Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Χρησιμοποιώντας έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame, η Eco Experts δημιούργησε έναν χάρτη με τις χώρες που θα τα πήγαιναν καλύτερα - και χειρότερα- στο κακό σενάριο της κλιματικής αλλαγής.
Τα δεδομένα της Notre Dame κατατάσσουν τις χώρες με βάση παράγοντες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η προσφορά τροφίμων και η σταθερότητα της κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ΗΠΑ το 2015 ήταν μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που πιθανότατα θα επιβίωναν των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, φέτος έπεσαν στη 12η θέση.
«Σε τελική ανάλυση θα είναι άσχημα παντού» υποστηρίζει μιλώντας στο Business Insider, ο Bruce Riordan, διευθυντής του Ινστιτούτου Ετοιμότητας για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. «Το θέμα είναι ποιος οργανώνεται σχετικά με αυτό» πρόσθεσε.
full_map.png

europe.png
southeast_asia.pngsouth_america.png
north_america.png
central_america.png

asia_map.png

africa.png


Εγγραφείτε στο newsl


Τη χρήση λέιζερ σε μελλοντικές αποστολές στο διάστημα για εξερεύνηση άλλων πλανητών διερευνά επιστήμονας που συνεργάζεται με τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).
«Χτυπάμε με λέιζερ ένα υλικό ενδιαφέροντος» εξηγεί η Μελίσα ΜακΧιού του Leicester University στη Μ. Βρετανία, «και μετράμε πόσο αλλάζει το χρώμα του καθώς διασκορπίζεται στην επιφάνεια, για να διαπιστώσουμε ποια μόρια είναι υπεύθυνα. Πρόκειται για μια τεχνική η χρήση της οποίας έχει καθιερωθεί στη Γη- χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια μέχρι τη φαρμακολογία και την ιστορία της τέχνης, είτε σε εργαστήρια είτε σε φορητές συσκευές».
Το όχημα ExoMars του ΕΟΔ θα μεταφέρει την πρώτη συσκευή τέτοιου είδους στο διάστημα το 2020 για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ενδείξεων ζωής (παλαιάς ή σύγχρονης) στον Άρη και ορυκτά απομεινάρια από το θερμό, υγρό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.
«Η έρευνά μου έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την τεχνική στο μέλλον» συμπληρώνει η ΜακΧιού. «Το όχημα του EOΔ θα ρίξει το λέιζερ του σε δείγματα τα οποία έχουν συνθλιβεί και συλλεχθεί, αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική αυτή σε μεγαλύτερες αποστάσεις- έχει ήδη γίνει, σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων».
To 2020 Mars Rover της NASA θα διαθέτει ένα παρόμοιο όργανο σε εξωτερικό «κατάρτι»/ κεραία για εξ αποστάσεως διερεύνηση ενδιαφερόντων όγκων βράχων.
«Έχει γίνει πολλή δουλειά στη Γη για την επέκταση αυτής της τεχνικής, για παράδειγμα για τον εντοπισμό εκρηκτικών ή πυρηνικών υλικών» λέει η ΜακΧιού. «Απαιτείται ένα ισχυρό παλμικό λέιζερ, συν μια ευαίσθητη συγχρονισμένη κάμερα για τον εντοπισμό του φωτός που ανακλάται» συμπληρώνει.
Με την τεχνολογία αυτή να αναμένεται να αποδείξει την αξία της σύντομα, οι σχεδιαστές αποστολών εξετάζουν άλλες, επιπλέον εφαρμογές για το διάστημα. «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το να πάρουμε αυτή την δυνατή τεχνική και να τη χρησιμοποιήσουμε σε άλλους πλανήτες» σχολιάζει η ΜακΧιού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί μάζας, μεγέθους και μετάδοσης δεδομένων. Μέρος της δουλειάς μου περιλαμβάνει την παροχή μιας αξιόπιστης εκτίμησης ως προς το πόσο καλά μια συσκευή θα λειτουργεί σε διαφορετικές διαρρυθμίσεις: Τι είδους λέιζερ, τι είδους δείγματα, τι είδους συνθήκες φυσικού φωτός; Για παράδειγμα υπάρχουν ενδείξεις πως, αντί να χρησιμοποιούμε εξελιγμένα εργαλεία για remote sensing, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες, κατάλληλες για χρήση στο διάστημα, κάμερες CCD, έτσι ώστε να τις κάνουμε κατάλληλες για αυτή τη δουλειά», καταλήγει η Μελίσα ΜακΧιού.

Το Facebook σχεδιάζει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που φιλτράρεται από τους πολύπλοκους αλγόριθμούς του η παρουσίαση των ειδήσεων (news feed), δίνοντας πλέον έμφαση στις ιδιωτικές αναρτήσεις από τους φίλους και την οικογένεια του χρήστη, και υποβαθμίζοντας τις δημόσιες από τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι αλλαγές, που θα ισχύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται ότι θα περιορίσουν γενικότερα τη δημοφιλία των ειδήσεων, των βίντεο και των φωτογραφιών από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης, ενώ ίσως μειώσουν και τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης – κάτι για το οποίο το Facebook δέχεται όλο και πιο έντονη κριτική.
Ο 33χρονος επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το οποίο έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, δήλωσε ότι θα προτιμηθεί πλέον το περιεχόμενο που παράγεται από φίλους και τροφοδοτεί τις συζητήσεις ανάμεσα στο οικογενειακό και στο φιλικό περιβάλλον.
Πρακτικά, αυτό π.χ. σημαίνει ότι σύντομα οι χρήστες θα είναι πιθανότερο να δουν στο news feed κάτι προσωπικό που ανάρτησε ένας φίλος, παρά ένα viral βίντεο. Όπως παραδέχθηκε ο Ζούκερμπεργκ, αυτό επίσης σημαίνει ότι οι κάθε είδους εταιρείες και οργανισμοί θα δουν το δικό τους περιεχόμενο να μειώνεται σε δημοφιλία.
«Έχουμε δεχθεί αντιδράσεις από την κοινότητά μας ότι το δημόσιο περιεχόμενο -οι αναρτήσεις από εταιρείες, επώνυμες εμπορικές μάρκες και μέσα ενημέρωσης- εξοβελίζουν τις προσωπικές στιγμές μας, οι οποίες μας οδηγούν να συνδεόμαστε περισσότερο μεταξύ μας», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.
Όπως είπε, αισθάνεται την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το Facebook ωφελεί την ευτυχία των ανθρώπων. «Με αυτές τις αλλαγές», τόνισε «περιμένω ότι θα μειωθεί ο χρόνος που οι άνθρωποι περνάνε στο Facebook, αλλά επίσης θα γίνει πιο πολύτιμος».
Με το ξεκίνημα του 2018, ο Ζούρκεμπεργκ είχε υποσχεθεί ότι φέτος θα «διορθώσει» το Facebook και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η εστίασή μας δεν θα είναι πια το Facebook να σας βοηθήσει να βρείτε σχετικό με σας περιεχόμενο, αλλά να σας βοηθήσει να έχετε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχουν νόημα», έγραψε στη νέα ανάρτησή του. Έκανε επίσης γνωστό ότι θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες.
«Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική αλλαγή. Θα επηρεάσει πολύ τους εκδοτικούς οργανισμούς, καθώς θα βλέπουμε πλέον πολύ λιγότερες ειδήσεις τους να ξεπηδούν στο news feed μας», δήλωσε η Λάουρα Χάζαρντ Όουεν του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας Νίμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε τι είδους συζητήσεις θα δίνουν προτεραιότητα στο μέλλον οι τροποποιημένοι αλγόριθμοι του Facebook.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γκάμπριελ Καν από τη Σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας Ανενμπεργκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ «αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή» πως το Facebook διαθέτει σημαντική δύναμη επηρεασμού της υγείας της κοινωνίας. Προειδοποίησε επίσης ότι οι αλλαγές και οι νέες προτεραιότητες μπορεί τελικά να φέρουν ακόμη μεγαλύτερη διαστρέβλωση στην ενημέρωση των χρηστών. «Πρέπει να υπάρξει δημόσιος διάλογος για τις αξίες που θα εφαρμοσθούν στο νέο αλγόριθμο του Facebook» τόνισε.

«Σπέκουλα» από την αξιωματική αντιπολίτευση με το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, κατήγγειλε σε παρέμβαση της απόψε στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η αναπληρώτρια υπουργός επανέλαβε ότι οι διατάξεις δεν αφορούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου.
«‘Ακουσα πολλά για το δημογραφικό. Θα απαντήσουμε με όλα τα στοιχεία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια. Αισθάνομαι όμως ότι παραβιάζεται κάθε έννοια λογικής. Δεν απάντησα στις ενώσεις πολυτέκνων και τριτέκνων, διότι σέβομαι ότι και ένα ευρώ όταν κόβεται σήμερα στην κρίση, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ανθίσταται και να εξοργίζεται. Αυτό όμως είναι το ένα επίπεδο και το άλλο είναι το επίπεδο του ψεύδους», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε:
«Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καλά έκαναν να εξοργίζονται για το 50% των μελών τους που θα δουν κάποιες μειώσεις. Οι υπόλοιποι 50% όμως, δηλαδή 50.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, θα δουν αυξήσεις. Οι μεν τρίκεκνοι θα πάρουν το χρόνο 3.360 ευρώ έναντι 2.940 το χρόνο που έπαιρναν με εσάς (σ.σ. απευθυνόμενη στη ΝΔ). Πόσες φορές να το πούμε; Οι τετράτεκνοι θα πάρουν το χρόνο 5040 ευρώ έναντι 3920 ευρώ που έπαιρναν κοκ. Θα τα δουν στην τσέπη του από το Μάρτιο και ύστερα που θα αρχίσουμε να τα πληρώνουμε. Θα διαψευσθείτε. Θα τα δει στην τσέπη ο λαός».
aftodioikisi.gr
εκόρ πωλήσεων σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, το νέο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο «Φωτιά και Οργή» (“Fire and Fury”).
Το βιβλίο αναφέρεται στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και περιέχει πολύ αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς του Προέδρου, ενώ παράλληλα θέτει και υπό αμφισβήτηση τις πνευματικές του ικανότητες να βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NPD BookScan, πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες 29.000 αντίτυπα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη μέτρηση που έκανε η εταιρεία σχεδόν μόνο σε μία ημέρα.
«Εξαιτίας των πιθανών προβλημάτων στη διανομή του βιβλίου λόγω της πρόωρης κυκλοφορίας, αλλά και της υψηλής ζήτησης, θα μας χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να δούμε που ακριβώς θα βρίσκεται αυτό το βιβλίο σε σύγκριση με άλλα πολιτικά best-sellers των τελευταίων ετών», δηλώνει η Κίρστεν Μακλίν, που είναι αναλύτρια της NPD BookScan.
Σύμφωνα με την ίδια το βιβλίο της Χίλαρι Κλίντον με τίτλο «Τι συνέβη», που αναφέρεται στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία πουλούσε περίπου 30.000 αντίτυπα καθημερινά κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.
Το βιβλίο έπιασε απροετοίμαστους όχι μόνο το Λευκό Οίκο αλλά και τον εκδοτικό οίκο Henry Holt and Co., που αναγκάστηκε να αυξήσει το τιράζ από 150.000 σε 1 εκατομμύριο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!