Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018


Την ιδέα είχε ο Μίνκε βαν Βίνχερντεν της Beladon, όταν σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Νέα Υόρκη το 2012 μαζί με τη σύζυγό του υπέστη τις επιπτώσεις του κυκλώνα Σάντι. Οι παραλαβές τροφίμων γίνονταν με μεγάλη δυσκολία, και μέσα σε δυο μέρες ήταν δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάτι φρέσκο.
Στοχεύοντας να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, η 27 επί 27 μέτρων «Πλωτή Φάρμα» αποτελείται από τρία επίπεδα και είναι σχεδιασμένη για να αντέχει σε τυφώνα. Στον δεύτερο όροφο θα είναι οι αγελάδες, και στο πιο χαμηλό επίπεδο θα είναι οι μηχανές για την παραγωγή και συσκευασία γαλακτοκομικών. Στον υψηλότερο όροφο θα φυτεύεται τριφύλλι και γρασίδι για τις αγελάδες. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, θα παράγεται και θα παστεριώνεται εκεί γάλα και γιαούρτι που θα πωλείται στο Ρότερνταμ.

Οι χρήστες του χρησιμοποίησαν το Twitter για να διαμαρτυρηθούν καθώς δεν μπορούσαν να συνδεθούν στην εφαρμογή και να «ανεβάσουν» φωτογραφίες ή να δουν τη ροή ειδήσεων.
Προβλήματα, σύμφωνα με τον Independent, παρατηρήθηκαν στη βόρεια Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έλεγχο που έκανε το Reuters, η εφαρμογή εμφάνισε το μήνυμα "Σφάλμα", "δεν είναι δυνατή η ανανέωση της ροής".
Τόσο η εταιρεία Facebook όσο και το Instagram δεν ήταν διαθέσιμες για να σχολιάσουν.
Το παγκόσμιο μπλακ-άουτ σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση του Instagram την Δευτέρα ότι νέος επικεφαλής του αναλαμβάνει ο Άνταμ Μοσέρι, μετά την αποχώρηση των δύο συνιδρυτών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ, την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Μοσέρι μέχρι πρότινος διατελούσε επικεφαλής του τμήματος προϊόντων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν επικεφαλής της εταιρείας News Feed.
Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με τους ακολούθους τους (followers) ή με επιλεγμένη ομάδα φίλων, να σχολιάζουν και να δηλώνουν ότι μια δημοσίευση τους αρέσει.
Η δημοφιλής εφαρμογή δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ, και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010. Μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών έφτασε το 1.000.000. Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Tο 2012 η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.

Μια απλή πέτρινη κατασκευή φιλοξενεί ένα οβάλ δωμάτιο. Ένα άνοιγμα στην οροφή, με απρόσκοπτη θέα στον ουρανό, δίνει το «Skyspace» - έναν χώρο που επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν τον ουρανό λες κι αυτός είναι κορνιζαρισμένος.
Η εγκατάσταση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα στον φωτισμό γραφεία Zumtobel και Baumschlager Eberle Architekten. Είναι φωλιασμένη ανάμεσα σε μονοπάτια ορειβατών, αλπικά μονοπάτια και βουνά. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εφικτή μέσα από ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο κατά τρόπο που να επιτρέπει εντυπωσιακή θέα της βουνοκορφής Μπίμπερκοπφ, ενός ύψους 2.599 μέτρων βουνού στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας.

Τα δύο μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το οδοιπορικό τους για το Νεπάλ και έφτασαν μετά από οκτώ ημέρες στο base camp του βουνού.
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σύμμαχος, η υγεία τους άργησε να σταθεροποιηθεί και λίγο έλειψε να εγκαταλείψουν. Τελικά η πίστη στην επιτυχία και η εμπειρία τους, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που τους βοήθησαν να πατήσουν στην 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την περασμένη Παρασκευή (28/9) στις 6 το πρωί.
Το Μανασλού, γνωστό και ως Κουτάνγκ βρίσκεται στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή Μανσίρ Χιμάλ του Νεπάλ. Το όνομα του σημαίνει «Βουνό του Πνεύματος». Για πρώτη φορά κατακτήθηκε το 1956 από τους Τόσιο Ιμανίσι και Γκιαλζεν Νόρμπου μέλη μιας Ιαπωνικής αποστολής για αυτό άλλωστε οι Ιάπωνες θεωρούν το Μανασλού ως «δικό τους» βουνό, όπως οι Άγγλοι το Έβερεστ. Αξίζει να τονιστεί ότι 64 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κυρίως από φονικές χιονοστιβάδες που βάλουν την διαδρομή προς την κορυφή.
Ο 56χρονος Συκάρης έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τρία βουνά του ορειβατικού «Γκραν Σλαμ», όπως ονομάζουν οι ορειβάτες τις 14 κορυφές του κόσμου που έχουν ύψος μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων. Το Εβερεστ το 2017 -υψηλότερη κορυφή στα 8.848 μέτρα- μαζί με τον Μάικ Ευμορφίδη, το Καντσενούγκα (8.586μ.) τον περασμένο Μάιο με τον Φώτη Θεοχάρη και τώρα το Μανασλού (8.163μ.) με σχοινοσύντροφο τον Γιώργο Μαρίνο, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τους ατρόμητους Έλληνες ορειβάτες, που επιστρέφουν την Τρίτη (2/10) το βράδυ από το Κατμαντού.

Στην "Επιστολή του Θεού", που γράφτηκε στα γερμανικά το 1954 και απευθυνόταν στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, ο διασημότερος φυσικός του 20ού αιώνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξή του. "Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ' όλ' αυτά, μάλλον πρωτόγονων", γράφει ο Αϊνστάιν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 1955.
"Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική και αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό", πρόσθεσε.
Η επιστολή έχει έκταση μιάμιση σελίδα και γράφτηκε την εποχή που ο Αϊνστάιν ζούσε στο Νιού Τζέρσεϊ.
Το 2008 το γράμμα πουλήθηκε σε δημοπρασία σε έναν ιδιώτη συλλέκτη αντί 404.000 δολαρίων.

Η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 80.000 ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που επιθυμούν όπως φαίνεται να βρουν γα την «Γιαντράνκα» έναν καλό αγοραστή, που θα είναι σε θέση να διατηρήσει την παλιά της αίγλη. Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι η «Γιαντράνκα» προσφέρεται για πώληση επειδή «ήταν πολύ ακριβή η συντήρηση της».
Η μήκους 34 μέτρων θαλαμηγός, που έχει κατασκευαστεί από ξύλο, βρίσκεται από το 2017 για επισκευή στο λιμάνι του Μπαρ, σκεπασμένη μ’ ένα προστατευτικό δίχτυ. Ωστόσο η ακινησία της αυτή, δεν αναιρεί τις παλιές δόξες που γνώρισε επί εποχής Τίτο, όταν μπορούσε να αναπτύσσει ταχύτητα 24 κόμβων και να φιλοξενεί πολιτικές προσωπικότητες και διασημότητες, στις οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τα 14 μέλη του πληρώματος.
Ωστόσο η «Γιαντράνκα» δεν είναι η μοναδική θαλαμηγός που ανήκε κάποτε στον ιστορικό ηγέτη της πάλι ποτέ Γιουκγοσλαβίας ο οποίος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έως τον θάνατο του το 1980, εκμεταλλεύθηκε τον ‘Ψυχρό Πόλεμο εξισορροπώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δημιουργώντας συμμαχίες με διάφορες χώρες του κόσμου.
Το 2007 την ίδια τύχη είχε μια άλλη θαλαμηγός του Τίτο, η Primorka, η οποία πωλήθηκε στην τιμή των 104.000 ευρώ, επίσης λόγω δυσβάσταχτου κόστους συντήρησης.
Η άλλοτε ναυαρχίδα του όμως, η Galeb (στη φωτογραφία που ακολουθεί), σκουριάζει άδοξα στην γενέτειρα του, στο λιμάνι Ριτζέκα της Κροατίας.


Η 36χρονη Φαν Μπινγκμπίνγκ, η οποία είναι επίσης μανεκέν και παραγωγός, είναι μια διασημότητα στη χώρα της.
Είναι επίσης γνωστή στο εξωτερικό για τον ρόλο της στην ταινία «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» (2014) και το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Συμμετέχει επίσης στο «355», ένα χολιγουντιανό θρίλερ με τις Μαριόν Κοτιγιάρ και Πενέλοπε Κρουζ.
Υπερδραστήρια παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Μαΐου τηρεί σιγή ιχθύος στο Weibo, το κινεζικό Twitter, και σιωπά σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για φοροδιαφυγή σε σχέση μ' ένα πολύ κερδοφόρο συμβόλαιο. Το στούντιό της την υπερασπίσθηκε κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».
Η εξαφάνισή της από τις οθόνες και τις διαφημίσεις, η σιωπή της, προκάλεσαν στην Κίνα φήμες ότι έχει συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κατά των παρεκτροπών του κόσμου του θεάματος.
Η κινεζική εφορία ανανέωσε ωστόσο το μυστήριο ανακοινώνοντας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πως η Φαν Μπινγκμπίνγκ και επιχειρήσεις που εκείνη ελέγχει δεν έχουν καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Η εφορία υποστηρίζει σήμερα πως η ηθοποιός οφείλει να πληρώσει συνολικά 883 εκατομμύρια γιουάν (129 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους, πρόστιμα και ποινές. Μπορεί να αποφύγει τις διώξεις αν πληρώσει το ποσό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.
Διπλά συμβόλαια
Τουλάχιστον ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επειδή απέκρυψε και «κατέστρεψε εσκεμμένα» λογιστικά έγγραφα, συνεχίζει το Νέα Κίνα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.
Μετά την έρευνα για την ηθοποιό, οι αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για να περιλάβουν το σύνολο της βιομηχανίας του θεάματος.
Τα πρόσωπα που είναι στόχοι της έρευνας έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.
Σήμερα η Φαν Μπινγκμπινγκ επανεμφανίσθηκε στο Weibo για να αναγνωρίσει πως έχει άδικο, να ικετεύσει τους θαυμαστές της να τη συγχωρήσουν και να ζητήσει συγγνώμη από «την κοινωνία, τους φίλους μου που ανησυχούν, το κοινό και την εθνική φορολογική διοίκηση».
«Χωρίς τις καλές πολιτικές του Κόμματος και της χώρας, χωρίς τη γεμάτη αγάπη προσοχή του κοινού, δεν θα υπήρχε Φαν Μπινγκμπινγκ», έγραψε.
Τα προβλήματα της σταρ είχαν αρχίσει τον Μάιο, όταν ένας πρώην παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιοποίησε στο Ίντερνετ έγγραφα τα οποία εμφάνιζε ως συμβόλαια της ηθοποιού.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η ηθοποιός είχε πληρωθεί επισήμως 10 εκατομμύρια γιουάν (1,3 εκατομμύριο ευρώ) για τέσσερις ημέρες δουλειάς, όμως στην πραγματικότητα είχε λάβει 50 εκατομμύρια γιουάν επιπλέον.
Η υπόθεση έφερε στο φως ένα σύστημα «διπλών συμβολαίων»: το ένα προοριζόταν για να κατατεθεί στην εφορία και το άλλο, με ένα πολύ πιο αυξημένο κασέ, τηρούνταν μυστικό ώστε να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών φόρων.
Οι εφοριακές αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού (ανατολική Κίνα) άρχισαν έρευνα. Το όνομα της Φαν Μπινγκμπίνγκ δεν αναφέρθηκε, όμως επιχειρήσεις της έχουν την έδρα της σ' αυτή την επαρχία.
Τα εξωφρενικά κασέ των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης προκαλούν τακτικά πολεμική στην Κίνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Φαν Μπινγκμπίνγκ ήταν το 2017 η καλύτερα αμειφθείσα κινεζική διασημότητα, με εισοδήματα 300 εκατομμυρίων γιουάν (38 εκατομμυρίων ευρώ).
Alli Webb: Πώς έχτισε μια αυτοκρατορία αξίας $10 εκατ. μόνο με ένα πιστολάκι μαλλιών
Σε 10 χρόνια, η Alli Webb έχει ανοίξει περισσότερα από 100 καταστήματα κομμωτηρίου, εν ονομάτι «Drybar».
Είναι η ιστορία μιας ακόμη νέας μαμάς, που στην προσπάθειά της να ανταπεξέλθει οικονομικά στα αυξημένα έξοδα της οικογένειας αλλά και να κυκλοφορήσει και πάλι στον έξω κόσμο, ανακάλυψε... φλέβα χρυσού και από τη μία μέρα στην άλλη έγινε εκατομμυριούχος.
Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν η Alli Webb εμπνεύστηκε την ιδέα ενός είδους "κινητού κομμωτηρίου". Έχοντας ως μοναδικό εξοπλισμό το μπιστολάκι της, άρχισε να επισκέπτεται τις μαμάδες-φίλες της για να τους χτενίσει τα μαλλιά.

Alli-New-1-1024x683.jpg
"Τις χρέωνα μόλις 40 δολάρια, μία σχετικά χαμηλή τιμή, αλλά για μένα είχε μεγαλύτερη σημασία να βγω από το σπίτι από το να κερδίσω χρήματα", λέει η Webb. Την ίδια ώρα, όμως, τα χρέη συσσωρεύονταν, ενώ ό,τι κέρδιζε πήγαινε στις μπέιμπι σίτερ.
Ηθελε κάτι πιο σταθερό, αλλά δεν επιθυμούσε να επιστρέψει στο παραδοσιακό κομμωτήριο, που πήγαινε η...γιαγιά της. Ζήτησε από τον αδελφό της ένα δάνειο για να στεγάσει κάπου την επιχείρηση της, έχοντας σκοπό να προσφέρει μία και μόνο υπηρεσία, η οποία θα ήταν το χτένισμα, αποκλείοντας τη βαφή ή το κούρεμα, σε οικονομική τιμή. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που ο αδελφός της όχι μόνο της δάνεισε τα χρήματα, αλλά έγινε και συνέταιρος της επιχείρησης.

1029_dry-bar-michael-alli_1024x768.jpeg
Το πρώτο Drybar άνοιξε στο Λος Αντζελες και αποτέλεσε καινοτομία στο χώρο της κομμωτικής, αφού θυμίζει περισσότερο μπαρ παρά κομμωτήριο.
"Ημουν αποφασισμένη ότι θα ανοίξω ένα μπαρ και όχι ένα σαλόνι ομορφιάς", τονίζει η 38χρονη επιχειρηματίας στην ιστοσελίδα fastcompany.com. "Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. Οι πελάτες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ πέντε στιλ, που παραπέμπουν σε κοκτέιλ, όπως το Μανχάταν (λεία και ίσια) ή το Cosmo (ελαφρώς κυματιστά). Πίνουν τη σαμπάνια τους, ακούν ωραία μουσική ενώ κάποιος τους χτενίζει τα μαλλιά".
Η επιτυχία του Drybar έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αρχικώς, η Alli και ο αδελφός της είχαν υπολογίσει ότι χρειάζονταν 20 με 30 πελάτες την ημέρα για να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρηση. Ωστόσο, οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις 1000 το πρώτο οχτάωρο λειτουργίας.
Σήμερα, η επιχειρησή της αξίζει 100 εκατομμύρια δολλάρια.
Mητέρα δύο αγοριών, 7 και 9 ετών, παραδέχεται σε συνέντευξή της στο CNN ότι η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής δεν είναι εύκολο πράγμα. "Θέτω πολύ συχνά αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου και η απάντηση είναι δύσκολη. Οι γιοι μου είναι όλη η ζωή μου. Πάντα έλεγα ότι δεν θα ήμουν καλή μητέρα εάν δεν ήμουν ευτυχισμένη στις άλλες πτυχές της ζωής. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχω αυτό στο μυαλό μου ως εργαζόμενη γυναίκα".

https_2F2Fblogs-images.forbes.com2Fmicahsolomon2Ffiles2F20142F122FAlli-At-Drybar-courtesy-drybar.jpg
Ουίσκι πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων!
Ένα από τα πιο περιζήτητα ουίσκι στον κόσμο, ένα The Macallan Valerio Adami 1926 60 ετών, πωλήθηκε σήμερα (3/10) σε δημοπρασία έναντι του ποσού ρεκόρ των 848.750 στερλινών (1,1 εκατ. δολάρια, 952.600 ευρώ).
Ο αγοραστής είναι ένας ιδιώτης συλλέκτης από την Ασία που πλειοδότησε από το τηλέφωνο, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams.
Ο οίκος είχε πωλήσει φέτος τον Μάιο άλλη μία από τις συνολικά 12 φιάλες με ετικέτα φιλοτεχνημένη από τον ιταλό καλλιτέχνη Αντάμι έναντι 814.091 στερλινών.
Τέτοια ουίσκι απευθύνονται σε συλλέκτες λόγω της σπανιότητάς τους και το πιθανότερο είναι πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τα πιούν, λέει ο Μάρτιν Γκριν, ειδικός για τα ουίσκι στον οίκο Bonhams.
"Είναι η Ρολς-Ρόις των μολτ", τόνισε.
"Προφανώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει μ' αυτό, όμως όποιος μπορεί να ξοδέψει περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες για μια φιάλη ουίσκι, μπορεί να έχει και την πολυτέλεια να το πιεί.
Όμως είναι από μόνο του ένα ωραίο αντικείμενο, σχεδόν ένα μουσειακό κομμάτι".
Μόλις 24 φιάλες από το ουίσκι αυτό, που εμφιαλώθηκε το 1986, παρήχθησαν από το Macallan, ένα από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι του Σπέισαϊντ στη Σκωτία.
Το αποστακτήριο Macallan παρήγγειλε στον Adami και στον Peter Bleik, γνωστό επειδή είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό του εξώφυλλου του άλμπουμ των Μπητλς "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", να σχεδιάσουν ετικέτες για 12 φιάλες ο καθένας.
Δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν.
Μία από τις φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της καταναλωθεί.

Μεταξύ του 2016 και του 2017, ο δείκτης αυτός για το "προσδόκιμο ζωής χωρίς ανικανότητα" αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,8 έτος για τις γυναίκες περνώντας από τα 64,1 χρόνια στα 64,9, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική αυτή υπηρεσία των κοινωνικών υπουργείων.
Η εξέλιξη αυτή εξηγείται από "τη μείωση της εμφάνισης λειτουργικών περιορισμών, ιδιαίτερα μεταξύ των εβδομηντάχρονων", σύμφωνα με τη Drees, η οποία στηρίζει τη μελέτη της σε ερώτημα που τίθεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας: "περιορίζεστε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας στις δραστηριότητες που κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά;".
Το 2017, ο δείκτης αυτός έπεσε κατά 0,1% για τους άνδρες στα 62,6 έτη.
Σε 10 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία δεν εξελίχθηκε σημαντικά για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες καταγράφει ανοδική τάση από το 2012, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το ποσοστό των ετών ζωής χωρίς ανικανότητα ανέρχεται γύρω στο 79% για τους άνδρες και στο 76% για τις γυναίκες, με τις τελευταίες να παρουσιάζουν περισσότερους λειτουργικούς περιορισμούς, ελαφράς ή βαρειάς μορφής, στις καθημερινές δραστηριότητες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής χωρίς κάποια ανικανότητα που να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ανερχόταν το 2016 στα 63,5 έτη για έναν άνδρα και στα 64,2 για μια γυναίκα, διευκρίνισε η Drees.
Επισημαίνεται ότι το 2017 το προσδόκιμο ζωής στη Γαλλία ανερχόταν στα 85,3 χρόνια για τις γυναίκες και στα 79,5 για τους άνδρες.

Αμερικανοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το πρώτο εξωφεγγάρι ή εξωδορυφόρο, δηλαδή τον δορυφόρο ενός εξωπλανήτη. Ο εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας.
Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης-Σελήνης, αλλά στο 11πλάσιο. Μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει εντοπισμός κανενός εξωδορυφόρου.
Η ανακάλυψη -η οποία αν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις, θα είναι ιστορική για την αστρονομία- έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA και παρουσιάζεται σε σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», με επικεφαλής τους αστρονόμους Άλεξ Τίτσι και Ντέηβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο εξωδορυφόρος κινείται πέριξ ενός αέριου γίγαντα πλανήτη, του Kepler 162b. Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι με το μέγεθος του εξωδορυφόρου, καθώς στο ηλιακό μας σύστημα, όπου υπάρχουν σχεδόν 200 δορυφόροι πλανητών (με πιο γνωστή τη Σελήνη), δεν υπάρχουν τέτοια γιγάντια φεγγάρια.
Το εξωφεγγάρι εκτιμάται ότι έχει μόνο το 1,5% της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται, ο οποίος με τη σειρά του έχει μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Η θερμοκρασία του εξωφεγγαριού εκτιμάται περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου, αν και με μεγάλα περιθώρια σφάλματος, ενώ η απόστασή του από τον πλανήτη πέριξ του οποίου περιφέρεται, υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Γενικά οι εξωδορυφόροι είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να εντοπισθούν, επειδή είναι μικρότεροι από τον εξωπλανήτη τους. Όμως το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μετά το 2021, θα μπορεί να βρει περισσότερα εξωφεγγάρια.
Το συγκεκριμένο ζευγάρι βρίσκεται στο σύστημα του μητρικού άστρου Kepler 1625 και μάλιστα, όπως εκτιμάται, στη θεωρούμενη ως κατοικήσιμη ζώνη του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το άστρο του οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο.
Όμως, όπως είπε ο Κίπινγκ, «και τα δύο σώματα, εξωπλανήτης και δορυφόρος του, εκτιμάται ότι είναι αέριοι, συνεπώς ακατάλληλοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ΠΓΔΜ η ανατριχιαστική απειλή που διατύπωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ εναντίον της ανταποκρίτριας των Financial Times.
Η Βαλερί Χόπκινς- ανταποκρίτρια της εφημερίδας στα Βαλκάνια- βρέθηκε στα Σκόπια τα προηγούμενα 24ωρα, προκειμένου να καλύψει το δημοψήφισμα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, γνωστός στη χώρα του για τις απόψεις του κατά της Δύσης, έγραψε «Προς όλους τους ταξιτζήδες που με ακολουθούν, αν αυτή μπει στο αυτοκίνητό σας, είναι ώρα για τον θείο Κάμπλανγκ», κάνοντας αναφορά σε χαρακτήρα ταινίας της δεκαετίας του ‘90, για έναν ταξιτζή που χτυπούσε και βίαζε γυναίκες! Η δημοσιογράφος του απάντησε με νηφαλιότητα. «Αγαπητέ, παρότι μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, ποτέ δεν θα αμφισβητούσα την ικανότητά σου να μεταδώσεις αυτά που σου λένε, ή να καλέσω άλλους να είναι βίαιοι μαζί σου», του έγραψε.
Η ανάρτηση του Σκοπιανού δημοσιογράφου αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις και το θέμα πήρε διαστάσεις. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καταδίκασε τις «ντροπιαστικές και απαράδεκτες» απειλές εναντίον της Χόπκινς και κάλεσε τις δημοσιογραφικές ενώσεις, τους θεσμούς και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα να ενεργήσουν αμέσως και επαγγελματικά για τις περιπτώσεις απόπειρας επιθέσεων ή απειλών εναντίον εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ έσπευσε να απολογηθεί στη δημοσιογράφο, μέσω Twitter. «Αγαπητή Βαλερί Χόπκινς, παρακαλώ δέξου τη συγγνώμη μου εκ μέρους όλης της χώρας. Συγγνώμη ιδιαίτερα εκ μέρους των ανδρών στη χώρα μου», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σχολίασε στο Twitter «Η προτροπή σε βία εναντίον δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, θα έπρεπε να ντρέπεται».
Το πρακτορείο ΜΙΑ πήρε αποστάσεις από τον δημοσιογράφο και σε ανακοίνωση αναφέρει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Το tweet του Τσιλιμάνοφ που απειλεί την Βαλερί Χόπκινς είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο. Ολες οι απειλές εναντίον δημοσιογράφους, ιδιαίτερα η πρόκληση σε βία εναντίον γυναικών, είναι ανεύθυνες. Πρέπει να διαγράψει αμέσως την ανάρτησή του», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!