Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015



Η γιγαντοαφίσα στην πρόσοψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και οι αφίσες στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ - που θα τοποθετηθούν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας - «γιορτάζουν» το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη και προαναγγέλλουν τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Μιλώ... Τεκμήρια και μαρτυρίες. 90 χρόνια από τη γέννησή του - 10 χρόνια απ’ το θάνατό του».
Για την έκθεση, η επιμελήτρια - η κοινωνική ανθρωπολόγος, αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου - επέλεξε, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συμβούλους, μια «εν σειρά εκθεσιακή αφήγηση», η οποία, ενώ παρακολουθεί πιστά το χρονικό του βίου και του έργου του ποιητή, τέμνεται συνεχώς από έναν πολλαπλά ετεροχρονισμένο σχολιασμό.
Στόχος της έκθεσης είναι - σύμφωνα με τους διοργανωτές - να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ντοκουμέντα με έναν διαφορετικό τρόπο. Χωρίζεται σε «έξι+μία» ενότητες, στις οποίες αναδεικνύεται η δυναμική των αντικειμένων αλλά κυρίως του λόγου σε πολλαπλές αφηγήσεις. Στις «έξι» ενότητες είναι ο ίδιος ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ποιητής, ιατρός, πολίτης, άνθρωπος, που μιλάει (την παρουσία του επισημειώνουν σκιτσογραφικές αναπαραστάσεις του).

Για τους υπότιτλους των εκθεσιακών ενοτήτων, οι διοργανωτές επέλεξαν στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη. Έτσι, το ... «Όλοι κάποτε νέοι» (από το Υ.Γ.) τιτλοφορεί την πρώτη ενότητα, που περιλαμβάνει τεκμήρια, φωτογραφίες - ακόμα και την ταυτότητα του ποιητή ως μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του Ιωάννη Μεταξά και την «ομολογία» του, πολλά χρόνια αργότερα, στις 3 Αυγούστου 1968, σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Αυγή, με τίτλο «Ο Ιωάννης Μεταξάς κι εγώ».

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «ΞΕΚΙΝΗΜΑ σε δύσκολες ΕΠΟΧΕΣ». Η ενότητα περιλαμβάνει τεκμήρια - ακόμα και στιχουργήματα που επιχειρούσε ο Αναγνωστάκης στη διάρκεια του μαθήματος της ανατομίας στο ΑΠΘ, την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, αλλά και το πρωτότυπο της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου για την καταδίκη του σε θάνατο.

Η τρίτη ενότητα, με τίτλο «Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ και η ΚΡΙΤΙΚΗ», περιλαμβάνει τεύχη των ομότιτλων περιοδικών που εξέδιδε ο Αναγνωστάκης, καθώς και ανέκδοτα σημειώματα και φωτογραφίες από την περίοδο μετά την αποφυλάκισή του και ως τον ερχομό της Χούντας.

Ακολουθεί η ενότητα «Ο Στόχος» ή «Το θέμα είναι τώρα τι λες» από την περίοδο της χούντας, ενώ στην πέμπτη ενότητα, με τίτλο «Η ζωή και το έργο του Μανούσου Φάση», παρουσιάζονται αποσπάσματα άρθρων του με το ψευδώνυμο... «Θείος Λένον» στην εφημερίδα της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος «Ο Θούριος», αλλά και ποιήματα του... alter ego του ποιητή, Μανούσου Φάση.

Στην έκτη ενότητα, ο Μανόλης Αναγνωστάκης «μιλά» με το τελευταίο πολυδιαβασμένο έργο του, το Υστερόγραφο «Υ.Γ.» (1983), ενώ στην τελευταία «+1» ενότητα, οι «άλλοι» μιλούν για τον Μ. Αναγνωστάκη (σύγχρονοι, αλλά και διάδοχοι, ομότεχνοί του ποιητές, κριτικοί, φιλόλογοι, που διαλέγονται με το έργο του, σύντεχνοι δημιουργοί που καταγράφουν, μεταγράφουν, μεταπλάθουν τα δικά του δημιουργήματα σε άλλες «γλώσσες» που ακολουθούν τον τρόπο της αφήγησης.


Τα τεκμήρια (σημειώματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα δημοσιεύσεων κ.ά.) συγκεντρώθηκαν από τα προσωπικά αρχεία του γιου του ποιητή Ανέστη Αναγνωστάκη, των φίλων του Μίλτου Πολυβίου και Γιάννη Ζεβελάκη και πολλών ιδιωτών που τα παραχώρησαν για την έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης και των εκδηλώσεων είχε η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος της Α΄ Κοινότητος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μανόλης Αναγνωστάκης,  Θεσσαλονίνη 1965.
Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου,  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την κεντρική ομιλία με τίτλο «Μανόλης Αναγνωστάκης, ο ποιητής της συνέχειας» θα εκφωνήσει ο προσωπικός φίλος του ποιητή, Γιώργος Ζεβελάκης. Το βράδυ των εγκαινίων θα ξεναγήσουν τους καλεσμένους η Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου και ο Μιλτιάδης Πολυβίου.

naftemporiki.gr

Πώς μπορείς να απαγορεύσεις τον θάνατο; Και όμως, σε έξι πόλεις είναι παράνομο να πεθάνεις από το 1999, με ποινές για τους παραβάτες από χρηματικά πρόστιμα ώς και αύξηση των φόρων. «Ακούγεται γελοίο, αλλά μήπως υπάρχει κάποια λογική πίσω από μια τέτοια απόφαση;» αναρωτιέται σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Στη Σελία, μια μεσαιωνική πόλη στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, ζουν 537 άνθρωποι. Στη δεκαετία του 1960 ο πληθυσμός ήταν τριπλάσιος και σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι άνω των 65 ετών. «Ως εκ τούτου οι νόμοι στη Σελία έχουν λάβει μια μεσαιωνική χροιά» γράφει το σχετικό ρεπορτάζ.
Τον περασμένο μήνα, σε απάντηση στη δημογραφική κρίση, ο δήμαρχος υπέγραψε το Διάταγμα 11 που δηλώνει ρητά ότι «απαγορεύεται να αρρωστήσεις εντός του δήμου» και επιμένει ότι «απαγορεύεται να πεθάνεις». Όσοι εγωιστικά αρνούνται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με την παρούσα νομοθεσία μπορούν να περιμένουν ότι θα τους επιβληθεί συμβολικό πρόστιμο ύψους 10 ευρώ τον χρόνο.
Πρόστιμο σε όσους δεν φροντίζουν την υγεία τους
Και επειδή η Σελία, όπως και πολλές άλλες πόλεις στη Νότια Ιταλία, υποφέρει από την ερήμωση, «όσοι δεν φροντίζουν την υγεία τους ή έχουν συνήθειες που τη θέτουν σε κίνδυνο θα τιμωρηθούν με περισσότερους φόρους».
Η Σελία δεν είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου τον θάνατο -δεν είναι καν μία από τις πέντε πρώτες. Τα τελευταία χρόνια παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στο Κιουνιό (2007) και στο Σαρπουρένς (2008) στη Γαλλία, στο Μπιριτίμπα Μιρίμ στη Βραζιλία (2005), στο Λανχάρον στην Ισπανία (1999) και στο Φάλτσιανο ντελ Μάσικο (2012), επίσης στην Ιταλία. Σε καθεμιά από αυτές τις προηγούμενες περιπτώσεις το θέμα ήταν το τοπικό νεκροταφείο, το οποίο δεν είχε άλλον χώρο, οδηγώντας τις τοπικές αρχές σε απεγνωσμένα μέτρα.
«Θάνατος μπορεί να προκληθεί βεβαίως από αυτοκτονία. Και αυτή ήταν παράνομη στη Βρετανία ώς το 1961 και εξακολουθεί να είναι σε διάφορα μέρη» γράφει ο Guardian. Προφανώς ένας τέτοιος νόμος δεν έχει μεγάλη σημασία για εκείνους που έχουν πεθάνει, αλλά όσοι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μερικές φορές τιμωρούνται. Ο ποινικός κώδικας της Μαλαισίας, για παράδειγμα, ορίζει: «Όποιος αποπειράται να αυτοκτονήσει και κάνει κάποια πράξη προς τη διάπραξη του αδικήματος αυτού τιμωρείται με φυλάκιση η οποία μπορεί να φτάσει το ένα έτος ή με χρηματική ποινή ή και με τα δύο».
Στην αρχαία Δήλο
«Η απαγόρευση να πεθάνεις, σε ορισμένα μέρη, δεν είναι κάτι καινούργιο» τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Θουκυδίδης έγραψε ότι το να πεθάνεις (ή και να γεννήσεις) απαγορεύθηκε στο ιερό νησί της Δήλου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι θεοί και ιδίως ο Απόλλων, που σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε εκεί.
«Όλοι οι τάφοι αυτών που είχαν πεθάνει στη Δήλο καταστράφηκαν και διακηρύχθηκε ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπονται θάνατοι στο νησί» κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Οι ετοιμοθάνατοι και οι γυναίκες που ήταν στα πρόθυρα του τοκετού μεταφέρονταν στην κοντινή Ρήνεια.
Μια παρόμοια ιδέα κατέλαβε το ιαπωνικό νησί της Ιτσουκουσίμα, που θεωρείται ιερό στον σιντοϊσμό, όπου ο θάνατος και ο τοκετός απαγορεύονταν ώς το 1868 και στο οποίο δεν υπάρχουν νεκροταφεία ή νοσοκομεία μέχρι σήμερα.
Αλλά γιατί μικρές πόλεις συνεχίζουν να απαγορεύουν τον θάνατο; Όταν ο δήμαρχος συνέταξε τον νέο νόμο στο Κιουνιό, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να στείλει ένα αντίγραφο στα μέσα ενημέρωσης. Η νομοθεσία αυτή σύντομα κηρύχθηκε παράνομη, φυσικά, αλλά, όπως το θέτει ο δήμαρχος: «Είχαμε δημοσιότητα παντού, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο. Έδωσα μια συνέντευξη στην ιαπωνική τηλεόραση και τρεις μήνες αργότερα έλαβα μια επιστολή από τον νομάρχη. Είχε εγκριθεί το νεκροταφείο».
Η «απαγόρευση του θανάτου» είναι εν ολίγοις ένα μέσο πίεσης προς τις κεντρικές αρχές. Συχνά χρησιμεύει για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην υπόθεση της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες κινήσεις δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές. Το Κιουνιό, επί παραδείγματι, συνεχίζει να μην έχει νεκροταφείο οκτώ χρόνια μετά την απαγόρευση του θανάτου.
Πηγή: in.gr

Η δημοτική αρχή του Λίβερπουλ έχει βάλει στόχο να αναγεννήσει την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, βγάζει σπίτια προς πώληση αντί μιας λίρας.

Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Τζόε Αντερσον. «Οταν έγινα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του 2010 μια από τις προτεραιότητές μου ήταν να αντιμετωπίσω το ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Παρά το ότι το κέντρο της πόλης είχε αναγεννηθεί, λόγω και το ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008, οι απομακρυσμένες περιοχές συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Υπήρχαν πολλά άδεια σπίτια,τα οποία πέρα του ότι ήταν ακαλαίσθητα, στερούσαν από το δήμο εισοδήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους φόρους ιδιοκτησίας στο δήμο. Ετσι πήραμε την απόφαση για τη διάθεση σπιτιών αντί μιας λίρας. Την ίδια ώρα η αγορά κατοικίας γινόταν όλο και πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των τιμών και της πιστωτικής κρίση.
Τα σπίτια της μιας λίρας γεννήθηκαν από την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν ξανά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και και την για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι».
Το 2013 δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα, πιλοτικά, το οποίο περιελάμβανε 20 ακίνητα.

Ο δήμος του Λίβερπουλ, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο τα ακίνητα αυτά να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων, που θα τα αγόραζαν μαζικά, θα τα έφτιαχναν και θα τα πουλούσαν σε υψηλές τιμές, έβαλε κάποιους όρους για όσους θα ήθελαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής για ένα από αυτά τα σπίτια.
Ετσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά τα σπίτια, θα έπρεπε να ζει ή να εργάζεται στο Λίβερπουλ, να είναι το πρώτο σπίτι που αγοράζει και να ζήσει σε αυτό για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Οσοι αγόρασαν τα σπίτια αυτά χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να τα φέρουν σε… αξιοπρεπή κατάσταση, να τα ανακαινίσουν και να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τα γούστα τους. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς όταν παραδώσαμε το πρώτο κλειδί σπιτιού που πωλήθηκε αντί μιας λίρας και επιστρέψαμε μετά από ένα χρόνο για να διαπιστώσουμε ότι το είχε μετατρέψει σε ένα όμορφο σπίτι για την οικογένειά του», λέει ο δήμαρχος.
Η επιτυχία του πρώτου αυτού προγράμματος ήταν τέτοια, που οι δημοτικές αρχές του Λίβερπουλ έκαναν έναν νέο πρόγραμμα με 120 σπίτια τα οποία διατίθενται αντί ενός ευρώ. Ηδη, και ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έχουν υποβληθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις.

«Η φωτογραφία είναι το πιο σημαντικό έγγραφο και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταδικαστικό από ένα ανόητο χαμόγελο που θα μείνει εκεί για πάντα» είχε γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain. Την άποψη αυτή του Twain υποστήριζαν φυσικά και άλλοι στην εποχή του, οι οποίοι πίστευαν ότι το χαμόγελο κάνει τον άνθρωπο να δείχνει… γελοίος.
Όπως και παλαιότερα στους πίνακες – πορτραίτα (παράδοση την οποία «κληρονόμησε» η φωτογραφία) δύσκολα θα δει κανείς κάποιον με μειδίαμα στο πρόσωπο. «Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι και όσοι ήταν στο χώρο της διασκέδασης» ανέφερε σε άρθρο του ο καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Nicholas Jeeves. Τα χαμόγελα θεωρούνταν ότι παραβίαζαν τα όρια της ευπρέπειας.
Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για «ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που… σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους». «Και όχι μόνο είναι αγενές –συνέχισε- αλλά γιατί να το κάνουν; Αφού η Φύση μάς έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε». Το γέλιο ήταν για τους… φτωχούς, τους έκφυλους και τους μεθυσμένους…
Πηγή: perierga.gr

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι από τα πλέον συχνά προβλήματα σήμερα. Συχνά απαντάται πλέον σε άτομα που το αντικείμενο εργασίας τους περιλαμβάνει τη χρήση Η/Υ, και μάλιστα εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες.
Αποκαλείται και «ασθένεια του  υπολογιστή» καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους.
Αίτιο είναι η πίεση του μέσου νεύρου εντός ενός κλειστού διαμερίσματος – του καρπιαίου σωλήνα, ο χώρος αυτος ορίζεται από τα οστά του καρπού και απο μία σκληρή ινώδη οροφή,τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Στον ανένδοτο αυτό σωλήνα πορεύονται 9 ακόμη τένοντες, υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων. Η πλέον ευπαθής δομή στο χώρο αυτό είναι το μέσο νεύρο.
Αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση ΣΚΣ μπορεί να είναι :
  • Υπερβολική και επαναλαμβανόμενη χρήση
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (παθήσεις θυροειδούς, εμμηνόπαυση )
  • Εγκυμοσύνη
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Κακώσεις της πηχεοκαρπικής – κατάγματα / εξαρθρήματα του καρπού
  • Χωροκατακτητικές εξεργασίες / όγκοι
Τα συμπτώματα αρχικά είναι αισθητικής φύσεως. Διαταραχή που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως μούδιασμα – αρχικά με εξάρσεις και διαστήματα ελεύθερα συμπτωμάτων- στον αντίχειρα,το δείκτη,τον μέσο και τον μισό παράμεσο ,όχι όμως στο μικρό δάκτυλο. Εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ μπορεί να ξυπνήσει και τον ασθενή ο οποίος «τινάζει» τα χέρια του για να υποχωρήσει το μούδιασμα.
Δραστηριότητες όπως η ομιλία στο τηλέφωνο,το διάβασμα εφημερίδας,η οδήγηση μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα. Μονιμοποιείται με τον καιρό.
Αμέλεια απο μέρους του ασθενή οδηγεί σε σταδιακή :
  1. Αδυναμία επιτέλεσης βασικων λειτουργιών σύλληψης
  2. Μυική αδυναμία / χαρακτηριστικά το χέρι δεν μπορεί πάντα να κρατάει αντικείμενα τα οποία κ πέφτουν από τον ασθενή
  3. Σταδιακή μυική ατροφία / ιδιαίτερα επηρεάζεται ο αντίχειρας
Διάγνωση :
  • Σωστή λήψη ιστορικού
  • Κλινική εξέταση
  • Ηλεκτρομυογράφημα (σε δεύτερο ρόλο καθώς δεν είναι πάντοτε διαγνωστικό)
Συντηρητική αντιμετώπιση:
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Ανάπαυση
  • Νυκτερινοί νάρθηκες – περιορίζουν την κάμψη του καρπού
  • Φαρμακευτική αγωγή
Χειρουργική αντιμετώπιση :
Διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα και διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα με οδηγίες να χρησιμοποιεί σταδιακά όλο και περισσότερο το χέρι του. Η πλήρης δραστηριότητα υπολογίζεται να ανακτηθεί εντός 6 εβδομάδων.
Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο λειτουργικού ελλείματος ακόμα και μετά από επιτυχή επέμβαση.
Γράφει ο Χαρίτων Μελίδης, MD – Χειρουργός Ορθοπεδικός
Πηγή: nowdoctor.gr

Διπλό είναι το φορολογικό χτύπημα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισόδημα από ενοίκια. Και ο φόρος αυξάνεται και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015 και παράλληλα δεν έχουν το δικαίωμα απαλλαγής για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Ο ΕΝΦΙΑ μέσω του νέου φορολογικού φέρνει φόρους φωτιά για όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται κάποιο ακίνητο.
Με βάση το νέο φορολογικό ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ αυξάνεται από 11% στο 15% και από το 33% στο 35% για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή σημαίνει επιπλέον φόρο από 40 ως και 840 ευρώ. Φωτιά είναι ο φόρος για όσους έχουν ένα μέσω εισόδημα από ένα ακίνητο της τάξης των 5.000 ευρώ αφού ο φόρος αυξάνεται από τα 550 στα 750 ευρώ, η αύξηση είναι δηλαδή της τάξης των 200 ευρώ, ενώ για εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος είναι ακριβώς διπλάσιος και φτάνει τα 400 ευρώ. Την ίδια ώρα καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και για τα διατηρητέα ακίνητα ηλικίας άνω των 100 ετών.
Ο επιπλέον φόρος στα ενοίκια:
Εισόδημα 1.000 ευρώ +40 ευρώ φόρος
Εισόδημα 2.000 ευρώ +80 ευρώ φόρος
Εισόδημα 3.000 ευρώ + 120 ευρώ φόρος
Εισόδημα 4.000 ευρώ +160 ευρώ φόρος
Εισόδημα 5.000 ευρω +200 ευρώ φόρος
Εισόδημα 6.000 ευρώ +240 ευρώ φόρος
Εισόδημα 7.000 ευρώ +280 ευρώ φόρος
Εισόδημα 8.000 ευρώ +320 ευρώ φόρος
Εισόδημα 9.000 ευρώ +360 ευρώ φόρος
Εισόδημα 10.000 ευρώ +400 ευρώ φόρος
Εισόδημα 11.000 ευρώ +440 ευρώ φόρος
Εισόδημα 12.000 ευρώ +480 ευρώ φόρος
Εισόδημα 13.000 ευρώ +500 ευρώ φόρος
Εισόδημα 14.000 ευρώ +520 ευρώ φόρος
Εισόδημα 15.000 ευρώ +540 ευρώ φόρος
Εισόδημα 17.000 ευρώ + 580 ευρώ φόρος
Εισόδημα 19.000 ευρώ + 620 ευρώ φόρος
Εισόδημα 21.000 ευρώ +660 ευρώ φόρος
Εισόδημα 23.000 ευρώ + 700 ευρώ φόρος
Εισόδημα 25.000 ευρώ + 740 ευρώ φόρος
Εισόδημα 28.000 ευρώ +800 ευρώ φόρος
Εισόδημα 30.000 ευρώ +840 ευρώ φόρος
Μια κοπέλα φεύγει για διακοπές και ζητάει από ένα φίλο της να προσέχει το γάτο και,αν μπορεί,να πηγαίνει να βλέπει που και που την γιαγιά της μήπως της λείπει τίποτα.Μετά από τρεις εβδομάδες επιστρέφει και πάει στο σπίτι του φίλου,ο οποίος την υποδέχεται με αυτά τα λόγια:"Άδικα βιάστηκες!Ο γάτος σου ψόφησε!"
Άρχισε να κλαίει εκείνη και μετά από λίγο του λέει:"Μπορούσες να μου το πεις με λίγο περισσότερο τακτ.Το ξέρεις ότι είμαι ευαίσθητη.Θα μπορούσες,ας πούμε,να μου πεις."Ο γάτος σου έπαιζε με την μπάλα του στο μπαλκόνι του έκτου ορόφου.Η μπάλα έπεσε στο δρόμο,αυτός έτρεξε να την πιάσει και καταλαβαίνεις...".Αν ήσουν λίγο πιο ευγενικός,έτσι έπρεπε να μου το πεις.Τέλος πάντων,η γιαγιά μου τι κάνει;"
"Η γιαγιά σου;Ε,να,έπαιζε με την μπάλα της στο μπαλκόνι του έκτου ορόφου.και ξαφνικά η μπάλα έπεσε στο δρόμο..."



Διαχωρίζονται βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη στους δημοσίους υπαλλήλους, με την κυβέρνηση, ταυτόχρονα να επιλέγει να εξορθολογίσει το μισθολόγιο, προς ενιαία κατεύθυνση, μειώνοντας τις ανισότητες.
«Το βαθμολόγιο θα απελευθερωθεί από το μισθολόγιο. Δηλαδή, θα μπορεί κανείς να έχει και βαθμολογική εξέλιξη χωρίς να συσχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο. Αφετέρου, βασικός στόχος είναι να εξορθολογικοποιηθεί το μισθολόγιο στο Δημόσιο», είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Οταν λέμε εξορθολογισμός, εννοούμε καταρχήν μια ενοποίηση ομοειδών μισθολογίων. Μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά και για την ίδια εργασία στο Δημόσιο, που υπάρχουν πολύ μεγάλες τέτοιες ανισότητες», συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας ότι στο σημερινό πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας πολιτικής μεγαλών αυξήσεων, υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει, πρώτον, να μην υπάρχει μείωση στον βασικό μισθό του Δημοσίου. «Αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης είναι σίγουρο ότι μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016».
«Γενικά, η λογική θα είναι: εξορθολογισμός και μείωση των ανισοτήτων. Σε αυτές τις ράγες θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε», κατέληξε.
Ένας στους τρεις άντρες στη Κίνα θα πεθάνει πρόωρα από...
επιπτώσεις του καπνίσματος αν η πλειοψηφία των νεαρών καπνιστών δεν σταματήσει να καπνίζει, είπαν ερευνητές σήμερα βάσει έρευνας.

Ο Λίμινγκ Λι, καθηγητής στην Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, ένας από δύο επιστήμονες επικεφαλής μιας μεγάλης αναλυτικής έρευνας, είπε, "Χωρίς γρήγορες, αποτελεσματικές και ευρείας εφαρμογής πράξεις, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιους αριθμούς πρόωρων θανάτων."

Η έρευνα, η οποία εκδόθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αποκάλυψε ότι δύο τρίτα των νέων ανδρών στη Κίνα αρχίζουν να καπνίζουν ως επί το πλείστον πριν τα 20, και ότι αν δεν σταματήσουν οριστικά, μισοί περίπου από όσους συνεχίζουν θα πεθάνουν κάποια στιγμή από τη συνήθειά τους αυτή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δύο μεγάλες έρευνες, με εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, και με διαφορά 15 χρόνων μεταξύ των δύο ερευνών, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία στην Κίνα. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τη δεκαετία του '90 και έγινε σε δείγμα 250.000 ανδρών. Η δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχίζεται, αφορά μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ετήσιοι θάνατοι από κάπνισμα στη Κίνα, κυρίως ανάμεσα στους άνδρες, έφτασαν το εκατομμύριο το 2010. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις Κινέζες, όμως, ο αριθμός των καπνιστριών έχουν πέσει απότομα και το ρίσκο πρώιμου θανάτου από το κάπνισμα είναι και χαμηλό και πέφτει συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις του καπνίσματος τώρα από την μεγάλη αύξηση καπνιστών ανδρών σε νεαρή ηλικία που ξεκίνησαν τις πρόσφατες δεκαετίες. Το ποσοστό όλων των θανάτων ανδρών στις ηλικίες 40 έως 79 που αποδίδονται στο κάπνισμα έχουν διπλασιαστεί στο 20% περίπου, από το περίπου 10% που ήταν στην αρχή της δεκαετίας του '90. Στις πόλεις, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο - 25%, με ανοδική τάση.

Το κάπνισμα, αιτία του καρκίνου του πνεύμονα - μια μορφή καρκίνου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - είναι παγκόσμια η μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων, ευθυνόμενο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και ψηλή πίεση.

Ο Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεργαζόμενος επιστήμονας επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ίσως ένας τρόπος να μειωθεί το κάπνισμα στη Κίνα θα είναι να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων: "Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται στις Δυτικές χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης τιμών. Για την Κίνα, η αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμυρίων ζωές."

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Πώς σας ακούγεται “διαμονή μεταξύ... σοκολάτας και θησαυροφυλακίου”;
«Άλλοι δίνουν μια διακόσμηση εσωτερικού χώρου, εμείς όμως προσφέρουμε λόγο να επισκεφθεί κανείς, δημιουργούμε έναν προορισμό» δηλώνει με αυτοπεποίθηση ο Ολλανδός designer Marcel Wanders, απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα των παρεμβάσεών του στο ξενοδοχείο Kameha Grand Zurich. «Ένα ξενοδοχείο πρέπει να διασκεδάζει, να εμπνέει, να κινητοποιεί. Δημιουργώντας ένα μέρος γεμάτο εκπλήξεις και ομορφιά, θέλουμε να έχει μια lifestyle εμπειρία ο επισκέπτης» εξηγεί ο σχεδιαστής - στο παρελθόν - των εσωτερικών χώρων του Kameha Grand στη Βόννη, του Mondrian South Beach στο Μαϊάμι και του Andaz Hotel στο Άμστερνταμ.
Θυμήσεις από ελβετική σοκολάτα φέρνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο νου η διακόσμηση των 245 υπνοδωματίων του Kameha Grand Zurich. Τα mini-bars όμως, έχουν σαν αναφορά θησαυροφυλάκια τραπεζών, υπενθυμίζοντας την παράδοση χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στη Ζυρίχη.
Οι θεματικές εμπειρίες εναλλάσσονται, ο Marcel Wanders μετέτρεψε το Kameha Grand Zurich σε ξενοδοχείο συνειρμών.
Σικάτων συνειρμών.








news.gr
Έαν είσαι ένας από αυτούς που ψάχνουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό τότε αυτές οι υπηρεσίες θα σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που αναζητά εργασία στο εξωτερικό, είναι να διαλέξει ένα αξιόπιστο μέσο αναζήτησης αυτής της εργασίας. Σίγουρα, μία αναζήτηση στο Google δεν αρκεί. Θα βρει κανείς πολλά "σκουπίδια" εκεί και κινδυνεύει να χαθεί. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που σας βοηθούν σε αυτό το βήμα. Έτσι είναι και η υπηρεσία MovinHand και LinkedIn.

MovinHand

Τι ακριβώς κάνει αυτή η υπηρεσία
 
Η MovinHand είναι μια Online πλατφόρμα που συνδέει άτομα που αναζητούν εργασία, όπως εσείς, με τους εργοδότες από όλο τον κόσμο, και σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση εργασίας που ταιριάζει πιο πολύ με τις ικανότητές σας.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία αυτή σας βοηθάει να φτιάξετε σωστά το βιογραφικό σας και στη συνέχεια σας βοηθάει στην μετεγκατάστασή σας στο εξωτερικό.

Η MovinHand ανοίγει τις πόρτες σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Σας βοηθάει να εκμεταλλευτείτε σωστά τις ικανότητες και τις δεξιότητες σας ώστε να βρείτε την δουλειά που θέλετε.

Τα βήματα
  • Αρχικά επιλέγετε την τοποθεσία που θέλετε
  • Φτιάχνετε το βιογραφικό σας
  • Συνομιλείτε με εργοδότες και περνάτε κάποιες συνεντεύξεις
  • Μετακομίζετε χωρίς ταλαιπωρία, αφού η υπηρεσία έχει φροντίσει να σς ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες.
 Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

LinkedIn

Ακόμη μια υπηρεσία που σας βοηθάει στην εύρεση εργασίας στο εξωτερικό είναι και το LinkedIn. Το LinkedIn ανήκει στα Social Media, λεγόμενα και ως Κοινωνικά Μέσα, και αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των επαγγελματιών. Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα Κοινωνικό Δίκτυο, στόχος του οποίου είναι να συνδέσει όλους τους επαγγελματίες του κόσμου, κάνοντας τους πιο παραγωγικούς και καλύτερους στην εργασία τους.

Το επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 313 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα τα οποία δημοσίευσε.

Η χρήση του LinkedIn έχει να κάνει κυρίως με την ενημέρωση γύρω από τις επαφές του χρήστη, τον κλάδο εργασίας του κλπ, όλα τα προηγούμενα σε πιο σοβαρό ύφος σε σχέση με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα. Επίσης, το επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο χρησιμοποιείται από τις εταιρίες και ως ένα online βιογραφικό, με το οποίο οι χρήστες μπορούν να βρουν εργασία απαντώντας σε αγγελίες εργασίας μέσα σε αυτό.

Πως λειτουργεί

Στο LinkedIn κάθε χρήστης δημιουργεί το δικό του προφίλ, στο οποίο μπορεί να προσθέσει πληροφορίες όπως την τωρινή και προηγούμενη απασχόληση του, τις εθελοντικές του δράσεις, τις γλώσσες τις οποίες γνωρίζει, τις δεξιότητες του, την εκπαίδευση του κλπ. Πληροφορίες, δηλαδή, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το χρήστη να βρει εργασία ή να επισυνάψει συνεργασίες και σχέσεις με άλλους επαγγελματίες.

Κάθε προφίλ στέλνει αίτημα σύνδεσης σε άλλα προφίλ, κάτι το οποίο σημαίνει πως πρέπει τα άλλα προφίλ να αποδεχτούν ή να απορρίψουν το αίτημα. Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε επίσης μία επιλογή follow, η οποία συνδέει ένα χρήστη με τις δημόσιες πληροφορίες και τις δημοσιεύσεις ενός άλλου χρήστη.

Εκτός από τις ενέργειες για like, σχόλιο και κοινοποίηση των δημοσιεύσεων άλλων χρηστών, οι χρήστες μπορούν να αφήνουν συστάσεις στα προφίλ του δικτύου τους, καθώς επίσης και να επιβεβαιώνουν δεξιότητες τις οποίες έχουν προσθέσει, ή ακόμη δεν έχουν προσθέσει, οι επαφές τους, μέσω της λειτουργίας Endorsements.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

http://www.fpress.gr
Εθνική: Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της κερδίζοντας 4-3 την Ουγγαρία
Αυτήν τη φορά τα έδωσαν όλα οι παίκτες της Εθνικής. Αν και παρουσίασε σοβαρά αμυντικά κενά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε πείσμα και κατάφερε τουλάχιστον να πετύχει μια νίκη σε αυτήν την καταραμένη προκριματική φάση. Με πολλές εμπνεύσεις και ποιότητα στην επίθεση επικράτησε 4-3 της Ουγγαρίας, που έμεινε τρίτη στον όμιλο και μάλλον θα βρεθεί στα μπαράζ, χάρη στα γκολ των Σταφυλίδη, Ταχτσίδη, Μήτρογλου και Κονέ. Γύρισε από το 2-1 και το 3-2 το παιχνίδι κι έτσι σταμάτησε ένα ντροπιαστικό αρνητικό σερί 13 αγώνων δίχως νίκη.
Κορυφαίος ο Ταχτσίδης, ντεμπούτο ο Τζανετόπουλος.
Το ματς
Λένε –και μάλλον έχουν δίκιο- πως στον αθλητισμό συνήθως εκείνος που έχει το κίνητρο διατηρεί και περισσότερες πιθανότητες για νίκη. Η Ουγγαρία είχε τέτοιο. Βαθμολογικό. Ήξερε πως μια νίκη μπορούσε να τη στείλει απευθείας στα τελικά του EURO, όμως και οι παίκτες του Τσάνα αγωνίστηκαν υπακούοντας στη δική τους κινητήρια δύναμη που σχετιζόταν με τον ποδοσφαιρικό εγωισμό τους και την ανάγκη το μαρτύριο αυτής της προκριματικής φάσης να μην ολοκληρωθεί με ακόμη μια ανορθογραφία. Αυτή του να μην σημειώσει ούτε μια επιτυχία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Εκτός από το κίνητρο, όμως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε στην αρχή του ματς πως διαθέτει άλλα δύο στοιχεία που της έλειψαν πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο: τύχη και ποιότητα. Κάτι που εκφράστηκε από το γεγονός πως η πρώτη καλή στιγμή της στο ματς μεταφράστηκε σε γκολ χάρη στην ταυτόχρονη παρουσία των Πέλκα, Μάνταλου, Φορτούνη στην ενδεκάδα, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εξισορρόπηση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών καθηκόντων των δύο ακραίων μπάκ.
Το γκολ που σημείωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φέρει την υπογραφή των Κίτσιου-Σταφυλίδη και το όνομα του δεύτερου στον πίνακα των σκόρερ, αλλά δυστυχώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με εκείνο της ισοφάρισης. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος αργότερα αποχώρησε με τράβηγμα και αντικαταστάθηκε από τον Χολέμπας- επέτρεψε στον προσωπικό του αντίπαλο να βγάλει σέντρα κι εκείνος της Άουγκσμπουργκ δεν είδε ποτέ τον Λόβρενσικς που πετάχτηκε στην πλάτη του και ισοφάρισε.
Η κοινή διαπίστωση πως μετά το 20λεπτο οι Μαγυάροι ήταν καλύτεροι μέσα στο γήπεδο κράτησε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αφού οι διεθνείς επέστρεψαν μετά την ανάπαυλα με λίγη από τη φρεσκάδα και το πάθος της έναρξης του αγώνα, αλλά είχαν την ατυχία –κόντρα στη ροή του αγώνα- να δεχθούν ένα γκολ από τον... παλιόφιλο Κρίστιαν Νέμεθ.
Η απάντηση και αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου ήρθε με τη σέντρα όταν το «τριγωνάκι» Μήτρογλου-Μάνταλου-Ταχτσίδη και το δυνατό, ευθύβολο σουτ του τελευταίου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η πιο τρανταχτή αδυναμία της Εθνικής αφορούσε την ικανότητά της να έχει γρήγορες επιστροφές και να προστατεύει την εστία του Καρνέζη. Δυστυχώς, από μια φάση που θα μπορούσε να είχε αποφέρει κάτι καλό στους γηπεδούχους, η διστακτικότητα του Χολέμπας να κάνει το σουτ έφερε μαγυάρικη αντεπίθεση, το δεύτερο γκολ του Νέμεθ και τρίτο των Ούγγρων...
Είπαμε, όμως, μπροστά υπήρχε ποιότητα. Τέτοια διαθέτει μπόλικη ο Κώστας Μήτρογλου, την έδειξε στο 79' όταν ισοφάρισε, αλλά και ο Κονέ που στο 85' με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 4-3. Η ιαχή «Ελλάς-Ελλάς» που ακούστηκε μετά από καιρό στο μισοάδειο «Γ. Καραϊσκάκης» αποτέλεσε την καλύτερη ανταπόδοση για την προσπάθεια και αναγνώριση πως είναι δυνατόν σύντομα να αποδειχθεί πόσο αυτά τα παιδιά αδίκησαν εδώ και 14 μήνες τους εαυτούς τους. Τουλάχιστον απόψε έδωσαν ένα τέλος στο αρνητικό σερί των 13 αγώνων δίχως νίκη και την ελπίδα πως αυτή η προκριματική φάση αποδειχθεί μια εφιαλτική παρένθεση.
Πηγή: sport-fm.gr
Οι πέτρες στη χολή ή χολόλιθοι είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα.

Η διαταραχή αυτή δεν έχει σχέση με την διατροφή ή την χοληστερίνη του αίματος.

Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται πέτρες, ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τους.

Οι άνδρες που θέλουν να προστατευτούν από τις πέτρες στη χολή, καλό είναι να τρώνε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως σπανάκι, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία της 16ετίας 1986-2002 που προέρχονταν από 42.705 άνδρες, ηλικίας 40 ετών και άνω.

Κάθε δύο χρόνια οι άνδρες παρέθεταν λεπτομερή στοιχεία για την υγεία τους, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη ή όχι χολολιθίασης. Στη διάρκεια της μελέτης, 2.195 άνδρες διαγνώσθηκαν με χολολιθίαση. Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο, όσοι εθελοντές έτρωγαν το περισσότερο διέτρεχαν 33% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως χολολιθιάσεως.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης.

Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως χολολιθίασης.

Εκτός από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, καλή πηγή μαγνησίου είναι το γάλα, το τυρί, οι μπανάνες και το αβοκάντο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!