Τρίτη 20 Μαρτίου 2018


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στο Τσισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, από έκρηξη χειροβομβίδας που προκάλεσε ένας άνδρας στον οποίο η ταμίας αρνήθηκε να πουλήσει αλκοόλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε ένα μικρό παντοπωλείο στο κέντρο της μολδαβικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο άνδρες ήθελαν να αγοράσουν αλκοολούχα ποτά. Η ταμίας αρνήθηκε και ένας από αυτούς έριξε μια χειροβομβίδα.
Ο επικεφαλής του γραφείου έρευνας της αστυνομίας, Αλεξάντρ Πανζάρι, δήλωσε από την πλευρά του πως ο άνδρας καβγάδισε με την ταμία γιατί ήθελε να φύγει χωρίς να πληρώσει για δέκα πακέτα τσιγάρα που πήρε.
«Φεύγοντας από το κατάστημα, άφησε να πέσει μια χειροβομβίδα που εξερράγη στην είσοδο. Ο άνδρας αυτός είναι νεκρός και σκοτώθηκε άλλος ένας άνθρωπος», διευκρίνισε ο Πανζάρι σε συνέντευξη Τύπου.
Δεν διευκρίνισε αν οι δύο άνδρες ήταν σε κατάσταση μέθης. «Διεξάγεται έρευνα», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια ομάδα εξειδικευμένων ανεξάρτητων Αμερικανών ερευνητών δημιούργησε το φρουτοποτό που αποδεδειγμένα εκτοξεύει την σεξουαλική ενέργεια στα ύψη.
Τα υλικά  που θα χρειαστείτε για το smoothie, που θα σας… ανεβάσει στο σεξ, είναι:
  • Μία μπανάνα
  • Μία κούπα μύρτιλα
  • Μία κούπα θρυμματισμένα παγάκια
  • Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
  • Μία κουταλιά μέλι
  • Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα ή χυμό της επιλογής σας
  • Τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο
Για την παρασκευή του ποτού αρκεί να τα βάλετε όλα σε ένα μπλέντερ και είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, που εμπνεύστηκαν το smoothie, τα συστατικά του περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα που όταν συνδυάζονται πολλαπλασιάζουν την ενέργεια του οργανισμού.
Τι προσφέρει το κάθε υλικό…
Μπανάνες: Περιέχουν κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, αυξάνοντας την αντοχή και τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Μύρτιλα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, που καθαρίζουν τις αρτηρίες. Βελτιώνουν τη ροή του αίματος, ενισχύοντας τη στύση, ειδικά στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.
Λιναρόσπορος: Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και είναι γεμάτη με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως Ω-3 και Ω-6, διατηρώντας τις ορμόνες του σεξ σε υψηλά επίπεδα.
Τζίντζερ: Αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.
Μοσχοκάρυδο: Διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να χαλαρώσετε.
Μέλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της τεστοστερόνης, ενώ επίσης αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες.
Πηγή: iatropedia

Ο άνθρωπος βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα του ταξιδιού του στο απέραντο Σύμπαν, γνωρίζοντας, σε πρώτη φάση, τη γειτονιά του, ήτοι το ηλιακό σύστημα. Ο Άρης και η Σελήνη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο σχεδιασμός των επόμενων δεκαετιών περιλαμβάνει τη δημιουργία βάσεων, σε αρχική φάση και αποικιών στο επόμενο βήμα τόσο στον «κόκκινο πλανήτη», όσο και στο φυσικό δορυφόρο της Γης. Η νεώτερη διαπίστωση των επιστημόνων για τον Άρη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αφορά την πιθανότητα ύπαρξης ζωής. Όπως ανακοινώθηκε, οι ωκεανοί στον «κόκκινο πλανήτη» σχηματίστηκαν περίπου 300 εκατ. χρόνια νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση, γεγονός που αλλάζει καθοριστικά τα δεδομένα της έρευνας.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πριν από 4 δισ. χρόνια ο «Θεός του Πολέμου» παρουσίασε μία εξαιρετικά μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο σχηματισμός των ωκεανών του Άρη συνδέθηκε με τη βίαιη άνοδο του Θάρσιου, μιας σειράς ηφαιστείων που αποτελούνται από το μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα του ηλιακού συστήματος, συνολικού ύψους 5.000 χιλιομέτρων.
Το Tharsis πιθανότατα εκτόξευσε αέρια στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιούργησαν μια υπερθέρμανση του πλανήτη ή φαινόμενο θερμοκηπίου, το οποίο με τη σειρά του, επέτρεψε την ύπαρξη νερού στον πλανήτη.
Σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του Άρη καλύφθηκε από ωκεανούς νερού στις αρχές της γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη. Για να προχωρήσει η έρευνα αναφορικά με το πώς άλλαξαν στην πάροδο του χρόνου οι γεωλογικές ακτές του πλανήτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, ανέλυσαν τις εικόνες από τις τελευταίες αποστολές στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Μέχρι πρότινος, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ωκεανοί του Άρη εμφανίστηκαν πολύ καιρό μετά τη δημιουργία του Tharsis κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας έκρηξης λάβας από την επιφάνεια του πλανήτη πριν από 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα έρευνα ανατρέπει τα παραπάνω δεδομένα, καθώς αναδεικνύει ότι οι ωκεανοί σχηματίστηκαν πριν τις ηφαιστειακές εκρήξεις και πριν τη δημιουργία του Tharsis.
Τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τις ακτές που συναντά κανείς στον Άρη, υπονοούν ότι οι ωκεανοί μπορεί κάποτε να καταλάμβαναν τις βόρειες πεδιάδες του »κόκκινου πλανήτη». Ο Δρ Manga δήλωσε ότι «οι ανυψώσεις των ακτογραμμών ποικίλλουν κατά αρκετά χιλιόμετρα στα μήκη των ακτών. Αυτό είναι απροσδόκητο, επειδή μια ακτογραμμή θα πρέπει να ακολουθεί μια σταθερή γραμμή ανύψωσης, σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας. Ψάξαμε μια εξήγηση για το τι θα μπορούσε να παραμορφώσει τις ακτές από τη στιγμή που σχηματίστηκαν. Καταλήξαμε ότι οι ωκεανοί σχηματίστηκαν με σταθερή γραμμή ανύψωσης, αλλά αργότερα παραμορφώθηκαν από την εμφάνιση του Tharsis».
Οι παλαιότερες ακτές, όπως αυτές που δημιουργούνται από τον ωκεανό του πλανήτη, δείχνουν αυτές τις παραμορφώσεις, ενώ τα νερά που σχηματίστηκαν μετά το Tharsis, όπως ο Deuteronilus, δεν δείχνουν αυτές τις αλλαγές.
Ο Δρ Manga δήλωσε ότι «η φόρτωση από το σχηματισμό των ηφαιστείων του Tharsis αλλάζει το σχήμα του πλανήτη, οπότε μια ακτογραμμή που σχηματίζεται πριν από ένα μέρος των ηφαιστείων του Tharsis θα παραμορφωθεί από τις αλλαγές που ακολούθησαν. Οι σημερινές μεταβολές των ακτογραμμών δείχνουν ότι η νεότερη ακτή Deuteronilus σχηματίστηκε κατά τα τελευταία στάδια του Tharsis και η παλαιότερη ακτή της Αραβίας σχηματίστηκε πριν ή κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του Tharsis».

Μετά τέσσερα χρόνια έρευνας επιστήμονες στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Τσιανγκσί κατάφεραν να δημιουργήσουν αγριολούλουδα σε 17 διαφορετικά χρώματα, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τον τουρισμό στη νοτιοανατολική αυτή επαρχία της Κίνας.
Τώρα που έχει ήδη μπει η άνοιξη, ο περίπατος στους κήπους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ψυχαγωγία για τα πλήθη των τουριστών που καταφθάνουν στις αγροτικές περιοχές, ειδικά στην Τσιανγκσί, πασίγνωστη για τα όμορφα λουλούδια της.
«Οι ατέλειωτες εκτάσεις με αγριολούλουδα αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης αλλά και πηγή εσόδων στην Τσιανγκσί. Ωστόσο εδώ και πολύ καιρό έχει παρατηρηθεί κάμψη της επισκεψιμότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού των χρωμάτων των λουλουδιών», υποστηρίζει ο Φου Ντονγκχούι επικεφαλής των ερευνών. Ο Φου ξεκίνησε την έρευνά του το 2002 και τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ομάδα του χρησιμοποίησε ποικίλους τρόπους για να δημιουργήσει νέους σπόρους λουλουδιών.
Το 2017 η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε σπόρους τεσσάρων χρωμάτων, όπως πορφυρό και βυσσινί, με βάση άλλα 13 χρώματα, ενώ εννέα από τα 17 χρώματα είναι ήδη έτοιμα για μεγάλης κλίμακας φυτείες. Επίσης κατάφερε να παρατείνει την περίοδο της ανθοφορίας κατά 10 ημέρες. Σύμφωνα με τον Φου, μία επιπλέον ημέρα ανθοφορίας μπορεί να αποφέρει έξτρα έσοδα ύψους 10 εκατ. γιουάν στη Γουογουάν, μία από τις πιο γνωστές κομητείες όπου ανθίζουν αυτά τα λουλούδια.
Σε σύγκριση με τα άλλα λουλούδια, οι νέοι τύποι είναι καλύτεροι και περιέχουν περισσότερη ανθοκυανίνη, έναν τύπο μπλε, ιώδους ή κόκκινου χρώματος. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες καθώς τα λουλούδια αυτά μπορούν να φυτευτούν μόνο μία ή δύο φορές ετησίως, ενώ χρειάζονται τέσσερα έως πέντε χρόνια έως ότου ένα νέο χρώμα να είναι έτοιμο για μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια. Ήδη σε αρκετές περιοχές της Τσιανγκσί έχουν φυτευτεί πιλοτικά λευκά αγριολούλουδα.

Σε έναν πλανήτη που απειλείται συνέχεια από την υπερθέρμανση, το τεράστιο τροπικό δέντρο Guaimaro παίρνει πάλι τη θέση που του αξίζει στην Κολομβία. Διαθέτοντας εκπληκτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να στερεοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος, το γιγάντιο αυτό δέντρο προστατεύει το κλίμα.
«Χωρίς δέντρα δεν υπάρχει νερό και χωρίς νερό δεν υπάρχουν δέντρα! Οι άνθρωποι τα κόβουν, τα καίνε για να πολλαπλασιασθούν, για να ταΐσουν τα ζώα τους. Το ξύλο σπανίζει, τα ποτάμια στεγνώνουν», δηλώνει με λύπη ο 60χρονος Μανουέλ Ντουράν.
Με κουρασμένο χέρι ο αγρότης βγάζει το ψάθινο καπέλο του και σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό του, κάτω από τον καυτό ήλιο του ξηρού τροπικού δάσους της Ντιμπούγια, στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα στη βορειοανατολική Κολομβία. Σε απόσταση πάνω από 900 χιλιόμετρα από εκεί, στο Μεντεγίν, μια πόλη που υποφέρει από τη ρύπανση, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν με αφορμή τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) όπου θα ανακοινώσουν στις 23 και 26 Μαρτίου τα αποτελέσματα για την κατάσταση της πανίδας, της χλωρίδας και των εδαφών.
Έχοντας επίγνωση της καταστροφής που έχει προκληθεί από την ανεξέλεγκτη γεωργία, ο Μανουέλ Ντουράν ο οποίος γεννήθηκε στα έλη του ποταμού Μαγκνταλένα – στην καρδιά της χώρας – αλλά αναγκάσθηκε να εκτοπισθεί λόγω του πολέμου, ενδιαφέρεται για ένα πρόγραμμα αναδάσωσης στο οποίο το δέντρο Guaimaro θα κατέχει πρωτεύοντα ρόλο.
«Πρόκειται για ένα μαγικό δέντρο» λέει ενθουσιασμένη η 39χρονη Ντέιζι Ταριέρ, διευθύντρια της γαλλοκολομβιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης Envol Vert, που συνεργάζεται στο πρόγραμμα αναδάσωσης. Η Ταριέρ περιγράφει λεπτομερώς τις ιδιότητες του δέντρου αλλά και του καρπού του, που είναι ένα είδος πορτοκαλί μούρου πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Ένα δέντρο που λατρευόταν από τους προγόνους
Το Brosimum alicastrum – Βρώσιμο το αλίκαστρο- η επιστημονική του ονομασία, φυτρώνει από το Μεξικό έως και τη Βραζιλία. Ανάλογα με τη χώρα ονομάζεται guaimaro, ramon, campeche, ojoche, mewu, ενώ στη Γαλλία το αποκαλούν Καρυδιά Μάγια. Στον προκολομβιανό πολιτισμό ήταν τόσο απαραίτητο όσο και το καλαμπόκι, δυστυχώς όμως με το πέρασμα του χρόνου πολλοί ξέχασαν τις ιδιότητές του. Σε μία προσπάθεια για την ανάκτηση πολύτιμης γνώσης ενάντια στον υποσιτισμό, η Envol Vert διοργανώνει σεμινάρια μαγειρικής: «ο καρπός του δέντρου περιέχει τόση πρωτεΐνη όση και το γάλα, τετραπλάσιο κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες, τόσο σίδηρο όσο και το σπανάκι, τέσσερις φορές μαγνήσιο από το κόκκινο φασόλι», ένα άλλο βασικό διατροφικό στοιχείο στη Λατινική Αμερική.
Αυτό το αειθαλές δέντρο, το οποίο εξισορροπεί τα όξινα εδάφη, στερεοποιεί το CO2 στη γη, το οποίο ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν το απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα όταν πεθαίνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα δέντρα. Το ύψος του φθάνει τα 50 μέτρα και οι ρίζες του χώνονται βαθιά μέσα στο έδαφος, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό στις ξηρασίες και στους τυφώνες. Εξάλλου, έπειτα από μια πυρκαγιά μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, όπως ο φοίνικας. «Αυτό το δέντρο έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά κλίματα και αντέχει σε ποικίλους τύπους εδάφους, υγρασίας, υψόμετρου, θερμοκρασίας ενώ πολλά ζώα τρέφονται από τους καρπούς του», λέει η Κολομβιανή βιολόγος Μόνια Φλόρες.
Η απληστία όμως για το ξύλο του από το οποίο κατασκευάζονται γερά σπίτια και έπιπλα, το κόψιμό του για την εκτροφή ζώων και οι εκτεταμένες καλλιέργειες δεν έχουν ακόμα ξεπερασθεί. Για να μην αναφέρουμε τις φυτείες κόκας, από την οποία παράγεται η κοκαΐνη της οποίας η Κολομβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως.
«Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με μια τεράστια πρόκληση που σχετίζεται με τον έλεγχο της αποψίλωσης των δασών», παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Λουίς Μουρίγιο, αν και η μάστιγα μοιάζει να περιορίζεται σταδιακά. Το 2010 αποψιλώθηκαν πάνω από 2.820.000 στρέμματα, ενώ το 2017 αποψιλώθηκαν 1.700.00 στρέμματα.
«Πάντα αγαπούσα το Guaimaro διότι έχει πυκνή σκιά και όταν πέφτουν τα φύλλα του τα τρώνε τα ζώα. Οι ρίζες του ενισχύουν το έδαφος, διατηρώντας την υγρασία ενώ οι καρποί του είναι πολύ νόστιμοι», λέει η 64χρονη Μαρία Αλαρθόν.
Το Guaimaro ζει περίπου εκατό χρόνια ενώ την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου δίνει 180 κιλά καρπούς οι οποίοι τρώγονται φρέσκοι αλλά και σε μορφή χυμού, σούπας και πουρέ, αντί για πατάτα. Πολλοί ψήνουν τους καρπούς στη σχάρα, ενώ άλλοι τους τρίβουν και τους βάζουν για άρωμα στον καφέ. Χρησιμεύουν επίσης σε θεραπείες για το άσθμα, την αναιμία και τους ρευματισμούς.

Η ηθοποιός Σίνθια Νίξον, μία από τις πρωταγωνίστριες της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς και των κινηματογραφικών σίκουελ «Sex and the City» και ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης με αντίπαλο τον εν ενεργεία κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, διεκδικώντας το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Αγαπώ τη Νέα Υόρκη και σήμερα ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για κυβερνήτρια» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε η 51χρονη στο Twitter.
Η Νίξον, που κέρδισε ευρεία δημοσιότητα χάρη στον ρόλο της δικηγόρου Μιράντα Χομπς, γνωστοποίησε τις πολιτικές της προθέσεις αναρτώντας ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, όπου εμφανίζεται μέσα στο τρένο, στον δρόμο ή στο σπίτι της έχοντας στο πλευρό της τη σύζυγό της Κριστίν Μαρινόνι, με την οποία παντρεύτηκαν το 2012. Οι φήμες για την υποψηφιότητά της κυκλοφορούσαν εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός έχει τρία παιδιά, τα δύο από τον προηγούμενο γάμο της. Έχει βραβευτεί με δύο Τόνι, τα βραβεία του θεάτρου του Μπρόντγουει. Η σύντροφός της εργαζόταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για τον Δημοκρατικό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το επιτελείο της, η Σίνθια Νίξον παρουσιάζεται ως η προοδευτική εναλλακτική του Κουόμο, ενώ επισημαίνονται τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνεργάτες του.
«Θέλουμε η κυβέρνησή μας να εργαστεί εκ νέου, σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο να μπει ένα τέλος στις μαζικές φυλακίσεις, στο να επισκευάσει τον κατεστραμμένο υπόγειο σιδηρόδρομό μας» αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
«…Οι κυβερνώντες μας εγκατέλειψαν, είμαστε σήμερα η Πολιτεία με τη μεγαλύτερη ανισότητα στη χώρα» λέει η ηθοποιός στο βίντεο, περιγράφοντας το χάσμα μεταξύ των ευπορότερων και των φτωχότερων πολιτών της χώρας.
«Έχουμε κουραστεί από τους πολιτικούς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πρωτοσέλιδα και την εξουσία παρά για εμάς. Δεν γίνεται να έχουμε πλέον μία από τα ίδια».
Ο 60χρονος Κουόμο διεκδικεί φέτος μια τρίτη θητεία στον θώκο του κυβερνήτη. Οι προκριματικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την 13η Σεπτεμβρίου και οι γενικές εκλογές την 6η Νοεμβρίου.
Η Σίνθια Νίξον είναι πολιτική σύμμαχος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ενός Δημοκρατικού που θεωρείται ότι βρίσκεται πολιτικά «πιο αριστερά» του Κουόμο. Οι δύο άνδρες έχουν εμπλακεί σε μια δημόσια αντιπαράθεση για θέματα όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες και η δημόσια στέγαση στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!