To 2015 μπορεί να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης μπορεί να περάσει το συμβολικό όριο του ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1880-1899), ενώ το 2016 μπορεί να είναι ακόμη πιο θερμό εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, επισημαίνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
“Σύμφωνα με την τάση που διαγράφεται για το 2015, εκτιμάται πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πιθανόν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ” και “η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα υπερβεί αναμφίβολα το συμβολικό και ενδεικτικό όριο μιας υπερθέρμανσης κατά έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή”, δήλωσε η υπηρεσία που εδρεύει στη Γενεύη.
Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια εβδομάδα πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει επίσης ότι “οι χρονιές από το 2011 έως το 2015 αποτελούν τη θερμότερη πενταετή περίοδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως κύματα καύσωνα, που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή”.
Ορόσημο το 2015
“Η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2015 θα είναι ορόσημο για μια σειρά από λόγους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ Μισέλ Ζαρό.
“Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε νέα κορύφωση: την άνοιξη του 2015 στην Αρκτική για πρώτη φορά το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο κατά παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2015 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, από τότε που γίνονται παρατηρήσεις. Η υπερθέρμανση πιθανότατα θα υπερβεί το όριο του 1ψC. Θλιβερή είδηση για τον πλανήτη μας”.
“Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή μπορούν να περιοριστούν. Έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να δράσουμε. Έχουμε την επιλογή, την οποία δεν θα έχουν οι μελλοντικές γενιές”, δήλωσε ο Ζαρό. Επέμεινε ακόμη στην ύπαρξη σήμερα ενός ισχυρού επεισοδίου Ελ Νίνιο, θερμού ρεύματος του Ειρηνικού, που κερδίζει συνεχώς σε ένταση.
“Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου και εξηγεί τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που βιώσαμε τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσει να θερμαίνει τον πλανήτη μέχρι το 2016″. Εξάλλου, μια προκαταρκτική εκτίμηση όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους “παρουσιάζει μια απορρύθμιση περίπου +0,73ψC σε σχέση με τη φυσιολογική που είχε υπολογιστεί για την περίοδο 1961-1990 (μέση θερμοκρασία 14ψC), δηλαδή περίπου 1ψC υψηλότερη σε σχέση με τις χρονιές 1880-1899 της προβιομηχανικής εποχής”, σύμφωνα με την έκθεση.