Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015


Με μια μεγάλη γκάφα ολοκλήρωθηκαν τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος 2015, αφού από λάθος του παρουσιαστή Στίβ Χάρβεϊ, το στέμμα αρχικά δόθηκε σε λάθος φιναλίστ!
Ο Χάρβεϊ διάβασε λάθος το χαρτί που έγραφε το όνομα της νικήτριας και ανακοίνωσε εσφαλμένα ότι Μις Υφήλιος αναδείχθηκε η Μις Κολομβία Αντριάνα Γκουτιέρες.
Απαστράπτουσα και ευτυχισμένη η Γκουτιέρες φόρεσε το στέμμα, άρχισε να χαιρετά και να στέλνει τα φιλιά της στον κόσμο που την καταχειροκροτούσε.
Τότε ο παρουσιαστής ξαναπήρε τον λόγο για να πει: «Οκ, πρέπει να ζητήσω συγγνώμη. Δεύτερη είναι η Κολομβία. Η Μις Υφήλιος 2015 είναι η Μις Φιλιππίνες».
Η θριαμβευτική μουσική που χαιρέτισε τη νικήτρια ήχησε μια δεύτερη φορά, ενώ η Μις Κολομβία άφωνη εγκατέλειπε τη σκηνή. Η Μις Φιλιππίνες Πία Αλόντζο Βούρτσμπαχ έδειχνε κατάπληκτη. Τελικά το στέμμα της Μις Υφήλιος άλλαξε χέρια και ο Χάρβει ζήτησε ξανά και ξανά συγγνώμη.
REUTERS/STEVE MARCUS
Η Μις Φιλιππίνες.
Τα καλλιστεία, τα οποία μεταδίδονταν απευθείας σε όλο τον πλανήτη, παρακολουθούσαν εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο διαγωνισμός ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής θεσμός στη Λατινική Αμερική και σε μεγάλο μέρος της Ασίας.

Ίσως, όμως, ο Κάρολος Ντίκενς, να είναι τελικά εκείνος που επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τον τρόπο με τον οποίο εορτάζονται τα Χριστούγεννα..
Ο Ντίκενς αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα. Οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες τις οποίες έγραψε και κυρίως, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, έκαναν τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν ξανά τα Χριστούγεννα, ως την εορτή που είναι αμποτισμένη με συναισθηματικές και αγαθοεργές αξίες..

Ο διάσημος συγγραφέας αποθανάτισε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του εορτασμού των Χριστουγέννων, στις γεμάτες ζεστασιά και ευθυμία σκηνές του μυθιστορήματός του – οικογένειες συγκεντρώνονται για να μοιραστούν όλοι μαζί την πανδαισία των Χριστουγέννων.. παίζουν μεταξύ τους επιτραπέζια παιχνίδια και τυφλόμυγα, απολαμβάνουν τα εδέσματα της ημέρας, πίνουν και χαίρονται σαν μικρά παιδιά..
Ο Ντίκενς λάτρευε την έντονη δραστηριότητα της πόλης, αλλά και την αναστάτωση που προκαλούσαν οι καινοτομίες και οι υπερβάσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Το Βιβλίο Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ωδή σε αυτή τη μορφή κατανάλωσης.
Τα Χριστουγεννιάτικα καταστήματα περιγράφονται με λεπτομέρειες, οι οποίες κάνουν τα σάλια των αναγνωστών, να τρέχουν…
» Υπήρχαν τεράστια, στρογγυλά, φουσκωμένα κοφίνια με κάστανα, που θύμιζαν γιλέκα, εύθυμων, ηλικιωμένων κυρίων, οι οποίοι τεμπέλιαζανστις πόρτες και έπεφταν μέσα στους δρόμους από αποπληξία, εξαιτίας όλων αυτών που έτρωγαν.. Υπήρχαν ερυθρωπά, καφετιά, πλατιά κρεμμύδια από την Ισπανία, που γυάλιζαν από το πάχος, σαν τους Ισπανούς καλόγερους» και όλες οι επιθυμίες των ευτυχισμένων γλετζέδων ικανοποιούνται..
Αυτή η όψη, όμως, δε στάθηκε ικανή να εμποδίσει τον Ντίκενς να δει και την άλλη πλευρά..
Ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και σε όλη του τη ζωή, μέσω των βιβλίων του, αγωνίστηκε σκληρά, με μοναδικό καημό να βελτιώσει το ριζικό όσων έχουν πληγεί από τη φτώχεια..
Ο ίδιος, διατυπώνει τις απόψεις του με πειστικότητα, παραθέτοντας στην ιστορία του σκηνές απίστευτης φτώχειας και απελπισίας, σε αντιδιαστολή με σκηνές χαρμόσυνων πανηγυρισμών.. Βλέποντας την εποχή του μέσα από τα μάτια του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο αναγνώστης εκτιμά το γεγονός, πως, ακόμη και στο πιο σκληρίκαρδο άνθρωπο του κόσμου, προσφέρεται η δυνατότητα της αληθινής λύτρωσης και καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να διατηρεί ο άνθρωπος τη γενναιοδωρία της ψυχής του.
Το μήνυμα του βιβλίου Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, εκφράζεται συνοπτικά και περιεκτικά από τον ανιψιό του Σκρουτζ, Φρεντ, στο πρώτο κεφάλαιο..
»Είμαι σίγουρος, πως, από μικρός, όταν πλησίαζαν οι ημέρες των Χριστουγέννων, τις θεωρούσα ευλογημένες.. Είναι ευχάριστες ημέρες, γεμάτες καλοσύνη, συγχώρεση, φιλευσπλαχνία. Απ’όσο γνωρίζω, είναι οι μόνες ημέρες μέσα σε ολόκληρο το χρόνο, όπου άνδρες και γυναίκες, σαν από κοινή συναίνεση, ανοίγουν ελεύθερα τις επτασφράγιστες καρδιές τους και σκέφτονται τους ανθρώπους, τους οποίους θεωρούσαν κατώτερους από τους ίδιους, ως αληθινούς συνοδοιπόρους στο ταξίδι προς το μνήμα και όχι σαν κάποια διαφορετική ράτσα πλασμάτων που κατευθύνονται σε διαφορετικούς προορισμούς..»
Η κληρονομιά του βιβλίου Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, είναι η φιλοσοφία που θέλει τα Χριστούγεννα να είναι η εποχή όπου πρέπει να δείχνουμε καλοσύνη προς όλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το βιβλίο είναι για πολλά χρόνια, χαραγμένο στις καρδιές μικρών και μεγάλων..
»Ευτυχισμένα, χαρούμενα Χριστούγεννα, που μπορούν να μας επιστρέψουν στις ψευδαισθήσεις των παιδικών μας χρόνων και έχουν τη δυνατότητα να θυμίσουν στους ηλικιωμένους την ευτυχία των νιάτων τους και να μεταφέρουν τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δίπλα στο τζάκι τους και μέσα στη γαλήνη του σπιτιού τους..»
ΤΑ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΙΚΓΟΥΪΚ, 1836
Photo: library.lmu.edu

Ο τρόπος με τον οποίο εορτάζονταν ανέκαθεν τα Χριστούγεννα, ήταν ένας παράξενος συνδυασμός Χριστιανικών, Παγανιστικών και λαϊκών παραδόσεων.
Οι μεσαιωνικές παραδόσεις είχαν συνδυάσει τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού με την αρχαία, Παγανιστική εορτή των Σατουρναλίων, την οποία είχαν φέρει μαζί τους οι Ρωμαίοι στρατιώτες όταν εισέβαλαν στη Βρετανία.
Η εορτή αυτή συμπεριλάμβανε έθιμα, όπως, ο στολισμός των σπιτιών με πρασινάδες και άσεμνες ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις. Εντούτοις, μέχρι να φτάσει η αυγή του 19ου αιώνα, τα Χριστούγεννα είχαν σταματήσει να εορτάζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας.. Αυτό, οφειλόταν, εν μέρει, στην επιρροή των πουριτανών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τους εορτασμούς που συνδέονταν με τους παγανιστές.
Οι πουριτανοί κατάφεραν, κατά τη διάρκεια της σύντομης διακυβέρνησης του Όλιβερ Κρόμγουελ, να θέσουν εκτός νόμου τα Χριστούγεννα..

Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν η δεύτερη αιτία στην οποία οφείλεται ο ξεπεσμός των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκειά της, πλήθη ανθρώπων εγκατέλειψαν τους τόπους καταγωγής τους, με σκοπό να πάνε να ζήσουν και να δουλέψουν στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας πίσω πολιτιστικές και οικογενειακές παραδόσεις..
Η ανέχεια επεκτάθηκε παντού…
Μισθοί πείνας, συνθήκες και ωράρια αργασίας άθλια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μη μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αφού, ούτε χρήματα για τα απολύτως απαραίτητα είχαν, αλλά ούτε και χρόνο, αφού η ανάπαυσή τους ήταν ελάχιστη, έως μηδαμινή…
Όλα αυτά όμως, άλλαξαν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτορίας, όπου ο εορτασμός των Χριστουγέννων, επανήλθε πανηγυρικά.
Οι άνθρωποι της Βκτωριανής εποχής, ξαναζωντανεύοντας τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και καθιερώνοντας την πρακτική των ευχετήριων καρτών, μας κληροδότησαν τα Χριστούγεννα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα..
Ο σύζυγος της Βικτωρίας, Πρίγκηπας Αλβέρτος, ο οποίος καταγόταν από τη Γερμανία, αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα και μετέφερε στην Αγγλία το Γερμανικό έθιμο της διακόσμησης αειθαλών δέντρων.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στολίσει η Βασιλική οικογένεια στο Κάστρο του Γουίνδσορ, προβλήθηκε κολακευτικά σπό το περιοδικό The Illustrated London News το 1848 και σύντομα όλοι ήθελαν να στολίσουν δέντρο στο σπιτικό τους, τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Photo: http://www.plainsimpleinformation.com

Για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενημερώνει η ΓΣΕΕ τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.
Ημέρες αργίας λόγω εορτών
Η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, προβλέπεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας από το νόμο.
Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.
Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας
Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν 
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
aftodioikisi.gr

Από τον Δήμο Πατρέων γίνεται γνωστό το εξής: Προκειμένου η Επιτροπή Πατρών να προβεί στην προίκιση απόρων κοριτσιών που οι γονείς τους είναι γραμμένοι  στα Δημοτολόγια του Δήμου, καλεί τις ενδιαφερόμενες να υποβάλουν έως 24 Δεκεμβρίου 2015 στην Γραμματέα της Επιτροπής, τα πιο κάτω δικαιολογητικά:
Αίτηση της ενδιαφερόμενης ή των γονέων της, σε  απλό χαρτί, που θα απευθύνεται στην Επιτροπή και θα ζητά να προικοδοτηθεί από το Κληροδότημα « ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΜΕΪΝΤΑΝΗ».
Πιστοποιητικό του Δήμου Πατρέων, ότι οι γονείς ( και οι δύο )είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου ( αν έχουν πεθάνει, ότι ήταν γραμμένοι).
Πιστοποιητικό από το οποίο θα φαίνεται ότι έχει την ελληνική ιθαγένεια και ότι είναι Χριστιανή ορθόδοξη.
Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ. της τελευταίας τριετίας των γονέων και της ενδιαφερόμενης.
Πιστοποιητικό του Δήμου από το οποίο να φαίνεται η χρονολογία γεννήσεως της. Τα κορίτσια που θα ζητήσουν να προικοδοτηθούν, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή να το συμπληρώσουν κατά το χρόνο της προικοδότησης.
Πιστοποιητικό ότι είναι άγαμη, μέχρι της χρονολογίας επιλογής της.
Βεβαίωση του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκει, ότι οι γονείς της είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Πατρέων.
Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας της ενδιαφερόμενης.
Πηγή: thebest.gr

Στις 20 Δεκεμβρίου 1990 η πρώτη ιστοσελίδα του World Wide Web έγινε διαθέσιμη στο CERN. H πρώτη σελίδα WWW δεν ήταν κυριολεκτικά δημόσια, με τη σημερινή έννοια, αλλά έγινε διαθέσιμη στο δίκτυο του CERN την παραπάνω ημερομηνία. Ευρύτερα δημόσια έγινε τον Αύγουστο του 1991 και το περιεχόμενο της ήταν μία εξήγηση για το πώς λειτουργούσε το project βασισμένο στο hypertext.

O δημιουργός της πρώτης διαθέσιμης σελίδας Internet, ο Sir Berners-Lee, είναι σήμερα Διευθυντής του World Wide Web Consortium, στου οποίου τη δημιουργία συνέβαλε.

Στόχοι του World Wide Web Consortium είναι πρωτίστως η διασφάλιση της ουδετερότητας του Διαδικτύου, αλλά και η ταχύτερη δυνατή μετάβαση σε IPv6, ανάμεσα σε άλλα.

Πηγή: e-pcmag.gr

Αν θέλετε να προστατευτείτε από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Ένα πείραμα κατά το οποίο μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος 153 υγιείς εθελοντές έδειξε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως συμπτωμάτων. Τι σημαίνει έλλειψη ύπνου; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το να κοιμάται κανείς λιγότερες από 7 ώρες το 24ωρο…

Το πείραμα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, με επικεφαλής τον δρα Σέλντον Κοέν.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν επί 14 ημέρες τον ύπνο των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη τους. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 37 χρόνια (κυμαινόταν από 21 έως 55 ετών).

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης – γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας» (AIM) – έσταξαν ένα διάλυμα που περιείχε ρινοϊό στη μύτη των εθελοντών τους και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων τους πήραν ρινικά δείγματα.

Επιπλέον, 28 ημέρες έπειτα από την έκθεσή τους στον ιό, τους πήραν και δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν εάν είχαν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν την μόλυνση.

Ο ρινοϊός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους υπαίτιους των κοινών κρυολογημάτων.

Όπως έδειξε η ανάλυση των δειγμάτων, σχεδόν όλοι οι εθελοντές μολύνθηκαν από τον ρινοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα σε αυτόν. Συμπτώματα κρυολογήματος, όμως, εκδήλωσαν ο ένας στους τρεις.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νοσήσεως (μεταξύ αυτών την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την φυλή και το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους αφήνονταν κάθε βράδυ στην αγκαλιά του Μορφέα επί 8 ή περισσότερες ώρες.

Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

«Ακόμα και οι εθελοντές που έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου που συνιστάται για καλή υγεία, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος», είπε ο δρ Κοέν. «Και όταν κοιμάται κανείς λίγο και ταυτοχρόνως δεν κοιμάται καλά, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται σημαντικά και γι’ αυτό είναι λογικό να μειώνεται η αντίστασή μας στους ιούς του κρυολογήματος, αλλά και άλλων λοιμώξεων όπως η γρίπη, όταν κοιμόμαστε λίγο ή/και άσχημα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποστηρίζονται από αυτά προγενέστερων, οι οποίες έδειξαν πως ο κακός και ο ελλιπής ύπνος υπονομεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πηγή: tanea.gr

Την Τρίτη το πρωί, 22 Δεκεμβρίου, στις 06:48 ώρα Ελλάδος, ξεκινά και αστρονομικά ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καθώς ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρώτη «επίσημη» νύχτα του χειμώνα θα είναι και η μεγαλύτερη του έτους. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.

Λίγες ημέρες μετά, την Παρασκευή, η νύχτα των Χριστουγέννων θα είναι πραγματικά φωτισμένη, αφού θα υπάρχει και πανσέληνος στον ουρανό. Η πανσέληνος θα συμβεί, συγκεκριμένα, στις 13:11 ώρα Ελλάδος, στις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό μετά από σχεδόν 40 χρόνια (η τελευταία φορά ήταν το 1977). Στο μέλλον, τα Χριστούγεννα θα συμπίπτουν με πανσέληνο κάθε 19 χρόνια, δηλαδή το 2034, το 2053 και το 2072.

Στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του, η μέρα με τη νύχτα είναι σχεδόν ίσες, αλλά στη συνέχεια σταδιακά η νύχτα αυξάνεται σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και ψηλότερα στον ουρανό, με αποτέλεσμα η μέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι να έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Ο ήλιος στην αρχαιότητα

Ο ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Μάγια και τους Ίνκας μέχρι τους Σκανδιναβούς και τους Ιρανούς. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του ήλιου, η οποία σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία, όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία, πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό.

Για τους Ρωμαίους, μεγάλη σημασία είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν το «σαρφάλωμα» του ήλιου στον ουρανό με αποτέλεσμα το μεγάλωμα της μέρας. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Αυτές οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Συγκεκριμένα, το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισαγάγει ο Ιούλιος Καίσαρας από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αντικαταστάθηκε. Το ημερολόγιο αυτό, έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα ανά 4.000 χρόνια.

Εκδήλωση στο Πλανητάριο

Με την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα γιορτάσουν απόψε την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό, στις 18:30, στις 19:30 και στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα γίνει από το ταμείο του Πλανηταρίου σήμερα από τις 18:00.

Η ψηφιακή παράσταση, διαρκείας 25 λεπτών, δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall, το οποίο κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, ενώ σήμερα είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.

Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν μέσα στα πλάνα της παράστασης.

Πηγή: tovima.gr

Η νέα ταινία "Star Wars: The Force Awakens", άνοιξε με ρεκόρ εισπράξεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, με 248 εκατομμύρια δολάρια (227,2 εκατ. ευρώ) στη Βόρεια Αμερική και 529 εκατ. δολάρια (484.7 εκατ. ευρώ) παγκόσμια, σύμφωνα με την εταιρεία Walt Disney.

Η ταινία, που ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο στη σειρά "Πόλεμος των Άστρων", έσπασε ρεκόρ σε πωλήσεις εισιτηρίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκόσμια, ανεβάζοντας τις ακαθάριστες εισπράξεις εισιτηρίων πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,58 δις ευρώ).

Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά σε μερικές διεθνείς αγορές στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από την άφιξή της στους κινηματογράφους των ΗΠΑ και του Καναδά το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων για πρώτη μέρα προβολής σε αρκετές χώρες εκτός των ΗΠΑ, όπως στη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ το πέτυχε νωρίτερα φέτος η ταινία "Jurassic Park", της Universal Studios, που άνοιξε με ρεκόρ 524 εκατομμύρια δολάρια (480 εκατομμύρια ευρώ) σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Η πρώτη μέρα προβολής της "Star Wars: The Force Awakens" στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους, μετά τις αρνητικές κριτικές πολιτών, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Μας κοροϊδεύουν ότι είμαστε ανατολίτικο παζάρι. Γιατί ψέματα είναι; Τι είμαστε; Παρίσι ή Λονδίνο;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Στάθηκε στο ότι κάθε χρόνο υπάρχουν κριτικές για το χριστουγεννιάτικο στολισμό καθώς σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι, ανέφερε πως είναι προτιμότερο τα παιχνίδια να βρίσκονται εντός του χώρου της ΔΕΘ, ενώ παραδέχτηκε πως στην πλατεία Αριστοτέλους «δεν είναι καλή η κατάσταση».
Όσον αφορά τους πλανόδιους που συγκεντρώνονται στην πλατεία Αριστοτέλους ο δήμαρχος είπε «να αφήσουμε τους ανθρώπους να βγάλουν ένα μεροκάματο. Χριστούγεννα είναι. Η λύση δεν είναι να τους κυνηγάμε. Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει, θα πρέπει να το κάνει η Αστυνομία.»
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ.Μπουτάρης ανέφερε επίσης πως η διοίκηση είναι κοντά σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ για παραχώρηση της Νέας Παραλίας για πενήντα χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τη νέα «τρύπα» 7 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας και αφορά εισφορές υπαλλήλων που παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο 1999-2008, ο κ.Μπουτάρης είπε πως θα πληρωθούν τα χρήματα, ωστόσο, θα ζητήσει ρύθμιση.
Στάθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο από την Hellenic Seaways.
aftodioikisi.gr

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη.

Παγετός θα σημειωθεί, κατά τόπους, νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!