Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016


Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο διαδίκτυο έπειτα από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν είναι νεκρός.
Συγκεκριμένα, η East Asia Tribune, ανήρτησε ένα δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν ότι ο ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν σε μία επίσημη τελετή, όταν μια γυναίκα καμικάζι κατάφερε να περάσει την ασφάλειά του και να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο 33χρονος ηγέτης τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του», γράφει, μεταξύ άλλων, η East Asia Tribune.
Ωστόσο, τις φήμες έσπευσαν να διαψεύσουν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ξεκαθαρίζοντας ότι το δημοσίευμα είναι 100% αναληθές.

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μάχεται κατά του ISIS ένας χάκερ. Όπως δήλωσε, κατάφερε να πάρει υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον 250 λογαριασμούς τζιχαντιστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναρτήσει σε αυτούς πορνογραφικό περιεχόμενο, καθώς και φωτογραφίες που απεικονίζουν γκέι ζευγάρια.
Ο χάκερ, που χρησιμοποιεί το όνομα WauchulaGhost, δήλωσε στο CNN ότι μαζί με άλλους χάκερ εντόπισαν το αδύνατο σημείο κάποιων λογαριασμών και αποφάσισαν να επέμβουν. «Σκεφτήκαμε να πάρουμε τους λογαριασμούς τους και να τους εξεφτελίσουμε» ανέφερε.
Έτσι, το τζιχαντιστικό υλικό των λογαριασμών αυτών αντικαταστάθηκε με εικόνες γυμνών γυναικών και γκέι ζευγαριών, που συνοδεύονται από το μήνυμα «Είμαι γκέι και είμαι περήφανος».
Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος χάκερ, επιθέσεις σε τζιχαντιστικούς λογαριασμούς με στόχο το σοκ και την προσβολή του ISIS είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν, ωστόσο μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ορλάντο, άλλαξε τη στρατηγική του προς το επιθετικότερο.
Πλέον, αλλάζει τα τζιχαντιστικά σύμβολα των λογαριασμών αυτών με εικόνες γκέι ζευγαριών που αγκαλιάζονται, και σημαίες με το ουράνιο τόξο, σύμβολο της LGBT κοινότητας.
«Χάθηκαν όλοι αυτοί οι αθώοι άνθρωποι. Ένιωσα ότι υπήρχε κάτι που μπορούσα να κάνω εναντίον του ISIS για να υπερασπιστώ αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε.
Πηγή: in.gr

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι ένα πολύ συχνό καθημερινό φαινόμενο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πολλοί χρησιμοποιούν διάφορα εντομοκτόνα σε μορφή spray, ταμπλέτας ή υγρού, προκειμένου να προφυλαχτούν χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν πάντα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να αποφύγει ή να ελαττώσει τις πιθανότητες να τσιμπηθεί από τα κουνούπια, αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Ποιοι είναι αυτοί;
Κουνουπιέρα
Μια πολύ απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η κουνουπιέρα ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Μπορεί να μπει στο βρεφικό /παιδικό κρεβατάκι και στο καροτσάκι.
Ρούχα
Έχει αποδειχθεί ότι τα σκούρα ρούχα ελκύουν τα κουνούπια διότι δεσμεύουν τη θερμότητα που είναι αγαπητή στα κουνούπια. Ρούχα με έντονα χρώματα, ιδίως λουλουδιών πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμούνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια.
Κλιματιστικά και ανεμιστήρες
Ο δροσερός αέρας είναι εχθρός των κουνουπιών, γι αυτό η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων (ιδίως της οροφής) απωθεί τα κουνούπια. Ο αέρας δεν πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στο σώμα του παιδιού.
Αρώματα
Αρώματα με έντονη μυρωδιά ιδιαίτερα λουλουδιών πρέπει να αποφεύγοντα γιατί ελκύουν τα κουνούπια.
Κατανάλωση τροφών με κάλιο
Η λήψη τροφών με πλούσιο κάλιο (π.χ. μπανάνα) προκαλεί παραγωγή γαλακτικού οξέος που ελκύει τα κουνούπια. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που καταναλώνουν μπύρα. Αντίθετα η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β1 φαίνεται να απωθεί τα κουνούπια.
Προστατευτικά πλέγματα
Η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων (σήτες) στα παράθυρα και τις πόρτες είναι ένας πρακτικός τρόπος να κρατούνται τα κουνούπια έξω από το σπίτι
Λαμπτήρες
Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος ελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
Εντομοαπωθητικά
Κυκλοφορούν στη αγορά διάφορα εντομοαπωθητικά σε διάφορες μορφές που έχουν σαν βάση διάφορα βότανα και φυτά και που είναι κατάλληλα από βρεφική ηλικία.
– Κερί με σιτρονέλα
– Αρωματικά κουτάκια
– Φιδάκια από σιτρονέλα
– Αυτοκόλλητα σιτρονέλλας
– Πλακίδια για ηλεκτρικές συσκευές
– Spay και lotion που μπορούν να μπουν κατευθείαν στο δέρμα
– Βραχιολάκια και κλιπς
Φυτά και βότανα
Έχει αποδειχθεί ότι μερικά φυτά απωθούν τα κουνούπια. Τα φυτά αυτά είναι:
– Το δενδρολίβανο
– Ο βασιλικός
– Ο Δυόσμος
– Η λεβάντα
– Η σιτρονέλα
– Το σκόρδο
– Το γεράνι
– Το λεμόνι
Μπορείτε να φυτέψετε γύρω από το σπίτι σας, έξω από τα παράθυρα και τις πόρτες ή στα μπαλκόνια, αυτά τα φυτά. Το πρόβλημα από τα κουνούπια σίγουρα θα ελαττωθεί στο ελάχιστο.
Αιθέρια έλαια
Υπάρχουν στην αγορά αιθέρια έλαια που είναι αντίστοιχα μερικών από τα πιο πάνω φυτά. Πως τα χρησιμοποιούμε:
– Διαλύουμε το αιθέριο έλαιο της προτίμησης μας σε νερό, ή νερό και οινόπνευμα ανάλογα με τις οδηγίες και νε το υγρό αυτό, ψεκάζουμε τους τοίχους του σπιτιού κάθε 15 μέρες. Παράλληλα μπορούμε να ψεκάσουμε και τα ίδια τα φυτά που έχουμε ήδη φυτέψει.
– Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε σε λίγο νερό κάποιο από τα πιο πάνω βότανα ή φυτά και ακολούθως να το βάλουμε σε ψεκαστήρα και να ψεκάσουμε τους τοίχους, τα φυτά ακόμα και πάνω μας.
– Ψιλοκόβουμε ένα ματσάκι μαϊντανό και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι μηλόξυδο, το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και στη συνέχεια το βάζουμε πάνω στο δέρμα μας ή τα ρούχα μας.
– Τοποθετούμε μερικές φέτες λεμόνι σε ένα πιατάκι και το βάζουμε στο υπνοδωμάτιο. Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να μαζεύει και ακολούθως να απομακρύνει τα κουνούπια.
Προσοχή. Μερικά αιθέρια έλαια είναι ακατάλληλα για βρέφη και εγκύους.
Πηγή: mothersblog.gr
 
Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους πανηγυρίζουν οι Καβαλίερς, καθώς η ομάδα του Κλίβελαντ επικράτησε 93-89 των Γουόριορς στον 7ο και συναρπαστικότερο τελικό του ΝΒΑ.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς, χάρισε στο Κλίβελαντ τον πρώτο του τίτλο σε ομαδικό σπορ μετά από 52 χρόνια, πετυχαίνοντας  27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 3 τάπες και 2 κλεψίματα. Καθοριστικός ήταν και ο Κάιρι Ίρβινγκ, αφού με τρίποντο στα 53'' έγραψε το 92-89.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα επιστρέφοντας από το 1-3 στους τελικούς, μετά από 32 περιπτώσεις που δεν είχε γίνει η ανατροπή.

Αξίζει να ανανφερθεί ότι οι δύο ομάδες έμειναν στο 89-89 για πάνω από τρία λεπτά, ενώ δύο άστοχα τρίποντα του Κάρι έγραψαν τον επίλογο.

Για τους «πολεμιστές», που είχαν σημειώσει ρεκόρ με 73 νίκες σε 82 ματς κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, η ήττα αυτή σηματοδότησε ένα αρνητικό σερί για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2013, με τρία συνεχόμενα χαμένα παιχνίδια.

Τα δωδεκάλεπτα: 22-23, 49-42, 76-75, 89-93.

Γουόριορς: Μπαρνς 10, Γκριν 32, Τόμπσον 14, Κάρι 17, Ιγκουοντάλα 4, Βαρεχάο 1, Λίβινγκστον 8, Μπαρμπόσα 3.

Καβαλίερς: Τζέιμς 27, Λαβ 9, Τόμπσον 9, Ίρβινγκ 26, Σμιθ 2, Τζέφερσον 2, Σάμπερτ 6, Γουίλιαμς 2.

MVP o Λεμπρόν


Ο Λεμπρόν Τζέιμς αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης των εφετινών τελικών του ΝΒΑ και μάλιστα ομόφωνα. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και υπογράμμισε πως κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους φιλάθλους των Καβαλίερς, πως θα τους οδηγούσε στην κορυφή του ΝΒΑ.

Χαρακτηριστικά, ο Τζέιμς τόνσιε: «Κράτησα την υπόσχεσή μου. Ποτέ δεν έκρυψα ότι υπήρχε πίεση, αλλά δεν έκανα πίσω. Ανυπομονώ να επιστρέψω σπίτι μου και στον κόσμο του Κλίβελαντ. Έχουμε ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά πίστευα ακόμη και στο 3-1 ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Και τα καταφέραμε. Προσωπικά αποδίδω καλύτερα όταν είμαι υπό πίεση και με αμφισβητούν. Είμαι σπίτι μου».

Πρόκειται για ένα τεστ που θα σας «κάψει». Σε αυτό υπάρχουν προσθέσεις, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς. Από τον τελευταίο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου καταλήγει να βρίσκουμε την ηλικία του κατόχου του. Πώς γίνεται αυτό;
Δοκιμάστε:
  • Γράψτε το τελευταίο ψηφίο του κινητού τηλεφώνου σας.
  • Πολλαπλασιάστε το επί 2.
  • Μετά προσθέστε το 5.
  • Πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα επί 50.
  • Στο γινόμενο προσθέστε το 1766.
  • Από το αποτέλεσμα αφαιρέστε το έτος της γέννησής σας.
  • Τώρα έχετε βρει έναν τριψήφιο αριθμό.
  • Το πρώτο ψηφίο είναι το τελευταίο ψηφίο του κινητού σας.
  • Τα άλλα δύο ψηφία δείχνουν την πραγματική σας ηλικία.
Απίστευτο!!
ΠΗΓΗ: linkedin.com

Τέσσερις περίπου μήνες μετά την ιστορική ανακοίνωση ότι ανιχνεύθηκαν στη Γη βαρυτικά κύματα διαστημικής προέλευσης, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα ανίχνευσαν για δεύτερη φορά.

Η ανίχνευση έγινε από την ίδια διεθνή ερευνητική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), που διαθέτει δύο πανομοιότυπους ανιχνευτές-συμβολόμετρα λέιζερ σε διαφορετικά σημεία των ΗΠΑ, καθώς και από τη συνεργαζόμενη ερευνητική ομάδα VIRGO.

Οι αστρονόμοι και φυσικοί έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ενώ θα ακολουθήσει και δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", την οποία συνυπογράφουν 72 επιστήμονες.

Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τη δεύτερη εκτιμάται ότι τα βαρυτικά κύματα που έφθασαν στον πλανήτη μας, προέρχονταν από δύο μαύρες τρύπες στο τελικό στάδιο της διαδικασίας συγχώνευσής τους, λίγο προτού γίνουν μια ενιαία μαύρη τρύπα.

Το κολοσσιαίων διαστάσεων συμβάν, που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε ισχυρές «ρυτιδώσεις» στον χωροχρόνο, οι οποίες έγιναν αισθητές έως τη Γη, όπως είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας από το 1915.

Όμως αυτή τη φορά, οι μάζες των δύο μαύρων οπών ήσαν πολύ μικρότερες (14 και οκτώ φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου) από ό,τι εκείνων που προκάλεσαν τα πρώτα βαρυτικά κύματα (29 και 36 φορές μεγαλύτερες μάζες αντίστοιχα από τον Ήλιο).

Κατά τη συγχώνευση, υπολογίζεται ότι μια ποσότητα ενέργειας ισοδύναμη με τη μάζα του Ήλιου μας μετατράπηκε σε βαρυτικά κύματα, που εξαπλώθηκαν στο διάστημα.

Το δεύτερο αυτό βαρυτικό σήμα, αν και ασθενέστερο, διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έναντι ούτε μισού δευτερολέπτου την πρώτη φορά.

«Δεν είχα ποτέ φαντασθεί πως θα ήμασταν τόσο τυχεροί, ώστε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να έχουμε και δεύτερη βέβαιη ανίχνευση, με προέλευση μακρινές μαύρες τρύπες.

Έχουμε τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη ότι τέτοιες συγχωνεύσεις είναι συχνές στο κοντινό σύμπαν», δήλωσε o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Τσαντ Χάνα.

Η εκπρόσωπος του πειράματος LIGO καθηγήτρια φυσικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι μαύρες τρύπες είχαν πολύ μικρότερη μάζα σε σχέση με τις πρώτες», πράγμα που δείχνει την μεγάλη ευαισθησία των δύο ανιχνευτών του πειράματος να «πιάνουν» και πολύ πιο ασθενή βαρυτικά σήματα.

Η πρώτη ανίχνευση-ορόσημο των βαρυτικών κυμάτων είχε γίνει τον Σεπτέμβριο 2015 και είχε ανακοινωθεί -αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος των σημάτων- στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Η δεύτερη ανίχνευση σήματος έγινε στις 26 Δεκεμβρίου 2015 και ανακοινώθηκε τώρα, αφού πάλι μεσολάβησε η ανάλυση και επιβεβαίωση των στοιχείων από τους επιστήμονες με βαθμό ακρίβειας 99,99999%.

Η δεύτερη ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις μεγάλες δυνατότητες του ανερχόμενου πεδίου της αστρονομίας βαρυτικών κυμάτων στο να εντοπίζει κατακλυσμικά και υψηλής ενέργειας αστροφυσικά φαινόμενα στο σύμπαν, τα οποία, χάρη στη τεράστια μάζα τους, είναι ικανά να στρεβλώσουν αισθητά τον χωροχρόνο.

Οι συνεργαζόμενοι ανιχνευτές Advanced LIGO (Λίβινγκστον Λουιζιάνα και Χάνφορντ Ουάσιγκτον ΗΠΑ) και Advanced VIRGO (Πίζα Ιταλίας) αναμένεται στο μέλλον να αναφέρουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, μετά τη νέα αναβάθμιση και την επαναλειτουργία τους έως το τέλος του 2016.

Η ερευνητική κοινοπραξία LIGO περιλαμβάνει πάνω από 1.000 επιστήμονες από τις ΗΠΑ και 14 άλλες χώρες. Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία VIRGO περιλαμβάνει πάνω από 250 ερευνητές.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Ηλιοφάνεια και διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών περιμένουμε σήμερα στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγοι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στα βόρεια και δυτικά της χώρας, ενώ από την Τρίτη, ο υδράργυρος θα πέσει, φτάνοντας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο θα κυμανθεί από 16 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 38 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 20 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 39 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 25 έως 41 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 38, με εξαίρεση τις Σποράδες όπου οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 29 βαθμούς και τις Κυκλάδες όπου οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα κεντρικά και ανατολικά νότια πελάγη σε ισχυρούςμε 6 μποφόρ, ενώ στο βορειοανατολικό Αιγαίο το βράδυ θα επικρατήσουν ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, στα παράκτια σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στα ανοικτά τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Στην Αττική,
θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη, ενώ η ορατότητα θα είναι σχετικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Ευβοϊκό μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και σχετικά περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους με τοπικούς όμβρους και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν σε ενίσχυση έως και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως και 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι σε ενίσχυση στα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως και 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά των δυτικών τμημάτων. Οι άνεμοι μέτριοι έως και 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως και 40 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ανοιχτοί παραμένουν και σήμερα οι κλιματιζόμενοι χώροι στην Αθήνα και τον Πειραιά ως σημεία δροσιάς για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα οκτώ Λέσχες Φιλίας θα παραμένουν ανοιχτές από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044, 2109200269

3. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

4. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξωνέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

5. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9, τηλ. 2105140877,

6. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

8. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210645989

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει δοχεία νερού σε 42 σημεία της Αθήνας για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.
Στον Πειραιά ανοιχτές είναι η αίθουσα του χώρου του Ε1 ΚΑΠΗ (Καλλέργη 142, Αγία Σοφία), κατά τις ώρες 8:00 έως 22:00, και η αίθουσα στον 1ο όροφο του Πύργου Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4) σε 24ωρη βάση.

Κλιματιζόμενοι χώροι λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους, (πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.patt.gov.gr/site/index.phpoption=com_content&view=article&id=5006&Itemid=323), αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, συνιστάται στους πολίτες:

- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

- Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

- Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

- Να φροντίζουν τη διατροφή ώστε να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Και να περιορισθούν τα λιπαρά.

- Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουν πολύ, να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό. Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

- Να κάνουν χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

- Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειάς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

- Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκτός των παραπάνω, επισημαίνει πως ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς και άλλα φάρμακα, καθώς θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Μάλιστα οι γιατροί λένε ότι είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού στον καύσωνα είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.α. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.ά.
real.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!