Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015


Ο καθένας από τους παρακάτω προορισμούς προσδιορίζει το ταξίδι και την περιπέτεια με το δικό του τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες και παραμένει ακόμη και σήμερα το ίδιο ελκυστικός για τους περιπετειώδεις και μη ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Αν κυλάει και στο δικό σας αίμα η περιπέτεια, κλείστε εισιτήρια για ένα από τα παρακάτω μέρη, αφού δείτε τι σας προσφέρουν.
Μαρόκο
Είτε θέλετε να εξερευνήσετε την απέραντη και πανέμορφη έκταση της ερήμου Σαχάρα ή να σκαρφαλώσετε στην κορυφή της οροσειράς Άτλαντα, το Μαρόκο μπορεί να σας χαρίσει το περιπετειώδες και «γεμάτο» ταξίδι που αναζητάτε. Αξίζει να επισκεφτείτε τις θρυλικές πόλεις Μαρακές και Καζαμπλάνκα πριν διασχίσετε τις άγονες εκτάσεις με καμήλες και να περιπλανηθείτε σε ορεινά χωριά ακολουθώντας αρχαία μονοπάτια πεζοπορίας. Η κουλτούρα και η ομορφιά της βόρειας αυτής αφρικανικής χώρας δεν μοιάζει με άλλη, παραμένοντας σταυροδρόμι ιδεών, πεποιθήσεων και επιρροών από τον αραβικό, τον αφρικανικό και τον ευρωπαϊκό κόσμο. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Πεζοπορία στην Οροσειρά του Άτλαντα.

Νότια Αφρική Οι ευκαιρίες για περιπέτεια είναι πολλές στη Νότια Αφρική, η οποία παραμένει κορυφαίος προορισμός για σαφάρι, ενώ την ίδια στιγμή έχει πλήθος ακόμη εμπειριών να προσφέρει. Μερικές από τις καλύτερες σχολές scuba diving, για παράδειγμα, βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της που εκτείνεται σε 2.735 χιλιόμετρα, ανάμεσα σε 2 ωκεανούς και απέναντι από το περιβόητο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Οι backpackers και οι ποδηλάτες αποκλείεται να μην μαγευτούν από την οροσειρά Drakensberg και καμία επίσκεψη στο Cape Town δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς πεζοπορία στην κορυφή του επίπεδου βουνού Table. Με κοσμοπολίτικες πόλεις, πανέμορφα εθνικά πάρκα, υπέροχες παραλίες και εξαιρετική οινοπαραγωγική εξοχή, η Νότια Αφρική συνδυάζει περιπέτεια και ρομαντισμό την ίδια στιγμή. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Σαφάρι κοντά στο Kruger National Park και πεζοπορία στην οροσειρά Drakensberg.

Μογγολία Απομακρυσμένη, απομονωμένη και μυστηριώδης, η Μογγολία προσελκύει τους ταξιδιώτες που «διψούν» για περιπέτεια, με τις ευρείες, «ανοιχτές» εκτάσεις της και το άγριο τοπίο της. Η έρημος Gobi, που εκτείνεται στην κεντρική Ασία για περισσότερα από 1600 χιλιόμετρα, αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ατραξιόν, με το μεγαλύτερο μέρος της να παραμένει ανεξερεύνητο. Η ιππασία στην εξοχή και η κατασκήνωση στη στέπα αποτελούν αξέχαστες εμπειρίες για όσους τις έχουν ζήσει, ενώ εναλλακτικά μπορεί κανείς να ταξιδέψει στη δυτική Μογγολία για πεζοπορία και αναρρίχηση στην οροσειρά Altai, όπου ακόμη περιφέρονται νομαδικές φυλές. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Πεζοπορία σε Εθνικά Πάρκα της Μογγολίας, στα βουνά Khan Khentii όπου έζησε ο Τζέγκινς Χαν και στην ιερή λίμνη των Μογγόλων Khar Zurhen Khokh.

Αίγυπτος Με ένα μείγμα θαυμάτων του αρχαίου κόσμου σε συνδυασμό με τη φυσική της ομορφιά, η Αίγυπτος παραμένει μια από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για ιστορικές, πολιτισμικές και δραστήριες αναζητήσεις, ιδιαιτέρως κοντινός στην Ελλάδα. Από τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, μέχρι τον ποταμό Νείλο, η χώρα αυτή θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές της, αποτελώντας ένα μέρος όπου η ιστορία και ο σύγχρονος κόσμος συνυπάρχουν. Στις ευκαιρίες για περιπέτεια συμπεριλαμβάνεται και η κατασκήνωση στην έρημο Σαχάρα, η επίσκεψη σε χωριό Βεδουίνων με καμήλα και το sandboarding (κατάβαση στην άμμο με σανίδα). Ακόμη, στις επιλογές σας εντάσσεται το scuba diving και το snorkeling στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και οι αγώνες στην έρημο με 4x4. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία που φανερώνουν έναν υπέροχο πολιτισμό που αναπτύσσεται κατά μήκος του Νείλου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Trekking στην πολύχρωμη έρημο του Σινά, τον τόπο κατοικίας των φημισμένων βεδουίνων.

Ανταρκτική Δεν υπάρχει λάτρης της περιπέτειας και του ταξιδιού εκεί έξω, που να μην έχει ονειρευτεί ένα ταξίδι στην παγωμένη ήπειρο, σε ένα μέρος που είναι τόσο εκτός της πραγματικότητάς μας. Εκτός από το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες – με τη χαμηλότερη φυσική θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Γη να είναι −89,2°C στον ρωσικό Σταθμό Βοστόκ- και την τεράστια παγωμένη έρημο που έχουμε στο μυαλό μας, η Ανταρκτική είναι γεμάτη από τοπία που κόβουν την ανάσα, αποικίες πιγκουΐνων και άπειρες ευκαιρίες για δράση. Καγιάκ ανάμεσα σε παγόβουνα, παρακολούθηση φαλαινών στην Ανταρκτική Χερσόνησο, αναρρίχηση στην οροσειρά Σέντινελ, επίσκεψη σε ιστορικά σημεία απ’ όπου έχουν περάσει εξερευνητές, είναι μερικές μόνο από τις περιπέτειες που προσφέρει η ήπειρος. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Επίσκεψη στους… πιγκουΐνους!
clickatlife.gr

Επιλέξτε μια φρέσκια αντί για κατεψυγμένη γαλοπούλα. Οι κρύσταλλοι της κατεψυγμένης βλάπτουν τα κύτταρα των μυών της κι όταν ψήνεται, τα υγρά φεύγουν πιο γρήγορα από τα κατεστραμμένα κύτταρα και το κρέας «στεγνώνει».
Βάλτε τη στην άλμη. Το αλατόνερο απορροφάται από τη γαλοπούλα και γίνεται πιο ζουμερή, ενώ για έξτρα νοστιμιά μπορείτε να εμπλουτίσετε την άλμη σας με βότανα.
Βάλτε λίγο μαλακό βούτυρο κάτω από το δέρμα της. Καθώς λιώνει, της προσθέτει μια βουτυρώδη γεύση, η οποία θα απογειωθεί αν προσθέσετε βότανα και μπαχαρικά στο βούτυρο.

Δέστε τη χαλαρά ή καθόλου. Τα σφιχτά δεμένα πόδια της γαλοπούλας χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ψηθούν, βάζοντας το στήθος του πουλερικού σε κίνδυνο να παραψηθεί. Ψήστε την πρώτα ανάποδα. Βάλτε την αρχικά με το στήθος προς τα κάτω, για την πρώτη ώρα, προκειμένου να μαλακώσει. Έπειτα γυρίστε τη από την άλλη πλευρά και τελειώστε το ψήσιμό της, προσέχοντας να μην την παραψήσετε. Η χρήση θερμομέτρου στο πιο παχύ μέρος στο μπούτι, με στόχο τους 76 βαθμούς Κελσίου, θα σας βοηθήσει.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση αν και οι σπουδές δεν αποτελούν πλέον ένα ασφαλές εισιτήριο για την αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα, μάλιστα, παράγει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Μια ματιά στην εκπαίδευση» του διεθνούς οργανισμού που δόθηκε στη αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ποσοστά αυτά μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000 όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25-64 ετών).
Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25-34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα.
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες (42%).
Ωστόσο, η έξοδος στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Η Ελλάδα μετράει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα.
Κοντά στα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας βρίσκεται μόνο η Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι υποτετραπλάσιος.
Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά στους νέους (25-34 ετών) που αγγίζουν περίπου το 35%. Ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).
Ο κύριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η οικονομική κρίση. Το 2000 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2%, το 2005 ήταν 9,6%, το 2010 12,5%, ενώ το 2014 είχε εκτοξευθεί στο 27,6% (36% στις ηλικίες 25-34).
Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά των ΝΕΕΤ, όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς οι νέοι από 20 έως 24 ετών που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται (από τα αρχικά των λέξεων Not in Education, Employment, or Training). Οι «ούτε ούτε» στην Ελλάδα φτάνουν το 30%, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ισπανία και η Τουρκία.
Ως προς την κατανομή των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα ακολουθεί τον γενικό κανόνα: οι γυναίκες που σπουδάζουν είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία όπου υπερτερούν οι άνδρες και (πολύ οριακά) η Τουρκία.
Οι γυναίκες, πάντως, δεν παύουν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες στην Ελλάδα από την ανεργία παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα.
Αστέρια του Χόλιγουντ παρασημοφόρησε ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απένειμε χθες το "Μετάλλιο της Ελευθερίας" στον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον δημιουργό των ταινιών "ET", "Τα Σαγόνια του Καρχαρία", "Ιντιάνα Τζόουνς".
"Μία ταινία του Σπίλμπεργκ, μία αχαλίνωτη φαντασία, αναπαράσταση κόσμων στις μικρότερες λεπτομέρειές τους, πρόσωπα που αγωνίζονται για να ελέγξουν τη μοίρα τους", είπε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την τελετή απονομής στον Λευκό Οίκο.

"Ακόμη σημαντικότερο από όλα αυτά, οι ταινίες του Στίβεν χαρακτηρίζονται από μία βαθιά πίστη στην κοινή μας ανθρωπότητα", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη συνέχεια στο σπουδαίο έργο του Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα που έχει ιδρύσει ο σκηνοθέτης.
Ανάμεσα στις 17 προσωπικότητες που τιμήθηκαν κατά την χθεσινή τελετή περιλαμβάνονται η Μπάρμπρα Στρέιζαντ (κεντρική φωτό) και το ζεύγος Εμίλιο και Γκλόρια Εστέφαν για την προσφορά τους στην διάδοση της λάτιν μουσικής.

Το "Μετάλιο της Ελευθερίας" έλαβαν ακόμα ο θρύλος του μπέιζμπολ Ουίλι Μέις και ο διάσημος μπασκετμπολίστας Γιόγκι Μπέρα, ο οποίος τιμήθηκε μετά θάνατον.
news.gr

Η ονομασία «ινδιάνικο καλοκαίρι» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πενσυλβανία στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ το 1798 έγινε γνωστή στη Νέα Υόρκη και στην Αγγλία.
Το ινδιάνικο καλοκαίρι εμφανίζεται προς το τέλος του φθινοπώρου (συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου) και χαρακτηρίζεται από ηλιόλουστες και θερμές ημέρες.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Daniel J. Boorstin, συγγραφέα του βιβλίου «The Colonial Experience», η θερμή αυτή περίοδος πήρε την ονομασία της από την παραδοσιακή περίοδο κατά την οποία οι Ινδιάνοι της Αμερικής συγκέντρωναν τη σπορά τους.
Ήταν η εποχή που οι Ευρωπαίοι κατακτητές σταματούσαν τις επιδρομές εναντίον των Ινδιάνων, αλλά και η εποχή που σηματοδοτούσε το τέλος της καρποφορίας και το ξεκίνημα της προετοιμασίας της γης να δεχτεί τους νέους σπόρους.

Η ηλιόλουστη φθινοπωρινή όαση μπορεί να παραμείνει για μερικές ημέρες ή για ολόκληρες εβδομάδες, ενώ οι ημερομηνίες που εμφανίζεται δεν είναι σταθερές καθώς στην Μινεσότα των ΗΠΑ καταφθάνει στις αρχές Οκτωβρίου ενώ στο Λονδίνο στα τέλη του μήνα. Στο Παρίσι η έλευση του ινδιάνικου καλοκαιριού αποτελεί πραγματική γιορτή, με τους Παριζιάνους να κατακλύζουν τα πάρκα για picnik και ηλιοθεραπεία με χαρούμενη διάθεση και αισιοδοξία.
Για όσο διαρκούν οι ζεστές ημέρες του φθινοπώρου, θυμίζουν με νοσταλγία το καλοκαίρι που έφυγε και οπλίζουν με αισιοδοξία την διάθεσή μας για τον κρύο χειμώνα που έρχεται.
echoes.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!