Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016


Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γενεύης και της Νότιας Αφρικής δημιούργησαν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα προσομοίωση της διαστολής του σύμπαντος.

Η προσομοίωση για πρώτη φορά επιτρέπει στους ερευνητές να συμπεριλάβουν την επίδραση των βαρυτικών κυμάτων, δηλαδή των διαταραχών που διαδίδονται στο χωροχρονικό συνεχές και προκαλούνται από την κίνηση ουράνιων σωμάτων μεγάλης μάζας.

Έτσι, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κατανοήσουν τον ρόλο της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους απωστικής δύναμης η οποία έχει υπερνικήσει τη βαρύτητα σε κοσμική κλίμακα, με συνέπεια το σύμπαν να διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ενώ υπάρχουν ήδη αρκετές προσομοιώσεις της συμπαντικής εξέλιξης, κατά κανόνα βασίζονται στη νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας.

Σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα, το μοντέλο έχει δημιουργηθεί με βάση τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η ομάδα περιγράφει το μοντέλο σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Nature Physics.

Σύμφωνα με τον δρα Ζιλιάν Ανταμέκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας ο οποίος την εποχή συγγραφής του άρθρου εργαζόταν στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, η αξιοποίηση της Γενικής Σχετικότητας δίνει εντελώς νέες δυνατότητες.

«Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την παράσυρση χώρου λόγω της κίνησης μίας μάζας ή τον τρόπο που ένα ουράνιο σώμα δημιουργεί βαρυτικά κύματα», σημειώνει στη εφημερίδα Guardian.

Βέβαια, σε μεγάλη κλίμακα, η εικόνα που προκύπτει από το συγκεκριμένο μοντέλο δεν διαφέρει από τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που βασίζονται στη νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας. Κάτι που ήταν αναμενόμενο άλλωστε, αφού έχει φανείς πως αυτές οι προσομοιώσεις είναι αρκετά ακριβείς.

Ωστόσο, το νέο εργαλείο προχωρά ακόμη μακρύτερα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά επιτρέπει τον υπολογισμό των μικρών αποκλίσεων από τη νευτώνεια βαρύτητα.

Στο άρθρο τους, η ομάδα επισημαίνει πως το νέο μοντέλο θα επιτρέψει στους φυσικούς και τους κοσμολόγους να μελετήσουν πιο εξονυχιστικά τη σκοτεινή ενέργεια, δηλαδή την άγνωστη αιτία της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος.

Ο λόγος είναι πως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν μέσω της προσομοίωσης διάφορα σενάρια για τη φύση της σκοτεινής ενέργειας.

Μάλιστα, η προσομοίωση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη, όταν σε αυτήν προστεθούν νέα αστρονομικά δεδομένα από διαστημικές αποστολές όπως ο δορυφόρος Euclid της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας διαστήματος, που θα καταγράψουν τις κοσμικές δομές του σύμπαντος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Γενικώς η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William είναι από τα ζευγάρια που μόνο θετικά έχει κάποιος να πει.

Κρατούν χαμηλούς τόνους, προσέχουν πάντοτε την εμφάνισή τους και αποφεύγουν τα σκάνδαλα.

Οι φίλοι τους, όμως, δυσαρεστήθηκαν αρκετά από εκείνους και αυτό δεν κρύβεται.

Ένα ζευγάρι του φιλικού τους κύκλου παντρεύτηκε και εκείνοι έλαμψαν δια της απουσίας τους.



Στον γάμο της Olivia Hunt και Nicholas Wilkinson το περασμένο Σαββατοκύριακο παραβρέθηκε ο πρίγκιπας Harry ολομόναχος κάτι που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και σχολίων.

Όλοι αναζητούσαν το πριγκιπικό ζευγάρι, καθώς δεν είχε κάποια προγραμματισμένη δημόσια εμφάνιση για την ημέρα αυτή.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Τέσσερις δεσμεύσεις αντί για δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανέλαβε κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας κατά την χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Μπαλάφας είχε αναφερθεί στην προσπάθεια διευθέτησης των ζητημάτων της μη περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (αναρρωτικές και θεσμοθετημένες άδειες) και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων ΔΕ, η ΠΟΕ ΟΤΑ προσθέτει σε αυτά και την επίλυση του προβλήματος με τις μετατάξεις αλλά καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους έκαναν μετάταξη ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ:
  1. Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με τις μετατάξεις εργαζομένων χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως σε Νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη Νόμου.
  2. Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.) καθώς και επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας. Ο Υφυπουργός συμφώνησε για το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκε μέχρι την ψήφιση σχετικής διάταξης να εκδώσει σχετικό έγγραφο με το οποίο θα καλεί στην αναστολή εφαρμογής της παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.4354/2015 όπως ακριβώς έπραξε και ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξάνθος!!! Σε ότι αφορά στην επέκταση του σε άλλες ειδικότητες, η απάντηση είναι πως το αίτημα εξετάζεται !!!
  3. Στο ζήτημα της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, με δεδομένη την «προδιάθεση» του Υπουργείου Οικονομικών να καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια της Υ.Ε. κατηγορίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών συντάχθηκε με την άποψη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως δεν μπορεί εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ειδικότητες όπου προσόν διορισμού είναι η εμπειρία να υποβαθμιστούν μισθολογικά σε Υ.Ε. κατηγορία. Δεσμεύτηκε δε το επόμενο διάστημα να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα διασαφηνίζει πως με βάση την υφιστάμενη ακόμη νομοθεσία σε όσες περιπτώσεις απαραίτητο προσόν διορισμού-μετάταξης ήταν η εμπειρία οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στην αντίστοιχη μισθολογική κατηγορία της ειδικότητας που κατείχαν.
  4. Για την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους έκαναν μετάταξη ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα καθώς και στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015 συμφώνησε και δεσμεύτηκε για τριμερή συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστεί στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η επίλυση των προβλημάτων αιχμής στην καθημερινότητα των εργαζομένων είναι υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα στο πλαίσιο της αυτονόητης συνεργασίας που οφείλει το Υπουργείο να έχει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων!!!
aftodioikisi.gr

Τις αλλαγές που επέρχονται με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα (Ν. 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις») στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καταγράφει σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.  Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο μέχρι  21.03.2016 θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις που είχαν συνταχθεί έως 31.12.2014 από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας, με φορέα υποδοχής τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. και δεν έχουν δημοσιευθεί
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ/τ.Α’/21/21.02.2016), στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας. Ειδικότερα:
  1. Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας
Με το άρθρο 11 του ν. 4368/2016, δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης μετατάξεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας, με φορέα υποδοχής τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που είχαν συνταχθεί έως 31.12.2014 από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και δεν έχουν δημοσιευθεί, συντάσσονται εκ νέου από το αρμόδιο όργανο, εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις από τους ασκούντες καθήκοντα Γενικού Γραμματέα το συντομότερο, και πάντως όχι πέραν της 21.03.2016, ώστε στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν οι λοιπές προβλεπόμενες διαδικασίες, να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  1. Συμπλήρωση των ρυθμίσεων για το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Με το άρθρο 24 του ν. 4368/2016 προστίθεται άρθρο 28Α στο ν. 4325/2015 (Α’47), με το οποίο αποσαφηνίζονται οι διοικητικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (παράγραφος 1), καθώς και η υπηρεσιακή και πειθαρχική κατάσταση αυτού (παράγραφοι 2, 3 και 8). Επίσης, ορίζονται οι πειθαρχικώς προϊστάμενοι των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (παράγραφος 4) και παρέχεται η δυνατότητα στο Συντονιστή να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του ή το δικαίωμα υπογραφής με εντολή του (παράγραφος 5). Οι παράγραφοι 6 και 7α περιλαμβάνουν συναφή οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και τη μετονομασία του Τμήματος Οργάνωσης Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Παράλληλα, ορίζονται οι περιπτώσεις απαλλαγής του Συντονιστή από τα καθήκοντά του (παράγραφος 9) ενώ προσδιορίζεται η διαδικασία πλήρωσης της θέσης Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε περίπτωση κένωσης ή σύστασης θέσης (παράγραφος 10) καθώς και η ακολουθούμενη διαδικασία σε περίπτωση που, μετά από προκήρυξη θέσης, δεν υποβληθούν αιτήσεις υποψηφιότητας (παράγραφοι 11 και 12). Υπενθυμίζεται ότι το μισθολογικό καθεστώς του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει ήδη ρυθμιστεί με το ν. 4354/2015 «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» (Α’176), ιδίως με τα άρθρα 9 παράγραφος 4 και 16 παράγραφος 1. Σχετικά, έχει εκδοθεί η αριθ. 2/1015/ΔΕΠ/5.1.2016 Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών (ΑΔΑ: ΨΑΕΦΗ-ΠΟ7).
  1. Ειδική Διοικητική Προσφυγή κατά πράξεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2503/1997 (Α’107), η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 του ν. 3200/1955 (Α’97) Ειδική Διοικητική Προσφυγή κατά πράξεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ασκείται ενώπιον του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Με την παράγραφο 7β του άρθρου 24 του ν. 4368/2016, προβλέπεται ότι η ανωτέρω ειδική διοικητική προσφυγή κατά πράξεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως προϊσταμένου των υπηρεσιών και του προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήτοι για θέματα υπαλληλικής σχέσης και σταδιοδρομίας του προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και για θέματα νόμιμης συγκρότησης των διοικητικών οργάνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ασκείται ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
  1. Συντονιστικό Συμβούλιο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
Με το άρθρο 25 συστήνεται Συντονιστικό Συμβούλιο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, το οποίο θα απαρτίζεται από το σύνολο των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το οποίο θα συγκαλεί υπό την προεδρία του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η σύσταση του Συμβουλίου αυτού αποσκοπεί στο συντονισμό της δράσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην επίλυση θεμάτων που ανακύπτουν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων, οι οποίες έχουν απονεμηθεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και στη χάραξη οριζόντιων δράσεων ανά τομέα πολιτικής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 5. Έναρξη ισχύος διατάξεων Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις των άρθρων 24 και 25 του ν. 4368/2016, με εξαίρεση τη μετονομασία του Τμήματος Οργάνωσης Α.Δ. και την ακολουθούμενη διαδικασία σε περίπτωση μη υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας για τη θέση Συντονιστή, εφαρμόζονται μετά το διορισμό του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως σαφώς συνάγεται από τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4325/2015. Ως εκ τούτου, μέχρι το διορισμό του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν επέρχεται καμία μεταβολή στο νομικό καθεστώς που διέπει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και, κατόπιν της αποδοχής παραίτησης των Γενικών Γραμματέων, στο νομικό καθεστώς των ασκούντων τα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Χίλιες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι θα φέρει το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με ανακοίνωση η Διυπουργική Επιτροπή προέβη σε έναν απολογισμό της προόδου εργασιών των εν εξελίξει έργων παραχώρησης: των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια, Ολυμπία και Ε65), του Μετρό Θεσσαλονίκης και του εν εξελίξει διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν τα εν λόγω έργα και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.
Σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχει υπογραφεί και ενεργοποιήθηκε η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη των αρχαιολογικών ερευνών στο σύνολο του έργου ενώ κατασκευάζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σταθμοί Πατρίκιος, Νέα Ελβετία, Βούλγαρη καθώς και το Αμαξοστάσιο στο ανατολικό άκρο της βασικής γραμμής του Μετρό. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα ενεργοποιηθούν επιπλέον πέντε εργοτάξια. Με αυτόν τον προγραμματισμό αναμένεται ότι στις γραμμές του μετρό Θεσ/νικης (βασική γραμμή και Καλαμαριά) θα δημιουργηθούν χίλιες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι.
Ο Ιγκόρ Τούντορ αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ! Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κακές εμφανίσεις της ομάδας, το γεγονός ότι είχε μία μόνο νίκη στα 11 τελευταία ματς, η διαπίστωση ότι έχει χάσει την επαφή του με τους ποδοσφαιριστές και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί κακό κλίμα στα αποδυτήρια σε συνάρτηση με τις υποτιμητικές δηλώσεις του για το ρόστερ του ΠΑΟΚ (σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της περιόδου και όχι μόνο μετά την ήττα στον Πανθρακικό) οδήγησαν τον Ιβάν Σαββίδη και τους συνεργάτες του στην απόφαση της απομάκρυνσης του Ίκγορ τουντορ από την τεχνική ηγεσία .
Το θέμα συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά την άτυπη συνάντηση της Superleague και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης διιοικητικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις .
Στην διάρκεια του συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε το αρνητικό κλίμα για τον προπονητή, ειπώθηκε η διαπίστωση πως με αυτές τις συνθήκες ο ΠΑΟΚ δεν θα προλάβει να μπει στα πλέι οφ και σε μία προσπάθεια να μην χαθεί η χρονιά και να δημιουργηθεί ηλεκτροσόκ στους ποδοσφαιριστές αποφασίσητηκε η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας.

Ο νέος προπονητής του Δικεφάλου, θα είναι ο Βλάνταν Ίβιτς. 

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
 Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόλυση του Ίγκορ Τούντορ , λόγω των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και των υποτιμητικών σχολίων για την ποιότητα της ομάδας.Ο Βλάνταν Ίβιτς θα είναι ο προπονητής της πρώτης ομάδας ως το τέλος της σεζόν.

http://inpaok.com

Γιατί τελειώνουν τα αποθέματα πεπαλαιωμένου single malt ουίσκι;
Η δίψα για ουίσκι σε όλο τον κόσμο αυξάνεται διαρκώς και σε πολλά κράτη, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, το σκωτσέζικο νέκταρ έχει τεράστια ζήτηση –κυρίως δε τα πεπαλαιωμένα single malt.
Ωστόσο, οι λάτρεις του ουίσκι θα έχουν στο κοντινό μέλλον να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το πεπαλαιωμένο single malt ουίσκι θα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο.
Ο λόγος που τα παγκόσμια αποθέματα πεπαλαιωμένου ουίσκι αρχίζουν να στερεύουν είναι ότι τα κατά τόπους αποστακτήρια δεν προλαβαίνουν να παράγει την ποσότητα που ζητά πλέον η αγορά.
«Η έλλειψη παλαιωμένων single malt ουίσκι έχει ήδη ξεκινήσει και η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη», δήλωσε ο Ρικές Κισνάνι, ιδρυτής του πρώτου επενδυτικού fund για ουίσκι, του Platinum Wines.
Το πρόβλημα είναι ότι τα παλαιωμένα single malt αποτελούσαν πάντα ένα μικρό μέρος της παραγωγής το οποίο αποθηκευόταν για παλαίωση χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί του να έχουν κάποια εικόνα ή κάποια πρόβλεψη σχετικά με ποιο επίπεδο θα φτάσει η ζήτηση μετά από κάποια Χ,Ψ χρόνια.
Όπως τονίζει δε το σχετικό άρθρο το CNN, «το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία «ξύπνησε» από την χειμερία νάρκη της τη δεκαετία του 1980, όταν δηλαδή ήταν ήδη πολύ αργά».
Πλέον η βιομηχανία παίρνει τα μέτρα της και προστίθενται αρκετές ποσότητες στην παραγωγή για παλαίωση, όμως το κακό νέο είναι πως η έλλειψη αυτή ενδέχεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια ακόμη, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του χώρου.
Η παγκόσμια ζήτηση για ουίσκι εκτοξεύτηκε κατά 159% τη δεκαετία 2004-2014, σύμφωνα με τον Σκωτσέζικο Οργανισμό Ουίσκι.
Μάλιστα η Ασία είναι από τις αγορές με τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατανάλωση ουίσκι, ενώ οι εξαγωγές στην ήπειρο μόνο από τη Σκωτία αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της -όπερ και σημαίνει ότι οι Ασιάτες αγοράζουν περίπου 250 εκατ. μπουκάλια ουίσκι το χρόνο.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ
Η Mercedes-Benz εύχεται χρόνια πολλά στην BMW και… κερνά τους υπαλλήλους της
Σε μια ιπποτική κίνηση με περιπαικτική ωστόσο διάθεση και αυξημένη δόση marketing, η Mercedes-Benz αποφάσισε να ευχηθεί χρόνια πολλά και «Ακόμα 100 χρόνια ανταγωνισμού» στην BMW που στις 7 Μαρτίου γιόρτασε τα 100 της χρόνια, προσκαλώντας τους υπαλλήλους της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια free of charge ξενάγηση μετά γεύματος στο Mercedes-Benz Μuseum.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση όπου το Mercedes-Benz Museum συγχαίρει τους Βαυαρούς για την επέτειό τους: «από τις 8-13 Μαρτίου 2016, οι υπάλληλοι της Bayerische Motorenwerke (ΒΜW) θα μπορούν να επισκεφτούν δωρεάν το μουσείο μας στη Στουτγάρδη.

Εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο BMW για να έρθουν, θα έχουν την ευκαιρία να παρκάρουν σε περίοπτη θέση στην είσοδο του μουσείου. Επιπλέον οι πρώτοι 50 υπάλληλοι της BMW που θα ολοκληρώσουν την ξενάγηση στα 130 χρόνια ιστορίας μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν μια σουαβική σπεσιαλιτέ, προσφορά του εστιατορίου μας».

Στην ευχετήρια ανακοίνωση-πρόσκλησή της, η Mercedes-Benz δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συμβολή του βαυαρού ανταγωνιστή της στην παγκόσμια φήμη και την καθιέρωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εν συνόλω, αναγνωρίζοντας ότι η BMW αποτελεί μία από τις «ιστορικές φίρμες που ιδρύθηκαν στην αυγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, στις 7 Μαρτίου 1916», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ωστόσο όπως σημειώνει η Mercedes-Benz κλείνοντας την ευχετήρια ανακοίνωσή της και προσδιορίζοντας την απόσταση Στουτγάρδης και Μονάχου «30 χρόνια πριν, το 1886, οι Carl Benz και Gottlieb Daimler είχαν ανακαλύψει το αυτοκίνητο ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.

Δέκα μόλις χρόνια αργότερα, το 1896, θα γεννηθεί η Daimler-Benz AG από τη συνεργασία των Benz & Cie και Daimler-Motoren-Gesellschaft».
auto.in.gr
Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και χώρους με την κάρτα αλληλεγγύης
Με γνώμονα την αρχή ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασαν την Τρίτη, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα πρόγραμμα δράσεων που αφορά στους 400.000 δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης.

Πρώτο μέτρο του προγράμματος αποτελεί η δωρεάν είσοδος των δικαιούχων της κάρτας σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας. Το μέτρο τέθηκε ήδη σε ισχύ και η διάρκειά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάρκεια ισχύος της κάρτας αλληλεγγύης.

Δεύτερο μέτρο, που τα δύο υπουργεία φιλοδοξούν να εφαρμοστεί σύντομα, είναι να δοθεί στους σπουδαστές κρατικών καλλιτεχνικών σχολών (ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.λπ.) ειδικό πάσο για μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, οι συζητήσεις με τους αρμόδιους οργανισμούς είναι σε εξέλιξη, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος και οι σπουδαστές των συγκεκριμένων σχολών να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων.

«Είναι δύο μέτρα που θέλουν να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο νοούμε τον πολιτισμό στις σημερινές συνθήκες, αφενός, και πώς νοούμε το περίφημο 'παράλληλο πρόγραμμα' του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς τέτοια πράγματα δεν εντάσσονται σε μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι απλά δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε και το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, όταν περάσει ο κάβος της πρώτης αξιολόγησης» δήλωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας πως βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πολιτισμός συνιστά έναν από τους πυλώνες για τη συνολική ανασυγκρότηση και τον συνολικό μετασχηματισμό της χώρας «όχι επειδή ο πολιτισμός μπορεί να φέρει χρήματα στη χώρα, αλλά γιατί ο πολιτισμός είναι στοιχείο αυτογνωσίας, συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης».


«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι κάτι το οποίο προστίθεται σε εκείνους που έχουν τη σχετική ευμάρεια, ώστε να ασχοληθούν δευτερογενώς με τα θέματα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στον θάνατο. Είναι ό,τι συγκροτεί την ανθρωπινότητα ως ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί. Από εκεί και πέρα, μπορεί δευτερευόντως, και είναι σημαντικό και αυτό, να φέρει πρόσθετα χρήματα, και διά του τουρισμού, και με άλλους τρόπους στη χώρα» πρόσθεσε.
Με την αναφορά ότι «οι εργάτριες της Νέας Υόρκης ζητούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη.

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Ο πολιτισμός είναι στοιχείο και της διεκδίκησης, πάντοτε, και του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, αλλά και στοιχείο απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη ζωή, ακόμα και τον καιρό της κρίσης, ιδιαιτέρως τον καιρό της κρίσης» επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «τα δείγματα που έχουμε δώσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι σημαντικά και θα συνεχίσουμε».

Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και για το Ασφαλιστικό που, θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ευχήθηκε «η σημερινή συνέντευξη Τύπου να είναι ένα ευχάριστο πρελούδιο σε αυτά που έρχονται».

«Αυτό που συμβαίνει εδώ, σ’ αυτόν τον πολύτιμο τόπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχει μεγάλη σημασία γιατί πράγματι συνδέει τον πολιτισμό με εκείνα τα στρώματα που είναι χτυπημένα από την κρίση, με την ακραία φτώχεια, γιατί όσοι έχουν αυτήν την κάρτα είναι εκείνοι οι 400.000 άνθρωποι, με εισοδήματα κάτω των 400 ευρώ μηνιαίως» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κάρτα αλληλεγγύης είναι η κάρτα, η οποία δημιούργησε ένα ντόμινο κοινωνικών εγέρσεων, είτε κοινωνικών εταίρων, είτε περιοχών του δημόσιου τομέα» και «πάνω σ’ αυτήν χτίζονται καθημερινά πάρα πολλές δράσεις».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αρ.Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει τη διεξαγωγή μεγάλης συναυλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων. Λεπτομέρειες για τη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΡΤ, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου ο σχεδιασμός είναι να διεξαχθεί ώς τις 15 Απριλίου.
in.gr

Με 55 εκατομμύρια δολάρια θα αποζημιωθεί η αθλητική συντάκτρια που έζησε την απόλυτη φρίκη, όταν ένας άνδρας τη βιντεοσκόπησε γυμνή εν αγνοία της από τρύπα σε δωμάτιο ξενοδοχείου και «ανέβασε» το βίντεο στο Ίντερνετ.

Όπως έχει γράψει το star.gr, ο εφιάλτης της Έριν Άντριους ξεκίνησε το 2008, όταν η 37χρονη σήμερα δημοσιογράφος βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, κάνοντας ρεπορτάζ για το ESPN και καλύπτοντας μερικά από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα.

Η κούκλα δημοσιογράφος έπεσε θύμα stalker, του Μάικλ Ντέιβιντ Μπάρετ, που την ακολούθησε σε τουλάχιστον τρία ταξίδια της.

Σε ένα από αυτά, ο Μπάρετ ζήτησε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να μείνει στο διπλανό δωμάτιο από την Άντριους και τη βιντεοσκόπησε την ώρα που έκανε ντους, ενώ δημοσίευσε το υλικό στο Ίντερνετ, όταν απέτυχε να το πουλήσει, έναντι αδράς αμοιβής, σε γνωστή ιστοσελίδα.

Ο εφιάλτης της αθλητικογράφου ζωντάνεψε ξανά στις δικαστικές αίθουσες, όπου, με δάκρυα στα μάτια, εξομολογήθηκε πως, όταν είδε το γυμνό βίντεο, έκανε εμετό.

Τραγική φιγούρα στο δικαστήριο η μητέρα της, που όταν άκουγε την κατάθεση της κόρης της δεν άντεξε και έγειρε στον ώμο του συζύγου της για να κλάψει, ενώ ο πατέρας της κατέθεσε ότι «η κόρη του έχει αλλάξει, είναι πλέον τρελαμένη και ανήσυχη».

Η 37χρονη έκανε αγωγή, τόσο εναντίον του Μπάρετ, όσο και κατά του ξενοδοχείου, ζητώντας 75 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 55 εκατομμυρίων, με τον Μπάρετ, που είχε ήδη καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, να δηλώνει ότι δεν έχει να δώσει τα 28 εκατομμύρια που του αναλογούν, ενώ το ξενοδοχείο θα εφεσιβάλει την απόφαση.
Στους 8 του Champions League Ρεάλ και Βόλφσμπουργκ
Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Βόλφσμπουργκ είναι οι δύο πρώτες ομάδες που “σφράγισαν” τα εισιτήριά τους για τη φάση των προημιτελικών του Champions League.

Η Ρεάλ “ζευγάρωσε” τις νίκες κόντρα στη Ρόμα, επικρατώντας στο Σαντιάγο Μπερναμπέου με το ίδιο σκορ, 2-0. Ένα σκορ που διαμορφώθηκε μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά, με τον Ρονάλντο να σκοράρει στο 64' με προβολή, ενώ τον Χάμες να τελειώνει υποδειγματικά την αντεπίθεση της “Βασίλισσας” στο 68'.

Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Βόλφσμπουργκ επικράτησε με 1-0 της Γκενκ (την οποία είχε κερδίσει και στο Βέλγιο με 3-2), χάρη σε τέρμα που πέτυχε στο 74' ο Σίρλε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!