Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

samsung_galaxy_tabpro_12.2_11_lifestyle
Όλα δείχνουν ότι στο πλαίσιο του επερχόμενου Unpacked Event, η Samsung ετοιμάζεται για την παρουσίαση ενός tablet με οθόνη διαγωνίου 18,4 ιντσών. 
Η Samsung έχει κατά καιρούς εντυπωσιάσει με τις διαστάσεις των tablets που παρουσιάζει, αφού έχει λανσάρει και τα μοντέλα Galaxy Tab Pro 12.2 και Galaxy Note Pro 12.2. Τώρα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να ανεβάσει και άλλο τον πήχη, με την παρουσίαση ενός μοντέλου με οθόνη 18,4 ιντσών. Η παρουσίαση θα γίνει μαζί με τα αναμενόμενα Samsung Galaxy Note 5 και Galaxy S6 Edge Plus, στο Unpacked event 2015 σε λίγες ημέρες.
TEASER samsung
Οι φήμες θέλουν την Samsung να βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών της εν λόγω συσκευής, στοιχείο που συνηγορεί στο σενάριο της επικείμενης παρουσίασης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα τόσο μεγάλο tablet δεν φαίνεται να απευθύνεται προς την μεγάλη μάζα των καταναλωτών, αλλά κυρίως τις επιχειρήσεις που θέλουν να ακολουθήσουν μία πολιτική Bring Your Own Device για τους εργαζόμενούς τους.
Στο έγγραφο από τις δοκιμές της Samsung που έχει διαρρεύσει αναφέρεται ότι η αξία του κάθε tablet φτάνει στα 464 ευρώ, ως ενδεικτικό της κατηγορίας τιμής στην οποία θα μπορούσε να κινείται μία τέτοια συσκευή, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, εάν μία τέτοια συσκευή θα βρει τελικά τον δρόμο προς την μαζική παραγωγή. Η 13η Αυγούστου δεν είναι μακριά, επομένως, μείνετε συντονισμένοι!
pestaola.gr


Μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Adolescent Health», σε 128 φοιτήτριες αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την σχέση τους με τα social media, έδειξε ότι αυτά τις επηρεάζουν αρνητικά ως προς την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.
Για παράδειγμα οι κοπέλες που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα social media όπως το Facebook κάνουν σύγκριση της εμφάνισής τους με αυτή των φιλενάδων τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υιοθετούν επικίνδυνα διατροφικά μοντέλα, προκειμένου να αδυνατίσουν.
Αντίθετα οι κοπέλες που δεν ασχολούνται επισταμένα με τα social media δεν έχουν κάνενα πρόβλημα με την εμφάνισή τους, ενώ δεν μπαίνουν και στη λογική να ακολουθήσουν την όποια δίαιτα τους προτείνουν.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, τα social media είναι πολύ καλά εργαλεία αρκεί να τα χρησιμοποιείς σωστά. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείς το facebook ως μεζούρα για τις διαστάσεις του σώματός σου ή μέσω αυτού υοθετείς ανεξέλεγκτες διατροφικές συνήθειες, τότε αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
naftemporiki.gr

Έχει συμβεί σε όλους: οι φράουλες τελικά δεν ήταν τόσο γλυκές όσο φαίνονταν, οι ντομάτες αποδείχτηκαν άγευστες και τα ροδάκινα… δεν τρώγονται. Για να σταματήσετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τις πιθανότητες να την… πατήσετε την επόμενη φορά που θα επιλέγετε φρούτα, διαβάστε προσεκτικά.
Φράουλες: μην σας παραπλανεί το κόκκινο χρώμα
Αυτό που ισχύει συνήθως με τις φράουλες είναι ότι αν δεν έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, τότε το πιθανότερο είναι να μην είναι ούτε γλυκές, ούτε απολαυστικές. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει την επιτυχία στην αγορά τους, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί το φρούτο να δείχνει σαν να βγήκε από καλοκαιρινό κατάλογο, αλλά και πάλι να μην έχει καλή γεύση. Οι φράουλες συνεχίζουν να κοκκινίζουν από τη συγκομιδή τους κι έπειτα, χωρίς να ωριμάζουν, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει μόνο το χρώμα κι όχι η γεύση. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να πετύχετε τις τέλειες φράουλες, μυρίστε τες και επιλέξτε αυτές με την πιο γλυκιά μυρωδιά.
Ανανάς: μυρίστε τον
Μην κρίνετε έναν ανανά ποτέ από το χρώμα του –ακόμη κι αν είναι πράσινος, μπορεί να είναι ιδανικά ώριμος στο εσωτερικό του. Αν θέλετε να βασιστείτε στην εμφάνισή του, ψάξτε για κάποιον που μοιάζει φρέσκος, με έντονα πράσινα φύλλα και σκληρό φλοιό, το πραγματικό τεστ, όμως, γίνεται δια της όσφρησης. Μυρίστε και διαπιστώστε μόνοι σας αν έχει γλυκιά μυρωδιά, έτσι ώστε να τον επιλέξετε. Αν δεν μυρίζετε τίποτα, σημαίνει ότι είναι ακόμη άγουρος, ενώ αν έχει έντονη μυρωδιά που θυμίζει ξίδι, σημαίνει ότι έχει… παραγίνει.

Πεπόνι/καρπούζι: θέλουν κόλπο
Όπως με όλα τα φρούτα, έτσι κι εδώ, προτού αγοράσετε ένα πεπόνι, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χτυπήματα και μελανιές. Στη συνέχεια, προσέξτε αν το χρώμα τους κάτω από το ανάγλυφο «δίχτυ» που σχηματίζουν είναι χρυσαφένιο πορτοκαλί κι όχι πράσινο. Ελέγξτε και πάλι με τη βοήθεια της όσφρησης αν η μυρωδιά του είναι γλυκιά, για να αποκλείσετε τα άοσμα και άγουρα πεπόνια και τσεκάρετε το βάρος τους: τα ώριμα πεπόνια είναι πιο βαριά από το συνηθισμένο, οπότε μια καλή λύση είναι να τα «ζυγίσετε» με το χέρι, έτσι ώστε να πετύχετε το πιο ζουμερό. Στα καρπούζια υπάρχει άλλο ένα κόλπο που αποτελεί εγγύηση: κάντε ένα χτύπημα στο φλοιό του περίπου στη μέση και αν ακούσετε ένα κούφιο ήχο, σημαίνει ότι το καρπούζι σας είναι ώριμο. Αν ο ήχος είναι συμπαγής, καλύτερα να το αφήσετε.
Κεράσια: μακριά από τα ζαρωμένα
Όσον αφορά τα κλασικά, κόκκινα και γλυκά κεράσια, ψάξτε για βαθύ κόκκινο χρώμα κι αν έχουν κοτσάνι, επιλέξτε αυτά με το λαμπερό πράσινο χρώμα. Αποφύγετε τα κεράσια που είναι ζαρωμένα στην περιοχή που το κοτσάνι ενώνεται με το φρούτο και μην επιλέξετε αυτά που έχουν χτυπήματα και μαλακά σημεία.

Ροδάκινα: προσέξτε το χρώμα
Το χρώμα της φλούδας τους εξαρτάται κατά πολύ από το ποιο σημείο τους λαμβάνει άμεσα φως, οπότε μην περιμένετε τα κίτρινα σημεία να γίνουν κόκκινα. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ροδάκινα με πράσινα ή άσπρα σημεία, κοντά στο κοτσάνι συνήθως, θα αργήσουν μερικές μέρες να ωριμάσουν. Ένα ελαφρό ζούληγμα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει –ίσως και με τον καλύτερο τρόπο- να καταλάβετε αν το ροδάκινό σας είναι ώριμο και ζουμερό.
Αβοκάντο
Το χρώμα, δυστυχώς, δεν παρέχει και πολλές πληροφορίες όσον αφορά το αβοκάντο, ευτυχώς, όμως, υπάρχει ένα ξεκάθαρο τεστ που μπορεί να σας δείξει αν το φρούτο σας έχει γίνει πριν το κόψετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε το κοτσάνι του κι αν πέσει εύκολα, αποκαλύπτοντας ένα πράσινο σημάδι από κάτω, τότε είναι έτοιμο για φάγωμα. Αν δεν πέφτει εύκολα, τότε μάλλον δεν έχει ωριμάσει ακόμα και αν αφήσει ένα καφέ σημάδι, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρινό. Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι στο μανάβικο θα σας κοιτάξουν με μισό μάτι αν αρχίσετε να κόβετε τα κοτσάνια, μέχρι να βρείτε το κατάλληλο αβοκάντο.

Ντομάτες
Εδώ πρέπει να αναζητήσετε ντομάτες με σφιχτή σάρκα, γεμάτες και μυρωδάτες με μια γλυκιά, δασική μυρωδιά. Αποφύγετε τις ζαρωμένες, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου πολύ καιρό.
clickatlife.gr

Ακόμα και μετά σχεδόν μισόν αιώνα ενδελεχών μελετών που έδειξαν ότι τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση προστατεύουν από εμφράγματα, εγκεφαλικά και θανάτους, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Πάνω από 58 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, αυτή όμως η θεμελιώδης ερώτηση παραμένει αναπάντητη.
«Ολοι γνωρίζουμε ότι η θεραπεία της υπέρτασης είναι ευεργετική, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο επιθετικοί πρέπει να είμαστε», λέει ο δρ Μάικλ Λόουερ, διευθυντής στο τμήμα καρδιαγγειακών επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και ενδελεχούς μελέτης, που ονομάζεται Σπριντ, αναμένονται το 2017. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 9.000 ενηλίκους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τυχαία, οι μισοί εξ αυτών ορίστηκαν να διατηρήσουν τη συστολική τους πίεση -δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που αντιστοιχεί στην πίεση όταν η καρδιά συστέλλεται- κάτω από 120, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140. Η μελέτη δεν θα καταγράψει μόνο τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις ασθένειες των νεφρών, αλλά και τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Μήπως οι άνθρωποι όταν έχουν χαμηλότερη πίεση σκέπτονται καλύτερα και αποφεύγουν την άνοια;
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σε ένα σύννεφο αβεβαιότητας. Τι συμβαίνει στην περίπτωση του 67χρονου Γκλεν Λόρενζεν, του οποίου η συστολική πίεση έφτασε στο τρομακτικό 220 τον Οκτώβριο; Μέχρι τον Δεκέμβριο, με φαρμακευτική αγωγή και απώλεια βάρους, κατάφερε να μειώσει την τιμή στο 124. Πρέπει να είναι ευχαριστημένος με αυτό; Πρέπει μήπως να στοχεύσει κάτω από το 120; Ή πρέπει να μειώσει ελαφρώς τα φάρμακα και να αφήσει την πίεσή του να ανέβει αργά προς το 140 ή ακόμα και το 150;
Μία σχολή σκέψης λέει ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την ηλικία με σκοπό να ωθήσει περισσότερο αίμα προς τον εγκέφαλο. Μία άλλη σχολή υποστηρίζει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς «σιωπηλά» μίνι εγκεφαλικά. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό», λέει ο Ντέιβιντ Ρεμπουσάν, βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ και κύριος ερευνητής πίσω από τη νέα αυτή εθνική μελέτη.
Η τάση στη γηριατρική είναι να αφήσεις την πίεση να ανέβει σταδιακά, αλλά όχι πάνω από 150, λέει ο δρ Αλφρεντ Τσενγκ, ένας εκ των ερευνητών, νεφρολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
«Αυτό δεν βασίζεται σε απτά στοιχεία», λέει.
Η έλλειψη στοιχείων βρίσκεται στην καρδιά της αντιπαράθεσης, η οποία εν μέρει είναι προϊόν της εξέλιξης του τρόπου σκέψης γύρω από το ζήτημα της αρτηριακής πίεσης.
Οταν στη δεκαετία του 1950 εμφανίστηκαν στην αγορά τα πρώτα φάρμακα που «έριχναν» την πίεση, πολλοί γιατροί δεν γνώριζαν εάν πρέπει να τα συνταγογραφήσουν. Υπήρχε η αντίληψη ότι η συστολική πίεση πρέπει να είναι 100 «συν» την ηλικία του ανθρώπου.
Αυτή η άποψη καταρρίφθηκε το 1967, όταν μία ενδελεχής έρευνα που συνέκρινε κανονικά φάρμακα με εικονικά (πλασίμπο) διακόπηκε πρόωρα εξαιτίας του ότι εκείνοι που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή εμφάνισαν εξαιρετικά λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές. Τα φάρμακα θεμελιώθηκαν στην ιατρική πρακτική, και πιστώθηκαν με τη σωτηρία πολλών ζωών.
«Η γενική άποψη, λανθασμένα, ήταν ότι ενώ μεγαλώνεις, η συστολική πίεση είναι φυσικό να αυξάνεται» για να παρέχει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, λέει ο δρ Ουίλιαμ Κούσμαν, επικεφαλής προληπτικής ιατρικής στο ιατρικό κέντρο βετεράνων του Μέμφις των ΗΠΑ.
Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες για τη συστολική πίεση άρχισαν να δημοσιεύονται μετά το 1991, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν γρήγορα ότι για να προληφθεί μια καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιο εγκεφαλικό, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της πίεσης σε επίπεδα κάτω από το 150. Σχεδόν καμία έρευνα δεν εξέτασε τα αποτελέσματα χαμηλότερων τιμών.
Ετσι οι γιατροί και εκείνοι που θεσπίζουν τις οδηγίες βρίσκονται μπροστά σε ένα αίνιγμα, λέει ο δρ Κούσμαν. «Η επιδημιολογία είναι συνεπής στο ότι έχοντας συστολική πίεση 120 ή χαμηλότερη, αυτό συνεπάγεται μειωμένη καρδιοαγγειακή θνησιμότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η θεραπεία με φάρμακα ώστε να επιτευχθεί αυτή η τιμή προσφέρει τα ίδια οφέλη». Η ανησυχία έγκειται στο ότι τα φάρμακα έχουν πάντοτε περισσότερες επιδράσεις από εκείνη για την οποία χρησιμοποιούνται. Ετσι μία χαμηλή αρτηριακή πίεση, με τη χρήση φαρμάκων, δεν είναι απαραιτήτως ίδια με μία φυσικά χαμηλή πίεση.
Και ενώ οι οδηγίες των ειδικών σχετικά με τα ακριβή επίπεδα αρτηριακής πίεσης παρουσιάζουν αποκλίσεις, από 120 μέχρι 150, η προσέγγιση στη θεραπεία της συγκριτικά με αυτή της χοληστερίνης είναι επίσης πολύ διαφορετική.
Στις οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής που διατρέχει ένας ασθενής. Στην περίπτωση όμως της αρτηριακής πίεσης, τουλάχιστον στις οδηγίες των ΗΠΑ, το μόνο σημαντικό στοιχείο είναι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και όχι άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η τιμή της χοληστερίνης. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο από άλλους, ακόμα και εάν έχουν την ίδια αρτηριακή πίεση. Παρ’ όλα αυτά όλοι ακολουθούν την ίδια θεραπευτική μέθοδο. Μήπως θα έπρεπε αυτό να αλλάξει;
Τέτοιου είδους ανακολουθίες φέρνουν τους γιατρούς σε δύσκολη θέση. Ο γιατρός όμως του 65χρονου Τζόζεφ Μοσκίλο, ο δρ Μάικλ Γκαζιάνο, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λαμβάνει υπόψη του τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει ο ασθενής και είναι υπέρμαχος της απώλειας βάρους και της άσκησης, με σκοπό να ενισχυθεί η επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής. Και ο ίδιος μάλιστα ακολουθεί τα παραπάνω στη ζωή του, ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, με λίγο κρέας, τρέχοντας και κάνοντας σκι αντοχής. Ο κ. Μοσκίλο, από το Μέντφορντ της Μασαχουσέτης, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή, κατάφερε να μειώσει την πίεσή του στο 150 από το 200. Ο δρ Γκαζιάνο πιστεύει ότι είναι προτιμότερο ο κ. Μοσκίλο, ο οποίος είναι περίπου 100 κιλά, να χάσει βάρος, παρά να αυξήσει τη φαρμακευτική αγωγή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης Σπριντ μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές αποφάσεις των γιατρών. «Εάν η Σπριντ δείξει ότι μία πίεση κάτω από 120 είναι ξεκάθαρα καλύτερη, αυτό θα αλλάξει ολόκληρο το τοπίο», λέει ο δρ Κούσμαν. Εάν όμως η έρευνα δείξει ότι το 120 δεν διαφέρει από το 140, «αυτό δεν θα προσθέσει κάτι σε αυτά που ξέρουμε σήμερα», λέει. Μία τρίτη πιθανότητα είναι, μία πίεση χαμηλότερη από 120 να είναι επιβλαβής. Λίγοι εικάζουν κάτι τέτοιο, όμως ο κ. Κούσμαν επισημαίνει ότι «ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τα αποτελέσματα μιας μελέτης μέχρι να ανοίξεις τον φάκελο».

Αν φύγεις διακοπές και αφήσεις φαγώσιμα στην κατάψυξη θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως κατά την διάρκεια της απουσίας σου, δεν έγινε διακοπή ρεύματος.
Γιατί αν γίνει διακοπή ρεύματος και μετά επανέλθει το ρεύμα, τα φαγώσιμα θα γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σου.
Γι’ αυτό λοιπόν, κάνουμε το κόλπο με το κέρμα.
Θα βάλεις σε ένα ταπεράκι νερό και θα περιμένεις να παγώσει
Οταν παγώσει βάλε πάνω από τον πάγο που σχηματίστηκε ένα κέρμα.
Οταν θα επιστρέψεις από τις διακοπές, θα ανοίξεις την κατάψυξη και αν το κέρμα είναι στη θέση που το άφησες, τότε κατανάλωσε άφοβα τα φαγώσιμα.
Αν όμως διαπιστώσεις πως το κέρμα έπιασε πάτο, τότε, καλό θα ήταν να μην φας κάτι από αυτά.
Πηγη: meacolpa.net


Οι δραματικές αλλαγές σε ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Γης δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, δείχνει νέα έρευνα.
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα πάνω στη βλάστηση στην τούνδρα της Αρκτικής αποκάλυψε ότι οι δραματικές αλλαγές στην περιοχή οφείλονται στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η μελέτη των θάμνων της τούνδρας, οι οποίοι λειτουργούν ως βαρόμετρο του περιβάλλοντος της Αρκτικής, δείχνουν ότι αναπτύσσονται περισσότερο όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές. Η αυξημένη ανάπτυξη των θάμνων, η οποία πηγάζει από την πρόσφατη άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας πάνω στα οικοσυστήματα τούνδρας αλλά και στον πλανήτη ως σύνολο.
Οι υψηλότεροι θάμνοι εμποδίζουν το χιόνι από το να αντανακλά τη θερμότητα από τον ήλιο πίσω στο διάστημα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις θερμοκρασίες του εδάφους και να μεταβάλουν την ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών και του άνθρακα στο έδαφος, γεγονός που επηρεάζει τη διαδικασία αποσύνθεσης και την ποσότητα του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του κλίματος τόσο στην Αρκτική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα είδη θάμνων σε υγρά τοπία στα μέσα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής είναι τα πιο ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αυτές οι περιοχές είναι ευάλωτες σε αλλαγές που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στο παγωμένο έδαφος.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα ανάπτυξης θάμνων σε 37 τοποθεσίες σε εννέα χώρες, και σε βάθος 60 ετών. Τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των μελλοντικών μοντέλων εξέλιξης των οικοσυστημάτων τούνδρας και των επιπτώσεων των αλλαγών τους στο κλίμα του πλανήτη.

Μια τεράστια πύλη ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πιθανότατα είναι η είσοδος της βιβλικής πόλης Γκαθ η οποία στην ακμή της θεωρείτο ως η μεγαλύτερη μητρόπολη στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Βίβλο, από την Γκαθ καταγόταν ο Γολιάθ, ο γίγαντας που ηττήθηκε από τον νεαρό Δαυίδ, τον μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ.
arhaia_poli_gkath_aftodioikisi
Η Γκαθ βρισκόταν υπό κατοχή έως το 9ο αιώνα π.Χ., από τους Φιλισταίους και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Η πόλη πιστεύεται πως καταστράφηκε το 830 π.Χ. από τον βασιλιά Χαζάελ της Δαμασκού, σύμφωνα με τους μελετητές.
Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πόσο εντυπωσιακή πρέπει να ήταν η αρχαία πόλη δήλωσε στο livescience ένας εκ των επικεφαλής αρχαιολόγων, ο Aren Maeir, από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος από τα τείχη μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη πόλη ήταν, ίσως η μεγαλύτερη στην περιοχή εκείνη την εποχή (10ος – 9ος αιώνας π.Χ.).
Τα τείχη ανακαλύφθηκαν στην πόλη Tell es-Safi η οποία κατοικείτο συνεχόμενα για 5.000 χρόνια, έως ότου οι άραβες κάτοικοι του εγκατέλειψαν την περιοχή το 1948.
Σύμφωνα με την HuffPost Greece αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από το 1899, όμως μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτή η αρχαιολογική αξία της περιοχής.
Επίσης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, ένα εργαστήριο σιδήρου, και ένα ναό των Φιλισταίων με ορισμένα κεραμικά σκεύη. Σε ορισμένα από αυτά η τεχνοτροπία έχει επιρροές από αντίστοιχη ισραηλιτική κάτι που μαρτυρά πως υπήρχε πολιτισμική ανταλλαγή παρά τον πόλεμο μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με δικαστική εντολή, ένας άστεγος στο Μάντσεστερ μπορεί να κοιμηθεί σε χάρτινες κούτες, sleeping bag, στάσεις λεωφορείων αλλά όχι και σε αντίσκηνα, αφού τα τελευταία δεν περιλαμβάνονται στην εκτενή λίστα
Οι άστεγοι του Μάντσεστερ δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κοιμούνται σε σκηνές εξαιτίας μίας πρωτοφανούς δικαστικής εντολής που εξασφάλισε ο δήμος της πόλης, η οποία αναφέρει αναλυτικά τα μέρη όπου επιτρέπεται να κοιμάται κανείς στον δρόμο!
Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας άστεγος στο Μάντσεστερ μπορεί να κοιμηθεί σε χάρτινες κούτες, sleeping bag, στάσεις λεωφορείων αλλά όχι και σε αντίσκηνα, αφού τα τελευταία δεν περιλαμβάνονται στην εκτενή λίστα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Independent, με τη συγκεκριμένη δικαστική εντολή ο δήμος της πόλης είχε ως σκοπό να διαλύσει μία κατάληψη διαρκείας με αντίσκηνα, η οποία πραγματοποιείται από ακτιβιστές στις πλατείες της πόλης ως διαμαρτυρία για την αδιαφορία που δείχνουν οι επίσημες αρχές απέναντι στο πρόβλημα των αστέγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές που θα επιλέξουν να παραμείνουν στους δρόμους της πόλης με σκηνές από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της λίστας από τα βρετανικά μέσα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προκαλώντας «νέους πονοκεφάλους» στον δήμο, που τώρα προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά στη δημόσια εικόνα του.
aftodioikisi.gr

Πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ.
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βελτίωση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βελτίωση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ
θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Με την απίστευτη αποκάλυψη ότι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που είχαν συνταξιοδοτηθεί εξακολουθούσαν να εισπράττουν για χρόνια τους μισθούς που έπαιρναν ως εν ενεργεία και ταυτόχρονα ελάμβαναν κανονικά και τις συντάξεις τους, συνόδευσε την υποβολή της παραίτησής του από την θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας ο κ. Δημήτριος Κλούρας.
Η παραίτηση του κ. Κλούρα ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου και υποβλήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Κλούρας, φανερά ενοχλημένος, συνόδευσε την υποβολή της παραίτησής του με ένα δελτίο τύπου πέντε σελίδων το οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Στα πιο σημαντικά σημεία του εκτενούς αυτού δελτίου τύπου είναι η αποκάλυψη ότι καταβάλλονταν επί έτη σε συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, πέραν των συντάξεών τους, και οι μισθοί που έπαιρναν όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία υπάλληλοι!
Ο κ. Κλούρας διευκρινίζει μάλιστα ότι, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ για το έτος 2014 και το 1.000.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Αναφέρει δε ότι «η ίδια κατάσταση πιθανόν να ισχύει και σ’ άλλα υπουργεία»!
klouras
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!