Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015


Ποιες από τις παρακάτω λοιπόν συνήθειες γνωρίζετε και ποιες από αυτές θα κόψετε άμεσα, πριν εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια στο αλαβάστρινο πρόσωπό σας;
Μασάτε τσίχλες
Η διαρκής εναλλαγή του σχήματος του στόματός σας, κάθε φορά που μασάτε τσίχλα, βοηθάει στο σχηματισμό μικρών ρυτίδων, με κατιούσα κατεύθυνση στις άκρες του στόματος και των χειλιών σας. Και επειδή αυτές οι μικροσκοπικές ρυτίδες είναι δύσκολο να εξαφανιστούν στη συνέχεια, καλό θα ήταν να μη δημιουργηθούν εξαρχής. Αν λοιπόν, θέλετε δροσερή αναπνοή δοκιμάστε μέντες χωρίς ζάχαρη ή στοματικό διάλυμα, αλλά αποφύγετε τελείως τις τσίχλες.
Κοιμάστε μπρούμυτα
Όταν κοιμάστε μπρούμυτα «τσαλακώνετε» το πρόσωπό σας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση ρυτίδων. Γι’ αυτό το λόγο η καλύτερη στάση για να κοιμηθείτε με τις λιγότερες συνέπειες στη νεότητά σας, είναι ανάσκελα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο δέρμα, όχι μόνο να μην «τσαλακωθεί» αλλά και να «ισιώσει» καλύτερα.
Βοηθητικά, ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, θα σας αποτρέψει, κατά τη διάρκεια της νύχτας να γυρίσετε μπρούμυτα, ενώ μια σατέν μαξιλαροθήκη θα μειώσει το εφέ της ζάρας, αν, παρά ταύτα, επιμένετε να κοιμάστε μπρούμυτα.

Καπνίζετε
Οι λόγοι να κόψετε το κάπνισμα είναι πολλοί και αν δεν σας έχει κάνει κανείς από αυτούς να το κόψετε, ίσως η επίδραση του καπνού στο δέρμα σας, να είναι αυτό που θα σας πείσει.
Το κάπνισμα, λοιπόν, πέρα από όλα τα αρνητικά του, προκαλεί και πρόωρη γήρανση, καθώς εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, περιορίζοντας έτσι την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται τα κύτταρα για να διατηρήσουν την υγεία τους και να αναπαραχθούν. Επιπλέον, ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί διάσπαση της ελαστίνης του δέρματος, ενώ το συνεχές σούφρωμα των χειλιών, σίγουρα δε λειτουργεί υπέρ σας.
Τρώτε πολλή ζάχαρη
Τα πολλά γλυκά βλάπτουν, όχι μόνο τη σιλουέτα σας, αλλά και το δέρμα σας. Η αυξημένη κατανάλωση της ζάχαρης προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, αλλά και στις ίνες που διατηρούν την επιδερμίδα σας λεία και σφιχτή. Φροντίστε λοιπόν, την εικόνα σας σε πολλά επίπεδα, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση ζάχαρης.

Δε βάζετε αντηλιακή κρέμα
Ο ήλιος είναι πάντα εκεί, χειμώνα – καλοκαίρι και αφού είναι αυτός εκεί θα πρέπει... κάπου εκεί να υπάρχει πάντα και ένα αντηλιακό. Ακόμα και αν πηγαίνετε κάπου με το αυτοκίνητο, καλό είναι να βάζετε αντηλιακό και να μην ξεχνάτε την αναγκαιότητα της προστασίας κάθε μέρα και όχι μόνο τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Μπορεί να σας φαίνεται παράταιρο να βάζετε αντηλιακό στο καταχείμωνο, αλλά θα σας κακοφανούν περισσότερο οι ρυτίδες που θα έχει προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα σας.
Ασχολείστε συνέχεια με το smartphone σας
Μπορεί τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας να είναι πολλά και πολύτιμα, αλλά μαζί με αυτά έρχονται και κάποια αρνητικά στοιχεία, όπως είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο λαιμό μας, καθώς περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, κοιτάζοντας χαμηλά την οθόνη του tablet ή του smartphone.
Χωρίς να προτείνεται, φυσικά, η απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας από τη ζωή σας, προσπαθήστε, έστω να κάνετε πιο σωστή χρήση και να κοιτάτε τις οθόνες από καλύτερη γωνία, ώστε τουλάχιστον να αποφύγετε τις βλάβες στην εικόνα σας.
clickatlife.gr
Λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου...
η Π.Υ. δέχτηκε κλήση από ένοικο πολυκατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου για καπνό που βγαίνει από διαμέρισμα.

Η καθαρίστρια της πολυκατοικίας, αποφάσισε να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια βάζοντάς τους φωτιά μέσα στην αποθήκη! Ο χώρος όμως, ήταν μονωμένος με πισσόχαρτο, γεγονός που δημιούργησε έντονο μαύρο καπνό.


Στο σημείο έφτασαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με εφτά άτομα και σχεδόν μία ώρα αργότερα κατέσβησαν τη φωτιά.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Η μεσογειακή διατροφή κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα
Ο χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρικής, που ακολουθείται για τη δημιουργία των πλούσιων γεύσεων που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή, λέγεται ότι μπορεί να αναπτύχθηκε πρώτα από τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για τη θεραπεία των ασθενών.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μια νέα μελέτη αρχαίων κειμένων, που είχαν γραφτεί από τους γιατρούς της αρχαιότητας και φιλοσόφους αποκαλύπτουν ότι πίστευαν πως γεύση αποτελούσε ένα βασικό δείκτη υγείας και θρεπτικής αξίας και δύναμης των τροφών.
Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα αναφέρουν, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν το φαγητό ως «κλειδί» για την ισορροπία της υγείας του ανθρώπινου σώματος, ενώ ορισμένοι γιατροί είχαν γράψει και βιβλία μαγειρικής.
Ισχυρίζονται, ότι αντί να θεωρούν τη γεύση μόνο ως κάτι που προσδίδει ευχαρίστηση, πίστευαν πως ήταν σημαντική για τη βελτίωση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των τροφίμων.
Ο καθηγητής John Wilkins από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, που ειδικεύεται στον ελληνικό πολιτισμό, δήλωσε ότι αυτά τα πρώιμα έργα μπορεί να εξηγήσουν το γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται τώρα ως μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι πολλά από τα συστατικά που συνδέονται με τη σύγχρονη μεσογειακή διατροφή, όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, δεν είχαν εισαχθεί ακόμη στην περιοχή από την Κίνα και τη Νότια Αμερική, οι βασικές αρχές του πώς χρησιμοποιούνταν τα υλικά φαίνεται ότι είχαν τεθεί από αυτούς τους αρχαίους γιατρούς.
«Πίστευαν ότι η γεύση ήταν ένας δείκτης θρεπτικής αξίας, επειδή η ιδιότητα της στυπτικότητας στα άγουρα μήλα ή η πικάντικη γεύση των κρεμμυδιών αντανακλούσε την επίδραση που θα είχαν οι τροφές στην πέψη των υλικών και τελικά στο ίδιο το σώμα» εξήγησε ο καθηγητής.
Η μελέτη του καθηγητή Wilkins δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology.
Μια γυναίκα ξυπνάει αργά το βράδυ και ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της δεν είναι στο κρεβάτι. 
Φοράει τη ρόμπα της και κατεβαίνει να τον ψάξει. Τον βρίσκει να κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας, βυθισμένο σε βαθιές σκέψεις και απλώς να κοιτάζει με απλανές βλέμμα τον τοίχο, έχοντας μπροστά του μια κούπα καφέ. Εξακολουθεί να τον κοιτά καθώς αυτός σκουπίζει ένα δάκρυ από τα μάτια του και πίνει μια ρουφηξιά καφέ. 

"Τι σου συμβαίνει αγάπη μου;", ψιθυρίζει μπαίνοντας στην κουζίνα, 
"γιατί είσαι ξύπνιος τέτοια ώρα;"
"Θυμάσαι τότε που είχαμε πρωτογνωριστεί πριν από 20 χρόνια, τότε
που ήσουν ακόμη 16 χρονών;"
"Μα φυσικά και το θυμάμαι!", του απαντάει.
"Θυμάσαι τότε που μας έπιασε ο πατέρας σου να κάνουμε έρωτα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου;"
"Ναι, κι αυτό το θυμάμαι!"
"θυμάσαι μήπως και τη στιγμή που πήρε την καραμπίνα και μου είπε ότι, ή θα σε παντρευτώ ή θα με στείλει φυλακή για 20 χρόνια;"
"Ναι αγάπη μου, το θυμάμαι κι αυτό!"
"Σήμερα θα είχα αποφυλακιστεί...",της λέει, σκουπίζοντας ένα ακόμα
δάκρυ από το πρόσωπο του

Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.
Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το.....
όνομα του πτηνού.
Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου.
Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

http://simantra.blogspot.gr 
ΗΠΑ: Αρνήθηκε 1 δισ. δολάρια ως αποζημίωση διαζυγίου
Πρέπει να είναι ο ορισμός της πλεονεξίας: η (απατημένη) σύζυγος Σου Αν Άρναλ αρνήθηκε το 1 δισ. δολάρια (803 εκατομμύρια ευρώ) που της επιδικάστηκε αρχικά ως αποζημίωση διαζυγίου μετά το χωρισμό της από τον μέχρι πρότινος άνδρα της, Χάρολντ Χαμ.
Παρά το ότι η Άρναλ αρχικά δέχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο να λάβει αυτό το ποσό, τώρα προτίθεται να κάνει έφεση, διεκδικώντας αυτό που θεωρεί πως της αναλογεί, δηλαδή το 50% της κοινής περιουσίας της με τον 68χρονο Χαμ, ιδιοκτήτη της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας Continental Resources κι έναν από τους πλουσιότερους άνδρες των ΗΠΑ.
Η περιουσία του ζεύγους αποτιμάται στα 18 δισ. δολάρια (15 δισ. ευρώ), αυτό σημαίνει δηλαδή πως η Αρναλ διεκδικεί σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια, οι γνώστες περί των νομικών θα ισχυρίζονταν πως η Άρναλ δικαιούται αυτά τα 7,5 δισ. μέχρι τελευταίας δεκάρας, αλλά η κίνηση της δεν παύει να αποτελεί… μνημείο πλεονεξίας, καθώς και με 800 εκατ. ευρώ δεν θα κακοπερνούσε.
Ομως η Άρναλ διαφωνεί και δηλώνει πως «θα διεκδικήσω το δικαίωμα μου στο μερίδιο που μου αναλογεί, παρά το γεγονός πως πριν λίγο καιρό δέχτηκα μόλις ένα μικρό κομμάτι της περιουσίας που μου αναλογούσε».
Όπως σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κάνει τώρα απεγνωσμένες προσπάθειες να γλιτώσει ένα νέο οικονομικό κάζο για τον ίδιο: ενώ αρχικά ο Χαμ παρουσίαζε δημοσίως τον εαυτό του ως «αυτοδημιούργητο», πλέον θα κάνει μια απόπειρα να αποδείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή τα 18 δισ. δολάρια δεν αποκτήθηκαν από τις ικανότητες του, αλλά από… εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι τάσεις στην χρηματιστηριακή αγορά, την αύξηση των τιμών πετρελαίου και τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ο επιχειρηματίας έδωσε εντολή να γραφτεί από την αρχή η ιστορία της Continental Resources στην εταιρική ιστοσελίδα της, αλλάζοντας ημερομηνίες, σβήνοντας μάλιστα την επισήμανση ότι ο ίδιος ο Χαμ ήταν βασικός παράγοντας για την επιτυχία της.  Είναι άγνωστο το τι θα καταφέρει ο Χαμ από αυτήν του την κίνηση –πάντως αν τα καταφέρει, θα διατηρήσει στην… τσέπη του περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Ο Χαμ ίδρυσε την Continental Resources το 1990, δυο χρόνια ακριβώς μετά το γάμο του με την Άρναλ. Το 2012, και έπειτα από 24 χρόνια γάμου μαζί της, στη διάρκεια των οποίων απέκτησαν δύο κόρες, η Άρναλ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, με την αιτιολογία της μοιχείας.
in.gr
Μεγάλωσε 180 παιδιά, ενώ οι 23 γυναίκες που είχε,  πέθαναν πολύ πριν από τον ίδιο...


Ο Li-Ching-Yun γεννήθηκε σε ενα μικρό χωριό της Κίνας (Szchewan) και μέχρι τα 10 του χρόνια πηγε σχολείο. Τοτε ηταν υπεραρκετό.

Μετα ταξιδέψε σε διάφορες περιοχές της Κινάς οπου δούλεψε και μάζευε ιατρικά φυτά.

Σύμφωνα με τους New York Times μετά απο αυτή την εμπειρία ο Λι πουλούσε τα ιατρικά φυτά για 100 χρόνια. Μια μέρα ο επικεφαλής της αυτοκρατορίας Pei Wu-Fu ταξιδέψε μέχρι το σπίτι του Λι να τον ρωτήσει ποιο ειναι το μυστικό της μακροζωίας του και εκείνος απάντησε: «Κράτα ήρεμη την κάρδια, κάτσε σαν χελώνα, περπάτα χαρούμενος σαν περιστέρι, και κοιμήσου σαν σκύλος».

Οι άνθρωποι τότε απορούσαν που ο Λι δεν έμοιαζε καθόλου με γέρο και μάλιστα φαινόταν πολύ δυνατός για την ηλικία του. Κάποιοι έλεγαν ότι τον γνώριζαν απο την παιδική τους ηλικία και κάποιοι ότι ο Λι ήταν φίλος του πάππου τους που δεν ζούσε πια.

Το 1930 Wu -Chung- Chien, καθηγητής στο Minkuo University βρήκε κάποια ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ο Λι είχε γεννηθεί το 1677. Τα ίδια αρχεία αποδεικνύουν ότι το κινέζικο κράτος είχε ευχηθεί στον Λι χρόνια πολλά στα 150 τα γενέθλια του αλλά και όταν έκλεισε τα 200.

Λέτε ο Λι να είχε ξεχάσει τα γενέθλια του; Σύμφωνα με το βιβλίο Guiness ο άνθρωπος που εχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια ειναι ένας γάλλος (122 χρόνια και 164 μέρες). Γιατί οι κινέζοι δεν έχουν πει τίποτα για τον Λι. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να εχει ζήσει 256 ολόκληρα χρόνια;

Η υπόθεση είναι υπό έρευνα αλλά οπως και να' χει, είναι μια ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει το 2015 με μια νέα προσφορά για το σινεφίλ κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν τις καλύτερες ταινίες πρώτης προβολής με δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.

Πιο συγκεκριμένα, με κάθε εισιτήριο βραδινής προβολής οι θεατές παίρνουν κι ένα ακόμη δωρεάν. Η προσφορά ισχύει για όλες τις προβολές στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» από τις 22:30 και μετά, εκτός Παρασκευής και Σαββάτου, με την έκδοση εισιτηρίου κανονικής τιμής (7,50 €).

Η προσφορά δεν ισχύει κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, καθώς και για εκδηλώσεις τρίτων.

14-01-2015 έως και 31-12-2015

Ώρα
Δευτέρα - Πέμπτη & Κυριακή: 22.30

http://www.thestival.gr
Το Ανθρωπόκαινο άρχισε «με την πρώτη ατομική βόμβα»
Τα τελευταία 11 χιλιάδες έτη ο πλανήτης ζει στην εποχή του Ολόκαινου που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Παγετώνων στη Γη και στην εμφάνιση του σύγχρονου πολιτισμού του ανθρώπου. Ομως η παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου πάνω στη Γη αφήνει ανεξίτηλα το στίγμα του στον πλανήτη και μάλιστα σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς η δράση του ανθρώπου έχει τέτοια έκταση αλλά κυρίως τέτοια καταλυτική αρνητική επίδραση που πρέπει να μιλάμε πλέον για μια νέα γεωλογική περίοδο. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας έχουν ονομάσει αυτή τη νέα περίοδο «Ανθρωπόκαινο» και προτείνουν τώρα να οριοθετηθεί η έναρξη της με την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας που έγινε στο Νέο Μεξικό.

Διαβάστε επίσης:
Η Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας (ICS) έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που ονομάζεται «Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου» με επικεφαλής τον Ζαν Ζαλάσιεβιτς γεωλόγο του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Η ομάδα εργασίας τον περασμένο Μάιο δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία γινόταν αναφορά στους παράγοντες και τα γεγονότα που σύμφωνα με την ομάδα εργασίας οδήγησαν στο «Ανθρωπόκαινο». Δεν είχαν οριοθετήσει όμως χρονικά την έναρξη της νέας γεωλογικής περιόδου. Οπως προτείνουν τώρα το «Ανθρωπόκαινο» ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου του 1945 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή στο Νέο Μεξικό. Οι επιστήμονες που αποδέχονται το «Ανθρωπόκαινο» διαφωνούν για το σημείο έναρξης του. Αλλοι υποστηρίζουν ότι το σημείο έναρξης είναι η ανακάλυψη της γεωργίας πριν από δέκα χιλιάδες έτη και ότι τότε ξεκινάει αυτή η νέα γεωλογική περίοδος και άλλοι την οριοθετούν στην έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης τον 18ο αιώνα.

H επίδραση του ανθρώπου
Η ομάδα εργασίας θεωρεί κομβικό σημείο της έναρξη των πυρηνικών δοκιμών που εκτός των άλλων απελευθερώνουν σε αέρα, υπέδαφος και θάλασσα μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Την ίδια περίοδο αρχίζουν παράλληλα να γίνονται ολοένα και πιο εμφανή τα σημάδια των μεταβολών από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και η μόλυνση της ατμόσφαιρας που σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει μετατρέψει τον αέρα σε μια τοξική σούπα.
Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς τους κάνει πιο όξινους και σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο όγκο σκουπιδιών σε αυτούς δημιουργεί ένα κυριολεκτικά δηλητηριώδες και ασφυκτικό περιβάλλον στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Οι κλιματικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των θανάτων στον πλανήτη. Στη στεριά ο άνθρωπος μετακινεί και καταστρέφει δέκα φορές μεγαλύτερο όγκο εδάφους από ότι όλα μαζί τα φυσικά φαινόμενα (τεκτονική δραστηριότητα, ηφαιστειακή δραστηριότητα, κατολισθήσεις κλπ).
Η αποσταθεροποίηση
Παράλληλα με τις ανακοινώσεις της ομάδας εργασίας του Ανθρωπόκαινου δημοσιοποιήθηκε μια νέα μελέτη για τις επιπτώσεις που έχει η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη. Το 2009 οι επιστήμονες καθόρισαν εννέα παράγοντες που τους προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό «εννέα πλανητικά όρια». Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η καταστροφή του στρώματος του όζοντος, η οξίνιση των ωκεανών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, η χρήση φυτοφαρμάκων είναι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες. Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γιόχαν Ρόκστρομ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει στο να ξεπεραστούν και μάλιστα κατά πολύ τέσσερα από αυτά τα όρια. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ξεπέρασμα αυτών των τεσσάρων ορίων δεν προκαλεί αυτόματα χάος αλλά «αποσταθεροποιεί τον πλανήτη» και τον στέλνει μια «ζώνη κινδύνου» όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Science».
Μαζική εξαφάνιση
Παρόμοια είναι και τα ευρήματα της μελέτης ερευνητών των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και Rutgers που επίσης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». Μελετώντας στοιχεία από εκατοντάδες πηγές συλλογής δεδομένων για τους ωκεανούς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγούμενου καταστροφή των ωκεανών που θα έχει ως επακόλουθο τη μαζική εξαφάνιση θαλλασίων ειδών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.
in.gr

Είναι δυνατόν να παίρνεις επίδομα τυφλότητας από το 2005 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια να σε συλλαμβάνουν να οδηγείς; Κι όμως είναι!
Συγκεκριμένα, 78χρονος Έλληνας που έπαιρνε επίδομα τυφλότητας ύψους περίπου 320 ευρώ μηνιαίως από το 2005 συνελήφθη το Σάββατο από την Οικονομική Αστυνομία να οδηγεί… και με τον νόμο το αυτοκίνητο της συζύγου του.
Όπου «νόμος», οι αποφάσεις δήμου της δυτικής Αττικής με βάση τις οποίες ο 78χρονος έβλεπε κάθε μήνα στον λογαριασμό του να πιστώνεται το ποσό των 320 ευρώ, ως επίδομα τυφλότητας.
Μάλιστα, το εν λόγω επίδομα ανανεώθηκε εφ’ όρου ζωής το 2010…
Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι στον ηλικιωμένο άντρα είχε ανανεωθεί η άδεια ικανότητας οδήγησης το 2006, το 2009 και το 2012.
Τώρα ο 78χρονος κατηγορείται για απάτη κατ’ εξακολούθηση και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ποσό που έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του από το 2005 για την εν λόγω… πάθηση ανέρχεται σε πάνω από 36.000 ευρώ.
aftodioikisi.gr
Στο Κατάρ βρίσκεται η Μπάγερν Μονάχου για προετοιμασία, ωστόσο αυτή είχε ένα δυσάρεστο περιστατικό. Ο Αριεν Ρόμπεν κάποια στιγμή, σύμφωνα με την Bild, πήγε να πιάσει μια μπάλα που έπεσε σε διπλανή λίμνη. Ο Ολλανδός μάλιστα μπήκε μέσα στη λίμνη, όπου του επιτέθηκε κροκόδειλος και τον δάγκωσε στο χέρι! Αποτέλεσμα το ιατρικό τιμ να σπεύσει να παράσχει βοήθεια στον Ρόμπεν, ο οποίος έφυγε με «δεμένο» το χέρι (είχε τραύματα σε τρία δάχτυλα) και με μια «τραυματική» εμπειρία από την προπόνηση.

Γιατί δεν υπάρχουν καρχαρίες του γλυκού νερού
Τα ψάρια της ομάδας στην οποία ανήκουν τα σαλάχια και οι καρχαρίες δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν το περιβάλλον του γλυκού νερού επειδή έχουν την τάση να... βουλιάζουν, υπολογίζουν ιχθυολόγοι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Τα ψάρια του θαλασσινού νερού διαφέρουν σε πολλές φυσιολογικές παραμέτρους από τους συγγενείς τους σε λίμνες και ποτάμια. Τα είδη του αλμυρού νερού θα δυσκολεύονταν, για παράδειγμα, να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα αλάτων στο αίμα αν μετακόμιζαν στο γλυκό νερό.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες είδη ψαριών ζουν σε γλυκά νερά. Σχεδόν όλα όμως είναι ψάρια της μεγάλης ομάδας των οστεϊχθύων, στην οποία κατατάσσονται τα ψάρια με σκελετό από πραγματικό οστό.

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια ανήκουν στη διαφορετική, αρχαιότερη ομάδα των χονδριχθύων, με σκελετό που αποτελείται από χόνδρο. Μόλις το 5% των χονδριχθύων ζουν στο γλυκό νερό, συγκριτικά με 40% στην ομάδα των οστεϊχθύων.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο The Journal of Experimental Biology, ένας από τους παράγοντες που εμπόδισαν την εξάπλωση των χονδριχθύων στα περιβάλλοντα γλυκού νερού είναι τα προβλήματα πλευστότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον καρχαρία-ταύρο (Carcharhinus leucas), έναν από τους ελάχιστους καρχαρίες που περνά ένα μέρος της ζωής του σε υφάλμυρα και γλυκά νερά εκβολών. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα της υδροδυναμικής συμπεριφοράς του αρπακτικού ψαριού, υπολόγισαν ότι η μετάβαση στο γλυκό νερό θα μείωνε σημαντικά την άνωση και θα ανάγκαζε τον καρχαρία να δαπανά 50% περισσότερη ενέργεια κατά την κίνησή του.

Ο βασικός λόγος βέβαια είναι ότι το γλυκό νερό δίνει λιγότερη άνωση από το θαλασσινό -γι΄αυτό εξάλλου το κολύμπι είναι πιο δύσκολο στην πισίνα. Οι καρχαρίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα επειδή δεν διαθέτουν νηκτική κύστη, ένα είδος φούσκας που υπάρχει στους χονδριχθύες και γεμίζει αέρα για να ρυθμίσει την πλευστότητα. Για τους καρχαρίες, το βασικό εργαλείο πλευστότητας είναι το μεγάλο, λιπαρό συκώτι, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το νερό και εμποδίζει τη βύθιση του ζώου.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης υπολογίζουν ότι οι καρχαρίες θα έπρεπε να αυξήσουν το μέγεθος του συκωτιού κατά 7 με 8 φορές για να διατηρήσουν την πλευστότητα στα επίπεδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι, σε σχέση με άλλους χονδριχθύες που ζουν αποκλειστικά στη θάλασσα, το συκώτι του καρχαρία ταύρου έχει μικρότερη πυκνότητα και επομένως υψηλότερη πλευστότητα.  Περιέργως, όμως, ο επιθετικός αυτός καρχαρίες έχει μικρότερη πλευστότητα σε σχέση με 27 άλλους χονδριχθύες που εξετάστηκαν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καρχαρίας ταύρος μάλλον θα δυσκολευόταν να μετακομίσει μόνιμα στο γλυκό νερό, αφού δείχνει να έχει εξαντλήσει τις φυσιολογικές προσαρμογές του ήπατος.

Το γενικό συμπέρασμα για τους χονδριχθύες, γράφουν οι ερευνητές, είναι ότι «μηχανικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο της πλευστότητας ενδέχεται να εμπόδισαν την κατάκτηση των ενδιαιτημάτων γλυκού νερού».

Υπάρχουν επομένως και νερά που οι βασιλείς των θαλασσών δεν θα μπορέσουν ποτέ να κατακτήσουν.

in.gr
Η Τζένιφερ Άνιστον έκανε την έκπληξη και μίλησε για την γυναίκα του πρώην άνδρα της, Μπραντ Πιτ. Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης αποκάλυψε ότι έχει δει την ταινία «Unbroken», που έχει σκηνοθετήσει η Αντζελίνα Τζολί.

«Είναι μία υπέροχη ταινία και η Τζολί έκανε καταπληκτική δουλειά», είπε η Τζένιφερ Άνιστον.


http://www.enikos.gr

Εδώ και λίγα χρόνια είναι γνωστό ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ομάδες χάκερ πρόθυμες να προσφέρουν τις κατασκοπευτικές (και άλλες) υπηρεσίες τους σε ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, εταιρείες ή κυκλώματα, έναντι φυσικά αντιτίμου.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι τέτοιους χάκερ μπορεί πλέον να ενοικιάσει ο καθένας για να κάνει διακριτικά τη «δουλίτσα» του: από το να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που του αύξησε το νοίκι (κάνοντας κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του), έως να παραβιάσει τους λογαριασμούς Facebook ή Gmail της συζύγου του για να δει μήπως τον απατά.
Σύμφωνα με τους «New York Times», μπορεί πια να ακούσει κανείς ιστορίες για απλούς ανθρώπους που πληρώνουν από 500 έως 2.000 δολάρια για τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες μετατρέπουν τους χάκερ σε ένα είδος ιδιωτικού ντετέκτιβ, στον οποίο καταφεύγει κανείς για να φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά ή για να βγάλει τα απωθημένα του.
Έτσι, η δραστηριότητα του χάκερ έχει πλέον ξεφύγει από την επικράτεια των μυστικών υπηρεσιών, των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών ή των χακτιβιστών με πολιτική στόχευση.
Έχει πλέον γίνει μια πολύ προσωπική υπόθεση και ο χάκερ έρχεται να περιβληθεί το «φωτοστέφανο» του χρήσιμου -αν και συνήθως παράνομου- συμπαραστάτη για τον απλό πολίτη.
Παράλληλα με τις προβεβλημένες από τον Τύπο κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων ή μεγάλων εταιρειών (όπως η Sony πιο πρόσφατα), αναπτύσσεται στο παρασκήνιο μια ολοένα πιο δραστήρια «βιοτεχνία» χάκερ, οι οποίοι προσλαμβάνονται επ’ αμοιβή από κοινούς ανθρώπους όπως ο γείτονάς σας.
Μάλιστα, μια νέα ιστοσελίδα, η Hacker’s List (Κατάλογος Χάκερ) που «άνοιξε» στις αρχές Νοεμβρίου πέρυσι, έχει ως αντικείμενο ακριβώς να φέρει σε επαφή τους χάκερ-υπεργολάβους με υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι θέλουν να «κατεβάσουν» μια ανεπιθύμητή φωτογραφία τους από ένα δικτυακό τόπο ή να «τρυπώσουν» στις βάσεις δεδομένων κάποιας ανταγωνίστριας εταιρείας (ή ίσως και αυτής όπου οι ίδιοι εργάζονται) για να κλέψουν το πελατολόγιό της.
Στους περίπου τρεις μήνες λειτουργίας του Hacker’s List, πάνω από 800 προτάσεις για «δουλειές» έχουν προταθεί στους περίπου 40 χάκερ που συνεργάζονται με την ιστοσελίδα, οι οποίοι μετά συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιός θα «χτυπήσει» τη δουλειά (ρίχνοντας και την τιμή για να γίνει πιο ανταγωνιστικός…).
Η όλη διαδικασία γίνεται ανώνυμα και το Hacker’s List παίρνει μια προμήθεια για κάθε συμφωνία που κλείνεται. Μάλιστα, για να εμπνεύσει την αναγκαία εμπιστοσύνη στους υποψήφιους πελάτες, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας-μεσίτη προσφέρεται να κρατά ως εγγύηση σε εκκρεμότητα της καταβολή των χρημάτων στον χάκερ, εωσότου ο τελευταίος κάνει τη δουλειά που ανέλαβε.
Οι τιμές για την ενοικίαση χάκερ ξεκινάνε από τα 100 δολάρια (περίπου 80 ευρώ) και φθάνουν τα 5.000 δολάρια (4.000 ευρώ).
Οι υποψήφιοι πελάτες προέρχονται από όλο τον κόσμο και μερικοί ζητάνε πράγματα, όπως ο χάκερ να τους βρει ένα χαμένο κωδικό πρόσβασης (password) ή να αλλάξει τους βαθμούς τους στο ψηφιακό αρχείο της σχολής τους.
Τα «γήινα» αυτά αιτήματα δείχνουν πόσο κοινότυπο τείνει να γίνει το χάκινγκ «χαμηλού προφίλ», το οποίο όμως αποτελεί μια νέα πρόκληση και απειλή για τις αρμόδιες Αρχές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, η ηλεκτρονική παραβίαση προσωπικών λογαριασμών χρηστών έχει γίνει συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό, άλλωστε, πριν λίγο καιρό το διαδίκτυο γέμισε φωτογραφίες γυμνών διασημοτήτων, οι οποίες είχαν υποκλαπεί.
Υπάρχει μάλιστα μια άλλη ιστοσελίδα (hackerforhirereview.com) που ειδικεύεται στο να αξιολογεί πόσο σωστά κάνουν τη δουλειά τους υπηρεσίες όπως το Hacker’s List.
Ο δημιουργός της, ο χάκερ «Έρικ», βαθμολόγησε με πολύ καλό βαθμό το Hacker’s List, επειδή, όπως είπε, περιορίζει την πιθανότητα ο χάκερ να εκμεταλλευτείο τον πελάτη ή το αντίστροφο.
Το Hacker’s List, που δραστηριοποιείται από το Κολοράντο των ΗΠΑ αλλά η νομική έδρα του βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία, ενώ διαθέτει ακόμη και λογαριασμό Twitter (@hackerlist), ισχυρίζεται ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας, χωρίς να την παραβιάζει.
Το σκεπτικό του είναι ότι ενώ ο χάκερ όντως μπορεί να κάνει κάτι παράνομο, αν και όχι κατ’ ανάγκη, ο «μεσίτης» απλώς μεσολαβεί, χωρίς να υιοθετεί τυχόν παρανομία. Είναι αμφίβολο όμως ότι και οι Αρχές βλέπουν με αυτή την οπτική γωνία το θέμα…
Προφανώς γι’ αυτό, οι τρεις συνιδρυτές του Hacker’s List έχουν έως τώρα αποφύγει να αποκαλύψουν τα πραγματικά ονόματά τους.
Όπως ισχυρίστηκαν στους «New York Times» (αν λένε την αλήθεια), ο ένας είναι παλαιός χάκερ, ο δεύτερος δικηγόρος και ο τρίτος έχει κάνει μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες ενός νομικού συμβούλου!
Όπως είπαν, ήταν τρεις παλιοί φίλοι, οι οποίοι μια μέρα που τα έπιναν στο μπαρ, αποφάσισαν να ανοίξουν μια μεσιτική εταιρεία-ιστοσελίδα για χάκερ. Και αυτό μόλις λίγους μήνες μετά την εκτεταμένη επιχείρηση Firehacker στις ΗΠΑ, με πολλές συλλήψεις του FBI εναντίον χάκερ, οι οποίοι ακριβώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο.
Μάλιστα, το FBI συνεργάστηκε με τις ανάλογες υπηρεσίες της Κίνας, της Ινδίας και της Ρουμανίας, καθώς μερικές ιστοσελίδες όπου οι χάκερ διαφήμιζαν τις υπηρσίες τους, έδρευαν σε αυτές τις χώρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Προφανώς όμως η αγορά ενοικίασης υπηρεσιών χάκερ ποτέ δεν πεθαίνει, καθώς η ζήτηση δεν σταματά και η προσφορά ανταποκρίνεται. ‘Αλλωστε, δεν λείπουν οι εταιρείες που προσλαμβάνουν «καλούς» (τους λεγόμενους και ηθικούς) χάκερ για να τις προστατέψουν από τους «κακούς».
Σύμφωνα με την ιστοσελιδα NeighborhoodHacker.com, ολοένα συχνότερα οι εταιρείες ανησυχούν μήπως οι εργαζόμενοί τους χώνουν την (ηλεκτρονική) μύτη τους σε απόρρητες πληροφορίες.
Η πρόσληψη ενός ηθικού χάκερ διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν «ωτακουστές» στο δίκτυο της εταιρείας.
Πηγή: real.gr

ε προειδοποιώ. Θα μπερδευτείς. Οι ομοιότητες αρκετών διασήμων μεταξύ τους είναι τόσο έντονη που σε μερικές περιπτώσεις δε θα καταλάβεις ποιος είναι ποιος.
Από τη Zoe Saldana και τη Jada Pinkett Smith μέχρι την Katy Perry με τη Zooey Deschanel, διαλέξαμε τα 12 πιο χαρακτηριστικά "ζευγάρια" διασήμων με μεγάλη ομοιότητα!

Zoe Saldana - Jada Pinkett Smith

 
Επ, τι γίνεται εδώ; Οι δύο γυναίκες εκτός του ότι κάνουν την ίδια δουλειά, είναι ηθοποιοί, μοιάζουν απίστευτα μεταξύ τους. Έχουν επτά χρόνια διαφορά μεταξύ τους με την Jada να έχει κλείσει τα 43 και την Zoe τα 36.

Katy Perry - Zooey Deschanel

 
Σε κάποιες λήψεις η Katy Perry με τη Zooey Deschanel μοιάζουν αρκετά. Ανοιχτόχρωμα μάτια, σαρκώδη χείλη και πλούσια μαλλιά.

Margot Robbie - Jaime Pressly

 
Μια χαρά είσαι. Δεν τα βλέπεις διπλά. Η δεξιά είναι η Αυστραλή Margot Robbie, 24 ετών και ηθοποιός. Η αριστερή είναι η Jaime Pressly 37 ετών ηθοποιός και μοντέλο. Παρά τη διαφορά ηλικίας τους, η ομοιότητά τους είναι εξωφρενική!

Blake Lively - Ke$ha

 
Ξανθιές με ανοιχτόχρωμα μάτια και έντονο πιγούνι. Τόσο η Blake Lively όσο και η Ke$ha μπορεί να απέχουν στιλιστικά, αυτό όμως δεν μας κάνει να μη βλέπουμε τις ομοιότητες που υπάρχουν.

Henry Cavill - Matt Bomer

 
Και οι δυο τους είναι γαλανομάτηδες. Και οι δυο τους είναι πανέμορφοι και κάθε γυναίκα θα ήθελε να τους έχει στο κρεβάτι της. Ο λόγος για τους Henry Cavill και Matt Bomer που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Είναι ηθοποιοί στο επάγγελμα με τον Bomer να είναι 37 ετών και τον Cavill, 31.

Elijah Wood - Mischa Barton

 
Μπορεί να έχουν άλλο φύλο αλλά τα χαρακτηριστικά των δύο ηθοποιών είναι ίδια! Spooky!

Rachel Bilson - Selena Gomez

 
Μπορεί να μην είναι ολόιδιες ωστοσο η Rachel Bilson με τη Selena Gomez έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά που τις κάνει να μοιάζουν αρκετά. Πρόσεξέ τις καλύτερα. Είναι σαν η Rachel Bilson να είναι η ωριμότερη εκδοχή της Selena Gomez. Λογικό αν σκεφτείς πως έχουν 11 χρόνια διαφορά.

Jeffrey Dean Morgan - Javier Bardem

 
Κατάλαβες ποιος είναι ποιος; Με δυσκολία κατέληξα στο ότι ο Bardem είναι στη δεξιά φωτογραφία.

Lauren Conrad - Carmen Electra


Σίγουρα η τηλεπερσόνα Lauren Conrad δεν είναι αδελφή της Carmen Electra;

Drea de Matteo - Portia de Rossi


Σοκαριστική η ομοιότητα ανάμεσα στις δύο ηθοποιούς!

Logan Marshall-Green - Tom Hardy

 
Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους δύο ηθοποιούς; Αριστερά είναι ο Logan Marshall-Green και δεξιά ο Tom Hardy.

Elias Koteas - Christopher Meloni

 
Ο Ελληνοκαναδός ηθοποιός Elias Koteas μοιάζει απίστευτα με τον συνάδελφό του και Αμερικανό Christopher Meloni.
ladylike.gr

Όπως σε κάθε κατηγορία τροφίμου έτσι και στην επιλογή των γλυκών σας είναι σημαντικό να εστιάσετε σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες αποτελούν προτεραιότητα, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη φυτικών ινών και ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, συστατικά τα οποία διαμορφώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γλυκών επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τον κορεσμό που μας προσφέρουν.
Τι μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε αυτό το συνδυασμό;
1. Προτιμήστε γλυκά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης ή που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως είναι η στέβια. Έτσι, θα έχετε την ίδια απόλαυση με λιγότερες θερμίδες αφού ένα κουταλάκι ζάχαρη σας δίνει 20 θερμίδες, ενώ 1 κ. γλυκού ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σας δίνει από 0 – 4 θερμίδες! Αυτός είναι και ο λόγος που μια μους σοκολάτα ή μια κρέμα καραμελέ χωρίς ζάχαρη με στέβια μπορεί να περιέχει 44% και 60% λιγότερες θερμίδες, αντίστοιχα, συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα.
2. Επιλέξτε γλυκίσματα και επιδόρπια περιορισμένα σε λιπαρά. Είναι εντυπωσιακό, ότι παρόλο που το 70% των ερωτηθέντων σε παλαιότερη μελέτη ασχολούταν με το βάρος του, προσπαθώντας είτε να το διατηρήσει είτε να χάσει κάποια κιλά, το 80% αυτών δεν γνώριζε ότι υπάρχουν γλυκά χαμηλά σε λιπαρά. Μην πέφτετε στην ίδια παγίδα. Υπάρχουν, και μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματωθούν στη δίαιτα σας χωρίς ‘να τη χαλάσετε’ αφού μπορούν να αποτελέσουν μια ισορροπημένη και απολαυστική επιλογή.
3. Προτιμήστε γλυκά που συνδυάζουν συστατικά που σας χορταίνουν! Τα λιπαρά, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες πέπτονται πιο αργά συγκριτικά με τους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, για αυτό και η αναλογία των συστατικών αυτών σε ένα τρόφιμο καθορίζει και το γλυκαιμικό του φορτίο, δηλαδή το πόσο απότομα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Επιλέγοντας λοιπόν γλυκά που συνδυάζουν σε ισορροπία τα λιπαρά, τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και που η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με γλυκαντικές ύλες όπως η στέβια καταφέρνετε να «δαμάσετε» την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού σας, ελέγχοντας κατ’ επέκταση και το βάρος σας. Ορισμένες μόνο ιδέες γλυκών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:
– 1 μικρό κομμάτι κέικ με φυτικές ίνες και στέβια ως συνοδευτικό στον απογευματινό σας καφέ.
– Ζελέ φρούτων με στέβια και φυτικές ίνες ως ένα από τα μικρά γεύματα της ημέρας για να δροσιστείτε.
– Τσιζ κέικ, μιλφέιγ ή τούρτα με στέβια για εορταστικές περιστάσεις ή για να κεράσετε τους φίλους σας.
– Επιδόρπιο γάλακτος βανίλια περιορισμένο σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ως σνακ στο χώρο εργασίας σας.
– Σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με στέβια και χαμηλό σε λιπαρά ως το καλοκαιρινό σας γλύκισμα!
Η απόλαυση ενός γλυκού δεν πρέπει να μένει έξω από μία δίαιτα, αρκεί να φερθείτε έξυπνα, εντάσσοντάς τα στο διαιτολόγιό σας με μέτρο και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές. Η βιομηχανία τροφίμων με την εξέλιξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να σας προσφέρει προϊόντα με τα χαρακτηριστικά που… ‘σας συμφέρουν’. Εκμεταλλευτείτε το!

Πηγή: boro.gr
Εάν σας ζητηθεί να λάβετε μέρος σε ένα διαγωνισμό του Google Chrome σε μορφή κουίζ ή σε μία έρευνα, ώστε να έχετε ευκαιρία να κερδίσετε ένα Apple Iphone 6, ή Nexus, ή Sony Play Station, απλά αγνοήστε το.
Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί ένας νέος ψεύτικος διαγωνισμός από απατεώνες του διαδικτύου, με σκοπό τι άλλο, από το να υποκλέψουν πληροφορίες, προσωπικά στοιχεία και διαπιστευτήρια λογαριασμών από....
ανυποψίαστους χρήστες.
Επιπλέον το ανυποψίαστο θύμα μπορεί να ξεγελαστεί και να συμπληρώσει έρευνα, που όχι μόνο δε θα δώσει στο χρήστη κάποιο δώρο, αλλά χάρη στο νέο σύστημα linking, αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτό θα βγάλουν και κέρδος.
Οι περισσότεροι απατεώνες ψάχνουν για θύματα που τους αρέσει να λαμβάνουν μέρος σε online διαγωνισμούς ή αναζητούν τρόπους να βγάλουν κάποια εύκολα χρήματα. Φυσικά ποτέ δε κερδίζουν κάτι και ούτε και παίρνουν χρήματα από πουθενά. Αντιθέτως είναι αυτοί, οι γνωστοί scammers, που όχι μόνο βγάζουν κέρδος, αλλά μπορεί να θέσουν και σε κίνδυνο τον υπολογιστή του θύματος.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο χρήστης πριν συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια, είναι να δει εάν γίνεται στη πραγματικότητα η ενέργεια αυτή. Μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα από το φορέα που υπογράφει την ενέργεια και εκεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Εάν είναι όντως πραγματικότητα τότε σίγουρα θα βρει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.

Πληροφορίες: SecNews

http://simantra.blogspot.gr 

Ίσως να μην αποτελεί έκπληξη ότι οι μισθοί των υπαλλήλων του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι μάλλον γενναιόδωροι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πιο διάσημο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου αξίζει περισσότερα από 200 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που συγκέντρωσε η Glassdoor και δημοσιεύει το Business Insider, ένας ερευνητής στην εταιρεία μπορεί να κερδίζει μέχρι και 172.705 δολάρια το χρόνο, ενώ ο μέσος μηχανικός δικτύου κερδίζει 160.172 δολάρια (ετήσιος μισθός συν μπόνους). Ακόμα πιο αστρονομικά είναι τα ποσά του τεχνικού διευθυντή ο οποίος βγάζει περίπου 380,861 δολάρια ετησίως μαζί με τα μπόνους.
Ο μέσος αναλυτής προϊόντος κερδίζει 118.864 δολάρια ετησίως, ένας μηχανικός παραγωγής περίπου 132,534 δολάρια ετησίως, ο μηχανικός δικτύου 146.708 δολάρια ετησίως και ένας μηχανικός δεδομένων συνήθως κερδίζει 146.949 περίπου.
Παράλληλα ένας νέος μηχανικός λογισμικού πληρώνεται συνολικά 106.000 δολάρια ετησίως, ένας έμπειρος μηχανικός λογισμικού ΙΙΙ κερδίζει 171.706 ετησίως – αλλά λιγότερο από το μέσο όρο τεχνικό διευθυντή προγράμματος που βγάζει 175,589 δολάρια ετησίως και τον μηχανικό λογισμικού V (259.349 δολάρια ετησίως).
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκεμπερκ του οποίου το σάιτ προσελκύει 1.350.000.000 ενεργούς μηνιαίους χρήστες, είναι προς το παρόν, ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή αξία 33.300.000.000 δολάρια.
aftodioikisi.gr
Ο Λιονέλ Μέσι και τα λεφτά του
Ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες ένα νέο συμβόλαιο που τον καθιστά τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, με ετήσιο μισθό 27 εκατομμύρια το χρόνο. Όταν πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 σε ηλικία 26 ετών, ο Μέσι θεωρούνταν ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και το εισόδημά του ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ετησίως.
Παρά τον πλούτο και τη διαφημιστική έκθεση, είναι από τους πιο κλειστούς ανθρώπους του παγκόσμιου αθλητισμού.
Οδηγεί ένα αυτοκίνητο αξίας 200.000 δολαρίων και ζει σε ένα ωραίο σπίτι, όμως δεν πρέπει να υπάρχει πιο κλειστός άνθρωπος στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Πέρυσι, έβγαλε 41,3 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερα δηλαδή από τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή άλλους παίκτες.
Ωστόσο, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το Ρονάλντο, καθώς υπέγραψε το συμβόλαιο των 27 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Ο Μέσι βγάλει στο γήπεδο περίπου όσα και εκτός. Οι χορηγίες φτάνουν τα 21,5 εκατομμύρια δολάρια.
Η Adidas είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του, καθώς του δίνει 4 εκατομμύρια το χρόνο.
Έχεις επίσης υπογράψει συμφωνίες με τη Gillette, τη Samsung, τη Gatorade και με πολλές άλλες εταιρείες.
Ο Μέσι είναι τόσο πολύτιμος για την Μπαρτσελόνα που αν φύγει ποτέ, η ομάδα που θα τον αγοράσει θα πρέπει να δώσει στον ισπανικό σύλλογο 340 εκατομμύρια δολάρια για να λύσει το συμβόλαιό του.
Ωστόσο, για νεαρό που βγάζει πάνω από 40 εκατομμύρια το χρόνο, ο Λιονέλ Μέσι είναι πολύ κλειστός άνθρωπος.
Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που τον έχουμε δει να κάνει είναι να οδηγεί μία Maserati GranTurismo MC Stradale αξίας 240.000 δολαρίων.
Ο ίδιος και κάποια μέλη της οικογένειάς του ζουν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων έξω από τη Βαρκελώνη.
Ενώ ακόμη συντηρεί το πατρικό του στην Αργεντινή, παρότι κανείς δε ζει εκεί πια.
Είναι επίσης γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνει ιδιωτικές πτήσεις, όπως όταν πήγε για να παραλάβει τη Χρυσή Μπάλα στη Ζυρίζη.
Πέραν αυτών, ο Λιονέλ Μέσι είναι ένας πολύ κλειστός άνθρωπος. Ξέρουμε ότι έχει μία κοπέλα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την Antonella Roccuzzo.
Μεγάλωσαν μαζί στην Αργεντινή, οι οικογένειές τους ήταν φίλοι και έχουν ένα μωρό που το λένε, Thiago.
Νε νοκ άουτ ο Μιχάλης Ζαμπίδης πήρε τον παγκόσμιο τίτλο
Στιγμές έντασης και περηφάνιας έζησαν χθες, όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα του Έλληνα Παγκόσμιου Πρωταθλητή Μιχάλη Ζαμπίδη, στο ρινγκ του Iron Challenge στο κατάμεστο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου Tae Kwon Do!
Κατά την είσοδο του Μιχάλη Ζαμπίδη στον αγωνιστικό χώρο με το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, το κοινό ζητωκραύγαζε για τον Iron Mike, ανεβάζοντας την ενέργεια στα ύψη, ενώ στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, τόσο ο ίδιος ο Πρωταθλητής όσο και οι χιλιάδες θεατές που σηκώθηκαν όρθιοι, δεν συγκράτησαν τα δάκρυα τους.
Ο αγώνας του Μιχάλη Ζαμπίδη με τον Τούρκο διεκδικητή Harun Kina, ξεκίνησε δυναμικά, με τον Μιχάλη να πολιορκεί ακατάπαυστα με δυνατά χτυπήματα τον αντίπαλο του.
Ο Harun Kina προσπαθούσε να αμυνθεί στις «σιδερένιες» γροθιές και τα σκληρά λακτίσματα  του Πρωταθλητή μας, ενώ στον 4ο γύρο δέχτηκε 2 knock down! Λίγο πριν το καμπανάκι του 5ου γύρου, ο Harun Kina έπεσε νοκ άουτ, μετά από βροχή  δυνατών χτυπημάτων από τον Μιχάλη Ζαμπίδη, και ο Έλληνας Πρωταθλητής αποθεώθηκε από το κοινό που βρισκόταν στο γήπεδο φωνάζοντας ρυθμικά «Ελλάς» και «Ζαμπίδης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη μεγάλη προσέλευση των θεατών που κατέκλυσαν το στάδιο, ρεκόρ ενδιαφέροντος σημείωσε η επίσημη σελίδα του Πρωταθλητή μας στο facebook, ironmikezambidis, που άγγιξε τα 2.000.000 (δύο εκατομμύρια) επισκεπτών που είδαν τις δημοσιεύσεις για το αποτέλεσμα του αγώνα.
Την απονομή της ζώνης της SuperKombat έκανε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ενώ το Κύπελλο του νικητή απένειμε στον Μιχάλη Ζαμπίδη, ο αρχηγός της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου, Γιώργος Καραγκούνης!
Μετά την ολοκλήρωση της απονομής, ο Μιχάλης Ζαμπίδης πήρε το λόγο και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες έναν-έναν για τη στήριξη τους σε αυτή τη μάχη που έδωσε για να κρατήσει τον Παγκόσμιο Τίτλο στην Ελλάδα και να πετύχει το 10-0 υπέρ της Ελλάδας!
Ακόμη 14 Pre-Games και 7 Main Games μεταξύ 40 Ελλήνων και ξένων αθλητών πραγματοποιήθηκαν στο Iron Challenge αλλά και εντυπωσιακά παράλληλα δρώμενα: Χορευτικό show breakdance από την ομάδα «The Art Of Show», επίδειξη Capoeira από την ομάδα Capoeira Jacobina Arte αλλά και ένα μοναδικό live από τους KINGS, που ξεσήκωσαν το κοινό με τις επιτυχίες τους.
news.gr

O xειμώνας αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίοδο για ιώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές ξεπερνιούνται εύκολα αν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, φαρμακευτικά και διατροφικά. Στο άρθρο θα παραθέσουμε τις συνηθέστερες ασθένειες του χειμώνα και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ευκολότερα καταναλώνοντας κάποιες τροφές.

Κοινό κρυολόγημα- γρίπη

  • Συνιστάται η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων όπως το τσάι, το χαμομήλι, το ζεστό γάλα, το φασκόμηλο και το τίλιο.
  • Η κατανάλωση ζεστών σουπών (κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, σούπα με λαχανικά) βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος όταν υπάρχει πυρετός.
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μπρόκολο, η ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά. Έχουν αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην αντιμετώπιση του πυρετού και της καταρροής. Συνιστάται η κατανάλωση 4.000mg/ ημερησίως.
Η προσθήκη μαύρου πιπεριού στις σούπες φαίνεται να μειώνει την καταρροή.

Φαρυγγίτιδα- λαρυγγίτιδα

  • Προτείνεται και πάλι η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων και σουπών.
  • Προτείνεται η κατανάλωση μελιού, κατά προτίμηση μέσα στα ζεστά αφεψήματα, καθώς έχει καταπραϋντική δράση κατά του πονόλαιμου και παράλληλα αντιμικροβιακή λειτουργία.
  • Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση πιπερόριζας βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα που συχνά υπάρχει ως σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας και της φαρυγγίτιδας.

Γαστρεντερίτιδα

Όταν βρίσκεται σε ενεργή φάση (συνήθως το πρώτο τριήμερο) αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γιαούρτι, γάλα), οσπρίων (π.χ. φακές, φασόλια), λαδερών (π.χ. μπάμιες, φασολάκια, αρακάς) και λαχανικών (π.χ. μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο).
  • Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως λιπαρές σάλτσες και γλυκά.
  • Προτιμήστε τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι, οι βραστές πατάτες, τα μακαρόνια με τυρί (χωρίς λιπαρές σάλτσες, το ψωμί και τις φρυγανιές.
  • Επιλέξτε το τσάι ως ρόφημα που περιορίζει την συχνότητα της διάρροιας.
    Μην ξεχνάτε πως για να περάσει μια ασθένεια του χειμώνα, θα χρειαστεί πρώτα να κάνει τον κύκλο της. Μέχρι τότε, χρειάζετε να κάνετε υπομονή!
Γράφει η Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: boro.gr

Για τους περισσότερους ανθρώπους το μπάνιο αποτελεί ένα ευχάριστο ή έστω απαραίτητο καθημερινό τελετουργικό. Για κάποιους άλλους αποτελεί καταναγκαστικό έργο που προσπαθούν να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν ή να εκτελούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και αναρωτιέστε πόσο συχνά χρειάζεται, τέλος πάντων, να κάνει ο άνθρωπος μπάνιο, η απάντηση των επιστημόνων είναι μάλλον με το μέρος σας.
Όπως αναφέρουν, έπειτα από σχετικές μελέτες, οι αμερικανοί δερματολόγοι Dr. Joshua Zeichner και Dr. Ranella Hirsch «το πόσο συχνά κάνουμε μπάνιο και το τι θεωρούμε σωματική δυσοσμία είναι περισσότερο πολιτισμικό φαινόμενο». Υποστηρίζουν δε ότι «στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι παρα-κάνουν μπάνιο, και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικός».
Γεγονός είναι ότι μεγάλο ρόλο στο να θεωρείται το καθημερινό μπάνιο αυτονόητο ή έστω επιθυμητό στις σύγχρονες κοινωνίες έχει παίξει η βιομηχανία της διαφήμισης, όπως αυτή εκτινάχθηκε ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών και απορρυπαντικών, στοχεύοντας περισσότερο στο γυναικείο κοινό, κυκλοφόρησαν ορισμένες εξαιρετικά εύστοχες διαφημίσεις, μέσω των οποίων περνούσαν ουσιαστικό το μήνυμα ότι «αν δεν κάνετε καθημερινά μπάνιο, δεν θα προσελκύετε τους άνδρες».

Ακόμα πιο έντονη έγινε η ανάγκη για καθημερινό μπάνιο από την στιγμή που οι γυναίκες άρχισαν να αποτελούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού των δυτικών χωρών, καθώς η καθαριότητα σχετιζόταν πλέον όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την επιτυχία.
Η υπερβολική καθαριότητα, όμως, όπως τουλάχιστον λένε οι δύο παραπάνω επιστήμονες, μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Πιο συγκεκριμένα, λένε οι ειδικοί, το να κάνει κανείς μπάνιο πολύ συχνά και μάλιστα με καυτό νερό, μπορεί να αφυδατώσει και να ερεθίσει το δέρμα, να απομακρύνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε υγιή επιδερμίδα και να δημιουργήσει μικρές ρωγμές που θέτουν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.
Επίσης, και οι δύο γιατροί συμφωνούν στο ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν μπάνιο τα μωρά και τα μικρά παιδιά καθημερινά, καθώς η έκθεση σε βακτήρια και βρωμιές από μικρή ηλικία κάνει το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο και αποτρέπει αλλεργίες και δερματικά προβλήματα, όπως εκζέματα.
Παρόλο, λοιπόν, που οι δραστηριότητές σας και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν, βέβαια, το πόσο συχνά θέλετε να κάνετε μπάνιο, μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό πλύσιμο και να απολαμβάνετε ένα μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες.
Κι αν, τέλος πάντων, νιώθετε την ανάγκη να καθαρίζετε καθημερινά τα μέρη του σώματός σας που παράγουν την πιο έντονη δυσοσμία (μασχάλες, γεννητικά όργανα, την περιοχή κάτω από το στήθος), οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνετε με ένα υγρό πανάκι ή ένα υγρομάντηλο, αντί να κάνετε μπάνιο.
Ωστόσο, καταλήγουν οι ειδικοί, καλό είναι να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά, καθώς αυτά είναι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια και το λίπος που φυσιολογικά αποβάλλει ο οργανισμός.
Πηγή: mama365.gr
Ο πρωινός πόνος στη μέση είναι ένα εξαιρετικά συχνό ιατρικό μυστήριο. Όταν ο γιατρός ρωτά τον ασθενή πώς προέκυψε ο πόνος, η απάντηση συνήθως είναι «Απλώς έτσι ξύπνησα».

Η απάντηση αυτή φυσικά δεν είναι ικανοποιητική ούτε βοηθά να λυθεί το πρόβλημα.

Είναι σύνηθες να εκδηλωθεί το πρώτο οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας τις πρωινές ώρες, ακόμη και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ενοχλητικούς πόνους ή ακαμψία στη μέση την υπόλοιπη ημέρα.

Τι προκαλεί τις πρωινές κρίσεις οσφυαλγίας;

- Η αλλαγή της στάσης του ύπνου είναι ένα πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος. Ο ύπνος –ακόμη και σε σωστή στάση– μπορεί να οδηγήσει στη συμπίεση και την ελλιπή οξυγόνωση των ιστών του σώματος. Εάν οι ιστοί είναι ήδη ερεθισμένοι, η ευαισθησία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.

- Παράλληλα, ο ύπνος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την οσφυαλγία, λόγω της πολύωρης ακινησίας και της βράχυνσης ή της έκτασης των μυών.

- Φανταστείτε ότι έχετε χτυπήσει στο δεξί χέρι. Εάν κοιμηθείτε επάνω στον ώμο από αυτήν την πλευρά, αποκόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο τραυματισμένο χέρι. Αποτέλεσμα είναι το έντονο μούδιασμα και ο πόνος, κυρίως τη στιγμή που θα ξυπνήσετε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη μέση. Αυτή είναι η πιο απλή και προφανής εξήγηση για τον πόνο στη μέση το πρωί.

- Εάν η αιτία δεν είναι αυτή, τότε ο πόνος μπορεί να εξηγηθεί με βάση τη θεωρία των trigger points (μυϊκά σημεία πυροδότησης πόνου). Αυτοί οι «κόμποι» είναι μια συχνή αιτία του πόνου στη μέση μετά τον ύπνο. Πρόκειται για σημεία του σώματος εξαιρετικά ευαίσθητα στον πόνο. Αν και οι ακριβείς αιτίες ενεργοποίησης των trigger points παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι ο πόνος μπορεί να προκληθεί τόσο από την υπερβολική καταπόνηση όσο και από την ακινησία. Ακόμη κι αν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε αναπαυτικά, τα trigger points είναι σαν ωρολογιακές βόμβες που περιμένουν να σκάσουν. Έτσι, ο πόνος μπορεί να προκύψει αιφνιδίως οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

- Η στάση στον ύπνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και την εξέλιξη της οσφυαλγίας. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις κινήσεις του σώματός μας ενώ κοιμόμαστε, καλό είναι να ξαπλώνουμε ανάσκελα για να ελαχιστοποιήσουμε την καταπόνηση της μέσης. Όπως αναφέρθηκε, η πολύωρη ακινησία αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί πόνος στη μέση μετά τον ύπνο, οπότε κοιμηθείτε όσες ώρες χρειάζεται (οι ειδικοί συνιστούν 7-9) και όχι παραπάνω. Εάν αισθάνεστε κούραση, καλύτερα να «μοιράσετε» τον ύπνο σας μέσα στην ημέρα και να κοιμηθείτε τη μία επιπλέον ώρα που θέλετε το μεσημέρι.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!