Κυριακή 10 Μαΐου 2020


Η άνοδος θερμών αέριων μαζών από την Αφρική θα προκαλέσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας πολύ υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα νότια τμήματα της Ευρώπης.
Από την άλλη, στη βόρεια Ευρώπη ψυχρές αέριες μάζες θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με συνέπεια η «γηραιά» ήπειρος να χωριστεί θερμοκρασιακά σε δύο μέρη.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Meteo.gr, στις αρχές της νέας εβδομάδας στην Ελλάδα θα σημειωθούν υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες, ξεπερνώντας τους 35 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Παράλληλα, ενισχυμένοι θα είναι οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.



Η Ρωσία θα γιορτάσει σήμερα χωρίς τη συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.
Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ξένων ηγετών, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς περίπου 10.000 νέα κρούσματα της covid-19 καταγράφονται κάθε ημέρα στη χώρα.
Ωστόσο ο Πούτιν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), θα απευθυνθεί στους Ρώσους.
Η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από περισσότερες από 47 πόλεις, καθώς και πάνω από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και το Su-57, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.
Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 19:00 τοπική ώρα.
Αντί για την καθιερωμένη παρέλαση του “ Αθάνατου Τάγματος”, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πορτρέτα βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρώσοι καλούνται να βγουν το βράδυ στα μπαλκόνια τους με φωτογραφίες συγγενών τους που πολέμησαν και να τραγουδήσουν ένα διάσημο σοβιετικό τραγούδι.
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει “ με χαρά” σε αυτή την πρωτοβουλία, αν και δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο.
Λευκορωσία και Τουρκμενιστάν
Στη Μόσχα στις αφίσες που γιορτάζουν τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας προστέθηκαν άλλες των τωρινών “ ηρώων”: του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται κατά του κορονοϊού.
Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 187.859 κρούσματα και 1.723 θάνατοι.
Αν και η Ρωσία ακύρωσε τη στρατιωτική παρέλαση, αυτό δεν συνέβη και σε άλλες συμμαχικές της χώρες: στη Λευκορωσία, o πρόεδρος της οποίας Αλεξάντερ Λουκασένκο καταγγέλλει τακτικά την “ ψύχωση” με τον κορονοϊό, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Το ίδιο και στο Τουρκμενιστάν, το οποίο έχει γλιτώσει από την πανδημία, όπου διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!