Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

φωτογραφία: dailynews.com
Ο τίτλος του ιππότη απονεμήθηκε στον βετεράνο τραγουδοποιό Ροντ Στιούαρτ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρον Στιούαρτ «χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στη μουσική και τη φιλανθρωπία».
Ο βρετανός μουσικός, ο οποίος ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1960, έχει πωλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. Διορίστηκε επίσης Ταξίαρχος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 2007 για τις υπηρεσίες στη μουσική.
Ο Στιούαρτ ήταν μεταξύ των 1.000 και πλέον ατόμων που ήταν στη λίστα που τιμήθηκαν από τη Βασίλισσα για την συνεισφορά τους στο φιλανθρωπικό έργο της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως αναφέρει το Ρόιτερς η Ελισάβετ βρίσκεται στον βρετανικό θρόνο για 64 χρόνια και παρότι τα γενέθλιά της ήταν τον Απρίλιο, συνηθίζεται να εορτάζονται τον Ιούνιο ώστε να επιτρέπει ο καιρός τον εορτασμό τους.
Κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορτασμών ανακοινώνεται μία λίστα με διασημότητες που βραβεύονται. Φέτος ανάμεσα σ’ αυτούς που τιμήθηκαν, εκτός από τον 71χρονο Στιούαρτ, ήταν και η 99χρονη τραγουδίστρια Βέρα Λιν, που ψυχαγωγούσε τα βρετανικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ο 44χρονος Τιμ Πικ, που ήταν ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης που επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Άλλα γνωστά ονόματα που τιμήθηκαν ήταν ο αρχηγός της ομάδας κρίκετ Άλαστερ Κουκ, ο πρώην ποδοσφαιριστής Άλαν Σίρερ και ο τενίστας Τζέιμι Μάρεϊ, που στα 30 του χρόνια κατάφερε να είναι ο πρώτος Βρετανός που σκαρφάλωσε στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης.

Κίνα: Θα κλωνοποιήσουν εκατομμύρια ζώα και ετοιμάζονται να κλωνοποιήσουν τον άνθρωπο [εικόνες]
Επικεφαλής του κινεζικού ομίλου Boyalife, ο Xu Xiaochun, 45 ετών, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη παραγωγή κλωνοποιημένων ζώων στην ιστορία.
Στόχος του είναι να ανταποκριθεί στην απαίτηση 1,3 δισ. Κινέζων να φάνε βοδινό κρέας. Ο ίδιος δηλώνει ότι επόμενος σταθμός είναι η κλωνοποίηση ανθρώπων. «Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Η κοινή γνώμη όχι ακόμη», δηλώνει. Ο Xu Xiaochun κατασκεύασε ένα τεράστιο εργοστάσιο κλωνοποίησης στην πόλη Tianjin.

Ο ίδιος δηλώνει ότι αναγκάστηκε να το κάνει γιατί μέσα σε 10 χρόνια η κατανάλωση βοδινού κρέατος πολλαπλασιάστηκε επί δέκα στην Κίνα και αναμένεται να διπλασιαστεί περαιτέρω.

Το 2015 η Κίνα παρήγαγε 6,9 εκατομμύρια τόνους κρέατος, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια βοδινά σφαγμένα. Αλλά δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες σε ζωικό πληθυσμό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, διά της παραδοσιακής οδού. Η κλωνοποίηση είναι η μόνη μέθοδος που επιτρέπει να λυθεί το πρόβλημα.
Ο επιχειρηματίας εκτιμά ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να φάνε κλωνοποιημένη τροφή. Εδώ και πολλά χρόνια οι Κινέζοι καταναλώνουν κλωνοποιημένα λαχανικά. Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1960 και από τότε τα κλωνοποιημένα λαχανικά επεκτάθηκαν στην παραγωγή. Η κλωνοποίηση ζώων ξεκίνησε τριάντα χρόνια αργότερα, αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα. Η Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής (FDA) εκτιμά ότι τα κλωνοποιημένα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν.


«Εγώ ο ίδιος δοκίμασα κλωνοποιημένο βοδινό και είναι από τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ! Απλά, απέναντι στην καινοτομία, η πρώτη αντίδραση είναι η αμφιβολία και η απόρριψη» δηλώνει ο επιχειρηματίας.
Αλλά κυρίως η κλωνοποίηση ανθρώπων σπέρνει τρόμο στην κοινή γνώμη, ομολογεί ο ίδιος. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η κλωνοποίηση παρουσιάζει θετικά στοιχεία για την κοινωνία, μέσω των θεραπευτικών εφαρμογών, οι οποίες είναι χρήσιμες για την ιατρική έρευνα ή για την θεραπεία κάποιων ασθενειών. Στην εταιρεία Boyalife υπάρχει ήδη έτοιμη η τεχνολογία, αλλά δεν ξεκίνησε ακόμη η κλωνοποίηση ανθρώπων. Η κοινωνική αποδοχή απαιτεί μια μεγαλύτερη προσπάθεια εκπαίδευσης, δηλώνει ο επιχειρηματίας.

Στο κινεζικό εργοστάσιο υπάρχουν σήμερα 100.000 έμβρυα βοδινών. Στόχος του ομίλου είναι να φθάσουν το 1 εκατομμύριο έμβρυα ώστε να μπορέσουν να παράγουν κρέας «ανώτερης ποιότητας» για να χορτάσουν 1,37 δισεκατομμύρια στομάχια.
Ο όμιλος Boyalife έχει έτοιμη την τεχνολογία ώστε να κλωνοποιήσει σκύλους και άλογα, προσεχώς. Το εργοστάσιο κόστισε 27 εκατομμύρια ευρώ, εκτείνεται σε 15.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει ερευνητικά εργαστήρια, ένα μουσείο κλωνοποίησης και μια τράπεζα DNA.




Πηγή:iefimerida.gr
Τον απολογισμό του έργου της για τον Μάιο του 2016, ανακοίνωσε σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

Σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, από την 1η έως και την 31η Μαΐου 2016, η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε συνολικά 9.748 κλήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των σταθερών καθημερινών ελέγχων βασικών οδών του ιστορικού κέντρου της πόλης, από τις 07.30 έως τις 22.00, όσο και κατά τη διεκπεραίωση των 202 καταγγελιών που δέχθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των παραπάνω παραβάσεων εμφανίζεται μειωμένο κατά 13% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και βεβαιώθηκαν 11.120 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, οι οποίες ανήλθαν στο 4,7% επί του συνόλου των βεβαιωμένων παραβάσεων. 

Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου διεκπεραιώθηκαν εμπρόθεσμα 1.221 έγγραφα, υλοποιήθηκαν 17 διοικητικές κυρώσεις και διενεργήθηκαν 105  επιπρόσθετοι έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), με τις διοικητικές και ποινικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν να ανέρχονται στις 101 και τις αντίστοιχες μηνύσεις, σε 33. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα συγκροτήθηκαν συνολικά 18 μικτά κλιμάκια ελέγχου με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.  και λοιπές υπηρεσίες, τα οποία προχώρησαν σε ελέγχους για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, για τον έλεγχο του παραεμπορίου και για τις διατάξεις που αφορούν τα ΚΥΕ κατά τις βραδινές ώρες.  

Κατά τον όγδοο μήνα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας αστυνομεύθηκαν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε σταθερή βάση στις οδούς Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Λεωφόρο Νίκης, Βασ. Όλγας, Εγνατία,  Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Αλ. Σβώλου, Παύλου Μελά, Π. Π. Γερμανού, Ι. Δραγούμη, Βενιζέλου, Ολυμπιάδος, Γ. Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) και Λεωφόρο Στρατού. 

Σε μόνιμη πλέον βάση συνεχίζεται και η αστυνόμευση από εποχούμενο κλιμάκιο συγκεκριμένων αρτηριών της 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας (Δελφών, Μπότσαρη, Μαρτίου, Παπαναστασίου και Καυτανζόγλου καθώς και  Λαμπράκη, Διογένους και Κλεάνθους) με έμφαση στην αντικοινωνική στάθμευση (ράμπες ΑμεΑ, διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια). 

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης σε συγκεκριμένους - προκαθορισμένους τομείς της πόλης, προς όφελος των επισκεπτών αλλά και των μονίμων κατοίκων του κέντρου που διαθέτουν κάρτες Θ1 και Θ2.  

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αστυνομία, σε συναρμοδιότητα με την ΕΛ.ΑΣ., εξυπηρετεί μέσω τηλεφωνικού ραντεβού, στον αριθμό 2313-317933, περιπτώσεις βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής κατ’ οίκον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Μάιο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 270 αντίστοιχες θεωρήσεις, με μέγιστο χρόνο αναμονής τις δύο ημέρες.
 




Κι όμως...Τα δέντρα κοιμούνται τις νύχτες! Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και τα δέντρα χρειάζονται “ξεκούραση”. Μια νέα μελέτη ερευνητών από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δέντρα “πέφτουν για ύπνο” όταν ο ήλιος δύει.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σαρωτές λέιζερ και μελέτησαν τις κινήσεις δέντρων με ύψος πάνω από 5 μέτρα. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι μόλις πέσει το σκοτάδι χαλαρώνουν τα κλαδιά τους ενώ μόλις ο ήλιος ανατείλει στον ουρανό, τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Eetu Puttonen “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το δέντρο γέρνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή θέσης στα φύλλα και κλαδιά. Οι αλλαγές δεν είναι πολύ μεγάλες, μόνο μέχρι 10 εκατοστά για τα δέντρα με ύψος περίπου 5 μέτρα, αλλά είναι συστηματική”.
Οι μετρήσεις έγιναν σε δέντρα της Αυστρίας της Φινλανδίας υπό άρτιες καιρικές συνθήκες, χωρίς ανέμους ή υγρασία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση των κλαδιών ενδεχομένως να οφείλεται στην πτώση της εσωτερικής πίεσης στα φυτικά κύτταρα των δέντρων, γεγονός που συνδέεται με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Κατά την διάρκεια της νύχτας, η φωτοσύνθεση σταματάει με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σακχάρων στα κύτταρα και μαζί και η πίεση.
echoes.gr

Ακόμα πιο φθηνό, κατά 5,5 λεπτά ανά κυβικό με τις σημερινές τιμές, γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο για τους καταναλωτές, όταν την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνει κατά 6 λεπτά, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι «από την έναρξη λειτουργίας της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ως σήμερα, η μέση εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις υπερβαίνει το 29% σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, το 42% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και άνω του 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Τονίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο θα γίνει ακόμα πιο φθηνό, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Ν. 4389/2016 ( ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση από 1,5 €/GJ σε 0,3 €/GJ (από 5,4 €/MWh σε 1,08 €/MWh). «Πρακτικά για την τσέπη του καταναλωτή αυτό μεταφράζεται σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό με τις σημερινές τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως δεδομένης της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με σημερινές τιμές αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο), «το φυσικό αέριο τη χειμερινή περίοδο θα είναι ακόμα πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό καύσιμο και θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στον οικιακό καταναλωτή».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει επίσης ότι η διείσδυση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της πόλης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και ότι η όποια απόφαση, θα ληφθεί μετά τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα κατατεθεί το 5ετές «business plan». Σημειώνεται ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων φυσικού αερίου υπερβαίνει τις 204.000 και αρκετό καιρό τώρα, «τρέχουν» αιτήματα -για σύνδεση με αέριο- παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματικών φορέων σε: Λαγκαδά, Κουφάλια, Χαλάστρα, Νέα Μεσήμβρια, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Φίλυρο, Χορτιάτη, Βασιλικά, Μηχανιώνα, Επανομή.

Στόχος της εταιρείας, είναι το επόμενο διάστημα να παρέχεται πλήθος καινοτόμων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μειώνοντας έτσι το χρόνο εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Σχετικά με τα τρέχοντα επενδυτικά της πλάνα, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση- και φέτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατασκευάζοντας σε 12 καλλικρατικούς δήμους νέα δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους 20 χλμ, ενώ το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 8,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα, «η εταιρεία βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, εξετάζει την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για την υλοποίηση όμως των σχετικών επενδύσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η διασφάλιση της απόδοσης των επενδύσεων σε δίκτυα και συνδέσεις μέσω ενός εύλογου και αποδοτικού κόστους κεφαλαίου. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη διαμόρφωση τιμολογίων για την υπηρεσία διανομής που θα είναι ικανοποιητικά για τους μετόχους και θα διασφαλίζουν και εξοικονόμηση στους καταναλωτές.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αφού πρώτα εγκριθεί από τους μετόχους και το ΔΣ της εταιρείας. Κι εφόσον ληφθεί το «πράσινο φως», η εταιρεία θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπακούρας σημειώνει: «Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που δε θα γνωρίζουμε πριν το τέλος του έτους. Αλλά, οι συνθήκες για τη διείσδυση του φυσικού αερίου είναι ευνοϊκές, καθώς το φυσικό αέριο παραμένει η πλέον ελκυστική πηγή ενέργειας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον βαθμό διείσδυσης, σύμφωνα με τον οποίο ξεπερνά ποσοστό 54%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Facebook δίνει στους χρήστες ακόμη έναν τρόπο να αντιδράσουν στις δημοσιεύσεις και να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εισήγαγε τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ανεβάζει ένα βίντεο στα σχόλια και τις απαντήσεις, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να απαντούν σε αναρτήσεις με έναν τρόπο πιο προσωπικό. Το Facebook υποστηρίζει ήδη συνδέσμους, φωτογραφίες, αυτοκόλλητα και emojis, καθώς και τη δυνατότητα να απαντήσει κανείς με μία από τις πρόσφατες έξι αντιδράσεις.
Το Facebook θεωρεί ότι η προσθήκη της δυνατότητας απάντησης με βίντεο θα κάνει πιο ελκυστικές και συναρπαστικές τις συνομιλίες. «Τα βίντεο στα σχόλια είναι τώρα διαθέσιμα παγκοσμίως. Μπορείτε να τα φορτώσετε ως απαντήσεις στις δημοσιεύσεις από πρόσωπα, σελίδες, καθώς και ομάδες και εκδηλώσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου.
Το νέο χαρακτηριστικό υποστηρίζεται σε desktop, iOS και Android. Για να τα δοκιμάσετε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι τα εξής:
1. Μαγνητοσκοπήστε ένα βίντεο.
2. Πατήστε το εικονίδιο της κάμερας δίπλα στο πεδίο με τα σχόλια.
3. Επιλέξτε το βίντεο από τη συσκευή σας και πατήστε το πλήκτρο της δημοσίευσης.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δείχνει μια αυξανόμενη τάση προς τα βίντεο το τελευταίο διάστημα μαζί με τη λειτουργία για τις ζωντανές μεταδόσεις. Τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στην εφαρμογή για τα κινητά σκέφτεται να αντικαταστήσει το κεντρικό εικονίδιο για το Messenger με ένα εικονίδιο για βίντεο έτσι ώστε να μπορούν να να μοιραστούν και να παρακολουθήσουν live βίντεο σε ζωντανή σύνδεση.
Επιπλέον το κοινωνικό δίκτυο ελπίζει με αυτό τον τρόπο να αυξήσει τη δραστηριότητα των χρηστών και τις δημοσιεύσεις οι οποίες παρουσιάζουν πτώση το τελευταίο διάστημα.

Το χαρτί κουζίνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πιο χρήσιμο εργαλείο κάθε νοικοκυράς. Δυστυχώς όμως δεν κάνει για όλες τις δουλειές και για την ακρίβεια υπάρχουν 4 πράγματα μέσα στο σπίτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να καθαρίσετε με χαρτί κουζίνας γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε.
Ξύλινα έπιπλα Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αλλά δεν είναι! Το χαρτί κουζίνας μπορεί να χαράξει τα ξύλινα έπιπλά σας. Η σκόνη είναι αρκετά τραχιά και το ίδιο συμβαίνει και με το χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν βαμβακερό πανάκι ή μια παλιά μακό φανέλα για να προστατέψετε τα έπιπλά σας από τυχόν γρατζουνιές.
Γυαλιά ηλίου/οράσεως Μπορείτε άφοβα να καθαρίσετε τους βραχίονες των γυαλιών σας αλλά όχι τους φακούς. Συγκεκριμένα τα κρύσταλλα των φακών είναι επικαλυμμένα με ένα πολύ ευαίσθητο υλικό που τραυματίζεται εύκολα. Αποφύγετε λοιπόν το χαρτί κουζίνας που είναι αρκετά σκληρό και προτιμήστε ένα βαμβακερό ύφασμα ή το ειδικό πανάκι που υπάρχει μέσα στη θήκη των γυαλιών σας.
Χαλιά, υφάσματα και ρούχα (ειδικά σκουρόχρωμα) δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με χαρτί κουζίνας. Το μόνο που θα πετύχετε (αν επιμένετε να το δοκιμάσετε) θα είναι να κομματιαστεί το χαρτί κουζίνας και να πρέπει στη συνέχεια να το καθαρίσετε από την επιφάνειά που έχει λερωθεί. Το βρεγμένο χαρτί μπλέκεται στις ίνες του χαλιού με αποτέλεσμα να κάνει το έργο σας ακόμα πιο δύσκολο στον καθαρισμό του χαλιού σας. Γι’αυτό προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό πανί το οποίο θα τοποθετήσετε ταμποναριστά πάνω στο χαλί σας ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ και να μπορέσετε στη συνέχεια να το καθαρίσετε πιο εύκολα.
Οθόνες Αν δεν θέλετε να καταστρέψετε τις οθόνες της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του τάμπλετ, ή του κινητού σας, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που καθαρίζετε όλα αυτά τα ευαίσθητα τεχνολογικά μέσα. Προτιμήστε πανάκι με μικροΐνες ή ειδικά μαντηλάκια και σπρέι για οθόνες.

Πηγή: spirossoulis.com
e-shopping: Τίναξαν την μπάνκα οι Έλληνες καταναλωτέςΜπορεί πέρυσι η αγορά του λιανεμπορίου να υποχώρησε εκ νέου, αυτό δε συνέβη όμως στην περίπτωση του online shopping που συνεχίζει να καταγράφει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά.
Πέρυσι η συγκεκριμένη αγορά τζίραρε 3,8 δισ. ευρώ (σ.σ. +18,8% περισσότερα από το 2014) καλύπτοντας μέρος των απωλειών των φυσικών καταστημάτων (οι αγορές μέσω internet αφορούν και υπηρεσίες όπως αεροπορικά εισιτήρια), ενώ για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι η αξία της θα ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2015. Αθροιστικά δε, στα χρόνια της κρίσης (2010-2015) οι Έλληνες έχουν ξοδέψει συνολικά 16,3 δισ. ευρώ για αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Αυτό όμως δεν είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την πρόσφατη έρευνα της E-commerce Europe για την πορεία του online shopping στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό στοιχείο από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες 28 χώρες της Ευρώπης και δη του Ευρωπαϊκού Νότου. Με βάση την έρευνα, πέρυσι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 1.266 ευρώ δηλαδή 26,76% υψηλότερη από τη μέση δαπάνη στη Νότια Ευρώπη που ήταν 999 ευρώ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην Ισπανία η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 1.089 ευρώ, στην Πορτογαλία 1.079 ευρώ, στην Ιταλία 938 ευρώ και στην Τουρκία 934 ευρώ. Με τον μέσο όρο της κατά κεφαλήν δαπάνης στο σύνολο της Ευρώπης να είναι στα 1.540 ευρώ, στη Δυτική Ευρώπη στα 2.492 ευρώ, στη Βόρεια Ευρώπη στα 2.048 ευρώ και στην Κεντρική Ευρώπη στα 1.055 ευρώ.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αύξηση κατά 57,89% των e-καταναλωτών την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα το 2012 από τα 11,3 εκατ. κατοίκους της χώρας, εκ των οποίων τα 6,09 εκατ. που χρησιμοποιούσαν το Internet, e-καταναλωτές ήταν τα 1,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε πέρυσι στα 3 εκατομμύρια, δηλαδή το 32% των πολιτών της χώρας άνω των 15 ετών (9,2 εκατομμύρια) και λίγο κάτω από τους μισούς που χρησιμοποιούν Internet (6,3 εκατομμύρια πολίτες) ψώνισαν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω internet.
alexandra.gitsi@capital.gr

Στέρηση ύπνου. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά επιβαρύνετε την υγεία σας, από το να καταστρέφετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι το να περάσετε μια περίοδο κατάθλιψης.

Στο σημερινό κόσμο που κυριαρχεί η ταχύτητα δεν μπορούμε να κοιμηθούμε αρκετά – κάτι που επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ευημερία μας.

Χρειαζόμαστε τον ύπνο ακόμη και αν οι ερευνητές δεν ξέρουν ακριβώς το γιατί.

Το να μην κοιμόμαστε αρκετά επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστατώνει τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αφού έχουν μάθει κάτι καινούριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να το θυμούνται απ' ό,τι όσοι δεν κοιμούνται, ανεξάρτητα από το αν ο ύπνος είναι βραδινός ή απογευματινός.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Αλήθεια ποια πραγματικά είναι η Lady Gaga, γνωρίζει κανείς;

Την απάντηση δίνει η ίδια η καλλιτέχνης μέσα από μία νέα συνέντευξή της, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι άλλο η Gaga κι άλλο η... Lady Gaga.

Η διάσημη τραγουδίστρια μίλησε στην Τζέιμι Λι Κέρτις, και προσπάθησε να αναλύσει τον «πολύχρωμο» και πολυδιάστατο χαρακτήρα της, εξηγώντας ότι η δημόσια περσόνα της, είναι εν μέρει, μία επινόηση που διαφέρει από τον πραγματικό της εαυτό.

Στην συνέντευξη που έδωσε για το Variety και την εκπομπή «Actors on Actors» η Gaga είπε ότι «αυτό που είναι πραγματικά η Gaga είναι διαφορετικό από αυτό που πιστεύει ο κόσμος ότι είναι η Gaga και το οποίο δεν είναι απαραίτητα αυτό που είμαι αληθινά.

Η Gaga είναι η ισχυρή πλευρά του εαυτού μου, που την ανακάλυψα σε νεαρή ηλικία, στη Νέα Υόρκη. Αγαπάει τη μουσική, συναντάει νέους καλλιτέχνες, δουλεύει με μουσικούς, με συγγραφείς, μελετάει τις σκηνές και συμμετέχει στο λάιφ στάιλ.

Ξεκίνησα να με αποκαλώ Gaga. Ήταν το παρατσούκλι μου».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ένα κομμάτι της δημιουργίας μου. Αλλά, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει την δική τους αλήθεια, μέσα από αυτό που έχω κάνει.

Έχουν διαμορφώσει τη δική τους αντίληψη για το τι είναι η Gaga, που αποτελεί μία ξεχωριστεί οντότητα από μένα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμονες από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδονησία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στην ινδονησιακή νήσο Φλόρες τους εξίσου μικρόσωμους προγόνους του αινιγματικού μικροσκοπικού «Χόμπιτ», ο οποίος είχε σχεδόν το μισό ύψος ενός σημερινού ανθρώπου.

Τα απολιθώματα χρονολογούνται πριν από περίπου 700.000 χρόνια και είναι πολύ αρχαιότερα από εκείνα του ίδιου του «Aνθρώπου του Φλόρες» (Homo floresiensis), τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2003 και θεωρούνται ηλικίας 50.000 έως 190.000 ετών.

Τα νέα απολιθώματα είναι πάντως ανεπαρκή -μόνο μερικά δόντια, καθώς επίσης οστά γνάθου και κρανίου από τουλάχιστον ένα ενήλικα και δύο παιδιά- για να δώσουν μια βέβαιη και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τους προγόνους του «Χόμπιτ» (πήρε το όνομα της ομώνυμης μικρόσωμης φυλής φανταστικών πλασμάτων στον «'Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»).

Ο «Χόμπιτ» είχε ύψος περίπου 1,06 μέτρων και ο εγκέφαλός του ήταν ανάλογου μεγέθους με του χιμπατζή.

Τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι πιθανώς προήλθε από τους προγόνους του «Έμφρονος Ανθρώπου» (Homo sapiens), τους "Όρθιους Ανθρώπους» (Homo erectus).

Οι τελευταίοι, που έφθαναν σε ύψος τα 1,8 μέτρα, εμφανίσθηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια και είχαν επεκταθεί στην Ασία πριν ένα 1,5 εκατ. χρόνια.

Κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο, ίσως πάνω σε κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τσουνάμι και επέπλεαν, έφθασαν αρχικά στην Ιάβα και μετά στη νήσο Φλόρες.

Σύμφωνα με το εξελικτικό «σενάριο» των επιστημόνων, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Nature", το σώμα των «μεταναστών» σταδιακά συρρικνώθηκε, υπό την πίεση του νέου φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως λόγω ανεπαρκούς τροφής, εωσότου πήρε τις διαστάσεις του «Χόμπιτ», κάτι που ήδη είχε συμβεί πριν από τουλάχιστον 700.000 χρόνια.

Η συρρίκνωση του μεγέθους στην πορεία διαδοχικών γενεών είναι μια διαδικασία που έχει παρατηρηθεί σε διάφορα θηλαστικά (π.χ. ελέφαντες), όταν απομονώνονται σε ένα νησί.

Μάλιστα τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι οι πρόγονοι του «Χόμπιτ» μπορεί να ήσαν ακόμη πιο μικροκαμωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι η συρρίκνωση του σώματός τους πρέπει να συνέβη πολύ γρήγορα, πράγμα που μάλλον ξαφνιάζει τους επιστήμονες.

Ορισμένοι, όπως ο κθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εμφανίζονται διστακτικοί να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Τα νέα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στην κοίτη ενός αρχαίου ποταμού, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το σπήλαιο Λιάνγκ Μπούα όπου είχε βρεθεί αρχικά ο «Χόμπιτ», ενισχύουν πάντως την άποψη ότι ο τελευταίος είχε μια μακρά και αυτόνομη εξελικτική παρουσία στο συγκεκριμένο νησί.

Από την άλλη, εξασθενούν την υπόθεση ότι ο «Χόμπιτ» δεν ήταν παρά ένας «Έμφρων 'Ανθρωπος» (Homo sapiens), απλώς είχε κάποιο ιατρικό ή γενετικό πρόβλημα που του προκάλεσε νανισμό.

Επίσης δεν συνηγορούν υπέρ μιας άλλης υπόθεσης ότι ο «Χόμπιτ» είχε ακόμη πιο αρχαίους προγόνους, όπως ο «Επιδέξιος 'Ανθρωπος» (Homo habilis) ή ο Αυστραλοπίθηκος.

«Φαίνεται πλέον πως ο 'Χόμπιτ' του Φλόρες είναι στην πραγματικότητα ένας Homo erectus που έγινε νάνος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, αρχαιολόγος 'Ανταμ Μπρουμ του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας.

«Η νέα ανακάλυψη δίνει την οριστική απάντηση σε όσους αμφισβητίες πιστεύουν ότι ο 'Ανθρωπος του Φλόρες ήταν απλώς ένας άρρωστος Homo sapiens», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Γκερτ βαν ντερ Μπεργκ του Κέντρου Αρχαιολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Wollongong.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!