Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018


Τον επόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Αγάλματος της Ενότητας στη Δυτική Ινδία, αξίας 226,9 εκατομμυρίων και ύψος 182 μέτρα. Το άγαλμα θα αναπαριστά τον Σαρντάρ Πατέλ, έναν εθνικό ήρωα της Ινδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη με ύψος 93 μέτρα.
Η κατασκευή του θα γίνει με την προσφορά των αγροτών που θα δωρίσουν εξαρτήματα γεωργικών εργαλείων, είχε πει ο Ναρέντρα Μόντι όταν ανακοίνωσε το σχέδιο του τον περασμένο Ιούνιο. «Δεν θέλουμε οποιοδήποτε μεταλλικό κομμάτι, θέλουμε τμήματα που θα προέρχονται από εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες στην εργασία τους», είχε ζητήσει από τον αγροτικό κόσμο.
Καθάρισμα σπιτιού για… ακαμάτρες: 10 σούπερ κόλπαΑκολούθησε τον κανόνα του «ενός λεπτού»: Αν κάτι θα σου πάρει λιγότερο από ένα λεπτό, καν’ το εκείνη τη στιγμή. Παραδείγματα; Το (έστω πρόχειρο) στρώσιμο του κρεβατιού το πρωί, ή το πλύσιμο της κατσαρόλας με το που σερβίρεις φαγητό στα πιάτα –καθαρίζει πολύ ευκολότερα, και πολύ πιο γρήγορα, όσο είναι ακόμα ζεστή. Δοκίμασέ τον για μια εβδομάδα, και δες τη ζωή σου να αλλάζει –και τις δουλειές ως εκ θαύματος να λιγοστεύουν.

Να κι άλλος ένας χρήσιμος κανόνας: Κάθε φορά που θα πηγαίνεις από ένα δωμάτιο του σπιτιού σε ένα άλλο, να τακτοποιείς ένα αντικείμενο. Πατάς παύση στην ταινία και σηκώνεσαι από τον καναπέ να πας να τσεκάρεις το ψυγείο; Πιάσε κι αυτό το παρατημένο ψαλίδι από το τραπέζι και βαλ’ το σε ένα συρτάρι.

Εκμεταλλεύσου τον «νεκρό» χρόνο: Άδειασε το πλυντήριο πιάτων εκεί που περιμένεις τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Βγάλε τις τρίχες από το σιφόνι εκείνο το ένα λεπτό που χρειάζεται το conditioner για να δράσει.

Οι χνουδωτές παντόφλες, ή οι χοντρές κάλτσες εσωτερικού χώρου, κάνουν θαύματα με την απομάκρυνση της σκόνης από το πάτωμα. Ναι, δεν αντικαθιστούν το σκούπισμα, αλλά σίγουρα μπορούν να το μειώσουν στο μισό –κι ακόμα περισσότερο, αν δεν φοράτε γενικώς ποτέ παπούτσια μέσα στο σπίτι.

Τύλιξε με λεπτή διαφανή μεμβράνη τα ράφια του ψυγείου σου. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να τα καθαρίσεις ποτέ. Απλά αντικαθιστάς τη μεμβράνη όταν λερωθεί, ή πολυκαιρίσει.

Άφησε μια πλαστική σακούλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις, για να πετάς εκεί όλα τα φλούδια/ τσόφλια/ πλαστικά των συσκευασιών και να μην κάνεις χαμό –τον οποίο θα πρέπει μετά να καθαρίσεις– μέσα στον νεροχύτη.

Για πραγματικά τεμπέληδες: Άπλωσε μια τορτίγια πάνω στο πιάτο σου, και σέρβιρε μετά το φαγητό επάνω της. Όταν τελειώσεις, μπορείς να πετάξεις την τορτίγια ή να την φας. Σε κάθε περίπτωση, το πιάτο σου θα έχει μείνει καθαρό –και θα χρειάζεται στην χειρότερη περίπτωση απλά ένα γρήγορο ξέβγαλμα.

Τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί, πριν ψήσεις οτιδήποτε, για να μην το τρίβεις μετά ωσάν άλλος κάτοικος του Βιλαμπάχο.

Πάρε μια κατσαρόλα με καπάκι-σουρωτήρι. Γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να πλένεις δύο (τουλάχιστον) σκεύη αφού φτιάξεις μακαρόνια. Τη βρήκαμε εδώ με 19,99€.

Σιχαίνεσαι να καθαρίζεις τον φούρνο; Υπάρχει ένα μικρό θαύμα που λέγεται oven liner, και είναι στην ουσία μια μεμβράνη, που μπαίνει στο κάτω μέρος του φούρνου, απορροφά όλα τα λίπη και ό,τι άλλο πέσει από το φαγητό σου, και μετά τη βγάζεις και την πετάς. Διατίθεται σε συσκευασίες πολλών φύλλων, και κοστίζει γύρω στα 5€. Την αγοράζεις, μεταξύ άλλων, και από εδώ.

Πηγή: Buzzfeed 
10 απλοί τρόποι να παραμείνεις παιδίΔοκίμασε καινούρια πράγματα
Βγες από τη «ζώνη άνεσης» και κάνε πράγματα που σε φοβίζουν ή που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Θα σου θυμίσει την αίσθηση της γλυκιάς αγωνίας που είχες όταν σε μικρή ηλικία, τα πάντα ήταν καινούρια για σένα.

Δες «παιδικές» ταινίες
Ξαναδές τα αγαπημένα σου animation, δώσε μια ευκαιρία σε καινούρια, ξαναδιάβασε τα παλιά σου comics και εκτίμησε το απλό χιούμορ και τα βαθιά νοήματα που περιέχουν συνήθως οι λεγόμενες «παιδικές» ιστορίες που ωστόσο είναι εξίσου διδακτικές και ουσιαστικές και για τους ενήλικες.

Κάνε «σκανταλιές» πού και πού
Κάνε μια αστεία φάρσα στον κολλητό σου, πάρε εκείνο το λαχταριστό παγωτό που ζήλεψες, μπες στο μαγαζί και πάρε τα ακριβά παπούτσια, κακόμαθε λίγο τον εαυτό σου, γιατί πού και πού το αξίζει.

Τραγούδα στο μπάνιο σου
Μη φοβάσαι να γίνεις ρεζίλι – όχι μόνο στο μπάνιο σου, αλλά παντού: Ζήσε τις στιγμές με πάθος, εκείνο τον παιδικό ενθουσιασμό που ξεπερνά τον φόβο του «τι θα πουν οι άλλοι».

Μίλα με παιδιά
Κράτα τα ανίψια σου, παίξε με τα πιτσιρίκια των συγγενών σου, πέρνα απογεύματα με τα μικρά της οικογένειας που θα σου θυμίσουν πώς είναι να είσαι παιδί.

Γίνε πιο αυθόρμητος
Μην πολυσκέφτεσαι και πάρε αποφάσεις. Τα παιδιά εμπιστεύονται το ένστικτό τους και αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι μεγάλοι.

Απόλαυσε τη φύση
Βγες στο ψιλόβροχο για βόλτα, παίξε χιονοπόλεμο και φτιάξε χιονάνθρωπο όταν χιονίσει, ξάπλωσε στο γρασίδι σε μια ανοιξιάτικη εκδρομή αντί να φοβάσαι μη λερωθείς και κάνε πατητές στη θάλασσα ή κάστρα στην άμμο στην παραλία το καλοκαίρι.

Παίξε
Videogames, επιτραπέζια, παιχνίδια στο κινητό ή τον υπολογιστή. Δώσε χώρο στην παιδική φαντασία και θυμήσου γιατί η λέξη «παιδί» και «παίζω» έχουν την ίδια ρίζα.

Άσε τους γονείς σου να σε φροντίσουν
Αν δε μένεις μαζί τους, επισκέψου τους, είτε μένουν κοντά σου είτε σε κάποιο μακρινό χωριό και αφέσου για λίγο στις περιποιήσεις τους. Άσε τη μαμά να μαγειρέψει το αγαπημένο σου φαγητό, τον μπαμπά να αναλάβει τα μαστορέματα για μια βλάβη στο σπίτι σου, και ενώ εσύ γλιτώνεις κόπο και παράλληλα θυμάσαι πώς είναι να σε φροντίζουν σαν μικρό παιδί, δίνεις και σε εκείνους την ικανοποίηση να σε περιποιούνται.

Μάθε κάτι καινούριο
Ξεκίνα μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, μια νέα δραστηριότητα και βάλε τον εγκέφαλό σου στη διαδικασία μάθησης στην οποία ήταν συνηθισμένος στη σχολική σου ηλικία. Οι νέες γνώσεις άλλωστε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσεις το μυαλό σου νέο.
Νέο VW Touareg: επίδειξη τεχνολογικής υπέροχης
Σήμερα αποκαλύπτεται η νέα γενιά του VW Touareg στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία για να δώσει εορταστικό χαρακτήρα στην αποκάλυψη του νέου μοντέλου της αλλά και να επικοινωνήσει τις απεριόριστες δυνατότητές του πριν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα στο δρόμο, οργάνωσε ένα  σκληροτράχηλο road-trip του νέου Touareg. Διέσχισε 11 χώρες, σε ένα ταξίδι που θύμισε στους λάτρεις της περιπέτειας τους τρεις συνολικά τίτλους του Touareg, στο Ράλυ Παρίσι-Ντακάρ, την περίοδο 2009-2011.

Στις αρχές Μαρτίου, ένα μερικά καμουφλαρισμένο νέο Touareg ξεκίνησε ένα οδικό ταξίδι 16.000 χλμ. με στόχο να αφιχθεί στο Πεκίνο λίγο πριν την έναρξη της έκθεσης. Αφετηρία ήταν η Σλοβακία όπου το Touareg, με οδηγό το Rainer Zietlow, κάτοχο παγκόσμιων ρεκόρ σε οδήγηση μεγάλων αποστάσεων, πέρασε διαδοχικά από την Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρωσία, το Καζακστάν, την Μογγολία πριν τελικά αφιχθεί στην Κίνα. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο οδηγός κρατούσε ένα ημερολόγιο το οποίο μοιραζόταν με την online παγκόσμια κοινότητα.


Το νέο Touareg δεν είναι απλά το επόμενο νέο μοντέλο που παρουσιάζει η Volkswagen. Αποδίδει ξεκάθαρα τη νέα ταυτότητα του προϊόντος ενώ αποτελεί μία επίδειξη τεχνολογικών, σχεδιαστικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων της μάρκας από το Wolfsburg.

O Κλάους Μπίσοφ, επικεφαλής του design και η ομάδα του, σχεδίασαν ένα μεγάλο SUV με έντονα χαρακτηριστικά, ισχυρή προσωπικότητα και πολύ δυναμική παρουσία, απ΄ όποια πλευρά και αν το αντικρίσεις.


Τεχνολογικά, το μοντέλο διαθέτει ότι πιο σύγχρονο σε συστήματα ασφαλείας και άνεσης ενώ οδηγός – κυρίως – και επιβάτες απολαμβάνουν έναν από τους μεγαλύτερους ψηφιακούς πίνακες οργάνων (Innovision Cockpit) στην αυτοκινητοβιομηχανία, που αποτελεί ενιαίο τμήμα με την επίσης ψηφιακή και τεραστίων διαστάσεων οθόνη ενημέρωσης/ψυχαγωγίας στο άνω μέρος της κεντρικής κονσόλας. Αν στα παραπάνω προστεθούν τα προηγμένα κινητήρια συστήματα, η αερανάρτηση και το σύστημα τετραδιεύθυνσης, το νέο Touareg εγγυάται μία κορυφαία οδηγική εμπειρία που συνδυάζεται με απολαυστική, δυναμική οδήγηση!

Αττική και Κρήτη κατέχουν τα πρωτεία στην υπερβολική ταχύτητα και ακολουθούν Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, τα οποία αφορούν στοχευμένους ελέγχους, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια.

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο πρόγραμμα «παράβαση της εβδομάδας», το οποίο έχει καταρτιστεί απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και εφαρμόζεται απο το 2016, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση των επικίνδυνων παραβάσεων και κατά συνέπεια την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Την προηγούμενη βδομάδα (από 12 έως 18 Μαρτίου) κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας, ενημέρωσαν τους οδηγούς και έκαναν σχετικούς ελέγχους, δίνοντας προτεραιότητα στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Στο πλαίσιο αυτό, από 686 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν συνολικά 17.923 οχήματα και βεβαιώθηκαν 5.980 παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Οι περισσότερες παραβάσεις που αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο της Αττικής (545), στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (490), στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης (358), της Ακαρνανίας (317) και της Λάρισας (257).

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας» τονίζει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ) στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Τροχαία-Οδική ασφάλεια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η "αναβίωση" του λαϊκού παραμυθιού μέσα από τους σύγχρονους παραμυθάδες, που συνεχίζουν το σπουδαίο έργο της γιαγιάς προς τα εγγόνια, αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας, όχι μόνο γιατί το παραμύθι δρα παρηγορητικά στις ανησυχίες της ανθρώπινης ύπαρξης, και στα προβλήματα, αλλά και επειδή προσφέρει όλα όσα ο σύγχρονος τρόπος ζωής στερεί, την ψυχική ανάταση, τη ζεστασιά, τη συντροφικότητα, την ανάπτυξη σχέσεων και τη διαμόρφωση καλών ακροατών, ως προϋπόθεση.

Η σημαντική παράδοση των προφορικών αφηγήσεων, που είναι τόσο παλιά όσο και ο λόγος, γιορτάζεται παγκοσμίως στις 20 Μαρτίου (World Storytelling Day), μέσα από ιστορίες, μύθους, θρύλους, λαϊκά παραμύθια, που τις μέρες αυτές ξεδιπλώνονται σε μία σειρά εκδηλώσεων, από νέους παραμυθάδες επί σκηνής. Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου του 1991 και έκτοτε βρήκε απήχηση σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας των θερμών υποστηρικτών του σε όλες τις χώρες, αυτών που τους αρέσει να μοιράζονται τις λέξεις του κόσμου των παραμυθιών. Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.

Οι σύγχρονοι παραμυθάδες υποστηρίζουν ότι στους ενήλικες η αφήγηση προσφέρει την σπάνια σύνδεση με το "τώρα" και στα παιδιά, λειτουργεί, εκτός των άλλων, "λυτρωτικά" από ασυνείδητους φόβους και ενοχές που προκύπτουν στα στάδια της ωρίμανσής τους.

Το παραμύθι είναι το "χάπι" για το ανοσοποιητικό

Η αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Action Art (για τη διάδοση της προφορικής άυλης κληρονομιάς), Ροδάνθη Δημητρέση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαχωρίζει τα λαϊκά προφορικά παραμύθια από τα σύγχρονα έντεχνα και υποστηρίζει ότι το παραμύθι μπορεί να γίνει εργαλείο εκπαίδευσης για το σχολείο, και ότι οι καλοί παραμυθάδες αναπτύσσουν καλές τεχνικές μέσα από την εμπειρία και την εκπαίδευση.

"Ο κοινωνικός ιστός έχει αλλάξει, αλλά η κοινωνική ανάγκη της προφορικής αφήγησης παραμυθιού εξακολουθεί να υπάρχει" υποστηρίζει, γιατί πώς αλλιώς θα δημιουργούνταν τόσες πολλές ομάδες που οργανώνουν παραστάσεις και γεμίζουν τις αίθουσες χώρων πολιτισμού και τις βιβλιοθήκες, με ακροατές μικρούς και μεγάλους.

"Το να πάω σε μία παράσταση αφήγησης παραμυθιού είναι η φάση μετά απ' αυτή της γιαγιάς, που πια δεν ζει μέσα στο σπίτι, ούτε γίνονται οι οικογενειακές κυριακάτικες και γιορτινές συναντήσεις με θείους και ξαδέρφια, ούτε βέβαια τα βράδια στα χωριά, ούτε τα νυχτέρια, στα οποία καλούσαν επαγγελματίες παραμυθάδες για να κρατούν σε εγρήγορση τους εργάτες που μπόλιαζαν καπνά ή έκαναν άλλες αγροτικές δουλειές, ώστε να μην κοιμηθούν" αναφέρει και συνεχίζει: "Τώρα έχουμε τη μικρή οικογένεια, με τη μαμά και τον μπαμπά που δουλεύουν συνεχώς, και αν υπάρχει κουράγιο, διαβάζουν και ένα παραμύθι στα παιδιά πριν πάνε για ύπνο. Έστω και αυτό, όμως, είναι το χάπι για το ανοσοποιητικό".

Γιατί χρειαζόμαστε τα παραμύθια;

Η αφήγηση υπάρχει παντού, αφού από την αρχή μίας μέρας, το περισσότερο που κάνουμε είναι να αφηγούμαστε σε φίλους και οικογένεια, το όνειρο που είδαμε, τα γεγονότα που συνέβησαν κ.α. Αλλά τι περισσότερο μας προσφέρουν τα παραμύθια; "Καταρχήν φανταζόμαστε, μπαίνουμε σε μία ονειρική κατάσταση και με το νόμο" υποστηρίζει η κ. Δημητρέση.

"Κυρίως, ανάμεσα στον αφηγητή και τον ακροατή αναπτύσσεται μία σχέση ιδιαίτερη, με ζεστασιά, άρα το παραμύθι δημιουργεί σχέσεις και επίσης πολύ καλούς ακροατές, κάτι που είναι θεμέλιο για να υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους. Το κυριότερο είναι ότι δρα παρηγορητικά σε όλα αυτά που πάσχει η ανθρώπινη ύπαρξη. Η ώρα της αφήγησης ίσως είναι από τις λίγες στιγμές, όπου ο άνθρωπος βιώνει κυριολεκτικά το τώρα, γιατί δεν βρίσκεται ούτε στο πριν ούτε στο μετά. Αφηγητής και ακροατής βρίσκονται στο τώρα και έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, εν πλήρη συνείδηση. Όταν είμαστε έξω από την αφήγηση, το μυαλό μας είναι συνεχώς σε έναν άλλο χώρο, που είναι οι σκέψεις μας. Όταν μεταφέρεσαι στον φανταστικό χώρο του παραμυθιού είναι ένας διαφορετικός χώρος, που δεν έχει σχέση με τον χώρο του προσωπικού μας παρελθόντος και του μέλλοντος, δεν είναι ο χώρος των ασχολιών ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ο χώρος ο φανταστικός, όπου την ώρα της αφήγησης δημιουργούνται εικόνες".

Η αξία των λαϊκών παραμυθιών έναντι των έντεχνων

Σύμφωνα με τους παραμυθάδες, τα λαϊκά παραμύθια, δηλαδή αυτά που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας, αναφέρονται σε αρχέγονα πάθη, ακόμη και σκληρές καταστάσεις, άλλα με προσεχτικό τρόπο, επειδή ο λόγος τους είναι συμβολικός. Τα έντεχνα παραμύθια από την άλλη έχουν γραφτεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και συνήθως έχουν μία παιδαγωγική - διδακτική προσέγγιση, γύρω από το τι είναι σωστό ή λάθος, όπως το ορίζει μία συγκεκριμένη στιγμή ο πολιτισμός.

"Τα παραδοσιακά παραμύθια δεν έχουν διδακτική. Μπορεί να είναι παιδαγωγικά, αλλά το κάνουν με τρόπο. Και για αυτό τον λόγο λειτουργούσαν και μυητικά, κατά κάποιο τρόπο, στις κοινωνίες παλαιότερα, μεταφέροντας μία σοφία" λέει χαρακτηριστικά η κ. Δημητρέση. Για παράδειγμα, στο παραμύθι "Ο Τζακ και η φασολιά", πέρα από τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, υπάρχει κάτι απλό: το παιδί αντιλαμβάνεται ότι ο Τζακ με την πρακτική του εξυπνάδα καταφέρνει να βρει λύση. Ή ακόμη στον "Κοντορεβυθούλη", το οποίο είναι ένα σκληρό παραμύθι, γιατί οι γονείς του τον εγκαταλείπουν και αυτός καταφέρνει να επιστρέψει και με την πρακτικότητά του, αν και ανήλικος, καταφέρνει να βοηθήσει τους γονείς του.

"Διαπραγματεύονται μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο θάνατος, η εγκατάλειψη, η κακοποίηση, η μητροκτονία, η αιμομιξία, που όμως επειδή βρίσκονται μέσα στο χώρο του φανταστικού, είναι ψέματα, και συνεπώς το παιδί μένει ήσυχο. Αν ήταν όμως αλήθεια, τι καλά που θα ήταν... Εκεί, δρα λυτρωτικά" λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών σε κοινό, εν μέσω παράστασης, σχολιάζει ότι εκείνη την ώρα ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο μόνος που έχει τέτοια συναισθήματα. "Το παραμύθι βοηθά στα διάφορα στάδια ωρίμανσης του ανθρώπου που υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις, εντάσεις κ.α. Αυτό το παρήγορο το έχουμε ανάγκη περισσότερο, όταν μας πονάει μέσα μας ή δεν το λέμε εύκολα. Οι απαντήσεις που δίνουμε στα στάδια ωρίμανσης δεν είναι ίδιες σε όλη τη διαδρομή της ζωής μας που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε και να δουλεύουμε αυτά που μας απασχολούν υπαρξιακά σε όλη μας τη ζωή" υποστηρίζει.

Η αφήγηση εργαλείο μάθησης στο σχολείο;

Σύμφωνα με την κ. Δημητρέση, η αφήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στο σχολείο για να επιτευχθεί η μάθηση, κυρίως εκεί που υπάρχουν δυσκολίες ή έλλειψη ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ήδη εκπονούνται προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, ώστε να γίνουν φορείς μίας μεθόδου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη για να επιτύχουν τη μάθηση.

"Οτιδήποτε ψυχαγωγεί το παιδί και του προκαλεί την περιέργεια, αυτό είναι που θα το οδηγήσει να μάθει. Το παραμύθι το προσφέρει αυτό. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να κερδίσει πολλές ώρες επίπονης δουλειάς για παράδειγμα στην εκμάθηση της γλώσσας. Έχουν γίνει σεμινάρια για τον τρόπο διδασκαλίας της μυθολογίας, η οποία έχει ένα πολύ σφιχτό - λακωνικό κείμενο, που για ένα παιδί δεν έχει ενδιαφέρον. Επίσης, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να διαλέξει παραμύθια που να τα συνδέσει με γνωστικά αντικείμενα, όπως π.χ. η γεωγραφία" υποστήριξε.

Μία πολυγλωσσική παράσταση αφήγησης

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας αφήγησης (Τρίτη 20 Μαρτίου), η Action Art, διοργανώνει μία πολυγλωσσική παράσταση αφήγησης, συνοδεία μουσικής (ούτι, σάζι, κρουστά) και φωνητικών, στο συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης "Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970".

Η παράσταση, με τίτλο "Πολύβουη, πολύχρωμη πόλη γεμάτη παραμύθια", θα είναι εμπνευσμένη από την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, και για τον λόγο αυτό οι αφηγήσεις των παραμυθιών θα γίνουν στην μητρική γλώσσα των αφηγητών (ελληνικά, σεφαραδίτικα, τουρκικά, αρμένικα, φράγκικα), που άλλωστε ακούγονταν στην πόλη στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Την αφήγηση θα συνοδεύσουν η Έλσα Μουρατίδου και ο Onur Senturk με τραγούδια και μουσική της κάθε γλώσσας.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αφηγητών για τις πολυγλωσσικές αφηγήσεις, καθώς έχουμε συμμετοχές ακόμη και από την Ιαπωνία. Απευθύνονται σε ενήλικες και υπάρχει μετάφραση, που συνοδεύει την αφήγηση, με τρόπο που να ακούγεται περισσότερο ο ήχος της φυσικής γλώσσας, παρά η ελληνική" εξήγησε η κ.Δημητρέση.

Η πoρνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς θα μπορούσε να προκαλέσει άλλον έναν πονοκέφαλο στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ισχυρίζεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό ενώ εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος με τη Μελάνια; Ο δικηγόρος της υποσχέθηκε «αποκαλύψεις» στη συνέντευξη που πρόκειται να δώσει η εντολέας του απόψε το βράδυ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που πρόκειται να μεταδώσει τη συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» στις 02.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), δεν έχει επιτρέψει να διαρρεύσει ούτε ένα κόμμα από τα λεγόμενά της, αν και συνήθως δίνει εκ των προτέρων στη δημοσιότητα κάποια αποσπάσματα.
Όμως ο δικηγόρος της Στέφανι Κλίφορντ, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Στόρμι Ντάνιελς, την περασμένη Πέμπτη ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μια αινιγματική φωτογραφία που δείχνει ένα CD ή DVD μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο. Την συνόδευσε με το εξίσου αινιγματικό ερώτημα: «Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, πόσες λέξεις αξίζει αυτή εδώ;». Ο Μάικλ Αβενάτι άφησε να εννοηθεί ότι απαντήσεις θα δοθούν στη συνέντευξη της πελάτισσάς του.
«Απόψε, δεν είναι το τέλος. Δεν είναι παρά η αρχή», ήταν το μήνυμα που έγραψε σήμερα στο Twitter ο δικηγόρος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Ντάνιελς απασχολεί περισσότερο από ποτέ τα μίντια, δύο και πλέον μήνες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Wall Street Journal για αυτή τη σχέση και τα 130.000 δολάρια που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ για να μην μιλήσει.
Η Στόρμι Ντάνιελς επιμένει ότι δεν διέρρευσε η ίδια τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις αρχές Μαρτίου όμως προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία «εμπιστευτικότητας» που είχε υπογράψει. Μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post το Σάββατο είπε ότι δεν το κάνει για να πετύχει «την αναγνώριση» αλλά ότι «απλώς θέλει να πει τη δική της αλήθεια και να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Η Ντάνιελς δεν κατηγορεί τον πρόεδρο, όπως έκαναν προεκλογικά άλλες γυναίκες, για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά αμφισβητεί την ηθική του. Το 2006-7, την εποχή που ισχυρίζεται ότι διατηρούσε σχέση μαζί του, ο Τραμπ ήταν ήδη παντρεμένος με τη Μελάνια και μόλις είχε γίνει πατέρας για πέμπτη φορά αφού ο μικρότερος γιος του, ο Μπάρον, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2006.
Ο πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την 39χρονη ηθοποιό και ότι της κατέβαλε 130.000 δολάρια για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Ένας από τους δικηγόρους του ωστόσο, ο Μάικλ Κόεν, παραδέχτηκε ότι έδωσε το ποσό αυτό στην Ντάνιελς, από την προσωπική περιουσία του, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους.
«Γιατί μιλάς; Ήταν τόσο απαίσιος μαζί σου; (…) Γιατί περίμενες τόσο καιρό; Γιατί είχες σεξουαλική σχέση μαζί του;» ρώτησε σήμερα ένας χρήστης τη Στέφανι Κλίφορντ στο Twitter.
«Απάντησα (στις ερωτήσεις αυτές) στη συνέντευξη αλλά δεν ξέρω φυσικά τι θα προβληθεί», απάντησε εκείνη.
«Ελπίζω ότι θα ακούσει τους σώφρονες ανθρώπους του περιβάλλοντός που θα του πουν ότι αυτή είναι μια μάχη στην οποία δεν θέλει να συμμετέχει. Δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη (…) και αυτό δεν θα αλλάξει την άποψη κανενός» για τον πρόεδρο, σχολίασε στο CNN ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας δημόσιας αντίδρασης εκ μέρους του Τραμπ.
Ωστόσο, για τη βουλευτή Νανέτ Μπάραγκαν, του Δημοκρατικού κόμματος, το βασικό θέμα είναι οι απειλές που ισχυρίζεται ότι δέχτηκε η Στόρμι Ντάνιελς. Αν αποδειχθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος που την απείλησε «αυτό θα μπορούσε να είναι τεράστιο ζήτημα», εξήγησε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!