Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

 

Και εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, ξαφνικά έπεσαν χιόνια σε μια περιοχή του πλανήτη που δεν θα περίμενε κανείς. Την έρημο Σαχάρα.

Η χιονόπτωση σημειώθηκε στην έρημο, στη βορειοδυτική Αλγερία, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχει χιονίσει μόλις τρεις φορές μέσα σε 42 χρονια, το 1979, το 2017 και το 2018.

Το 1979 η χιονοθύελλα ήταν αρκετά σφοδρή ώστε να σταματήσει την κυκλοφορία. Το 2017 έριξε χιόνι πάχους έως και ένα μέτρο, ενώ το2018 έφτασα τα 40 εκατοστά.

Ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο κρύους μήνες εκεί με μέση θερμοκρασία 14 C (57 F). Το καλοκαίρι φτάνει, κατά μέσο όρο, τους 38C.

 

O κορυφαίος Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς αγόρασε ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας QuantBioRes, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ιατρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Την αποκάλυψη έκανε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της QuantBioRes, Ivan Loncarevic, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως επιχειρηματία, σημειώνοντας ότι η επένδυση έγινε τον Ιούνιο του 2020, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οικονομικές λεπτομέρειες.

Η QuantBioRes, σύμφωνα με τον Loncarevic, διαθέτει περίπου 11 ερευνητές που εργάζονται στη Δανία, την Αυστραλία και τη Σλοβενία, με στόχο την ανάπτυξη μιας θεραπείας κατά του κορονοϊού, και όχι εμβολίου, όπως διευκρίνισε.

Όπως τόνισε, η εταιρεία αναπτύσσει ένα πεπτίδιο, το οποίο εμποδίζει τον κορωναϊό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στη Βρετανία το προσεχές καλοκαίρι.

 Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης,

Καλό είναι να μην βλέπει κανείς «σερί» πολλές ώρες τηλεόραση, αλλά να κάνει διαλείμματα ανά διαστήματα, προκειμένου να αποφύγει μια δυνητικά επικίνδυνη – ακόμη και θανατηφόρα – θρόμβωση. Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα βρήκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ώρες σχετίζεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, σε σύγκριση με την παρακολούθηση λιγότερων των δυόμισι ωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σετόρ Κουνούτσορ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) τριών ερευνών που αφορούσαν συνολικά 131.421 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί πέντε έως 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 964 διαγνώστηκαν με φλεβική θρομβοεμβολή.

Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια φλέβα, κυρίως στο πόδι, ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Όταν ο θρόμβος φθάσει στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εγκατασταθεί στην πνευμονική αρτηρία, τότε προκαλείται πνευμονική εμβολή. Από κοινού η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή αποτελούν την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο ή φλεβική θρομβοεμβολή, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, που αποτελεί συχνή αιτία καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως. Επειδή δεν έχει τυπικά συμπτώματα, διαγιγνώσκεται δύσκολα και έτσι έχει υποτιμηθεί, ακόμη και από την ιατρική κοινότητα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στην Ελλάδα και 500.000 στην Ευρώπη.

Η βρετανική μελέτη συμπέρανε ότι όσοι «κολλάνε» στην τηλεόραση, έχουν κατά μέσο όρο 1,35 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολή, σε σχέση με όσους βλέπουν σπάνια τηλεόραση ή ποτέ. «Τα ευρήματα μας δείχνουν επίσης ότι το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος, δεν εξαλείφει τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβων του αίματος, ο οποίος σχετίζεται με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης. Αν πρόκειται να δείτε πολλή τηλεόραση, τουλάχιστον να το κάνετε με διακοπές ενδιάμεσα. Να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να κάνετε άλλη άσκηση. Και να αποφεύγετε να συνδυάζετε την τηλεόραση με ανθυγιεινά σνακ», επεσήμανε ο Κουνούτσορ.

«Άσχετα με τη σωματική δραστηριότητά σας, το βάρος, την ηλικία και το φύλο σας, η παρακολούθηση πολλών ωρών τηλεόρασης αποτελεί μια επικίνδυνη δραστηριότητα, όσον αφορά την ανάπτυξη θρόμβων στο αίμα. Η ακινησία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη φλεβική θρομβοεμβολή, γι’ αυτό οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κινούνται μετά από ένα χειρουργείο ή μια μακρινή πτήση. Ιδίως όταν κανείς κάθεται διπλωμένος για ώρες, το αίμα μαζεύεται στα άκρα αντί να κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει θρόμβους. Αν μάλιστα κάποιος τείνει να τρώει ανθυγιεινά σνακ μπροστά στην τηλεόραση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και υπέρταση, δύο παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων του αίματος», πρόσθεσε.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση. Οι παρατεταμένες περίοδοι παρακολούθησης πρέπει να διακόπτονται με διαστήματα κινητικότητας, έτσι ώστε να συνεχίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά αυτό ισχύει για όσους στην καθημερινή ζωή τους κάνουν καθιστική ζωή γενικότερα, για παράδειγμα εκείνοι που εργάζονται για ώρες σε υπολογιστή. Αυτοί πρέπει να σηκώνονται κατά καιρούς και να κινούνται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο μεγαλύτερος λαβύρινθος χιονιού στον κόσμο βρίσκεται στο Ζακοπάνε της Πολωνίας, και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η ιδέα που ξεκίνησε να υλοποιείται προ πανδημίας, το 2015, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό στις 17 Ιανουαρίου. Ο λαβύρινθος λειτουργούσε σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων και πλέον αύξησε την έκτασή του στα 3000 τετραγωνικά μέτρα, όντας επισήμως ο μεγαλύτερος λαβύρινθος χιονιού στον πλανήτη.

Το έργο λέγεται Snowlandia, ενώ το Zakopane αυτοπροσδιορίζεται ως η “χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας”.

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από ντόπιους κατοίκους, και στη συνέχεια ανέλαβαν δουλειά οι επίσημες Αρχές με τη συνδρομή έμπειρων Πολωνών αρχιτεκτόνων.

Το τούνελ της εισόδου έχει μήκος 14 μέτρα και το ύψος των τείχων ξεπερνά τα 3,5. Στόχος των υπεύθυνων ήταν οι επισκέπτες να χάνονται, βρίσκοντας την έξοδο με τη βοήθεια των υπαλλήλων.

 

Ζαλάδα ήρθε σε έναν ιδιοκτήτη βιοτεχνίας ξηρών καρπών μόλις αντίκρισε το ποσό χρέωσης στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο κ. Μπαλαμούτσος καλείται να πληρώσει το ποσό των 7.289 ευρώ, όταν πέρυσι για το ίδιο διάστημα πλήρωσε 3.743 ευρώ.

Δηλαδή η αύξηση αγγίζει τα 3.546 ευρώ.

Η συγκεκριμένη σχεδόν διπλάσια τιμή ήρθε παρόλο που η επιχείρηση είχε ελαφρώς μικρότερη κατανάλωσή ρεύματος. Στην τελική τιμή μάλιστα περιλαμβάνεται μάλιστα και η κρατική έκπτωση, η οποία φτάνει στα 650 ευρώ.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας έδειξε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου του Ιανουαρίου του 2021 και τον αντίστοιχο φετινό. Πέρυσι κλήθηκε να πληρώσει συνολικά 997 ευρώ και φέτος το ποσό έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 500 ευρώ και φτάνει στα 1.471 ευρώ. Αυτό είναι το τελικό ποσό παρόλο που στον λογαριασμό αναγράφεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος ήταν σχεδόν η μισή συγκριτικά με πέρυσι.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας επεσήμανε πως η ακρίβεια είναι τέτοια που η επιχείρηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να προβεί σε νέες ανατιμήσεις των προϊόντων της. «Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, τα χαρτικά, τα πλαστικά», επεσήμανε. Αναφορικά με τους δασμούς, δήλωσε ότι οι ναύλοι έχουν συνολικά τετραπλασιαστεί.

 133032862

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, το σημερινό άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στη Γαλλία. Μια κρίση που σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει να προξενεί προβλήματα στις οικονομίες και τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές λιανικής σε ρεύμα και αέριο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες καθώς δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του 4ου τριμήνου του 2021.

Αν και η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο που πλήττει εξίσου σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο, μια από τις πιο ακριβές αγορές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα των αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε. η μέση τιμή του ρεύματος για τη χώρα μας διαμορφώνεται στα 213 ευρώ/MWh, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή στην Ε.Ε. πίσω μόνο από την Ιταλία (216 ευρώ/MWh). Μάλιστα η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ελβετία, είναι οι μόνες χώρες που εμφανίζουν μέση τιμή Ιανουαρίου πάνω από τα 200 ευρώ/MWh.

Σε άλλες μεγάλες αγορές ,οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από την Ελλάδα: Γερμανία 162 ευρώ/MWh, Βέλγιο 183 ευρώ/MWh, Αυστρία 180 ευρώ/MWh, Ολλανδία 182 ευρώ/MWh, Ισπανία 193 ευρώ/MWh, Γαλλία 197 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη είναι η Πολωνία με 142 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής το Νοέμβριο ήταν στα 228 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 235 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να τονιστεί, τέλος, ότι η ελληνική αγορά εμφανίζεται ακριβότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται στη χώρα μας το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του αερίου καθορίζεται βάσει της μέσης τιμής εισαγωγής του προηγούμενου μήνα. Πρακτικά δηλαδή τον Ιανουάριο, ενσωματώνεται στην ελληνική αγορά το κόστος ρεκόρ του φυσικού αερίου που καταγράφηκε το Δεκέμβριο. 

capital.gr

 

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!