Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Είναι η Καλαμάτα... παραμεθόριος περιοχή, ανήκοντας στην ίδια κατηγορία με τα Δωδεκάνησα, τα Ιωάννινα και το Κιλκίς;

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως για τον ΟΑΕΔ οι επαρχίες Καλαμάτας και Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας ανήκουν στην παραμεθόριο !

Από πού προκύπτει αυτό; Από όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σχετικά με την επιδότηση επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα:

“Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου, ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις επιδοτούνται με ποσοστό 12% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού τους, εφόσον είναι εγκατεστημένες στους νομούς ΞΑΝΘΗΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ και ΕΒΡΟΥ.

Αντίστοιχα, οι ως άνω δραστηριότητες, εφόσον ασκούνται στους νομούς ΚΑΒΑΛΑΣ και ΔΡΑΜΑΣ δύνανται να επιδοτηθούν, με ποσοστό 4%, επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού των επιχειρήσεων με εξαίρεση τις επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού, οι οποίες επιδοτούνται με ποσοστό 12%.

Επίσης, επιδοτούνται, με ποσοστό 1%, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις εφόσον είναι εγκατεστημένες στους νομούς ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΣΕΡΡΩΝ καθώς και στις επαρχίες ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΜΕΣΣΗΝΗΣ του νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”.


Προκαλεί αναμφίβολα ερωτηματικά η συμπερίληψη των περιοχών αυτών στο πρόγραμμα  επιδότησης επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών, ειδικά με δεδομένο ότι πρόκειται για το νομό απ'όπου κατάγεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
news.gr

Μπάσκετ, χορό, κολύμπι. Όλο και περισσότερα σπορ, όλο και νωρίτερα. Σπεύδουμε να γράψουμε στα γυμναστήρια τα παιδιά, για «το καλό τους». Είναι αλήθεια έτσι τα πράγματα;
«Τα σπορ κάνουν κακό, στα πολύ μικρά παιδιά». Παρόλο που μπορεί να σας φανεί λίγο ανατρεπτική αυτή η δήλωση -που θέτει υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο σταθερές πεποιθήσεις μας- δεν είναι ούτε πρόκληση ούτε παραδοξολογία. Σημαίνει ότι όταν τα σπορ ταυτίζονται με έντονη και τακτική σωματική άσκηση, βάσει προκαθορισμένων ωραρίων, προπονήσεων, κανόνων και κινήσεων, σε παιδάκια κάτω των 6-7 ετών, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν γιατροί και ερευνητές.   
To διαβάσαμε στο imommy.gr
 
Τι σημαίνει ο όρος «σπορ»; 
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη σταθερή και τακτική άσκηση και στην ελεύθερη κίνηση που συνδυάζεται με τη διασκέδαση, την ελεύθερη περιήγηση από το ένα άθλημα στο άλλο με οδηγό το ένστικτο και την επιθυμία για κίνηση, π.χ. το κολύμπι στη θάλασσα, το τρέξιμο στο πάρκο ή ένας ωραίος περίπατος με το ποδήλατο. Κακό κάνουν οι κανόνες και η επανάληψη. 
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έπρεπε μόνο να παίζουν. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι από μόνο του μια υγιεινή μορφή άθλησης και τα παιγνίδια στην παιδική χαρά αποτελούν ένα εξαιρετικό γυμναστήριο, όπου δοκιμάζονται οι ικανότητες των μυών, ο συντονισμός των κινήσεων, η αίσθηση της ισορροπίας, ακόμη και το …θάρρος. Ένα παιχνίδι με δοκιμασίες αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από μια ώρα στο γυμναστήριο, ενώ η κούνια δυναμώνει τα πόδια και τα χέρια και είναι ασύγκριτα πιο διασκεδαστική από κάμψεις και επικύψεις. Γενικά, οποιαδήποτε δραστηριότητα πρέπει να αρχίζει αφού το παιδί κλείσει τα 6-7 και αυτό γιατί το νευροφυσιολογικό σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέσει να απομνημονεύει και να επεξεργάζεται τους κανόνες ενός αθλήματος. Προσοχή όμως, όχι στατικό παιχνίδι με ηλεκτρονικές «νταντάδες» αλλά ζωηρό παιχνίδι στην εξοχή με κίνηση φωνές και γέλια.    
 
Αφύσικες κινήσεις 
Για να μάθει το συντονισμό των χεριών και των ποδιών στο τρέξιμο ή τη σωστή αναπνοή στο κολύμπι, ένα παιδάκι 4-5 ετών (που εάν αφεθεί ελεύθερο θα κολυμπάει σαν σκυλάκι), καταβάλλει τεράστιες και αφύσικες προσπάθειες. Το ίδιο ισχύει για το σκι, το οποίο, παρότι τόσο της μόδας πια και στη χώρα μας, για τα παιδιά δεν είναι παρά ένα μαρτύριο που συνδέεται με κρύο, άβολα παπούτσια και μια μύτη που τρέχει ακατάπαυστα, ενώ εκείνα προτιμούν να κυλάνε με το έλκηθρο ή να φτιάχνουν χιονανθρωπάκια.  Και ας μη μιλήσουμε για σπορ όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ, που έρχονται σε αντίθεση με το φυσικό ένστικτο του παιδιού να αρπάζει και να κρατά τη μπάλα και όχι να τη στέλνει μακριά, ακολουθώντας τους κανόνες του παιγνιδιού. Προς αποφυγήν είναι επίσης τα μαθήματα χορού και καράτε, μετά τον παιδικό σταθμό, όσο κι αν όλα τα άλλα πιτσιρίκια έχουν ήδη αρχίσει.   
 
Αφήστε τα ελεύθερα
Μη βιάζεστε, λοιπόν, όσο κι αν το όνειρό σας είναι να δείτε το θησαυρό σας πρωταθλητή και είστε πεπεισμένοι ότι ο σωστός δρόμος είναι να ξεκινήσει τα σπορ πολύ νωρίς. 
-  Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η δημιουργικότητά του και να αναχαιτιστεί η φυσική και ψυχική ανάπτυξή του. 
 -  Τα παιδιά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα να πειραματίζονται με διάφορα παιγνίδια και με διαφορετικές καταστάσεις, χωρίς την εμμονή της «σωστής κίνησης» ή ακόμη χειρότερα, τις προσδοκίες για εντυπωσιακές επιδόσεις του μπαμπά ή της μαμάς που τα κυνηγούν με το χρονόμετρο στο χέρι. 
-  Επιπλέον, όταν το παιδάκι έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς τα σπορ δεν αργούν να φανούν οι ζημιές. Και πρώτα από όλα, εάν έχει αρχίσει από πολύ μικρό κάποιο άθλημα, κουράζεται και αρνείται να το συνεχίσει στην ηλικία στην οποία θα το είχε πραγματικά ανάγκη. Παράδειγμα, πολλά παιδάκια 9-10 ετών αρνούνται να κολυμπήσουν, γιατί έχουν ήδη βαρεθεί να πηγαίνουν στην πισίνα που τους είχε γράψει η μαμά τους πριν καλά καλά μιλήσουν. 
 -  Προκαλούνται σοβαρές ζημιές στο σκελετό και παθήσεις στους πυρήνες ανάπτυξης και οστεοποίησης (τα «καπελάκια» στις άκρες των οστών) που εάν υπερφορτωθούν και δεχτούν υπερβολική πίεση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη. 
-  Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει τα παιδιά να μένουν ακίνητα και να βλέπουν αδιάκοπα κινούμενα σχέδια ή να περνούν τις ώρες τους με παζλ και πλαστελίνες. Εάν συνηθίσετε τα παιδιά σας να περνούν την Κυριακή στο ύπαιθρο, παίρνοντας μαζί τους τα πατίνια ή το ποδηλατάκι τους, αντί να τα κλείνετε στον κινηματογράφο ή στο σπίτι των παππούδων μπροστά στην τηλεόραση, βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να γίνουν στο μέλλον αθλητικοί τύποι. Όσο για προπονήσεις, ρεκόρ και αγώνες, έχουν όλο τον καιρό μπροστά τους. 
 
Λέμε ΟΧΙ στα σπορ που έχουν κανόνες, επαναλήψεις και σταθερά ωράρια. Λέμε ΝΑΙ στην «ήπια» προσέγγιση αθλημάτων που γίνονται μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά και με τα χρόνια μετατρέπονται σε πραγματική άθληση. Τι εννοούμε; Καλό κάνει το κολύμπι στην θάλασσα, επίσης το τρέξιμο, οι περίπατοι, το κρυφτό πίσω από τα δέντρα, μικρές οδοιπορίες σε συνδυασμό με τη συλλογή χαλικιών και φύλλων, αλλά και παιχνίδια στο χιόνι (όπου είναι δυνατόν). Ιδανικό τρόπο άθλησης αποτελεί το ποδήλατο, σε οποιαδήποτε μορφή του ξεκινώντας από το τρίτροχο ποδηλατάκι. Η ποδηλασία κάνει καλό σε όλους και μπορεί να γίνει παντού. 

Παιδική χαρά: ιδανική προπόνηση 
Η παιδική χαρά είναι το τέλειο γυμναστήριο. Ας δούμε ποιες ασκήσεις και νευροφυσιολογικές δεξιότητες θέτουν τα παιδιά σε λειτουργία παίζοντας. 
 -  Τσουλήθρα: ενεργοποιούνται ο μυϊκός έλεγχος (το παιδί μαθαίνει να αφήνει το σώμα του ελεύθερο χαλαρώνοντας τους μυς), η αίσθηση της ισορροπίας και ο σωστός συγχρονισμός για την προσγείωση. Ιδανική ηλικία, 4 ετών. 
-  Κούνια: με το πέρασμα από τη φάση της ώθησης (ανέβασμα) στη φάση της καθόδου, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια από τους μυς των ποδιών και των χεριών, αλλά και από τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς. Ιδανική ηλικία, 4 ετών και άνω. 
-  Κρεμαστή γέφυρα: ενεργοποιεί την αίσθηση της ισορροπίας, το συντονισμό (το παιδί μαθαίνει να στερεώνεται καλά, να ακολουθεί το ρυθμό των κυματισμών), την όραση (κοιτάζει πού πηγαίνει). Απαιτεί καλό γενικό έλεγχο, 5 ετών και άνω. 
-  Σκαρφάλωμα στον τοίχο, σε σχοινιά και σε πασσάλους: το σκαρφάλωμα χρειάζεται δύναμη, ευελιξία και επιδεξιότητα. Δουλεύουν πολύ τα χέρια και τα πόδια και απαιτείται αρκετή μυϊκή δύναμη. Από 5 ετών και άνω.
Η διάσημη πια ηθοποιός του Χόλυγουντ στα 15 της ήταν το «φυτό» της τάξης με όμορφα μάτια και υπέροχο χαμόγελο. Ο χώρος της μόδας την είχε κερδίσει από νωρίς, μιας και είχε κατακτήσει τον τίτλο της πρώτης αναπληρωματικής Miss USA, ενώ είχε βγει έκτη στο διαγωνισμό μις Κόσμος το 1986.

Μετά το πέρασμά της από το χώρο της μόδας, η Αφροαμερικανίδα καλλονή, ασχολήθηκε με την ηθοποιία κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με ένα μικρό ρόλο στον «Πυρετό της Ζούγκλας». Μετά από την ταινία αυτή, η καριέρα της εκτοξεύθηκε και είναι μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, βραβευμένη με Όσκαρ.

Η Χάλι Μπέρι



Η Χάλι Μπέρι είναι σίγουρα μία από τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη ενώ πρόσφατα έγινε μαμά για δεύτερη φορά. Έχει τρεις γάμους στο ενεργητικό της, έναν με τον Ντέιβιντ Τζάστις το 1993 ο οποίος κράτησε μόνο τρία χρόνια, έναν με τον Έρικ Μπένετ το 2001, ενώ λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε το πρώτο της παιδάκι την Νάιλα με το διάσημο μοντέλο Γκάμπριελ Όμπρι.

Η διάσημη σταρ όμως, φαίνεται ότι ήθελε να κάνει και τρίτο γάμο με έναν από τους ωραιότερους άντρες του Χόλιγουντ, τον Γάλλο ηθοποιό Ολιβιέ Μαρτίνεζ από τον οποίο μάλιστα απέκτησε και δεύτερο παιδάκι, στα 47 της χρόνια!


































http://www.4news.gr
Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά προβληματική, ωστόσο υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που πέρασαν αυτούσιες στην καθημερινότητά μας και ευτυχώς μας θυμίζουν το δοξασμένο παρελθόν.
  • Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
  • Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
  • Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο. (Θουκυδίδης – Γ 11)
  • Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση. Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη πλοκή του έργου και στο οποίο κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανιζόταν ένας Θεός επάνω σε εναέρια κατασκευή (γερανός).
  • - Αρχή άνδρα δείκνυσι: όταν οι πράξεις – έργα χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στον οποίο αναφερόμαστε. (Βίας ο Πριηνεύς – Σοφοκλής.... Αντιγόνη 62)
  • Ασκός του Αιόλου: σε περιπτώσεις επικείμενων δεινών – καταστροφών. Ο Αίολος έδωσε έναν ασκό στον Οδυσσέα ο οποίος περιείχε ανέμους. Όταν λοιπόν οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον ασκό, απελευθερώθηκαν οι άνεμοι και παρέσυραν το πλοίο στο νησί των Λαιστρυγόνων. (Ομήρου Οδύσσεια Κ 1-56)
  • Αχίλλειος πτέρνα: αδύνατο σημείο. Η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.
  • Βίος αβίωτος : ζωή ανυπόφορη. (Χίλων Ο Λακεδαιμόνιος)
  • Γαία πυρί μειχθήτω: σε περιπτώσεις καταστροφής, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση.
  • Γη και ύδωρ: υποδηλώνει περιπτώσεις υποταγής , πλήρους υποχώρησης, παράδοσης άνευ όρων. Η φράση προέρχεται από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο οι Πέρσες απεσταλμένοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες γη και ύδωρ σε ένδειξη υποταγής. (Ηροδότου Ιστορία V 17-18)
  • Γόρδιος δεσμός: αναφέρεται σε περιπτώσεις δύσκολων προβλημάτων (άλυτων). Η φράση λέγεται σε περιπτώσεις δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν προσπάθησε να λύσει ένα πολύπλοκο κόμπο, το «γόρδιο δεσμό» τον οποίον σύμφωνα με τον χρησμό όποιος τον έλυνε θα γινόταν κυρίαρχος της Ασίας. (Αρριαννού 11 3)
  • Δαμόκλειος σπάθη: απειλητικές καταστάσεις Η φράση προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα , όταν ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο, ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.
  • Διέβην τον Ρουβίκωνα : σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος όταν το 49 π.Χ. αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.
  • Δούρειος Ίππος: αναφέρεται σε περιπτώσεις δολιότητας, ή δώρων τα οποία υποκρύπτουν δόλο. Η φράση προέρχεται από τον Όμηρο και αναφέρεται κατά την περίοδο των Τρωικών πολέμων τότε που οι Έλληνες ενώ χάρισαν στους Τρώες ξύλινο άλογο μεγάλων διαστάσεων ως αφιέρωμα στους Θεούς, στο εσωτερικό του ήταν κρυμμένοι ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, οι οποίοι άνοιξαν τις πύλες της Τροίας στους υπόλοιπους Έλληνες (Ομήρου Οδύσσεια λ 529)
  • Δρακόντεια μέτρα: αναφέρεται σε περιπτώσεις λήψης αυστηρών – σκληρών μέτρων Η φράση προέρχεται από τον Δράκοντα (7ος αιώνας π.Χ) αρχαίο νομοθέτη των Αθηνών, ο οποίος ήταν γνωστός για τους αυστηρούς και σκληρούς νόμους που επέβαλε.
  • Eξ απαλών ονύχων: αναφέρεται στην νηπιακή ηλικία κυριολεκτικά, ή σε παλαιότερη χρονική περίοδο μεταφορικά. Η φράση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τη νηπιακή ηλικία κατά την οποία ο άνθρωπος έχει μαλακά νύχια.
  • Έπεα πτερόεντα: αερολογίες, αβάσιμα επιχειρήματα. Ομηρική έκφραση βασισμένη στην αντίληψη ότι τα λόγια όταν εκστομίζονται τα παίρνει ο αέρας. (Ομήρου Ιλιάδα Α 201)
  • Επί ξυρού ακμής : στην κόψη του ξυραφιού, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε κρίσιμο σημείο. Ομηρική φράση η οποία ειπώθηκε από το Νέστορα στο Διομήδη στην προσπάθειά του να τον παροτρύνει για συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον των Τρώων. (Ομήρου Ιλιάδα Κ 173)
  • Εκατόμβη: Θυσία με πολλά θύματα, μεγάλη απώλεια. Εκατόμβη στην αρχαία Ελλάδα ονόμαζαν την θυσία κατά την οποία γινόταν προσφορά από εκατό βόδια στους θεούς. (Ομήρου Ιλιάδα Α 65)
  • Ες αύριον τα σπουδαία: Αργότερα θα ασχοληθούμε με τα σοβαρά ζητήματα – θέματα, αναβολή. Τη φράση είπε ο Θηβαίος Αρχίας, όταν έλαβε το γράμμα που τον προειδοποιούσε ότι κινδυνεύει από τον Πελοπίδα. (Πλουτάρχου Πελοπ. 10)
  • Ή ταν ή επί τας : Ή θα την φέρεις νικητής (ασπίδα) ή θα σε φέρουν επάνω της νεκρό.................ή θα επιτύχουμε, ή θα αποτύχουμε. Τη φράση έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες μητέρες στα παιδιά τους, όταν τους έδιναν την ασπίδα για τον πόλεμο. (Πλουτάρχου Λακεδαιμ. Αποφθ.16)
  • Ήξεις αφήξεις: Λέγεται όταν κάποιος αλλάζει συνεχώς γνώμη. Η φράση προέρχεται από το χρησμό του μαντείου των Δελφών « ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω». Η θέση του κόμματος πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ου, καθορίζει και τη σημασία του χρησμού.
  • Κέρβερος: Σκληρός, ανυποχώρητος. Προέρχεται από το ομώνυμο τέρας που φύλαγε τον Άδη και δεν επέτρεπε την είσοδο.
  • Κέρας Αμαλθείας: Παραπέμπει σε πλούτο – αφθονία υλικών αγαθών. Η φράση προέρχεται από περιστατικό όπου η Αμάλθεια έτρεφε το μικρό Δία με κέρατο κατσίκας γεμάτο γάλα και μέλι.
  • Και συ τέκνον Βρούτε: Φράση που απευθύνεται σε πρόσωπα που προδίδουν την εμπιστοσύνη μας.Την είπε ο Καίσαρας, όταν αναγνώρισε τον Βρούτο ανάμεσα στους δολοφόνους του.
  • Κόπρος του Αυγείου: Συγκεντρωμένες ατασθαλίες – καταστάσεις οι οποίες δύσκολα διορθώνονται. Η φράση προέρχεται από άθλο του Ηρακλή, κατά τον οποίο καθάρισε την κοπριά από τους στάβλους του Αυγείου.
  • Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: Λέγεται για όσους υπερηφανεύονται και καυχώνται για ανεπιβεβαίωτα κατορθώματα και καλούνται να αποδείξουν ότι λένε την αλήθεια. Η φράση προέρχεται από Αισώπειο μύθο σύμφωνα με τον οποίο κάποιος ισχυριζόταν ότι κάποτε στη Ρόδο έκανε ένα πολύ μεγάλο άλμα και του ζήτησαν να το επαναλάβει λέγοντάς του την παραπάνω φράση. (Αισώπου Μύθοι «Ανήρ Κομπαστής»)
  • Mηδένα προ του τέλους μακάριζε : Μην βιάζεσαι να μακαρίσεις κάποιον πριν το τέλος. Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Σόλωνας τους θησαυρούς του Κροίσου, όταν ο τελευταίος τους έδειξε με υπερηφάνεια. (Ηροδότου Ι 32 7)
  • Κύκνειο άσμα: Η τελευταία ενέργεια – πράξη – έργο κάποιου. Προέρχεται από το τελευταίο τραγούδι του κύκνου πριν το θάνατό του. (Πλάτωνος Φαίδων 84 Ε)
  • Ιστός της Πηνελόπης : Λέγεται για έργο που δεν τελειώνει. Η φράση είναι από τον Όμηρο όπου στην Οδύσσεια αναφέρεται στην Πηνελόπη η οποία ύφαινε ένα ύφασμα την ημέρα και το ξήλωνε τη νύχτα, θέλοντας να ξεγελάσει τους μνηστήρες μέχρι να γυρίσει ο Οδυσσέας από την Τροία. (Ομήρου Οδύσσεια τ 149)
  • Κουτί της Πανδώρας : Εμφάνιση πολλών δεινών ταυτόχρονα. Η φράση προέρχεται από τη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους έδωσε στην Πανδώρα ως δώρο ένα κιβώτιο γεμάτο με όλες τις συμφορές, με αποτέλεσμα μόλις το άνοιξε να βγουν όλα τα δεινά, εκτός από την ελπίδα.
  • Ο κύβος ερρίφθη: Η απόφαση έχει ληφθεί. Τη φάση είπε ο Καίσαρας όταν αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο. Οι λατινομαθείς ευρωπαίοι το λένε στα λατινικά alea jacta est.
  • Προκρούστειος Κλίνη: Προσαρμογή κάποιας κατάστασης βάσει συμφέροντος. Προέρχεται από τον μυθικό κακούργο Προκρούστη ο οποίος έδενε τα θύματά του σε κρεβάτι κι έπειτα τους έκοβε ή εξάρθρωνε τα πόδια, προκειμένου να τους φέρει σε ίσο μήκος με το κρεβάτι.
  • Μέμνησο των Αθηναίων : Μην ξεχνάς αυτόν που πρόκειται να εκδικηθείς.Τη φράση έλεγε καθημερινά ένας υπηρέτης στο Δαρείο (κατόπιν εντολής του) υπενθυμίζοντας ότι έπρεπε να τιμωρήσει τους Αθηναίους, διότι συμμετείχαν στην πυρπόληση των Σάρδεων. (Ηροδότου V 105)
  • Μερίς του λέοντος : Το μεγαλύτερο μερίδιο. (Αισώπου μύθοι «Λέων και αλώπηξ»)
  • Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας : Όταν λέγονται ήδη γνωστά πράγματα. Η φράση λέγεται διότι στην Αθήνα η γλαύκα, η κουκουβάγια, ήταν γνωστή, σαν σύμβολο της Αθήνας και εικονιζόταν παντού, όπως στις στροφές των σπιτιών, στα νομίσματα κ.λ.π. (Αριστοφάνη, Όρνιθες, 301)
  • parapolitika.gr
Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους σήμερα νωρίς το πρωί κεντρικές οδικές αρτηρίες που εμποδίζουν την πρόσβαση στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ενας πυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε ένα από τα φράγματα αυτά, βορείως της πρωτεύουσας.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε "την άμεση άρση" των φραγμάτων των αγροτών γύρω από το Παρίσι, κυρίως νοτίως και δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, αμέσως μετά το θάνατο σε τροχαίο του "πυροσβέστη που πήγαινε στη δουλειά του", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγιέ. Το αυτοκίνητο του πυροσβέστη προσέκρουσε σε νταλίκα. "Ζητούμε την άμεση άρση των φραγμάτων που έχουν στήσει οι αγρότες με τα τρακτέρ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της φορολογίας και την μείωση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός.

Ένα δεύτερο τροχαίο με έξι ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε κατά τη σύγκρουση ενός τρακτέρ και οχήματος των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.

Η οργή για την αύξηση του ορίου φορολόγησης στη Γαλλία είναι μεγάλη και οι διαδηλωτές έχουν εξεγερθεί σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως για την προβλεπόμενη νέα επιβολή φόρου στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές η οποία, σύμφωνα με τα συνδικάτα του αγροτικού τομέα και των τροφίμων, θα κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δύο συνδικάτα, η Ομοσπονδία συνδικάτων αγροτών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς (FDSEA) και το περιφερειακό τμήμα των νέων αγροτών (JA) είχαν καλέσει τα μέλη τους να οργανώσουν "αποκλεισμό του Παρισιού". Σε πολλά μέρη, οι πορτοκαλί σειρήνες των τρακτέρ είχαν απέναντί τους τις μπλε σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την "υπερφορολόγηση" και οι καλλιεργητές σιτηρών την ανακατανομή της ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία επρόκειτο να δοθεί στους αγρότες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

http://www.enikos.gr 
Ξεκίνησε η διαδικασία των προσλήψεων στο ΕΣΥ με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την πρόσληψη 400 γιατρών και 100 νοσηλευτών έως το τέλος του χρόνου και άλλων 500 γιατρών και 300 γιατρών το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πλειοψηφία θα διοχετευθεί στο ογκολογικά νοσοκομεία τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν και αναγνώρισε πως ακόμη και αυτές οι προσλήψεις δεν είναι αρκετές ώστε να μηδενιστούν οι χρόνοι αναμονής, αναφέρει το iatropedia.

http://www2.thestival.gr
Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ΙΧ και ΔΧ, θα γίνει και φέτος και μέσω των ΕΛΤΑ, με βάση σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξόφληση θα γίνεται χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση στο εκτεταμένο δίκτυο των ταχυδρομικών καταστημάτων και των ταχυδρομικών πρακτορείων που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και να παραλάβουν την απόδειξη πληρωμής που θα χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό εξόφλησης.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2014 προσκομίζοντας στα ΕΛΤΑ μόνο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους.

http://www.seleo.gr


Στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα και κάτω από την πράσινη στέγη των πεύκων, και των πλατανιών θα απλωθεί φέτος το γιορτινό παραμύθι του επιτυχημένου «Δάσους των Χριστουγέννων», σε συνολική έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η γνωστή και αγαπημένη τοποθεσία του Φράγματος διαμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό γιορτινό προορισμό με καλαίσθητες εγκαταστάσεις, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, χιλιάδες φωτάκια και στολίδια, μουσική με κάλαντα και εορταστικά τραγούδια, θεάματα και δράσεις για παιδιά και μεγάλους, βασισμένα στις αγαπημένες συνήθειες και τις παραδόσεις των ημερών.

Πρωταγωνιστούν το Παγοδρόμιο, το Σπίτι και του Αη-Βασίλη, Fun Park, με αγαπημένα παιχνίδια, όπως Carousel, Τρενάκι Αη-Βασίλη, Τραμπολίνο κ.α., τη Φάτνη, τη Ζαχαρογειτονιά, χριστουγεννιάτικη αγορά με καλαίσθητους εμπορικούς οικίσκους με παραδοσιακά γιορτινά προϊόντα και είδη, χώρους εστίασης και ανάπαυσης, χώρους πολιτιστικών δράσεων, δημιουργικά εργαστήρια και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Δυνατός πόλος έλξης αναμένεται να είναι το Σπίτι του Αη-Βασίλη. Ο αγαπημένος Άγιος των ημερών υποδέχεται τα παιδικά χαμόγελα στην αναπαυτική του πολυθρόνα, ενώ παράλληλα δίνει εντολές στους βοηθούς του να κατασκευάσουν τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια για τους μικρούς του φίλους, που θα καταφθάνουν στο Ταχυδρομείο του για να παραδώσουν το γράμμα με τις επιθυμίες τους για τα φετινά δώρα!

Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του Δήμου Βεροίας και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και τους άλλους τοπικούς φορείς, το «Δάσος των Χριστουγέννων» στο Φράγμα της Βέροιας στόχο έχει να αναδείξει τη γιορτινή ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής.

Το «Δάσος των Χριστουγέννων» στο Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια θα λειτουργήσει από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10:00 – 21:00.
Αν ανήκεις στη μειοψηφία των ανθρώπων που αντί για το δεξί τους χέρι χρησιμοποιούν το αριστερό για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, θα σε ενδιαφέρουν τα παρακάτω 10 παράξενα πράγματα που έρευνες έδειξαν ότι ισχύουν για τους αριστερόχειρες:








Από οκτώ δημοσίους υπαλλήλους συγκροτείται η επιτροπή που θα αποφασίσει για τις απολύσεις, σύμφωνα με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέχρι τις 30-11-2013 να υποβάλλει την Έκθεση Οριστικής Αξιολόγησης των δομών και των πλάνων στελέχωσης των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή θα συνεδριάζει εντός των ωρών του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κατάστημα του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης 5-7, στην Αθήνα.

Τα μέλη που θα συγκροτούν την επιτροπή είναι:
  1. Πηνελόπη Παγώνη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρος.
  2. Γεώργιος Καλλίας, υπάλληλος με βαθμό Β ́ του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γκότση, υπάλληλο με βαθμό Β ́του κλάδου ΠΕ Λοιπών Ειδικοτήτων, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  3. Αλεξάνδρα Κομνηνού, υπάλληλος με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση ΔΕΚΟ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γεροντάσιο, υπάλληλο με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  4. Αναστασία Ρόβα, υπάλληλος με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ4. Διεύθυνση Προσωπικού Γ.Λ.Κ. της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ε.Ε., ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαίρη Ματζοράκη, υπάλληλο με βαθμό Ε ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  5. Ευάγγελος Πέππας, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ25. Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Σωτήριο Αναστασόπουλο, υπάλληλο με βαθμό Γ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  6. Ηλίας Κωτσόπουλος, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Σταυρούλα Μέγα, υπάλληλο με βαθμό ΣΤ ́, του κλάδου ΤΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  7. Ασπασία Κωστοπούλου, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί με απόσπαση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Μαρίνο Παπαδάκη, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο ίδιο Γραφείο.
  8. Σοφία Ψαρογιάννη, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Δ2. Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Δείτε τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εδώ.

http://aftodioikisi.gr 
ην επαναφορά της επιτυχημένης σειράς «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» σκέφτεται ο σκηνοθέτης Αντώνης Τέμπος.






Μετά από 13 χρόνια ο σκηνοθέτης επεξεργάζεται την ιδέα. «Για μένα ιδανικός “Ακάλυπτος” της νέας γενιάς είναι ο ταλαντούχος Φάνης Μουρατίδης. Είναι εξαιρετικός ηθοποιός με φοβερό εκτόπισμα και αίσθηση του χιούμορ. Και τέλειος “Τίγρης” ο Γεράσιμος Γεννατάς», δήλωσε ο Αντώνης Τέμπος στην «Espresso».

 http://www.tsekouratoi.gr

Με τη συνεδρίαση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΔΜ: 

Είχαν προηγηθεί οι δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) του Υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορούσαν στα πρόσθετα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών συνδέεται με τις προτεραιότητες και τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από τους φορείς υποδοχής.

Ειδικότερα, η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας καθίσταται ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.

Από εδώ και πέρα τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα.

2. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

3. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

4. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

5. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr που έχουν δημοσιευτεί:

-1.500 έως 1.600 θα τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία

-700 στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης

-350 έως 400 στις υπηρεσίες ιθαγένειας – «one stop shop» του υπουργείου Εσωτερικών

-200 έως 250 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών

-30 έως 50 στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

http://aftodioikisi.gr 
Μια διαφορετική προσπάθεια ανάδειξης του θέματος των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών που... χάθηκαν και χάνονται στους δρόμους της Ελλάδας ξεκίνησε ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Λευκές πεταλούδες στην άσφαλτο θα συναντήσει κάποιος σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας, εκεί που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα.

Τις πεταλούδες στη μνήμη νέων ανθρώπων που χάθηκαν, ζωγράφισαν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων στα σημεία που σημειώθηκαν τα τροχαία.

«Δεν είναι απλά μια οφειλή σε αυτούς που έφυγαν. Είναι, θα είναι, μια διαρκής υπόμνηση της παρουσίας τους, μια υπενθύμιση του προσωρινού και του μόνιμου της κάθε ύπαρξης μέσα από ένα σύμβολο που σ όλους τους πολιτισμούς συνδέθηκε με την ψυχή του ανθρώπου με την μεταμόρφωση σαν απάντηση στην στατικότητα με το πέταγμα σαν απάντηση στην καθήλωση με την ομορφιά σαν απάντηση στην ασκήμια», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου και συνεχίζει:

«Προϋπόθεση για την αναπαραγωγή των τροχαίων εγκλημάτων είναι να διατηρούμε το πρόβλημα κρυμμένο κάτω από το χαλί.

Βέβαια για να κρυφτούν πάνω από σαράντα χιλιάδες νεκροί που καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές από το 1990 μέχρι σήμερα το χαλί πρέπει να μεγαλώνει διαρκώς.

Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται ορατό. Κυρίως από την προσπάθεια των οικογενειών των θυμάτων και λίγων ακόμα ανθρώπων που ασχολούνται (ανιδιοτελώς) με το θέμα.

Σήμερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Να σπάσουμε την σιωπή που συνοδεύει/σημαδεύει τη ζωή μας, να σπάσουμε την σιωπή που ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων με την αμέριστη συμπαράσταση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ επιβάλουν.

Δεν είναι μόνο οφειλή προς τους απόντες αλλά και ένα χρέος προς τους παρόντες. Ποτέ δεν θα μειωθούν τα τροχαία όσο εξακολουθούμε να τα κρύβουμε ή να λέμε ψέμματα γι αυτά. Παρόντες και απόντες δεν είναι εντέλει διαφορετικά πρόσωπα αλλά κοινοί πρωταγωνιστές μιας εξελισσόμενης μέσα στο αίμα και στον πόνο ιστορίας».

http://www.newsvolos.com 

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, περισσότεροι από 1 στους 2 ανθρώπους που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα επί ημέρες ή και εβδομάδες πριν σταματήσει η καρδιά τους.



Τα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και, σπανιότερα, ζάλη, λιποθυμία και «φτερουγίσματα» της καρδιάς.

Η ανακοπή καρδιάς οφείλεται σε ανεπάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς και οι ασθενείς μπορούν να επιβιώσουν εάν υποβληθούν αμέσως σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη και απινίδωση, ούτως ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός παλμός.

Ωστόσο μελέτες δείχνουν πως αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί εντός νοσοκομείων ή σε χώρους όπου υπάρχουν φορητοί απινιδωτές (στις ΗΠΑ λ.χ. υπάρχουν σε γήπεδα, εμπορικά κέντρα και γενικότερα σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι).

Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) το οποίο διεξάγεται στο Ντάλας, του Τέξας, βασίσθηκε στο ιατρικό ιστορικό 567 ανδρών ηλικίας 35 έως 65 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει ανακοπή καρδιάς σε μία πόλη του Όρεγκον την περίοδο 2002-2012.

Το 53% από αυτούς εκδήλωναν συμπτώματα μέσα στις τέσσερις εβδομάδες πριν από την ανακοπή. Το συνηθέστερο ήταν ο πόνος στο στήθος, τον οποίο είχε παρουσιάσει το 56% των ανδρών με συμπτώματα.

Το 13% είχαν εκδηλώσει δύσπνοια, ενώ το 4% είχαν παρουσιάσει ζάλη, λιποθυμία ή «φτερουγίσματα» της καρδιάς.

Οι περισσότεροι ασθενείς έπασχαν από στεφανιαία νόσο την εποχή της ανακοπής, αλλά μόνον οι μισοί το γνώριζαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Ελόι Μαριγιόν, καρδιολόγο-ηλεκτροφυσιολόγο στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Georges Pompidou, στο Παρίσι, και επισκέπτη ερευνητή στο Ίδρυμα Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο και απεριόριστο κέφι ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει ένα μεγάλο τριήμερο πάρτι, γεμάτο εκπλήξεις και διασκέδαση για τους λιλιπούτειους Περιστεριώτες.

Το πρώτο παιδικό φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Ηθοποιοί, χορευτές και μάγοι μαζί με τον Καραγκιόζη και τους Καλικάντζαρους θα κατακλίσουν το εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου, για να μοιράσουν απλόχερα χαμόγελα φιλοδοξώντας οι παιδικές φωνές να ακουστούν από την μια άκρη της πόλης ως την άλλη.

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μαριονέτες, μουσική, χορός, τραγούδι, μαγικά κόλπα και ένας ολόκληρος πολύχρωμος «φουσκωτός» κόσμος έρχονται στο Περιστέρι, μαζί με τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες για να περάσουμε όλοι μαζί ένα παραμυθένιο τριήμερο.

 Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
  •  Θέατρο
18:30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο Αθανασίου «Ο Καραγκιόζης και ο Καλικάτζαρος»
19:30 Θεατρική παράσταση «Ο Μικρός Οδυσσέας»
  •  Κινηματογράφος
18:00 Ο Μικρός Βασιλιάς: Περιπέτεια στη Ζούγκλα
19:30 Πανικός στο Δάσος – Η Απόδραση του Φέλιξ Λυγξ


 Σάββατο 30 Νοεμβρίου
  • Θέατρο
11:00 Θεατρική Παράσταση «Ο δράκος που ντρεπότανε»
12:15 Θέατρο Μαριονέτας «Γκότσης» «Ο Πινόκιο»
13:00 Θεατρική Παράσταση «Η Μυλωνού» από την θεατρική ομάδα ο Μικρός Νότος
15:00 Θέατρο Πρόβα «Το μαγικό χατήρι»
17:00 Παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο Αθανασίου «Ο Καραγκιόζης και ο Καλικάτζαρος»
18:30 Μουσικοθεατρική Παράσταση από την ομάδα Τρομπετίνι «Ένας Παράξενος Μουσικός»
20:00 Μουσικοθεατρική Παράσταση από τον Θανάση Σάλτα «Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης»
  •  Φουσκωτά
11:00 Παιδικά μαθήματα χορού από την σχολή FAME
17:00 Μάγος Σανκάρα
18:00 Show Nickelodeon, με τον Μπόμπ Σφουγγαράκι και την Ντόρα την μικρή Εξερευνήτρια
  •  Εργαστήρια
12:00 Χώρος Τέχνης και Παιχνιδιού Δελφών 13 «Πώς να γίνεις καλικάτζαρος!!!»
13:00 Plasteliniland δημιουργική απασχόληση με φωτοπλαστελίνες
17:00 Πειραματίξ «Τα ξωτικά των Χριστουγέννων»
18:30 Θεατρικό παιχνίδι
  •  Κινηματογράφος
11:00 Λίο, ένα λιονταράκι αλλιώτικο απ’ τα άλλα
13:00 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα
15:00 Ο μικρός Γκατούρο
17:00 Το ασχημόπαπο κι εγώ
19:00 Τα γλυκάκια


 Κυριακή 01 Δεκεμβρίου
  •  Θέατρο
11:00 Θεατρική παράσταση «Τα τρία γουρουνάκια»
12:30 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες από τον Παραμυθοπλάστη
13:00 Μουσικοχορευτική παράσταση από την Susaeta «Μια χώρα μουσική»
17:00 Θέατρο Πρόβα «Το μαγικό χατήρι»
18:30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο Αθανασίου «Ο Καραγκιόζης και ο Καλικάτζαρος»
20:00 Μουσικοθεατρική Παράσταση από τον Θανάση Σάλτα «Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης»
  •  Φουσκωτά
11:00 Show Nickelodeon, με τον Μπομπ Σφουγγαράκι και την Ντόρα την μικρή εξερευνήτρια
15:00 Παιδικά μαθήματα χορού από την σχολή FAME
18:00 Μάγος Σανκάρα
  •  Εργαστήρια
13:00 Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων στολιδιών
17:00 Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών
  •  Κινηματογράφος
11:00 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα
12:30 Πανικός στο Δάσος – Η Απόδραση του Φέλιξ Λυγξ
13:00 Ο μικρός Γκατούρο
17:00 Τζούλια: Το μελισσάκι
18:30 Το ασχημόπαπο κι εγώ
20:00 Τα γλυκάκια

http://aftodioikisi.gr 
Το ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», χρειάζεται άμεσα κάλτσες και εσώρουχα για τα προστατευόμενα παιδιά ηλικίας 6 έως και 18 ετών.

 Η όποια βοήθεια θα είναι πραγματικά πολύτιμη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2310-341 965 όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 09:00 έως τις 20:00.

Σας ευχαριστούμε θερμά!
Ίδρυμα "Η ΜΕΛΙΣΣΑ"

http://www.pinnokio.gr 
Για τις 31 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί το μεγάλο πάρτι, με το οποίο η Θεσσαλονίκη θα «υποδεχτεί» την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ. Η ανακήρυξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας γίνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, επίσημο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα νεολαίας.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εργάζεται πυρετωδώς σε συνεργασία με ξένους φορείς, ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πρεσβείες και εθελοντές της πόλης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους νέους και στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες τους.
Στόχος είναι, να αποτελέσει ο θεσμός μια γιορτή για την πόλη και τους περισσότερους από 150.000 νέους που ζουν σε αυτήν, αλλά και να αφήσει μια πολύτιμη κληρονομιά μετά τη λήξη του.
«Το μεγαλύτερο όφελος από τη διοργάνωση θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους επί μονίμου βάσεως να συμμετέχουν στα πράγματα και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους», εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ζωντάνιας, αλλά και η πρωτεύουσα της ανεργίας. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κοχλασμού, να δούμε τι θα βγει στο τέλος. Πάντως, ο θεσμός αυτός είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μας δώσει μια νέα εικόνα αυτής της περίφημης ερωτικής πόλης των Βαλκανίων».
Τη στήριξή του στη διοργάνωση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η πολιτική αναγέννησης της χώρας θα έρθει από τις ομάδες της νεολαίας που κάνουν πράγματα. Η πιο δημιουργική όψη της δημόσιας σφαίρας είναι οι νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα δημόσια πράγματα», παρατήρησε ο κ. Καμίνης.
Οι κύριοι στόχοι του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση είναι, να μπει η Θεσσαλονίκη στη λίστα των νεανικών προορισμών της Ευρώπης, να υπάρξει ανοιχτός διάλογος με τους νέους της πόλης, να υπάρξει συνεργασία με τα σχήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενσωματωθούν στις τακτικές δράσεις του δήμου οι καλύτερες δράσεις της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας και να διεκδικήσει ο δήμος τη λειτουργία του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικών για τη Νεολαία της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην πόλη.
Η θεματική της διοργάνωσης, αλλά και το λογότυπο που έχει δημιουργηθεί, περιστρέφονται γύρω από την έννοια του «Χρόνου». «Το λογότυπο συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, θυμίζει αρχαιοελληνική περικεφαλαία και σύγχρονο κούρεμα, ενώ έχει έντονο το μαύρο χρώμα για να στείλει μηνύματα κατά της ξενοφοβίας, αλλά και να θυμίσει μελανόμορφο αγγείο», επισήμανε η Μαρία Πασχαλίδου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης του θεσμού.
Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Έπειτα από διαβουλεύσεις με εθελοντικές και νεανικές ομάδες της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκαν έντεκα προτεραιότητες για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Όπως εξήγησε ο συντονιστής του προγράμματος, Μπάμπης Παπαϊωάννου, αυτές είναι: οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η προώθηση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, η κοινωνική ένταξη/ πολυπολιτισμικότητα, το αστικό τοπίο, η παρουσίαση των δράσεων των ΜΚΟ, οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο νεανικός τουρισμός, ο εθελοντισμός, οι δράσεις για το παιδί και η συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Οι εκδηλώσεις αναπτύσσονται σε δύο πυλώνες: τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τις δράσεις για τους νέους της πόλης. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων υπολογίζεται, ότι θα ταξιδέψουν στην πόλη περισσότερα από 10.000 άτομα από όλο τον κόσμο. Θα διοργανωθούν συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών (όπως του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ), μορφωτικών ιδρυμάτων και πρεσβειών. Σε αυτές συγκαταλέγονται το σεμινάριο «Reclaim the future» για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη μετά την περίοδο της Κρίσης (Μάιος 2014), η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (Μάρτιος), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego (Αύγουστος), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (Οκτώβριος) και η διεθνής συνάντηση φοιτητών Εράσμους (Νοέμβριος). Επίσης, ο δήμος ετοιμάζει την ανάπλαση μιας, μέχρι σήμερα, σχετικά υποβαθμισμένης περιοχής κοντά στον Βαρδάρη και τη μετονομασία της σε «Πάρκο των Εθνών» προς τιμήν του ΟΗΕ, που θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2014.
Οι δράσεις για τους νέους της πόλης περιλαμβάνουν τη διοργάνωση διαγωνισμών για την ανάδειξη ταλέντων σε 20 θεματικές, όπως βίντεο, φωτογραφία, γκράφιτι, διακόσμηση, γαστρονομία, ποίηση, δοκίμιο, κόσμημα, ανακυκλώσιμα υλικά, θέατρο, μουσική και ζωγραφική. Στόχος των διοργανωτών είναι οι νέοι που θα διακριθούν να συμμετάσχουν σε αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς και να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και στο εξωτερικό τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο του άξονα αυτού, εξάλλου, διοργανώνεται κάθε δύο μήνες το «NGO coffee», όπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντά εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και έχει απευθείας διάλογο μαζί τους.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και τη συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, όπως η συνδιοργάνωση τριών συναυλιών με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η σύμπραξη με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει ως κεντρικό έκθεμά του μια αρχαία πινακίδα, όπου αναγράφεται μια αντίστοιχη συνεργασία δήμου και νεανικών οργανώσεων της εποχής.
Δράσεις θα διοργανωθούν και σε πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρξε συμφωνία του δήμου Θεσσαλονίκης με την εταιρεία «Cocomat» προκειμένου να διοργανώσει στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της σε όλο τον κόσμο «Εβδομάδες Θεσσαλονίκης» για την προβολή της πόλης.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική φάση του προγράμματος, κορύφωση της οποίας θα αποτελέσει η τελετή ανακήρυξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2016 την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
Το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2013 και το 2014 σχετικά με τη διοργάνωση ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο στόχος του δήμου είναι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων να καλυφθεί από χορηγίες.

http://aftodioikisi.gr 
Πάρκαρε το αυτοκίνητο εκεί που ήθελε, όπως ήθελε. Δεν περίμενε όμως, το μήνυμα που θα βρει όταν επιστρέψει.

Ένας πολίτης, που βαρέθηκε να βλέπει ασυνείδητους οδηγούς να παρκάρουν όπως θέλουν, του άφησε ένα σημείωμα στο παρμπριζ και μαζί… “δώρο”, ένα προφυλακτικό!

Το μήνυμα, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που δημοσιεύει το TrikalaWeb, λέει:

“Μάθε να παρκάρεις μαλ@#@… Σταμάτα να αναπαράγεις το είδος σου…”

http://www.4news.gr 
Αν δεν έχεις μυαλό...έχεις πόδια, λέει η σοφή παροιμία του λαού! 
 
Νεαρός άφησε το Facebook ανοιχτό για κακή του τύχη και από την μια μέρα στην άλλη, άλλαξε η ζωή του!

Οταν η αγαπημένη του μπήκε στο σπίτι και διάβασε τα...διαδικτυακά του καμώματα με μια...Τζούλια, με πολύ ψυχραιμία του έγραψε το παρακάτω γράμμα!


















http://www.briefingnews.gr 
Μια ερώτηση που την ακούμε συχνά ιδιαιτέρως σε μια χώρα όπου η φέτα έχει την τιμητική της. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η φέτα και γενικά τα λευκά τυριά έχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, δεν παύουν όμως να έχουν αρκετά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φέτα έχει κατά μέσο όρο περίπου 22 % λίπος, εκ του οποίου ένα μεγάλο μέρος είναι κορεσμένο. Το κορεσμένο λίπος αποτελεί ίσως την βασικότερη αιτία αύξησης της χοληστερίνης μας. Επίσης, ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φέτα μπορεί να μας δώσει μέχρι και το 30 % της χοληστερίνης που μπορούμε να πάρουμε σε μία ημέρα. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αν λοιπόν έχετε υψηλή χοληστερίνη μην παρασύρεστε από τις σειρήνες των λιπαρών τυριών και της φέτας μαζί με το φαγητό σας, καθώς αποτελούν την πιο κρυφή πηγή κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Θα πρέπει να κινηθείτε προς πιο ελαφριές επιλογές όπως τυριά χαμηλά σε λιπαρά και λειτουργικά τυριά για μείωση της χοληστερίνης.
Γενικότερα τα τρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης μπορεί να αποτελέσουν ένα σύμμαχο, καθώς περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το τυρί για μείωση της χοληστερίνης, στην αγορά θα βρούμε λευκό τυρί. Η συγκεκριμένη κατηγορία τυριού, εκτός από χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, περιέχει φυτικές στανόλες.

Οι φυτικές στανόλες είναι συστατικά που σύμφωνα με την EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8 - 10 % στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η παρουσία τους μέσα σε ένα λευκό τυρί αποτελεί ένα σημαντικό νέο για εκείνους που επιθυμούν να κρατήσουν γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

http://www.neadiatrofis.gr 
Τι έκαναν πολιτικοί και διανοούμενοι, εβδομήντα χρόνια πριν, το 1940; Κανείς δεν έλειψε κανείς από το προσκλητήριο της πατρίδος, έδωσαν όλοι το βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, μαζί και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, που έστελναν τις ανταποκρίσεις τους, με την ένδειξη «κάπου εις το Μέτωπο».

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αργώ» Γιώργος Θεοτοκάς για να τον δεχτούν εθελοντή στον πόλεμο, το ζήτησε ρουσφέτι απ' τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα! Ο Οδυσσέας Ελύτης, κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή ( έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας») όπως ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος , (έγραψε « το Μνήμα της Γριάς» ), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης, ( έγραψε την «Ελληνική Εποποιία 1940-41), Λουκής Ακρίτας ( έγραψε το διήγημα «οι Αρματωμένοι»), Γιάννης Μαγκλής, Διονύσιος Ρώμας (μετέπειτα βουλευτής) ο πολιτικός- υπουργός Γεώργιος Καρτάλης, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, οι τενόροι Γ. Τουμπακάρης (έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος), Κώστας Σάμιος, οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης ( που κρατούσε στα χέρια του πάντα μια δική του εικόνα της Παναγίας), οι ηθοποιοί, Λάμπρος Κωνσταντάρας ( τραυματίσθηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή) Διονύσης Παπαγιανόπουλος (ο πολέμαρχος ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή), Ντίνος Ηλιόπουλος ( ασυρματιστής του πυρoβολικού), Παντελής Ζερβός ( λοχίας στην πρώτη γραμμή), Νίκος Σταυρίδης (τραυματιοφορέας), Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φρίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος, όλοι με ψυχή λέοντα στην πρώτη γραμμή. Δυο γενναίοι ηθοποιοί που σκοτώθηκαν, οι Δήμος Αυγείας και Πάνος Παπακυριακόπουλος (ο γνωστός ως Πάνος Ντόλης)

Οι πεσόντες στον πόλεμο ηθοποιοί

Ο Δήμος Αυγείας και ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, ήταν οι μεγάλες απώλειες των ηθοποιών στον πόλεμο. Ο Δήμος στις 21-11-40, κολυμπώντας, μ' ένα μαχαίρι στο στόμα, έκοψε τα καλώδια κι έσωσε μια σημαντική γέφυρα από την ανατίναξη κι έτσι μπήκε ο στρατός μας στην Κορυτσά. Για την πράξη του αυτή παρασημοφορήθηκε. Ξαναπήγε στο Μέτωπο, όπου σε μια άλλη μάχη τραυματίσθηκε στην κοιλιά και πέθανε από αιμορραγία. Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος ( Ντόλης το ψευδώνυμό του στο θέατρο του Λαού στο Μεταξουργείο, όπου έπαιζε) έπεσε πολεμώντας στον Αυλώνα στις 25-1-1941.

Ο Χρήστος Πύρπασος, (Πυρπασόπουλος), δημοσιογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας, συγκλονισμένος αποτύπωσε τον πόνο των συναδέλφων του νεκρού Πάνου Ντόλη, στους παρακάτω στίχους: « ...κι έπεσε για την πατρίδα / ο φτωχός ο θεατρίνος, / έξω από τον Αυλώνα,/ ο άξιος πολεμιστής. / Πέθανε ανδρικά στη μάχη / ωσάν Έλληνας εκείνος / του θεάτρου του πολέμου / που ήταν πρωταγωνιστής»

Στον πόλεμο και ... πρωθυπουργοί

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πήραν μέρος και πολιτικοί. ΄Ενας εθελοντής δεκανέας ο Παν. Κανελλόπουλος, που έγινε δυο φορές πρωθυπουργός, εξέδιδε στο Μέτωπο με συνεργάτες τους Στρατή Αναστασέλη και Ελευθέριο Κοτσαρίδα την εφημερίδα με τις δυο ονομασίες, πότε ως «Αχρίς» και πότε ως «Οχρίς» με άρθρα και νέα για τους στρατιώτες του Μετώπου. Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν του Ιππικού, πολέμησε στην πρώτη γραμμή και μία από τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ήταν όταν τραυματίσθηκε σοβαρά το ιπποδρομιακό άλογό του, και αναγκάστηκε μετά να το σκοτώσει.... Ο Κων. Μητσοτάκης πήγε καθυστερημένος στο Μέτωπο από τη Σύρο, πήρε μέρος στην εαρινή επίθεση το Μάρτιο. Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος,γενναία στην πρώτη γραμμή. Ο έφεδρος υπολοχαγός, ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής, πολέμησε γενναίατραυματίσθηκε στη φοβερή μάχη του υψώματος 731,όπου έπεσαν πολλά κορμιά. Και όταν έδεσαν τα τραύματα του, ζήτησε από τον διοικητή του να πάει και πάλι στο « πανηγύρι του πολέμου». Ο στρατιώτης Χαρίλαος Φλωράκης, έγινε Γ.Γ. του ΚΚΕ και πολέμησε στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή πολέμησε και ο Γεώργιος Καρτάλης μετέπειτα υπουργός, όπως και διάφοροι άλλοι. αντιπρόεδρος κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, πολέμησε

Αντί για τουφέκι κρατούσαν την πέννα

Στην πρώτη γραμμή βεβαίως και οι απεσταλμένοι των εφημερίδων, τρανταχτά ονόματα της δημοσιογραφίας. Τα χειρόγραφα τους έφταναν την επομένη στην Αθήνα, με ειδικό ταχυδρομείο, αυτολογοκριμένα όπως επέβαλαν οι κανόνες του πολέμου: Σπύρος Μελάς ( Καθημερινή - Εστία), Βάσος Τσιμπιδάρος, Ευστάθιος Θωμόπουλος, Γιώργος Παπαγιώργος Π. Αγγελόπουλος (Ακρόπολις), Παύλος Παλαιολόγος, Γεώργιος Ρούσσος και Μιχάλης Κυριακίδης ( Ελεύθερον Βήμα) , Γεώργιος Δρόσος, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ανδρουλιδάκης και Χρήστος Μούζιος ( Πρωία) Νίκος Γιοκαρίνης (Αθηναϊκά Νέα), Αλέκος Λιδωρίκης, Πάνος Καραβίας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος Γεωργίου, Σάββας Κωνσταντόπουλος (Ασύρματος), (Σπύρος Μαντάνος (Τύπος), Θωμάς Μαλαβέτας ( Έθνος) Παντελής Καψής, Κώστας Ουράνης ( Ελληνικόν Μέλλον) Τίμος Μωραϊτίνης, Λουκής Ακρίτας (Εστία), Χρήστος Κολιάτσος, Νίκος Αναστασόπουλος, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Θεμιστοκλής Αμουτζόπουλος ( Καθημερινή), Κώστας Σκαλτσάς (Έθνος) Κώστας Αθάνατος, Νίκος Καπιτζόγλου Θ. Δογάνης (Βραδυνή). ΄Ηταν επίσης οι Στράτης Μυριβήλης, Δημ. Δεβετζής , Σόλων Γρηγοριάδης και Σπ. Αυλωνίτης.

Η μοναδική γυναίκα απεσταλμένη, ήταν η Αντέλα Μέρλιν,που την έστειλε ο Δημ. Λαμπράκης για τα Αθηναϊκά Νέα, κατόπιν παρακλήσεώς της. Στο Μέτωπο βρισκόταν και οι φωτορεπόρτερ Τσακιράκης, Κουρμπέτης, Φλώρος,Πουλίδης, Μεγαλοοικονόμου, στους οποίους οφείλονται οι πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύονται τέτοιες μέρες.

Σημαντική ήταν και η προσφορά των γελοιογράφων, όπως του Φωκίωνα Δημητριάδη, του Παυλίδη, του Μπέζου, του Καστανάκη, του Γκέϊβελη, του Λυδάκη, του Παπασταύρου, αλλά και του Στέλιου Πολενάκη, με τα σπαρταριστά κινούμενα σχέδια, για τον επηρμένο αρλεκίνο του φασισμού, τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Από το Μέτωπο, από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος ( καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς ( συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος ( τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος). Από άρθρο του Τάσου Κοντογιαννίδη στην RealNews

 http://www.iefimerida.gr


Σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, η φυσική κατάσταση των παιδιών σήμερα παρουσιάζει πτωτική τάση, καθώς δεν τρέχουν τόσο, όσο οι πρόγονοί τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα παιδιά στις ημέρες μας είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη εν συγκρίσει με τους γονείς τους, όταν ήταν στην ηλικία τους.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, ανέλυσαν 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών.

Ο Γκραντ Τόμκινσον σημείωσε: «Αν ένας νέος δεν είναι σε φόρμα σήμερα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα».

greenweek.gr
Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών το Erasmus, αλλάζει μορφή καθώς εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοπ Στρασβούργο το νέο πρόγραμμα Erasmsus+ το οποίο θα δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην προώθηση της γλωσσομάθειας και του αθλητισμού.

Η νέα συμφωνία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Αυξάνει τις επιλογές των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες, και να αποκτήσουν περισσότερες προοπτικές απασχόλησης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πως θα διαμορφωθεί το νέο Erasmus
  • Ενοποίηση των κατακερματισμένων μέχρι σήμερα προγραμμάτων σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εργαλείο, το οποίο θα διακρίνεται για την ευελιξία, την σαφήνεια και την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος της γρήγορης και αποτελεσματικής κινητοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • Ειδικά κονδύλια για την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νεολαία, το πρόγραμμα Jean Monnet και τον αθλητισμό. Σημειώνεται, πως για πρώτη φορά δράσεις και πρωτοβουλίες για τους νέους, διαθέτουν ξεχωριστό ποσοστό στον προϋπολογισμό.
  • Ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών και δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ψηφιακή μετάβαση, κυρίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς. Σημειώνεται ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις στην ΕΕ, δυσκολεύεται να προσλάβει άτομα με τα κατάλληλα προσόντα.
  • Εγκαθιδρύει μηχανισμό εγγύησης φοιτητικών δανείων, τον οποίο διεκδίκησε και η χώρα μας προκειμένου νέοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να μην στερούνται την συμμετοχή τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό. Η Επιτροπή το επόμενο διάστημα θα εκπονήσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις συνέπειες του μηχανισμού για τους δικαιούχους.
  • Διατήρηση επίσημων ονομασιών (Comenius, Leonardo, κ.λπ.) για τα μεμονωμένα υποπρογράμματα και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας προκειμένου να καταστεί σαφές ποιες δραστηριότητες θα είναι επιλέξιμες για ενίσχυση.
  • Για πρώτη φορά, διατίθεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για θέματα αθλητισμού, δίνοντας έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και την καλύτερη διακυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ και του στησίματος αγώνων.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε αναφορικά με το νέο Erasmus: «Η συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο, βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων ετών, στα σημαντικά εργαλεία που ενισχύονται επιπλέον για την περίοδο 2014-2020. Παρά τα προσωρινά χρηματοδοτικά εμπόδια, κυρίως από τα κράτη μέλη, τα προγράμματα γίνονται πιο ευέλικτα, ενώ οι ευρωπαϊκοί πόροι αυξάνονται μεσοσταθμικά σε σχέση με το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Κατά αναλογία η χώρα μας αναμένεται να έχει μια αντίστοιχη αύξηση των πόρων που δικαιούται. Σε μια χρονική στιγμή όπου οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος, σε μια περίοδο όπου τα ποσοστά ανεργίας κυρίως στους νέους ανθρώπους παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί άλλη μία σημαντική πρόκληση για την χώρα μας ώστε να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ιδίως για τους νέους της.»

http://www.iefimerida.gr 

Μια αιώνια ιστορία αγάπης ανακαλύφθηκε στον τάφο ενός τραγουδιστή με το όνομα Kahai που εργαζόταν για τον Φαραώ και της γυναίκας του Meretites.

Στην τοιχογραφία εμφανίζεται ο άνδρας και η γυναίκα που κοιτάζονται στα μάτια, ενώ η σύζυγος ακουμπάει το χέρι της στους ώμους του σύντροφού της.

Η ανακάλυψη έγινε από τους αρχαιολόγους που πραγματοποιούν ανασκαφές στη νεκρόπολη της Σακκάρα.

Η έγχρωμη τοιχογραφία που έχει την ηλικία των πυραμίδων είναι πολύ σπάνια αφού είναι ελάχιστες οι απεικονίσεις της εποχής με τα ζευγάρια να κοιτάζουν το ένα το άλλο.

Στον οικογενειακό τάφο, εκτός από το αγαπημένο ζευγάρι, είχαν ταφεί και τα παιδιά τους.

Στην τοιχογραφία ο άνδρας εμφανίζεται να φοράει το δέρμα λεοπάρδαλης και να κρατάει στο χέρι του ένα σκήπτρο, σύμβολο εξουσίας, που μάλλον οφείλεται στον ρόλο του σαν τραγουδιστής.

Η γυναίκα φοράει ένα στενό φόρεμα και μια περούκα με μακρυά μαλλιά.

Μια ρομαντική εικόνα που αναδεικνύει την ισότητα που απολάμβαναν οι γυναίκες την εποχή των πυραμίδων.

http://www.cretalive.gr 
Γι αυτή τη χρονιά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συνεχίσουν τη συλλογή αποδείξεων, η οποία θα πρέπει να φτάσει το 25% του μεικτού τους εισοδήματος, αλλιώς θα έρθει φόρος 22%. Μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα θα πρέπει να συμπληρωθεί αυτό το ποσό.

H υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

Προσοχή αυτές τις αποδείξεις δεν περνούν στην εφορία
  • προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
  • ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
  • ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
  • αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • ύδρευση
  • αποχέτευση
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • δημοτικά τέλη
  • ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
  • νοσοκομειακή περίθαλψη
  • αγορά αυτοκινήτων
  • αγορά ακινήτων
  • αγορά λοιπών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, που λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος
  • εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
  • ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • τηλεφωνικές υπηρεσίες
  • υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
  • τυχερά παιχνίδια
  • τέλη κυκλοφορίας.
Ποιοι δεν χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις
  • Υπάλληλοι του υπουργείου Eξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών
  • Υπάλληλοι του Eλληνικού Oργανισμού Tουρισμού,
  • Υπάλληλοι της Mόνιμης Aντιπροσωπείας στις Eυρωπαϊκές Kοινότητες,
  • Στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή,
  • Υπάλληλοι του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών,
  • Υπάλληλοι του Eθνικού Oργανισμού Mικρομεσαίων Mεταποιητικών Eπιχειρήσεων,
  • Υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Eνώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Bρυξέλλες.
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.
  • Όσοι διαμένουν σε ψυχιατρικά καταστήματα.
  • Φυλακισμένοι.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!