Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018


«Αναψαν τα αίματα» στην Αυστραλία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς οι επιχειρήσεις εφάρμοσαν την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, όπως αναφέρει το BBC.
Ένας πελάτης φέρεται ότι έπιασε από τον λαιμό έναν υπάλληλο καταστήματος, ενώ ένας άλλος αποκάλεσε υπάλληλο καταστήματος «απόβρασμα της κοινωνίας και κλέφτη».
Η απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο. Οι λιανέμποροι σε έξι αυστραλιανές πολιτείες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν θα συμμορφώνονται.
Περισσότερες από 60 χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα και χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμά ότι έως και πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Η αυστραλιανή αλυσίδα καταστημάτων Woolworths εισήγαγε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας από τις 20 Ιουνίου, ενόψει της σημερινής λήξης της προθεσμίας, και προσφέρει επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες έναντι 15 σεντς.
Αλλα η οργή των πελατών υποχρέωσε την επιχείρηση να αλλάξει την πολιτική της και να προσφέρει δωρεάν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες από τις 8 Ιουλίου.
Το συνδικάτο των εμπορουπαλλήλων κάλεσε τους πελάτες να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους με σεβασμό. Σε έρευνά του διαπιστώθηκε ότι, από τους 132 ερωτηθέντες υπαλλήλους, οι 57 είχαν αντιμετωπίσει βίαιη αντίδραση από πελάτες λόγω της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας.
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που κάνει έκκληση για οριστική κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2022.

Οι αναμετρήσεις Βραζιλία- Μεξικό και Βέλγιο-Ιαπωνία για το Μουντιάλ ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της ημέρας.
Αναλυτικά:
Μουντιάλ (φάση των 16)
17.00 Βραζιλία- Μεξικό (ΕΡΤ1, ΕΡΤ HD)
21.00 Βέλγιο-Ιαπωνία (ΕΡΤ1, ΕΡΤ HD)
Όσα πρέπει να ξέρεις για το λάδι κάνναβηςΟ FDA, ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ, ενέκρινε την Δευτέρα 25 Ιουνίου για πρώτη φορά την χρήση φαρμάκου προερχόμενου από τη μαριχουάνα, για την αντιμετώπιση δύο σπάνιων μορφών επιληψίας με το συστατικό κανναβιδιόλη, γνωστό επίσης και ως CBD, που βρίσκεται στην κάνναβη και τη μαριχουάνα.

Το Epidiolex, μια μορφή κανναβιδιόλης, θα χρησιμοποιείται πλέον νόμιμα για την θεραπεία των συνδρόμων Lennox-Gastaut και Dravet, δύο σπάνιων πλην σοβαρών μορφών επιληψίας. Το Epidiolex, μάλιστα, είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία του Συνδρόμου Dravet.

Παρ’ όλο που το CBD εξάγεται από την ήμερη κάνναβη (marijuana sativa, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φυτού) δεν προκαλεί το «άκουσμα» του χόρτου, επειδή δεν περιέχει την ψυχοδραστική ουσία THC. Χρησιμοποιείται, μάλιστα, συχνά σε μορφή λαδιού για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες,

Το Epidiolex παρουσίασε υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε κλινικές δοκιμές, όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας των σπασμών σε ασθενείς που πάσχουν από τα δύο προαναφερθέντα σύνδρομα. Δεδομένου πως οι δύο αυτές μορφές επιληψίας εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία, η χρήση του φαρμάκου θα είναι νόμιμη για ασθενείς από δύο ετών και πάνω.

Και τα δύο σύνδρομα περιλαμβάνουν μη ελεγχόμενους, ισχυρούς σπασμούς, και προκαλούν κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία και προβλήματα στη χρήση της γλώσσας και τον χειρισμό μηχανημάτων.

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν υπνηλία, αυξημένα ένζυμα στο συκώτι, μείωση της όρεξης, διάρροια, φαγούρα, αδυναμία, αϋπνία και μολύνσεις, σύμφωνα με τον FDA.

Η αξία της βιομηχανίας της κανναβιδιόλης (του CBD) ανέρχεται σήμερα στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η χρήση της ουσίας για την θεραπεία άλλων ασθενειών και διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες βρίσκεται επίσης σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
Πώς θα καταλάβεις ότι παραπίνειςΔεν είναι απαραίτητο να πέφτεις λιπόθυμος κάθε βράδυ, ή να χρειάζεσαι ένα ποτήρι σκέτη βότκα για να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, για να ανησυχήσεις μήπως η σχέση σου με το αλκοόλ περνάει κρίση. Αυτά είναι μάλλον τα τελευταία στάδια −στα οποία μπορεί να μην φτάσεις και ποτέ, αν όλα πάνε καλά, και αντιληφθείς εγκαίρως τα προειδοποιητικά καμπανάκια να χτυπάνε. Όπως τα παρακάτω.

Πίνεις κάθε μέρα

Και εντάξει, ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν, όμως, πίνεις δύο ή περισσότερα ποτά σε καθημερινή βάση, αν μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν η τελευταία φορά που πέρασαν 24 ώρες χωρίς να πιείς (και δεν ήταν την τελευταία εβδομάδα) ή ακόμα χειρότερα δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν, είναι καιρός να ανησυχήσεις.

Δεν μεθάς εύκολα

Αν χρειάζεσαι τα διπλά (ή τριπλά) ποτά απ’ όσα πίνουν οι φίλοι σου για να νιώσεις έστω ζαλισμένος, διατρέχεις διπλό κίνδυνο: Αφενός όντως πίνεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει, γιατί δεν βιώνεις τις παρενέργειες που θα σε σταματούσαν, και αφετέρου δύσκολα θα σου εκφράσει κάποιος δικός σου άνθρωπος ανησυχία που ενδεχομένως θα σε ταρακουνούσε (γιατί οι περισσότεροι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε «μια χαρά μου φαίνεται, άρα όλα καλά»). Σύμφωνα με το WebMD, πότες «χαμηλής ανταπόκρισης» είναι το 15-20% των ανθρώπων −ποσοστό που εκτοξεύεται στο 40-50% για τα παιδιά των αλκοολικών.

Πίνεις για έναν συγκεκριμένο σκοπό

Μπορεί να είναι για να σε πάρει ο ύπνος, για να μιλήσεις σε κάποιον, ή για να ξεχάσεις κάτι που σε απασχολεί. Το κλειδί εδώ είναι το «με αλκοόλ μπορώ ευκολότερα να…». Προφανώς, όλοι πίνουμε (και) για να διασκεδάσουμε/ ξεχάσουμε/ χαλαρώσουμε. Αν, όμως, πιστεύεις ότι θα σου είναι δύσκολο να κάνεις οτιδήποτε από τα παραπάνω νηφάλιος/α, τότε σκούρα τα πράγματα.

Προτιμάς γενικώς να πιείς από το να κάνεις κάτι άλλο

Αν, ας πούμε, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις την Παρασκευή το βράδυ, το ένα περιλαμβάνει αλκοόλ και το άλλο όχι, και αυτός είναι ένας παράγοντας που βαραίνει περισσότερο την επιλογή σου σε σχέση με άλλους, μάλλον πρέπει να ανησυχήσεις.

Χάνεις εύκολα τον έλεγχο

Πίνεις συνήθως παραπάνω, ή για περισσότερες ώρες, απ’ όσο σκόπευες και δεν ξέρεις σχεδόν ποτέ πόσο ακριβώς ήπιες το προηγούμενο βράδυ; Ναι, πολλές φορές «φταίει η παρέα» που συνεχίζει να πίνει και σε παρασύρει, αλλά αν αυτό σου συμβαίνει συχνά, είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι πως η σχέση σου με το αλκοόλ δεν είναι υγιής −και δεν την ελέγχεις εσύ.
Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλοΤα κενά σιωπής ανάμεσα στα διαστήματα υπερδιέγερσης των νευρώνων αξιοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις σε διάφορες διακυμάνσεις, κάπως σαν την θάλασσα που συνεχώς κινείται αλλά είναι άλλοτε ήρεμη και άλλοτε σε τρικυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαστήματα που οι νευρώνες κάνουν «άτυπο διάλειμμα»: Είναι τα διαστήματα σιωπής, στα οποία κάτι «μαγικό συμβαίνει». Οι νευρώνες που κάνουν διάλειμμα, ταυτόχρονα αποτελούν μέλη ομάδας που δημιουργεί αντιλήψεις, ενέργειες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε πειράματα στους εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές βρήκαν πως τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα κύτταρα που μπαίνουν στη λεγόμενη «υπερβολική κατάσταση», κάτι αντίστοιχο με ένα φλύαρο άτομο που όμως πέφτει ανά διαστήματα σε φάση σιγής.

Σε αυτά τα διαστήματα, λοιπόν, λένε οι ερευνητές, οι νευρώνες αρχίζουν να συγκλίνουν για να κωδικοποιήσουν σκέψεις ή δράσεις.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!