Κυριακή 26 Ιουλίου 2015


Μία από τις κλασικές συμβουλές των μεγαλύτερων είναι να μην πέφτουμε για ύπνο στο κρεβάτι αμέσως μετά το φαγητό.
Εκτός από το ενδεχόμενο να μείνουμε άγρυπνοι όλη νύχτα από τη βαρυστομαχιά, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη συνήθεια.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνει σχετική μελέτη με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, 500 εκ των οποίων ήταν υγιείς, 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).
Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από την νυχτερινή κατάκλιση.
Σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.
Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις πως η αναμονή πριν από την κατάκλιση ελαττώνει και τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή του εγκεφαλικού.
Πως μπορεί όμως η αναμονή να προστατεύει από το εγκεφαλικό;
Μία πιθανή εξήγηση, είναι πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την άπνοια του ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.
Μία άλλη εξήγηση, είναι πως όταν τρώμε αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και η ροή του αίματος.
Πηγή: onmed.gr

Ο εννιάχρονος Καμόγκελο Τσοπόντι-Μαλίνγκα επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι. Αδειάζει τη τσάντα του και αρχίζει να κάνει τα μαθήματά του.

Ζει σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες στη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει πολύ συχνά προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω περικοπών.

Μια πρωτοποριακή τσάντα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια τον βοηθάει. Η τσάντα φορτίζει, κάθε πρωί όταν ο μαθητής πηγαίνει στο σχολείο.

Το ηλιακό πάνελ είναι ενσωματωμένο στην μπροστινή τσέπη της τσάντας. Όταν γυρίσει σπίτι, ο μαθητής βγάζει το πάνελ από την τσάντα και το βιδώνει σε ένα βάζο, με αποτέλεσμα να έχει φως που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ώρες. Ο μικρός είναι ενθουσιασμένος:

«Με βοηθάει πολύ όταν δεν υπάρχει ρεύμα στο σπίτι. Γιατί παίρνω τη λάμπα και χρησιμοποιώ αυτό για φωτισμό, ώστε να μπορώ να διαβάσω και να κάνω τα μαθήματά μου».

Οι σχολικές τσάντες είναι φτιαγμένες από ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες. Στο εργοστάσιο που τις παράγει στο Ράστενμπουργκ. στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ, τα πλαστικά μέρη καθαρίζονται και τα επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να έχουμε τσάντες, που διακρίνονται από έντονα, φωτεινά χρώματα.

Διαθέτουν μάλιστα ανακλαστικό υλικό, που βοηθά τα παιδιά να γίνουν πιο ορατά στους οδηγούς, που περνούν με τα αυτοκίνητά τους κοντά από το σχολείο.

«Είναι χαρούμενα που έχουν σχολική τσάντα. Θυμάμαι ότι όταν κάναμε την πρώτη παράδοση, ένα από τα παιδιά έβαλε τα κλάματα. Ήταν λίγο φορτισμένη η ατμόσφαιρα.

Οι γονείς έρχονταν και μας έλεγαν ότι το παιδί μου μπορεί πλέον να κάνει τις ασκήσεις του και οι δάσκαλοι έβλεπαν ότι οι εργασίες που τους έβαζαν πλέον γίνονταν.

Νομίζω ότι έχουμε αλλάξει όλες τις πτυχές της ζωής ενός παιδιού» εξηγεί η Ρέα Νγκουέιν, συνιδρύτρια της εταιρίας Repurpose Schoolbags.

Η εταιρία σκοπεύει να επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχει μεγάλη φτώχεια.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Είναι αδύνατο να κοιμηθούμε εάν το στομάχι μας γουργουρίζει ασταμάτητα και είναι λάθος να μην τρώμε τίποτα από το απόγευμα και μετά.
Μπορούμε και πρέπει να απολαύσουμε ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς έτσι θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας εντός των επιθυμητών ορίων και θα κοιμόμαστε καλύτερα.
Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να αποφεύγετε τις βραδινές ώρες.
1. Σοκολάτα
Ορισμένα είδη σοκολάτας περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών αλλά και καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες που θα σας χαλάσουν τον ύπνο.
2. Τυρί
Τα περισσότερα είδη τυριού είναι πλούσια σε λιπαρά. Ειδικά τα πιο μαλακά τυριά, όπως η φέτα και η μοτσαρέλα, είναι πιθανό να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
3. Ξηροί καρποί
Αν και είναι εξαιρετικά υγιεινοί, τα λιπαρά τους διασπώνται με αργό ρυθμό από το στομάχι κι έτσι μπορεί να σας στερήσουν τον ποιοτικό και χαλαρωτικό ύπνο.
4. Εσπεριδοειδή
Είναι εξαιρετικά όξινα και συχνά επιβαρύνουν το στομάχι.
5. Κρέας
Οι τροφές με πολλές πρωτεΐνες είναι καλό να καταναλώνονται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς ο οργανισμός μας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να τις μεταβολίσει.
6. Γλυκά
Η ζάχαρη προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία συνοδεύεται αναπόφευκτα από εγρήγορση και νευρικότητα.
Πηγή: onmed.gr

H γεύση του λιπαρού ίσως να προστεθεί επίσημα στο μέλλον ως έκτη στις υπόλοιπες πέντε βασικές γεύσεις, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως ο άνθρωπος μπορεί να την ανιχνεύσει και να την ξεχωρίσει από τις άλλες.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ απομόνωσαν την ικανότητα του ανθρώπινου ουρανίσκου να αισθάνεται τη γεύση του λίπους ως μιας διακριτής γεύσης σε σχέση με τις άλλες (γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό, ουμάμι).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρίτσαρντ Μάτες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας "Chemical Senses", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν δοκιμές με 54 εθελοντές, από τους οποίους οι 28 είχαν καλύτερη ικανότητα γεύσης σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Τι συμβαίνει κι ενώ τα κάνεις όλα σωστά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις, δεν έχεις δει ακόμη το δέρμα που σου έχουν υποσχεθεί;

1. Οδηγείς το δέρμα σου σε αφυδάτωση κάθε φορά που εμφανίζεται κάποιο σπυράκι ή ίχνος λιπαρότητας:

Χρησιμοποίησε τα προϊόντα που σκοπό έχουν να ξηράνουν την επιδερμίδα μόνο τοπικά, εκεί όπου εμφανίζεται το πρόβλημα και όχι σε όλο το πρόσωπο. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα πετύχεις είναι να διαταράξεις την φυσική ισορροπία της επιδερμίδας σου αναγκάζοντάς την να παράξε ακόμη περισσότερη λιπαρότητα ώστε να αναπληρώσει την υγρασία που της λείπει.

2. Δεν αφαιρείς σωστά το μακιγιάζ :

Ακόμη κι αν καθαρίζεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ, υπάρχει πιθανότητα να μην το κάνεις σωστά. Αν κατά καιρούς αφήνεις στην πετσέτα σημάδια από μάσκαρα ή μεικ απ καταλαβαίνεις τι εννοούμε. Μερικές φορές, ακόμη κι αν δεν το βλέπουμε, υπολείμματα μακιγιάζ παραμένουν κλείνοντας τους πόρους και προκαλώντας από σπυράκια και δυσχρωμίες στο δέρμα μέχρι ερεθισμένα μάτια, και φυσικά εμποδίζοντας τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης να εισχωρήσουν στο δέρμα και να δράσουν. Γι’αυτό φρόντισε πάντα να αφαιρείς σχολαστικά το μακιγιάζ μέχρι το βαμβάκι να μένει απόλυτα καθαρό και στη συνέχεια προχώρησε στο πλύσιμο του προσώπου σου. Ο δερματολόγος σου θα σε συμβουλεύσει σχετικά με την ιδανική για εσένα ρουτίνα και τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας.

3. Δεν έχεις βάλει στη ρουτίνα σου την ρετινόλη:

Όσο και να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, δεν κάνεις τίποτα αν δεν ενισχύσεις ταυτόχρονα την παραγωγή νέων. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με την χρήση προϊόντων που περιέχουν ρετινόλη βοηθώντας σε να δεις μείωση των ρυτίδων, καθαρούς πόρους, απαλό και πιο φωτεινό δέρμα. Η χρήση της ωστόσο πρέπει να γίνεται προσεκτικά, μόνο το βράδυ, σε ηλικές μετά τα 30 και να αποφεύγεται το καλοκαίρι οπότε και μπορεί να αντικατασταθεί με αντιοξςιδωτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, που ενισχύουν την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και δρουν προστατευτικά ενάντια στις φθορές.

4. Χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα:

Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε καν τι τύπο δέρματος έχουμε και ποιές είναι οι πραγματικές του ανάγκες. Αγοράζουμε προϊοντα για λιπαρότητα όταν στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα μικτό δέρμα ή προϊόντα για ξηρό δέρμα όταν το δέρμα μας είναι απλά ευαίσθητο. Συχνά δε δεν κοιτάμε καν την ετικέτα, αλλά επιλέγουμε ένα προϊον απλά και μόνο επειδή δούλεψε σε κάποια φίλη μας. Ο μόνος τρόπος να αποφύγεις αυτό το μεγάλο και συχνά μοιραίο λάθος είναι να εμπιστευτείς τον δερματολόγο σου για να διαγνώσει τις πραγματικές σου ανάγκες και να σου προτείνει τα σωστά για εσένα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται σε αυτές.

5. Πιστεύεις στις υπερβολικές υποσχέσεις των προϊόντων:

Όσο κι αν το υπόσχεται, ένα αντιρυτιδικό προϊόν δεν θα εξαφανίσει τις ρυτίδες, όπως το botox και το υαλουρονικό οξύ. Ούτε ένας λευκαντικός ορός θα έχει ποτέ τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας laser ή μιας μεσοθεραπείας στον δερματολόγο, καθώς τα δεύτερα είναι ισχυρά επιστημονικά όπλα στα χέρια αποκλειστικά ιατρών.Αυτό δεν σημαίνει πώς για παράδειγμα μια αντιρυτιδική κρέμα δεν βοηθά καθόλου. Αν ωστόσο θέλουμε στ’αλήθεια να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως οι ρυτίδες ή η χαλάρωση του περιγράματος του προσώπου για παράδειγμα θα δούμε τα καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα στο ιατρείο.

6. Δεν κάνεις σωστή απολέπιση:

Μήπως αφήνεις πάντα την απολέπιση για αύριο; Ή μήπως επιδίδεσαι κάθε μέρα σε μανιώδες scrub; Και τα δύο είναι λάθος, αφού στην πρώτη περίπτωση αφήνεις τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται και την επιδερμίδα σου να δείχνει συμφορημένη, θαμπή και ανίκανη να επιτρέψει στα προίόντα περιοποίησης να εισχωρήσουν, ενώ στη δεύτερη το μόνο που πετυχαίνεις είναι να καταστρέφεις την φυσική ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας σου και τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας και να προκαλείς ερεθισμό. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου μπορείς να κάνεις απολέπιση 1-3 φορές την εβδομάδα με απαλές κινήσεις για περίπου 1 λεπτό. Προσοχή όμως, μην επιχειρεις να ξεφορτωθείς ακμή και μαύρα στίγματα με μηχανικό scrub. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε την χημική απολέπιση, είτε χρησιμοποιώντας στο σπίτι προϊόντα με β-υδροξυοξύ (bha) που θα σου συνταγογραφήσει ο δερματολόγος σου, είτε εφαρμόζοντας τις κατάλληλες θεραπείες στο ιατρείο για πιο άμεσα αποτελέσματα.

7. Βάζεις αντηλιακό μόνο στην παραλία:

Μπορεί να το αφήσαμε τελευταίο αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για υγιές, νεανικό, τέλειο δέρμα. Αν δεν βάζεις αντηλιακό κάθε μέρα, χειμώνα και καλοκαίρι, με ήλιο και με βροχή, όλες οι δήθεν αθώες, τυχαίες, απροστάτευτες συναντήσεις σου με την ήλιο λειτουργούν αθροιστικά και δεν θα αργήσεις να δεις τα αποτελέσματα, είτε πρόκειται για πανάδες, φωτογηρανση, φωτοαλλεργίες, και φυσικά την σταδιακή αποδυνάμωση της άμυνας της επιδερμίδας ενάντια στους εξωτερικούς παράγοντες.

Πηγή: faysbook.gr
Όταν ήμαστε παιδιά, πολλοί από εμάς ακούγαμε τη μαμά μας να μας μαλώνει όταν πίναμε νερό την ώρα που τρώγαμε το μεσημεριανό μας, λέγοντάς μας ότι θα... φουσκώσει το στομάχι μας ή ότι δεν θα μπορούμε να χωνέψουμε.

Τι ισχύει τελικά; Είναι καλό να συνοδεύουμε ένα γεύμα με ένα ποτήρι νερό, κρασί ή κάποιο άλλο ποτό της αρεσκείας μας;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το νερό δεν διασπά τα γαστρικά υγρά ούτε διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά από αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χωνέψουμε πιο εύκολα.

Το νερό και γενικώς τα υγρά διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφών ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά. Παράλληλα, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε τα κόπρανα να μην είναι πολύ ξηρά, άρα βοηθά να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα.

Πέρα από την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, παράγοντες όπως η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, το υγιές σωματικό βάρος και η καθημερινή σωματική άσκηση εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και μειώνουν τον κίνδυνο δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και άλλων αντίστοιχων γαστρεντερικών ενοχλήσεων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!