθρώπων από οκτώ χωριά. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του πέρυσι το Σεπτέμβριο, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, κανείς Κινέζος αστρονόμος δεν έχει την εμπειρία που απαιτείται για τη θέση του επικεφαλής, οπότε η μόνη λύση είναι η πρόσληψη κάποιου αλλοδαπού. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών δημοσιεύει αγγελίες σε Δυτικά μέσα από το Μάιο, μέχρι στιγμής όμως ο κατάλληλος δεν έχει βρεθεί.
Ένας λόγος είναι ότι οι απαιτήσεις είναι μάλλον υψηλές. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 20 ετών στον κλάδο της Ραδιοαστρονομίας και να έχουν αναλάβει υψηλόβαθμες θέσεις με διοικητικά καθήκοντα σε άλλα ραδιοτηλεσκόπια. Πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον θέση καθηγητή σε πανεπιστήμιο ή άλλο ερευνητικό ινστιτούτο παγκοσμίου φήμης.
Ο Νικ Σάντζεφ, διακεκριμένος αστρονόμος στο πανεπιστήμιο Texas A&M, εκτίμησε μιλώντας στο Ars Technica ότι σε όλο τον κόσμο πρέπει να υπάρχουν καμιά σαρανταριά αστρονόμοι που πληρούν τις απαιτήσεις. «Είμαι σίγουρος ότι τελικά θα βρουν κάποιον. Όμως, οι περισσότεροι αστρονόμοι στις ΗΠΑ δεν θέλουν να εργάζονται στο εξωτερικό» λέει.
Στο μεταξύ, το μέλλον του ιστορικού τηλεσκοπίου του Αρεσίμπο απειλείται με λουκέτο, καθώς το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ το άφησε στις τελευταίες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων του για διάθεση κονδυλίων.
Σε αντίθεση με το FAST, το οποίο είναι παθητικό όργανο, το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο μπορεί και να λειτουργεί ως πομπός ραδιοκυμάτων, σαν ένα είδος διαπλανητικού ραντάρ. Εφόσον βρει διευθυντή, τo FAST θα μπορούσε να παρατηρήσει τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος και να αναζητήσει ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών.

Εν αναμονή του νέου ενιαίου συστήματος κινητικότητας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όπως είναι γνωστό, με το νέο πλαίσιο η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.
Αποσαφηνίζει ακόμη ότι όσοι μεταταχθούν με το νέο σύστημα «διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους». (άρθρο 2, παρ. 5).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ
aftodioikisi.gr

Από 1/1/2018 όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά, ανεβαίνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο. Αυτό προβλέπει το άρθρο 12 του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέποντας όμως τον καθορισμό περαιτέρω λεπτομερειών με νεότερη (μη εκδοθείσα ακόμη) κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ταυτόχρονα θα ορίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5%-15% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων στους οποίους θα χορηγούνται τα οφέλη της μισθολογικής εξέλιξης. Αυτό θα γίνεται το συχνότερο ανά τρία έτη.
Πρόβλεψη υπάρχει και για τους «χαμηλά βαθμολογούμενους» για τους οποίους αναφέρεται ότι ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, το μέγιστο για ένα έτος.
Δείτε παρακάτω τι αναφέρει ολόκληρη η διάταξη :
arthro 12 4354-2015 a arthro 12 4354-2015 b

Για το σχολικό έτος 2017-2018 τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα.
Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.
Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.
Τέλος σύμφωνα με το ΠΔ το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Η Χάλι Μπέρι ευχαρίστησε την μητέρα της για το ότι της αρνήθηκε να της δώσει χρήματα όταν ζούσε σε ένα καταφύγιο αστέγων, ενώ προσπαθούσε να «χτίσει» την καριέρα της στην υποκριτική.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε ότι πέρασε μία «δύσκολη» περίοδο στη ζωή της όταν έμεινε στη Νέα Υόρκη και πολύ πριν γίνει διάσημη.

Μέχρι τα 18 της δούλευε στο Σικάγο ως μοντέλο και ένας δάσκαλος υποκριτικής την έπεισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου σύντομα όμως της τελείωσαν τα χρήματα.

«Πήρα τηλέφωνο στη μητέρα μου και της ζήτησα να μου στείλει χρήματα και μου είπε όχι. Αυτό με οδήγησε να μην της μιλάω για έναν χρόνο επειδή είχα θυμώσει που δεν με βοήθησε», είπε η 50χρονη ηθοποιός στο αμερικάνικο People.

«Αλλά και πάλι αυτό ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανε για μένα», είπε και πρόσθεσε ότι η μητέρας της, τής είπε να το σκεφτεί και αυτό έκανε, δουλεύοντας ως σερβιτόρα στην αρχή και στη συνέχεια ως μπαρ πριν ξεκινήσει τη μεγάλη καριέρα της στον κινηματογράφο.

To re:publica είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, με έδρα το Βερολίνο. Φέτος διοργανώνεται στο Δουβλίνο στις 7-8 Σεπτεμβρίου και στην Θεσσαλονίκη 11-13 Σεπτεμβρίου.

Το re:publica ξεκίνησε στα 2007 ως μια συνάντηση bloggers και έκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται για να φτάσει στο σήμερα, οπότε συμμετέχουν πάνω από 8000 ακτιβιστές, επιστήμονες, hackers, bloggers, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, digital δημοσιογράφοι και καθένας που η εργασία ή το ενδιαφέρον του σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία.

Στόχος του re:publica  είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημιουργούς να συνδιοργανώσουν ενεργά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τις ιδέες και τα οράματά τους.

Στο πλαίσιο κύκλων στρογγυλής τραπέζης η re:publica θα συναντήσει τις κοινότητες από κοντά για να τις δικτυώσει με καλλιτέχνες, φορείς πρωτοβουλιών και ακτιβιστές.

Νέα τεχνολογικά όπλα στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων

Eπιθυμία  των εμπνευστών είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που η ψηφιακή κοινότητα θα μπορεί να συγκεντρώνεται, να συζητά, να ανταλλάσσει ιδέες και να διασκεδάζει, να καταστεί το φεστιβάλ που ο καθένας μας θα ήθελε να παρευρίσκεται. Στο re:publica όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Το νέο project με τίτλο «Let’s re:connect EUROPE» απήυθυνε πρόσκληση από τον Ιούνιο για την δεύτερη διοργάνωση στο Δουβλίνο και την πρώτη στην Θεσσαλονίκη.

Κατατέθηκαν περισσότερα από 90 project, από τα οποία επελέγησαν αυτά που θα παρουσιαστούν στις δύο πόλεις. Μια βασική προσέγγιση του επερχόμενου φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου είναι να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Στόχος είναι να συζητηθεί το όραμα για μια ψηφιακή Ευρώπη, να μελετηθούν οι σημερινές δυσκολίες και να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα εγκαινίασης διασυνοριακών συνεργασιών για τα διάφορα project και ιδέες. Στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε χρειάζονται δράσεις και για αυτό η νέα έκδοση του φεστιβάλ εστιάζει στα εργαλεία εκείνα που οριοθετούν ένα κοινό πρόσφορο μέλλον για την γηραιά ήπειρο.

Ένας από τους στόχους του re:publica είναι και η πολιτική δικτύωση: «Συζητάμε, εξετάζουμε και διαφωτίζουμε την σημερινή πολιτική κατάσταση από την οπτική της ψηφιακής σφαίρας. Επιπλέον υπό την μέριμνα του συνεδρίου θα βρίσκονται και άλλοι τομείς όπως η ευρωπολιτική, η αστική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα».

Θεματικές Ενότητες

Mερικές από τις θεματικές ενότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του re:publica στην Θεσσαλονίκη είναι:

-Sharing and shaping the future: European Societies in the digital age: Σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες της Ευρώπης οι δημοκρατικές δομές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, ο λαϊκισμός και οι ακρότητες ενισχύονται και η μισαλλοδοξία κυριαρχεί δημιουργώντας μια τοξική κατάσταση. Η ενότητα αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: σε ποια ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Πώς μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να συνυπάρχουμε σε μια αρμονική ψηφιακή κοινότητα;

-How connected are the digitized cultural artworks with the real ancient culture and history? Μια ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα που πραγματεύεται το πώς μπορούν τα ψηφιακά μέσα να συμβάλουν στην διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Πώς, ας πούμε ένα virtual μουσείο μπορεί να διατηρήσει την εικόνα μιας κατεστραμμένης συριακής πόλης. Μπορούν, άραγε, οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία των γλυπτών του Παρθενώνα,όταν τα βλέπουν σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον;

-Τhessaloniki, Greece and Milano, Italy: Unsung gateways of migration. Πώς οι δύο πόλεις αντιμετώπισαν την ανετοιμότητά τους στην έξαφνη προσφυγική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη; Πώς αντιδρούν οι θεσμοί στην άφιξη των ανθρπώπων που αποδρούν από τον πόλεμο και την φτώχια; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν η πόλη τους γίνεται η πύλη που εγκλωβίζονται μετανάστες;

-The great Wall: Media in Western and Eastern Europe. Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα media βρίσκονται σε ένα πιο ανώριμο στάδιο από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη και πολλά εξαιρετικά έντυπα καταλήγουν να «βάζουν λουκέτο». Η ενότητα αυτή πραγματεύεται ακριβώς πώς μπορεί η δουλειά των δημοσιογράφων στα Βαλκάνια να συνδεθεί με εκείνων στην υπόλοιπη Ευρώπη και να προστατευθεί, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ταχεία και άμεση μετάδοση της πληροφορίας και την επικαιροποίηση της επιμόρφωσης. Ενα session εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την δημοσιογραφική κοινότητα και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την δημοσιογραφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!