Σάββατο 26 Μαρτίου 2016


Κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στην Ανταρκτική με το National Geographic έκπληκτοι οι τουρίστες αλλά και οι φωτογράφοι είδαν έναν σπάνιο ξανθό πιγκουίνο ανάμεσα στους “κανονικούς” και οι μηχανές πήραν φωτιά. Το αξιολάτρευτο ζώο πάσχει από λευκισμό, που δημιουργείται από μια γενετική μετάλλαξη που μειώνει την παραγωγή μελανίνης στον οργανισμό.

Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο στην άγρια ζωή, ενώ στα πτηνά φέρει την ονομασία isabellinisim, με περιορισμένες ποσότητες μελανίνης στο φτέρωμα. Ωστόσο ο ξανθός πιγκουίνος κινδυνεύει περισσότερο από τα αρπακτικά καθώς το ασπρόμαυρο χρώμα των ζώων τα προστατεύει από τους εχθρούς τους, προσφέροντάς τους καμουφλάζ.

Πηγή: perierga.gr

Η θερινή ώρα, που αρχίζει την Κυριακή 27 Μαρτίου, δεν είναι και τόσο πρόσφατη επινόηση.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, τον αμερικάνο φιλόσοφο, πολιτικό και εφευρέτη, μεταξύ άλλων, του αλεξικέραυνου και των διπλοεστιακών φακων.

Στο Παρίσι, όπου ήταν επί εννέα χρόνια πρεσβευτής των ΗΠΑ έγραψε το 1784 ένα άρθρο με τίτλο «Ένα οικονομικό σχέδιο για τον περιορισμό του κόστους φωτισμού» και το έστειλε στην εφημερίδα Journal de Paris.

Ο Φράνκλιν υποστήριζε ότι οι Παριζιάνοι μπορούν «να περιορίσουν τη χρήση κεριών» και να έχουν την σχετική οικονομία, αφήνοντας το κρεβάτι τους νωρίτερα το πρωί, και να αρχίσουν την ήμερα τους «επωφελούμενοι της αυγής».

Πέρασαν όμως σχεδόν 120 χρόνια για να γίνει αποδεκτή η ιδέα του και να διατυπωθεί ο όρος «θερινή ώρα».

Ήταν ένας Άγγλος, ο Γουίλιαμ Γουίλετ ο οποίος το 1902 κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Το χαμένο φως της ημέρας» στο οποίο καλούσε τις Αρχές «να ξυπνούν τον κόσμο νωρίτερα, μετακινώντας τα ρολόγια των πόλεων» τους θερινούς μήνες.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εφαρμογή του μέτρου σε εθνική κλίμακα.

Ήταν η Γερμανία η οποία στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 30 Απριλίου 1916, υιοθέτησε και επέβαλε την θερινή ώρα, «κερδίζοντας» μια ώρα για λόγους οικονομίας.

Περιορίζεται η κατανάλωση κάρβουνου και αυξάνει το απόθεμα για τις βιομηχανίες πολέμου, τόνιζε το υπουργείο Στρατιωτικών. Ακολούθησε η Αγγλία λίγες εβδομάδες αργότερα, για τους ίδιους λόγους.

Ούτε η μια ούτε η άλλη διατήρησαν την θερινή ώρα με την λήξη του πολέμου το 1918, αν και την επανέφεραν 20 και πλέον χρόνια αργότερα.

Τον 19ο αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού η αλλαγή της ώρας δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Οι δείκτες των ρολογιών δεν κινούνταν προς τα πίσω, έσπαγε ο μηχανισμός αν το επιχειρούσες, και έπρεπε να τους προχωρήσεις έντεκα ώρες για να βρεις τη θερινή ώρα.

Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τα παμπάλαια ρολόγια -που όμως λειτουργούν θαυμασια- σε πολλές εκκλησίες, δημαρχεία και κρατικά κτίρια του 18ου αιώνα και παλαιότερα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η πιο «γραφική» περίπτωση όμως είναι με τα ρολόγια της Βασιλικής Συλλογής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι περισσότερα από 900, το νεότερο ηλικίας 62 ετών και το παλαιότερα «άνω των 280», γράφει ο σχετικός Βασιλικός Οδηγός.

Στο ανάκτορο του Γουίντσορ βρίσκονται 379 επιτραπέζια ρολόγια, άλλα 500 στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ και 89 στα ανάκτορα του Χόλιρουντ Χάους.

Κάθε χρόνο, την Άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν αρχίζει η χειμερινή ώρα, επιστρατεύονται καμιά δεκαριά υπάλληλοι και υπηρέτες στα ανάκτορα για να κινήσουν τους λεπτοδείκτες ώστε «να δείχνουν τη νέα, κανονική, ώρα» λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου βασιλικής συλλογής του Γουίντσορ.

Είναι «έργο ευαισθησίας που θέλει (συνολικά) τουλάχιστον 50 ώρες προσοχής» αναφέρει.

Στην Ευρώπη, οι χώρες της ΕΕ καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία υιοθέτησαν την θερινή ώρα -από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου- στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1986-2006 έγιναν πέντε αλλαγές στην ημερομηνία έναρξης, τελικά όμως κατέληξαν στις 30 Απριλίου ως ημερομηνία έναρξης της θερινής ώρας. Ισχύει και στον Καναδά. Δεν την εφαρμόζουν η Ρωσία, η Ισλανδία, η Γεωργία, η Αρμενία και η Λευκορωσία.

Δεν λείπουν, φυσικά, οι επικριτές της καθιέρωσης του «κινητού ωρολογίου».

Υποστηρίζουν ότι το ξύπνημα πριν χαράξει η αυγή είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που περπατούν ή μετακινούνται με οχήματα για να πάνε σχολείο και ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι άνευ σημασίας αφού τα σπίτια, τα γραφεία κ.λπ. πρέπει να κρατήσουν ανοικτό τον κλιματισμό μια ώρα περισσότερο τα ζεστά βραδια.

Δεν είχαν αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις τους, ούτε καν στις ΗΠΑ όπου σε αρκετές Πολιτείες (Καλιφόρνια, Φλόριντα, Βερμόντ κ.α.) ήταν ...ευκαιρία να δημιουργηθούν «κινήματα» εναντίον της θερινής ώρας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Περίπου 87 εκατ. παιδιά δεν έχουν γνωρίσει τίποτα πέρα από τον πόλεμο
Πάνω από 86,7 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 7 ετών, έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε ζώνες συγκρούσεων, θέτοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο, ανακοίνωσε η UNICEF.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ετών της ζωής, ο εγκέφαλος ενός παιδιού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί 1.000 εγκεφαλικά κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο. Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα, γνωστά ως νευρώνες, έχει τη δύναμη να συνδέεται με άλλους 10.000 νευρώνες χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο.

Οι εγκεφαλικές συνδέσεις χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του μέλλοντος του παιδιού, καθορίζοντας την υγεία του, τη συναισθηματική ευεξία και την ικανότητα μάθησης, περιγράφει η UNICEF.

Τα παιδιά που ζουν μέσα σε συγκρούσεις, συχνά εκτίθενται σε ακραία ψυχικά τραύματα, που τα θέτουν σε κίνδυνο διαβίωσης σε συνθήκες τοξικού στρες, μια κατάσταση που αναστέλλει τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου - με σημαντικές συνέπειες στη γνωστική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζωή τους, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Εκτός από τις άμεσες φυσικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε περιπτώσεις κρίσεων, διατρέχουν επίσης κίνδυνο από τα βαθιά ριζωμένα ψυχικά τραύματα» αναφέρει στην ανακοίνωση η Πία Μπρίτο, επικεφαλής της UNICEF για την Πρώιμη Παιδική Ανάπτυξη.

Στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 στα 11 παιδιά, ηλικίας 6 ετών ή νεότερα, έχουν περάσει την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου μέσα σε συγκρούσεις.

«Οι συγκρούσεις στερούν από τα παιδιά την ασφάλεια, την οικογένεια και τους φίλους τους, το παιχνίδι και την καθημερινότητα. Ωστόσο, όλα αυτά είναι στοιχεία της παιδικής ηλικίας που προσφέρουν στα παιδιά την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να αναπτυχθούν πλήρως και να μαθαίνουν αποτελεσματικά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμβάλουν στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, αλλά και στην οικοδόμηση ισχυρών και ασφαλών κοινοτήτων, όταν ενηλικιωθούν» εξηγεί η κ. Μπρίτο.

Και συνεχίζει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο ώστε να παρέχουμε στα παιδιά και εκείνους που τα φροντίζουν κρίσιμες προμήθειες και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού υλικού, της ψυχοκοινωνικής στήριξης και ασφαλείς χώρους, φιλικούς προς τα παιδιά, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αίσθησης της παιδικής ηλικίας εν μέσω μιας σύγκρουσης».

Ένα παιδί γεννιέται με 253 εκατομμύρια ενεργούς νευρώνες, αλλά το αν ο εγκέφαλος θα φθάσει την πλήρη ενήλικη ικανότητα των περίπου ενός δισεκατομμυρίου συνδεόμενων νευρώνων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, τονίζει η UNICEF. Αυτό περιλαμβάνει το μητρικό θηλασμό και τη διατροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα πρώτα ερεθίσματα που θα δεχθεί από εκείνους που το φροντίζουν, τις πρώτες ευκαιρίες για μάθηση και τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να παίξει σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Ως μέρος της ανταπόκρισής της σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες και παρατεταμένες κρίσεις, η ανακοίνωση αναφέρει πως η UNICEF εργάζεται για να κρατήσει τα παιδιά σε περιβάλλοντα φιλικά, παρέχοντας ειδικά πακέτα έκτακτης ανάγκης με εξοπλισμό για τη μάθηση και το παιχνίδι. Τα πακέτα αυτά έχουν στηρίξει πάνω από 800.000 παιδιά που ζουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, μόνο την περασμένη χρονιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι κάνει τα ζευγάρια ευτυχισμένα; Τι είναι ευτυχία στην σχέση; Ποια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης συνταγής;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα υλικά είναι απλά, εύκολα μπορεί να τα εντοπίσει κανείς, εύκολα να τα αποκτήσει.
Υπάρχει όμως μια μεγάλη δυσκολία, συχνά ανυπέρβλητη: H εκτέλεση της συνταγής! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο….

Διαβάστε περισσότερα στο Nowdoctor.gr

Πρόσφατη έρευνα σε 2.000 άντρες άνω των 40, έδειξε ότι είναι δύσκολο να οριστούν τα ιδανικά ρούχα όταν τα χρόνια περνούν. Ωστόσο τα στιλιστικά «όχι» ξεχωρίζουν!
Ανάμεσα στα ρούχα και αξεσουάρ που προκαλούν τα πιο αρνητικά σχόλια από τη γκαρνταρόμπα του μεσήλικα και ηλικιωμένου άνδρα είναι: τα φούτερ με κουκούλες, τα σκουφιά, τα μαγιό σλιπ, τα αδιάβροχα τύπου παρκά με γούνινη κουκούλα ή γιακά, και οι σαγιονάρες. Επίσης, οι κριτές αντέδρασαν έντονα στις γραβάτες με αστεία σχέδια και στα λευκά αθλητικά παπούτσια.
Η λίστα με τα «όχι»
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται διάσημοι άντρες που κάνουν στιλιστικά ατοπήματα στην προσπάθεια να φανούν νεότεροι και πιο δυναμικοί, και που τελικά παρασύρουν τον ανδρικό πληθυσμό σε λάθος ενδυματολογικές επιλογές. Αποφύγετε αυτά τα λουκ.
1. Αθλητικές φόρμες

O Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου το έκανε το ατόπημα: η φόρμα με το κράνος και το ποδήλατο, όλο μαζί το σύνολο, δεν είναι για την ηλικία του. Και η φόρμα ταιριάζει στους νέους – μαθητές, φοιτητές, αθλητές.
2. Παρκά

Είναι της μόδας για τις γυναίκες και τα φοράνε και ορισμένοι εναλλακτικοί ροκ σταρ, βλέπε Λίαμ Γκάλαχερ. Αλλά είναι λάθος να τα φοράει ένας μεσήλικας – είναι πολύ επιτηδευμένα.
3. Φούτερ με κουκούλα

Το βλέπετε και μόνοι σας στη φωτογραφία. Δεν είναι αυτό ρούχο για να το φοράει ηλικιωμένος άνθρωπος. Το φούτερ απευθύνεται στους έφηβους.
4. Καπελάκι μπέισμπολ

Μπορεί να είναι πρακτικό, αλλά είναι και αστείο, ειδικά όταν το φορούν άνδρες που ξέρεις ότι δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με το άθλημα.
5. Σαγιονάρες 

Τα ανδρικά πόδια δεν είναι και τόσο χαριτωμένα, κι όταν οι άνδρες φοράνε σαγιονάρες, για άνεση και στυλ, γίνονται με άσχημο τρόπο εκκεντρικοί. Οι σαγιονάρες είναι για τους χύμα πιτσιρικάδες στο νησί, όχι για τους σαραντάρηδες που θέλουν να δείχνουν νεότεροι. Στη φωτογραφία, για να καταλάβετε, εικονίζεται ο Τζουντ Λο.
6. Κωμικές γραβάτες

Εντάξει τα κοστούμια μερικές φορές είναι βαρετά και προφανώς γι’ αυτό ορισμένοι άνδρες θέλουν να τα διανθίσουν με πλουμιστές, χιουμοριστικές ακόμα και με θεματικές γραβάτες – π.χ. με χριστουγεννιάτικα δέντρα, με πασχαλινά αβγά κτλ. Οχι!
7. Ποδοσφαιρικές μπλούζες

Είστε α) επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, β) παιδί, γ) ράπερ που θέλει να αποκτήσει φαν σε  μια άγνωστη πόλη; Αν η απάντηση είναι δ) Κανένα από τα παραπάνω, βγάλτε την μπλούζα.
8. Δερμάτινο παντελόνι

Δεν είναι ωραίο σε ηλικίες άνω των 40. Δείχνει υπερβολικά μποέμ, υπερβολικά «άγριο νιάτο», υπερβολικά εκτός θέματος. Ακόμα κι όταν είσαι ψιλόλιγνος σταρ κωμικός, όπως ο Ράσελ Μπραντ.
9. Θερμαντικά ρούχα

Γιλέκο με υαλοβάμβακα – λάθος! Φουσκώνει την κοιλιά, δείχνει πιο αδύνατα τα χέρια, καταστρέφει το πάνω τμήμα του ανδρικού σώματος, που ούτως ή άλλως πλήττεται με το πέρασμα των χρόνων.
10. Μπανάνα

Καθόλου στιλάτο αξεσουάρ. Οι άνδρες πρέπει να ξέρετε το εξής: τα ρούχα σας είναι απλά και το στυλ σας εναποτίθεται στα αξεσουάρ. Η πρακτική μπανάνα, απλώς καταστρέφει το στυλ.
11. Μαγιό σλιπ

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Ροντ Στιούαρτ, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά… όχι και για τέτοιο μαγιό! Το θέαμα είναι αν μη τι άλλο κωμικό.
12. Skinny τζιν

Αν τα μαλλιά σας αρχίζουν να γκριζάρουν, αν το στομάχι σας δεν είναι και τόσο επίπεδο, αν δεν θέλετε οι άλλοι να σας βλέπουν σαν γλειφιτζούρι, αφήστε τα στην άκρη. Αυτά προορίζονται για γυναίκες και για πολύ αδύνατους ροκ σταρ επί σκηνής.
13. Σκουφιά

Δεν είναι κατάλληλα για μεσήλικες, δεν ταιριάζουν με τα γκρίζα γένια και με τις ρυτίδες. Ταιριάζουν με τα παιδιά των σαραντάρηδων, όχι με τους μπαμπάδες.
14. Παντελόνια μπάγκι

Αν είστε κάτω από 1,80, αν το σώμα σας δεν είναι ψηλόλιγνο κι αν είχατε σκοπό να το παίξετε χίπης, όπως ο Τζονι Ντεπ στη φωτογραφία, αφήστε το καλύτερα. Αν δεν το κατάφερε εκείνος, δύσκολα θα το καταφέρει κάποιος άλλος χωρίς να γελοιοποιηθεί.
15. Λευκά αθλητικά παπούτσια

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ίσως να είναι μια εξαίρεση – στο κάτω κάτω είναι ποδοσφαιριστής. Αλλά ακόμα και σ΄αυτόν, τα λευκά λαμπερά αθλητικά δείχνουν πάρα πολύ επιτηδευμένα. Και δεν είναι ωραίο ένας άντρας να δείχνει πόσο πολύ προσπαθεί να είναι στιλάτος.
Πηγή: iefimerida.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!