Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020


Το Τριώδιο άνοιξε και ο Δήμος Αθηναίωνφέτος τις Απόκριες, «ντύνει» ολόκληρη την πόλη με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει, από τις 15 Φεβρουαρίου, και υπογράφουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Οι δρόμοι γεμίζουν με κονφετί, μάσκες, κάπες και καπέλα. Κρουστά και τύμπανα δίνουν τον ρυθμό, αρλεκίνοι, πιερότοι και κλόουν κρύβονται στις παρυφές της Ακρόπολης, στο κέντρο και στις γειτονιές, για να μας παρασύρουν με χαρούμενους σκοπούς… Όλα αυτά μαζί  κι άλλα πολλά, ξετυλίγουν το πολύχρωμο γαϊτανάκι της Αποκριάς και στήνουν τον ξέφρενο χορό του φετινού καρναβαλιού!
Για 17 μέρες32 σημεία σε κάθε γωνιά της πόλης γεμίζουν με περισσότερες από 60 γιορτινές δράσεις με ελεύθερη είσοδο για όλους, μικρούς και μεγάλους. Όλα τα έχουν οι φετινές Απόκριες: συναυλίες, μουσικές διαδρομές, καντάδες, παραστάσεις και παρελάσεις, αναβίωση παραδοσιακών αθηναϊκών αποκριάτικων εθίμων, κυνήγι θησαυρού, χορούς, σκωπτικά τραγούδια, ταραντέλες, κιθάρες, μαντολίνα, οκαρίνες και νταούλια μαζί με αφροβραζιλιάνικα κρουστά!

Από το πρόγραμμα της Αποκριάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δράσεις για παιδιά και τις οικογένειές τουςεκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια καλούν τους μικρούς μας φίλους να φορέσουν τις στολές τους, να ανακαλύψουν διαφορετικά υλικά, να πειραματιστούν με την παράδοση, να δημιουργήσουν αλλά και να παίξουν ξέγνοιαστα. Φυσικά, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις παιδικές εκδηλώσεις έχει η –καθιερωμένη πλέον- Μεγάλη Αποκριάτικη Παιδική Γιορτή στο Ζάππειο. Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουμε την Αποκριά με μουσικές, ζογκλέρ, μάγους, χορευτές, ξυλοπόδαρους, κατασκευές, face painting και όχι μόνο…
Όσο για την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, το γλέντι ξεκινά από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας! Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11.00 και συνεχίζονται –πού αλλού;- στη Βαρβάκειο Αγορά σε ένα μουσικό πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Λίγο αργότερα, η πιο… αποκριάτικη πομπή από μπουλούκια με γαϊτανάκι, με αφετηρία το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», είναι σίγουρο πως θα συνεπάρει όποιον και όποια την συναντήσει!
Η γιορτή, όπως είναι αναμενόμενο, απογειώνεται πριν την Καθαρά Δευτέρα. Την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου, τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνουν αγαπημένοι μας καλλιτέχνες σε μια σειρά πολύ ιδιαίτερων συναυλιών… κάτω από την Ακρόπολη. Με βάση μας το Θησείο, ξεκινάμε ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με μοναδικό προορισμό το κέφι και τη χαρά. Όχημά μας τα διάσημα πανηγύρια της Ικαρίας και των Κυκλάδων, τα ηπειρώτικα γλέντια, χιλιοτραγουδισμένες κι αξέχαστες λαϊκές επιτυχίες και οι «χρυσές» δεκαετίες από το ’60 μέχρι το ‘90. Μαζί μας, η Γλυκερία και η Μελίνα Κανά σε μια απρόσμενη μουσική σύμπραξη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Boğaz Musique σε ένα post μικρασιάτικο πάλκο, ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδιστές της γενιάς του, ο λαϊκός –και όχι μόνο- Κώστας Μακεδόνας, ο «μέτρ» του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Μιχάλης Ρακιντζής με τη σούπερ μπάντα του σε ένα δυνατό μουσικό πάρτι, ο Νίκος Φάκαρος και οι Musicaroi… με άρωμα Αιγαίου, οι Wedding Singers σε μια «επίθεση» αγάπης, αστερόσκονης και χορευτικής διάθεσης με βάση τα ‘90s, αλλά και οι πρωταγωνιστές «των καλύτερών μας χρόνων», οι: Δάκης, Λάκης Τζορντανέλλι, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Μπέσση Αργυράκη και Κατερίνα Αδαμαντίδου.

Το αποκορύφωμα, όμως, της γιορτινής περιόδου έρχεται την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Δίνουμε ραντεβού στο λόφο του Φιλοπάππου για να πετάξουμε χαρταετό και να γιορτάσουμε τα Κούλουμα όπως αρμόζει στην ημέρα. Πρωταγωνίστρια της γιορτής η Γωγώ Τσαμπά! Η ερμηνεύτρια που κατάφερε και ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για το δημοτικό τραγούδι έρχεται για να μας ξεσηκώσει…
Φέτος, η Αθήνα «ντύνεται» με τα πιο ωραία και φανταχτερά στολίδια της και μας καλεί να τη γιορτάσουμε μέσα από ένα πολύχρωμο «μωσαϊκό» δράσεων και εκδηλώσεων, μας καλεί να παρασυρθούμε από τις μουσικές, μας καλεί να ζήσουμε την πόλη μας όπως δεν την έχουμε ξαναζήσει…
«Μια ακόμα ευκαιρία να  απολαύσουμε την πόλη με χρώμα, γιορτινή. Αυτές είναι οι Απόκριες, που σχεδιάσαμε με πολλή φροντίδα ώστε να τις νιώσουν δικές τους μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας. Είναι οι απόκριες που έχουν πάντα τη γνώριμη, γλυκιά γεύση της παράδοσης, αλλά βρίσκονται και σε διάλογο με το σύγχρονο και το νέο. Είναι οι απόκριες που δεν φοβούνται να αυτοσαρκαστούν, να ντυθούν με τα πιο τρελά χρώματα και να γελάσουν με την ψυχή τους», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.aftodioikisi.gr

Ένας Ιάπωνας ηλικίας 112 ετών ανακηρύχθηκε ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο από το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες! Στην ερώτηση για το μυστικό της μακροζωίας του απάντησε: «Να κρατάς το χαμόγελό σου».
Ο Σιτέτσου Ουατάναμπε γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1907 στην Νιιγκάτα, στην βορειοδυτική Ιαπωνία. Ο τίτλος του γηραιότερου εν ζωή άνδρα στον κόσμο του απονεμήθηκε επισήμως χθες Τετάρτη σε εκδήλωση που έγινε στον οίκο ευγηρίας στον οποίο διαμένει, ο οποίος βρίσκεται στην γενέτειρά του.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο, επίσης Ιάπωνας, ο Μασάζο Νονάκα, απεβίωσε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 112 ετών και 266 ημερών.
Ο Ουατάναμπε, ο οποίος έχει αποκτήσει πέντε παιδιά, είπε χθες ότι το μυστικό της μακροβιότητάς του είναι απλά «να μην θυμώνεις και να κρατάς το χαμόγελό σου».
Ο νέος κάτοχος του τίτλου παραδέχθηκε εξάλλου ότι έχει και μια μικρή αμαρτία –του αρέσουν τα γλυκά, όπως η πουτίγκα καραμέλας, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν του έχει κάνει κακό.
Κάτοχος του τίτλου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο είναι μια γυναίκα, επίσης Γιαπωνέζα, η Κάνε Τανάκα, η οποία έσβησε τον περασμένο μήνα 117 κεριά.
Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο: Περισσότεροι από 70.000 υπεραιωνόβιοι ζουν στη χώρα αυτή που έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 126 εκατομμύρια κατοίκους.
Το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας στους άνδρες κατείχε προηγουμένως άλλος Ιάπωνας, ο Τζιρόεμον Κιμούρα, ο οποίος πέθανε το 2013 λίγο μετά τα γενέθλια του των 116 ετών.
Σύμφωνα με το Γκίνες, το ρεκόρ μακροζωίας, το οποίο μπόρεσε να αποδειχθεί επισήμως, και στα δύο φύλα εξακολουθεί να κατέχει η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, ο οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Δραματική είναι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική κλιμάκωση της έντασης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία.
Κορωνοϊός : Φρένο στις… business Κινέζων με τις μάσκες
Επισημαίνει επίσης ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.
Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης, ότι η οδός, που συνδέει το Χαλέπι με τις νότιες πόλεις της χώρας (Χάμα, Χομς και Δαμασκό) που είναι η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της Συρίας (Μ-5), απελευθερώθηκε πλήρως από τους τρομοκράτες.
Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ανακοινώσεις «δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση».
Προσθέτει ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί ρωσικών επιθέσεων σε αμάχους
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Δεν δεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Εκθέτουμε την δική μας θέση. Δεν αμφισβητούμε το ότι σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, έχουμε διαφορετική ανάγνωση με την Τουρκία» δήλωσε η Ζαχάροβα.
Πάντως, η εκπρόσωπος του Ρωσικού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσεχώς νέες επαφές με τους Τούρκους εταίρους «για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων», που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δύο χωρών.
Τι είχε ισχυριστεί ο Ερντογάν
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ  Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Της συνομιλίας των δύο ηγετών είχε προηγηθεί η επίθεση του Τούρκου ηγέτη κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε πως «συμμετέχει στη σφαγή αμάχων στη βορειοδυτική Συρία», καθώς και η οργισμένη αντίδρασή του εναντίον του Άσαντ τον οποίο απείλησε πως «η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος».
«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.
«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οκτώ παραμένουν τα κρούσματα στη Βρετανία από τον φονικό ιό που απασχολεί τους τελευταίους μήνες όλη την υφήλιο.
Ωστόσο αυτά τα οκτώ κρούσματα είναι αρκετά για να πανικοβάλλουν τους Βρετανούς, οι οποίοι όπως αναφέρουν δεν πάνε ούτε στο γυμναστήριο μη τυχόν και κολλήσουν τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τον Guardian πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προμηθευτεί χειρουργικές μάσκες, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να αγοράσουν ξηρά τροφή ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
«Μπορεί να μην υπάρχει λόγος για να πανικοβληθούμε, ωστόσο αγόρασα μάσκα εξαιτίας του κοροναϊού. Ελπίζω να μην χρειαστεί να την χρησιμοποιήσω ποτέ», ανέφερε ο Ίαν, κάτοικος του Μπρίτον απ΄όπου και δύο κάτοικοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Μερικοί αναγνώστες ανέφεραν στην Guardian πως αποφεύγουν τα ταξίδια στο κεντρικό Λονδίνο καθώς εκεί μπορεί ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι υψηλότερος.
«Σταμάτησα να πηγαίνω γυμναστήριο, να χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς φοβάμαι για τον κοροναϊό. Επίσης ακύρωσα όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις μου για να προστατευτώ», τόνισε η –κάπως υπερβολική- Μαίρη στην Guardian η οποία εργάζεται ως λογίστρια στο Λονδίνο.
Αμερική: Χάνει 5,8 δισ. εξαιτίας του κοροναϊού
Ωστόσο όπως φαίνεται δεν έχει μόνο η Βρετανία πρόβλημα με τον φονικό ιό, καθώς σύμφωνα με έρευνα η Αμερική αναμένεται να χάσει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του κοροναϊού.
Ειδικότερα, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πηγή αμερικανικών ταξιδιωτικών εσόδων, με τους Αμερικάνους να δαπανούν ετησίως περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να επισκεφτούν την Κίνα.
Ωστόσο, ο κοροναϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση κατά 28% στις κινεζικές επισκέψεις από τις ΗΠΑ μέσα στο 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Tourism Economics, ενός υποκαταστήματος της Oxford Economics.
Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες αεροπορικών εισιτηρίων και εγχώριων δαπανών ύψους 5,8 δισ. Δολαρίων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ο κοροναϊός αναμένεται να έχει σημαντικότερο αντίκτυπο στις μετακινήσεις απ’ ότι είχε το ξέσπασμα του SARS το 2003.
«Η Κίνα είναι πολύ πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και η περαιτέρω διατάραξη της παραγωγής και των ταξιδιών θα συνεχίσει να δημιουργεί σημαντικές παγκόσμιες διακυμάνσεις», δήλωσε ο Richard Falkenrath, επικεφαλής της ασφάλειας της Bridgewater Associates.

Το Facebook, που επιχειρεί να εντείνει τον αγώνα του κατά της προσπάθειας χειραγώγησης μέσω των υπηρεσιών του, ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε τρεις νέες απόπειρες επηρεασμού της κοινής γνώμης, η μία εκ των οποίων συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Εργαζόμαστε διαρκώς για να εντοπίζουμε και να αναχαιτίζουμε αυτού του είδους τη δραστηριότητα επειδή δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», σημείωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας του Facebook. «Κάνουμε προόδους (…) όμως όπως έχουμε ήδη πει, πρόκειται για μια διαρκή πρόκληση», πρόσθεσε.
Η πρώτη «επιχείρηση» χειραγώγησης προερχόταν από τη Ρωσία και στόχευε κυρίως την Ουκρανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Εντοπίστηκαν 78 λογαριασμοί, 11 σελίδες και 29 ομάδες που δρούσαν μέσω του Facebook αλλά και άλλοι 4 λογαριασμοί στο Instagram (ιδιοκτησίας επίσης του Facebook). «Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζονταν να ανήκουν σε πολίτες δημοσιογράφους και επιχειρούσαν να έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους, φορείς λήψεις αποφάσεων και άλλα δημόσια πρόσωπα της περιοχής», επισήμανε η εταιρεία. Σύμφωνα με την έρευνά της, οι λογαριασμοί συνδέονταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το δεύτερο δίκτυο λειτουργούσε από το Ιράν και επικεντρωνόταν στις ΗΠΑ, με 6 λογαριασμούς στο Facebook και 5 στο Instagram. Οι χρήστες μοιράζονταν μεταξύ τους άρθρα για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, ο χριστιανισμός, οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις και η αμερικανική μεταναστευτική πολιτική.
Το τρίτο δίκτυο λειτουργούσε από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ και στόχευε στον πληθυσμό της δεύτερης. Σε 13 λογαριασμούς και 10 σελίδες στο Facebook ασκούσε κυρίως κριτική στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Μιανμάρ. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται ότι ανήκαν σε δύο ανταγωνίστριες εταιρείες και σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!