Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

10 +1 μυστικά που θα σου σώσουν τη ζωήΌλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να στέλνουμε μηνύματα και να οδηγούμε ή ότι πρέπει να κοιτάμε και από τις δύο πλευρές του δρόμου πριν περάσουμε πεζοί. Ή ότι αν πιάσουμε φωτιά θα πρέπει να κυλιστούμε στο χώμα.

Όμως πέρα από τα «βασικά», υπάρχουν και άλλα «ξέρω» που ενδεχομένως να χρειαστεί να μάθουμε προκειμένου να ξεφύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις ή ακόμα και να σώσουμε τη ζωή μας.

Πρόσφατα, σε ένα αντίστοιχης θεματολογίας ποστ στο Quora διάφοροι ειδικοί μοιράστηκαν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές επιβίωσης/πρόληψης για παν ενδεχόμενο.  Συμβουλές που πιθανώς κάποια στιγμή να σας σώσουν τη ζωή.

Όπως οι παρακάτω.

Το μυαλό δεν μπορεί να χειριστεί κινητό και περπάτημα μαζί

Επομένως αποφύγετε να στέλνετε μηνύματα, να βάζετε φίλτρα στο Instagram και να ανεβάζετε στάτους ενώ περπατάτε. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να εστιάσει και στις δύο απαιτητικές αυτές λειτουργίες ταυτόχρονα και έτσι μειώνει την κατάσταση εγρήγορσής του, όπως επίσης και τα αντανακλαστικά σας σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο έρθει κατά πάνω σας, ας πούμε.

Το «τυφλό σημείο» του καθρέφτη

Υπάρχει και δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ανεξαρτήτως οχήματος. Προσαρμόζοντας όμως τους καθρέφτες έτσι ώστε μόλις και μετά βίας να βλέπετε τις άκρες του οχήματος μπορείτε να το εξαλείψετε σχεδόν και να οδηγήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αξίζουν μερικά έξτρα δευτερόλεπτα για να το κάνετε, μπορούν να σας σώσουν από αρκετά επικίνδυνες καταστάσεις.

Μην φάτε το χιόνι

Αν, λέμε αν, βρεθείτε ποτέ σε κατάσταση επιβίωσης χωρίς νερό σε κάποια απομονωμένη πλαγιά ενός βουνού (αν λέμε) τότε αποφύγετε να φάτε χιόνι να να ενυδατωθείτε, όσο και αν σας φαίνεται λογικό. Το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλα ποσά ενέργειας για να μετατρέψει την ύλη από μια μορφή σε άλλη, επομένως για την ελάχιστη ενυδάτωση θα «σπαταλήσετε» σημαντικό ποσοστό της θερμοκρασίας του. Δε συμφέρει.

Όταν το αεροπλάνο πέσει στη θάλασσα

Αποφύγετε να «φουσκώσετε» κατευθείαν το σωσίβιό σας. Το νερό που πιθανώς να μπει στην καμπίνα των επιβατών θα σας δυσκολέψει περισσότερο στην κίνηση αν φοράτε το σωσίβιο φουσκωμένο. Κολυμπήστε μέχρι μια έξοδο και τότε «ενεργοποιήστε» τον μηχανισμό.

DIY χειρισμός Heimlich

Πρόκειται για μια συγκεκριμένη λαβή η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια αν κάποιο αντικείμενο, π.χ. κομμάτι τροφής, σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και αποφράξει την είσοδο του αέρα προς την τραχεία. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος για αυτόν τον χειρισμό, δεν είναι απαραίτητο να γίνει από άλλο άτομο. Μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να τον κάνετε: κάντε μια γροθιά με το δυνατό σας χέρι κάτω από τον θώρακα και λίγο πάνω από τον αφαλό και με την παλάμη του άλλου χεριού πιέστε προς τα μέσα και πάνω, προς το διάφραγμα με δύναμη και συνεχόμενα, μέχρι το αντικείμενο που σας πνίγει «ξεκολλήσει».

Τα απαραίτητα αντισταμινικά

Κάθε φορά που πάτε σε κάποια νέα χώρα καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας δυνατά αντισταμινικά. Ποτέ δεν ξέρετε αν θα συναντήσετε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί ή κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί και δεν το ξέρατε. Για παν ενδεχόμενο λοιπόν, έχετε μια καρτέλα στο πορτοφόλι/ τσάντα σας.

Ο «νόμος των 3»

Αφορά τα όρια του ανθρώπινου σώματος και δίνει έναν καλό μπούσουλα επιβίωσης: ο περισσότερος κόσμος μπορεί να επιβιώσει τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τρεις ημέρες χωρίς νερό και τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή.

Εφιάλτης στην κουζίνα

Κάηκε το λάδι για τις πατάτες και άρπαξε φωτιά. Σε καμία μα καμία περίπτωση μη ρίξετε νερό. Τα μόρια του νερού «κάθονται» στον πάτο του τηγανιού, εξατμίζονται αμέσως και αυξάνουν το ύψος της φλόγας. Αν λοιπόν δεν θέλετε να γίνετε κι εσείς φλαμπέ μαζί με τις πατάτες, σβήστε το μάτι και καλύψτε αμέσως την εστία με ένα μεγάλο καπάκι ή κάποιο μεγάλο κομμάτι ύφασμα. Η φωτιά θέλει οξυγόνο, χωρίς αυτό δεν… ζει.

Μακερώσει

Αν ποτέ βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να έχετε καρφωθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, αφήστε το εκεί που είναι, ανεξάρτητα από το αν στις ταινίες οι πρωταγωνιστές συνήθως το βγάζουν. Αφαιρώντας ένα αντικείμενο που έχει καρφωθεί στο σώμα, αυξάνετε τη ροή του αίματος στην περιοχή και τον ρυθμό απώλειας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να καλύψετε την πληγή και κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την αιμορραγία μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια.

Οι περισσότερες πτώσεις αεροπλάνων…

… γίνονται είτε τρία λεπτά μετά την απογείωση είτε οκτώ λεπτά πριν την προσγείωση. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να είστε σε εγρήγορση για εξόδους κινδύνου, από το να παίζετε με το κινητό σας ή να διαβάζετε.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε φωτιές προκαλούνται από την εισπνοή καπνού…

… και όχι από «κάψιμο». Άρα σε περίπτωση φωτιάς, μείνετε χαμηλά στο πάτωμα για να αποφύγετε να εισπνεύσετε μεγάλες ποσότητες καπνού.

Εσύ! Πάρε το 166!

Αν ποτέ πάθετε ατύχημα σε δημόσιο χώρο ή δείτε κάποιον που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια σε δημόσιο χώρο και του δίνετε τις πρώτες βοήθειες μην φωνάζετε τυχαία «Βοήθεια!» στον… αέρα. Είναι ψυχολογικά αποδεδειγμένο ότι ο περισσότερος κόσμος θα αποφύγει να καλέσει σε βοήθεια επειδή πιστεύει ότι κάποιος… άλλος θα το κάνει. Επομένως δείξτε ένα και μόνο ένα άτομο σε περίπτωση ανάγκης και πείτε του «Εσύ! Πάρε το 166!». Έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.
in2life.gr
Πέντε Ρώσοι επιστήμονες στην Αρκτική περικυκλωμένοι από αρκούδες
Το Ιζβέστι Τσικ είναι ένα απομονωμένο ρωσικό νησί στην Αρκτική. Στον μετεωρολογικό του σταθμό βρίσκεται εδώ και καιρό μια ομάδα πέντε επιστημόνων για να κάνει τη δουλειά της.


Υπολόγιζαν όμως χωρίς τους ντόπιους: για την ακρίβεια τις αρκούδες που κόβουν βόλτες από έξω.

«Από το Σάββατο είναι μια αρκούδα που κοιμάται έξω από το παράθυρό μου» δήλωσε στο πρακτορείο Tass ένας από τους επιστήμονες, ο Βαντίμ Πλοτνίκοφ.

Η περιπέτεια είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Στις 31 Αυγούστου μια από τις αρκούδες επιτέθηκε στον σκύλο που υπάρχει στον σταθμό. Αμέσως οι Ρώσοι κλείδωσαν τις πόρτες και έμειναν μέσα.

Πριν από ένα 24ωρο, οι Αρχές έστειλαν ένα ελικόπτερο να πετάξει τρόφιμα, αλλά και φωτοβολίδες για να τρομάξουν τα ζώα. Αργότερα εντός του μήνα αναμένεται να φτάσει και πλοίο.

Και μπορεί όλο αυτό να ακούγεται τρομακτικό, στην πραγματικότητα συμβαίνει συχνά, καθώς οι αρκούδες ζούσαν εκεί και πριν ιδρυθεί μετεωρολογικός σταθμός.

Τα ζώα όμως έπεσαν θύμα της κλιματικής αλλαγής: κάποτε αναζητούσαν τροφή σε γειτονικά νησάκια. Όμως οι πάγοι έλιωσαν, η απόσταση μεγάλωσε για να την διασχίσουν κολυμπώντας, οπότε ξέμειναν.

Και έβαλαν στο μάτι τους επιστήμονες.

Το μέλλον της πολικής αρκούδας είναι δυσοίωνο, έτσι κι αλλιώς. Κάποτε υπήρχαν έως και 25.000, σήμερα στην περιοχή απομένουν 6.000.

Το κυνήγι απαγορεύεται από το 1956.

Λογικά ο χρόνος δουλεύει υπέρ των επιστημόνων: οι θερμοκρασίες θα πέσουν περισσότερο, τα νερά θα παγώσουν και οι αρκούδες θα πάνε αλλού...

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ
Σε νησί της Ιαπωνίας τα αρχαιότερα αγκίστρια για ψάρεμα
Είναι μικρά, λεπτεπίλεπτα αντικείμενα φτιαγμένα από φιλντισένια όστρακα σαλιγκαριών. Είναι τα αρχαιότερα αγκίστρια για ψάρεμα, τα οποία κατασκευάστηκαν λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ιαπωνία.

Τα δύο αγκίστρια, το ένα ολοκληρωμένο και το άλλο ημιτελές, βρέθηκαν σε σπηλιά του νησιού Οκινάουα, ανάμεσα στην κεντρική Ιαπωνία και την Ταϊβάν, και χρονολογούνται στα 23.000 χρόνια. Οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο νησί είναι λίγο παλαιότερες, στα 30.000 χρόνια.

Η ασβεστολιθική σπηλιά όπου βρέθηκαν τα αγκίστρια, μαζί με χάντρες, εργαλεία και υπολείμματα τροφίμων, βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, σε μια περιοχή που περιοδικά κατακλυζόταν από καβούρια και υδρόβια σαλιγκάρια την εποχή αναπαραγωγής.

Η ηλικία των ευρημάτων εκτιμήθηκε με βάση τη ραδιοχρονολόγηση κάρβουνου που βρέθηκε στο ίδιο στρώμα εδάφους.

Αν κανείς λάβει υπόψη το περιθώριο σφάλματος της ραδιοχρονολόγησης, τα καλοφτιαγμένα αγκίστρια είναι πιθανώς αρχαιότερα από άλλα αντίστοιχα ευρήματα στο Ανατολικό Τιμόρ (23.000 με 16.000 χρόνια πριν) και την Παπούα Νέα Γουινέα (20.000 με 18.000 χρόνια πριν).

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, δείχνουν ότι η τεχνολογία της αλιείας ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε στην περιοχή του Ειρηνικού, και βοήθησε τον σύγχρονο άνθρωπο να επιβιώσει σε απομονωμένα νησιά.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Ένας Νιγηριανός που ονόμασε τον σκύλο του «Μπουχάρι», δηλαδή το όνομα του προέδρου της χώρας, διώκεται από τη δικαιοσύνη.
Ο Τζοακίμ Ιρόκο «έχει το δικαίωμα να βαφτίσει τον σκύλο του όπως του αρέσει», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, ζητώντας την απαλλαγή του πελάτη του.
«Το όνομα αυτό δεν ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο (Μουχαμαντού) Μπουχάρι, είναι απλώς ένα όνομα που μπορεί να δοθεί σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα», υποστήριξε ο δικηγόρος Εμπούν Ολού Αντεγκμπορούα, χαρακτηρίζοντας άσκοπη” τη δίωξη σε βάρος του Ιρόκο.
Ο τελευταίος διώκεται με την κατηγορία ότι οι πράξεις του θα μπορούσαν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη.
Σύμφωνα με την αστυνομία του κρατιδίου Ογκούν, ο ιδιοκτήτης του σκύλου είχε γράψει το όνομα πάνω στο ζώο, όχι για να κοροϊδέψει τον πρόεδρο αλλά για να πειράξει τον γείτονά του που ονομάζεται επίσης Μπουχάρι.
«Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μουγίβα Αντετζόμπι.
Η δίκη του Ιρόκο έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο στο μεταξύ ο σκύλος… το έσκασε.

H αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανεξέλεγκτη μέχρι την περίοδο της κρίσης του 2008. Οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν στα ύψη κι ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου το μέσο σπίτι είχε αξία άνω των 550.000 λιρών.
Η εταιρεία συμβούλων ιδιοκτησίας Knight Frank δημοσίευσε την ετήσια έκθεση της, την Πέμπτη, σχετικά με τις παγκόσμιες πόλεις, στις οποίες οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει άνοδο το τελευταίο έτος.
Παρακάτω ακολουθούν οι δέκα από αυτές:
10. LUCKNOW – ΙΝΔΙΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 16,1%
Βρίσκεται στην περιοχή Uttar Pradesh της βόρειας Ινδίας, το Lucknow έχει δει σημαντικές επενδύσεις από τον παγκόσμιο γίγαντα αυτοκινήτων, Honda , το οποίο άνοιξε πρόσφατα μια νέα μονάδα στην πόλη. Και για το λόγο αυτό, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επένδυσης στην πόλη.
9. ΣΜΥΡΝΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 16,7%
Η Σμύρνη της Τουρκίας είναι μια άλλη πόλη που έχει δει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές της τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση τις τιμές των κατοικιων. Σημειώνεται ότι η πόλη έχει κεντρική δημοτική διαχείριση των οργανισμών κοινής ωφελείας, κάτι το οποίο είναι πολύ σπάνιο στην Τουρκία.
8. ΟΚΛΑΝΤ – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 16,9%
Οι τιμές των κατοικιών στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας έχουν σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στο μεγάλο αριθμό των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι δαπανούν μεγάλα κεφάλαια στην αγορά.
7. ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ – ΚΑΝΑΔΑΣ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 17,3%
Οι τιμές των ακινήτων στο Βανκούβερ έχουν επίσης αυξηθεί εξαιτίας των επενδύσεων από την Άπω Ανατολή.
6. ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ – ΣΟΥΗΔΙΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 17,4%
Η Στοκχόλμη είναι άλλη μια παγκόσμια πόλη που έζησε μέσα στην «τεράστιας φούσκα» των ακινήτων και για το λόγο αυτό έχει υποστεί μια γενική ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.
5. ΠΕΚΙΝΟ – ΚΙΝΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 17,6%
Η πρωτεύουσα της Κίνας είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη και εξαιτίας αυτής της ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
4. NANJING – ΚΙΝΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 17,8%
Με πληθυσμό οκτώ εκατ. κατοίκους, η πόλη Nanjing φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εσωτερικής ναυσιπλοΐας στον κόσμο, ενώ είναι ένα βασικό κέντρο για την άσκηση εμπορευμάτων προς και από την ηπειρωτική Κίνα. Μόνο τον Αύγουστο, οι τιμές των ακινήτων στην πόλη αυξήθηκε περισσότερο από 3,4% .
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 19,6%
Παρά την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, οι επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου επενδύουν στην αγορά ακινήτων της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας την αύξηση των τιμών τους.
2. ΣΑΝΓΚΑΗ – ΚΙΝΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 30,5%
Το οικονομικό κέντρο της Κίνας έχει μερικές από τις υψηλότερες τιμές των ακινήτων στον κόσμο , και εξακολουθούν να εκτοξεύονται προς τα πάνω καθώς οι αγοραστές ζητούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης από την αναπτυγμένη αυτή πόλη.
1. ΣΕΝΤΖΕΝ – ΚΙΝΑ
Ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων: 62,5%
Το Σεντζέν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Χονγκ Κονγκ και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχέως, αποτελώντας ένα κομβικό σημείο για τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας. Πλέον τα ακίνητα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.
Πηγή: fortunegreece.com

Στην αφαίρεση πινακίδων από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα θα αρχίσει να προχωρά από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στο thestival.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τάξης Λευτέρης Κιοσέογλου.
Το μέτρο είχε αποφασιστεί να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα, ωστόσο, λόγω της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, όπου συμμετέχει με δράσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, προγραμματίστηκε για τέσσερις ημέρες αργότερα.
''Η δημοτική αστυνομία μετά την ανασύστασή της μετρά 67 άτομα από τα 180 που ήταν πριν. Οι αρμοδιότητες, όμως, έμειναν ίδιες. Παρόλα αυτά θα εφαρμόσουμε το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα που δημιουργούν έντονο πρόβλημα σε περιοχές της πόλης'' σημείωσε ο κ. Κιοσέογλου και πρόσθεσε: ''Θα υπάρχουν ομάδες που θα περιπολούν σε διάφορες περιοχές κομβικής σημασίας, όπου συνήθως δημιουργείται μείζον ζήτημα, όπως η Τσιμισκή και η Βασ. Όλγας''.
Όπως υπογράμμισε στο thestival.gr, ο δήμος έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε ανταποδοτικές προσλήψεις προκειμένου να αυξηθεί το δυναμικό της δημοτικής αστυνομίας και σε διοικητικό προσωπικό, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της δράσης.
''Η πόλη είναι μια ζούγκλα. Οι κάτοικοι, επισκέπτες από τα πέριξ και όμορους δήμους, όλοι περνούν από το κέντρο και σταθμεύουν όπου τους βολεύει για να κάνουν τις αγορές τους ή τη δουλειά τους. Δεν γίνεται, όμως, έτσι. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάρκινγκ, όπως αυτό του Παλιού Σταθμού που ανήκει στο δήμο και είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Δεν γίνεται να διαθέτεις 100 ευρώ για αγορές και να μην δίνεις δυο ευρώ στο πάρκινγκ'', δήλωσε ο κ. Κιοσέογλου.
Αναφορικά με το θέμα του ΟΑΣΘ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τάξης, τόνισε πως υπεύθυνη είναι σε μεγάλο βαθμό είναι η πολιτική ηγεσία, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει μια οριστική λύση.. ''Η πόλη εφόσον έχει ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς είναι καταδικασμένη. Προτάσεις όπως η επιστράτευση εργαζομένων είναι υπερβολικές. Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται και ο κόσμος που χρησιμοποιεί μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να είναι αιχμάλωτος. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα''.
Τέλος, ο κ. Κιοσέογλου αναφέρθηκε και στις στοχευμένες δράσεις της δημοτικής αστυνομίας, όπως η καταπολέμηση του παρεμπορίου σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., τη δημιουργία κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το γνήσιο της υπογραφής κατ' οίκον, σε όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν.

O διευθυντής του FBI, James Comey, αποκάλυψε σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίου πως καλύπτει την webcam στον υπολογιστή του με ταινία και μάλιστα, προέτρεψε και τους ακροατές να κάνουν το ίδιο.
Παρομοίασε δε αυτό το μέτρο με το κλείδωμα του αυτοκινήτου και της πόρτας του σπιτιού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν ορισμένα προσωπικά δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά. Ειδικά για μένα, δεν γίνεται να μπαίνω σε ένα κυβερνητικό γραφείο και να έχω μια μικρή κάμερα στο πάνω μέρος της οθόνης να με κοιτάει».
Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό και λόγω της εκτενούς χρήσης φορητών υπολογιστών, που φέρουν κάμερες που «κοιτούν» το χρήστη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Αν οι hackers μπουν στο σύστημά σας, μπορούν να σας κάνουν τη ζωή κόλαση», τόνισε επί λέξει, αναφέροντας ακόμη πολλά περιστατικά εκβιασμών που έχουν αναφερθεί στην υπηρεσία.
Το 2014 μάλιστα, υπήρχε ιστοσελίδα που έδειχνε -σε ζωντανή σύνδεση- υλικό από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου χρήστες (και διάσημοι) είδαν στιγμές της ζωής τους να ανεβαίνουν σε υπηρεσίες video streaming όπως το YouTube.
Αφορμή για το σχόλιο αυτό του Comey είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε, φαινόταν ο υπολογιστής του και η ταινία που κάλυπτε την κάμερα του προσωπικού του υπολογιστή.
Πηγή: e-pcmag.gr

Η ενημερωτική ιστοσελίδα How Much δημιούργησε έναν χάρτη όπου καταγράφονται οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου και από που προέρχονται τα πλούτη τους.
Ο χάρτης καταγράφει την παρουσία των δισεκατομμυριούχων σε κάθε χώρα, με ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό τους. Έτσι, στις χώρες που ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος το ποσοστό είναι αρκετά πιο αυξημένο σε σύγκριση με τις μικρότερες σε έκταση χώρες, οι οποίες διαθέτουν και μικρότερο πληθυσμό.
Αφού γίνεται η καταγραφή των δισεκατομμυριούχων, ακολουθεί η καταγραφή των πηγών του πλούτου τους, η οποία χωρίζεται σε 5 κατηγορίες.
Την κληρονομία, την ίδρυση επιχειρήσεων, τη στελέχωση τους, τις πολιτικές διασυνδέσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχουν 30% δισεκατομμυριούχους.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των δισεκατομμυριούχων αντιστοιχεί στο 0,2% και ο πλούτος αυτών προέρχεται από κληρονομιές και από πολιτικές διασυνδέσεις και τους σχετιζόμενους πόρους.
Πηγή: news247.gr

Επανέλεγχο παλαιότερων συμβάσεων, όπως αυτών του νόμου Παυλόπουλου αλλά και «κόψιμο» της παράτασης των συμβάσεων στην καθαριότητα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, προανήγγειλε, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι επί των ημερών του είχε ξεκινήσει με συστηματικό τρόπο τον επανέλεγχο συμβάσεων στο δημόσιο (στην πλειοψηφία τους πρόκειται για συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το ΠΔ Παυλόπουλου) και επανέλαβε ότι βρήκε απέναντι του συμμαχία από δημάρχους και τον ΣΥΡΙΖΑ  και προσωπικά τον σημερινό υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, που ήταν νομικός υπερασπιστής όσων δεν δέχονταν τον έλεγχο της διοίκησης
Και προανήγγειλε ότι μέλημα του όταν έρθει στην εξουσία θα είναι ο επανέλεγχος συμβάσεων αλλά και το να μην δημιουργηθεί «μια νέα γενιά συμβασιούχων με το καρότο της μονιμοποίησης». Έφερε, δε, το παράδειγμα των συμβασιούχων καθαριότητας των οποίων η κυβέρνηση παρατείνει τις συμβάσεις έως τις 31.12.2017, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήμουν χθες με δήμαρχο τουριστική πόλης ο οποίος μου έθεσε το ερώτημα:  ‘Γιατί αυτές οι συμβάσεις πρέπει να παραταθούν αυτοδίκαια 12 και 18 μήνες όταν εγώ τους χρειάζομαι μόνο το καλοκαίρι;’. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Γιατί στήνει ένα νέα πελατειακό κράτος και εξαγοράζει συνειδήσεις. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεσμέυθηκε ότι θα επαναφέρει το σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο που είχε προτείνει μετά την αποτυχημένη απόπειρα να εισαγάγει εκείνο των ποσοστώσεων που οδηγούσε σε απολύσεις. Ενώ με τη φράση «οι στοχευμένες περικοπές θα έρθουν μέσα από το δημόσιο», επέμεινε στην πολιτική του για μείωση του δημοσίου που επανέλαβε και χθες με συγκεκριμένα παραδείγμα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. 
aftodioikisi.gr
Μετακινήσεις εξπρές στο Δημόσιο – Καταργούνται 1040 ειδικότητες και κλάδοι
Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο ελληνικό Δημόσιο, που θα ξεμπλοκάρουν πλήρως την κινητικότητα των δημοσιών υπαλλήλων. Το νέο σχέδιο που ετοιμάζει ήδη ειδική ομάδα εργασίας, που εργάζεται πυρετωδώς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα φέρει μετακινήσεις εξπρές και κατάργηση 1040 κλάδων και ειδικοτήτων του Δημοσίου. Το έργο αυτό γίνεται με εντολή του ίδιου του αρμόδιου υπουργού, Χ. Βερναρδάκη.
Ήδη τα μέλη της ομάδας εργασίας καταγράφουν το πολυδαίδαλο κλαδολόγιο της διάρθρωσης του ελληνικού Δημοσίου και προτείνει συγχωνεύσεις σε παρόμοιες ειδικότητες.
«Η απλοποίηση των κλάδων είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους», λένε υψηλόβαθμα στελέχη, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
Το δυλειτουργικό κλαδολόγιο του Δημοσίου μπλοκάρει την κινητικότητα. Για παράδειγμα, αν μια υπηρεσία ζητήσει από μια άλλη έναν υπάλληλο που ανήκει στον κλάδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) Διοικητικού – Λογιστικού, τη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να καλύψει ένας υπάλληλος ΔΕ Διοικητικού – Γραμματέα λόγω γραφειοκρατίας. Και αυτό παρ’ ότι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά…

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι ειδικότητες που βαίνουν προς κατάργηση:

Σημειωτής: Καταμετρητής κοντέινερ στα λιμάνια
Παγιδοθέτης: Για τον έλεγχο του δάκου στις ελιές
Τσιγκογράφος: Διαμόρφωση του τσίγκου για τις εκτυπώσεις
Σπερματεγχυτής: Ειδικός για την αναπαραγωγή των βοοειδών
Και άλλες…
Στόχος της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία διυπουργικών ομάδων, με στελέχη υψηλών προσόντων, που θα ασχολούνται με την ολοκλήρωση δύσκολων έργων. Οι ομάδες αυτές θα έχουν δυνατότητα ευελιξίας, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.



Πώς θα είναι το ξενοδοχείο του μέλλοντος; Θα προσπαθεί να βρει ποια είναι η αγαπημένη σας διακόσμηση, ποιο θεωρείτε το αναπαυτικότερο μαξιλάρι, εάν επιθυμείτε να χωθείτε σε μια βαθιά ζεστή πολυθρόνα ή αν οι παντόφλες σας πέφτουν μεγάλες. Θα ενδιαφέρεται για τα γούστα και τις προτιμήσεις σας, για το πρόγραμμά σας, για το αν σας αρέσει το απλό ή το αμερικάνικου τύπου πρωινό. Σίγουρα όμως δε θα αποτελείται μόνο από ρομπότ, αν και τεχνολογικά υπάρχει ήδη αυτή η δυνατότητα.

Στα ξενοδοχεία των ερχόμενων δεκαετιών (ή και ετών) θα δεσπόζει η προσέγγιση του «έξυπνου νοικοκυριού», όπου οι δίσκοι του φαγητού και οι πετσέτες του μπάνιου θα έχουν αισθητήρες. Με αυτό τον τρόπο οι διάφορες συσκευές του ξενοδοχείου θα ειδοποιούν εγκαίρως και αυτόματα για τυχόν ελλείψεις, ανάγκη καθαρισμού ή αντικατάστασης. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που ενεργοποιούνται με τη φωνή και ο ένοικος μπορεί να ρυθμίσει τα φώτα, τον θερμοστάτη και το ηχοσύστημα κατά τις προτιμήσεις του. Εναλλακτικά, θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το iPhone ή το iPad του.

Ουσιαστικά η νέα τάση στα ξενοδοχεία είναι η μετατροπή τους από απλούς ενοικιαζόμενους χώρους ύπνου σε μικρούς κόσμους όπου θα υπερτερεί παντού η τεχνολογία, για παράδειγμα τα ρομπότ μπάτλερ και οι καθρέφτες με τις ενσωματωμένες οθόνες αφής. Επιπλέον, οι αλυσίδες που έχουν το βλέμμα στραμμένο στις νέες εξελίξεις θα αποθηκεύουν τις προτιμήσεις των πελατών τους στο δίκτυο, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας αίσθησης «αδιάλειπτης εμπειρίας». Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι πελάτες θα μπορούν να συναντούν παντού τον ίδιο επιθυμητό συνδυασμό ρυθμίσεων σύμφωνα με τα γούστα τους, ασχέτως του πότε επισκέφθηκαν για τελευταία φορά το ξενοδοχείο ή του πόσο μακριά βρίσκονται.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!