Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

 

Σήμερα το απόγευμα, στις 17:58 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η αποψινή νύχτα θα είναι η μεγαλύτερη του έτους διάρκειας περίπου 14,5 ωρών, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου πλανηταρίου. Μάλιστα θα συμπέσει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Ετυμολογικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το «ηλιοστάσιο» προέρχεται από τις λέξεις «ήλιος» και «στέκομαι» ή «στάση». Κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα νότια. Την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και στην συνέχεια αντιστρέφεται.

Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος φτάνει στο χαμηλότερο σημείο του κατά την μεσουράνηση και τότε διανύουμε την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Οι ισημερίες είναι οι μέρες του έτους όπου η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με την διάρκεια της νύχτας. Κάθε χρόνο συμβαίνουν δύο ισημερίες.

Τα φαινόμενα των ισημεριών και των ηλιοστασίων παρουσιάζονται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος, των οποίων ο άξονας περιστροφής βρίσκεται σε κλίση ως προς το επίπεδο περιφοράς γύρω από το άστρο τους. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες συμβαίνουν επειδή όλες οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Το καλοκαίρι οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι νύχτες μικρότερες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει το χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς η Γη μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση προς το επίπεδο περιφοράς, περίπου 23° 26 μοιρών και το επίπεδο αυτό ονομάζεται εκλειπτική.

Ως αποτέλεσμα, της κλίσης του άξονα περιστροφής τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία - 20 Μαρτίου ως 22 Σεπτεμβρίου) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με το μέγιστο να παρατηρείται περί τις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο είναι αυτό που «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες ορίζουν ουσιαστικά την διάρκεια των εποχών του έτους.

Σύμφωνα με τον Δ.Σιμόπουλο, το χειμερινό ηλιοστάσιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ της 20ής και 23ης Δεκεμβρίου, αν και η τελευταία φορά που συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και η επόμενη θα είναι το 2303. Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20ή Δεκεμβρίου, με την επόμενη να συμβαίνει το 2080. Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη με τις 366 μέρες τους.

Οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες του χειμερινού ηλιοστασίου. Αυτή την παράδοση συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια και οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια από 18 έως 24 Δεκεμβρίου και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου, την «Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου Ήλιου», όταν εορταζόταν το γεγονός ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και να μεγαλώνουν οι μέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί, που ήσαν εκτός νόμου στη Ρώμη και δεν μπορούσαν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, έκαναν συναντήσεις κρυφά στις κατακόμβες τους. Αποφάσισαν έτσι να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Γιατί όμως το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 21 Δεκεμβρίου;

Το πρόβλημα, κατά τον κ.Σιμόπουλο, αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., το οποίο είχε τις δικές του ατέλειες, γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής.

Έτσι το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νίκαιας, το χειμερινό ηλιοστάσιο είχε μετατεθεί και συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του χειμερινού ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου. Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μία νέα μεταρρύθμιση, γι' αυτό και το νέο ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, ονομάζεται Γρηγοριανό, και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια. Η Γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας κι όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου, το 44 π.Χ.. Γι' αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το πρώτο SMS στην ιστορία, που στάλθηκε από τη βρετανική Vodafone στις 3 Δεκεμβρίου 1992, πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία, με τη μορφή NFT, αυτής της «μη ανταλλάξιμης ψηφιακής μάρκας», έναντι 107.000 ευρώ (132.680 ευρώ μαζί με την προμήθεια), σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Aguttes στη Γαλλία.

Ο αγοραστής, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είναι Καναδός και εργάζεται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Στο εξής θα είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης ενός ψηφιακού αντιγράφου του αυθεντικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας με το οποίο μεταδόθηκε αυτό το SMS.

Το SMS είχε σταλεί στον Ρίτσαρντ Τζέρβις, έναν συνεργάτης της Vodafone. Αποτελείται από 15 χαρακτήρες που συνθέτουν την ευχή «Καλά Χριστούγεννα».

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι τα έσοδα θα πάνε στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

 Αι Βασίληδες – Πόσα χρήματα βγάζουν ;

Ο Χόργκε Καζανόβα είναι ένας συνταξιούχος υδραυλικός που εργάζεται ως επαγγελματίας Άγιος Βασίλης για περίπου επτά χρόνια. Στους μήνες που προηγούνται των Χριστουγέννων, μπορείτε να βρείτε τον Καζανόβα να χαιρετά τους επισκέπτες του πάρκου και να βγάζει φωτογραφίες με οικογένειες στο Santa’s Enchanted Forest, ένα πάρκο ψυχαγωγίας διακοπών στη Φλόριντα, όπως ανέφερε πρόσφατα στο LinkedIn.

Κάθε Ιούλιο, ο Καζανόβα βγάζει τα γένια του και τον Αύγουστο λευκαίνει τα φρύδια, τα γένια και τα μαλλιά του σε ασημί λευκά για να ταιριάζουν με του Άγιου Βασίλη. Αρχίζει επίσης να είναι πιο χαλαρός σχετικά με τη διατροφή του, επειδή, όπως είπε στο LinkedIn, «σε κανέναν δεν αρέσει ένας αδύνατος Άγιος Βασίλης».

Το να είσαι Άγιος Βασίλης «είναι μια ανταμοιβή για σένα τον ίδιο, αλλά παράλληλα και μία κερδοφόρος δραστηριότητα», σύμφωνα με το LinkedIn.

Πόσο κοστίζει

Το 55% των επαγγελματιών Αι-Βασίληδων στο LinkedIn φορούν τα κόκκινα κοστούμια τους και σκορπούν τη χριστουγεννιάτικη χαρά ως εργασία πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με την πλατφόρμα.

Ο Μιτς Άλεν, ιδρυτής της Hire Santa, εταιρείας που βοηθά τους πελάτες να κάνουν κράτηση για Αι-Βασίληδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ότι εκτός της περιόδου των εορτών, οι Αι-Βασίληδες που συνεργάζονται μαζί του βρίσκουν δουλειά σε χριστουγεννιάτικα καταστήματα όλο το χρόνο, συμμετέχοντας σε θεματικές εκδηλώσεις και επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει το CNBC, όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ως Αι-Βασίληδες την εορταστική περίοδο είναι κυρίως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το LinkedIn.

Οι περισσότεροι Αι-Βασίληδες (39,14%) ανήκουν στη γενιά των Baby Boomers, δηλ. εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964. Περίπου το 27% των Αϊ-Βασίληδων ανήκουν στη γενιά των Millennials, δηλ. σε αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996.

Ο Ρικ Ρόζενταλ, επαγγελματίας Αι-Βασίλης στην Ατλάντα, ανέφερε ότι ένα κοστούμι Santa υψηλής ποιότητας κοστίζει από 800 έως 1.200 δολάρια.

Οι Αι-Βασίληδες πρέπει να αγοράσουν και άλλα αξεσουάρ, όπως γυαλιά, μπότες, δερμάτινη ζώνη και αγκράφα, είπε ο Rosenthal, τα οποία κοστίζουν από 250 έως 400 δολάρια. Υπάρχουν και κάποια άλλα πιο τακτικά έξοδα, όπως το στεγνό καθάρισμα (50-150 δολάρια ανά επίσκεψη) και η προσωπική περιποίηση, όπως η λεύκανση γενειάδας – αυτό μπορεί να κοστίσει περίπου 100-200 δολάρια κάθε σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η οποία διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου, ένας επαγγελματίας Αη-Βασίλης μπορεί να κερδίσει περίπου 5.000 έως 8.000 δολάρια, είπε ο Rosenthal. Οι Αι-Βασίληδες με περισσότερη εμπειρία μπορεί να βγάζουν 15.000 ή 20.000 δολάρια, σύμφωνα με τον Rosenthal, αλλά «είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις».

Οι μισθοί

Οι μισθοί εξαρτώνται από το πού και πόσο καιρό συμμετέχει στις εορταστικές δραστηριότητες ο Αη-Βασίλης. Οι πιο «επικερδείς» θέσεις εργασίας προέρχονται από τη συνεργασία με εμπορικά κέντρα και εταιρείες φωτογραφίας, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, όπου μπορεί κάποιος να κερδίσει έως και 20.000 δολάρια σε μια περίοδο διακοπών.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά και μάλιστα πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου 2022, ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι θα αναφερθεί, από την έπαυλή του στο Μαρ-αλ-Λάγκο της Φλόριντας, στις προεδρικές εκλογές του 2020, επαναλαμβάνοντας ότι του… έκλεψαν τη νίκη!

Επέκρινε την επιτροπή

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε την κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο, μια υπόθεσης που σόκαρε τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολικά προκατειλημμένη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα ήταν προτιμότερο να ερευνούσε «τις νόθες προεδρικές εκλογές του 2020».

«Θα δώσω συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου στο Μαρ-α-Λάγκο, για να συζητήσω όλα αυτά και άλλα θέματα. Εν αναμονή, να θυμάστε ότι η ανταρσία έγινε στις 3 Νοεμβρίου», δηλαδή την ημέρα των εκλογών, σημείωσε.

Ξανά υποψήφιος για το 2024

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2024.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, την οποία καταγγέλλει, προσπαθεί να ρίξει φως στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στην έδρα του Κογκρέσου για να εμποδίσουν βουλευτές και γερουσιαστές να επικυρώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος επιχειρεί με κάθε μέσο να εμποδίσει την επιτροπή να αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα που ενδέχεται να τον ενοχοποιούν και πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!