Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Την άποψή του ότι ο θανατηφόρος ιός Έμπολα μπορεί να προέρχεται από το… διάστημα εξέφρασε ένας ερευνητής! 
 
Ο Ashley Dale από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετικά με την προέλευση του ιού. Ανάμεσα σε αυτά και η… επίσκεψή του στη Γη με όχημα κάποιον… μετεωρίτη!

«Ο Έμπολα μπορεί να προήλθε από το διάστημα. Μετεωρίτες από τον Άρη προσγειώνονται στον πλανήτη μας κάθε χρόνο και γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν από το ταξίδι», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Υπάρχει κάθε πιθανότητα ο Έμπολα να έφθασε στη Γη από κάποιον άλλο πλανήτη»!

http://www.newsbomb.gr
Την βίασε, την ξυλοκόπησε και την ...κούρεψε προκειμένου να την ταπεινώσει. 
 
Με τον τρόπο αυτό 48χρονος Ηρακλειώτης θέλησε να τιμωρήσει την πρώην φίλη του από τη Ρουμανία επειδή αρνήθηκε να τα ξαναβρούν. 

Την υπόθεση διερευνά η Ασφάλεια Ηρακλείου στην οποία έγινε η καταγγελία από την 28χρονη κοπέλα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο στο παρελθόν ήταν ζευγάρι, όμως ο δεσμός τους διακόπηκε με πρωτοβουλία της κοπέλας. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του 48χρονου για επανασύνδεση, η Ρουμάνα ήταν ανένδοτη.

Ο Ηρακλειώτης, ο οποίος εργάζεται στα Χανιά, επιχείρησε για τελευταία φορά να μεταπείσει την πρώην φίλη του. Έφθασε εσπευσμένα στο Ηράκλειο και σε κατάσταση μέθης, όπως λένε οι πληροφορίες, της ζήτησε να συζητήσουν. Όμως η Ρουμάνα ήταν απόλυτα αρνητική.

Ο 48χρονος, σε έξαλλη κατάσταση, την οδήγησε στην περιοχή του Μαραθίτη, όπου φέρεται να τη βίασε και να της έκοψε τα μαλλιά.

http://www.newsbomb.gr 

Ένας τύπος γυρίζει σπίτι του μαζί με 2 φίλους του μετά από μία βόλτα σε bar.

Μπαίνουν στο σπίτι παραπατώντας, αράζουν στον καναπέ και ο οικοδεσπότης πάει πίσω από το μπαράκι για να βάλει ποτά.

Ένας από τους φίλους του παρατηρεί το τεράστιο χάλκινο gong που ο οικοδεσπότης έχει μέσα στο σαλόνι.
- Ρε συ Μπάμπη, τι είναι αυτό ;

- Αυτό είναι ένα ρολόι που μιλάει !

- Τι λε ρε φίλε, υπάρχει τέτοιο πράγμα; Και πώς δουλεύει ;

- Να,δες …

Και αρπάζει το σφυρί και τραβάει ένα δυνατό χτύπημα στο gong, τόσο δυνατό που έτριξαν τα τζάμια.

Κάθονται και οι 2 φίλοι και περιμένουν να το ακούσουν να λέει την ώρα, ώσπου ακούγεται μια φωνή από το διπλανό διαμέρισμα :
- ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΕ; ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΟ ΠΡΩΙ!!
Τους 961 έφτασαν στις 6 Αυγούστου οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς άλλα 29 θύματα του θανατηφόρου ιού προστέθηκαν μέσα σε 48 χώρες, στις 5 και 6 του μηνός.

Αναφέρθηκαν επίσης 68 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.779. Τέσσερα από τα νέα αυτά κρούσματα ήταν στη Νιγηρία, την τελευταία από τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία. Από την άλλη πλευρά, δεν αναφέρθηκε κανένα καινούριο κρούσμα στη Γουινέα, τη χώρα απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία του Έμπολα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους 29 νεκρούς, 12 ήταν από τη Σιέρα Λεόνε, άλλοι τόσοι από τη Λιβερία, 4 στη Γουινέα και ένας από τη Νιγηρία.

http://www.enikos.gr 
Τραγικό θάνατο βρήκε την Πέμπτη ένας 62χρονος άντρας από τη Βρετανία, όταν το φορτιζόμενο ηλεκτρονικό του τσιγάρο εξερράγη μέσα στο σπίτι του.

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι άντρες της Πυροσβεστικής βρήκαν νεκρό τον άντρα στην κρεβατοκάμαρά του σπιτιού του στην πόλη Μέρσισαϊντ, ενώ έσπευσαν στο περιοχή, όταν οι γείτονες είδαν καπνούς να βγαίνουν από το διαμέρισμα.

Αν και η ακριβής αιτία θανάτου του ηλικιωμένου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, οι αρχές εκτιμούν ότι πέθανε όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο που φόρτιζε στο υπνοδωμάτιό του εξερράγη, πυροδοτώντας τη συσκευή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε και προκάλεσε το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

http://www.4news.gr 
Σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το 2018, η NASA θα στείλει στο Διάστημα το τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST), με απώτερο σκοπό ο άνθρωπος να κατανοήσει ακόμη περισσότερο το Σύμπαν γύρω του. 
Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό μελλοντικό σχέδιο της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, με τους ερευνητές της NASA να έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν το επόμενο διαστημικό παρατηρητήριο με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα καταφέρει να εντοπίσει εξωγήινη ζωή.
Το όνομά του είναι Advanced Telescope Large-Aperture Space Telescope (Atlast) και οι βασικές έννοιες της συγκεκριμένης αποστολής βασίζονται σε τεχνολογίες που αναπτύσσονται ήδη για το Hubble και το JWST.
Μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών στο διαστημικό κέντρο Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland εξετάζει τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κόστη που σχετίζονται με την κατασκευή ενός τέτοιου τηλεσκοπίου.
«Το Atlast θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές προόδους που ξεκίνησαν με το τηλεσκόπιο Webb» ανέφερε ο Dr Mark Clampin που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη ότι ενώ τα τηλεσκόπια JWST θα «ζήσουν» για πολλά χρόνια στο μέλλον, η διαστημική υπηρεσία κοιτά ήδη ακόμη πιο μπροστά εξετάζοντας τις απαιτήσεις που θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις στο 30ετές όραμά της.
Τρεις από τους κύριους στόχους που προσπαθεί να διερευνήσει είναι οι εξής: α) αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, β) πώς βρεθήκαμε εδώ και γ) πώς λειτουργεί το Σύμπαν.
«Μία από τις εφαρμογές που προγραμματίζονται σήμερα για το Atlast έχει να κάνει με την ικανότητα ανίχνευσης ενδείξεων ζωής στις ατμόσφαιρες πλανητών σαν τη Γη, που βρίσκονται στην “ηλιακή μας γειτονιά”» είπε ακόμη ο Dr Clampin, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Ενώ άλλα παρατηρητήρια θα αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερους εξωπλανήτες, δεν θα διαθέτουν την προχωρημένη ικανότητα του Atlast να εντοπίζει χημικές ουσίες που να μπορούν να υποδηλώσουν την παρουσία ζωής σε αυτούς τους απομακρυσμένους -στο μέγεθος της Γης- κόσμους.
Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής ενός ακόμη ισχυρότερου τηλεσκοπίου από αυτό του JWST –το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα κάτοπτρο 6,5 μέτρων- με ένα κάτοπτρο 10 μέτρων.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάζουμε το μέλλον» κατέληξε ο Dr Harley Thronson επικεφαλής της ομάδας που μελετά την κατασκευή του Atlast. «Θα μπορούσε να πετύχει εξαιρετικά σημαντικούς επιστημονικούς στόχους, που δε θα ήταν δυνατοί από τα επίγεια παρατηρητήρια ή με οποιαδήποτε άλλη προγραμματισμένη διαστημική αποστολή».

http://peiraxtiri.gr


Μάχη… γλουτό με γλουτό θα δώσουν οι 27 υποψήφιες στη Βραζιλία, φορώντας τα μικροσκοπικά μπικίνι τους, με την ελπίδα να περάσουν στην 15άδα, από όπου και θα ψηφίσει απευθείας το κοινό. Αναφερόμαστε στον κορυφαίο διαγωνισμό της Βραζιλίας, της χώρας που τα οπίσθια έχουν τον… πρώτο λόγο! Ο επόμενος γύρος θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου και θα είναι ο τελικός. Δείτε δυο από τις υποψήφιες…


Θυμίζει κάτι από βιβλική κατάρα του Φαραώ: ένας ποταμός στην Ζειζιάνγκ της Κίνας άρχισε να αναδίδει μια περίεργη οσμή. Σε λιγότερο από 1 ώρα, τα νερά του ποταμού έγιναν κόκκινα σαν αίμα.

Παρά την άμεση κινητοποίηση, οι αρχές της Κίνας δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τι συνέβη και έγινε έτσι το νερό.
Σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο η πιο πιθανή εξήγηση είναι κάποιος να εκμεταλλεύτηκε την μετεωρολογική πρόγνωση για καταιγίδες και να έριξε παράνομα κάποια τεχνητή χρωστική ουσία στο ποτάμι.
Η αστυνομία ερευνά τώρα τους ενόχους: εταιρείες παραγωγής τροφίμων, μια εταιρεία παραγωγής χαρτιού και μια εταιρεία παραγωγής ρούχων.
news.gr
Αφωνος έμεινε ένας ηλικιωμένος στις ΗΠΑ όταν η ασφαλιστική εταιρία με την οποία ήταν σε δικαστική διαμάχη τον αποζημίωσε μετά από...
δικαστική απόφαση σε κέρματα!

Σύμφωνα με την mydailynews.com o Carrasco εισέπραξε στις 25 Ιουλίου τα 21.000 δολάρια, που του επιδίκασε το δικαστήριο για διαμάχη του με την ασφαλιστική σε… νομίσματα, για τα οποία μάλιστα χρειάστηκαν 16-18 κουβάδες για να αποθηκευτούν.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την απόφαση δικαστηρίου του 2012, όπου ο Carrasco δικαιώθηκε μετά την καταγγελία του ότι ένας εργαζόμενος στην συγκεκριμένη ασφαλιστική του επιτέθηκαν όταν προσπάθησε να του πουλήσει ένα ασφαλιστικό πακέτο, ανέφερε ο δικηγόρος του.

«Είμαι απογοητευμένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Adriana Insurance πελάτες της και τους ηλικιωμένους”, ανέφερε ο δικηγόρος του ηλικιωμένου.

Η εταιρία δεν έχει σχολιάσει την κίνηση.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Ποιος φοβάται τις Μίντιλαντ, Μακάμπι, Ζίμπρου; Σίγουρα λόγο να φοβούνται δεν έχουν οι τρεις ελληνικές ομάδες, δεδομένου ότι πρόκειται για τρεις φαινομενικά βατούς αντιπάλους. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, καθώς μπάλα είναι και γυρίζει και όλα μπορεί να συμβούν.
Ας δούμε όμως το προφίλ των τριών αντιπάλων, του Παναθηναϊκού, του Αστέρα και του ΠΑΟΚ.
Στο χέρι του Παναθηναϊκού είναι η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, καθώς η Μίντιλαντ δεν φοβίζει.

Πρόκειται για την ομάδα που τερμάτισε τρίτη στο περασμένο πρωτάθλημα της Δανίας και δεν έχει κατακτήσει κανέναν εγχώριο τίτλο στην ιστορία της, πριν από μόλις 15 χρόνια.

Φέτος είναι μόλις η όγδοη σεζόν που συμμετέχει στην Ευρώπη, όπου δεν έχει να επιδείξει κάποια διάκριση. Μετά από τρεις αγωνιστικές στο τρέχον πρωτάθλημα Δανίας μετρά δύο νίκες και μία ήττα.

Εδρεύει στην πόλη της κεντρικής Δανίας Χέρνινγκ, που έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 50.000 κατοίκους, ενώ γήπεδό της είναι το «MCH Arena», χωρητικότητας 11.800 θεατών.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Δανός Γκλεν Ρίντερσχομ και πιο γνωστός της παίκτης είναι ο διεθνής μέσος Γιάκομπ Πόουλσεν. Διαθέτει πέντε Νιγηριανούς στο ρόστερ της, ενώ σε αυτό ανήκει ο 31χρονος Γκανέζος αμυντικός, Φράνσις Ντίκο, που είχε περάσει τη σεζόν 2011/12 από τον Άρη.

Η Μίντιλαντ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είχε αναμετρηθεί με την Άαλμποργκ στους ομίλους του Champions League το 1996 (2-0 στην Αθήνα, ήττα 2-1 στη Δανία), είχε νικήσει το 2007 στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA την Κοπεγχάγη εκτός έδρας, αλλά είχε δύο ήττες από την ίδια ομάδα στους ομίλους του Champions League το 2011 (0-2, 3-1) και τον επόμενο χρόνο αποκλείστηκε στα play offs του Champions League από την Οντένσε (1-1 στη Δανία, 3-4 στο ΟΑΚΑ).

Η αντίπαλος του Αστέρα

Βατός αντίπαλος, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι εύκολος θα είναι για τον Αστέρα η Μακάμπι Τελ Αβίβ στα play offs του Europa League. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των Αρκάδων είναι πως ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στην Κύπρο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Η Μακάμπι είναι πρωταθλήτρια του Ισραήλ και συμμετείχε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τη σλοβενική Μάριμπορ (1-0, 2-2). Στον προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει τη Σάντα Κόλομα από την Ανδόρα με δύο νίκες (0-1, 2-0). Το πρωτάθλημά της αρχίζει στις 23 Αυγούστου.

Η ομάδα του λαού ιδρύθηκε το 1906 και έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα και 22 Κύπελλα. Προπονητής της ομάδας είναι ο Όσκαρ Γκαρθία και στο ρόστερ της έχει ως επί το πλείστον παίκτες από το Ισραήλ με εξαίρεση τον Κογκολέζο φορ Μέιβις Τσιμποτέ, τον Σουηδό επιθετικό Ράντε Πρίτσα, τους Ισπανούς Χουάν Πάμπλο (τερματοφύλακας) και Κάρλος Γκαρθία (αμυντικός) και τον Νιγηριανό μέσο Νόσα Ιγκιεμπόρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μακάμπι έχει αποκλείσει στο παρελθόν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το 2004 στον τρίτο προκριματικό του Champions League απέκλεισε τον ΠΑΟΚ όταν κέρδισε στα χαρτιά τον αγώνα της Τούμπας λόγω της χρησιμοποίησης του Λιάσου Λουκά, που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.

Το 2011 στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό χάνοντας με 2-1 στο «Καραϊσκάκη» και νικώντας με 1-0 στη ρεβάνς.

Ένα χρόνο μετά στα play offs του Europa League είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό νικώντας με 3-0 στο Ισραήλ και χάνοντας με 2-1 στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Κλήρωση-«λουκούμι» ήταν για τον ΠΑΟΚ αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο στα play offs του Europa League με τη Ζίμπρου Κισινάου.

Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1947 εδρεύει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Τερμάτισε τέταρτη στο τελευταίο πρωτάθλημα, όπου έχει κατακτήσει οκτώ τίτλους με τελευταίο το 2000, αλλά κατέκτησε το έκτο Κύπελλο της ιστορίας της. Έδρα της είναι το «Ζίμπρου Στάντιουμ», χωρητικότητας 10.500 θεατών. Προπονητής της Ζίμπρου είναι ο Λευκορώσος Όλεγκ Κουμπάρεφ, ενώ στο ρόστερ της έχει μόνο Μολδαβούς και δύο Λευκορώσους ποδοσφαιριστές.

Φέτος έχει παίξει ήδη σε τρεις γύρους του Europa League. Στον πρώτο προκριματικό απέκλεισε τη Σκεντίγια από την ΠΓΔΜ (2-0, 1-2), στον δεύτερο την ΤΣΣΚΑ Σόφιας από τη Βουλγαρία (0-0, 1-1) και στον τρίτο την αυστριακή Γκρέντιγκ (2-1, 0-1). Στο τρέχον πρωτάθλημα έχει παίξει ένα ματς στη Μολδαβία μετρώντας μία νίκη.

Το 2003 είχε συναντήσει τον Άρη στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA και είχε αποκλειστεί χάνοντας με 2-1 στη Θεσσαλονίκη και μετά το 1-1 στο Κισινάου.
πηγή: sport-fm.gr
Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Αμερικανό καλαθοσφαιριστή Jake Odum για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.

O Jake Andrew Odum γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1991 στο Terre Haute της Indiana, έχει ύψος 1μ.93 και αγωνίζεται ως πλέι μέικερ. Ξεκίνησε την καριέρα του από το γυμνάσιο South Vigo και στη συνέχεια φοίτησε στο πανεπιστήμιο Indiana State. Την σεζόν 2013-2014 ο Jake Odum αποφοίτησε από το Indiana State έχοντας αγωνιστεί σε 32 αγώνες (και 134 συνολικά σε τέσσερα χρόνια παρουσίας στο NCAA), με μέσο όρο συμμετοχής 32,3 λεπτά ανά αγώνα, 13,3 πόντους σε κάθε παιχνίδι (46,2% στα δίποντα, 29,9% στα τρίποντα και 77,2% στις βολές), αλλά και με 4,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, 4,4 ασίστ και 0,9 κλεψίματα.

O Jake Odum συμμετείχε στο τουρνουά Portsmouth Invitational Tournament, εκεί όπου τον παρακολούθησε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο ο Νίκος Σταυρόπουλος, ενώ αγωνίστηκε και σε έξι παιχνίδια με τους Indiana Pacers στο Summer League.

http://www.thestival.gr
Υπόσχεται ηρεμία, καθαρό αέρα, όμορφες διαδρομές για πεζοπορία, καταπράσινα λιβάδια και απέχει μόλις μια ώρα από το παραθεριστικό θέρετρο Κεφαλού στην Ιταλία. Όλα αυτά μπορεί να τα αποκτήσει κάνεις αν μείνει στο χωριό Γκάντζι στη Σικελία, καθώς το τοπικό συμβούλιο προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους κατοίκους να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία, αγοράζοντας ένα από τα σπίτια της περιοχής έναντι ενός ευρώ.
Συνολικά διατίθενται 20 ακατοίκητα σπίτια στο ειδυλλιακό χωριουδάκι και κάποιος θα μπορούσε να αγοράσεις τρία-τέσσερα από αυτά, όσο θα πλήρωνε για τον πρωινό καφέ του. Η πρόσφορα είναι τόσο καλή που δύσκολα αρνείται κάνεις, γι’ αυτό άλλωστε οι προτάσεις συρρέουν καθημερινά.
Λογικοί όροι
Οι χαμηλές τιμές, ωστόσο, συνοδεύονται και από μερικούς ορούς, που δεν δείχνουν εξωφρενικοί. Οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν στο τοπικό συμβούλιο το ποσό των 5.000 ευρώ, ώστε να βεβαιώνεται ότι πρόκειται να ανακαινίσουν το ακίνητο που αγόρασαν. Τα χρήματα θα επιστραφούν όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν και το σπίτι είναι πλέον κατοικήσιμο.
Ο χρόνος μάλιστα για την ανακαίνιση έχει οριστεί στα πέντε χρόνια, ενώ το κόστος των μαστορεμάτων αναμένεται να μην ξεπεράσει τις 35.000 ευρώ. Το ποσό, αν και δεν είναι αμελητέο, σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από την αξία του ακινήτου που θα έχουν στην κατοχή τους.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος δράσης των κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν πολλές και σοβαρές ασθένειες.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η ελονοσία, ο πυρετός του δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, οι αρμποιώσεις και οι φιλιριάσεις.

Δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της κάθε ασθένειας

Ελονοσία
Πρόκειται για λοιμώδη ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους «Ανωφελές». Η ελονοσία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα το κρυολόγημα ή η γρίπη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ατονία, ναυτία, εμετό, διάρροια, αναιμία, ίκτερο, διόγκωση του σπλήνα, διόγκωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση, ακόμη και κώμα.

Πυρετός του Δυτικού Νείλου
Ονομάζεται έτσι γιατί καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1937 στο Δυτικό Νείλο. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Δάγκειος πυρετός
Κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσβάλλονται από δάγκειο πυρετό. Μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών του γένους «Aedes». Από τη στιγμή που ένα κουνούπι θα τσιμπήσει έναν προσβεβλημένο με δάγκειο ή δάγκειο αιμορραγικό πυρετό άνθρωπο μεταφέρει τον ιό και περίπου μια εβδομάδα μετά τον μεταδίδει σε υγιή άτομα μέσω νέου τσιμπήματος του. Ο δάγκειος πυρετός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα κυριότερα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού τα οποία εκδηλώνονται πιο ήπια σε παιδιά μικρότερης ηλικία από ότι στα μεγαλύτερα και στους ενήλικες είναι υψηλός πυρετός, οξύς πονοκέφαλος, πόνος στη μέση και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετός, πόνος στα μάτια και εξανθήματα.
Τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού μπορεί να είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, μωλωπισμός του δέρματος, δερματική αιμορραγία και αιμορραγία από τη μύτη.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού μειώνουν τη θνησιμότητα σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Αρμποιώσεις
Οι αρμποιοί προκαλούν σε σπονδυλωτούς ξενιστές λοιμώξεις από ελαφρές λοιμώξεις ως και βαρύτατες, όπως είναι οι εγκεφαλίτιδες και οι αιμορραγικοί πυρετοί. Μερικοί από τους ιούς μπορεί να μεταδίδονται και κληρονομικά στους απογόνους έστω για λίγες γενεές. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό ότι τα αρθρόποδα αφού μολυνθούν με αρμποιούς παραμένουν μολυσματικά μέχρι το τέλος της ζωή τους. Από τους αρμποιούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Φιλαριάσεις
Προκαλούνται από τις φιλάριες, νηματοειδής, λευκές, επιμήκεις έλμινθες που κατασκηνώνουν υποδόρια και σε λεμφικές κοιλότητες. Τα κουνούπια μολύνονται με αναρρόφηση αίματος από άτομα που έχουν μικροφιλαριαιμία. Στο πεπτικό σύστημα του κουνουπιού οι μικροφιλάριες υφίστανται μεταμορφώσεις και τελικά εξελίσσονται σε ώριμες μολυσματικές προνύμφες που μεταναστεύουν στην προβοσκίδα του κουνουπιού από όπου μετά από δήγμα για λήψη αίματος εμβολιάζονται στο δέρμα υγιούς ατόμου.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!