Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016


Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαινόμενα της Φύσης, που αξίζει τον κόπο να ταξιδέψει κάποιος για να το ζήσει. Αν έχετε σκοπό να το δείτε μια φορά στη ζωή σας, σε αυτά τα μέρη θα το απολαύσετε.
Διακοπές στη βόρεια Σκανδιναβία, το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία ή ένα μακρύτερο ταξίδι στον Καναδά ή την Αλάσκα είναι ιδανικά για να ζήσει κάποιος την εμπειρία του Ήλιου του Μεσονυχτίου, γι’ αυτό και τα μέρη αυτά βρίσκονται ανάμεσα στους ταξιδιώτες που αναζητούν το διαφορετικό. Αν και πρέπει κάποιος να ταξιδέψει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου για να ζήσει τις πλήρεις επιδράσεις του φαινομένου που ο ήλιος λάμπει ακόμη και το βράδυ, υπάρχουν πολλοί, πιο προσβάσιμοι προορισμοί για να δει κάποιος πώς είναι να ζεις με μόνιμο φως.

Το Βόρειο Ακρωτήρι υπό το φως του Ήλιου του Μεσονυχτίου
Τι είναι ο Ήλιος του Μεσονυχτίου
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, γνωστό και ως «Λευκές Νύχτες», που οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης, σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, η κλίση κάνει το Βόρειο Πόλο να βλέπει τον ήλιο όλο το καλοκαίρι και να είναι μακριά του όλο το χειμώνα, δημιουργώντας συνεχόμενο σκοτάδι το χειμώνα και συνεχόμενο φως την ημέρα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και νότια του Ανταρκτικού Κύκλου, αλλά λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν ανθρώπινες εγκαταστάσεις, είναι πιο εύκολο να το ζήσει κάποιος στα βόρεια. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε και όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο Βόρειο ή το Νότιο Πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Το φαινόμενο παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο από μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου και πιο βόρεια, στο Σβάλμπαρντ ή τη Γροιλανδία, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Με τις κατάλληλες συνθήκες, ο ήλιος είναι ορατός εκεί για 24 ώρες την ημέρα και αυτή την περίοδο είναι αδύνατο να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, καθώς ο ουρανός είναι πολύ φωτεινός.
Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου στο Tromso της Νορβηγίας
Hammerfest, Νορβηγία
Το Hammerfest, μια από τις πιο βόρειες πόλεις του κόσμου, απολαμβάνει μόνιμο ήλιο από τον Μάιο έως το τέλος του Ιουλίου. Το λιμάνι του απαλλάσσεται αυτή την περίοδο από τους πάγους λόγω των ζεστών επιδράσεων του Θερμού Ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα με καραβάκι για να απολαύσουν το θέαμα του βραδινού ήλιου. Κοντά εκεί, στο Repparfjord, θα βρείτε το πιο βόρειο γήπεδο γκολφ του κόσμου, όπου μπορείτε να παίξετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αν το Hammerfest σας δυσκολεύει, το Tromso ή τα νησιά Lofoten είναι επίσης καλές βάσεις, από όπου μπορείτε να δείτε το φαινόμενο. Στο Βόρειο Ακρωτήρι, το πιο βόρειο σημείο της Ευρώπης, οι ημέρες Ήλιου του Μεσονυχτίου φτάνουν τις 76. Σβάλμπαρντ, Νορβηγία
Στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον Αρκτικό Ωκεανό, μεταξύ φιορδ, παγετώνων και άγριας φύσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εκτός από τον Ήλιο του Μεσονυχτίου και πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες και κοπάδια ελαφιών, όπως και φώκιες, φάλαινες και θαλάσσιους ίππους.

Πάγοι και βραδινός ήλιος στη Γροιλανδία
Ilulissat, Γροιλανδία
Ταξιδέψτε στο Ilulissat, δυτικά της Γροιλανδίας, όπου το καλοκαίρι είναι σύντομο και έντονο, οδηγώντας σε οργασμό της φύσης για μικρή χρονική διάρκεια. Μπορείτε να διασχίσετε την ακτογραμμή με πλοίο και να περάσετε από γιγάντια παγόβουνα, ψάχνοντας για παγετώνες, φάλαινες και φώκιες. Σουηδική Λαπωνία
Στο τέλος Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Kiruna στη Σουηδική Λαπωνία όλοι μπορούν να διασκεδάσουν όλη τη νύχτα και να απολαύσουν το φαινόμενο. Μπορείτε, ακόμη, να κάνετε πεζοπορία τη νύχτα στο Εθνικό Πάρκο Abisko ή στα βουνά του Lapporten. Παρ’ όλο που η Στοκχόλμη δεν επωφελείται ιδιαίτερα από το συνεχές φως, το open-air μουσείο Skansen μένει ανοιχτό ως αργά, όταν ο ήλιος λάμπει.

Υπέροχο τοπίο με τον Ήλιο του Μεσονυχτίου στην Ισλανδία
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Το Ρέικιαβικ, η πιο βόρεια πρωτεύουσα του κόσμου, φιλοξενεί το Summer Solstice Festival τον Ιούνιο, όπου γιορτάζεται η κληρονομιά των Βίκινγκ της χώρας, με ποτό, χορό και διασκέδαση μέχρι την επόμενη ημέρα. Για να ζήσετε το φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπείτε στο φέρι και κατευθυνθείτε στο μικρό νησάκι Grimsey, το οποίο βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο. Inuvik, Καναδάς
Μερικές μοίρες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο Inuvik των Βορειοδυτικών Περιοχών του Καναδά, μπορεί να λάβει κάποιος μέρος στο event τρεξίματος Midnight Sun Fun Run τον Ιούνιο ή να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ Τέχνης Great Northern Arts Festival τον Ιούλιο. Με μόλις λίγο παραπάνω από 50 μέρες συνεχούς φωτός, πολλά σπίτια εκεί είναι βαμμένα σε φωτεινά χρώματα του ουράνιου τόξου, έτσι ώστε να φέρνουν λίγο χρώμα, όταν κυριαρχεί το σκοτάδι τους χειμώνες.

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου πάνω από τα βουνά της Αλάσκας
Fairbanks, Αλάσκα
Το Fairbanks στην Αλάσκα, η πιο βόρεια από τις πόλεις της πολιτείας, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα σε πλήρες σκοτάδι. Αυτό σημαίνει πως όταν έρχεται η ώρα του ήλιου και του 24ωρου φαινομένου, οι ντόπιοι ενθουσιάζονται. Στο τέλος κάθε Ιούνη πραγματοποιείται και το Midnight Sun Festival, με street parties, παρελάσεις, αγορές κ.λπ. που κατακλύζουν τους δρόμους. Κάθε χρόνο, από το 1906, πραγματοποιείται και ο ετήσιος αγώνας μπέιζμπολ Midnight Sun baseball match, όπου η πρώτη μπαλιά γίνεται τα μεσάνυχτα. Το Golf & Country Club, επίσης, επιτρέπει σε όσους θέλουν να παίξουν γκολφ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ νότια του Fairbanks, στο Eagle Summit μπορεί επίσης κάποιος να ζήσει την εμπειρία του Ήλιου του Μεσονυχτίου, την περίοδο γύρω από τη θερινή ισημερία, λόγω του υψόμετρου, παρ’ όλο που βρίσκεται νότια του Αρκτικού Κύκλου.
clickatlife.gr

ο Facebook σταματά να προβάλει προτάσεις status update υπέρ και κατά του Brexit σε χρήστες, μετά από αντιδράσεις.
Την Τρίτη, ο Τζον Γουόρθ, Βρετανός πολιτικός σχολιαστής/ blogger με έδρα το Βερολίνο, αντιλήφθηκε- όπως αναφέρει το BBC- ότι του προτάθηκε ένα update «υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.», χωρίς να συνοδεύεται από ένα υπέρ της παραμονής.
Όπως έχει ανακοινωθεί έκτοτε, οι προτάσεις σχετικά με το δημοψήφισμα έχουν αφαιρεθεί από αυτή τη λίστα, εξαιτίας του ευαίσθητου χαρακτήρα του ζητήματος. Οι δύο επιλογές προβάλλονται μαζί, μόνο εάν οι χρήστες προβούν σε αναζήτηση για «Ε.Ε.».
Το βρετανικό κοινό θα ψηφίσει για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου. Όταν οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου ανεβάζουν ένα status update, είναι δυνατό να λάβουν μια πρόταση σχετικά με το τι μπορούν να γράψουν σχετικά με το τι κάνουν ή το πώς νιώθουν. Αφού ο Γουόρθ είδε τις προτάσεις στην εφαρμογή του για το Facebook στο iPhone, μία επιλογή, «υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.» εμφανίστηκε χωρίς μια άλλη αντίστοιχη υπέρ της παραμονής.
Εκπρόσωπος του Facebook διέψευσε κατηγορίες πως το κοινωνικό δίκτυο επηρεάζει τον τόνο των πολιτικών συζητήσεων στη σελίδα του, υποστηρίζοντας πως «χρήστες που κάνουν αναζητήσεις για “Ε.Ε.” (EU) όταν χρησιμοποιούν το status tool μας θα βλέπουν ένα πλήρες εύρος επιλογών, που τους επιτρέπουν να προσθέσουν εάν τάσσονται υπέρ της παραμονής ή της εξόδου από την ΕΕ».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Γουόρθ και επιβεβαίωσε το BBC, ένα άλλο, παρεμφερές ζήτημα προκύπτει σε μια διαφορετική λίστα, όταν γίνεται αναζήτηση για σχετικές ομάδες: Στη λίστα των «supporting», μπορεί να επιλεγεί το «Leave.EU», αλλά όχι κάτι αντίστοιχο υπέρ της παραμονής. Επίσης, καμία από τις επίσημες καμπάνιες (Vote Leave και Britain Stronger in Europe) δεν εμφανίζεται στη λίστα. Σύμφωνα με το Facebook, αυτό συμβαίνει επειδή καμία από τις καμπάνιες αυτές δεν εντάσσεται στην κατηγορία των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Facebook είχε κατηγορηθεί ξανά για επιλογές με πολιτικά κίνητρα, όταν σε δημοσίευμα του Gizmodo, εργαζόμενοι που δεν κατονομάζονταν δήλωσαν πως εργαζόμενοι στο Facebook τακτικά «έθαβαν» στα Trending Topics δημοσιεύσεις/ ειδήσεις που θα ενδιέφεραν τους συντηρητικών αντιλήψεων αναγνώστες, ενώ πρόσθεταν «τεχνητά» άλλες ειδήσεις στη σχετική λίστα.
H θερμότερη άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ «είναι ανησυχητική»
Η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2016 είναι «ανησυχητική», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η φετινή άνοιξη είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το ασυνήθιστο γίνεται πλέον το συνηθισμένο» σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάρσλον, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής έρευνας στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:


«Η μέχρι στιγμής κατάσταση του κλίματος για φέτος αποτελεί πηγή ανησυχίας» δήλωσε. «Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Τήξη των πάγων της Αρκτικής τον Μάρτιο και τον Μάιο σε ρυθμούς που κανονικά δεν βλέπουμε μέχρι τον Ιούλιο. Βροχές που συμβαίνουν μια φορά ανά γενιά» εξήγησε.

Εν μέρει υπεύθυνο για την πρωτοφανή ζέστη ήταν το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται το 2015 στον Ειρηνικό και βαίνει πλέον προς τη λήξη του. Ωστόσο η βασικότερη αιτία της παρατηρούμενης τάσης είναι τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες, τονίζει ο WMO σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Κάρλσον επισήμανε ότι η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλή ή υψηλότερη από το κανονικό για 370 συνεχόμενους μήνες.

Ο οργανισμός επικαλείται μετρήσεις της NASA που δείχνουν ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μήνες του 2016 έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ο φετινός Μάιος ήταν σε παγκόσμιο επίπεδo 0,95 βαθμούς Κελσίου θερμότερος απο το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, και σύμφωνα με τη NASA το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος ήταν η θερμότερη άνοιξη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα πάντως με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο φετινός Μάιος ήταν με μικρή διαφορά ο δεύτερος πιο ζεστός μετά τον Μάιο του 2015. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δεν έχει ακόμα παρουσιάσει μετρήσεις για τον φετινό Μάιο.

Η θέρμανση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Αρκτική, όπου το ετήσιο λιώσιμο των πάγων ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο και έριξε την παγοκάλυψη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

«Οι ραγδαίες μεταβολές στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο» επισήμανε ο Κάρλσον.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Στέλεχος της Google αφήνει να εννοηθεί ότι η επόμενη έκδοση του Android θα ονομάζεται «Nutella».

Ο Hiroshi Lockheimer, αντιπρόεδρος των τμημάτων Android, Chrome OS και Play Store της Google, τελευταία είναι εξαιρετικά δραστήριος στο Twitter, κάνοντας συχνά αναφορές στη δημοφιλή κρέμα.

Δεδομένου του ότι η Google δίνει ονόματα γλυκισμάτων στις μεγάλες εκδόσεις του λειτουργικού της για φορητές συσκευές, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, τι υπονοεί ο Lockheimer.

Άλλωστε η επόμενη μεγάλη έκδοση του Android ήδη αποκαλείται συχνά “N”. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.com

Στο 24,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος και μειώθηκε μεν σημαντικά σε σχέση με το 26,6% του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι, αλλά αυξήθηκε κατά μισή μονάδα από το 24,4% το δ΄ τρίμηνο 2015.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.195.084 άτομα, με κομβικά ζητήματα την πολύ υψηλή ανεργία στους νέους έως 24 ετών (στο 50,9% και ειδικά στις νέες γυναίκες στο 55,1%), τους μακροχρόνια άνεργους (840.145 άτομα ή το 70,3% του συνόλου των ανέργων) και το γεγονός ότι σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας αυξήθηκε η ανεργία.

Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση µε το α΄ τρίμηνο του 2015.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,5% το α΄ τρίμηνο 2016 από 30,6% το α΄ τρίμηνο 2015) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,2% από 23,5%).

Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (50,9% το α΄ τρίμηνο 2016 από 51,9% το α΄ τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (35,9% από 39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 25,7%), 45- 64 ετών (αμετάβλητο στο 20,4%) και 65 ετών και άνω (12,3% από 9,3%).

Σε επίπεδο περιφερειών, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (33,3% το α΄ τρίμηνο 2016 από 29% το α΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Ελλάδα (30% από 29%) και η Κρήτη (28,3% από 27,2%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία (27,8% από 26,8%), η Στερεά Ελλάδα (27,7% από 26,4%), η Ήπειρος (25,7% από 25,5%), η Κεντρική Μακεδονία (25,4% από 27,4%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (23,9% από 24,8%), η Αττική (23,4% από 26,7%), το Νότιο Αιγαίο (21,2% από 25,4%), η Πελοπόννησος (20,6% από 23,9%), οι Ιόνιοι Νήσοι (19,6% από 28,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (18,5% από 20,2%).

Η κατανομή της ανεργίας, λαµβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (46,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,4%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,3% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και µε μερική απασχόληση. Τέλος, το 4,7% είτε αναζητεί μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (6,4%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,3%), δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (22,7%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (15,8%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,1% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 70,3%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόµων µε ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (34,1% έναντι 24,2%). Επίσης, το 72,2% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51%.

Σε επίπεδο απασχόλησης, το α΄ τρίμηνο εφέτος ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.606.344 άτομα και η απασχόληση μειώθηκε κατά 1% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση µε το α΄ Τρίμηνο του 2015.

Το α΄ τρίμηνο εφέτος, βρήκαν απασχόληση 139.609 άτομα, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, 41.847 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά µη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 122.574 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 53.430 άτοµα που ήταν απασχολούµενα είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά. Επιπλέον, 107.454 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

Ανά τοµέα της οικονοµίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τοµέα υπάρχει µείωση 6,5% στον αριθµό των απασχολούµενων, στον δευτερογενή τοµέα παρατηρείται αύξηση 3,9% και στον τριτογενή αύξηση 4,5%.

Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολουµένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζοµένων, το 69,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν µπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7,6% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,2% διότι εκπαιδεύεται, το 2,5% διότι φροντίζει µικρά παιδιά ή εξαρτώµενους ενήλικες και το 16,6% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των µισθωτών, το οποίο εκτιµάται σε 65,8%, εξακολουθεί να είναι το χαµηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανέρχεται στο 83,9 του συνόλου των απασχολουµένων (εκτίµηση 2015).
real.gr

Η ινδική κυβέρνηση θα επενδύσει 60 εκατομμύρια δολάρια το 2016, για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή με έναν μόνο σκοπό, την πρόβλεψη του καιρού.

Με τις ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στην Ινδία να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της ετήσιας βροχόπτωσης στη χώρα, από την οποία εξαρτάται σημαντικά η γεωργία, είναι εύκολο να αιτιολογηθεί η επένδυση τέτοιων κεφαλαίων στο έργο.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τρισδιάστατα μοντέλα ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς αναπτύσσονται οι εποχικές βροχές.

Το σημερινό σύστημα πρόβλεψης του καιρού στην Ινδία εισήχθη για πρώτη φορά υπό βρετανική κυριαρχία, με βάση ένα στατιστικό μοντέλο.

Τα ιστορικά στοιχεία συνδυάζονται με δορυφορικά δεδομένα, ραντάρ και πληροφορίες από παρατηρητήρια καιρού.

Όπως θα περίμενε κανείς, ενώ το σύστημα αυτό μπορεί να αποκαλύψει γενικές τάσεις, δεν έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα ακριβείς προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, το σύστημα απέτυχε να προβλέψει τη μεγάλη ξηρασία του 2009, που κόστισε τη ζωή σε πολλά άτομα.

Οι πιο ακριβείς προβλέψεις των μουσώνων μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ινδική οικονομία, ενισχύοντας τη γεωργική παραγωγή έως και κατά 15 τοις εκατό, και βοηθώντας τους αγρότες να προσδιορίσουν την καλύτερη στιγμή για να σπείρουν τις καλλιέργειές τους. Αυτό το ποσοστό γίνεται πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 18 τοις εκατό του ΑΕΠ της ανερχόμενης οικονομίας.

Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, και θα είναι δέκα φορές πιο γρήγορος από ό,τι το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Επιστήμης της Γης της Ινδίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Οι νέες μητέρες όχι μόνο δεν βλάπτουν την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους όταν εργάζονται, αλλά τα ωφελούν κιόλας, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη.

Επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου παρακολούθησαν από τη γέννηση έως τα πρώτα σχολικά έτη 13.000 αγόρια και κορίτσια που γεννήθηκαν το 2000.

Οι γονείς τους συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά ερωτηματολόγια που κάλυπταν εξωτερικές συμπεριφορές, όπως η υπερκινητικότητα, οι εκρήξεις θυμού και η επιθετικότητα, καθώς και συναισθήματα όπως η δυστυχία, η ευσυγκινησία και το άγχος.

Το ποσοστό των μητέρων που εργάζονταν αυξήθηκε από 55% όταν τα μωρά ήταν νεογέννητα σε 60% όταν έκλεισαν τα πέντε τους χρόνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), τα μικρά παιδιά όχι μόνο δεν υπέφεραν όταν εργαζόταν η μητέρα τους, αλλά ειδικά τα κορίτσια είχαν καλύτερη συμπεριφορά – ίσως επειδή η μητέρα τους ήταν το πρότυπό τους.

Τα αγόρια επίσης δεν επηρεάστηκαν, αρκεί να εργάζονταν και οι δύο γονείς. Σε περίπτωση που μόνο η μητέρα ήταν πλήρους απασχόλησης, τα αγόρια ανέπτυσσαν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι ο ρόλος της μητέρας ως του «κουβαλητή» της οικογένειας, έπληττε το πρότυπό τους (τον πατέρα τους).

«Μερικές μελέτες έχουν υποδηλώσει πως η εργασία ή μη της μητέρας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στην μελλοντική εξέλιξή του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν ΜακΜαν.

«Στη δική μας μελέτη δεν είδαμε να επηρεάζεται η συμπεριφορά ή η κοινωνικότητα των παιδιών εξαιτίας της πλήρους ή μερικής απασχόλησης της μητέρας».

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, «το καλύτερο σενάριο είναι να μένουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο εργαζόμενοι, αλλά να μην κάνουν υπερωρίες, ώστε να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι γιοι μητέρων που δεν εργάζονταν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι στη σημερινή, δύσκολη εποχή, οι γυναίκες που δεν εργάζονται δεν νιώθουν καλά και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά τους.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και αυτά των οικογενειών στις οποίες και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπεριφορά προβλήματα.

Την μελέτη χρηματοδότησε το Οικονομικό & Κοινωνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (ESRC) της Βρετανίας.

Πηγή: tanea.gr

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ξεπεράσει την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism.

Από τα άτομα 18-24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 28% δήλωσε ότι τα social media είναι η βασική πηγή πληροφόρησής τους, τη στιγμή που την τηλεόραση ανέφερε το 24%. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, η έρευνα υποδεικνύει πως το 51% των ανθρώπων με πρόσβαση στο Ίντερνετ χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη τάση και η άνοδος της χρήσης smartphones για ενημέρωση αλλάζουν τα δεδομένα, υπονομεύοντας τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα στον χώρο. Η εν λόγω μελέτη, πλέον στο πέμπτο έτος της, βασίζεται σε έρευνα του YouGov σε περίπου 50.000 άτομα από 26 χώρες.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του BBC, κάτω από το 10% των αναγνωστών στις αγγλόφωνες χώρες έχουν πληρώσει οτιδήποτε για online ενημέρωση μέσα στο προηγούμενο έτος, οπότε οι διαφημίσεις φαίνονται να αποτελούν το μόνο βιώσιμο business model- και ως αποτέλεσμα, η άνοδος της χρήσης των ad-blockers από πολλούς χρήστες αντιμετωπίζεται από κάποιες επιχειρήσεις σαν πραγματική απειλή προς την ίδια την ύπαρξή τους.

Αν και το κοινό εξακολουθεί να «διψά» για ενημέρωση, είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες απευθύνεται για να τη βρει, όλο και περισσότερο – καθιστώντας το Facebook την ισχυρότερη δύναμη στον τομέα της ενημέρωσης, παρέχοντας στους εκδότες πρόσβαση σε τεράστιο κοινό, αλλά εξαρτώντας τους από τον αλγόριθμό του.

Ωστόσο, τα «παλιομοδίτικα» ΜΜΕ εξακολουθούν να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των «σοβαρών» θεμάτων που διαβάζει το κοινό, με τους αναγνώστες να στρέφονται στους νέους «παίκτες» για πιο «ελαφρά» θέματα. Ωστόσο, η εξαγωγή οικονομικού οφέλους από το μεγάλου κόστους αντικείμενο της σοβαρής δημοσιογραφίας γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να μειώνονται οι πωλήσεις των έντυπων εφημερίδων, ενώ οι καταναλωτές δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώνουν για online ενημέρωση.

Το Facebook αποτελεί την πιο κοινή πηγή νέων, καθώς χρησιμοποιείται από το 44% για την παρακολούθηση, διαμοιρασμό και σχολιασμό νέων. Ακολουθεί το YouTube με 19% και το Twitter με 10%. Το Apple News έχει 4% στις ΗΠΑ και 3% στη Μ. Βρετανία, ενώ το Snapchat ήταν μόνο στο 1% ή και παρακάτω στις περισσότερες χώρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκατόν σαράντα εννιά (149) φορείς του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί ακόμα, με τις διοικήσεις τους να αρνούνται να δώσουν στοιχεία για υπαλλήλους και τις αμοιβές τους. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι φορείς εξακολουθούν, να χρηματοδοτούνται από το Κράτος.
Η μη απογραφή των φορέων έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, και αφορούν στοιχεία μέχρι τις 15.05.2016, όταν και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής το σχετικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση του 2011 (αρ. 35 του ν. 4024/2011), η Ελλάδα, με τη συνδρομή μάλιστα και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, όφειλε να απογράψει και να αξιολογήσει τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο βουλευτής του Ποταμιού, ρωτάει να μάθει ποιοι φορείς του δημοσίου έχουν απογραφεί μετά τις 11 Μαρτίου 2016, όταν τότε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος, το υπουργείο είναι αποφανθεί ότι δεν έχουν απογραφεί 178 φορείς.
Στη απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι από τότε έχουν απογραφεί 29 φορείς (δίνεται κατάλογος στην απάντηση του υπουργείου).
Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει ότι απομένουν άλλοι 149 φορείς.
Ωστόσο το ο αρμόδιος υπουργός στην απάντηση και στο αίτημα του κ. Αμυρά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική λίστα με τους φορείς που ακόμα δεν έχουν απογραφεί, σημειώνει: «Αναφορικά με τη χορήγηση καταλόγου των φορέων οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί, καθώς επίσης και τον λόγο της μη απογραφής τους, για τους φορείς που αποτελούν ΝΠΙΔ και εντάσσονται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 14 του Ν.2190/1994 όπως ισχύει, δεν υπάρχει εξαντλητικός κατάλογος. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί κατάλογος των φορέων που δεν έχουν απογραφεί»!
Δεν έχουν απογραφεί 10 επιχορηγούμενοι φορείς
Από τα Υπουργεία που απάντησαν, σύμφωνα με τον κ. Βερναδάκη στην εγκύκλιο, όπως σημειώνει στην απάντηση του: «Υπάρχουν 112 φορείς, από τους οποίους για τους τρεις (3), το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσιμες πιστώσεις του Υπουργείου. Επισημαίνεται ότι από τους 112 επιχορηγούμενους φορείς (κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού), δεν έχουν απογραφεί μόνο οι δέκα (10) και είναι οι κάτωθι:
  • ΜΟΥΣΙΚΟΣ & ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπ. Εξ.)
  • ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ‘’ΑΛ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ’’ (ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ)».
Επίσης στην απάντηση του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζει ότι «φορείς που εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις του δημοσίου τομέα. Δεν εξαιρούνται απαραίτητα από την υποχρέωση της απογραφής, συνεπώς υποχρεούνται σε απογραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου».
Ο κ. Βερναδάκης, σημειώνει ότι «προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της καταγραφής του συνόλου των Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται κατά 50%του ετήσιου προϋπολογισμού τους θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των αρμόδιων Υπουργείων και σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί μέριμνα για την επίσπευση της διαδικασίας» και υπογραμμίζει:
«Η Κ.Υ.Α παρ. 1 του άθρ. 37 του Ν. 4223/2013 (φεκ 287/Τ.α’), όπως συμπληρώθηκε με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ.2 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85/τ.Α’), περί της επιβολής κυρώσεων στα Ν.Π.Ι.Δ. που δεν απογράφονται, θα εκδοθεί όταν αρθούν οι ερμηνευτικές και νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υποχρέωση των φορέων σε απογραφή, δεδομένου ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός ΝΠΙΔ δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, απατώντας αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί από το 2011 μέχρι σήμερα στους φορείς που δεν έχουν απογραφεί, αναφέρει ότι «αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπ, Οικονομικών».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής Υπουργός έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους, δίνοντας παρατάσεις για την απογραφή των δημόσιων φορέων. Όμως ορισμένα Υπουργεία εξακολουθούν να μην δίνουν πλήρη εικόνα και ουσιαστικά να καλύπτουν κάποιους Οργανισμούς και Φορείς.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!