Κυριακή 22 Μαρτίου 2020


Σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είχε γράψει αποκλειστικά η aftodioikisi.gr, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας «στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα»
Κατά τον κ. Μητσοτάκη όποιος κυκλοφορεί  θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο ή υπεύθυνη δήλωση. Η σχετική βεβαίωση θα μπορεί να ληφθεί από το διαβατήριο.
Τον έλεγχο του μέτρου αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ, η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου θα δώσουν στη συνέντευξη  Τύπου στις 7 οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες
Συμπολίτες μου,
Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει  απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.
Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.
Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.
Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί  λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους  με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο  βάρος,  με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση.  Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους  των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία.

Την 77η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες με βάση πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι πολίτες από τη ζωή τους.
Την πρώτη θέση μεταξύ 156 χωρών στο World Happiness Report καταλαμβάνει η Φινλανδία, όπως είχε συμβεί το 2018 και 2019.
Ακολουθούν η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία και η Νορβηγία.
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.
Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση της κατάταξης, η οποία δημοσιεύεται το 2012, από το Sustainable Development Solutions Network (SDSN).
Αναφορικά με τις πόλεις, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ελσίνκι, ενώ ακολουθούν το Άαρχους της Δανίας και το Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Στη δεκάδα βρίσκονται επίσης η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη, το Μπέργκεν της Νορβηγίας, το Όσλο, το Τελ Αβίβ, το Όσλο και το Μπρισμπέιν.
Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει την 94η θέση και η Αθήνα την 121η.
Η κατάταξη λαμβάνει υπ’ όψιν την υγιή ζωή, το ασφαλές περιβάλλον, τη ρύπανση, την ύπαρξη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική εμπιστοσύνη και την αντίληψη για την τιμιότητα της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων.

Ο σταρ της μουσικής κάντρι Κένι Ρότζερς, με σταδιοδρομία άνω των 60 ετών στη μουσική σκηνή, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο τραγουδιστής του «Lady» με τα τρία Grammy «πέθανε ήρεμα στο σπίτι από φυσικά αίτια, έχοντας ιατρική φροντίδα και δίπλα στην οικογένειά του», δήλωσε εκπρόσωπος του τραγουδιστή.   Λόγω της εθνικής έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού ωστόσο, η οικογένεια σχεδιάζει μια μικρή ιδιωτική τελετή ενώ αναμένεται να ακολουθήσει δημόσια επιμνημόσυνη δέηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο διάσημος τραγουδιστής της κάντρι, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Τέξας, είναι γνωστός για μια σειρά από επιτυχίες, όπως οι: «The Gambler», «Lucille» και «Islands in the Stream».
Ο Κένι Ρότζερς (Kenneth Ray Rogers), τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, δισκογραφικός παραγωγός και επιχειρηματίας μέλος της Country Music Hall of Fame, γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1938. 


Ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με τον τζαζίστα Bobby Doyle και το 1961 έγινε μέλος του folk σχήματος The New Christy Minstrels ως μπασίστας, κιθαρίστας και τραγουδιστής.   Το 1967 μαζί με άλλα μέλη της ομάδας εγκατέλειψαν το μουσικό σχήμα και δημιουργούν την μπάντα The First Edition, με την οποία ερμήνευσε και το πρώτο του μεγάλο hit «Just Dropped In».   Σταδιακά απέκτησε ηγετικό ρόλο στη μπάντα αλλά το 1975-1976 διαλύθηκε και ο Ρότζερς ξεκινησε μία μακρά και επιτυχημένη σόλο καριέρα, η οποία σφραγίστηκε από συνεργασίες με τους Dolly Parton, Sheena Easton και Lionel Richie. 


Το τραγούδι του «The Gambler» του 1978, του απέφερε το πρώτο του βραβείο Grammy (1980) και αμέσως θα του έδωσε την ευκαιρία να ενσαρκώσει και τηλεοπτικά την ομώνυμη περσόνα σε μία σειρά υποψήφια στα Emmy. 

Τον Σεπτέμβρη του 1980 ερμήνευσε το «Lady» σε στίχους και μουσική του Lionel Richie και κατέκτησε για πάντα μία θέση στις καρδιές του κοινού, ως ένας ερμηνευτής της αιώνιας αγάπης.    Παρόλο που ήταν από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς στην country μουσική, είχε παρακαταθήκη περισσότερων από 120 επιτυχημένων τραγουδιών σε διάφορα είδη μουσικής, φτάνοντας στην κορυφή των charts της pop και country μουσικής, όπου παρέμεινε για 200 εβδομάδες στις ΗΠΑ.   Θεωρείται ένας από  τους καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών με 100 εκατ. δίσκους σε παγκόσμιες πωλήσεις.   Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, ο Κένι Ρότζερς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το προσκήνιο μετά από μια τελευταία περιοδεία για να περάσει περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό του και τους γιους του.
Ψηφίστηκε ως «αγαπημένος τραγουδιστής όλων των εποχών», το 1986, από τους αναγνώστες του USA Today και του People ενώ έχει βραβευτείτε με AMA, Grammy, ACM και CMA καθώς και ειδικό βραβείο το 2003 για την συνολική προσφορά του επί έξι δεκαετίες.   Εκτός από τραγουδιστής εμφανίστηκε και σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές αλλά και στο κινηματογραφικό «Six Pack» του 1982.   Επίσης, ήταν συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Kenny Rogers Roasters σε συνεργασία με τα τον πρώην CEO της Kentucky Fried Chicken, John Y. Brown Jr. 

Ως την καλύτερη στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου χαρακτήρισε ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Βιν Ντίζελ το φινάλε της ταινίας «Fast and Furious 7».
«Δεν ήθελα από κανέναν να “χρησιμοποιηθεί” αυτή η τραγωδία ως ιστορία του plot. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή. Ίσως είναι η καλύτερη στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου. Όχι μόνο στην καριέρα μου, αλλά στην ιστορία του σινεμά.
Οι άντρες κλαίνε αλλά με την ταινία αυτή μπόρεσαν να κλάψουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στην ιστορία», ανέφερε σε συνέντευξή του ο 52χρονος ηθοποιός για την τελευταία του «συνάντηση» με τον Πολ Γουόκερ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, τον Νοέμβριο του 2013.
«Fast & Furious 9»
Η Universal Pictures ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία της ταινίας «Fast & Furious 9» θα μετατεθεί για το 2021. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τους λόγους, όμως η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω πολλών αναβολών άλλων ταινιών λόγω της πανδημίας. Η ταινία είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020, αλλά η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι στις 2 Απριλίου 2021.


Η αναβολή δεν εξέπληξε το κοινό, μιας και η αρχή είχε γίνει με τη νέα ταινία του James Bond, «No Time to Die», η οποία θα προβληθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αναλογιζόμενοι το γεγονός πως η Universal είχε κάνει έντονες προωθητικές ενέργειες για τη νέα ταινία, η ζημιά θα είναι μεγάλη. Βέβαια από την άλλη, η Κίνα είναι μια χώρα που έχει αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη σειρά ταινιών, όπου με τα σημερινά δεδομένα και τους αποκλεισμούς οι φαν  δεν θα μπορούσαν να την απολαύσουν.


Η προηγούμενη ταινία με τον τίτλο «The Fate of the Furious» έφερε στα ταμεία έσοδα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, 148 περισσότερα από το τζίρο που έκανε στους κινηματογράφους των ΗΠ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!