Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

H ηλεκτρονικά επεξεργασμένη κατασκοπευτική εικόνα, μας μεταφέρει στο άμεσο μέλλον και αποκαλύπτει το νέο smart fortwo, το οποίο είναι ένα από τα πλέον αναμενόμενα μοντέλα για το 2014. Μέχρι σήμερα, έχουν παρουσιαστεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 5 διαφορετικά πρωτότυπα που σχετίζονται με το τρίτης γενιάς smart fortwo. Είχαμε αρχικά το 2011 τα πρωτότυπα smart forspeed και forvision (Γενεύη και Φρανκφούρτη αντίστοιχα), συνεχίσαμε το 2012 με τα πρωτότυπα smart for-us και forstars (Ντιτρόιτ και Παρίσι), ώστε τελικά να καταλήξουμε φέτος με το 4θέσιο και 5θυρο smart fourjoy concept της Φρανκφούρτης. Ο αστικός προσανατολισμός του θα παραμείνει ίδιος, όμως ο χαρακτήρας του επόμενης γενιάς smart fortwo, το οποίο θα βγει το 2014, θα αλλάξει σημαντικά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στο ότι το trendy γερμανικό μίνι, που έχει την κωδική ονομασία C453 μέσα στους κύκλους της Daimler, θα έχει κοινή πορεία με το επόμενης γενιάς Renault Twingo.  Με εντελώς νέο πρόσωπο.
Η one-box σημερινή εικόνα δίνει τη θέση της σε ένα σχήμα, που δείχνει περισσότερο 2 όγκων. Έτσι, τo τρίτης γενιάς smart fortwo δεν έχει τόσο έντονη κλίση στις εμπρός κολώνες και το μπροστινό μέρος όντας τετραγωνισμένο θυμίζει το Toyota iQ!

Συνολικά το ρύγχος του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερο σε μήκος και η συνολική διαμόρφωση έχει να κάνει φυσικά και με τις νέες νόρμες για την προστασία των πεζών από τις συγκρούσεις. Εμφανώς μεγαλύτερη είναι και η μάσκα, που φιλοξενεί το ευμέγεθες λογότυπο της γερμανικής φίρμας. Τη διαφορά κάνουν και οι μεγαλύτεροι και πιο επιβλητικοί προβολείς. Το περίγραμμα, του κάτω μέρους τους, ενσωματώνει LED φώτα ημέρας, κάνοντας τα φώτα να δείχνουν ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Φαρδύτερο και επαναφορά του Fourfour!
Ο ατσάλινος κλωβός ασφαλείας Tridion παραμένει και πάνω του θα συνεχίσουν να προσαρτούνται τα πλαστικά μέρη του αμαξώματος. Ωστόσο η πισωκίνητη/πισωμήχανη πλατφόρμα είναι καινούργια με ευρεία χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής για ακαμψία, ασφάλεια και χαμηλό βάρος. Στις αναρτήσεις διατηρούνται τα ψαλίδια εμπρός και ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω, αλλά υπάρχει νέα γεωμετρία. Επίσης το νέο ηλεκτρομηχανικό τιμόνι, θα εξασφαλίζει ακόμη μικρότερο κύκλο στροφής από το σημερινό μοντέλο!
Το smart fortwo διατηρεί τις λιλιπούτειες διαστάσεις του, με το μήκος να και πάλι κάτω από τα 3 μέτρα (2,97 μ). Το ύψος παραμένει στα 1,53 μ., αλλά το πλάτος έχει κερδίσει 10 εκατοστά φτάνοντας τα 1.660 χλστ.! Σαν αποτέλεσμα αισθητά διευρυμένα θα είναι τα μετατρόχια, με το μπροστινό στα 1.390 χλστ. και το πίσω στα 1.480 χλστ. Τα φαρδιά μετατρόχια υπόσχονται σταθερότητα στις μεγάλες ταχύτητες και ειδικά στις απότομες αλλαγές πορείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη γκάμα του μοντέλου θα προστεθεί και 5θυρη έκδοση με μακρύτερο μεταξόνιο, πίσω πόρτες και 2 σειρές καθισμάτων. Σχετικό με το 5θυρο μοντέλο ήταν το πρωτότυπο fourjoy, που παρουσίασε η γερμανική φίρμα στην φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης. Το μήκος του μοντέλου, που θα ξαναφέρει το ForFour στο προσκήνιο, θα είναι στα 3,5 μ.
To νέο fortwo θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της smart στη γαλλική πόλη Χάμπαχ και τα πρώτα μοντέλα θα αφήσουν τη γραμμή παραγωγής τον Μάιο του 2014. Το νέο Fourfour θα παρουσιαστεί το 2015.

Με 3κύλινδρο 1.000άρι κινητήρα
Το νέο smart fortwo από έναν εγκάρσια και πίσω τοποθετημένο 3κύλινδρο κινητήρα 1.000 κ.εκ με άμεσο ψεκασμό, που έχει εξελιχθεί από κοινού με τη Renault. H ατμοσφαιρική έκδοση θα έχει απόδοση 70 ίππων, ενώ η τούρμπο θα φτάνει τους 85 ίππους. Μια πιο δυνατή έκδοση 105 ίππων θα χρησιμοποιηθεί στο διάδοχο της κορυφαίας σπορ έκδοση fortwo Brabus. Για πρώτη φορά από την παρουσίασή του το 1998, το νέο smart δε θα έχει κινητήρα πετρελαίου! Ωστόσο θα υπάρχει ηλεκτροκίνητη έκδοση, που θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την Tesla. Μια ακόμη πρωτοτυπία έχει να κάνει με την παρουσία στάνταρ χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Προαιρετικά θα είναι διαθέσιμο ένα νέο 7τάχυτο ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Getrag. Θα υπάρχει πάντως και ηλεκτρική έκδοση, σε συνεργασία με την εταιρεία Tesla.
 
πηγή: autotriti.gr

Για την ακρίβεια όχι τα καλύτερα αλλά αυτά που έχουν κάποια πιθανότητα -έστω και σε παραπλήσια μορφή σε σχέση με αυτά που σας παρουσιάζουμε- να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Αν και πολύ πιο γοητευτικές δείχνουν πρωτότυπες κατασκευές ή καινομόμες επινοήσεις του παρελθόντος…
Nissan BladeGlider concept Tokyo debut (9)Nissan. Το Bladeglider είναι το δεύτερο «τριγωνικό» Nissan που ακολουθεί τη λογική του αγωνιστικού Zeod RC των επόμενων 24 Ωρών του Le Mans. Έτσι έχει ιδιαίτερα μικρό μετατρόχιο μπροστά και πολύ μεγάλο πίσω, εξαιρετική αεροδυναμική και σύμφωνα με τους μηχανικούς της Nissan εντυπωσιακά δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς λένε πως συμπεριφέρεται σαν να ίπταται. Είναι ηλεκτρικό με τους ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των πίσω τροχών (για πρώτη φορά σε Nissan).

Renault TwinRun concept officially revealed (9)Renault. Το Twin Run είναι μικρό -το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,70 μέτρα- αλλά με πολλές εκπλήξεις μιας κινείται από V6 των 3.500 cc και των 320 PS του Megane Trophy τοποθετημένο στο κέντρο. Κινητήριοι τροχοί οι πίσω, το κιβώτιο είναι 6τάχυτο σειριακό, για το 0-100 αρκούν 4,5 sec, ενώ η τελική φτάνει τα 250 km/h. Κάποια από τα στοιχεία του θα τα δούμε σίγουρα στην επόμενη γενιά του Twingo.

Honda S660 concept debuts in TokyoHonda. Tο S660 Concept είναι ένα kei car (μήκος 3,50 m), από αυτά που είναι είδος υπό εξαφάνιση και γι’ αυτό είναι σημαντικό. Ο τρικύλινδρος κινητήρας του είναι φυσικά turbo, 660 cc, τοποθετημένος στο κέντρο, ενώ το εσωτερικό του είναι αυστηρά διθέσιο.

Opel Monza Concept revelead (11)Opel. To Monza έκλεψε την παράσταση στην Φρανκφούρτη και δείχνει τη νέα και σύγχρονη προσέγγιση της Opel στο θέμα σπορ κουπέ. Αρκετά μεγάλο (4,70 μέτρα) και χαμηλό (1,30) το Monza δεν περνά απαρατήρητο, ακόμα και χωρίς τις πόρτες του αλά φτερά γλάρου. Το σύστημα πρόωσης είναι αυτό του Ampera, αλλά με φυσικό αέριο (CNG) για καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα.

Kia-Urban-Concept-Geneva (7)KIA. Με το Provo Concept που είδαμε στην Γενεύη η κορεατική εταιρία μοιάζει να αναζητά το δικό της… ΜΙΝΙ. Άλλωστε, η κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει εδώ και χρόνια η Κia σε σχέση με την Hyundai είναι η πιο σπορ, κάτι που ενισχύεται και από το ταχύτερο pro cee’d GT που θα παρουσιαστεί στην ίδια έκθεση.

Nissan-IDx-FreeFlow-NISMO (2)Nissan. Το IDx είναι η απόδειξη πως τα επιτυχημένα πρωτότυπα δεν πρέπει οπωσδήποτε να έχουν σχεδιαστικές υπερβολές –εδώ το αμάξωμα είναι τριών όγκων!- ενώ οι δύο παραλλαγές όντως διαφέρουν μεταξύ τους, παρόλο που οι διαφοροποιήσεις τους είναι αισθητικές και στα σημεία. Θεωρητικά τα δύο IDx, τα Freeflow και Nismo απευθύνονται στους digital natives, όσους δηλαδή έχουν γεννηθεί μετά το 1990 και θεωρούν δηλαδή την ψηφιακή τεχνολογία δεδομένη, αλλά πρακτικά έχουν πολύ πιο ευρύ κοινό.

Volvo Concept X (2)Volvo. Το Concept Coupe είναι το πρώτο από τα τρία πρωτότυπα που θα δούμε στους επόμενους μήνες καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο project του νέου αρχισχεδιαστή της εταιρίας, του Thomas Ingenlath. Από την άλλη, αποτελεί ένα καλό δείγμα για το όριο ενός δίλιτρου τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα της νέας γενιάς Drive-E μιας και η ισχύς του φτάνει τους 400 PS! To επόμενο concept πλησιάζει και είναι το SC Coupe.

Mitsubishi-CA-MiEV1[3]Mitsubishi. Mε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκομίσει η εταιρία από το iMiEV το CA-MiEV θεωρείται σαν φυσικό επακόλουθο διαθέτοντας όλη την προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να έχει ένα EV όπως η ασύρματη φόρτιση. Η αυτονομία φτάνει τα 300 km ενώ φυσικά δεν απουσιάζουν και διάφορα άλλα gadgets όπως η διασύνδεση με smartphone κ.α.
caroto.gr
Σε απόσυρση αναμένεται να βγουν πολλές από τις καθημερινές συσκευές που χρησιμοποιούμε το 2014 σύμφωνα με τους «γκουρού» της τεχνολογίας.
Τη στιγμή που ένας στους πέντε κατοίκους του πλανήτη διαθέτει σήμερα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και οι υπολογιστές-ταμπλέτες εξαπλώνονται ταχύτατα, πολλοί σύντροφοι δεκαετιών, όπως τα ρολόγια και οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, ετοιμάζονται να σβήσουν από το χάρτη.
Ποια είναι τα πλέον απειλούμενα τεχνολογικά είδη
Σύμφωνα με το Βήμα, στο «νούμερο 1» της λίστας με τα προϊόντα που αναμένεται να «ξεπεραστούν» μέσα στο 2014 βρίσκονται τα ξυπνητήρια, τα οποία έχουν σε τεράστιο βαθμό υποκατασταθεί από τα κινητά τηλέφωνα. Ακολουθούν οι «ανεξάρτητες» συσκευές πλοήγησης: τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένους πλοηγούς ενώ τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν επίσης αυτή την υπηρεσία, με όλο και πιο βελτιωμένους «χάρτες».

Τα «dock» για iPod, τα οποία επιτρέπουν στη συσκευή αναπαραγωγής ήχου να «παίζει» μέσω ηχείων, κινδυνεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς από την ίδια τη δημιουργό τους: το Airplay της Apple, το οποίο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να «περάσει» το περιεχόμενο οποιασδήποτε συσκευής iOS στην τηλεόρασή του, όπως και οι τεχνολογίες «streaming» της μουσικής μέσω Bluetooth ή ειδικών εφαρμογών αρχίζουν να τα καθιστούν όχι και τόσο απαραίτητα.

Διόλου απαραίτητες αρχίζουν επίσης να καθίστανται οι βιντεοκάμερες καθώς τα κινητά και οι ταμπλέτες προσφέρουν τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης με όλο και καλύτερη ποιότητα. Για τους ίδιους λόγους υποκατάστασης από τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν το εύκολο «κατέβασμα» ταινιών στον υπολογιστή οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, με πρώτες αυτές της τεχνολογίας Blue-Ray, αναμένεται επίσης να πάρουν την άγουσα.

Ρολόγια και Blackberry

Στην έβδομη και στην όγδοη θέση του καταλόγου των «υπό εξαφάνιση τεχνολογικών ειδών» βρίσκονται δυο μάλλον μη αναμενόμενα προϊόντα – τα ρολόγια χειρός, τα οποία για αρκετούς ανθρώπους αποτελούν παραπάνω από απαραίτητο αξεσουάρ αλλά ταυτοχρόνως και κόσμημα, και τα Blackberry, ένα από τα «top gadgets» της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι δυο τελευταίες θέσεις της λίστας είναι «τηλεοπτικές». Στην ένατη βρίσκεται το τηλεκοντρόλ, το οποίο οι χρήστες αναζητούν όλο και λιγότερο καθώς οι εφαρμογές του κινητού ή της ταμπλέτας τους τούς επιτρέπουν να ελέγχουν περισσότερες συσκευές ταυτοχρόνως. Στα αζήτητα σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγούνται τέλος και οι φορητές τηλεοράσεις – οι ταμπλέτες προφέρουν τηλεθέαση καλύτερης ποιότητας, ακόμη και υψηλής ευκρίνειας, και μάλιστα κατά παραγγελία, με το πρόγραμμα που επιθυμεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσει ο χρήστης τους.
Η «κόκκινη λίστα» των συσκευών υπό εξαφάνιση για το 2014
1. Ξυπνητήρια
2. Συσκευές πλοήγησης
3. «Dock» για iPod
4. Βιντεοκάμερες
5. Συσκευές αναπαραγωγής Blue-Ray
6. Συσκευές αναπαραγωγής DVD
7. Ρολόγια χειρός
8. Blackberry
9. Τηλεκοντρόλ΄
10. Φορητές τηλεοράσεις
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στην ψυχολογία ή την εγκληματολογία για να προσδιορίσει τους λόγους για τους οποίους αποτυγχάνουν οι «πρωτάρηδες» εγκληματίες στις πρώτες τους απόπειρες. Ακόμη και ένας απλός αστυνομικός μπορεί εύκολα να τους παραθέσει...
Ο ιστότοπος Quora ζήτησε τη συνδρομή πρώην αρχιφύλακα και ιδού τα έξι πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι άπειροι εγκληματίες με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα διερωτώμενοι τι πήγε λάθος.
-Η επιλογή λάθος συνεργατών: η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσά τους αποδεικνύεται τις περισσότερες η σπίθα που είναι ικανή να φέρει πυρκαγιά και να κάνει τα πάντα στάχτη! Πράγμα φυσικό: πώς είναι δυνατόν να υπάρξει εντιμότητα ανάμεσα σε κατεργάρηδες; Αν θέλετε να αυξήσετε τα ποσοστά επιτυχίας του εγκληματικού σας σχεδίου, τουλάχιστον διαλέξτε τους σωστούς συνεργάτες.
-Δεν κρατούν το στόμα τους κλειστό: είναι άπειρες οι υποθέσεις όπου, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι είχαν «κλείσει». Η αιτία; Το ότι ο πρωταγωνιστής στο έγκλημα ή κάποιος συνεργάτης του δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Πάνω στο μεθύσι ή στο «χαϊλίκι» καταλήγουν να επαίρονται για την πράξη τους, μαρτυρώντας λεπτομέρειες που γίνονται η αφορμή να καταλήξουν πίσω από τα σίδερα.
-Ανεπαρκές ή ανύπαρκτο άλλοθι: Ενίοτε, οι εγκληματίες σχεδιάζουν με λεπτομέρεια την εκτέλεση του εγκλήματος, αλλά παραμελούν την επεξεργασία σεναρίων που θα σταθούν ως άλλοθι μετά την πραγματοποίησή του. Οι ντετέκτιβ έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στο να ανασυστήνουν τα λεγόμενα «timeframes» («χρονικά διαγράμματα») με τέτοια ακρίβεια που έστω και το παραμικρό λάθος στην περιγραφή του πού βρισκόταν και τι έκανε ο κακοποιός την ώρα του εγκλήματος αρκεί για να φέρει την καταστροφή.
-Οι περισσότεροι σπάνε κατά τη διαδικασία της ανάκρισης: Δεν είναι καθόλου εύκολο να βγει κανείς αλώβητος από τις προηγμένες τεχνικές και τα νοητικά παιχνίδια που μπορεί να του παίξουν οι ανακριτές. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που στο τέλος οι περισσότεροι εγκληματίες προτιμούν να τα «ξεράσουν» όλα, παρά να βιώσουν την παρατεταμένη αγωνία της ανάκρισης. Η αλήθεια είναι πάντοτε ανακουφιστική.
-Η πλήρης άγνοια του Νόμου: Κοινώς, το να μην ξέρεις τις νομικές συνέπειες του εγκλήματος – όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό – που έχεις διαπράξει. Απεναντίας, η πλήρης γνώση του νομικού πλαισίου στο οποίο εμπίπτει η εγκληματική πράξη μπορεί να βοηθήσει σε πολλά καίρια σημεία ειδικά κατά την ανάκριση.
-Προσέλκυση της προσοχής: Όταν θέλεις να πραγματοποιήσεις την πρώτη σου κλοπή αυτοκινήτου, δεν πηγαίνεις να σπάσεις το παράθυρο, κάνοντας θόρυβο και προκαλώντας τα αυτιά και τα μάτια να στραφούν προς το μέρος σου. Το να έχει αφεθεί απλά ξεκλείδωτο κάποιο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο και με έντονη εμπορική δραστηριότητα μέρος της πόλης είναι απλά πιο πιθανό!

Πηγή: iefimerida.gr
Η διαφορά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αλλά από το πρωί της επόμενης ημέρας είναι ένα δυνατό hangover. Δηλαδή: ζαλάδες, ποικίλες... εξαγωγές, πονοκέφαλος και κακή διάθεση. Οσοι το έχουν πάθει ξέρουν. Οσοι δεν το έχουν πάθει πάλι κάτι ξέρουν.
Με εξαίρεση εκείνους που δεν πίνουν, άρα δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές, όλοι οι υπόλοιποι μάλλον θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι σκοπεύουν να πιουν απόψε για να μην έχουν... κακά ξεμπερδέματα αύριο.
Η γενική οδηγία είναι η εξής: η μίξη ζάχαρης με αλκοόλ είναι ο Νο1 παράγοντας που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα να πηγαινοέρχεται σαν εκκρεμές. Επιπλέον το άδειο στομάχι, δεν βοηθάει στην απορρόφηση του αλκοόλ, αντίθετα ένα καλό και ισορροπημένο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θα βοηθήσει αρκετά.
Στα είδη ποτών που πρέπει να αποφεύγονται -βάσει των ανωτέρω κανόνων, είναι τα λικέρ. Σε αυτά προσθέστε και το μπέρμπον με το ρούμι. Αντιθέτως η βότκα και το τζιν, ως πιο καθαρά ποτά, είναι προτιμητέα. Να σημειωθεί πως το Jack Daniels και η βότκα επιβαρύνουν με μόνο 55 θερμίδες, για όσους ενδιαφέρονται και για τη σιλουέτα τους.
Μακριά και από το κρασί γιατί προκαλεί πονοκεφάλους και εμετούς. Αν πάλι κάποιος θέλει οπωσδήποτε να πιει κρασί, τότε ας προτιμήσει ένα ξηρό κόκκινο με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Η μπύρα που θεωρείται ένα... δεδομένο ποτό, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί κι αυτή προκαλεί άσχημο hangover. Οι ειδικοί συνιστούν ελαφριές μπύρες, με λιγότερο αλκοόλ και λιγότερες θερμίδες από την κανονική μπύρα.
Οσοι ξεχάσετε όλα τα παραπάνω, θυμηθείτε ένα τελευταίο: η λήξη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β6 μειώνει το hangover κατά 50%.

Πηγή:iefimerida.gr
Με διαφορετική διάθεση υποδέχτηκαν το νέο έτος οι κάτοικοι της πολιτείας του Κολοράντο την Πρωτοχρονιά, καθώς άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο νόμιμο κατάστημα πώλησης μαριχουάνας.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο και αποτελεί τον πιο φιλελεύθερο νόμο στον κόσμο, όσοι είναι άνω των 21 ετών θα μπορούν να προμηθεύονται 28 γραμμάρια κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» και όχι μόνο ιατρικούς λόγους πλέον.
Οπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι ουρές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και οι υποστηρικτές του μέτρου δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους.
Δεκάδες άνθρωποι μάλιστα συμμετείχαν σε ένα πάρτι στο Ντένβερ που οργανώθηκε από δύο εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εμπόριο κάνναβης. Οι «εορτάζοντες» συγκεντρώθηκαν στο Casselman's Bar και κάπνισαν δημοσίως μαριχουάνα.

Τις εικόνες από το κατάστημα δημοσίευσε η βρετανική Telegraph.















Πηγή: iefimerida.gr
«Ο Ελληνας του Τολέδο» γράφει η ιστοσελίδα elgreco2014.com που έχουν οργανώσει οι Ισπανοί και είναι ήδη στον αέρα με πλήθος στοιχείων εκδηλώσεων και βιογραφικών αναφορών για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, εκ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών, που πέθανε πριν από ακριβώς 400 χρόνια.
Ελλάδα και Ισπανία εύλογα κήρυξαν το 2014 έτος Ελ Γκρέκο με τη χώρα μας να ακολουθεί με λίγες – υψηλού επιπέδου – διοργανώσεις αλλά χωρίς την επικοινωνιακή πολιτιστική πολιτική που θα επέτρεπε την αξιοποίηση του πλούτου που ακούει στο όνομα Ελ Γκρέκο.
Οι άοκνες επίμονες κινήσεις της γ.γ Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με την σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής, τις συνεχείς επαφές με ειδικούς του έργου του ανά το κόσμο αλλά κυρίως με την εξασφάλιση 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ από ΕΣΠΑ – το σωτήριο εργαλείο για τον σύγχρονο πολιτισμό- επιτρέπουν σήμερα στη χώρα μας να έχει μια στοιχειώδη αλλά αξιοπρεπή παρουσία. Και με το έτος Καβάφη να λήγει χωρίς να έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο το μέγεθος και η εμβέλεια του καλλιτέχνη, αναρωτιέται κανείς ποιόν άλλο καλλιτέχνη του ελληνισμού θα έβρισκε η χώρα σε αυτές της ώρες που η καλή της φήμη διακυβεύεται και η ταυτότητα της τίθεται εν αμφιβόλω, για να προβληθεί και να πείσει. Για μια επικοινωνιακή καμπάνια της χώρας μέσα από την τιμή και ανάδειξη του Ελ Γκρέκο.

Εντωμεταξύ στη Μαδρίτη έχει συσταθεί Ιδρυμα Ελ Γκρέκο (χειρίζεται και τη σχετική ιστοσελίδα) με πλήθος πληροφοριών. Το Ίδρυμα έχει αναπτύξει ένα τεράστιο πολιτιστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Κρητικού ζωγράφου το οποίο θα διαρκέσει όλο το 2014 σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στο Τολέδο αλλά και στη Μαδρίτη, στους χώρους του Μουσείου του Prado. Στο επίσημο πρόγραμμα, η έκθεση "Ο Ελ Γκρέκο του Τολέδο" θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ γύρω από τη φιγούρα του ζωγράφου, με 120 έργα του καλλιτέχνη, 29 εκ των οποίων έφτασαν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Η δεύτερη μεγάλη έκθεση, "El Greco και Σύγχρονη Ζωγραφική" η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο του Prado, θα επικεντρωθεί στη "επιρροή του Ελ Γκρέκο στην εξέλιξη της ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα. Τέλος, η έκθεση «Ελ Γκρέκο: Τέχνη και Επάγγελμα» στο Τολέδο θα προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να δουν έργα του El Greco που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στην Ισπανία.

H Iσπανία αξιοποιεί την ευκαιρία για να προβάλει την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία με την έκθεση Τoledo 2014 στο περιθώριο των εκθέσεων για τον Ελ Γκρέκο. Επίσης στις 30 Ιανουαρίου θα γίνει μεγάλο Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα το μουσικό περιβάλλον του Ελ Γκρέκο.

Στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις στο Βυζαντινό Μουσείο (Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και στο Μουσείο Μπενάκη (Ο φιλικός κύκλος του Γρκέκο στο Τολέδο). Από τον εορτασμό δεν λείπει το Ηράκλειο της Κρήτης όπου τον Ιούνιο θα γίνει η έκθεση Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τους σπουδαίους πίνακες «Βάπτιση του Χριστού» και «Αποψη του όρους Σινά». Στο Ηράκλειο θα γίνει και επιστημονικό συνέδριο με τίτλο El Greco, The Cretan Period.

Πηγή: iefimerida.gr
Αυστηρή σύσταση προς τους δημάρχους και τις Νομικές Υπηρεσίες των δήμων να μη συμβάλλουν με τη στάση τους στα δικαστήρια στη μονιμοποίηση συμβασιούχων των Ο.Τ.Α., απευθύνει με σχετικό του έγγραφο το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως τονίζεται από τους κ.κ. Μιχελάκη και Γρηγοράκο, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα καλύπτουν τις εποχικές ή παροδικές ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες των προγραμμάτων ή των έργων που υλοποιούν με συγχρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς ή από εθνικούς πόρους, με την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, ενώ συμμετέχουν και σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, προσλαμβάνοντας ανέργους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι ως άνω συμβασιούχοι οφείλουν να αποχωρούν από τις υπηρεσίες με τη λήξη της διάρκειας των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η δε μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος.
Εντούτοις, σημειώνει το υπουργείο, επί σειρά ετών παρατηρείται το φαινόμενο της αναγνώρισης τέτοιου τύπου συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες καθίστανται τελεσίδικες και αμετάκλητες άρα και υποχρεωτικές για τη διοίκηση (ν. 3068/2002). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών, σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου, είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως, «αυτή η τακτική έρχεται σε αντίθεση με το «πάγωμα» των προσλήψεων στους ΟΤΑ, ενώ εμποδίζεται – με τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις – η πρόσληψη στους δήμους επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».
Το ΥΠ.ΕΣ., τονίζοντας ότι έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν για αυτά τα φαινόμενα, προειδοποιεί τους αιρετούς ότι, συνέχιση αυτής της τακτικής «δύναται να ενεργοποιήσει από πλευράς σας τη διαδικασία των άρθρων 233 επομ. του ν. 3852/2010 περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών».
aftodioikisi.gr
Στα 1.058 άτομα έχει περιοριστεί η «δεξαμενή» των 200.000 υποψηφίων για ταξίδι αποικισμού, άνευ επιστροφής, στον Άρη, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Mars One.
Όσον αφορά στη σύνθεση των 1.058 υποψηφίων – οι οποίοι ενημερώθηκαν μέσω email-  σύμφωνα με το Popular Science, διαμορφώνεται ως εξής: η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 55%-45% αντίστοιχα. Το 63% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή ανώτερων τίτλων, ενώ το 3% κατέχουν πτυχία ιατρικής.
Το 76% εργάζονται, το 15% πηγαίνουν ακόμα σε κάποιο σχολείο/ σχολή ενώ το 8% είναι άνεργοι. Όσον αφορά την προέλευσή τους, το 43% προέρχονται από την Αμερική, το 27% από την Ευρώπη, το 21% από την Ασία, το 5% από την Αφρική και το 4% από την Ωκεανία. Το 34% των επίδοξων αποίκων είναι ηλικίας κάτω των 25, το 65% βρίσκεται μεταξύ 26 και 55 και το 2% είναι άνω των 56. Γενικότερα, στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν υποψήφιοι από 107 χώρες. Ωστόσο, το «παιχνίδι» δεν έχει τελειώσει για αυτούς που δεν προκρίθηκαν, καθώς είναι πιθανή η επιλογή επιπλέον υποψηφίων στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Κραφτ, επικεφαλής γιατρό του προγράμματος, οι επόμενες φάσεις επιλογής, κατά το 2014 και το 2015, θα περιλαμβάνουν δύσκολες δοκιμασίες – εξομοιώσεις , πολλές εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν υπό συνθήκες ομαδικής εργασίας, για να ελεγχθούν οι φυσικές και ψυχικές δυνατότητες των υποψηφίων.
Το εγχείρημα του ολλανδού επιχειρηματία Μπας Λάνσντορπ αποσκοπεί σε μία αποστολή «one way» στον Άρη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση μίας μόνιμης αποικίας έξι ατόμων στον «Κόκκινο Πλανήτη» ως το 2023 και θα ακολουθηθεί από επιπλέον αποστολές αποίκων. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν χώρους διαμονής, θερμοκήπια, οχήματα και γενικότερα ο,τιδήποτε απαιτείται για την επιβίωση ανθρώπων σε έναν άλλον πλανήτη.
Για την κάλυψη των εξόδων του εγχειρήματος (το ίδρυμα Mars One εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε έξι δισ. δολάρια για την πρώτη αποστολή) θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο τηλεοπτικό reality σόου που έχει δημιουργηθεί ποτέ, καθώς όλη η διαδικασία (προετοιμασίες και αποστολή) θα καταγραφεί για προβολή στην τηλεόραση.
Πηγή: naftemporiki.gr

Μια γυναίκα ήταν τόσο τσαντισμένη με τον πρώην σύζυγο της που άλλαξε τις πινακίδες του Toyota της (στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορείς να το κάνεις αυτό) και έβαλε H8MΥEX δηλαδή μισώ τον πρώην μου.

Πρωτότυπο πάντως…










http://peiraxtiri.gr
Η Λετονία από την 1η Ιανουαρίου έγινε η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που εισέρχεται στην Ευρωζώνη και η 18η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.
Ωστόσο στη Ρίγα το ευρώ δεν προκαλεί κύματα ενθουσιασμού.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Λετονοί τάσσονται εναντίον του κοινού νομίσματος.
Η άνοδος των τιμών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης προκαλούν ανησυχία σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός φτάνει τα 500 ευρώ.
Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι Λετονοί δεν έχουν καμιά όρεξη να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή αναφορικά με το γεωπολιτικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο με την υιοθέτηση του ευρώ η Λετονία αποκτά ισχυρή προστασία έναντι της Ρωσίας, δεν πείθει όσους πιστεύουν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους στα ανατολικά της.
«Οι Βρυξέλλες δεν πούλησαν καλά το θέμα», λέει η Μπάιμπα Σαβρίνα, καθηγήτρια οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Ρίγας. «Μας παρουσίασαν το ευρώ με επιχειρήματα που θύμιζαν τη σοβιετική εποχή, ότι θα φέρει την ευημερία, ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας κλπ.»
Σύμφωνα με την ίδια, είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, η ιδέα ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες είναι επίσης απωθητική.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι ότι αυτό το νόμισμα που τρομάζει τόσο πολύ δεν πρόκειται να διαταράξει τη ζωή των Λετονών.
«Η οικονομία είναι ήδη προσανατολισμένη προς το ευρώ», λέει ένας διπλωμάτης. Η ισοτιμία του λατς με το ευρώ είναι αναλλοίωτη από το 2005 (ένα ευρώ ισοδυναμεί με 0,70 λατς) και πάνω από το 80% των τραπεζικών δανείων έχουν συναφθεί σε ευρώ, γεγονός που καθιστά την υποτίμηση πρακτικά αδύνατη.
Η μετάβαση στο ευρώ είναι κυρίως συμβολική, σχολιάζουν αναλυτές.
Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρχιτέκτοντας της ένταξης στο κοινό νόμισμα, δεν εκπλήσσεται από την έλλειψη ενθουσιασμού. «Εδώ και τρία χρόνια, η εικόνα που έχουμε για την Ευρωζώνη είναι κρίση, κρίση, κρίση», σημειώνει. Στη Λετονία, όπου το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια, το πρώτο αντανακλαστικό είναι ο φόβος. «Πρέπει να εξηγούμε συνεχώς το ζήτημα. Και με τον καιρό, οι Λετονοί θα καταλάβουν» δήλωσε.
Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ντομπρόβσκις έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο, μετά την κατάρρευση της σκεπής ενός σούπερ μάρκετ στη Ρίγα, αλλά τονίζει ότι η θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη. Ισως και στην Ευρώπη.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 




Συμβαίνουν και αυτά, μέσα στην κατά τα άλλα γκρίζα πραγματικότητα της εργασίας αλλά και της ανεργίας, που ζουν εκατομμύρια Έλληνες. Η ελληνική εταιρεία που αποτελλεί το φωτεινό παράδειγμα, δεν είναι άλλη από την καπνοβιομηχανία Καρέλια.


Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. Ανδρέας Καρέλιας, στην ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας, "η εταιρεία μας για μια ακόμη φορά κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της".
Αύξησε συνολικά τις πωλήσεις της το 2013 σε ποσοστό 8% και τις θέσεις εργασίας σε ποσοστό κοντά στο 8%

Η κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Δείτε παρακάτω, αυτές τις έκτακτες παροχές, που αν μη τι άλλο, προσέφεραν μεγαλύτερα χαμόγελα στους εργαζόμενους της εταιρείας:

1. Το επίδομα γαλοπούλας θα είναι φέτος 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι 800 ευρώ και το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους
3. Ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ , θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ
4. Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ
5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012.
6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ , θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750,00
7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800,00 ευρώ
8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.570,00 ευρώ
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.600,00 ευρώ
10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.550,00 ευρώ
11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ.
12. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1201.00 έως 1700.00 ευρώ και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 750.00 ευρώ
13. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω,
θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
14. Ο κάθε λαχνός στην ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας, ήταν 800 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι παροχές δίνονται καθαρές στους εργαζομένους,
αφού η εταιρεία, θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις...
newsit.gr



«Πρεμιέρα στους διαγωνισμούς του 2014 αναμένεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τη πρόσληψη περίπου 300 μόνιμων υπαλλήλων ειδικότητας ΠΕ εφοριακών από τους πίνακες επιλαχόντων του ΑΣΕΠ.

Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί ήδη στην Ανεξάρτητη Αρχή και η διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου να μη λήξει το εννεάμηνο ισχύος των πινάκων της προηγούμενης προκήρυξης (1Κ/2013).

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» δίνεται η δυνατότητα κάλυψης θέσεων σε κάποιον φορέα χωρίς την έκδοση προκήρυξης, αλλά μέσω της πρόσληψης προσωπικού από τους πίνακες επιλαχόντων άλλων προκηρύξεων που έχει πραγματοποιήσει το ΑΣΕΠ.

Προϋπόθεση, οι θέσεις να αφορούν τις ίδιες ειδικότητες και κλάδους υπαλλήλων, καθώς και να μην έχει μεσολαβήσει διάστημα άνω των 9μηνων από τη δημοσίευση των διοριστέων της προκήρυξης, από την οποία θα γίνει χρήση των πινάκων και επιλαχόντων. Στους πίνακες αυτούς είναι ήδη εγγεγραμμένα γύρω στα 1.000 άτομα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό του περασμένου Απριλίου και δεν διορίστηκαν.

Συνεπώς το ΑΣΕΠ μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει εκείνους που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια από τους πίνακες αυτούς και :

1) Θα προτείνει στους υποψήφιους να καταλάβουν τη νέα θέση με έγγραφη ειδοποίηση

2) Μέσα σε διάστημα 5 ημερών θα πρέπει να δηλώσουν γραπτώς αν αποδέχονται τη νέα θέση. Η δήλωση κατατίθεται στην Ανεξάρτητη Αρχή ή αποστέλλεται σε αυτό μέσω φαξ.

3) Αν δεν υποβληθεί η δήλωση, τεκμαίρεται το συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος δεν αποδέχεται την προτεινόμενη θέση, οπότε το ΑΣΕΠ προχωρά στον επόμενο κατά σειρά επιλαχόντα, χωρίς ο πρώτος υποψήφιος να διαγράφεται από τους οικείους πίνακες κατάταξης.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την πρόσληψη των 300 Ελεγκτών Εσόδων θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός –μέσω ΑΣΕΠ- για την επιλογή 1.000 Εφοριακών στο υπ. Οικονομικών, στα πρότυπα της προκήρυξης 1Κ/2013.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με το σύστημα μορίων, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά προς την Ανεξάρτητη Αρχή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.asep.gr, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο οικονομικό ή στο νομικό πεδίο.

http://aftodioikisi.gr 
Ποια είναι η νέα μέθοδος καταβολής των μισθών των υπαλλήλων που μελετά το υπουργείο Οικονομικών; Πώς θα αλλάξει η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους;
Δεν είναι μόνο οι μισθοί στα υπουργεία. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ο εργοδότης θα καταβάλλει τον μεικτό μισθό των υπαλλήλων στην τράπεζα και στη συνέχεια η τράπεζα θα πιστώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία και τις φορολογικές κρατήσεις στις εφορίες.
Την πρόταση αυτή για τους μισθούς των υπαλλήλων έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης και προβλέπει οι εργοδότες να υποβάλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω διαδικτύου αλλά και των ΚΕΠ.
Εν συνεχεία θα καταβάλουν τον μικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.
Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μικτών μισθών των υπαλλήλων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο, θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».
Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι ήδη για το οικονομικό έτος 2013, έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών πλήρης έλεγχος μεταξύ των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων και των αρχείων που υποβλήθηκαν από τις οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Ο έλεγχος αυτός έγινε ως προς τα δηλωθέντα ποσά μισθωτών υπηρεσιών και των σχετικών ποσών αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρου, και σε όποιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές, στάλθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για περαιτέρω έλεγχο και εξέταση των σχετικών δικαιολογητικών. Αντίστοιχος πλήρης έλεγχος έγινε και για τα δηλωθέντα ποσά από συντάξεις.
ΠΗΓΗ fimes.gr
Το 2014 έρχεται και οφείλουμε να βάλουμε νέους στόχους και να δώσουμε υποσχέσεις...στον ίδιο μας τον εαυτό, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη χρονιά. Μάθετε ποιες είναι οι υποσχέσεις αυτές και κάντε μια προσπάθεια...για ένα καλύτερο έτος.
1. Να μάθεις να μην εκνευρίζεσαι με τα οικογενειακά σου πρόσωπα.
2. Να βάζεις μία κουταλιά λιγότερη στον καφέ σου.
3. Να βάζεις πλυντήριο δύο φορές την εβδομάδα και να μην αφήνεις την στοίβα με τα ρούχα να φτάνει το ταβάνι.
4. Να αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια στους ανθρώπους που το αξίζουν.
5. Να αγοράζεις και να διαβάζεις ένα βιβλίο μέσα στο μήνα.
6. Να τολμήσεις την fashion τάση που σου αρέσει αλλά δεν τολμάς ποτέ γιατί νομίζεις ότι δεν μπορείς να την υποστηρίξεις.
7. Να σταματήσεις να λες στους άλλους μόνο αυτό που θέλουν να ακούσουν.
8. Να σταματήσεις να παραπονιέσαι και να κάνεις περισσότερες πράξεις για να πετύχεις αυτά που θες.
9. Να πετάξεις τις κάλτσες που δεν έχεις χάσει το ταίρι τους.
10. Να σταματήσεις να ζηλεύεις τις φωτογραφίες του πρώην σου με τις διακοπές του ή τις εξόδους του με τους φίλους του.
11. Να ανανεώσεις τη συλλογή με τα εσώρουχα σου και να ξεφορτωθείς επιτέλους αυτά που έχουν παλιώσει έστω και αν σου αρέσουν ακόμα.
12. Να ξυπνάς νωρίτερα για τη δουλειά για να μην τρέχεις σαν πανικόβλητη κάθε πρωί.
13. Να λες συγνώμη για όσα έκανες λάθος και να αναλαμβάνεις την ευθύνη για αυτά.
14. Να μην τσεκάρεις κάθε τρεις και λίγο το κινητό σου όταν βγαίνεις με φίλους για ποτό ή φαγητό.
 15. Να μην τρως όρθια και μπροστά στο ψυγείο πριν κοιμηθείς.
16. Να μάθεις να απαντάς στα μηνύματα και στα emails σου εκείνη τη σιγμή και όχι δυο μέρες μετά.
17. Να φοράς καθημερινά αντηλιακό.
18. Να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι.
19. Να βγαίνεις κάθε μέρα μια βόλτα περπατώντας για 15΄.
 20. Να λες τη γνώμη σου στα επαγγελματικά meetings.
Πηγή: ilovestyle.com
Aν νομίζετε πως το δικό σας επάγγελμα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δύσκολα, διαβάστε για τα παρακάτω πρωτότυπα ομολογουμένως επαγγέλματα και σίγουρα θα αναθεωρήσετε. Η φωτογράφος Nancy Rica Schiff αποτύπωσε με τον φακό της δέκα από τα πιο απρόβλεπτα επαγγέλματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς θα σας φαινόταν αν η κύρια δουλειά σας ήταν να μαζεύετε σε καθημερινή βάση γύρω στα 5.000 μπαλάκια του γκολφ από τον βυθό της θάλασσας ή να... ξεσκονίζετε οστά δεινοσαύρων;
1. Κριτής οσμών: Στο Hilltop Labs του Σινσινάτι, εδώ και 50 χρόνια, ειδικευμένοι επαγγελματίες μυρίζουν καθημερινά και αξιολογούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από μασχάλες, αναπνοές, πόδια, άμμο για γάτες μέχρι πάνες.
2. Δύτης για μπαλάκια του γκολφ. Ο Jeffrey Bleim από τη Φλόριντα γλιστράει μέσα από τα νερά του Ορλάντο, σε μια περιοχή που βρίσκεται δίπλα σε γήπεδα του γκολφ, και βγάζει το εισόδημά του από τις άτσαλες μπαλιές των παιχτών. Σε μια τυπική μέρα του, ο Jeffrey μαζεύει γύρω στα 5.000 μπαλάκια και εβδομαδιαία γύρω στα 25.000.
3. Δοκιμαστής σκυλοτροφών. Ο καλύτερος τρόπος για να τεστάρεις μία σκυλοτροφή είναι να τη δοκιμάσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με την Patricia Patterson, που κάνει αυτό το επάγγελμα. Η ίδια έχει την έδρα της στο Sensory Analysis Center του Kansas State University, όπου αναλύει δείγματα σκυλοτροφών δοκιμάζοντας τη γεύση τους, και φυσικά, τα συστατικά και την υφή τους.
4. Μετρητής ψαριών. Η Julie Booker εργάζεται μόνο την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, όπου όμως μένει ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ μετρώντας ψάρια κάθε δέκα λεπτά. Εργάζεται στα Ballard Locks του Σιάτλ και η δουλειά της βοηθάει να ρυθμιστούν τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή.
5. Επιθεωρητής σε πατατάκια. Η Cindy Pina δοκιμάζει και τεστάρει πατατάκια εδώ και δώδεκα χρόνια. Η ‘επιθεωρητής’ εργάζεται στο Cape Cod Factory της Μασαχουσέτης δοκιμάζοντας αμέτρητα πατατάκια καθημερινά όχι μόνο τη γεύση τους, αλλά και για να τα ξεχωρίσει προσεκτικά. Η ίδια παραδέχεται, ότι από τότε που ξεκίνησε να κάνει αυτή τη δουλειά, τρώει πολύ λιγότερα πατατάκια, ενώ δεν μπορεί να σταματήσει τον εαυτό της από μία στενή επίβλεψη όσων τρώνε τσιπς, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο της.
6. Τεχνητή γονιμοποίηση αγελάδων. Ο Jim O'Neal γονιμοποιεί με τα χεράκια του εκατοντάδες αγελάδες την εποχή του ζευγαρώματος. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ο Jim πηγαίνει στα αγροκτήματα, φοράει τα πλαστικά γάντια του και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, 65 έως 70%, των ‘επεμβάσεων’ του.
7. Γεμιστής ρωγμών. Ο Thomas Jefferson από τη Νότια Ντακότα γεμίζει επαγγελματικά τις ρωγμές που δημιουργούνται από τη φθορά του χρόνου σε μνημειώδη αγάλματα, και ακόμα και αν φαντάζει σαν μία ενοχλητική μύγα πάνω στα πελώρια γλυπτά, εκείνος τα συντηρεί επιτυχώς σε ετήσια βάση.
8. Κατασκευαστής πλαστικών κοτόπουλων. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο Gene Rose έγινε εκατομμυριούχος πουλώντας πλαστικά κοτόπουλα από καουτσούκ σε όλη την Αμερική, τα τελευταία 25 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι γοητεία ασκεί στον κόσμο ένα λαστιχένιο κοτόπουλο, αλλά ο Rose με αυτά τα άσχημα κουκλάκια κατάφερε να χτυπήσει το τζάκποτ.
9. Δοκιμαστής ταμπόν. Το περίεργο είναι μάλλον ότι πρόκειται για άντρα. Αλλά ο Daniel Raudabaugh δεν έχει τίποτα να κρύψει, αφού ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι το επάγγελμα του είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης με τις γυναίκες που γνωρίζει.
10. Ξεσκονιστής δεινοσαύρων. Εδώ και 30 χρόνια, ο Frank Braisted ξεσκονίζει τα οστά που έχουν ηλικία 145 χρόνων στο Smithsonian Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον. Κάθε πρωί, ο Frank έχει όλους τους δεινόσαυρους για τον εαυτό του και τότε τους ρίχνει ένα γερό ξεσκόνισμα.
Tρία ευρώ μηνιαίως (δηλαδή, 1,24 ευρώ λιγότερο από την πρώην ΕΡΤ) θα πληρώνουν για τη ΝΕΡΙΤ οι πολίτες.  Αυτό είναι το ποσό του ανταποδοτικού τέλους που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Το 2012, το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 300 εκ.

http://aftodioikisi.gr 
«Λαβράκι» αγνώστου-μέχρι στιγμής-μεγέθους φαίνεται πως εντοπίζεται στους ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά διορισμού στην άλλοτε Δημοτική Αστυνομία. Η πλαστογραφία δεν αφορά τώρα πτυχία και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αλλά τις βεβαιώσεις που χορηγούσε ο ίδιος ο δήμος για να βεβαιώσει την εντοπιότητα του υποψηφίου.

Το μέγεθος της «ψαριάς» δεν προσδιορίζεται ακόμη, καθώς απεδείχθη πως η όλη προσπάθεια γίνεται σε βαθιά και θολά νερά, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν σε διψήφιο αριθμό που μπορεί να φτάσει μέχρι το 30 μόνο για τον Δήμο Αθηναίων.

Από το περασμένο καλοκαίρι αναγγέλθηκε ο έλεγχος στα δικαιολογητικά που υπέβαλαν χιλιάδες υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στην δημοτική αστυνομία και σε ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου είχαν διαπιστωθεί 42 πλαστογραφίες.


http://www.enikos.gr 
Μετά το θάνατο του ανθρώπου το e-mail και οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να ζουν επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Προς το παρόν, μετά το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου μόνο οι δαπανηρές αντιδικίες μπορεί να βοηθήσουν τους συγγενείς να προστατεύσουν τη μνήμη του νεκρού από τη βεβήλωση ή απλώς να τους δώσουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την εικονική του περιουσία.
Το 2004, οι γονείς του Αμερικανού στρατιώτη Τζάστιν ΄Ελσγουορθ, που σκοτώθηκε στο Ιράκ, απαίτησαν από την Yahoo να τους παραχωρήσει πρόσβαση στο e-mail του.
Η εταιρεία αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο λογαριασμός είναι ιδιοκτησία της και επικαλέστηκε το απόρρητο της ιδιωτικής αλληλογραφίας. Οι γονείς κέρδισαν τη δίκη, αλλά το προηγούμενο αυτό δεν οδήγησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη νομοθεσία.
Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, καταλαβαίνοντας ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των χρηστών θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων μεταξύ τους, δημιουργούν τα λεγόμενα Διαδικτυακά Γραφεία Κηδειών».
Στην Ελβετία υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες για τη φύλαξη όλων των δεδομένων του χρήστη στο δικό του server. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται εφεδρικό αντίγραφο όλων των λογαριασμών του. Ο χρήστης υποδείχνει εκ των προτέρων τι θα κάνει η εταιρεία με αυτούς μετά το θάνατό τους.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και σε νομοθετικό επίπεδο, – θεωρεί ο Ούρβαν Παρφέντιεφ, ειδικός στον τομέα της Διαδικτυακής Τεχνολογίας.
«Οι κανόνες που διέπουν την κληρονομικότητα, είχαν διαμορφωθεί πριν από πολύ καιρό και ισχύουν από τους καιρούς του ρωμαϊκού δικαίου. Το Αστικό Δίκαιό μας ρυθμίζει ξεκάθαρα αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το νομικό καθεστώς του διαδικτυακού περιουσιακού στοιχείου του πολίτη».
Πηγή: techit.gr

Σαν σήμερα, το 1959, η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το πρώτο διαστημικό σκάφος, το «Λούνα 1» με σκοπό να πλησιάσει τη Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

366 – Οι Αλεμάνοι διασχίζουν τον παγωμένο ποταμό Ρήνο εισβάλλοντας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

533 – Ο Μερκούριος γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Β΄, ο πρώτος Πάπας που υιοθετεί νέο όνομα με την ενθρόνισή του.

1492 – Το Εμιράτο της Γρανάδα, η τελευταία κτήση των Μαυριτανών στην Ισπανία, παραδίδεται στο στρατό του βασιλιά Φερδινάνδου Ε' και της Ισαβέλλας Α' της Καστίλλης.

1777 - Αμερικανική Επανάσταση: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον απωθούν βρετανική επίθεση κοντά στο Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).

1788 – Η Τζόρτζια γίνεται η 4η πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1823 – Άγριες σφαγές χριστιανών στις επαρχίες Λασιθίου και Μιραμπέλλου από τους Τούρκους.

1905 – Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: η ρωσική φρουρά του Πορτ Άρθουρ (Κίνα) παραδίδεται στους Ιάπωνες.

1910 – Το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την Κυριακή ως ημέρα αργίας.

1920 – (2-14/1): Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνδιάσκεψης Ειρήνης στο Παρίσι αποδέχεται το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιτόνι, βάσει του οποίου η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.

1937 – Tο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία υπογράφουν το Σύμφωνο της Μεσογείου.

1959 – Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό σκάφος, το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», με σκοπό να πλησιάσει τη Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

1974 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει διάταγμα για τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας των αυτοκινήτων, με σκοπό να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.

2008 – Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

http://www.enikos.gr 
ους ξέρεις τους κανόνες όταν βγαίνεις έξω με σκοπό να πιεις. Να πιεις πολύ δηλαδή. Καλό είναι να μην μπερδεύεις τα ποτά, να μην πλακώνεσαι στα σφηνάκια και να πίνεις πολύ νερό, παράλληλα με το αλκοόλ. Προφανώς όμως δεν τα έκανες αυτά τα παραπάνω ε; Και για αυτό έχεις έναν τρελό πονοκέφαλο σήμερα το πρωί. 
Καλά σε συγχωρούμε, γιατί ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και λογική ήταν να πιεις ένα ποτάκι παραπάνω. Το θέμα είναι τι κάνεις σήμερα το πρωί, για να συνέλθεις και να μην είσαι σαν ζόμπι στο κλασικό τραπέζι.
Ψάξαμε σε site και περιοδικά και βρήκαμε μερικά «φαρμακάκια». Γιατί όπως καταλάβαμε για να κερδίσεις το πρωινό hangover πρέπει να το δουλέψεις από το βράδυ! 

Το ότι την… άκουσες από το ποτό το καταλαβαίνεις από το βράδυ. Άρα όταν θα επιστρέψεις μπρος στο σπίτι καλό είναι να κάνεις 2-3 πραγματάκια για να συνέλθεις λίγο… 


Μην κοιμηθείς αμέσως! Δώσε λίγο χρόνο στον οργανισμό σου να «διαλύσει» το αλκοόλ. 
Φάε κάτι. Αλλά, ok, μην πέσεις με τα μούτρα στο junk food. Προτίμησε κάτι σε κρέας, λίγες πατάτες και λαχανικά. 
Κάτσε λίγο ήρεμα. Έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι η χαλάρωση κάνει καλό στο σώμα μετά το μεθύσι. 

Και επειδή, με τόσα που ήπιες, δεν τον γλιτώνεις τον πονοκέφαλο το πρωί, κοίτα μερικές λύσεις... 

Νερό, πολύ νερό. Πίνε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά μπορείς, γιατί το σίγουρο είναι πως θα έχει αφυδατωθεί λίγο ο οργανισμός σου. 
Κάνε ένα γρήγορο ντουζ. Όχι δεν σκοτώνει τον πονοκέφαλο, αλλά σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερα. 
Σουπίτσα για το στομάχι. Δεν χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό με το καλημέρα. Φάε κάτι ελαφρύ, όπως μια σουπίτσα, που θα σου φτιάξει και το στομάχι στο τέλος. 

Bonus

Αν πάλι είσαι των άκρων, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη συνταγή του James McDuffe. Σεφ στο Joseph Leonard της Νέας Υόρκης έχει δει κόσμο και κόσμο με hangover το πρωί της Πρωτοχρονιάς - και πάντα ξέρει να τους «γιατρεύει»! 
provocateur.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!