Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016


Από την κουζίνα των γονιών της στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην κορυφή του κόσμου και την Disneyland, η Hélène Darroze τραβά τα βλέμματα ως η καλύτερη γυναίκα σεφ που, μάλιστα, έδωσε μαθήματα στον… Ρατατούη.
Με δύο εστιατόρια με αστέρι Michelin στο Λονδίνο και το Παρίσι, αμέτρητα βραβεία –συμπεριλαμβανομένου και της Λεγεώνας της Τιμής– καθώς και δυο παιδιά, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Hélène Darroze ενέπνευσε την Colette, από την γαστρονομική ταινία animation «Ρατατούης».
Όπως εξηγεί σε συνέντευξη της στο CNN, γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα, αφού ο πατέρας, οι θείοι, οι παππούδες και προπαππούδες της ήταν όλοι μάγειρες. Οι πρώτες της αναμνήσεις ήταν από τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προετοίμαζαν με μεγάλη προσοχή οι γονείς της στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό τους, στη μικρή πόλη Villeneuve-de-Marsan. Εκεί έμαθε να εκτιμάει την εποχικότητα και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών, από τα πουλερικά και τα αβγά, μέχρι τα λαχανικά και τα μανιτάρια.
Αν και είχε όλα τα φόντα για να μεγαλουργήσει στη κουζίνα από νωρίς, οι κουζίνες της Γαλλίας της δεκαετίας του 1980 ήταν ανδροκρατούμενες και έτσι σπούδασε στο L'Ecole Superieure de Commerce de Bordeaux Business School. Πιάνοντας δουλειά στο Hotel de Paris στο Μονακό, ο θρυλικός σεφ, Alain Ducasse, την ενθάρρυνε να ασχοληθεί στην κουζίνα. Άρχισε να τον παρακολουθεί από κοντά τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν δούλευε στα εστιατόριά του, και αυτή η επαφή της έδωσε την ώθηση να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών της.
Μια από τις δημιουργίες της Darroze με καβούρι και χαβιάρι
Παρά τους ενδοιασμούς της να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μαγειρική, η παρότρυνση του Ducasse της έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Αφού ανέλαβε αρχικά την επιχείρηση των γονιών της το 1995, άνοιξε το δικό της εστιατόριο στο Παρίσι το 1999 και δυο χρόνια αργότερα είχε αποκτήσει το πρώτο της αστέρι Michelin και πολλούς φαν – συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ. Το 2008 ανέλαβε την κουζίνα στο The Connaught Hotel του Λονδίνου και απέσπασε άλλα δύο αστέρια Michelin στα επόμενα τρία χρόνια. Η δημιουργική διαδικασία της Darroze, όπως σε κάθε μεγάλο σεφ, έχει χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας. Ξεκινά αναπαυτικά, με μια λευκή κόλλα χαρτί, όπου ξεκινά με τα υλικά που θέλει να χρησιμοποιήσει και μετά αρχίζει να αραδιάζει (και να ζωγραφίζει) τις ιδέες της. Αυτές μετά τις μοιράζεται με τους βοηθούς της στην κουζίνα. Για την Darroze υπάρχουν δυο κανόνες: πρώτον ότι το κάθε πιάτο πρέπει να αφηγείται μια ιστορία στον πελάτη και δεύτερον η γενναιοδωρία, γιατί με το φαγητό σημαίνει να μοιράζεσαι κάτι από μέσα σου.
Αυτό όμως που την έκανε ακόμα πιο γνωστή ήταν η ταινία «Ρατατούης» της Pixar, αφού αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για την Colette. Η Pixar είχε προσεγγίσει την Darroze, στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε για την ταινία. Παρά το χαοτικό της πρόγραμμα –τόσο επαγγελματικά, όσο και με την ανατροφή των παιδιών της– η σεφ συμφώνησε να βοηθήσει την Pixar. Όπως αναφέρει η ίδια στην συνέντευξη της, την παρακολουθούσαν παντού, της έκαναν ερωτήσεις και κρατούσαν σημειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Πέραν του ότι βοήθησε στην ταινία, σε πρόσφατο ταξίδι της στη Disneyland στο Παρίσι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, μαζί με τις κόρες της, στην νέα ατραξιόν βασισμένη στον «Ρατατούη».
COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
Το εστιατόριό της
Η τέχνη μιμείται την ζωή και όπως στην ταινία, έτσι και στην πραγματικότητα οι κουζίνες για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ανδροκρατούμενες. Η ίδια η Darroze δεν το βρήκε ιδιαίτερα προβληματικό αυτό –άλλωστε στην κουζίνα του Ducasse, όπου έκανε τα πρώτα της γενναία βήματα, ήταν η μόνη γυναίκα. Αντίθετα εξηγεί ότι επειδή δεν προσπάθησε να συμπεριφέρεται όπως οι άνδρες, ένιωσε ευπρόσδεκτη. Καθώς παραλάμβανε το βραβείο για καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο, στην τελετή των World's 50 Best Restaurants τον Ιούνιο, δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες στην κουζίνα της στο Παρίσι. Αυτό, όπως δήλωσε στο CNN, δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή, αλλά ενδεικτικό του γεγονότος ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες στον τομέα της γαστρονομίας, κάτι που την χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η γαλλίδα σεφ έχει σήμερα 3 αστέρια Michelin και σήμερα στο τιμόνι της κουζίνα του the Connaught στο Λονδίνο και στα 2 εστιατόριά της Restaurant Hélène Darroze στο Παρίσι και τη Μόσχα.

Γειτονική μας χώρα, με μεγάλη ιστορία, αναρίθμητα αξιοθέατα και ατελείωτες ώρες περπάτημα για να θαυμάσετε τις ομορφιές της, να ένας κοντινός προορισμός για όσους από εσάς επιθυμείτε να περάσετε κάποιες ημέρες των γιορτών, εκεί.
Στην Ιταλία, η εορταστική Περίοδος ξεκινά στις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων.
Για τους Ιταλούς, εκτός από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η Φάτνη της Γέννησης, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό σύμβολο.
Μάλιστα, οι χαρακτήρες των 3 Μάγων, του Ιωσήφ και της Μαρία, τοποθετούνται στη Φάτνη στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το Θείο Βρέφος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παραμονής.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, αρκετοί είναι αυτοί που νηστεύουν, μέχρι τη Λειτουργία.
Η πιο διάσημη Λειτουργία είναι αυτή στη Ρώμη, στο Ναό του Αγίου Πέτρου, όπου πιστοί από όλο τον κόσμο καταφτάνουν, για να ακούσουν το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου, κατά τη Λειτουργία του στο Βατικανό.
Μετά τη Λειτουργία, οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και απολαμβάνουν το Παραδοσιακό γιορτινό γεύμα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Ιταλοί δε χάνουν με τίποτα το Γιορτινό Χριστουγεννιάτικο γεύμα, ενώ τα παιδάκια της οικογένειας, λένε Χριστουγεννιάτικα ποιηματάκια μπροστά σε γονείς και συγγενείς και παίρνουν και ένα γερό χαρτζιλίκι, ως ανταμοιβή..
Για τους Ιταλούς, υπάρχει μια επίσης πολύ σημαντική γιορτή κι είναι αυτή της 6ης Ιανουαρίου.
Yπάρχει ένας θρύλος, που λέει ότι την Παραμονή των Θεοφανείων, η μάγισσα Befana επισκέπτεται όλα τα σπίτια της χώρας, πετώντας επάνω στη σκούπα της.befana
Tρώει τα καρύδια και τα μπισκοτάκια που της έχουν αφήσει τα παιδιά και γεμίζει με γλυκά και δώρα τις κάλτσες των καλών παιδιών, ενώ αυτές των άτακτων, με κομματάκια κάρβουνο…
Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων (Christmas Markets), μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Μυστικά για καλύτερο ύπνοΌταν κοιμόμαστε το σώμα μας… ξυπνά για να κάνει όλη την «βρωμοδουλειά» που χρειάζεται για να είμαστε υγιείς: ενίσχυση ανοσοποιητικού, απομάκρυνση καματογόνων ουσιών, μυϊκή και νοητική ανάρρωση και ένα σωρό ακόμα λειτουργίες που μας κάνουν να είμαστε και να νιώθουμε καλά.

Όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά χορτάσατε ύπνο; Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε, τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές. Θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Να κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς πολύ ζέστη και αποφύγετε να φέρνετε… μαζί σας τα άγχη και τις σκέψεις της δουλειάς ή της καθημερινότητας.

Η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ύπνου όλες τις ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή συγκεκριμένων ωρών στις οποίες ξυπνάτε ή κοιμάστε είναι απαραίτητη για να βελτιστοποιήσετε την ποιότητά του.

Η μελατονίνη – γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου» - μειώνεται όταν εκτίθεστε σε φως, φυσικό ή τεχνητό. Η έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ εμποδίζει την παραγωγή της και σας αποτρέπει από το να κοιμηθείτε ήρεμα. Ακόμα και δύο ώρες σερφαρίσματος στο τάμπλετ ή στο smartphone σε δυνατή φωτεινότητα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην έκκρισή της.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση υπολογιστή, ο οποίος μάλιστα «ξυπνά» το νευρικό σύστημα λέγοντας στον εγκέφαλό σας να παραμείνει ξύπνιος. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε φωτεινή οθόνη θα πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Αν πάλι θέλετε να διαβάσετε κάτι πριν κοιμηθείτε, τότε προτιμήστε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό και όχι e-book.

Αποφύγετε να τσεκάρετε το προφίλ σας στα social media πριν κοιμηθείτε. Είναι σαν να κοιμάστε ενώ ακούτε heavy metal σε μάξιμουμ ένταση. Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δουλειά σας (π.χ. e-mails, σχόλια κτλ.) αποτελούν νοητικά και συναισθηματικά ερεθίσματα που «ξυπνούν» τον εγκέφαλο.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις ώρες που νυστάζετε και τις ώρες που η νύστα περνά και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Αν περάσετε το βιολογικό χρονικό διάστημα στο οποίο ο εγκέφαλός σας «λέει» πώς πρέπει να κοιμηθείτε, μάλλον δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε εύκολα. Εντοπίζοντας λοιπόν τις χρονικές αυτές περιόδους στο δικό σας βιολογικό ρολόι, μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε: Νυστάζετε; Ξαπλώστε αμέσως.

Το άρωμα λεβάντας φαίνεται να βοηθά στη χαλάρωση πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να ρίξετε λίγη λεβάντα στα σεντόνια σας και να τα σιδερώσετε πριν κοιμηθείτε. Ή βάλτε λίγο νερό λεβάντας σε ένα ψεκαστικό και ψεκάστε τον χώρο που θα κοιμηθείτε.

Αλλάξτε το «ταλαιπωρημένο» μαξιλάρι σας, αγοράζοντας ένα καινούργιο, κατά προτίμηση ανατομικό. Θα πρέπει να είναι μαλακό και όχι πολύ ψηλό, για να στηρίζει στην σωστή του θέση το λαιμό σας.

Αποφύγετε να γυμναστείτε έντονα 3-4 ώρες πριν κοιμηθείτε. Κατά προτίμηση, γυμναστείτε το πρωί. Η έντονη προπόνηση διεγείρει το νευρικό σύστημα και το κρατά «ξύπνιο» αρκετές ώρες μετά.

Δοκιμάστε να βάψετε έναν τοίχο ή όλο το δωμάτιό σας σε ένα χαλαρωτικό χρώμα (απαλό μωβ η πράσινο), το οποίο θα οπτικοποιεί την ηρεμία και την γαλήνη που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε καλά. Επίσης, απομακρύνετε πάσης φύσεως «σκουπίδια» και ακαταστασία.

Πριν το 2016 μας πει «αντίο», το Twitter αποκαλύπτει όσα σχολιάστηκαν περισσότερο τη χρονιά που φεύγει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η φρενίτιδα με το PokemonGo αποτελούν την κορυφαία τριάδα των τάσεων παγκοσμίως.

Στην 10άδα θα δούμε το «Black Lives Matter», καθώς ο κόσμος συγκλονίστηκε από τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, αλλά και το «Game of Thrones», που είναι η μόνη σειρά που βρίσκεται στη λίστα.

Αυτό είναι το τοπ 10 παγκοσμίων trends στο Twitter:

1. Rio2016

2. Election2016

3. PokemonGo

4. Euro2016

5. Oscars

6. Brexit

7. BlackLivesMatter

8. Trump

9. RIP

10. GameofThrones

Πηγή: imerisia.gr
Τρεις τροφές που γίνονται... καθαριστικό για το σπίτι
Δεν χρειάζεται να ψάχνετε μακριά για τα καλύτερα καθαριστικά για το σπίτι σας καθώς αυτά πολλές φορές βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.
Εκτός, λοιπόν από τα χημικά καθαριστικά, υπάρχουν λαχανικά και φρούτα που αποτελούν εξαιρετικά είδη για καθάρισμα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε για αστραφτερό αποτέλεσμα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!