Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015


Οποια κι αν είναι η συνέχεια πριν μας αποχαιρετήσει, το 2015 «κατακτά» με… αποδείξεις τον τίτλο του θερμότερου έτους παγκοσμίως, από τότε που υπάρχουν στατιστικά δεδομένα. Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τον Οκτώβριο ανέβηκε κατά ένα βαθμό Κελσίου (0,98 για την ακρίβεια) σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014. Ετσι, η φετινή θερμοκρασία καθίσταται η υψηλότερη συγκριτικά με τα «φυσιολογικά επίπεδα» που έχουν καταγραφεί τα 136 χρόνια που υπάρχουν στοιχεία. Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνει η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το «ρεκόρ», ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στον Οκτώβριο, καθώς αυτός αποτελεί τον έκτο συναπτό μήνα που καταρρίπτεται το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας. Εν ολίγοις, το 2015 που σε λίγες εβδομάδες φτάνει στο τέλος του, θα είναι ο θερμότερος χρόνος στην ιστορία, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2014. Η NASA, αλλά και άλλοι φορείς, δημοσιοποιώντας τα νέα δεδομένα, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε «ακριβώς στο μέσον» της αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί το γνωστό όριο «ελεγχόμενης» κλιματικής αλλαγής.
Στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας «ευθύνεται», σύμφωνα με επιστήμονες, και το ισχυρότερο στην ιστορία Ελ Νίνιο. Ωστόσο, πιο ενδεικτικό στοιχείο της συνεχούς μεταβολής του κλίματος επί το θερμότερον είναι ότι οι 13 από τις 15 θερμότερες χρονιές, από τότε που υπάρχουν στοιχεία, έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά. Επιπροσθέτως, η επίδραση στην κλιματική αλλαγή του αντίθετου φαινομένου, του Λα Νίνια, που χαρακτηρίζεται από τα ψυχρότερα ύδατα στον Ειρηνικό, δείχνει να περιορίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 και το 2010, χρονιές με εντονότερο το φαινόμενο Λα Νίνια, ήταν πιο θερμές από χρονιές με εντεινόμενο Ελ Νίνιο περασμένων δεκαετιών.
Μπορεί διεθνώς ο υδράργυρος να έχει… χτυπήσει κόκκινο, ωστόσο η Ελλάδα μοιάζει να κινείται στους δικούς της μετεωρολογικούς ρυθμούς. «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος μεν διεθνώς, αλλά για την Ελλάδα όχι», σχολιάζει στην «Κ» ο μετεωρολόγος-μαθηματικός, δρ Δημήτρης Ζιακόπουλος, λέγοντας ότι «συνολικά το καλοκαίρι, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος, η θερμοκρασία στη χώρα μας δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, στη δε Αθήνα έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου».
Το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Ζιακόπουλου κέντρισε περισσότερο ο Σεπτέμβριος, ο οποίος καταγράφηκε πολύ θερμός για τα δεδομένα της εποχής. «Αξιο προσοχής ήταν το ρεκόρ που σημειώθηκε την 6η Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζει ο ίδιος, καθώς «στην Ελευσίνα το θερμόμετρο έδειξε 41,6 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη 37,3 βαθμούς Κελσίου. Η εν λόγω θερμοκρασία στην Ελευσίνα ήταν η υψηλότερη των τελευταίων τουλάχιστον 65 ετών, ενώ στη συμπρωτεύουσα τα προηγούμενα –χαμηλότερα των φετινών– ρεκόρ ήταν 36,2 βαθμοί στη Μίκρα και 37 στο Σέδες το διάστημα 1936-40 και 1947-72 αντίστοιχα».
Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, πάντως, η Ελλάδα αποτελεί μάλλον «ανορθογραφία», αφού σε γενικές γραμμές «κυμάνθηκε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τον Νοέμβριο, παραδοσιακό μήνα βροχών στην Ελλάδα. «Με βάση τον καιρό των τριών πρώτων εβδομάδων του Νοεμβρίου και τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την τέταρτη εβδομάδα, αυτό που με ξενίζει περισσότερο στον φετινό Νοέμβριο δεν είναι τόσο η ανομβρία όσο ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και πολλών ωρών ηλιοφάνειας», παρατηρεί ο κ. Ζιακόπουλος. Αν και προβλέπεται ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες ο Νοέμβριος θα έχει βροχές στα δυτικά και βόρεια, φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό, ώστε να καταγραφούν ως συνήθη τα στατιστικά του μήνα.
Μπορούμε, λοιπόν, να ισχυριστούμε ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών; «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, ένα φαινόμενο που θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον», απαντά ο κ. Ζιακόπουλος, τονίζοντας: «Είναι παρούσα και επηρεάζει κάθε στιγμή ό,τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα». Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να αποδίδουμε τα πάντα σε αυτήν. «Δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε τον βαθμό και τον τρόπο που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή, ενώ δεν μπορούμε να υποτιμάμε τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος».
Πηγή: «Καθημερινή»
Mέλη του ροκ συγκρότηματος Eagles of Death Metal που βρίσκονταν στη σκηνή στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου όταν εισέβαλαν οι...
ισλαμιστές τρομοκράτες και σκόρπισαν τον θάνατο δήλωσαν ότι κάποιοι από τους θεατές σκοτώθηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

Ο Τζέσε Χιους, τραγουδιστής του συγκροτήματος, παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Vice, η οποία θα μεταδοθεί στον ιστότοπό του την επόμενη εβδομάδα. Ένα απόσπασμα 30 δευτερολέπτων όμως δόθηκε προχθες Σάββατο στη δημοσιότητα. Είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος των Eagles of Death Metal μιλά για την τρομοκρατική επίθεση.

«Πολλοί άνθρωποι κρύφτηκαν στο καμαρίνι μας και οι δολοφόνοι κατάφεραν να μπουν σε αυτό και τους σκότωσαν όλους, εκτός από ένα παιδί που κρυβόταν κάτω από το δερμάτινο σακάκι μου», είπε ο Χιους στη συνέντευξη, ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο συνιδρυτής του συγκροτήματος Τζομ Χομ.

«Οι άνθρωποι έκαναν τους πεθαμένους και ήταν πολύ φοβισμένοι», πρόσθεσε ο Χιους με τη φωνή του να τρέμει. «Ένας βασικός λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι ήταν πάρα πολλοί δεν ήθελαν να αφήσουν τους φίλους τους. Πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν τον εαυτό τους μπροστά από άλλους», εξήγησε.

Οι Eagles of Death Metal βρίσκονταν στη σκηνή στο Μπατακλάν όταν οι ισλαμιστές τρομοκράτες εισέβαλαν σε αυτό και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον 89 ανθρώπους.

Ένα σύντομο βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στον συναυλιακό χώρο και αναρτήθηκε στο Instagram μεταδόθηκε αργότερα και από τηλεοπτικά δίκτυα. Σε αυτό φαίνεται το συγκρότημα να βρίσκεται στη σκηνή στη μέση ενός ορχηστρικού κομματιού την ώρα που αρχίζουν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Ο ντράμερ φαίνεται αμέσως να σκύβει για να κρυφτεί, την ώρα που ένας κιθαρίστας τρέχει να κατέβει από τη σκηνή και ένας άλλος παραμένει παγωμένος στο σημείο που βρισκόταν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών από το 2016, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες ώστε όλα τα συστήματα του υπουργείου, κυρίως δε το TAXIS, να είναι έτοιμα να «υποδεχτούν» από το επόμενο έτος τις δηλώσεις, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», από τον Φεβρουάριο.

Στόχος για τον οποίο άλλωστε συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδική ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του τρόπου υλοποίησης της υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για το φορολογικό έτος 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της συγκεκριμένης ομάδας θα είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών, η ανάλυση απαιτήσεων, η μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXIS και TAXISnet σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων, προσυμπλήρωσης, διασταυρώσεων, ελέγχου, εκκαθάρισης, βεβαίωσης και είσπραξης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.

http://www.naftemporiki.gr 


Δείξε μου πόσους φίλους έχεις (στο Facebook), να σου πω σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεσαι!
Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επομένως αναπόφευκτα επηρεάζουν διάφορες παραμέτρους της ζωής μας και κυρίως την ψυχική μας υγεία.
Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ δείχνει –για μία ακόμη φορά– ότι οι υπερβολές ως προς τη χρήση των κοινωνικών δικτύων αποδεικνύονται επιζήμιες για την ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φίλων που έχει ένας έφηβος στο Facebook και στο πόσο στρες βιώνει.
Περισσότεροι από 300 φίλοι φάνηκε να συνδέονται με αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης τους στρες» (κορτιζόλη) στον οργανισμό των εφήβων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από μελέτη που περιελάμβανε 88 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ζητήθηκε από κάθε συμμετέχοντα να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα χρήσης του Facebook, τον αριθμό των φίλων του στα κοινωνικά δίκτυα και διάφορες συμπεριφορές τις οποίες έχει υιοθετήσει όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, οι ερευνητές συνέλλεγαν δείγματα κορτιζόλης τέσσερις φορές την ημέρα για διάστημα τριών ημερών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα επίπεδα στρες κάθε εφήβου δεν εξαρτώνται μόνο από το Facebook, οι ερευνητές υπολόγισαν μεμονωμένα τον αντίκτυπο του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου στην ψυχική υγεία και στη συνέχεια συσχέτισαν τα επίπεδα του στρες με τον αριθμό των φίλων του κάθε εφήβου.
Περισσότεροι από 300 φίλοι φάνηκε να συνδέονται με αυξημένα επίπεδα στρες στην ομάδα που μελετήθηκε. Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη αρκετά χρόνια μετά.
Λίγοι και καλοί λοιπόν πρέπει να είναι οι φίλοι μας όχι μόνο στην πραγματική ζωή αλλά και στη διαδικτυακή μας ζωή…
Η νέα μελέτη εμπίπτει στο ανερχόμενο πεδίο της Κυβερνοψυχολογίας (Cyberpsychology), του κλάδου που μελετά την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία.
Πηγή: onmed.gr
Τα CD αν και αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικά από τις κακόμοιρες τις κασέτες, παρόλα...
αυτά δεν είναι άτρωτα. Ορίστε πως θα τα σώσετε αν έχουν χαραχτεί για να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μουσική για πάντα.

Εντάξει, φτάνει πια με τα φθαρμένα από γρατζουνιές CDs τα οποία καταλήγουν να γίνουν αυτοσχέδιο «απωθητικό» για τα περιστέρια στα μπαλκόνια!

Επίσης, ποιος σας είπε ότι ένα CD με μερικές γρατζουνιές στην επιφάνειά του δεν μπορεί να διορθωθεί και να παίζει ξανά κανονικά – ή τουλάχιστον προσπαθήστε το πριν το πετάξετε.

Για να αποκαταστήσετε ένα χαλασμένο CD βάλτε μια δόση οδοντόπαστας πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι και απλώστε τη από το κέντρο του CD προς τα έξω, ώστε να καλυφθούν οι γρατζουνιές. Μετά ξεπλύνετε με νερό.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στους Ευρωπαίους πολίτες, αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίαζε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οπως συμφωνήθηκε:
– Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – μέτρο που θα αφορά και σε Ευρωπαίους πολίτες.
– Την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους και σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
– Να μην ελέγχεται μόνο η ταυτότητα των επιβατών/ταξιδιωτών αλλά τα στοιχεία τους να αντιπαραβάλλονται με εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν) και της Interpol, προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για ξένους μαχητές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
– Να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 η δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές. Θα αφορά τα στοιχεία των επιβατών και για εσωτερικές πτήσεις, αν και παραμένει άγνωστος ο χρόνος μέχρι του οποίου θα διατηρούνται τα στοιχεία του μητρώου.
– Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έως το τέλος του έτους μία αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης Σένγκεν.
– Να ενισχυθούν οι περιορισμοί στο λαθρεμπόριο όπλων.
– Να αναβαθμιστούν τα συστήματα ελέγχου στα σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν μέχρι τον Μάρτιο του 2016: Ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, αυτόματος έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων κ.λπ.
– Συστηματική εγγραφή, συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων, για πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν, είτε είναι μετανάστες, είτε αιτούνται διεθνούς προστασίας
– Συστηματικός έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων και η διασφάλιση ότι τα hotspot θα είναι εφοδιασμένα με την κατάλληλη τεχνολογία.
– Η Europol θα στείλει αξιωματούχους σε όλα τα hotspot για να ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου.
– Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα που είναι πιο «ευάλωτα» και η αποστολή -όταν απαιτείται- ομάδων παρέμβασης στα σύνορα και αστυνομικών για να διασφαλίσουν τους συστηματικούς ελέγχους.
– Να καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπούν οι συστηματικοί έλεγχοι σε ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους για την επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων με βάση τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν
– Να παρέχει νομική βάση για τη συμβολή της Frontex στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και να της παρέχει πρόσβαση στις σχετικές βάσεις δεδομένων.
Οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ. Έτσι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, ανέφερε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Προσέθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών-μελών.
Εξάλλου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR). Ως τώρα οι συζητήσεις για το PNR προσέκρουαν στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ετιέν Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν τις 3 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Το PNR είναι απαραίτητο εργαλείο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός, το οποίο μαζί με τη βάση δεδομένων Σένγκεν θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο Μπ. Καζνέβ ανέφερε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε πως η Frontex θα ενισχύσει τους ελέγχους. Ο Γάλλος υπουργός προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, και αυτό –είπε- θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Αναφορικά με τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με τη Γαλλία, ο Μπ. Καζνέβ δήλωσε πως το Παρίσι αποφάσισε να τους διατηρήσει όσο υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας. «Είναι ζήτημα ασφάλειας για τους Γάλλους πολίτες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τους πολίτες», δήλωσε ο Μπ. Καζνέβ.
Τέλος, ο Μπ. Καζνέβ τόνισε ότι το σημερινό Συμβούλιο συμφώνησε στην εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.
Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο Αβραμόπουλος
Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε, μετά το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (European Counter Terrorism Centre) στη Europol που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, “αυτή είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών (European Ιntelligence Agency)”, ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.
“Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας με αλληλεγγύη και συμπόνια. Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι μεγάλης σημασίας” ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε πως σήμερα αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως το PNR, οι έλεγχοι στα σύνορα, τα πυροβόλα όπλα.
Ενας προβληματισμένος αλλά περήφανος μπαμπάς δηλώνει πως είναι ο Τζόνι Ντεπ. Ο 52χρονος ηθοποιός σχολίασε πρόσφατα σε συνέντευξή του τον σεξουαλικό προσανατολισμό της 16χρονης κόρης του Λίλι Ρόουζ μετά τις δηλώσεις της ίδιας ότι είναι bisexual.

«Η κόρη μου έχει χιλιάδες followers στα social media, και όλοι έμειναν έκπληκτοι. Όχι όμως κι εγώ. Το γνώριζα ήδη γιατί μου λέει τα πάντα και δεν φοβάται. Είμαστε πολύ δεμένοι, και δηλώνω περήφανος για την σχέση που έχουμε!»

«Η Λίλι Ρόουζ» ο καρπός του έρωτά του με την Βανέσα Παραντί, «είναι ένα κοφτερό μυαλό και ένα από τα εξυπνότερα ανθρώπινα όντα που έχω γνωρίσει! Με έχει ξεπεράσει για τα καλά!»δήλωσε και πρόσθεσε:
«Οτι κι αν κάνει, αν χρειάζεται συμβουλή, είμαι εκεί για εκείνη. Τα παιδιά παίρνουν πάντα τις δικές τους αποφάσεις, και πιστεύω πως το μόνο που μπορείς να κάνεις ως γονιός είναι απλά να τους προσφέρεις την υποστήριξη σου».

«Αυτό που συμβαίνει με την Λίλι Ρόουζ, είναι κάτι που δεν περίμενα να γίνει τόσο νωρίς. Είναι τόσο αστείο όταν βλέπεις την κόρη σου να μεταμορφώνεται από μωρό σε κοριτσάκι, και μετά ξαφνικά να γίνεται γυναίκα. Αν δεν το παρατηρείς, τότε μπορείς να το χάσεις, και η Λίλι Ρόουζ είναι ακριβώς σε αυτόν τον δρόμο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το σταματήσω. Την ανακάλυψε ο Karl Lagerfeld, που είναι σύμπτωση, μιας και είχε ανακαλύψει και την μαμά της όταν είχαν την ίδια ηλικία. Αλλά όταν την βλέπω με μακιγιάζ και όλα αυτά τα πράγματα πάνω της, με ενοχλεί πολύ, γιατί είναι ένα πολύ όμορφο κορίτσι και όλα γίνονται τόσο γρήγορα».

http://www.thestival.gr


Ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ένας από τους πιο πολυάσχολους και ισχυρότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα πάρει δύο μήνες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση της κόρης του.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι περιμένει ένα κοριτσάκι με τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν.
«Η Πρισίλα και εγώ αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για την άφιξη της κόρης μας (…) Σκεφτόμαστε επίσης και πώς θα πάρουμε άδεια στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής της. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική απόφαση και αποφάσισα να πάρω δύο μήνες άδεια πατρότητας όταν έρθει η κόρη μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στη σελίδα του στο Facebook. Μαζί με την ανακοίνωση ανήρτησε και τη φωτογραφία ενός καροτσιού δίπλα στον σκύλο του ζευγαριού.
Ο Ζούκερμπεργκ, 31 ετών, δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα διοικεί την εταιρεία στη διάρκεια της απουσίας του.
Η απόφαση του Ζούκερμπεργκ είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών πληροφορικής, και κυρίως των ανδρών,
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo Μαρίσα Μάγερ πήρε άδεια μόλις δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού το 2012 και όταν ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος με δίδυμα τον Σεπτέμβριο είπε ότι θα πάρει περιορισμένη άδεια μητρότητας και ότι «θα εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια».
Πάντως η ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ έφτασε τα 50.000 like σε διάστημα μίας ώρας, ενώ τα σχόλια άγγιξαν τα 3.000. Πολλοί επαίνεσαν την απόφασή του και επεσήμαναν ότι στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την πολιτική παροχής άδειας πατρότητας στις ΗΠΑ.
Οι εταιρείες τεχνολογίας στο Σίλικον Βάλεϊ έχουν αρχίσει να παρατείνουν τις άδειες πατρότητας των εργαζομένων τους και να τους προσφέρουν επιπλέον προνόμια σε μια προσπάθεια να στρατολογήσουν και να διατηρήσουν ταλέντα. Παρόλα αυτά πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν να εκμεταλλευτούν την άδεια αυτή φοβούμενοι ότι θα μείνουν πίσω στη δουλειά τους και ότι θα χάσουν την ευκαιρία για προαγωγή.
Το Facebook επιτρέπει στους εργαζόμενούς του να λαμβάνουν έως και τέσσερις μήνες άδεια μητρότητας ή πατρότητας, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσωρευτικά ή κατά διαστήματα στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής των παιδιών τους. Αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη με βάση τα αμερικανικά στάνταρ.
Μια έρευνα της εταιρείας για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, που διεξήχθη φέτος στις ΗΠΑ, βρήκε ότι μόλις το 21% των εργοδοτών που ρώτησε προσφέρουν στις εργαζόμενές τους άδεια μητρότητας επί πληρωμή και το 17% άδεια πατρότητας επί πληρωμή.
Σε ένα «έξυπνο» ψηφιακό νοσοκομείο μετέτρεψε το Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ο Όμιλος ΟΤΕ, με την εφαρμογή πρωτοποριακών λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τη χρήση προϊόντων και λύσεων της εταιρείας Cisco.

Μέσω νέων τεχνολογιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, το νοσοκομείο βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του,  και εξασφαλίζει την αποδοτικότερη λειτουργία του.

Οι δύο εταιρείες εγκατέστησαν στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου συστήματα ασύρματης μετάδοσης φωνής και δεδομένων, που επιτρέπουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση του προσωπικού στα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου μέσω tablets ή smartphones.

Η ασύρματη υποδομή της Cisco υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά ασφάλειας, ποιότητας και υψηλής απόδοσης στην μετάδοση δεδομένων, διευκολύνοντας το έργο του προσωπικού, ενώ παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο Internet στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Παράλληλα προχώρησαν και στην εγκατάσταση ενός νέου IP τηλεφωνικού κέντρου στο νοσοκομείο, καθώς και στη διασύνδεσή του με το υπάρχον. Με την ενιαία αυτή υποδομή, για δεδομένα και τηλεφωνία μέσω internet,  βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα στις εσωτερικές επικοινωνίες του νοσοκομείου, αφού το προσωπικό μπορεί να δέχεται εσωτερικές κλήσεις και στο smartphone του, ενώ μειώνονται δραστικά οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες.

Ο Όμιλος ΟΤΕ και η Cisco παρέχουν υπηρεσία εντοπισμού της θέσης (Location Base Services) των σημαντικών παγίων του νοσοκομείου, μέσω τεχνολογίας RFID (Radio Frequency Identification) tags, που επιτρέπει την παρακολούθηση τους σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια ενός μέτρου, ελαχιστοποιώντας το κόστος των αναλώσιμων και της παρακολούθησης των κινητών παγίων του νοσοκομείου.

Τέλος, σε κάθε κλίνη εγκαταστάθηκαν τερματικές συσκευές με οθόνες αφής (bedside terminals), που λειτουργούν και ως μονάδες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και υποστήριξης των νοσηλευόμενων και των συνοδών τους, αλλά και ως εργαλείο δουλειάς για το νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Με τις  συσκευές αυτές βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, μειώνονται οι χρόνοι αναμονής και αυξάνεται η παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ο Όμιλος ΟΤΕ και η Cisco έλαβαν, στα BITE Awards 2015, το βραβείο GOLD, στην κατηγορία «Εξωστρεφή Πληροφορικά Συστήματα & Διαδικτυακές Εφαρμογές / Υπηρεσίες».

http://taxalia.blogspot.gr


Μια εκτενή κι αναλυτική έρευνα για την χρήση του Twitter από τους οπαδούς/μέλη της ISIS διεξήγαγαν δυο Αμερικανοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, ο συγγραφέας και αναλυτής σε θέματα εξτρεμισμού, Τζέι Εμ Μπέργκερ και ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και στατιστικής, Τζόναθον Μόργκαν.
Οι δύο ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και δημοσίευσαν την «Απογραφή χρήσης του Twitter από το ISIS», με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη μελέτη των συνηθειών των διαδικτυακών υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους.
Με βάση τα προφίλ 20.000 υποστηρικτών της ISIS που βρήκαν στο Twitter από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, οι δυο ερευνητές έφτασαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά στην χώρα προέλευσης των ανθρώπων αυτών, την προτιμώμενη γλώσσα επικοινωνίας των μηνυμάτων τους, ακόμη και τα «άβαταρ» [τη φωτογραφία προφίλ] που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τους λογαριασμούς τους στο Twitter.
Ο τόπος προέλευσης των tweets αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ερευνάς. Από τους 20.000 χρήστες που εξετάστηκαν, δεν είχαν όλοι τους ενεργοποιήσει την τοποθεσία τους. Απ’ όσους όμως το είχαν κάνει, το 28% είχε βάση το Ιράκ και την Συρία, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί (27%).
Από την Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να προέρχονται 866 προφίλ χρηστών του twitter, κι άλλα 507 από τη Συρία, ενώ έκπληξη προκαλεί η ύπαρξη των ΗΠΑ στην τέταρτη θέση προέλευσης tweet από υποστηρικτές του ISIS.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Ανάμεσα στα υπόλοιπα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν συγκαταλέγονται τα:
· Το Twitter ως εργαλείο γνώρισε πρωτόγνωρη άνθηση μέσα στους κύκλους της οργάνωσης το 2014, όποτε και δημιουργήθηκαν 11.902 νέα προφίλ, σε αντίθεση με το 2013 που είχαν δημιουργηθεί 4.378 νέοι λογαριασμοί.
· Ο κάθε λογαριασμός είχε περίπου 1.000 «ακολούθους» (followers), ενώ έχει αναρτήσει κατά μέσο όρο 2.219 tweets.
· Ένας στους πέντε (18%) έχει επιλέξει να μεταδίδει τα μηνύματά του στα αγγλικά. Τρεις στους πέντε (73%) διάλεξαν ως γλώσσα τα αραβικά. Ένα 6% επιλέγει τα γαλλικά.
· Όσον αφορά στα κινητά με τα οποία συνδέονταν οι χρήστες, σε μεγάλη πλειοψηφία (69%) ήταν τύπου Android.
· Όσον αφορά στα ονόματα που επιλέγουν οι χρήστες να εμφανίζονται στα προφίλ τους, κυριαρχούν ορισμένες λέξεις όπως «Dawla» (στα αραβικά σημαίνει «κράτος» κι είναι συντομογραφία για το «Ισλαμικό Κράτος»).
· Όσον αφορά στα «άβαταρ» που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τα προφίλ τους, τα δυο πιο δημοφιλή είναι είτε η ασπρόμαυρη σημαία της οργάνωσης, είτε η φωτογραφία του αρχηγού τους, του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενώ ακολουθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 διαγράφηκαν 790 προφίλ χρηστών, εκ των οποίων τα 678 ήταν λογαριασμοί που είχαν μεγάλο κοινό και ακολουθούνταν κατά μέσο όρο από 1.995 χρήστες.
Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: in.gr - Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Οι ερωτικές σκηνές για έναν ηθοποιό, είναι σίγουρα κάτι άβολο. Αυτό ισχύει και για την Τζένιφερ Λόρενς η οποία αποκάλυψε πως πριν από ένα γύρισμα τέτοιων σκηνών ακατάλληλων δια ανηλίκους, το ρίχνει στο αλκοόλ.

Όπως είπε σε συνέντευξή της στο Hollywood Reporter, μέθυσε τόσο πολύ όταν έπρεπε να γυρίσει ερωτικές σκηνές με τον συνάδελφό της Κρις Πράτ, που κατέληξε να νιώθει τύψεις μιας και ο ηθοποιός είναι παντρεμένος. Οι δυο τους, πρωταγωνιστούν στο επιστημονικό ρομαντικό φιλμ «Passengers».

«Μεθάω πολύ. Αλλά αυτό οδηγεί σε περισσότερο άγχος και όταν επιστρέφω σπίτι είναι κάτι σαν ''μα τι στο καλό έκανα;''. Και είναι και παντρεμένος και είναι το πρώτο μου φιλί με έναν παντρεμένο. Οι τύψεις μου προκάλεσαν ανακατωσούρα στο στομάχι. Ξέρω ότι είναι η δουλειά μου, αλλά πήρα τηλέφωνο τη μαμά μου και τη ρώτησαν αν είναι εντάξει... Θέλεις να φαίνεται αληθινό... Ήταν παράξενο, ήταν πραγματικά μια αλλόκοτη εμπειρία», τόνισε.

http://www.thestival.gr
Η γλυκιά φωνή του πάθους, ο αγαπημένος τραγουδιστής με τις μεταξένιες φαβορίτες και την βελούδινη φωνή, ο μεγάλος Σταμάτης Κόκοτας έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά από 40 χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής, για μία συναυλία που θα μείνει στην ιστορία.

Είναι ασφαλώς λίγοι αυτοί που απέμειναν στο ελληνικό τραγούδι και μπορείς να πεις, πως η φωνή, η χροιά, η ερμηνεία, τα τραγούδια, το ήθος και η προσωπικότητα τους αποτελούν κομμάτι της μουσικής μας ιστορίας. Ο σπουδαίος Σταμάτης Κόκοτας, θα ερμηνεύσει χρυσά τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες όλων των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών. Κορυφαία ονόματα όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Νίκος Γκάτσος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψαν αθάνατα τραγούδια για τον μεγάλο ερμηνευτή. Ένα όνειρο τρελό, μα όχι απατηλό, γίνεται πραγματικότητα στις 14 Δεκεμβρίου 2015 σε μία τιμητική συναυλία στο μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης. Ο Σταμάτης Κόκοτας θα κατηφορίσει απ' της Ακρόπολης τα μέρη και θα στείλει φιρμάνι μουσικό στην Κρήτη και στη Μάνη, θυμίζοντας μας το «με τι καρδιά να σ' αποχαιρετήσω», το «πες πως μ' αντάμωσες», το «στου Προφητη Ηλία τα σοκάκια», την «Πειραιώτισσα» τον «τρελό» «το αλάνι απ' το λιμάνι», το «δεν το μπορείς» το «γιέ μου» και άλλα πολλά μεγάλα τραγούδια της δισκογραφίας του.

Σαν το παλιό καλό κρασί, καλύτερος από ποτέ, δίνει ένα δίωρο ρεσιτάλ ερμηνευτικής αρτιότητας. Μαζί του η εξαιρετική πολυμελή ορχήστρα του.

Συμμετέχει ο Γιός του Δημήτρης Κόκοτας.

Παράσταση: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00 – ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 40 ευρώ, 35 ευρώ, 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 18 ευρώ(φοιτητικό)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΜΘ

Στο Μέγαρο Μουσικής: 25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 10:00πμ-6:00μμ
Τηλέφωνο: 2310 895938-9.
*Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παραστάσεις στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310896000.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00πμ-3:30μμ
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ

Ηλεκτρονικά
Στο www.ticketservices.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25ης Μαρτίου και Παραλία
54646 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 89 5800

http://thesout.gr


Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικοί Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά. Νότιοι άνεμοι 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νοτιά.
Μακεδονία, Θράκη

Καιρος: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα κατ τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: απο νοτιες διευθυνσεις 4 με 6 μποφορ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρος: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικοί Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα ειρωνικά είναι τα σχόλια που έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο για την αναβολή των εκλογών. Το twitter γλεντάει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδεκτικά κάποια σχόλια στο τουίτερ:
ποσο ανίκανο κόμμα είσαστε ρε θέλετε και να κυβερνήσετε κιόλας…..
Πάει, τους έθαψε και αυτούς ο Αλέξης.
5η συνεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ..
Η Ν.Δ. λέει ότι δεν μπορούσε να εποπτεύει την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της, αλλά ζητεί την εποπτεία της χώρας.
Με τούτα και με κείνα θα έχουμε τον #SYRIZA καβάλα μέχρι να βγάλει το Λϋκειο ο Ερνέστο. #eklogesnd
“Κάθε αναβολή και ματαίωση” Μαρτίνος Λούθηρος
Ο Τσιπρας έστησε δημοψήφισμα σε χρόνο μηδέν, οι άλλοι ανίκανοι ούτε αρχηγό δεν μπορούν να εκλέξουν #eklogesND
Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως θρίαμβος της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και -φυσικά- της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.
Ζητω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Τεχνολογία
Τρέμουν τα PR της Μυκόνου και της Αράχωβας.
Σήμερα δημιουργήθηκε πρωτογενές πλεόνασμα από 3ευρα.
Τελικά στον 2ο γύρο των ¨εκλογών¨ της ΝΔ,πέρασε μόνον ο Κωστάκης.Οι υπόλοιποι δεν τελείωσαν ούτε τον 1ο. #eklogesnd
Σε ένα χωριό στο Lancashire υπάρχει ένα γνωμικό που λέει “these guys can’t even organise a piss-up in a brewery” #eklogesND
Την Τεταρτη ο Τσιπρας θα καταθέσει ανενόχλητος το ασφαλιστικό. Θα μπορούσε και να πέσει. Αλλα όλοι θα ασχολούνται με το τσίρκο. Βοήθειά μας!
Αν είχε χιούμορ η #FofiGennimata θα ανακοίνωνε πως το #Pasok με την τεχνογνωσία του είναι ετοιμο&διαθέσιμο να οργανώσει τις #eklogesnd
Εμείς την παλεύαμε και με δίκτυο από υπέρυθρες στα κινητά, κολλημένα στη θύρα του λάπτοπ από μαντέμι, πάνω από μια δεκαετία πίσω. #Ndfail
Αν δεν λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να μαρκάρεις τους ψηφοφόρους, όπως τα γελάδια στο far west.
ΚΕΦΕ: “Η εταιρεία φταίει…” Μετάφραση: Εμείς είχαμε δουλειά να καυγαδίζουμε, όχι να τσεκάρουμε το σύστημα #eklogesND
Συριζαίοι χάκερ έριξαν το σύστημα ψηφοφορίας της ΝΔ. Τι, όχι;
Οί σύντροφοι ούτε εσωκομματικές εκλογές δεν μπορούν να οργανώσουν. Μιλάμε για τιτάνες.
Μια κυβερνηση που δεν μπορει να κυβερνησει και μια αξιωματικη αντιπολιτευση που δεν μπορει να κανει ουτε καν εσωκομματικες εκλογες!!
θέλατε κομπιουτερς η βια κ νοθεία του “εθνάρχη το ’61 δε σας άρεσε #eklogesnd
aftodioikisi.gr
Στην περιοχή του Αμαζονίου βρίσκονται πολλά από τα πιο σπάνια είδη δένδρων του κόσμου και τα μισά και πλέον από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών για γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και άλλους σκοπούς, προειδοποιούν επιστήμονες.

Διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances επισημαίνει πως εάν οι τάσεις που καταγράφονται συνεχιστούν, από το 36% ως το 57% των 15.000 ειδών δέντρων του Αμαζονίου ενδέχεται να χαρακτηριστούν απειλούμενα με εξαφάνιση βάσει των κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων.

Η μελέτη αφορά μια περιοχή έκτασης 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο έδαφος της Βραζιλίας, του Περού, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, της Βολιβίας, της Γουιάνας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας. Οι ερευνητές ανέλυσαν απογραφές των δασικών περιοχών του Αμαζονίου και δεδομένα σχετικά με τις περιοχές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ή πρόκειται να γίνει αποψίλωση.

«Πολλά είδη που υποδεικνύουμε πως μπορεί να θεωρηθούν απειλούμενα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους του Αμαζονίου σε καθημερινή βάση, και πολλά άλλα έχουν κρίσιμη σημασία για τις οικονομίες» του οικοσυστήματος αυτού, επισήμανε ο Νάιτζελ Πίτμαν, επιστήμονας του Field Museum στο Σικάγο.

Πρόκειται για δέντρα από τα οποία συλλέγονται φρούτα ασαΐ, βραζιλιάνικα φιστίκια ή καρδιά φοίνικα, πολύτιμα είδη ξυλείας, από τα οποία συλλέγονται διάφορα ακόμη φρούτα, παράγονται φάρμακα και απαραίτητα έλαια, μεταξύ άλλων, εξήγησε ο Πίτμαν. Τα δέντρα αυτά έχουν επίσης μεγάλη σημασία για τα οικοσυστήματα διότι εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους και ρυθμίζουν το κλίμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου επί δεκαετίες και οι προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η καταστροφή των δασών θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον», εκτίμησε ο Χανς τερ Στέεχε του Κέντρου Βιοποικιλότητας Naturalis της Ολλανδίας. «Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία δέκα χρόνια ο ρυθμός καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο έχει πέσει δραματικά».

Τα δάση του Αμαζονίου συρρικνώνονται από τη δεκαετία του 1950, καθώς οι άνθρωποι υλοτομούν τα δέντρα ή αποψιλώνουν περιοχές για γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και αστική ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εκτίμηση για το πόσα είδη δέντρων απειλούνται.

«Ναι, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πάνω από το 85% των δασών στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου υπάρχουν ακόμη», είπε ο Πίτμαν.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα εθνικά πάρκα, οι προστατευόμενες περιοχές και τα εδάφη όπου ζουν φυλές ιθαγενών, εάν προστατευθούν επαρκώς, θα προστατεύσουν τα περισσότερα από τα είδη δένδρων που απειλούνται. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δάση στον Αμαζόνιο έχουν σμικρυνθεί κατά 12% και αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 28% ακόμη ως το 2050.

http://www.thestival.gr

Πολύτιμος «σύμμαχος» ενάντια στην κακή χοληστερίνη αποδεικνύονται τα καρύδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Μικρή ποσότητα του νόστιμου ξηρού καρπού την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και σοβαρών επιπλοκών, όπως ένα έμφραγμα, διαπίστωσαν ερευνητές του Ερευνητικού Οργανισμού Βιοεπιστημών (LSRO).

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας συμπληρώνουν το διαθέσιμο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δηλώνει ο Δρ Μάικλ Φαλκ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Οι ξηροί καρποί παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα καρύδια είναι όμως ο μόνος ξηρός καρπός που παρέχει σημαντική ποσότητα –2,5 γραμμάρια ανά μερίδα 30 γραμμαρίων– α-λινολενικού οξέος (ALA), της φυτικής μορφής των Ω-3 λιπαρών οξέων», επισημαίνει ο Φαλκ.

Ο Φαλκ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση 61 ελεγχόμενων δοκιμών, σε συνολικό δείγμα 2.582 ατόμων, ώστε να καταλήξουν σε μια ακριβή εκτίμηση σχετικά με τα οφέλη που παρέχουν τα καρύδια και το ρόλο τους στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι ο ξηρός καρπός συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης, της κακής χοληστερίνης (LDL) αλλά και της πρωτεΐνης ApoB, συστατικό της κακής χοληστερίνης. Οι τρεις αυτοί δείκτες λαμβάνονται υπ’ όψιν από το γιατρό όταν προχωρά σε εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για έναν ασθενή.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι δύο τουλάχιστον μερίδες καρύδια την ημέρα, δηλαδή ποσότητα 60 γραμμαρίων περίπου, είναι η ποσότητα που συνδέεται με εμφανή μείωση στα επίπεδα ολικής και κακής χοληστερίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Περισσότερα από 20 χρόνια επιστημονικής έρευνας έχουν καταδείξει ότι τα καρύδια είναι ωφέλιμα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι περισσότεροι ξηροί καρποί βοηθούν να μειωθεί η ολική χοληστερίνη και παράλληλα να αυξηθεί η καλή χοληστερίνη (HDL), με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δείκτες φλεγμονής και να βελτιώνεται η λειτουργία των αρτηριών.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!