Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015


Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό καύσιμο για το σώμα και τον εγκέφαλό μας και λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να τους απορρίψουν συλλήβδην. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, βρέθηκε ότι μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος σε σχέση με μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, κάτι που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη, όμως, είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και δεν μας κάνουν όλοι καλό. Οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα, είναι ευεργετικές, μας χορταίνουν, κάνουν καλό στο έντερο και ρίχνουν τη χοληστερίνη. Η ζάχαρη, από την άλλη, και ειδικά η πρόσθετη ζάχαρη δεν έχει καμία διατροφική αξία και ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος, αυξάνοντας και την… περιφέρεια.
Έχοντας αυτά υπόψη, ας δούμε ποιοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που μας κάνουν καλό και πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας.
Φασόλια: Είτε είναι μαύρα, είτε κόκκινα, είτε μαυρομάτικα, είτε λευκά, τα φασόλια παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και για την διατήρηση της σιλουέτας μας. Σκεφτείτε ότι 30 γραμμάρια μαύρων φασολιών περιέχουν 7 γραμμάρια υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 2 είναι φυτικές ίνες κι έχουν ταυτόχρονα και το μπόνους της πρωτεΐνης.
Κολοκύθα: Αποτελεί άλλη μια πηγή υδατανθράκων με χαμηλά σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, μια κούπα μαγειρεμένης κολοκύθας φτάνει τα 22 γραμμάρια υδατανθράκων, με περισσότερα από τα 6 να είναι φυτικές ίνες. Συν τοις άλλοις, τα καροτενοειδή που περιέχουν, μας παρέχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και γήρανση του οργανισμού.
Βρώμη: Ο συγκεκριμένος τύπος φυτικών ινών που βρίσκουμε στη βρώμη έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του βάρους, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης.

Ποπ κορν: Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε και τα καταναλώνατε με άγχος, τα ποπ κορν εντάσσονται στην ολική άλεση. Προσέξτε, όμως, μην χαλάσετε τη διατροφική τους αξία με το βούτυρο και το αλάτι που προστίθεται σε αυτά που πωλούνται στους κινηματογράφους και τα λούνα παρκ. Προτιμήστε τα με λάδι και χωρίς αλάτι, κρατώντας τις θερμίδες τους χαμηλά και λαμβάνοντας τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε.
Κινόα: Όχι μόνο ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά αποτελεί και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και χρειάζεται να πάρει μέσω της διατροφής.

Γλυκοπατάτες: Όλες οι πατάτες με τη φλούδα τους εντάσσονται στις καλές πηγές υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες, όμως, έχουν έξτρα οφέλη χάρη στα καροτενοειδή που συναντάμε και στην κολοκύθα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, πρωτεΐνη και κάλιο. 
Μπανάνες: Με 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6, η οποία είναι σημαντική για 100 διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, οι μπανάνες δεν θεωρούνται άδικα οι «μπάρες ενέργειας της φύσης».

Μύρτιλα: Όλες οι ποικιλίες τους θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε γενναίες δόσεις. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μύρτιλα αποδίδει μόλις 84 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, το μικρό αυτό υπερφρούτο εμποδίζει τη γνωστική φθορά, με μόλις μια μερίδα την εβδομάδα.
clickatlife.gr

Μια βόλτα στα μαγαζιά είναι για πολλές γυναίκες το καλύτερο αγχολυτικό. Ωστόσο, η διαδικασία του λεγόμενου «shopping-therapy» μπορεί πολλές φορές να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι μεγάλες ουρές έξω από τα δοκιμαστήρια απαιτούν… γερά νεύρα και αρκετή υπομονή.

Για το λόγο αυτό αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια νέα τάση, που δεν είναι άλλη από τους διαδραστικούς καθρέπτες, που επιτρέπουν στους πελάτες των καταστημάτων να δοκιμάζουν διαφορετικά ρούχα, να ανακαλύπτουν νέα χρώματα, υφάσματα και αξεσουάρ, ακόμη και να παραγγέλνουν φαγητό.

Ο τελευταίος «έξυπνος» καθρέπτης που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ ονομάζεται MemoryMirror. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας για να δείχνει στους ενδιαφερόμενους πώς «κάθονται» τα ρούχα επάνω τους, επιτρέποντάς τους μάλιστα να αλλάζουν ρούχα με την κίνηση ενός χεριού.

Ο «MemoryMirror» (ή MemoMi) δημιουργήθηκε από την εταιρεία Salvador Nissi Vilcovsky που εδρεύει στην Καλιφόρνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline. Ο MemoMi χρησιμοποιεί τεχνολογία ενσωματωμένων γραφικών της Intel για τη δημιουργία avatars των πελατών με διάφορα είδη ρούχων. Στη συνέχεια, εκείνοι μπορούν να μοιραστούν τις εικόνες αυτές με τους φίλους τους στα social media ή μέσω email, για να ζητήσουν τη γνώμη τους.

Με συγκεκριμένες χειρονομίες οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, τα σχέδια και το μέγεθος των ρούχων, ενώ ο καθρέπτης «θυμάται» τις προηγούμενες επιλογές για να μπορεί ο χρήστης να συγκρίνει τα διάφορα σύνολα.

Η τεχνολογία παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο περίπου και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε καταστήματα του Σαν Φρανσίσκο και αργότερα του Τέξας.




Πηγή: newsbeast.gr
Την απαγόρευση των… χιονάνθρωπων επέβαλε ένας προεξέχων κληρικός στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εξέδωσε θρησκευτικό κανόνα, αναφέροντας πως δεν είναι αποδεκτοί από το Ισλάμ.
Βάση του φετφά που εκδόθηκε τη Δευτέρα, οι μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι σπανίως βλέπουν χιόνι στην επαρχία Ταμπούκ, βόρεια της πρωτεύουσας Ριάντ, επιτρέπεται να παίξουν με το χιόνι, αλλά όχι και να φτιάξουν χιονάνθρωπους.
Όπως επεσήμανε ο σεΐχης Μοχάμεντ Σαλέχ Αλ Μουνατζίντ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, «δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανένα άγαλμα στο χιόνι, ακόμα και αν αυτό γίνεται για διασκέδαση την ώρα του παιχνιδιού».
Σύμφωνα με τον σεΐχη, η αναπαράσταση ανθρώπων και ζώων με το χιόνι θεωρείται αμαρτωλή πράξη, με τον ίδιο να προτρέπει τους πιστούς να φτιάξουν δέντρα, πλοία, φρούτα, κτήρια και ό,τι άλλο επιθυμούν, αρκεί αυτό να θεωρείται «άψυχο».
Η απαγόρευση δια νόμου των χιονάνθρωπων προκάλεσε διαμάχη στο διαδίκτυο, με λίγους να τάσσονται υπέρ του σεΐχη, περισσότερους ωστόσο να κατακρίνουν την απόφασή του.
Το χιόνι κάλυψε τις ορεινές περιοχές της επαρχίας Ταμπούκ, κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Ιορδανία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
naftemporiki.gr

Tι να κάνετε σε περίπτωση εισβολής: Λιθουανικός οδηγός προς κατακτημένους
Καλώς ή κακώς, ο πληθυσμός καμίας χώρας δεν θεωρείται προετοιμασμένος ή έμπειρος σε εισβολή ξένου στρατού. Αυτό το... κενό συγκεκριμένα για τη Λιθουανία προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Άμυνας και συνέταξε εγχειρίδιο με απλές, πρακτικές οδηγίες για μία τέτοια κατάσταση εθνικής ανάγκης.

Το εγχειρίδιο, όπως αναφέρει το Reuters, θα διανεμηθεί την επόμενη εβδομάδα σε βιβλιοθήκες και θα μοιράζεται σε στρατιωτικές εκδηλώσεις.

Πέραν της αμφισβητήσιμης αξίας του, η σύνταξη του εγχειριδίου αντανακλά την αναζωπυρωθείσα ανησυχία στις βαλτικές χώρες και την ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία.

Η πρώτη συμβουλή του εγχειριδίου είναι αυτή που δίνεται σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «Μείνετε ψύχραμοι, μην πανικοβάλεστε και μην χάσετε την καθαρή σας σκέψη».

«Πυροβολισμοί έξω από τα παράθυρό σας δεν είναι και το τέλος του κόσμου» εξηγεί το εγχειρίδιο.

Οι Λιθουανοί θα πρέπει να αντισταθούν στους κατακτητές με πορείες, συγκεντρώσεις και απεργίες. Στο σύγχρονης οπτικής εγχειρίδιο συνιστάται επίσης η οργάνωση και μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook ή το Twitter. Χρήσιμες επίσης θα ήταν και κυβερνοεπιθέσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, εξηγεί το εγχειρίδιο, μία μορφή αντίστασης και σαμποτάζ είναι «τουλάχιστον να κάνετε τη δουλειά σας χειρότερα από ό,τι συνήθως».

Ο υπουργός Άμυνας Γιουόζας Ολέκας είπε στο Reuters πως «τα παραδείγματα της Γεωργίας και της Ουκρανίας, που έχασαν και οι δύο μέρος της επικράτειάς τους, μας δείχνουν πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια κατάσταση κι εδώ, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
in.gr

Διπλάσιοι θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη σωματικής άσκησης από ό,τι στην παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Περπατήστε!

Όμως ένα γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα επί 20 λεπτά θα ήταν αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την μελέτη, που αφορούσε πάνω από 334.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη.

Η έρευνα εκτιμά ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση στη σωματική δραστηριότητα θα είχε σημαντικά οφέλη για την ατομική και τη δημόσια υγεία.

Η σωματική αδράνεια έχει κατ' επανάληψη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και με χρόνιες ασθένειες, όπως της καρδιάς και με καρκίνους.

Αν και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνήθως οδηγεί σε αύξηση του βάρους (του δείκτη σωματικής μάζας) και πιθανώς σε παχυσαρκία, από μόνη της η σωματική αδράνεια αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη
Ερευνητές, με επικεφαλής τον νορβηγικής καταγωγής καθηγητή Ουλφ Έκελουντ της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από όλη την Ευρώπη, που αφορούσαν 334.161 άτομα, για ένα διάστημα 12 ετών.

Οι ερευνητές συσχέτισαν το επίπεδο σωματικής άσκησης καθενός ατόμου με μια σειρά από δείκτες (ύψος, βάρος, περιφέρεια μέσης κ.α.), καθώς και με την κατάσταση της υγείας του.

Το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα ταξινομήθηκαν ως σωματικά αδρανείς, καθώς έκαναν καθιστικό επάγγελμα και παράλληλα δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεγαλύτερος σε αυτή την ομάδα - και αυτό ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν ένας άνθρωπος απλώς έκανε καθημερινό γρήγορο βάδισμα επί ένα 20λεπτο, καίγοντας έτσι γύρω στις 100 θερμίδες, θα μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% έως 30%.

Το δυνητικό όφελος είναι μεγαλύτερο για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά ακόμα και για αυτά με υψηλότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους/ύψους).

Αναλύοντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τους θανάτους στην Ευρώπη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι 337.000 από τους 9,2 εκατ. θανάτους (ποσοστό 3,6%) αποδίδονται στην παχυσαρκία, αλλά οι θάνατοι που αποδίδονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης, είναι υπερδιπλάσιοι (676.000 ή ποσοστό 7,5%) και αρκετοί από αυτούς θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν με λίγη τακτική άσκηση.

«Το απλό μήνυμα είναι ότι ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για τους σωματικά αδρανείς ανθρώπους», δήλωσε ο Έκελουντ.

«Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως ένα έντονο περπάτημα, είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, περπατώντας προς ή από την εργασία τους, στα διαλείμματα της δουλειάς τους ή τα βράδια, αντί να βλέπουν τηλεόραση».

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, η Αντωνία Τριχοπούλου και η Παγώνα Λάγιου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο Δημήτρης Τριχόπουλος που απεβίωσε στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
Γάτα έσωσε εγκαταλελειμμένο βρέφος στη Ρωσία
Μια γάτα κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός βρέφους το οποίο είχε εγκαταλειφθεί κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων μιας πολυκατοικίας της Μόσχας προστατεύοντάς το από το κρύο με το σώμα της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda.

Ένα αγοράκι δύο ως τριών μηνών εγκαταλείφθηκε το Σάββατο στο χαρτόκουτο που χρησιμοποιούσε για «σπίτι» η Μάσα, στο κεφαλόσκαλο μιας πολυκατοικίας στο Ομπνίνσκ, στην περιοχή Καλούγκα, σύμφωνα με το κανάλι.

«Το ζώο ζέστανε το μωρό επί πολλές ώρες με τη θερμότητα του σώματός του», εξήγησε.

Όταν το βρέφος άρχισε να κλαίει, μια ένοικος βγήκε στο κεφαλόσκαλο και το εντόπισε στο πλάι της γάτας, η οποία δεν σταματούσε να γλείφει το πρόσωπο και τα χέρια του μωρού.

«Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είναι βέβαιοι: αν η γάτα δεν είχε πάρει υπό την προστασία της το βρέφος, αυτό δεν θα είχε επιβιώσει», σύμφωνα με το Zvezda.

Η γάτα δεν ήθελε να αφήσει το μωρό ακόμη και όταν έφτασε το ασθενοφόρο και ακολούθησε τους γιατρούς που το πήραν μέχρι που ανέβηκαν στο όχημα, πρόσθεσε το δίκτυο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το Zvezda, το βρέφος ήταν καλά ντυμένο και φορούσε καθαρά και καινούργια ρούχα, ενώ δίπλα του είχαν αφήσει μερικές πάνες.

Η ζωή του μικρού αγοριού, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, διαβεβαιώνουν οι γιατροί, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσει τους γονείς του.
in.gr

Ο τραυματισμός από σκουριασμένο καρφί μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από τέτανο. Ο τέτανος είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Kλωστρίδιο του τετάνου (Clostridium Τetani), το οποίο παράγει την νευροτοξίνη Τετανοσπασμίνη που προκαλεί τα πρωταρχικά συμπτώματα της ασθένειας.
Παρόλο που η μόλυνση με το σκουριασμένο καρφί είναι η πιο κλασική, λίγοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι τα τραύματα από τρύπημα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με τον τέτανο.
Ακόμη και μια γρατζουνιά από αγκάθι ή από ζώο, μια ακίδα, ένα τσίμπημα από κοριό, ένα κάψιμο ή τρύπημα από μη αποστειρωμένη βελόνα ραψίματος μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή του βακτηριδίου του τετάνου. Η πηγή της μόλυνσης μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός – στο σπίτι, στην αυλή, στον κήπο, στο κτήμα ή οπουδήποτε αλλού.
Η ασθένεια μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο ακόμα και από δαγκώματα ή γρατσουνιές από ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του τετάνου, αν και τέτοια περιστατικά είναι σπάνια.
  • Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τέτανο εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα 6 έως 20 ημερών μετά τον τραυματισμό.
Το χαρακτηριστικό του μικροβίου είναι ότι δεν κυκλοφορεί στο αίμα αλλά παραμένει στο σημείο εισόδου όπου επωάζεται χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα για τις πρώτες 6 έως 7 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Εκεί αναπτύσσεται, πολλαπλασιάζεται και οι τοξίνες που παράγονται από το μεταβολισμό του φτάνουν στα γάγγλια των νεύρων, τα ερεθίζουν, τα παραλύουν και προκαλούν τετανικούς σπασμούς. Καθώς αναπτύσσεται η λοίμωξη αρχίζουν να προκαλούνται μυϊκοί σπασμοί στην κάτω σιαγόνα.
Θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος κατά του τετάνου, ή αν δεν έχει εμβολιαστεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια και τραυματιστεί από οποιοδήποτε αντικείμενο, να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή φαρμακείο για χορήγηση αντιτετανικού ορού σε διάστημα 24 ωρών το αργότερο από τη στιγμή του τραυματισμού.
Οι συστάσεις των ειδικών λένε ότι όσοι έχουν κάνει τον αρχικό κύκλο ανοσοποίησης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε αναμνηστικές δόσεις εμβολίου για τον τέτανο και τη διφθερίτιδα κάθε 10 χρόνια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα άνω των 50, των οποίων η ανοσοποίηση είναι πιθανό να έχει μειωθεί. Υπάρχει επίσης μια βασική σειρά εμβολίων για παιδιά μεγαλύτερα σε ηλικία και ενήλικες που δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί.
Αν και το 91% των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 είναι προστατευμένα από τον τέτανο και τη διφθερίτιδα, η προστασία μειώνεται στο 47% σε άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω και πέφτει στο 30% σε άτομα ηλικίας 70 και άνω.
aftodioikisi.gr

Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των πολιτών που προτιμούν τα ΚΕΠ για  τις  συναλλαγές τους με το δημόσιο.
Η σταδιακή ενίσχυση και αναβάθμισή τους από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα να  προσφέρουν online υπηρεσίες, συνδεδεμένες με βασικά μητρώα του Δημοσίου, προσφέροντας έτσι πιστοποιητικά μέσα σε ένα ή δύο λεπτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεαματικής αύξησης της εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ online αποτελεί η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης. Το 2013 δόθηκαν συνολικά 642.341 πιστοποιητικά στους πολίτες, ενώ το 2014 οι πολίτες πήραν με μία επίσκεψη, μέσα σε ένα λεπτό, συνολικά 1.011.342 βεβαιώσεις (αύξηση 57,4%). Παράλληλα, το 2013 δόθηκε βεβαίωση γέννησης σε 289.181  πολίτες, ενώ το 2014 σε 370.265 (αύξηση 28%).
Οι υπηρεσίες που προτιμούν οι πολίτες:
Βεβαίωση γέννησης
Βεβαίωση ιθαγένειας
Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου
Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ
” α) Βεβαιώσεις Ύψους Μηνιαίων Αποδοχών Κύριας & Επικουρικής
β) Εκτυπώσεις Βεβαιώσεων για Φορολογική Χρήση
γ) Συγκεντρωτικά Εκκαθαριστικά Σημειώματα 6-μήνου
Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ)
Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας
Βεβαίωση Εισφορών / Αποδοχών /  Τρίμηνo Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου
Ποιες είναι οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:
Αίτηση για την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης και να το παραλαμβάνουν εντός τριών ημερών, ενώ μέχρι πρότινος χρειαζόταν σχεδόν ένας μήνας
Αντικατάσταση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτων που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης (απλό και ΟΓΑ)
Αίτηση στο «πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες» του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) / ΟΓΑ
Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Όπως προκύπτει εξάλλου με τα στοιχεία με την online εξυπηρέτηση αυξήθηκε κατά 41,3% ο αριθμός των πολιτών (υποθέσεις) που εξυπηρετήθηκαν, ενώ μειώθηκαν κατά 43,5% οι ανθρωποώρες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και για τους εργαζόμενους των ΚΕΠ και για τους πολίτες.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΠ
aftodioikisi.gr

Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα στους πνεύμονες, ακόμη κι αν δεν έχουν ανάψει ένα τσιγάρο ποτέ στη ζωή τους ενώ άλλοι καπνίζουν για 40 χρόνια και τους πνεύμονες λειτουργούν τέλεια.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τον οργανισμό του ατόμου. Επιπλέον, εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας σε τρεις ημέρες. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης θα πρέπει να «πεταχτούν» όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή το σώμα σας χρειάζεται για να απαλλαγεί από τις τοξίνες.
Την πρώτη μέρα, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων πριν πάτε για ύπνο. Απελευθερώνει τοξίνες στο έντερο που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Οι πνεύμονες δεν πρέπει να επιβαρύνονται με το δύσκολο έργο του σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Πιέστε 2 λεμόνια σε 300 ml νερού πριν από το πρωινό.
Πίνετε 300 ml χυμού γκρέιπφρουτ. Αν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε πάντα να το αντικαταστήσει με  χυμό ανανά. Οι χυμοί περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τα συστήματα αναπνοής.
Πίνετε 300 ml χυμού καρότου μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος. Αυτός ο χυμός θα σας βοηθήσει να καθαρίσει το αίμα σας κατά τη διάρκεια τριών ημερών.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να πίνετε 400 ml χυμό, πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο δρα ως τονωτικό καθαρισμού.
Πριν πάτε στο κρεβάτι κάνετε 400 ml χυμό cranberry, το οποίο θα βοηθήσει στον αγώνα κατά των βακτηρίων στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Κάντε καθημερινά για 20 λεπτά ζεστό μπάνιο, θα επιτρέψει στο σώμα μέσω του ιδρώτα  να χάσει περισσότερες τοξίνες.
Βάλτε 5 έως 10 σταγόνες ευκάλυπτο σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω από το μπολ και εισπνεύστε τον ατμό, μέχρι το νερό να κρυώσει.

Ο καφές είναι το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο. Τον απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας και σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Πρέπει να επιλέγουμε καφέ, τόσο για παρασκευή στο σπίτι όσο και σε καφετέριες, όχι μόνο με βάση τη γεύση αλλά και με βάση την ποιότητα του κόκκου και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης ημερησίως, ιδιαίτερα αν είμαστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους ή παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στο συστατικό αυτό. Δείτε τον πίνακα της Mayo Clinic, στον οποίο παρουσιάζονται στοιχεία για τη μέση περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω ποσότητες είναι ενδεικτικές, καθώς η περιεκτικότητα καφεΐνης εξαρτάται από πολυάριθμούς παράγοντες, όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ αλλά και ο χρόνος ψησίματος του καφέ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη καφέ μπορεί να είναι σημαντικές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται για να παραχθεί μία κούπα ή ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με το Δρ Rob van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο καφές περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καφεστόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Ο ελληνικός καφές περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες καφεστόλης σε σύγκριση με τον espresso. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο ελληνικός καφές είναι σε γενικές γραμμές αρκετά υγιεινός, καθώς περιέχει οργανικά σύνθετα με αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα φλιτζάνι (227g) ελληνικού καφέ περιέχει περίπου 135mg καφεΐνης. Δεκάδες μελέτες έχουν εστιάσει στα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία μας, με αρκετές από αυτές να καταλήγουν σε θετικές συσχετίσεις. Κοινό τόπο όλων των μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι ο καφές παρέχει μέγιστα οφέλη όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα (όπως σιρόπι με γεύση).
Θα πρέπει επίσης να προτιμάμε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, καθώς οι κόκκοι του δεν ψεκάζονται με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Για το γαλλικό καφέ, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χάρτινο φίλτρο, καθώς συγκρατεί καλύτερα βλαβερές ουσίες, όμως αφήνει τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά να περάσουν στο απόσταγμα.
kafes

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΑΕΔ στο εξής οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών, πλην της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για όλες τις λοιπές παροχές χωρίς να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού, αλλά με απλά «βήματα» μέσω της ιστοσελίδας www.oaed.gr.
Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του Οργανισμού μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, στις νέες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας τα εξής «βήματα»:
Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ από οποιονδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης και στη συνέχεια,
Επιλέγουν το πεδίο «e–Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους.
Επισημαίνεται ότι όσοι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ δεν έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μπορούν να προσέλθουν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να πιστοποιηθούν και να παραλάβουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης.
Μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι καθώς και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ μπορούν:
οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι να ανανεώνουν τα δελτία Ανεργίας (μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών πριν ή 5 ημερών μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ανανέωσης τους).
Οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά τις αιτήσεις τους για τη λήψη των σχετικών παροχών.
Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας.
Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, οι άνεργοι μη επιδοτούμενοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με δύο τρόπους: είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα αρμόδια ΚΠΑ2 του Οργανισμού.
Μετά την 1η Απριλίου 2015, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη διαδικασία της εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΟΑΕΔ μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού, θα μπορεί να γίνεται και με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του Taxis.
aftodioikisi.gr
Τέλος στην προθεσμία αλλαγής του διπλώματος μοτοποδηλάτου
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία αντικατάστασης των αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων που έχουν εκδώσει οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την απόφαση έλαβε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η δυνατότητα που δίδεται στους κατόχους των συγκεκριμένων αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει τους τελευταίους 18 μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ, έτσι ώστε να γίνουν ο κεντρικός πυλώνας της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Έτσι, αποσυμφορούνται οι βεβαρημένες με παράλληλα καθήκοντα αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι για την αντικατάσταση των αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων, εκτός από τα 60 σημεία σε όλη την Ελλάδα, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται, επιπλέον, και από 1.060 σημεία, όσα και τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους είναι αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, φωτοτυπία άδειας μοτοποδηλάτου, αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας και φωτογραφία τύπου διαβατηρίου.

Δικαιολογητικά

  1. Αίτηση Αλλαγής Παλιού Διπλώματος
  2. Απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας
  3. Απλή φωτοτυπία κατεχόμενου διπλώματος οδήγησης παλαιού τύπου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ.
  4. 2 πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4x6
  5. e-παράβολο των 30€ για την εκτύπωση του νέου διπλώματος
Επιπλέον αν δεν είστε Έλληνας υπήκοος:
  1. Για πολίτες με ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται απλή φωτοτυπία ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου. Για υπήκοους τρίτης χώρας απαιτείται απλή φωτοτυπία διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου, βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδος του στην Ελλάδα ή εγγράφου που έχει εκδώσει αρμόδια ελληνική αρχή. Από τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να προκύπτει η ταυότητα του προσώπου και η ηλικία του.
  2. Επίσης απαιτείται φωτοτυπία οποιουδήποτε ισχύοντος δημοσίου εγγράφου βάσει των κείμενων διατάξεων, που πιστοποιεί την κανονική διαμονή του στην Ελλάδα, όπως είναι η Άδεια Διαμονής, η Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε., το έγγραφο Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής Πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε., η Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών χορήγησης ή ανανέωσης Άδειας Διαμονής τύπου Α και το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Ένα από τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστεί τουλάχιστον 185 μέρες πριν την λήξη του από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για τους υπήκοους των κρατών-μελών της Ε.Ε., το διάστημα των 185 ημερών περιορίζεται σε 95 ημέρες.
  3. Αν ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός υπήκοος έχει την ιδιότητα σπουδαστή ή του μαθητή επί 6 τουλάχιστον μήνες στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελυταίο 12μήνο, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών, τότε, αντί ενός εκ των παραπάνω εγγράφων, απαιτείται η κατάθεση της πρωτότυπης βεβαίωσης της σχολής ή του σχολείου, που να βεβαιώνει την επί 6 μήνες σπουδαστική ή μαθητική του ιδιότητα. 
Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος:
  1. Να έχει την κανονική του διαμονή στην Ελλάδα ή την ιδιότητα του σπουδαστή ή του μαθητή επί 6 τουλάχιστον μήνες στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελευταίο 12μήνο, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών χορήγησης.
  2. Να έχει την κατοικία του στην περιοχή της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία κατατίθεται η αίτηση
  3. Να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης.
  4. news.gr
Όσκαρ 2015: 9 υποψηφιότητες για Ξενοδοχείο Grand Budapest και Birdman
Τα 87 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο θεσμός των βραβείων Όσκαρ.
O Κρις Πάιν και η πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Αιζακς αλλά και ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς είναι εκείνοι που ανέλαβαν να ανακοινώσουν τις φετινές υποψηφιότητες για Οσκαρ.
Δείτε τις υποψηφιότητες:
Καλύτερης ταινίας:
“American Sniper” Clint Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper and Peter Morgan, Producers
“Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” Alejandro G. Iñárritu, John Lesher and James W. Skotchdopole, Producers
“Boyhood” Richard Linklater and Cathleen Sutherland, Producers
“The Grand Budapest Hotel” Wes Anderson, Scott Rudin, Steven Rales and Jeremy Dawson, Producers
“The Imitation Game” Nora Grossman, Ido Ostrowsky and Teddy Schwarzman, Producers
“Selma” Christian Colson, Oprah Winfrey, Dede Gardner and Jeremy Kleiner, Producers
“The Theory of Everything” Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce and Anthony McCarten, Producers
“Whiplash” Jason Blum, Helen Estabrook and David Lancaster, Producers
Καλύτερης ηθοποιού: Marion Cotillard, Felicity Jones, Julianne Moore, Rosamund Pike, Reese Witherspoon
Καλύτερου ηθοποιού:  Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton, Eddie Redmayne
Δεύτερου ανδρικού ρόλου: Robert Duvall, The Judge, Ethan Hawke, Boyhood, Ed Nortobn, Birdman, Mark Ruffalo, Foxcatcher, JK Simmons, Whiplash
Δεύτερου γυναικείου ρόλου: Patricia Arquette, “Boyhood”, Laura Dern, “Wild”, Keira Knightley, “The Imitation Game”, Emma Stone, “Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, Meryl Streep, “Into the Woods.
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: “Ida” Poland, “Leviathan” Russia, “Tangerines” Estonia, “Timbuktu” Mauritania, “Wild Tales” Argentina
Καλύτερη Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Ινιαρίτου (Birdman)
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Boyhood)
Μπένετ Μίλερ (Foxcatcher)
Ουές Άντερσον (The Grand Budapest Hotel)
Μόρτεν Τίλντουμ (Το Παιχνίδι της Μίμησης)
Πρωτότυπου Σεναρίου

Birdman
Boyhood
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Nightcrawler

Διασκευασμένου Σεναρίου

American Sniper
The Imitation Game
Inherent Vice
The Theory of Everything
Whiplash

Μουσικής

The Grand Budapest Hotel, Αλεξάντερ Ντεπλά
The Imitation Game, Αλεξάντερ Ντεπλά
The Theory of Everything, Γιόχαν Γιόχανσον
Interstellar, Χανς Τσίμερ
Mr. Turner, Γάρι Γερσόβ

Τραγουδιού

Everything is Awesome (The Lego Movie)
Glory (Selma)
I’m not gona miss you (Glen Campbell… I’ll be Me)
Lost Stars (Begin Again)

Ντοκιμαντέρ

Citizenfour
The Salt of the Earth
Last Days in Vietnam
Virunga
Finding Vivian Maier

Animation

Big Hero 6
The Boxtrolls
How to Train The Dragon 2
Song of the Sea
The Tale of Princess Kaguya

Φωτογραφίας 

Birdman, Εμανουέλ Λπουμπέσκι
The Grand Budapest Hotel, Ρόμπερτ Γέομαν
Ida, Λούκας Ζαλ, Ρίσαρντ Λεντσέβσκι
Mr. Turner, Ντικ Πόυπ
Unbroken, Ρότζερ Ντίκινς

Μοντάζ

American Sniper (Τζόελ Κοξ, Γκάρι Ντ. Ρόουτς)
Boyhood (Σάντρα Αντέρ)
The Grand Budapest Hotel (Μπάρνεϊ Πιλινγκ)
The Imitation Game (Ουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ)
Whiplash (Τομ Κρος)

Μακιγιάζ

Foxcatcher (Μπιλ Κόρσο, Ντέντις Λίντιαρντ)
The Grand Budapest Hotel (Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κουλιέρ)
Guardians of the Galaxy (Ελισάβετ Γιάννη – Γεωργίου, Ντέιβιντ Ουάιτ) 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!