Τετάρτη 22 Μαΐου 2019


Με μία λιτή ανακοίνωση η οποία δεν ξεπερνούσε τις δυο αράδες η Google δημοσιοποίησε ότι συμμορφώνεται στις εντολές του προέδρου Trump,  σταματώντας να υποστηρίζει με το λογισμικό της τα κινητά Huawei. Το άκουσμα της είδησης προκάλεσε πανικό στους Έλληνες χρήστες των έξυπνων κινητών της κινεζικής εταιρείας καθώς είναι πάρα πολύ εκείνοι για τους οποίους αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Εντούτοις η  κατασκοπευτική σύγκρουση  ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα και οι κατηγορίες ότι οι συσκευές  επιτρέπουν την παρακολούθησή τους προκαλεί σημαντικό πονοκέφαλο σε όλους όσοι είχαν εναποθέσει τις τηλεπικοινωνίες τους στη Huawei. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της η  Huawei «θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφάλειας και υπηρεσίες για τα smartphones και τα tablets της αφού αποκλείστηκε από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις της Google στο λειτουργικό της σύστημα Android. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και σταθερό λογισμικό περιβάλλον ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε όλους τους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο.  όντας ένας από τους βασικούς παγκόσμιο συνεργάτες του λογισμικού Android έχουμε εργαστεί εντατικά με την ανοιχτού λογισμικού πλατφόρμα ούτως ώστε να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα το οποίο παρέχει σημαντικά οφέλη στους χρήστες αλλά και γενικότερα στην εν λόγω βιομηχανία». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «για τους υπάρχοντες χρήστες των υπηρεσιών μας το Google Play και υπηρεσίες της Ασφάλειας που παρέχει θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στις υπάρχουσες συσκευές Huawei»
Ωστόσο η εταιρία δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τα τηλέφωνα που θα πουλήσει στο μέλλον, που είναι απίθανο να έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google όπως το gmail, το YouTube και το Chrome εκτός κι αν «Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales εξασφαλίσει ειδική άδεια. Σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tablet Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και που είναι παγκοσμίως σε στοκ», ανέφερε εκπρόσωπος της Huawei σε email.
Η Huawei είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής smartphones μετά τη Samsung και στοχεύει στην πρώτη θέση.
Παρά το γεγονός ότι στελέχη της Huawei Greece μιλώντας στο ethnos.gr, υποστήριξαν ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και πιθανώς να βρεθεί μία λύση σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη το κινητό της εταιρείας από την Google,  με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα επόμενα κινητά της εταιρείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λογισμικό του αμερικανικού κολοσσού, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα των έξυπνων κινητών στη χώρα μας.
Σχεδόν το ήμισυ των 208 εκατ. τηλεφώνων Huawei που διατέθηκαν στην αγορά το 2018 πήγαν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού, όπου οι συσκευές της κατέχουν αυτή τη στιγμή μερίδιο αγοράς 29%, σύμφωνα με την εταιρία τεχνολογικών ερευνών IDC.
Η Google ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς στις αναβαθμίσεις Android για τη Huawei αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε την Πέμπτη την κινεζική εταιρία σε ‘μαύρη λίστα’, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολες για την εταιρία τις συναλλαγές με εταίρους στις ΗΠΑ. «Συμμορφωνόμαστε με το διάταγμα και εξετάζουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Google. Πηγή: ethnos.gr

Σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή καταδικάστηκε σήμερα ένας 23χρονος Γάλλος φοιτητής, ο οποίος τον Ιανουάριο απείλησε ότι θα εκραγεί μια βόμβα σε αεροσκάφος της εταιρείας EasyJet επειδή δεν ήθελε να τον επισκεφθούν οι… γονείς του στην πόλη όπου κατοικεί.
Ο νεαρός, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας μαύρο τζιν και αθλητικά παπούτσια, παραδέχτηκε την πράξη του δηλώνοντας ότι ήθελε να εμποδίσει, πάση θυσία, το ταξίδι των γονιών του στην πόλη Ρεν. Έτσι, προτίμησε να προκαλέσει χάος στις 18 Ιανουαρίου στα αεροδρόμια Ντινάρ της Ρεν και Σεντ Εξιπερί της Λιόν.
«Ακούστε με προσεκτικά, το αεροπλάνο της EasyJet από τη Λιόν για τη Ρεν δεν θα απογειωθεί, διαφορετικά θα ανατιναχθεί», είπε στο απειλητικό τηλεφώνημά του.
Το αεροπλάνο, που μετέφερε 150 επιβάτες, αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να επιστρέψει στη Λιόν. Άλλες δώδεκα πτήσεις καθυστέρησαν, λόγω των ερευνών για τον εντοπισμό της ανύπαρκτης βόμβας, ενώ ένα αεροπλάνο της Lufthansa που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Λιόν, τελικά οδηγήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας.
Ο φαρσέρ εντοπίστηκε πολύ γρήγορα επειδή είχε χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνό του για να τηλεφωνήσει στις αρχές. Συνελήφθη μόλις έφτασαν οι γονείς του στη Ρεν που, για κακή του τύχη, επιβιβάστηκαν τελικά σε άλλη πτήση.
Ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι θα γινόταν «τόση φασαρία».
Όσο για την επίσκεψη των γονιών του; «Δεν μπορούσα ούτε να το διανοηθώ. Όταν δεν είχα μαθήματα, περνούσα τη μέρα μου καπνίζοντας κάνναβη», εξήγησε, πολύ σοβαρά, ο 23χρονος που –παραδόξως πώς– έχει πτυχίο νομικής αλλά όχι και ποινικό μητρώο.
Οι γονείς του γνώριζαν ότι ήταν εθισμένος (κάπνιζε μέχρι και 10 τσιγάρα ημερησίως) και η κάνναβη ήταν για αυτούς ο «υπ’ αριθμόν 1 εχθρός». Ήθελε έτσι να αποφύγει την αντιπαράθεση αλλά ταυτόχρονα να κρύψει και την… ακαταστασία που επικρατούσε στο σπίτι του.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 9 μηνών με διετή αναστολή και την υποχρέωση να παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης. «Αν για τον κατηγορούμενο ήταν απλώς μια φάρσα, για όλους τους άλλους δεν ήταν καθόλου φάρσα. Αυτά είναι πράγματα που δεν λέγονται σε μια κοινωνία όπου η τρομοκρατία είναι υπαρκτή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Ο φοιτητής θα πρέπει επίσης να αποζημιώσει τα δύο αεροδρόμια με το ποσό των 3.250 ευρώ συνολικά. Στο δικαστήριο ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του και να γίνει δικηγόρος. Πρόσφατα άρχισε και πάλι να μιλά με τους γονείς του, οι οποίοι όμως δεν παρέστησαν στο δικαστήριο.

Άσχημα νέα ξανά για την οικογένεια του Ίκερ Κασίγιας, αφού η σύζυγος του, Σάρα Καρμπονέρο, διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μετά την περιπέτεια της υγείας του Ίκερ Κασίγιας, ακόμα μία άσχημη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας για την οικογένεια του Ισπανού τερματοφύλακα.
Η σύζυγος του, Σάρα Καρμπονέρο, ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει και εκείνη σοβαρό πρόβλημα υγείας και πιο συγκεκριμένα, έχει διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μάλιστα, υποβλήθηκε άμεσα σε αφαίρεση του όγκου και πλέον θα ξεκινήσει τις ειδικές θεραπείες ώστε να μπορέσει να το ξεπεράσει.
«Μόλις συνήλθαμε από το σοκ, η ζωή μας εξέπληξε ξανά. Πριν από κάποιες μέρες έκανα ένα καθιερωμένο τσεκ απ και διαγνώστηκα με καρκίνο. Έχω την στήριξη της οικογένειας μου και είμαι αισιόδοξη πως όλα θα πάνε καλά. Θέλω να ζητήσω από τους δημοσιογράφους τον σεβασμό και την κατανόηση, με την οποία πάντα μου συμπεριφέρεστε, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για μένα και την οικογένεια μου » έγραψε η Ισπανίδα δημοσιογράφος που συγκλονίζει με την αποκάλυψη της σχετικά με την υγεία της.
Όλα αυτά μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη ο σύζυγος της, που δείχνει να ξεπερνάει το πρόβλημα του.
Ο Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ σε εκδήλωση στο Τορόντο του Καναδά τον Οκτώβριο του 2016
Ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ, που συνέβαλε στην εκλαΐκευση της εγγλέζικης γαστρονομίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τρίτη την πτώχευση των εστιατορίων του στη Βρετανία, μια εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας.
Τα περισσότερα από τα εστιατόρια αυτά ανήκουν στην αλυσίδα Jamie's Italian η οποία άρχισε τη δραστηριότητά της το 2008 σε πολύ εμπορικούς δρόμους κυρίως του Λονδίνου και μεγάλων πόλεων της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, συνολικά πλήττονται 25 καταστήματα του διάσημου μάγειρα που έγινε επιχειρηματίας.
"Είμαι συντετριμμένος από την πτώχευση των εστιατορίων μας στη Βρετανία", έγραψε ο σεφ στο Twitter. "Είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους προμηθευτές μας που δόθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια", έγραψε ο "γυμνός σεφ" σε ανακοίνωση.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα εστιατόρια αυτά τέθηκαν υπό διαχείριση --μια μορφή προστασίας από τους δανειστές. Το δικηγορικό γραφείο KPMG, που όρισε ο όμιλος Όλιβερ ως διαχειριστές θα αναζητούσε έναν ή αρκετούς αγοραστές για την εξαγορά όλης της εμπορικής επιχείρησης ή μέρους αυτής. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση για την πτώχευση, το KPMG ανακοίνωσε ότι 22 από τα 25 εστιατόρια κλείνουν αμέσως και οριστικά.
"Δυστυχώς, το κλείσιμο αυτών των εστιατορίων οδηγεί στην απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, από τους 1.300 των 25 εστιατορίων", εξήγησε το KPMG. Τα εστιατόρια του Όλιβερ στο εξωτερικό δεν θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή, διευκρίνισε.

Οι πολύ σκληρές επιχειρηματικές συνθήκες στην εστίαση

Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον τομέα της εστίασης είναι οι πιο σκληρές που έχω γνωρίσει ποτέ στη Βρετανία", υπογράμμισε ο Γουίλ Ράιτ, ένας από τους διαχειριστές του KPMG. "Η διεύθυνση των εστιατορίων Όλιβερ εργάστηκε ακατάπαυστα για να σταθεροποιήσει την επιχείρηση παρά την αύξηση των τιμών και μια μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις νέες επενδύσεις που ήταν απαραίτητες για να ανταποκριθεί η επιχείρηση στην κρίση ρευστότητας", πρόσθεσε.
Το steakhouse Barbecoa και το Jamie Oliver's Diner επίσης πλήττονται από τη διαχείριση, που περιλαμβάνει το Fifteen στο Λονδίνο, ένα από τα πρώτα εστιατόρια που ίδρυσε ο Όλιβερ το 2002, μια κοινωνική επιχείρηση που έχει στόχο την εκπαίδευση άνεργων νέων.
Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα σοκ για την κοινή γνώμη στη Βρετανία, όπου ο Τζέιμι Όλιβερ είναι μια προσωπικότητα της μαγειρικής την τελευταία 20ετία, γνωστός για την έκδοση πολλών βιβλίων μαγειρικής και την παρουσίαση πολλών τηλεοπτικών εκπομπών.
Το συνδικάτο Unite αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι "η παρούσα οικονομική αβεβαιότητα δεν βοηθούσε τον τομέα της εστίασης". Αλλά πρόσθεσε ότι ο Τζέιμι Όλιβερ είναι αναμφίβολα χαμένος μιας στρατηγικής ενός "υπερβολικά γρήγορου επεκτατισμού".
Ο 43χρονος Όλιβερ βοήθησε να αναδειχτεί η βρετανική γαστρονομία, τομέας που έγινε πάρα πολύ ανταγωνιστικός.
Στις αρχές του 2017, ο διάσημος σεφ με το ανέμελο στυλ του ροκ σταρ είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο έξι εστιατορίων της αλυσίδας Jamie's Italian στη Βρετανία, επιρρίπτοντας τότε την ευθύνη στο Brexit που εξαιτίας του ακρίβυναν οι τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των ιταλικών πιάτων του.
Η αλυσίδα εστιατόριων του Όλιβερ είναι το τελευταίο θύμα ενός βίαιου εμπορικού κλίματος στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Βρετανίας.
Τον Μάρτιο, ο Όμιλος Εστιατορίων Boparan (BRG) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των καταστημάτων των αλυσίδων του Giraffe και Ed's Easy Diner, ενώ οι αλυσίδες Carluccio's, Prezzo, Strada και Gourmet Burger Kitchen έκλεισαν εστιατόρια τους το 2018.
Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες δείχνουν αύξηση της τάσης για μενού που παραγγέλλονται μέσω των εφαρμογών του κινητού όπως προσφέρουν οι αλυσίδες Just Eat και Deliveroo και μια προτίμηση για ταχύτερη εξυπηρέτηση στο φαγητό σε σχέση με τα εστιατόρια όπως του Όλιβερ, που μαγειρεύουν με τον κλασικό τρόπο τα πιάτα τους.

Βάση δεδομένων του Instagram, η οποία ήταν εκτεθειμένη σε απλούς χρήστες, δηλαδή προσβάσιμη δίχως κωδικό, είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα 49 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και διασημοτήτων. Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “The Sun”, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών στοιχείων που επηρεάζει τόσο τους «απλούς» χρήστες, όσο και influencers, celebrities, γνωστούς bloggers, αλλά και εταιρείες.
Tο Instagram ανήκει στο Facebook από το 2012. Το Facebook βαρύνεται με σειρά σκανδάλων διαρροής προσωπικών δεδομένων με αποκορύφωμα την Cambridge Analytica. Η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία.
Τη διαρροή ανακάλυψε ο ειδικός ασφαλείας δικτύων Ανουραγκ Σεν. Ο Σεν διαπίστωσε ότι ήταν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα (email, προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις κ.ά.) 49 εκατ. χρηστών, και πως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξανόταν! Επικοινώνησε με την εταιρεία TechCrunch η οποία εντόπισε ως υπαίτια της διαρροής την ινδική εταιρεία marketing Chtrbox, που πληρώνει influencers προκειμένου να αναρτούν προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών στο Instagram.
Η ινδική εταιρεία δημιούργησε μια βάση δεδομένων για να υπολογίζει τα ποσά που πρέπει να διαθέτει για κάθε influencer, βάσει των followers, των likes, των κλικ κλπ, και γι’ αυτό εκτιμάται ότι περισσότερο από τη διαρροή στο Instagram επηρεάστηκαν λογαριασμοί που έχουν μεγάλο αριθμό ακολούθων.
Η Facebook εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «εξετάζουμε το θέμα για να καταλάβουμε αν τα δεδομένα που περιγράφηκαν -email και τηλεφωνικοί αριθμοί- σχετίζονται με το Instagram ή με άλλες πηγές». Η Facebook αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Chtrbox για να διαπιστώσει από που προήλθαν όλα αυτά τα δεδομένα και πως έγιναν διαθέσιμα δημοσίως.
«Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα τρίτοι παράγοντες να κακοδιαχειρίστηκαν πληροφορίες χρηστών είναι και που παίρνουμε πολύ σοβαρά» προσθέτει η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι ιδρυτής της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που βρέθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, επιθυμεί την περαιτέρω ενσωμάτωση των Instagram, Messenger και WhatsApp στο Facebook, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοφιλών εφαρμογών.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!