Τετάρτη 4 Μαΐου 2016


Το Πάσχα που πλησιάζει είναι μια καλή αφορμή να βγείτε από τα όρια της πόλης για να απολαύσετε τη φύση. Κι εκτός Πάσχα, όμως, ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο θέλετε να αφήσετε πίσω νέφος, τσιμέντο και καυσαέριο και να εισπνεύσετε με όλη σας τη δύναμη οξυγόνο σε πράσινο τοπίο. Πάρτε μερικές ιδέες και προγραμματίστε το!
Λίμνη Κερκίνη: δάση, νούφαρα και αργυροπελεκάνοι
Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και όρεξη για μακρινές περιπέτειες, η λίμνη Κερκίνη σας περιμένει στα δυτικά της πόλης των Σερρών, σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000». Τα highlights της είναι τα παραποτάμια δάση και τα νούφαρα που συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, όπως και η πανίδα της με τον ξακουστό αργυροπελεκάνο και τη λαγγόνα που είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Αν η οικολογία και η φύση είναι μέσα στα ενδιαφέροντά σας, η λίμνη και η γύρω περιοχή είναι ό,τι πρέπει για περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και χαλάρωση σε ένα περιβάλλον μοναδικό.

Δημητσάνα: στην «κορυφή» της Αρκαδίας Τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας είναι σίγουρα το ένα ομορφότερο από το άλλο, η Δημητσάνα, όμως, βρίσκεται σίγουρα στο top 3 της... κορυφής. Σε υψόμετρο 950 μέτρων, με το Λούσιο ποταμό να περνάει δυτικά της, τον παραδοσιακό της οικισμό, τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τη θέα στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου, η Δημητσάνα συναρπάζει όποιον βρεθεί στα μέρη της. Κι επειδή το κίνητρο για να κατευθυνθείτε προς τα εκεί είναι η φύση, μην παραλείψετε να περάσετε από το εντυπωσιακό φαράγγι του Λούσιου, μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, στις δύο πλευρές του οποίου βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Κι αν είστε ακόμη πιο προχωρημένοι, δοκιμάστε πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ στο Λούσιο και επιστρέψτε στην Αθήνα έχοντας πρώτα πάρει τη δόση σας από οξυγόνο και αδρεναλίνη.

Μέτσοβο: εκεί που η παράδοση συναντά τη φύση και το κρασί Μπορεί να απέχει 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με το που φτάσετε στο Μέτσοβο και αντικρίσετε τις ομορφιές και τη φύση του, θα ξεχάσετε την απόσταση. Σε υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο «σφύζει» από παράδοση, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια, τις παραδοσιακές ενδυμασίες που φορούν ακόμη κάποιοι κάτοικοί του κ.ο.κ., ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, έχει σίγουρα η χλωρίδα και η πανίδα. Ο Αβερώφειος Κήπος, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, θα σας δώσει μια γεύση, ειδικά αν πεζοπορήσετε στα διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι. Σημαντικός βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου μια βόλτα θα σας πείσει, κι αν είστε λάτρεις του κρασιού, το ξενοδοχείο-οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα, σας περιμένει για οινικές περιπέτειες.

COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
Λίμνη Πλαστήρα: για παραλίμνιες περιπέτειες Στα 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Λίμνη Πλαστήρα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η φύση μεγαλουργεί και μπορεί να ξεπεράσει κάθε φαντασία. Στις διαδρομές γύρω από τη λίμνη θα βρείτε πράσινο που μοιάζει σαν να βρίσκεστε εκτός Ελλάδας, ενώ η θέα της λίμνης από κάθε σημείο είναι κάτι που δίνει στο μέρος έξτρα πόντους. Βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας και τα χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι αρκετά, με το γραφικό Νεοχώρι, την Κερασιά, τα Καλύβια, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα να επιβάλλεται να αποτελέσουν μέρος της βόλτας σας. Δείτε το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, κάντε το γύρο της λίμνης για να απολαύσετε το τοπίο όσο το δυνατόν περισσότερο κι αν είστε δραστήριοι, δοκιμάστε ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία και άλλες δραστηριότητες, που προσφέρονται σε όσους θέλουν να πάρουν πραγματικά μια ανάσα αναζωογόνησης.

Καλάβρυτα: το πράσινο είναι το χρώμα τους Η μικρή αυτή γραφική κωμόπολη της ορεινής Αχαΐας, στις πλαγιές των Αροανίων, εκτός του ότι θα σας ανεβάσει σε υψόμετρο 735 μέτρων με υπέροχη θέα, θα σας φέρει κοντά σε μερικά από τα πιο θαυμαστά φυσικά τοπία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το πλατανόδασος των πηγών Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, ένα από τα πιο σημαντικά πλατανοδάση της χώρας μας, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων. Στην περιοχή βρίσκονται σημαντικά φυτά, όπως η κενταύρια Centaurea Achaia, η τουλίπα Tulipa orphanidea, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum και πολλά άλλα, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα διάφορα πτηνά, που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει το μάτι όσων έρχονται από την πόλη. Κοντά στο χωριό Καστριά, μπορείτε επίσης να δείτε και ένα άλλο πρόσωπο της φύσης, μέσα από το Σπήλαιο των Λιμνών, στα 16,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα, με 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, αλλά και το φαράγγι του Βουραϊκού, με τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομο που θα σας φέρει σε ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας.
naftemporiki.gr
Μία γυναίκα με ενοχλητικό λόξυγκα για μέρες, πηγαίνει στα επείγοντα και την βλέπει ένας νεαρός γιατρός.

Μετά από 3 λεπτά εξέτασης, ο γιατρός της λέει ότι είναι έγκυος.


Αμέσως η γυναίκα βγαίνει έξαλλη από το εξεταστήριο και αρχίζει να ουρλιάζει, τρέχοντας στον διάδρομο.

Ένας ηλικιωμένος γιατρός, την πλησιάζει, ρωτά την συνέβη, την ηρεμεί και την βάζει να καθίσει σε ένα άλλο δωμάτιο.

Μετά πηγαίνει στο εξεταστήριο του νεαρού γιατρού:
- Τι στο καλό σκεφτόσουνα; Η γυναίκα είναι 63 χρονών, έχει δύο μεγάλα εγγόνια, και της λες ότι είναι έγκυος;

Ο νεαρός γιατρός συνεχίζει να σημειώνει στο μπλοκ του, και χωρίς να σηκώσει το κεφάλι του λέει:

- Ναι, αλλά δεν της πέρασε ο λόξυγκας;


http://xsefoto.blogspot.gr


Το μεγάλο ερώτημα του εάν ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη φιλοξενεί μικροβιακή ζωή θα μπορούσε ίσως να απαντηθεί χάρη σε ένα βλήμα με το οποίο ευρωπαίοι ερευνητές σχεδιάζουν να τρυπήσουν τους πάγους του φεγγαριού.

Η αποστολή

Οραματιστές της πλανητολογίας συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στο Παρατηρητήριο του Παρισιού αναζητώντας την καλύτερη προσέγγιση για την εξερεύνηση του υποσχόμενου δορυφόρου, ο οποίος κρύβει έναν παγκόσμιο ωκεανό κάτω από ένα παχύ παγωμένο κέλυφος.

Η λύση στην οποία θα καταλήξουν θα μπορούσε να προστεθεί στην αποστολή της NASA που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τη δεκαετία του 2020 -η αμερικανική υπηρεσία έχει προσκαλέσει την ευρωπαϊκή ESA να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Η ESA θα μπορούσε να συνεισφέρει ένα όργανο για το αμερικανικό σκάφος ή μια συσκευή που θα απελευθερωθεί από το σκάφος αυτό και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, η ιδέα που έχει μελετηθεί περισσότερο μέχρι σήμερα είναι ένα βλήμα, γεμάτο επιστημονικά όργανα, που θα πέσει στην επιφάνεια της Ευρώπης με μεγάλη ταχύτητα και θα χωθεί μέσα στον πάγο σε μεγάλο βάθος. Εκεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σεισμογράφος για να μελετήσει τη γεωλογία του δορυφόρου, ή να ανιχνεύσει τη χημική υπογραφή της ζωής, πολύ κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου όπου η ακτινοβολία θα κατέστρεφε κάθε βιολογικό μόριο.

Τα πειράματα

Η ιδέα είχε εξασφαλίσει και παλαιότερα χρηματοδότηση της ESA για προκαταρκτικές δοκιμές: το 2013, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus εκτόξευσε ένα πειραματικό βλήμα που χτύπησε ένα μεγάλο μπλοκ πάγου με ταχύτητα 300 μέτρων το δευτερόλεπτο, ή 1.080 χιλιόμετρα την ώρα.

«Για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, τα όργανα [στο εσωτερικό του βλήματος] δέχτηκαν μεγάλο σοκ» λέει ο Ζερέντ Τζόουνς του University College του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Παρόλα αυτά, κάποια από τα όργανα έχουν δοκιμαστεί σε αυτές τις ταχύτητες και επέζησαν» επισημαίνει. Η πρόσκληση της ESA για υποβολή προτάσεων αναμένεται στα τέλη Απριλίου, σίγουρα όμως θα περάσουν χρόνια μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να εγκριθεί η πρόταση από τη NASA. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει εξάλλου μια ανεξάρτητη, σύντομη επίσκεψη στην Ευρώπη με την αποστολή Juice, η οποία προγραμματίζεται να αναχωρήσει το 2020 με προορισμό τον Γανυμήδη, ένα διαφορετικό φεγγάρι του Δία.

Πηγή: tovima.gr
Στην ανάκληση του δημοφιλούς supermini προχωρά η Toyota Ελλάς A.B.E.E., σε συνεργασία με το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας.

Η ανάκληση, όπως εξηγεί το zougla.gr, αφορά 976 οχήματα παραγωγής από το 2011 έως το 2016 και πραγματοποιείται προκειμένου να γίνει έλεγχος στις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων του πίσω καθίσματος, για τυχόν κατασκευαστική αστοχία.
 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η πόρπη της κάθε ζώνης του πίσω καθίσματος είναι ασφαλισμένη στο πάτωμα του οχήματος μ' ένα πλακάκι αγκίστρωσης. Λόγω απόκλισης στη ρύθμιση της πρέσας παραγωγής των πλακιδίων αγκίστρωσης, υπάρχει πιθανότητα η επεξεργασμένη επιφάνεια να γίνει αιχμηρή.

Σ' αυτή την περίπτωση και σε ενδεχόμενη σύγκρουση του οχήματος υπάρχει η πιθανότητα ο ιμάντας της πόρπης της ζώνης να κοπεί και, κατά συνέπεια, η ζώνη να μην συγκρατήσει επαρκώς τον επιβάτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των προς ανάκληση αυτοκινήτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, προκειμένου να προσέλθουν στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών αυτοκινήτων Toyota σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει o σχετικός έλεγχος των πλακιδίων αγκίστρωσης στις ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Τoyota Ελλάς-Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, στο τηλέφωνο 210-2808222 (ώρες λειτουργίας από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.).

http://www.fpress.gr

Το πρόσωπο χαρακτηρίζεται κυρίως από τα μάτια και το στόμα. Τα λευκά δόντια μας δείχνουν νεότερους.

Εάν είστε από τους τυχερούς που κληρονόμησαν τα λευκά δόντια, το μόνο που έχετε να ανησυχείτε, είναι πως θα διατηρήσετε το χρώμα τους. Οι διατροφικές συνήθειες όπως κάπνισμα, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι, χρήση ορισμένων φαρμάκων ή βιταμινών, τροφές με έντονο χρώμα όπως παντζάρια κλπ επιδρούν στο χρώμα των δοντιών και σταδιακά το αλλάζουν, μας επισημαίνει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική.

AdTech Ad
Για να διατηρήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λευκά δόντια μας απαιτείται:

- Καθημερινό βούρτσισμα –νήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα
- Ιδιαίτερα ο καφές το τσάι και το κάπνισμα απαιτούν επιμελή στοματική υγιεινή διότι γίνεται συσσώρευση των χρωστικών. Ο espresso έχει την τάση να κάνει μια λεπτή μεμβράνη στα δόντια
- Κάθε 6 μήνες καθαρισμό, με αφαίρεση χρωστικών και γυάλισμα
- Χρήση σωστής οδοντόπαστας - οδοντόβουρτσας. Είναι σημαντικό η οδοντόβουρτσα να αλλάζεται στα πρώτα σημάδια φθοράς των τριχών της, περίπου κάθε 1 – 2 μήνες
- Είναι λάθος και καταστρέφει τα δόντια η χρήση σόδας ή αλατιού κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος
- Πρέπει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια στοματικά διαλύματα δεν κάνουν χρώση

Εάν είστε από τους ανθρώπους που σας ικανοποιεί το σχήμα και η διάταξη των δοντιών σας και σας απασχολεί μόνο το χρώμα μπορείτε να κάνετε λευκάνσεις. Συνήθως είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών αρκετούς τόνους, τονίζει η κ. Κωστομοίρη. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, (τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, κόκα κόλα, κα.). Η οποιαδήποτε αλλαγή αφορά μόνο το χρώμα και όχι το σχήμα. Δεν προτείνεται σε ανθρώπους που έχουν στα πρόσθια δόντια σφραγίσματα ή προσθετικές αποκαταστάσεις.

Ας δούμε μερικά στοιχεία αναφορικά με τις μεθόδους λεύκανσης:

- Η λεύκανση στον οδοντίατρο που γίνεται σε 1 ραντεβού περίπου 1 ώρας συνήθως με laser
- Η λεύκανση με μασελάκια
- Συνδυασμός των δύο ανωτέρων ( που έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα)

Αν σας απασχολεί όχι μόνο το χρώμα αλλά και το σχήμα και η διάταξη των δοντιών σας και θέλετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα, συνιστώνται όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης και ολοκεραμικές στεφάνες:

- Πορσελάνης (εφόσον ο οδοντίατρος είναι εξειδικευμένος στις όψεις ρητίνης) και πλεονεκτούν έναντι των όψεων πορσελάνης στον χρόνο, στο κόστος και στο ότι συνήθως απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα.
- Οι ολοκεραμικές στεφάνες συνιστώνται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας και θεραπευτικά προβλήματα που απαιτούν συνολική ανασύσταση του δοντιού.


http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!