Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Βρέθηκε η «Ιστορία» του Έντβαρντ Μουνχ
Επτά χρόνια μετά την αρπαγή της από γκαλερί του Όσλο, η σπάνια λιθογραφία «Ιστορία» του Έντβαρντ Μουνχ εντοπίστηκε από την αστυνομία της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η «Ιστορία», της οποίας η αξία το 2009 είχε υπολογιστεί στις 240.000 ευρώ, βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ευρύτερα γνωστό έργο γι΄αυτό οι δράστες της κλοπής δεν κατάφεραν να το πουλήσουν.

Η αστυνομία ανακρίνει δύο άνδρες, που θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη κατοχή έργων τέχνης, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Ο πελάτης μου αρνείται τις κατηγορίες» δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των δύο συλληφθέντων.

Η λιθογραφία εκλάπη τον Νοέμβριο του 2009 από την γκαλερί Nyborg Kunst. Οι δράστες έσπασαν με πέτρα τη βιτρίνα και απέσπασαν μόνο το συγκεκριμένο έργο.
Newsroom ΔΟΛ
Η Γκουίνεθ Πάλτροου βάζει... μέλισσες να την τσιμπάνε στο πρόσωπο
Μία αρχαία θεραπεία ομορφιάς αποκάλυψε ότι εμπιστεύεται απόλυτα η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα επώδυνη, αφού βάζει μέλισσες να τσιμπούν το πρόσωπό της.

Σε συνέντευξή της στους New York Times, η ηθοποιός μίλησε για το πώς φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση. «Με έχουν τσιμπήσει μέλισσες. Είναι θεραπεία χιλιάδων ετών και τη χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από τις φλεγμονές και τις ουλές» εξήγησε η 43χρονη. «Είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αλλά τόσο επώδυνο» πρόσθεσε.

Θεωρείται ότι το δηλητήριο της μέλισσας βοηθά στη βελτίωση του δέρματος, αν και τα οφέλη αυτής της μεθόδου με τα τσιμπήματα δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά γράφει η εφημερίδα Telegraph.

Η Πάλτροου πάντως παραδέχθηκε ότι είναι πάντα ανοιχτή σε νέα πράγματα για αυτό δοκίμασε και τη συγκεκριμένη θεραπεία. «Είμαι πάντα ένα πειραματόζωο. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα» δήλωσε.


Η ηθοποιός πρόσθεσε πως αγαπά το βελονισμό και είναι πρόθυμη να δοκιμάσει την κρυοθεραπεία, με τη χρήση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου γράφει συχνά για δίαιτες, ενώ από τα 20 της εφαρμόζει την μακροβιοτική διατροφή, τρώγοντας κυρίως φασόλια και λαχανικά, ενώ μασά το φαγητό της πάρα πολλές φορές.
in.gr

Πώς μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά οι συγγραφείς με την πόλη τους; Με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να συναντηθούν στον ψηφιακό κόσμο οι περιπέτειες και οι μύθοι που ξετυλίγει στις σελίδες της η λογοτεχνία με τα τοπωνύμια, τις πλατείες, τους δρόμους, αλλά και τα μνημεία (νεώτερα ή παλαιότερα) μιας πόλης της οποίας η ιστορία διατρέχει τους αιώνες;

Τον δρόμο για την απάντηση σε ερωτήματα σαν κι αυτά ανοίγουν η Wikipedia, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΚΕΒ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο εθελοντισμός φοιτητών και διδασκόντων του τελευταίου.
Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της Wikipedia, ομάδες φοιτητών έχουν ήδη γράψει μια σειρά λημμάτων για ποιητές και πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας σημεία και χώρους της πόλης στους οποίους παραπέμπουν μυθιστορηματικές σκηνές, ποιήματα ή και μεμονωμένοι στίχοι. Την ευθύνη του συντονισμού για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού αυτού χάρτη είχαν οι διδάσκοντες.
Άποψη της ρωμαϊκής αγοράς.
Μέχρι στιγμής έχουν λημματογραφηθεί, και έχουν «ανέβει» στη Wikipedia, οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Αλβέρτος Ναρ, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Περικλής Σφυρίδης και Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Τα λήμματα συνοδεύονται όχι μόνο από βιβλιογραφία του συγγραφέα αλλά και από βιβλιογραφία για τον συγγραφέα.  Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η εξωστρέφεια. Δεν πρόκειται για φιλολογικές εργασίες αλλά για ένα πληροφοριακό υλικό που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ επιδιώκει να εντάξει τη λογοτεχνική λημματογράφηση της Θεσσαλονίκης σ’ έναν τουριστικό οδηγό για την πόλη» παρατηρεί ο Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας και υπεύθυνος για τον συντονισμό της σύνταξης του λήμματος για τον Μανόλη Αναγνωστάκη: «Ο κόσμος θα έχει έτσι τη δυνατότητα όταν επισκέπτεται κάποιο σημείο της πόλης να βρίσκει και τη λογοτεχνική του αναφορά».
GEORGE M. GROUTAS
Η Αψίδα του Γαλέριου - Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στην υλοποίηση του προγράμματος, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και από πλευράς διδακτικού προσωπικού οι Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Τ. Δημητρούλια, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τάσος Καπλάνης, επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, Μ. Μπακογιάννης, επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, και Σωτηρία Σταυρακοπούλου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας. Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1925 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1927. Αρχικά στεγάστηκε στο παλαιό κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το 1974 στεγάστηκε σε δικό της τετραώροφο κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Το 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
naftemporiki.gr

Ένα νέο χαρακτηριστικό- λειτουργία εισάγει στα tweets το Twitter: Πρόκειται για ένα πλήκτρο Message, το οποίο καθιστά εύκολο τον διαμοιρασμό ενός tweet μέσω Direct Message (DM), και την έναρξη μιας κλειστής, προσωπικής συζήτησης.
«Κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι στέλνουν DM's για να επικοινωνούν εμπιστευτικά με φίλους, μέλη της οικογένειας, ειδικούς, brands και άλλους που βρίσκουν ενδιαφέροντες στο Twitter. Έχουμε δει τον αριθμό των μηνυμάτων που αποστέλλονται να αυξάνονται πάνω από 60% το 2015. Και ο αριθμός των tweets που διαμοιράστηκαν ιδιωτικά έχει αυξηθεί με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, στο 200% μόλις στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους. Με όλο αυτό το ενδιαφέρον, ακούσαμε επίσης από πολλούς από εσάς ότι θα ήταν ευκολότερος ο διαμοιρασμός ενός tweet μέσω Direct Message. Οπότε τώρα- με μόλις μερικά taps- μπορείτε να μοιραστείτε μοναδικό υλικό στο Twitter από το timeline σας κατευθείαν στην προσωπική συζήτηση».
TWITTER BLOG
Όπως αναφέρει η εταιρεία, πρόκειται για το πιο πρόσφατο βήμα σε μια σειρά κινήσεων με σκοπό τον εμπλουτισμό των Direct Messages, καθώς με τον καιρό είχαν προστεθεί και άλλες δυνατότητες έκφρασης, όπως η χρήση GIFs, emojis, μεγάλου μήκους μηνυμάτων κ.α. Το κουμπί Message είναι διαθέσιμο για iOS και Android.
Τουλάχιστον 20 στρατιώτες που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, σκοτώθηκαν χθες στην νότια Υεμένη από φερόμενους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους της περιοχής.

Οι στρατιώτες, που ταξίδευαν από το Άντεν προς την επαρχία αλ Μάχρα στην ανατολική Υεμένη, μέσω της πόλης Αουάρ, στην επαρχία Αμπιάντ, που τελεί υπό τον έλεγχο της αλ Κάιντα, πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε ενέδρα που έστησαν οι τζιχαντιστές στην αυτοκινητοπομπή των οχημάτων που επέβαιναν.

http://www.enikos.gr

Η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται να ΄χει ξεφύγει με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στη γείτονα χώρα, τρομοκράτες εισέβαλαν με μακρύκανα όπλα στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαρντίν και αφαίρεσαν τη ζωή, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, από έναν αστυνομικό και έναν πολίτη.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των τρομοκρατών.

Νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη μηχανισμού με δύο τραυματίες σημειώθηκε στην περιοχή Mecdiyeköy στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΗ: sabah.com.tr

http://www.enikos.gr


Δεκαοχτώ στρατιώτες και πέντε ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

"Πρόκειται για μέρος στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην Αμπού Σαγιάφ", που ξεκίνησαν μετά από σειρά απαγωγών ξένων υπηκόων, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, διοικητής Φιλεμόν Ταν, προσθέτοντας πως τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες αποκεφαλίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές στο νησί Μπασιλάν. Ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες βρισκόταν και ένας μαροκινός υπήκοος.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την απελευθέρωση ενός ιταλού πρώην ιερέα, που κρατείτο όμηρος από τους ισλαμιστές από το φθινόπωρο.

Η Αμπού Σαγιάφ, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1990 με την οικονομική υποστήριξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατηγορείται για ορισμένες από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, όπως και για υποθέσεις απαγωγής και ομηρείας ξένων. Σήμερα κρατά υπό την ομηρεία της περίπου 20 αιχμαλώτους.

Το 2014 η οργάνωση, που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ορκίστηκε πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.enikos.gr

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 200 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε στον ινδουιστικό ναό Πουτινγκάλ, στην νοτιοδυτική επαρχία της Ινδίας, Κεράλα.

Όπως αανφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι η πυρκαγιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από βεγγαλικά που χρησιμοποιούνταν για τις εορταστικές εκδηλώσεις του ναού, το κτίριο του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς.

http://www.thestival.gr

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Σύροι, κάτοικοι της Παλμύρας, επέστρεψαν χθες για να δουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό που με την στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εκδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Δέκα μήνες μετά την φυγή τους από το "μαργαριτάρι της ερήμου", οι κάτοικοι έφτασαν στην αρχαία πόλη με λεωφορεία που είχε ενοικιάσει η διοικητική αρχή της Χομς, όπου είχαν βρει καταφύγιο, τρέποντας σε φυγή από τους τζιχαντιστές.

"Το πρώτο που έλεγξα στο σπίτι ήταν η οροφή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουντρ Χαμούντ, ένας 68χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, λέγοντας πως αισθάνθηκε ανακουφισμένος που στεκόταν ακόμη εκεί.

"Οι τοίχοι, τα παράθυρα και η πόρτα είναι επίσης εκεί και αυτό είναι αρκετό για μένα να προετοιμάσω την οικογένεια μου για να επιστρέψουμε στην Παλμύρα", δήλωσε.

Στις 27 Μαρτίου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Παλμύρα σε μια μεγάλης σημασίας συμβολική και στρατηγική νίκη για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Η διοικητική αρχή της πόλης Χομς έχει προγραμματίσει την μεταφορά συνολικά πάνω από 2.000 προσωρινά εκτοπισμένους πολίτες της Χομς πίσω στα σπίτια τους. Σαρανταέξι λεωφορεία θα ταξιδέψουν για την Παλμύρα και δύο για την αλ-Καριατάιν", δήλωσε μια πηγή του γραφείου του δημάρχου της Χομς στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, την οποία αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Καθώς ο Χαμούντ και άλλοι επιθεωρούσαν τα σπίτια τους για να συγκεντρώσουν προσωπικά τους αντικείμενα, ρώσοι ναρκαλιευτές φαίνονταν από μακριά να καθαρίζουν ναρκοπέδια και ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από μακρινή απόσταση.

Πολλά οικοδομικά τετράγωνα είναι μερικώς καταστρεμμένα, ενώ άλλα έχουν ισοπεδωθεί, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θα επιτρέπεται στους κατοίκους να διανυκτερεύσουν στην Παλμύρα έως ότου τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές της πόλης και ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

"Δεν υπάρχει παροχή νερού, ούτε ηλεκτρικού ρεύματος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε να αποναρκοθετούμε τα προάστια της πόλης", τόνισε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της πόλης, στο βαθμό εκείνο που οι κάτοικοι θα μπορούν να διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους", πρόσθεσε.

http://www.thestival.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!