Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

 

Στοιχεία – σοκ της Eurostat δείχνουν πόσο χαμηλά έχει υποχωρήσει το εισόδημα των Ελλήνων σε σχέση με αυτό των άλλων Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων και στη συνέχεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πέρυσι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Standards) αντιστοιχούσε στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής μετά από αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο αυξήθηκε στο 55% από 53% το 2019.

Χαμηλή και η μέση κατανάλωση

Πολύ χαμηλή, πάντα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ήταν και η μέση πραγματική κατανάλωση (actual individual consumption, AIC) στην Ελλάδα το 2020, η οποία υποχώρησε στο 74% του μέσου όρου της ΕΕ από 77% το προηγούμενο έτος και είναι η έκτη χαμηλότερη μετά από τη Βουλγαρία (61%), την Κροατία (68%), την Ουγγαρία και Λετονία (70%) και τη Σλοβακία (71%)

Η πολύ χαμηλή θέση της χώρας μας όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ οφείλεται και στο γεγονός ότι το επίπεδο τιμών είναι σημαντικό υψηλότερο σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα σε όρους αγοραστικής δύναμης να υστερούμε έναντι ακόμη και χωρών που έχουν χαμηλότερο ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τη μέση κατανάλωση που είναι εκφρασμένη επίσης σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Πορτογαλία να αντιστοιχεί στο 76% του μέσου όρου της ΕΕ και στην Ισπανία στο 84%.

Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη παραοικονομία

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με βάση όλες τις έρευνες έχει πολύ μεγαλύτερη παραοικονομία από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το ποσοστό της να υπολογίζεται έως και το 25-30% της επίσης οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι μάλλον υψηλότερο από αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, αλλά και πάλι η υποχώρηση της θέσης τους σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους είναι σαφής.

κατά κεφαλήν ΑΕΠ

 

Η Αμάντα Γεωργιάδη θα είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision το 2022. Η περσινή εκπρόσωπος της χώρας μας, Stefania, μέσα από την εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε πως η Αμάντα Γεωργιάδη επικράτησε των υπόλοιπων υποψηφίων.

Έτσι, η νεαρή καλλιτέχνις θα είναι εκείνη που θα εκπροσωπήσει τελικά τη χώρα μας στον 66ο Διαγωνισμό της Eurovision, που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Τορίνο της Ιταλίας.

Συγκινημένη η Αμάντα Γεωργιάδη

Συγκινημένη αλλά χαρούμενη δηλώνει η Αμάντα Γεωργιάδη για την απόφαση της επταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης της ΕΡΤ να μας εκπροσωπήσει στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022, στο Τορίνο της Ιταλίας.

«Είμαι σε σοκ, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, ενθουσιασμένη, και θέλω να πω ένα μεγάλο ”ευχαριστώ” στην ΕΡΤ που με επέλεξε και θα κάνω όλα όσα μπορώ για να τους κάνω όλους υπερήφανους», τόνισε στις πρώτες της δηλώσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στούντιο 4», αποκάλυψε ότι μόλις έμαθε τα νέα έσπευσε να τηλεφωνήσει στους γονείς της, αλλά και στη γιαγιά της στα Ιωάννινα, η οποία όμως κοιμόταν, καθώς είναι 101 ετών. Η Αμάντα παραμένει στη Νορβηγία, όπου μένει και σπουδάζει, αλλά, όπως αποκάλυψε, θα έρθει στην Ελλάδα λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

«Δεν μπορώ να πω πολλά για το τραγούδι μου. Μου αρέσει πολύ, το έγραψα μόνη μου, μαζί με έναν φίλο μου παραγωγό και πιανίστα», εξήγησε για το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!