Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ένας άνδρας τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας και δήλωσε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε έναν άνθρωπο.Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν το περιστατικό, φτάνοντας σε ένα διαμέρισμα του ακριβού προαστίου Κάσλνοκ, στο βόρειο Δουβλίνο, αντίκρισαν ένα θέαμα φρικιαστικό: ο 39χρονος Τόμας Ο’ Γκόρμαν, ο οποίος εργαζόταν ως ερευνητής σε μία θρησκευτική οργάνωση, κείτονταν στο πάτωμα σφαγιασμένος.

Το σώμα του έφερε τραύματα από μαχαιριές ενώ το στήθος του ήταν ξεσκισμένο. Δίπλα στο άψυχο σώμα του στεκόταν ένας άλλος άνδρας, ο Σαβέριο Μπελάντε, συγκάτοικος του Ο’ Γκόρμαν, ο οποίος έχοντας ακόμη τα χέρια του λερωμένα με αίμα, δήλωσε στους αστυνομικούς τον σκότωσε με ένα κουζινομάχαιρο ενώ στη συνέχεια καταβρόχθισε την καρδιά του.
Αιτία για αυτή τη φρικιαστική δολοφονία υπήρξε μια έντονη φιλονικία, αφορμή της οποίας εικάζεται ότι ήταν μια παρτίδα σκάκι. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του φρικιαστικού εγκλήματος, παραμένουν άγνωστες.
Το μοναδικό νέο στοιχείο αναφορικά με την υπόθεση που ανακάλυψαν οι Αρχές είναι ότι ο Μπελάντε δεν έφαγε την καρδιά του αντιπάλου του αλλά τον έναν από τους πνεύμονές του.

http://www.picantiko.gr 
Δείτε ένα μοναδικό βίντεο – διασκευή με τα Minions να χορεύουν τα Καγκέλια…












Με ένα φιλικό ανάμεσα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 και την Εθνική που θα παίξει στο Μουντιάλ 2014 θα εορταστεί η συμπλήρωση των δέκα ετών από τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την κατάκτηση του Euro 2004. H φιλική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου, στο γήπεδο Καραϊσκάκη και τα έσοδά της θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τα φιλικά της Εθνικής πριν το Μουντιάλ

Εν τω μεταξύ, μέχρι αύριο Παρασκευή θα έχουν φιξαριστεί τα δύο φιλικά της Εθνικής μας ομάδας στη Νέα Υόρκη. Κλεισμένο είναι αυτό με τη Νιγηρία, ενώ οι υποψήφιες ομάδες για το δεύτερο είναι: το Εκουαδόρ, το Μεξικό, η Χιλή και η Βολιβία. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαρτίου η Ελλάδα θα παίξει με τη Νότια Κορέα στο Καραϊσκάκη και στις 31 Μαΐου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στη Λισαβόνα.

http://www.koutipandoras.gr
Την τάξη του Τοτού έχει την τύχη (;) να διδάσκει μία νεαρή δασκάλα
- Σήμερα παιδιά θα έρθει να παρακολουθήσει το μάθημά μας ο επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης!
- Τι είναι αυτό κυρία;
- Μην ανησυχείτε… Απλά ένας κύριος θα είναι στο τέλος της αίθουσας και θα παρακολουθεί το μάθημα.
Μπαίνει ο επιθεωρητής και αρχίζει η δασκάλα να γράφει ερωτήσεις στον πίνακα. Για αρχή γράφει:
- 5 x 7 πόσο κάνει;

Εξάρτημα της καθημερινότητάς μας, αλλά κι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας… Τι είναι; Μην πάει ο νους σας στο χαλάκι της εισόδου, ούτε στο βουρτσάκι του μπάνιου. Η καθημερινή και πολύωρη χρήση του υπολογιστή τον μετατρέπει σιγά-σιγά σε εστία μικροβίων, των οποίων δεν φανταζόμαστε ούτε την ποικιλία, ούτε το πόσο βλαβερά είναι για μας. Όπως και κάθε άλλη συσκευή, ο υπολογιστής θέλει φροντίδα και καθαριότητα για να λειτουργεί σωστά. Μερικά μυστικά για την γρήγορη και αποτελεσματική καθαριότητα του… καλύτερου (ηλεκτρονικού) μας φίλου!

Αν έχετε υπολογιστή για πάνω από ένα χρόνο και δεν έχετε ανοίξει ακόμα τον «πύργο» του, είναι καιρός να το κάνετε. Τις βίδες δεν τις ξεβιδώνει μόνο ο ηλεκτρονικός, πολλά απ’ αυτά που περιέχει το κουτί είναι ευπαθή στη σκόνη, που συσσωρεύεται με τον καιρό πάνω τους και θέλει ειδική μεταχείριση για να καθαριστεί.

Περιττό να το αναφέρουμε μάλλον, αλλά οπωσδήποτε πριν βάλετε μπροστά τη διαδικασία καθαρισμού πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι κλειστός, η πρίζα δεν βρίσκεται στο ρεύμα και ο «πύργος» έχει αποσυνδεθεί απ’ όλα τα καλώδιά του. Το εσωτερικό του «πύργου» το καθαρίζουμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  1. Ένα σπρέι αέρα (ή την ανάποδη λειτουργία της ηλεκτρικής σκούπας, που φυσάει αέρα και δεν ρουφάει) για να καθαρίσουμε τον επεξεργαστή και τους ανεμιστήρες.
  2. Ένα μικρό πινέλο για να καθαρίσουμε τη σκόνη από τις κάρτες ήχου και γραφικών, που είναι πιο ευαίσθητες.
  3. Ένα πανί καθαρισμού για τα εσωτερικά τοιχώματα του κουτιού και κυρίως το «πάτωμά» του, που λογικά θα έχει μαζέψει την περισσότερη σκόνη.
Προσοχή: Αν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα πανάκια που «ηλεκτρίζουν» τη σκόνη δεν πρέπει επ’ ουδενί να ακουμπήσουμε μ’ αυτό τις κάρτες, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε πολύτιμα στοιχεία ή να κάνουμε ζημιά στο λειτουργικό μας πρόγραμμα.

 Για να αποφύγουμε να γεμίσει το εσωτερικό του υπολογιστή μας σύντομα με σκόνη υπάρχουν ειδικά φίλτρα μπροστά από τους ανεμιστήρες. Οι πιο πρακτικοί, βέβαια, τοποθετούν απλά ένα μικρό κομμάτι γυναικείο καλσόν μπροστά από τους ανεμιστήρες. Τοποθετείται εύκολα (μπορείτε να το στερεώσετε με σελοτέιπ), κάνει την ίδια δουλειά και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του υπολογιστή.
Για το πληκτρολόγιο, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας, υπάρχει ειδική διαδικασία. Οι περισσότεροι το γυρίζουν ανάποδα και το χτυπούν στο γραφείο για να φύγει η πολλή σκόνη (και… οτιδήποτε άλλο) έχει φωλιάσει κάτω από τα πλήκτρα. Τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο μπορούμε να αφαιρούμε τα πλήκτρα και να καθαρίζουμε σχολαστικά από κάτω με καθαριστικό αυτιών, το οποίο είναι ελάχιστα βρεγμένο. Το πάνω μέρος των πλήκτρων μπορεί να καθαριστεί απλά μ’ ένα βρεγμένο πανάκι. Αν υπάρχουν μαυρίλες ή λεκέδες που… επιμένουν, χρησιμοποιούμε λευκή μαλακή γομολάστιχα, η οποία εξαφανίζει τη βρωμιά, αλλά όχι και το… γράμμα πάνω στο πλήκτρο.

http://www.flowmagazine.gr 
Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνονται στο εξής οι πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο προς τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μπαίνει τέλος στις πληρωμές του Δημοσίου από τα ταμεία των εφοριών και διευκολύνεται παράλληλα η διαδικασία ελέγχου και συμψηφισμού των οφειλών των δικαιούχων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, η διαδικασία πληρωμής των δημοσίων δαπανών θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται από μία υπηρεσία, με κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών από το Δημόσιο.

http://www.aftodioikisi.gr 
Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 2/2013 για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος για την Πράξη «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», του Ε. Π. «ανάπτυξη ανθρωπινού δυναμικού».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη  ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δεκατεσσάρων (14) ατόμων για την υλοποίηση της πράξης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», του «Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη», που εδρεύει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

4 ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
6 ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
4 ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΚΕ.Κ.Π.Α.Π. Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Αποστόλου Σαμανίδη 21, Τ.Κ. 55236, Πανόραμα, Θεσσαλονίκη, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού, υπόψιν κ. Γαλλιλαίου Αθανασίου (τηλ. επικοινωνίας: 2313301058).

Κοινωνικές Δομές Δήμου Νεάπολης-Συκεών

http://www.seleo.gr

Απόλυση περιμένει τους εργαζόμενους νομικών προσώπων των δήμων που δεν θα απογραφούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτή είναι η διορία που τους δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος δήλωσε στο Mega:

«Αν δεν απογραφούν θα απολυθούν όλοι. Από τους 750 (φορείς) έχουν απογραφεί οι 361. Οι υπόλοιποι είπαμε προχθές με τον υπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τι θα γίνει; Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι 12.815, έχουν απογραφεί οι μισοί, 5.464. Δεν μας απαντάνε. Πάμε στην Ενιαία Γραμμή Πληρωμών και λέμε δεν πληρώνεστε. Εμείς θέλουμε να δούμε ποιος δουλεύει στους δήμους και τι δουλειά κάνει».

http://www.aftodioikisi.gr 
Το Facebook ετοιμάζει νέα υπηρεσία που συνδυάζει τις ειδήσεις που ενδιαφέρουν τον χρήστη μαζί με τα status updates των φίλων του.
Όπως όλα δείχνουν, το Facebook ετοιμάζει μία νέα υπηρεσία ανάγνωσης ειδήσεων η οποία μάλιστα αναμένεται να γίνει διαθέσιμη στο κοινό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η νέα υπηρεσία ακούει στο όνομα Paper και είναι ειδικά σχεδιασμένη για smartphones και tablets ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ξεκινήσει να το συγκρίνουν με το δημοφιλές Flipboard

Το Paper θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις αλλά και σε status updates άλλων χρηστών του Facebook μιας και καθένας θα μπορεί να το προσαρμώσει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Όπως φαίνεται το Paper ειναι το αποτέλεσμα του μεγάλου ανασχεδιασμού που είχε ανακοινώσει η εταιρία πριν από ένα χρόνο και το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αν θα κυκλοφορήσει ως ξεχωριστή εφαρμογή ή ως ιστοσελίδα ειδικά σχεδιασμένη για smartphones και tablets.

Το νέο Paper αναμένεται να είναι διαθέσιμο σταδιακά σε όλους χρήστες από αρχές Φεβρουαρίου.
newsit.gr
Μετά τη γνωστοποίηση του «λουκέτου» σε 21 δημόσιους φορείς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Star δήλωσε πως θα ακολουθήσει και δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα καταργήσεων φορέων.

«Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στο σωστό του μέγεθος», τόνισε ο υπουργός και αναφορικά με τον στόχο των 11.000 απολύσεων για το 2014, εξήγησε ότι οι απολύσεις αυτές θα προέλθουν από τις περιπτώσεις των καταργήσεων φορέων, από αυτούς που φεύγουν για πειθαρχικούς λόγους και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη, προβλέπει την κατάργηση 21 φορέων, μεταξύ των οποίων το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.

Οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

http://www.aftodioikisi.gr 
Ειδικούς κάδους για να μπορούν οι ταξιδιώτες να ξεφορτώνονται την ποσότητα μαριχουάνας που έχουν μαζί τους πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο του Κολοράντο Σπρινγκς.
Τα κουτιά θα προορίζονται για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι μπορεί «κατά λάθος» να μεταφέρουν μαζί τους στο αεροδρόμιο μαριχουάνα, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KKTV.

Η κατοχή μικρής ποσότητας μαριχουάνας δεν είναι παράνομη στην πολιτεία και πρόσφατα άνοιξαν και μαγαζιά που την πωλούν σαν ένα οποιοδήποτε προϊόν.

Πάντως, όποιος επιχειρήσει να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο μπορεί να συλληφθεί και να αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 2.500 δολάρια. Όσοι από τους επιβάτες αποφασίζουν να πετάξουν την ποσότητα που μεταφέρουν στους ειδικούς μεταλλικούς κάδους, δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν
Δέσμη αλλαγών ως προς την άρση των διοικητικών βαρών προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έδωσε στη δημοσιότητα. Στο νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται 21 φορείς, και αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων,  προβλέπεται ακόμα:
  • Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για τις περίπου 35 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων ποτ γίνονται ανά έτος, «απαιτείται μέσος χρόνος 3 λεπτά για την κάθε μία από αυτές, απαιτούνται δηλαδή 1,75 εκατομμύρια ανθρωποώρες, 218.750 ανθρωποημέρες και περίπου 1000 υπάλληλοι ανά έτος με αποκλειστική πλήρη απασχόληση σε αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίοι δεν μπορούν να ασχοληθούν με άμεσες για τον πολίτη υπηρεσίες χωρίς να συνυπολογίζεται στα ανωτέρω η ταλαιπωρία, η σπατάλη πόρων (χρόνου, χρήματος) για τους συναλλασσόμενους.»
  • Η κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
  • Η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.
Ειδικότερα
Επικύρωση αντιγράφων
Καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους όχι μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και με τους φορείς, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, όταν πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς. Αντί των πρωτοτύπων ή των επικυρωμένων αντιγράφων, οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες ή επιχειρήσεις) θα υποβάλλουν στις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα και στη συνέχεια οι υπηρεσίες και οι φορείς αυτοί θα υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των φωτοαντιγράφων που έχουν υποβληθεί.
Η υποβολή φωτοαντιγράφων θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του πολίτη ή της επιχείρησης περί της ακρίβειας και αλήθειας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων. Παράλληλα, θα γίνονται αποδεκτά από τη Διοίκηση και τους φορείς που εμπίπτουν σε αυτή και απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών ή αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο. Στις περιπτώσεις προσκόμισης αναληθών ή πλαστών εγγράφων επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και η διοικητική ή άλλη πράξη ανακαλείται. Με τη ρύθμιση αυτή επέρχεται σε μεγάλο βαθμό μείωση των διοικητικών βαρών των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά τις συναλλαγές τους με φορείς του Δημοσίου, με άμεση συνέπεια την ταχύτερη και χωρίς κόστος εξυπηρέτησή τους, αλλά και ελάφρυνση του έργου των διοικητικών αρχών.
Ετήσιοι Ισολογισμοί
Καταργείται από 1η Ιουλίου 2014 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
Γνήσιο Υπογραφής
Καταργείται η υποχρέωση βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου. Η υπεύθυνη δήλωση κατατίθεται στην υπηρεσία που διενεργεί το διαγωνισμό χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από αρμόδια διοικητικής αρχή ή τα ΚΕΠ, ακόμα και αν διαφορετικά ορίζεται στην εκάστοτε προκήρυξη.
Αλιεία
Θεσμοθετείται η επιμήκυνση ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς σε λαϊκές αγορές από 6 σε 12 μήνες.
news.gr
Νομοθετική παρέμβαση μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια που έθεταν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς του Δημοσίου, στην πρόσληψη επιτυχόντων ανέργων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας με κοινή υπουργική απόφαση, προωθεί η Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η απόφαση προβλέπει, ότι σε περίπτωση που οι επιβλέποντες φορείς αρνούνται την πρόσληψη ανέργων που υποδεικνύονται από τον ΟΑΕΔ ο Οργανισμός μπορεί να αποφασίσει την πρόσληψή τους σε άλλο φορέα ακόμη και αν οι θέσεις που προβλέφθηκαν έχουν καλυφθεί.
Ειδικότερα στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται ότι, "οι υποδειχθέντες άνεργοι που δεν προσλαμβάνονται με ευθύνη του επιβλεπόντων φορέων, τοποθετούνται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, σε αντίστοιχη θέση άλλου επιβλέποντα φορέα, βάσει της αίτησής τους, ή άλλης επιλογής τους ακόμη και καθ' υπέρβαση του εγκεκριμένου σε αυτόν αριθμού θέσεων και μετά από σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα φορέα".
"Με την ίδια, ή όμοια απόφαση του Δ.Σ του ΟΑΕΔ επιλύεται οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει σχετικά με τη μοριοδότηση, την υπόδειξη και την τοποθέτηση των ωφελουμένων σε επιβλέποντες φορείς, μετά την κατάρτιση του οριστικού πίνακα κατάταξης".
Με την συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να ξεπεραστούν προβλήματα που έθεταν στην εφαρμογή του προγράμματος Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητικότητα και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που επικαλούνταν αδυναμίες στη διαχείριση των προσλήψεων, όπως η υποχρεωτική υποβολή κάθε μήνα της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, για τη βεβαίωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
news.gr
Σημαντικό κενό άφησε το κλείσιμο της δημοτικής αστυνομίας, με τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα να αυξάνονται σταθερά προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση.

Ενδεικτικό της αναρχίας που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν η χθεσινή επιχείρηση στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Βασ.Όλγας, εκεί όπου η αστυνομία σε απόσταση μόλις 50 μέτρων εντόπισε 5 παράνομα σταθμευμένα ΙΧ στην λεωφορειολωρίδα του ΟΑΣΘ, κοντά σε κατάστημα αλυσίδας πώλησης καφέ.

Τα οχήματα απομακρύνθηκαν άμεσα, αλλά μερικά από αυτά επέστρεψαν μετά από λίγα λεπτά, ενώ προστέθηκαν και νέα προκαλώντας εκ νέου προβλήματα στην κυκλοφορία.


cityportal.gr
Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων στις 25 και 26 Ιανουαρίου από το WWF Ελλάς και το Μπορούμε, στο Impact Hub Athens.
Τι κοινό έχουν οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef και Troo Food Liberation με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και την ομάδα Playroom; Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που συνδιοργανώνουν το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, το πρόγραμμα του WWF «Καλύτερη Ζωή», το οποίο πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ διοργανώνουν στις 25 και 26 Ιανουαρίου, διήμερη εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Impact Hub Athens. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.

Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό, τι δεν γίνεται να καταναλωθεί. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης. Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00, Σάββατο και Κυριακή.

Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας». Τα μέλη της δυναμικής κοινότητας μαγειρικής θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται!

Οι ανάγκες σε υλικά και προϊόντα των σεφ και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλύπτονται από τους ΑΒ Βασιλόπουλος, ΙΚΕΑ και Γίνε Αγρότης.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Απόλυση περιμένει τους εργαζόμενους νομικών προσώπων των δήμων που δεν θα απογραφούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτή είναι η διορία που τους δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος δήλωσε στο Mega:
«Αν δεν απογραφούν θα απολυθούν όλοι. Από τους 750 (φορείς) έχουν απογραφεί οι 361. Οι υπόλοιποι είπαμε προχθές με τον υπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τι θα γίνει; Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι 12.815, έχουν απογραφεί οι μισοί, 5.464. Δεν μας απαντάνε. Πάμε στην Ενιαία Γραμμή Πληρωμών και λέμε δεν πληρώνεστε. Εμείς θέλουμε να δούμε ποιος δουλεύει στους δήμους και τι δουλειά κάνει».
aftodioikisi.gr
Στις 16 Ιανουαρίου 2003 το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

27 π.Χ. - Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος απονέμει τον τίτλο του Αυγούστου στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό, σηματοδοτώντας την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

929 - Ο εμίρης Αμπντ αρ-Ραχμάν Γ' ιδρύει το Χαλιφάτο της Κόρδοβας.

1362 - Καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα που βυθίζουν τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ στη νήσο Στραντ.

1547 - Ο Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας, γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός, στέφεται Τσάρος της Ρωσίας.

1556 - Ο Φίλιππος Β' γίνεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1707 - Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας επικυρώνει το Νόμο της Ένωσης, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

1786 - Η Βιρτζίνια ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία, που συνέγραψε ο Τόμας Τζέφερσον.

1878 - Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878): Μάχη της Φιλιππούπολης. Ο ρωσικός αυτοκρατορικός στρατός απελευθερώνει τη Φιλιππούπολη από την οθωμανική κυριαρχία.

1929 - Με το Νόμο 3786 συγκροτείται η Ελληνική Γερουσία.

1933 - Ο Στέφανος Στεφανόπουλος παραιτείται από Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.

1939 - Κρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη.

1945 - Τερματίζεται η μάχη των Αρδενών υπέρ των συμμάχων, ήταν η τελευταία επίθεση του Γερμανικού στρατού.

1945 - Ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιο του, το επονομαζόμενο Führerbunker.

1964 - Τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης κορυφής των Αράβων ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Κάιρο αποφασίζεται η ίδρυση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1969 - Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία

1979 - Εγκαταλείπει το Ιράν ο σάχης, αφού η εξουσία έχει περάσει στον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1987 - Ο Ζάο Ζιγιάνγκ αναλαμβάνει πρόεδρος του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, στη θέση του απερχόμενου Χου Γιαομπάνγκ.

1998 - Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας θέτει εκτός νόμου το Ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Εμπαρκάν.

2001 - Πυροβολείται ο Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος και πεθαίνει δυο μέρες αργότερα.

2003 - Το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

2004 - Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν.

2005 - Ο Πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

http://www.enikos.gr 
Κόκκινα μάτια, τσούξιμο, πονοκέφαλος ή θολή όραση είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

 Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε;…

Πέρα από τα τεχνητά δάκρυα, τις οφθαλμικές σταγόνες ή τα ειδικά γυαλιά για την ακτινοβολία, υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ξεκουράσετε τα μάτια σας…

√ Πάρτε τα μάτια σας από τον υπολογιστή και περιστρέψτε τα στο χώρο, εστιάζοντας για λίγα δευτερόλεπτα σε μακρινά αντικείμενα. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης να θυμάστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά. Επαναλάβετε για 10 φορές.

√ Φανταστείτε ότι μπροστά σας βρίσκεται ένα μεγάλο ρολόι. Κοιτάξτε τον αριθμό 12 για 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, κοιτάξτε το 6 και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας 5 φορές. Μόλις τελειώσετε, καλύψτε τα μάτια σας με τις παλάμες των χεριών σας και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 1 λεπτό.

√ Τρίψτε τις παλάμες σας μέχρι να ζεσταθούν λίγο και στη συνέχεια καλύψτε τα μάτια σας, χωρίς να τα πιέζετε. Μείνετε στο σκοτάδι για 1 λεπτό.

http://peiraxtiri.gr 
Η Microsoft έχει ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό ότι από τις 08/04/2014 και μετά, σταματά να υποστηρίζει τα WindowsXP. Είναι το λογισμικό με το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς καθώς 12 χρόνια μετά το λανσάρισμά του παραμένει εγκατεστημένο στο 30% των Η/Υ. Microsoft και κατασκευαστές Η/Υ προτείνουν αναβάθμιση για ευνόητους λόγους. Είναι όμως τόσο επιτακτική η ανάγκη;

Εξαιρετικά χρήσιμο, είναι το άρθρο που δημοσίευσε χθες ο Galen Grumanστην ιστοσελίδα infoworld.com. Ο σχολιαστής αναφέρει ότι το γεγονός ότι η Microsoft σταματά να υποστηρίζει τα XP (σ.σ εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς και στην Ελλάδα) από τις 08 Απριλίου και μετά, δεν συνιστά και «θάνατο» του λογισμικού ή του υπολογιστή. «Ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να δουλεύει και στις 09 Απριλίου όπως ακριβώς δούλευε και στις 07 Απριλίου». Ο συντάκτης του άρθρου αποδίδει το όλο θέμα σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Αν πιεστούν οι 3 στους 10 κάτοχοι Η/Υ να αλλάξουν τον υπολογιστή τους (διότι προφανώς τα PC που αποκτήθηκαν πριν από 7-8 χρόνια δεν μπορούν να υποστηρίξουν σωστά τα Windows  8 (ή τα Windows 8.1 που έρχονται ή τα Windows 7) τότε θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο αγοραστικό κύμα το οποίο θα προκληθεί σε μια περίοδο που οι πωλήσεις σταθερών PC πέφτουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τις 08/04, η Microsoft δεν θα βγάζει νέες εκδόσεις ασφαλείας. Ωστόσο, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά για μήνες ολόκληρους, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. Και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, τρίτες εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι υποστήριξης αν συνειδητοποιήσουν ότι παραμένει σημαντικός αριθμός χρηστών, πιστός στα XP.

Όπως και να έχει η Microsoft μας ανακοίνωσε ήδη τα επόμενα ραντεβού:

1.       Τον Απρίλιο του 2014, θα παρουσιαστούν τα WindowsThreshold στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Microsoft

2.       Απρίλιο του 2015, θα αφήσουμε πίσω μας τα Windows8 και θα περάσουμε στα Windows 9. Όχι ότι μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να αποκτήσουμε τα Windows 8. Tο μερίδιο αγοράς της πλέον πρόσφατης έκδοσης, παραμένει ελάχιστο.  

Σε μία ακόμη προσπάθεια να ισχύσει στην πράξη ο αντικαπνιστικός νόμος, υπεγράφη εγκύκλιος για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, από την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή.

Η εγκύκλιος που εστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς, αποτελεί «τη συνέχεια της υλοποίησης μιας σειράς νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στον έλεγχο του καπνίσματος, στην προστασία των ανηλίκων από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και στη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία διαφόρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων των αρμοδίων Αρχών, καθώς και η ανάγκη πιστής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την διενέργεια των ελέγχων, όπως σχετικά με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, τη σήμανση των χώρων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών- περιοδικών ελέγχων κλπ. Τέλος, τονίζεται ότι σε αυτούς συμμετέχουν όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).

Με την εγκύκλιο επιδιώκεται, από το υπουργείο Υγείας η ενεργός συμμετοχή του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική υλοποίηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

http://www.seleo.gr

Η εξάσκηση του εγκεφάλου ενός ηλικιωμένου με σταυρόλεξα και μαθηματικά ή άλλα κουίζ μπορεί να ξανανιώσει τον εγκέφαλό του έως και δέκα χρόνια, απομακρύνοντας έτσι τα συμπτώματα της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια μέχρι σήμερα του είδους της. Με άλλα λόγια, το μυαλό ενός 80χρονου μπορεί να «δουλεύει» όπως ενός 70χρονου, αν έχει προηγηθεί η κατάλληλη άσκησή του.
Και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει την αξία μιας τέτοιας νοητικής «γυμναστικής» στην τρίτη ηλικία, είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η ωφέλεια για τους ηλικιωμένους είναι δυνατό να εκτείνεται σε τόσο βάθος χρόνου και μάλιστα χωρίς να έχουν καταβάλει στο παρελθόν πολύχρονη προσπάθεια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης Τζορτζ Ρέμποκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν επί μία δεκαετία 2.800 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, που έκαναν κάποιου είδους άσκηση του εγκεφάλου (η μία ομάδα δεν έκανε τίποτε για λόγους σύγκρισης) με έμφαση στην ταχύτητα και την ικανότητα της σκέψης, καθώς και στην μνήμη. Οι εθελοντές έκαναν μόνο δέκα «συνεδρίες» εγκεφαλικής εξάσκησης, κάθε μία διάρκειας 60 έως 70 λεπτών, σε μια συνολική περίοδο έξι εβδομάδων - και μετά τίποτε άλλο. Σε όλη την υπόλοιπη δεκαετία, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ελεγχόταν μέσω τεστ η νοητική δεξιότητα των ηλικιωμένων.
Η μελέτη έδειξε ότι, ακόμα και αφού είχαν περάσει δέκα χρόνια, περίπου το 60% των ηλικιωμένων που είχαν κάποτε εξασκηθεί στα σταυρόλεξα, τα κουίζ και σε άλλα παίγνια, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες με τις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως τα ψώνια και η διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ μικρότερο (49%) ήταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων ανήκαν στην τέταρτη ομάδα, που δεν είχε κάνει την ίδια νοητική εξάσκηση στο παρελθόν.
Ο Ρέμποκ, ειδικός σε θέματα γήρανσης, δήλωσε «έκπληκτος», καθώς, όπως είπε, «δέκα χρόνια μετά την εξάσκηση του νου, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι θετικές επιπτώσεις διαρκούσαν ακόμα».
Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων που πάνε συχνά στο θέατρο ή σε μουσεία, διαβάζουν βιβλία, χορεύουν και παίζουν επιτραπέζια παιγνίδια ή κάποιο μουσικό όργανο.
news.gr
Από το σουπερμάρκετ θα μπορούμε πλέον να αγοράζουμε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως αντπυρετικά, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 800 σκευάσματα όπως αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη και ρινικά σπρέι, θα βρίσκονται σε λίγο καιρό στα ράφια των σουπερμάρκετ, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να τα προμηθεύονται.
Τα φάρμακα που θα πωλούνται δεν θα χρειάζονται ιατρική συνταγή, και παρά τις αντιδράσεις των φορέων, το Υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται έτοιμο να νομοθετήσει με στόχο να πέσουν οι τιμές. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα ετοιμάσει σχετική λίστα έως την επόμενη εβδομάδα. Όλα δείχνουν ότι θα επιλεγούν απλά αναλγητικά, αντιπυρετικά καθώς και συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.
Την έντονη αντίδραση του στο άνοιγμα της αγοράς φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Θεοδοσιάδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης όπως είναι τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση”.    Σε έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου τα φάρμακα αυτά πωλούνται στην ελεύθερη αγορά, η τιμή τους είναι διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, αντιφλεγμονώδης αλοιφή στην Ελλάδα πωλείται με 4,98 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 11,90 ευρώ. Aντιβηχικό σιρόπι στη χώρα μας κοστίζει 4,93 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 9,50 ευρώ.

http://www.fpress.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!